Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για το θέμα των αντικειμενικών αξιών που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες. Γνωρίζετε ότι η προηγούμενη αύξηση έγινε πριν από τρία χρόνια και ίσχυσε από την 1.1.1998. Από τότε μέχρι σήμερα, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί σε σημαντικό ποσοστό. Η ρύθμιση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση είναι απολύτως δικαιολογημένη. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών είναι σχετικά μικρές ή και μηδενικές σε ορισμένες περιπτώσεις για ένα πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας. Για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 20%. Σε λίγες περιοχές της χώρας, αυτές που μπορεί κάποιος να αποκαλέσει προνομιούχες, η αύξηση φθάνει το 60% και σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις και το 80%. Αλλά, και με τα νέα αυτά δεδομένα των αντικειμενικών αξιών, των οποίων η μεσοσταθμική αύξηση κυμαίνεται περίπου στο 20%, οι τιμές των ακινήτων, επειδή στην αγορά είναι πολύ υψηλότερες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και πάλι οι αντικειμενικές αξίες φθάνουν το 70% ή σε κάποιες περιπτώσεις το 80% της πραγματικής τιμής των ακινήτων.

Και εδώ τίθεται ένα θέμα ότι οι αυξήσεις αυτές, οι σχετικά σημαντικές, όσον αφορά το ύψος του ποσοστού αύξησης που αφορούν τις λεγόμενες προνομιούχες περιοχές, δείχνουν ότι αυτοί που μπορούν, αυτοί που πρέπει, καλούνται να σηκώσουν ένα φορολογικό βάρος, πράγμα το οποίο πρέπει να μας βρίσκει όλους σύμφωνους.

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέση απόλυτου λαϊκισμού, δείχνει ότι η Ν.Δ. παραμένει ένα κόμμα καταγγελίας και δεν έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει υπεύθυνες θέσεις για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την κοινωνία μας και τους πολίτες.

Πρέπει, επίσης, να σας πω ότι έχουμε -χωρίς να συνδέεται, απολύτως, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών- μετά το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, μία μείωση του ποσοστού του φόρου μεταβίβασης σε ύψος 2%, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα θα έχουν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Αυτή είναι, λοιπόν, η αλήθεια. Μπορεί να πει κανείς ότι μία τέτοια επιλογή αποτελεί και ένα μέτρο εξορθολογισμού στην αγορά των ακινήτων. Ολοι γνωρίζουν, έχουν υπόψη τους, καθένας για τη δική του τουλάχιστον περιοχή, ποιο είναι το επίπεδο στο οποίο κινούνται στην αγορά οι τιμές των ακινήτων. Αν συγκρίνει αυτές τις τιμές, τις πραγματικές δηλαδή τιμές, με τις αντικειμενικές αξίες που προσδιορίζονται μετά την πρόσφατη απόφαση, θα αντιληφθεί ότι η ρύθμιση αυτή είναι απολύτως λογική.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη και απασχόλησε και εμάς. Αναφέρομαι σε ένα μικρό συμπολίτη μας, σε ένα παιδί το οποίο πάσχει και χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Είχε διενεργηθεί κάποιος έρανος για τη συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού. Επειδή, όμως, ο έρανος δεν είχε διενεργηθεί με τον προβλεπόμενο τρόπο, έχει δεσμευθεί αυτό το ποσό από συγκεκριμένη τράπεζα. Πρέπει να σας πω ότι η τράπεζα αυτή, η οποία δεν είχε νομίμως το δικαίωμα να αποδεσμεύσει το ποσό αυτό, με πρωτοβουλία της διέθεσε, έναντι αυτού του ποσού, 12 εκατομμύρια δραχμές για να βοηθήσει τον πάσχοντα και την οικογένειά του.

