Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, ανακοινώθηκε ότι εκπρόσωπος Τύπου του Κ.Ε.Π. είναι η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κ. Βόζεμπεργκ, στέλεχος μέχρι πρότινος της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος για θέματα Τύπου του νέου κόμματος. Μπορώ να προσθέσω ότι, στην περίπτωση αυτή, για ένα απολύτως εσωτερικό θέμα, ένα κόμμα, έχει εξασφαλίσει και μια εξωτερική συμφωνία, τη δική μας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας πριν από λίγο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτά τα περί αντιπαραθέσεων που γράφονται στον Τύπο είναι στη φαντασία κάποιων και δεν ισχύουν. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες, ενδείξεις και αποδείξεις ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αποδείξεις; Πρέπει να σας πω ότι γνωρίζω "από πρώτο χέρι" ποιο ήταν το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν σε αυτό το "περίφημο" πλέον δείπνο. Όλα όσα γράφονται δεν έχουν καμία σχέση με τις συζητήσεις που έγιναν σε αυτή την κοινωνική συνάντηση. Αν το περιεχόμενο των συζητήσεων έχει ερμηνευτεί από κάποιους ως οιονεί πολιτική συνεδρίαση, η οποία μάλιστα οδηγεί σε ρήξεις και συγκρούσεις, αντιλαμβάνεστε ότι πραγματικά μπορεί να μιλά κάποιος για μια μυθιστορηματική προσέγγιση των πολιτικών εξελίξεων. Εχω πει -με αφορμή άλλες ερωτήσεις- ότι κάποιοι επιδιώκουν μια αθέμιτη και μάταιη μυθοπλασία. Επιδιώκουν, δηλαδή, μια πολιτική μυθολογία για να ερμηνεύσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δηλαδή, προβοκάτορες είναι αυτοί που έγραψαν αυτό το υποτιθέμενο μυθιστόρημα, όπως λέτε; Δεν στηρίχτηκαν καθόλου σε υπαρκτά στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελευθεροτυπία. Ο καθένας είναι ελεύθερος να διατυπώνει τις απόψεις του. Πιστεύω ότι η πολιτική έχει ρόλο, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή, να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα για την πορεία της χώρας, υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον. Τα ΜΜΕ, όπως προβλέπεται και από σχετική ρητή συνταγματική επιταγή, θα πρέπει να ενημερώνουν με αντικειμενικό τρόπο τους πολίτες. Δεν είναι δυνατό να επιβληθεί οποιοσδήποτε περιορισμός στη λειτουργία των ΜΜΕ, στην κατεύθυνση να ενημερώνουν -όπως εκείνα νομίζουν σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος- τους πολίτες της χώρας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ορισμένοι, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, μέσω "κύκλων" τους, σχολίασαν τον "μυστικό δείπνο". Γιατί, αισθάνεστε την ανάγκη να απολογείστε στον κ. Λαλιώτη ή στους κύκλους του;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα, από όλα δεν έκανε κανένα σχόλιο ο κ. Λαλιώτης, ούτε άλλος σχολίασε, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται πεδίο συζήτησης και μάλιστα πεδίο από το οποίο να αναδύεται εικόνα αντιπαράθεσης. Ένα κοινωνικό γεγονός αναδείχτηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενταχθεί ως ένα στοιχείο στις πολιτικές εξελίξεις. Δώσαμε τις απαντήσεις μας σε αυτό. Δεν υπάρχει καμία απολογία, κανένα αίσθημα ενοχής. Απλώς, αναφέραμε αυτό που είναι πραγματικότητα: Ότι οι άνθρωποι, στο πλαίσιο των κοινωνικών συναναστροφών τους, συναντώνται, συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις για διάφορα θέματα. Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις αυτές δεν συνιστούν απαραιτήτως πολιτική συνεργασία.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν την αθέμιτη και μάταιη, όπως είπατε "μυθοπλασία";

