Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα, ατύπως, η Κυβερνητική Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου. Συζητήθηκαν δύο θέματα: Το ένα αφορά τη σύμβαση για τα Eurofighter και το άλλο την περιβαλλοντική πολιτική και τα διυλιστήρια.

Το πρώτο θέμα αφορά τη σύμβαση για τα Eurofighter. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση στο θέμα της Αμυνας, της δύναμης αποτροπής έχει μια σταθερή και συνεχή πολιτική. Το θέμα της σύμβασης για τα Eurofighter είναι σημαντικό και για έναν άλλο επιπρόσθετο λόγο. Πρόκειται για μια σύμβαση μεγάλου μεγέθους, μεγέθους τέτοιου που ποτέ άλλοτε δεν έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο. Εξετάστηκε το θέμα αυτό από όλες τις πλευρές. Από τη στρατιωτική και την οικονομική πλευρά. Μετά την παρέμβαση, συμμετοχή και ομιλία όλων των παριστάμενων υπουργών, τονίστηκε ότι διατηρείται σταθερή η πολιτική της χώρας, όσον αφορά τη στρατηγική επιλογή των Eurofighter. Χαιρετίστηκε το γεγονός της θετικής, μέχρι σήμερα, εξέλιξης και ταυτόχρονα συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρόνου μέσα στον οποίο θα κινηθεί η σύμβαση.

Θέλω να υπενθυμίσω, ότι όταν μιλάμε για τα Eurofighter, μιλάμε για 60 αεροπλάνα, που η παράδοσή τους θα γίνει από το 2006 έως το 2010.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της περιβαλλοντολογικής πολιτικής, στο Θριάσιο Πεδίο, ενόψει του εκσυγχρονισμού των μονάδων διυλιστηρίων που υπάρχουν εκεί. Εως το 2005 επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός όλων των διυλιστηρίων της χώρας, κατόπιν οδηγιών της Ε.Ε.. Και αυτό διότι τα προϊόντα που προέρχονται από τα διυλιστήρια θα είναι διαφορετικών προδιαγραφών από το 2005 και μετά για όλα τα διυλιστήρια της Ευρώπης. Μιλάμε για το πετρέλαιο, τη βενζίνη, τα λιπαντικά κ.α.. Αντιλαμβάνεστε ότι όπου δεν γίνει ένας τέτοιος εκσυγχρονισμός μέχρι το 2005, τότε το διυλιστήριο εκ των πραγμάτων κλείνει, γιατί τα προϊόντα που θα παράγει δεν θα βρίσκουν αγοραστές. Επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει επιβολή όρων νέου εξοπλισμού με σύγχρονη τεχνολογία. Να υπάρξει αξιόπιστο σύστημα ελέγχου και αναβάθμιση, ανάπλαση της περιοχής με ενίσχυση της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και ανάπλασης που θα είναι έτοιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο καταρτίζεται από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Υπάρχει καχυποψία και αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, που δικαιολογούνται, λόγω προηγούμενων καταστάσεων και εμπειριών. Ηρθε, όμως, η στιγμή για πραγματικό εκσυγχρονισμό των μονάδων αυτών, αλλά και για ουσιαστική αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής. Ολα αυτά θα γίνουν σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Είπατε για τα Eurofighter ότι αποφασίσατε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση του χρόνου, μέσα στον οποίο θα κινηθεί η σύμβαση. Η διαπραγμάτευση, εννοείτε μέσα στην κυβέρνηση, λόγω των διαφωνιών ή η διαπραγμάτευση με την εταιρία ή και τα δύο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η διαπραγμάτευση με την εταιρία.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Δηλαδή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως ξέρετε, η διαπραγμάτευση συμπεριλαμβάνει και το οικονομικό σκέλος. Το οικονομικό σκέλος, λοιπόν, περιλαμβάνει κάποιους όρους, όπως ποιες θα είναι οι δόσεις, πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής, μέχρι πότε κ.τ.λ. Μετά τη σημερινή συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή, η ελληνική πλευρά θα επιλέξει τους νέους όρους με τους οποίους θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Οι όροι αυτοί είναι μετάθεση του χρόνου της προκαταβολής; Γιατί, από ό,τι είπατε, ο χρόνος παράδοσης παραμένει ο ίδιος, είναι το 2006. Αρα, οι παραδόσεις και οι προκαταβολές είναι τα σημεία...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ακριβώς. Είναι οι οικονομικοί όροι. Θα υπάρξει προσπάθεια να διαπραγματευθούμε επί των οικονομικών αυτών όρων και της χρονικής, όπως κι εσείς επισημαίνετε, αναδιάρθρωσης.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Πόσο πίσω πάμε, λοιπόν; Υπάρχει πληροφορία ότι αποφασίστηκε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου θα παραπεμφθεί το θέμα. Αληθεύει αυτή η πληροφορία και πότε θα γίνει η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προφανώς, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το θέμα αυτό, η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ. Επίσης, θα υπάρξει συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Το θέμα της προκαταβολής, για το οποίο λέγεται ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας, δηλαδή από ποιο προϋπολογισμό θα προέλθει τελικά, πώς θα προσεγγιστεί τελικά δημοσιονομικά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως σας είπα και πριν, το θέμα θα συζητηθεί στη διαπραγμάτευση που θα γίνει για το οικονομικό μέρος.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Δεδομένης της πορείας του Χρηματιστηρίου και μιας δυσφορίας που υπάρχει στην κοινωνία και πολλών δραμάτων που έχουν σημειωθεί τελευταία, με τις αυτοκτονίες κ.τ.λ., έχει υπόψη της η κυβέρνηση να προβεί σε κάποια μέτρα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία του Χρηματιστηρίου. Εχουμε πει -και το έχει πει και πρόσφατα, μόλις χθες, ο κ. Ρέππας- ότι το Χρηματιστήριο χρειάζεται προσοχή, ψυχραιμία και γνώση. Υπήρχαν και υπάρχουν πάντα οι νουνεχείς, οι οποίοι επαναλαμβάνουν αυτές τις συμβουλές. Και αυτά αφορούν την πορεία των Χρηματιστηρίων όλου του κόσμου, όχι μόνο του Χρηματιστηρίου της Ελλάδας. Θα πρέπει, λοιπόν, να μην καταλαμβανόμαστε από τον ενθουσιασμό της στιγμής, γιατί το Χρηματιστήριο έχει ένα και μόνο νόμο: Να ανεβαίνει και να κατεβαίνει. Και αυτός είναι σταθερός νόμος. Και έχει ειπωθεί, επίσης, ότι μόνο το περίσσευμά του κανείς θα μπορούσε να επενδύσει στο Χρηματιστήριο. Είναι πράγματα γνωστά και επαναλαμβανόμενα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εφόσον δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το Χρηματιστήριο, μήπως σκέφτεται η κυβέρνηση να ζητήσει την παραίτηση κάποιων διευθυντών, κρατικών οργανισμών και διοικητών τραπεζών, που από τότε που ανέλαβαν οι τιμές του Χρηματιστηρίου έχουν πέσει 80%, 90% ή 100% ; Εκτός κι αν θεωρείτε ότι αυτές οι μετοχές είναι "φούσκες".