Το πολύ σημαντικό είναι ότι, ενώ κάνουμε προσπάθεια να ξεπεράσουμε το όποιο πρόβλημα υπάρχει και να το αντιμετωπίσουμε, γιατί προέχει ο ανθρώπινος παράγοντας, η διασφάλιση της υγείας ενός μικρού συμπολίτη μας, ταυτόχρονα έχουμε -το ανακοινώνω αυτό- την εφαρμογή του νέου νόμου για το ΕΣΥ. Στο άρθρο 19, ο νόμος αυτός προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο υπουργός Υγείας έχει αρμοδιότητα, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, να εκδίδει αποφάσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, προκειμένου να αποφύγουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται γενικώς. Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι ο υπουργός Υγείας δεν είχε καμία ανάμειξη και καμία συμμετοχή στο θέμα αυτό, μέχρι τώρα. Τώρα που δημοσιεύεται ο νόμος μπορεί, αφού έχει πλέον αυτή την αρμοδιότητα, να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ λογικό. Το λέω αυτό, γιατί πρέπει να τονίσω τη σημασία που δίνουμε στην αντιμετώπιση τέτοιων μεμονομένων περιστατικών, που αφορούν, όμως, την υγεία και ιατρικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μας κάνατε τη χάρη και κάνατε, όπως μας είπατε, απολύτως λογικές αυξήσεις στα ακίνητα, μπορείτε να μας πείτε τι αυξήσεις δώσατε τα τρία τελευταία χρόνια στον κόσμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας διαφεύγει ότι μιλάμε για την αξία των ακινήτων. Ολοι γνωρίζουν, τουλάχιστον ο καθένας για την περιοχή του, ποια είναι η πραγματική αξία που έχουν τα ακίνητα. Οποιοι είναι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι έχουν μια υπεραξία, πλέον, λόγω της αύξησης των πραγματικών τιμών τα τρία τελευταία χρόνια. Αρα, λοιπόν, αυτοί που διαθέτουν ακίνητα, έχουν δει την περιουσία τους να αυξάνεται σε πολύ σημαντικό ποσοστό. Αυτοί που αγοράζουν ακίνητα επιβαρύνονται πράγματι κατά τι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Γνωρίζετε, όμως, ότι η μεγάλη επιβάρυνση αφορά αυτούς που μπορούν με ευκολία να την αντιμετωπίσουν. Γιατί πρέπει να σας πω ότι από τις μετρήσεις που έχουν γίνει στο 99% των Δήμων της χώρας, για μια οικογένεια που έχει δύο παιδιά, η αγορά ενός διαμερίσματος αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δραχμών είναι στην πράξη αφορολόγητη. Αυτά όλα έχουν μελετηθεί πριν προκύψουν οι συγκεκριμένοι πίνακες που ανακοινώθηκαν. Αλλωστε, γνωρίζετε ότι λόγω της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση είχαμε ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, με αποτέλεσμα ο καθένας, με την καταβολή μικρών χρηματικών ποσών -θα έλεγα εντυπωσιακά μικρότερων σε σχέση με το παρελθόν- να μπορεί να αγοράσει ακίνητο για διαμονή ή άλλη χρήση. Αυτή είναι η πραγματικότητα και να μην προσπαθεί ο οποιοσδήποτε να τη διαστρεβλώσει, γιατί εμείς κάνουμε προτάσεις και λαμβάνουμε αποφάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι περιορίζονται να ασκούν κριτική καταγγέλλοντας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα για εργαζόμενους. Τι αυξήσεις τους δώσατε και ανεβάσατε τόσο πολύ τις αντικειμενικές αξίες; Ενας εργαζόμενος μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι; Δεν μπορεί..

ΡΕΠΠΑΣ: Ενας εργαζόμενος, με το επίπεδο στο οποίο κινούνται τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια, μπορεί σήμερα με τα εισοδήματα που διαθέτει, πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, να προβεί σε μια αγορά. Αυτή είναι η απάντηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό αυξήσατε τις αντικειμενικές αξίες; Αυτό είπατε τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε εσείς. Μη μειώνετε θέματα σοβαρά, τα οποία πρέπει να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Σχετικά με τους λογαριασμούς σε ελληνικές Τράπεζες που έχουν παγώσει για την υπόθεση Μιλόσεβιτς: Πόσοι είναι οι λογαριασμοί και για τι ποσό μιλάμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα ειδικό θέμα. Αρκούμαι να σχολιάσω το εξής: Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν στενή συνεργασία με διεθνείς παράγοντες για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων που έχουν προκύψει, λόγω της προηγούμενης κατάστασης στη Γιουγκοσλαβία. Γνωρίζετε ότι επισκέφθηκε τη χώρα μας η κ. Ντελ Πόντε, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Εχουμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις υπηρεσίες αυτού του οργάνου. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μας έχει επικοινωνήσει με άλλους οργανισμούς και με την Κεντρική Τράπεζα της Γιουγκοσλαβίας, θέτοντας στη διάθεσή τους τις δικές της υπηρεσίες. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. και άλλα κράτη, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Πράγματι, για έναν αριθμό ατόμων, που αφορά κάποιες εκατοντάδες, έχει διαταχθεί ή έχει ζητηθεί το πάγωμα των όποιων λογαριασμών υπάρχουν στο όνομά τους. Η Ελλάδα με τις υπηρεσίες της έχει κάνει έναν σχετικό έλεγχο. Εχει διαπιστωθεί ότι πράγματι για κάποιους -όχι πάντως για τον κ. Μιλόσεβιτς- υπήρξαν λογαριασμοί που έχουν παγώσει, όπως ακριβώς προβλέπει η υποχρέωση που έχουμε, την οποία αναλαμβάνουμε, σεβόμαστε και τηρούμε.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε πόσοι είναι αυτοί οι λογαριασμοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που τους αφορά είναι πολύ μικρός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι είναι εκατοντάδες.