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το είπα και την προηγούμενη εβδομάδα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Επαναλαμβάνω αυτά που ήδη είπα, χρησιμοποιώντας, σχεδόν, τις ίδιες λέξεις. Οποιοι δίνουν τέτοιες ερμηνείες σε γεγονότα που έχουν κοινωνικό -και μόνον- περιεχόμενο, αντιλαμβάνεστε πως είναι εκτός πραγματικότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να μου κάνετε κάποιο σχόλιο για "ρετάλια" που είπε ο κ. Γιαννόπουλος για βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας λέει τις απόψεις του, με τον τρόπο που επιλέγει. Καθένας μπορεί να λέει τις απόψεις του και αυτές να τίθενται στην κρίση όλων των άλλων. Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για το πώς κάθε στέλεχος, κάθε παράγοντας της πολιτικής ζωής της χώρας επιλέγει να εκφράζεται. Αυτό είναι θέμα που αφορά τον ίδιο. Και βεβαίως, καθένας έχει αυτό το δικαίωμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς αισθάνεστε "ρετάλι";

ΡΕΠΠΑΣ: Ειδικά εσείς που είστε κάθε μέρα εδώ, όπως και οι συνάδελφοί σας -και σας τιμά αυτό, όπως τιμά κι εμένα- έχετε την απάντηση στο ερώτημά σας. Νομίζω ότι έχετε την απάντηση από τον τρόπο με τον οποίο συζητούμε κάθε μέρα. Και αφού έχετε αυτή την απάντηση, δεν πρέπει να κάνετε την ερώτηση. Γιατί, για θέματα επί των οποίων έχετε απαντήσεις, δεν δικαιολογούνται οι ερωτήσεις.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Μια ερώτηση στο θέμα του παιδιού από τη Μυτιλήνη. Εχει εκφραστεί η επιθυμία από την οικογένειά του, τα χρήματα του εράνου που μαζεύτηκαν να δοθούν σε άλλα παιδάκια, για να βοηθηθούν παρόμοιες περιπτώσεις. Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει, κατ` επανάληψη, για το θέμα αυτό. Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς με τον καλύτερο τρόπο.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Εχω την εξής απορία: Αν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της Εθνικής Τράπεζας, δεν θα δικαιωθούν; Αυτή τη στιγμή, είναι νόμιμο να έχει παρακρατήσει ένα λογαριασμό κατοίκων, οι οποίοι τον πρόσφεραν για ένα συγκεκριμένο παιδί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εθεσε το θέμα αυτό και ο κ. Σταματόπουλος, χθες. Παραμένω στη θέση που διατύπωσα την πρώτη μέρα και επανέλαβα χθες. Την πρώτη μέρα είπα ότι τα χρήματα αυτά -και πρέπει να αναζητηθεί η νόμιμη διαδικασία για να δούμε αν αυτό είναι εφικτό- μπορεί να δοθούν σε αυτούς οι οποίοι τα είχαν καταθέσει και επιθυμούν να τα πάρουν πίσω. Επίσης είπα ότι, βεβαίως, τα χρήματα αυτά μπορεί να δοθούν σε ένα ίδρυμα που έχει κοινωνικό, παρεμφερή δηλαδή σκοπό. Η θέση αυτή που έχω εκφράσει από την πρώτη στιγμή πιστεύω ότι είναι η ορθή και παραμένω σε αυτή. Το βέβαιο είναι ένα και σε αυτό συμφωνούμε όλοι: Ουδείς επιτρέπεται, ουδείς μπορεί να ιδιοποιηθεί αυτά τα χρήματα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Διευκρινιστικά: Πριν δεν αναφερόμουν μόνο στο «δείπνο», όταν μιλούσα για αποδείξεις. Αναφερόμουν στο γενικότερο κλίμα που υπάρχει...

ΡΕΠΠΑΣ: Το «δείπνο» εσείς το θεωρείτε "αποδείξεις". Γι` αυτό σας λέω ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Οχι, όχι. Αφενός αναφερόμουν στο γενικότερο κλίμα. Οι δηλώσεις των κ. Πάγκαλου και Γιαννόπουλου, δεν είναι μυθοπλασίες κανενός. Αφετέρου, θα ήθελα να αλλάξω θέμα: Δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο κάποιες διατάξεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Εχει σκεφθεί η κυβέρνηση, αν με αυτές τις διατάξεις ανοίγει ο δρόμος για κάποιους να ελέγχουν...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα -επειδή δεν θα αποφύγω να σχολιάσω την εισαγωγή της ερώτησής σας- σας λέω ότι εμείς δεν επιδιώκουμε τη δημιουργία εντυπώσεων, γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Εμείς, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή, πρέπει να παράγουμε έργο. Αυτό είναι το καθήκον μας και σε αυτό έχουμε αφοσιωθεί. Κατά τα άλλα, πάρα πολλοί έχουν απογοητευθεί, επειδή κατά καιρούς μιλούν για κρίση στο ΠΑΣΟΚ, για φαινόμενα που οδηγούν σε μια τέτοια δυσμενέστατη εξέλιξη για το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ποτέ να επαληθευθούν. Θα απογοητευθούν για μια ακόμη φορά, που δεν θα είναι και η τελευταία. Γιατί είμαι βέβαιος, ότι και από την πλευρά τους δεν θα είναι η τελευταία φορά που ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ, προσεγγίζοντας και αναλύοντας το πολιτικό φαινόμενο ΠΑΣΟΚ ή την κυβέρνηση που στηρίζεται στο ΠΑΣΟΚ, με αυτό τον τρόπο, ο οποίος είναι απολύτως λανθασμένος.