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για να πέσει η τιμή μιας μετοχής σημαίνει ότι προηγουμένως είχε ανέβει η τιμή της. Δεν έχουμε την πρόθεση να ζητήσουμε την παραίτηση κανενός.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, υπήρξε ένα θέμα στη Ρώμη, με την πρόσκληση του Πάπα στη χώρα μας από τον κ. Στεφανόπουλο. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει πρόβλημα με την Εκκλησία της Ελλάδας στο θέμα αυτό και αν εξετάζει η κυβέρνηση το γεγονός να κληθεί ως αρχηγός κράτους ή να κατατεθεί το αίτημά του στο πλαίσιο της πορείας του Αποστόλου Παύλου προς τη Ρώμη...;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προφανώς, μου ζητάτε να σχολιάσω το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρώμη και τη συνάντησή του με τον Πάπα. Ισχύουν απολύτως όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Στεφανόπουλος, έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση; Επίσης θέλω να ρωτήσω, εάν είχε προηγηθεί και επαφή με την Εκκλησία της Ελλάδας, πριν από αυτή τη πρόσκληση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν θα απαντήσω εκ μέρους της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Εγώ απαντώ εκ μέρους της κυβέρνησης και επαναλαμβάνω ότι αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ισχύει απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εφημερίδες έγραψαν για παρεξήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γρ. Νιώτη. Επειδή η κυβέρνηση, επισήμως, δεν καλεί τον Πάπα ως αρχηγό κράτους, υπάρχει παρεξήγηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Δεν παρενέβη ο κ. Νιώτης.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Στο κόστος του εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων, θα συμμετάσχει το κράτος; Υπάρχει τέτοια πτυχή στο θέμα; Συζητήθηκε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, δεν έχουν υποβληθεί οι μελέτες και ούτε έχουν δοθεί άδειες. Επομένως, η συζήτηση αυτή ήταν μια κατευθυντήρια συζήτηση. Από εκεί και πέρα, τα διυλιστήρια είναι υποχρεωμένα να εκσυγχρονιστούν για να μπορούν να υπάρχουν. Είναι, δηλαδή, δική τους η υποχρέωση του εκσυγχρονισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση: Υπήρξε διαφωνία μεταξύ του κ. Παπαντωνίου και του κ. Τσοχατζόπουλου για το ποιος θα καταβάλει την προκαταβολή για τα Eurofighter;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπήρξαν διαφωνίες. Οπως γίνεται κάθε φορά στην Κυβερνητική Επιτροπή, παίρνουν μέρος όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, ανταλλάσσουν απόψεις και στη συνέχεια καταλήγουν στα συμπεράσματα και λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι οποίες και εφαρμόζονται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 25 January 2001 - 16:05:10 UTC