ΡΕΠΠΑΣ: Για εκατοντάδες ισχύει η υποχρέωση παγώματος. Αλλά, μετά από έρευνα, έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, όσον αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό ατόμων, που πράγματι φαίνεται ότι είχαν και έχουν καταθέσεις. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, πληροφορούμαι ότι αυτά τα ποσά είναι πολύ μικρά. Αυτό είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με υπηρεσίες άλλων κρατών που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μήπως ερευνάτε και την ύπαρξη ακινήτων που είναι σε off shore εταιρίες, που πιθανόν να ανήκουν στο Μιλόσεβιτς; Γιατί, είχε γίνει ένα σχετικό ρεπορτάζ και είχαν πάει στην Υδρα για κάτι τέτοιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η υπηρεσία στην πατρίδα μας που ασχολείται με το θέμα αυτό, είναι τα υποθηκοφυλακεία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, λοιπόν, και του Διεθνούς Δικαστηρίου ή όποιου άλλου Οργανισμού έχουν εντολή να διερευνήσουν το θέμα αυτό, σε συνεργασία με τα υποθηκοφυλακεία της χώρας μας, μπορούν να κάνουν έρευνα για να οδηγηθούν σε κάποιο αποτέλεσμα. Οι υπηρεσίες αυτές, τα υποθηκοφυλακεία της Ελλάδας, είναι στη διάθεση παντός νομίμως ενδιαφερόμενου, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς έχει η κατάσταση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του έδωσε στοιχεία που έχει για παράνομες ελληνοποιήσεις και ταυτόχρονα έκανε κάποιες δηλώσεις με τις οποίες τονίζει ότι η όλη αυτή ιστορία πλήττει το πολιτικό σύστημα. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής επιβεβαιώνει ότι η Ν.Δ. είναι κόμμα διαμαρτυρίας και καταγγελίας. Δεν είναι κόμμα υπευθυνότητας. Ο πολιτικός αρχηγός ο οποίος εν έτη 2000 τόλμησε και μίλησε για νοθεία στις εκλογικές διαδικασίες, ορίζει και το επίπεδο στο οποίο μας καλεί να τον κρίνουμε. Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι για εσωκομματικούς λόγους -είναι προφανές αυτό- ο κ. Καραμανλής δυστυχώς, λυπούμαι αλλά αυτή είναι η αλήθεια, θυσιάζει και τα όποια υπολείμματα σοβαρότητας διαθέτει το κόμμα του, αλλά και ο ίδιος.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με το προηγούμενο θέμα, από ό,τι κατάλαβα, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση στα υποθηκοφυλακεία. Οποιος θελήσει να κάνει κάποια παρέμβαση, μπορεί να ρωτήσει...

ΡΕΠΠΑΣ: Τα υποθηκοφυλακεία είναι υπηρεσίες που είναι στη διάθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου ή όποιου άλλου έχει αναλάβει αυτό το έργο, προκειμένου να συνεργαστούν και να διαθέσουν τα στοιχεία που έχουν.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ναι, αλλά δηλαδή η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να κάνει έρευνα εάν υπάρχει...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεργασία με τους διεθνείς φορείς. Είναι στη διάθεσή τους. Βεβαίως, οι διεθνείς φορείς που ασχολούνται με αυτή την έρευνα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 2 March 2001 - 14:05:10 UTC