Κατά τα άλλα, γνωρίζετε ότι εδώ και πολύ καιρό, συζητείται ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράζουν τις πεποιθήσεις, τα φρονήματά τους, να διαδηλώνουν προβάλλοντας τα αιτήματά τους, χωρίς, όμως, να περιορίζουν έτσι, εξ αντικειμένου, τη δυνατότητα άλλων πολιτών να ασκούν τα δικά τους δικαιώματα. Αυτό αποτελεί ένα θέμα συζήτησης. Η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, ασχολούνται με αυτό το θέμα, γιατί πρέπει να ασχοληθούν. Μας αφορά όλους.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Με βάση το τελευταίο σας σχόλιο, που είπατε ότι κάποιοι θα απογοητευθούν, αυτοί που βλέπουν κρίση στο ΠΑΣΟΚ: Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή συνομιλητής του Πρωθυπουργού, δεν έχετε την εντύπωση ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή κρίση στο ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ακριβώς είμαι πολλά χρόνια σε αυτή τη θέση, πρέπει να σας πω ότι στην πορεία αυτών των χρόνων, πολλές φορές για διάφορους λόγους, αντιμετωπίζοντας τις αντιστάσεις και τις αντιδράσεις πολλών παραγόντων εκτός ΠΑΣΟΚ, είχαμε πολλές δυσκολίες. Πιστεύουμε, όμως, ότι όπως τις ξεπεράσαμε στο παρελθόν, το ίδιο γίνεται και τώρα. Γιατί έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, έχουμε πολιτικό σχέδιο για τη χώρα και την πορεία του ελληνικού λαού. Αυτό ακριβώς με κάνει να πιστεύω, να είμαι βέβαιος, ότι τελικά η προσπάθειά μας θα στεφθεί από επιτυχία. Γιατί είναι κοινή προσπάθεια, όλους μας συνδέουν κοινοί αγώνες. Οσοι είμαστε σε αυτό τον πολιτικό χώρο, έχουμε κοινό όραμα, άρα, λοιπόν, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχουμε τους στόχους μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτούς που λέτε ότι θα απογοητευθούν, εννοείτε τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Γιαννόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Γι` αυτό θα γράψετε εσείς στα σχόλιά σας.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Λένε διάφοροι που κρίνουν την κυβέρνηση -και στελέχη της κυβέρνησης- ότι έχει ξεχάσει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση το «όλοι μαζί», το σύνθημα που ίσχυε παλαιότερα. Ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει το εντελώς αντίθετο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι συνεδριάσεις των κυβερνητικών και κομματικών οργάνων είναι συχνότατες. Ο Πρωθυπουργός έχει άμεσους συνεργάτες τους υπουργούς και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών λαμβάνονται αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα της χώρας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες, τίθεται υπό αμφιβολία ένα πράγμα που παλαιότερα θεωρείτο δεδομένο, δηλαδή, αν ο Πρωθυπουργός επιμένει σε αυτό που ονομάζεται συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ ή αν επιδιώκει μια ρήξη μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ για να προκαλέσει την ανανέωση. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ήμαστε στις παρυφές της "νομιμότητας", όταν συζητούμε θέματα του Κινήματος, στο πλαίσιο αυτής της καθημερινής συνάντησής μας. Δεν θα αποφύγω την απάντηση. Εχουμε πει, κατ` επανάληψη, ότι το Κίνημα που στηρίζει αυτή την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, έχει μια κυρίαρχη, ηγετική παρουσία στο πολιτικό φάσμα της χώρας. Είναι δύναμη διαρκούς ανανέωσης και αλλαγής. Η πορεία μας είναι συντεταγμένη, είναι σύμφωνη με τις καταστατικές διαδικασίες. Βεβαίως, πάντοτε υπάρχει ανάγκη αλλαγών. Αυτό έχει δείξει η πείρα που έχουμε αποκομίσει από τη συμμετοχή μας στην πολιτική ζωή. Εχουν γίνει στο παρελθόν σημαντικές αλλαγές, σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο πολιτικών. Γίνονται και σήμερα αλλαγές, θα συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον. Αυτό είναι σύμφυτο με το νόημα, το περιεχόμενο της πολιτικής.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 March 2001 - 14:05:09 UTC