Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού, ο κ. Γιάννης Σπανουδάκης καταλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον "Αθήνα 2004". Ο κ. Σπανουδάκης, τα τελευταία χρόνια, ήταν γενικός διευθυντής τμήματος μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο. (Το βιογραφικό του σημείωμα διανέμεται σε χωριστό δελτίο.)

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σχολιάσετε μια δήλωση που έκανε ο κ. Τζεμ στην Τουρκία σε μια εκπομπή. Είπε συγκεκριμένα: "Δεν μου αρέσει η πολιτική των ΗΠΑ στην Κύπρο. Περιμένω μια πιο αντικειμενική στάση. Η αμερικανική πολιτική δεν θα πρέπει να περιμένει να πείσει την Τουρκία να δεχθεί τις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις."

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας να συμμορφωθεί και να συμβάλει στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ που αφορούν το κυπριακό ζήτημα. Η κυπριακή κυβέρνηση, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχει λάβει σαφή θέση. Τα ψηφίσματα των Η.Ε. πρέπει να υιοθετηθούν από όλους και να εφαρμοστούν. Η Τουρκία είναι αυτή που αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τη διεθνή κοινότητα. Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι αποκαλυπτικό, για το πώς η Τουρκία βρίσκεται σε διάσταση με τον προσανατολισμό που έχει η διεθνής κοινότητα. Η Τουρκία για το θέμα αυτό βρίσκεται σε μια θέση δυσχερή, θα έλεγα σε μια θέση οιονεί απομόνωσής της από τη διεθνή κοινότητα. Αρα, λοιπόν, η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της στο κυπριακό ζήτημα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Πασχαλίδης είπε ότι διακρίνει μια έρπουσα αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού και ότι χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε πει κατ επανάληψη ότι καθένας διατυπώνει τις απόψεις του, ότι δεν πρόκειται να τεθεί περιορισμός ή οποιασδήποτε μορφής αστυνόμευση στην έκφραση των απόψεων. Κάθε στέλεχος που επιθυμεί να διατυπώσει μια θέση με στόχο να συμβάλει στο γενικότερο προβληματισμό για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων έχει απολύτως αυτό το δικαίωμα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Σήμερα, ο Πρωθυπουργός είχε μια σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη. Μίλησαν και πολιτικά αυτά τα στελέχη με τον Πρωθυπουργό; Και μια δεύτερη ερώτηση: Το διευθύνοντα σύμβουλο του "2004" ποιος τον πρότεινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το διευθύνοντα σύμβουλο τον διορίζει ο Πρωθυπουργός, είναι της επιλογής του. Οσον αφορά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού, γνωρίζετε ότι έχει προγραμματίσει μια σειρά συναντήσεων με υπουργούς και άλλους παράγοντες για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων έχει τη δυνατότητα να ανταλλάσσει απόψεις και για άλλα θέματα της επικαιρότητας, εφόσον προσφέρεται αυτή η ευκαιρία. Αυτό είναι κάτι που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε από τα στελέχη ή τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου -ειδικά με τους υπουργούς- με τα οποία συναντάται ο Πρωθυπουργός.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Οι φωνές των στελεχών το τελευταίο διάστημα είναι συχνές και γίνονται συχνότερες, όσο περνά ο καιρός. Είναι κάτι που απασχολεί την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά, ο μηχανισμός δεν δουλεύει; Πού οφείλονται αυτές οι φωνές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε όλα αυτά τα θέματα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Γιατί γίνονται αυτό το διάστημα; Από το πρωί έως το βράδυ στα ραδιόφωνα και στις εφημερίδες οι δηλώσεις, οι συνεντεύξεις, είναι τόσο πολλές, απανωτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι θέλετε, λοιπόν, να σταματήσουμε τη λειτουργία των ΜΜΕ ή θέλετε να εμποδίσουμε τα στελέχη να διατυπώνουν τις απόψεις τους; Ούτε το ένα μπορεί να γίνει, ούτε το άλλο. Και τα δύο είναι ανεπίτρεπτα. Καθένας διατυπώνει τις απόψεις του.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Για φωνές διαμαρτυρίας μιλάμε, που δεν ήταν συνήθεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο, με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο έχει θέσει σε εφαρμογή, προκειμένου να κριθεί από τον ελληνικό λαό. Εχουμε τη συγκεκριμένη εντολή να φέρουμε σε πέρας το έργο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι που μας ενώνει, είναι κοινή η προσπάθειά μας, γιατί είναι κοινό το όραμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σε αυτό το σημείο ακριβώς: Γιατί αυτές οι φωνές ακούγονται σε αυτό το χρονικό διάστημα; Κάτι δεν πάει καλά; Αυτό ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Στην πολιτική πάντοτε ακούγονται φωνές. Πολιτική διαδικασία δεν υπάρχει, χωρίς την έκφραση απόψεων. Και οι απόψεις εκφράζονται -πώς αλλιώς;- είτε με γραπτό λόγο, είτε με την ομιλία κάθε στελέχους. Ολα αυτά είναι γνωστά, αποτελούν τα τυπικά στοιχεία λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, γι` αυτό δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με αφορισμούς.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θέλω να πω, κ. Υπουργέ, όργανα δεν υπάρχουν; Βγαίνουν στα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες. Εκεί δεν λέγονται αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς υπάρχουν όργανα. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι στη δική μας περίπτωση, τόσο τα κυβερνητικά, όσο και τα κομματικά όργανα λειτουργούν συλλογικά και τακτικότατα. Αυτό δείχνει με πόσο δημοκρατικό τρόπο λειτουργεί το ΠΑΣΟΚ και παίρνει τις αποφάσεις του και πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα διάφορα θέματα και παίρνει τις αποφάσεις της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αυτοί που "χτυπούν" το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, θέλουν να θέσουν υπό επιτροπεία τον κ. Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ρωτήσετε, για ποιο λόγο το κάνουν, όποιους διατυπώνουν απόψεις. Εγώ πιστεύω ότι όποιοι διατυπώνουν απόψεις, στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, διατυπώνουν τις απόψεις αυτές με σκοπό να συμβάλουν στην προώθηση του έργου που έχει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά οι απόψεις αυτές, δεν χτυπούν... Για το περιβάλλον, λέω εγώ. Χτυπούν το περιβάλλον.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας γνώμη, η δική σας ερμηνεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα πάει στα εγκαίνια αυτά που θα γίνουν; Ξέρετε αν έχει αποδεχθεί την πρόσκληση του κ. Λαλιώτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι να το συζητάτε αυτό; Γιατί, είδα κάπου να γράφεται ότι θα αρνηθεί να παραστεί στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Μαξίμου τα διαδίδει αυτά. Ξέρουμε από πού προέρχονται.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφήστε τα αυτά, κ. Σταματόπουλε. Είπαμε "η φαντασία στην εξουσία", αλλά όχι μόνο η φαντασία. Πρέπει να υπάρχει και ο ρεαλισμός, η λογική. Ασφαλώς ο Πρωθυπουργός θα είναι παρών σε αυτή την εκδήλωση, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε -το αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας- η έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, αλλάζει τα δεδομένα συνολικά για τη χώρα μας, όσον αφορά τη γεωπολιτική, γεωοικονομική σημασία που έχει πλέον η Ελλάδα. Το αεροδρόμιο αυτό θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, εκτός από τις συνεργασίες που έχει με τους υπουργούς, τους καλεί και το βράδυ στο σπίτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι τέτοιες οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τα στελέχη, ώστε ανά πάσα στιγμή, υπάρχει αυτή η άνεση, αυτή η δυνατότητα να επικοινωνούν, να συναντώνται και να συζητούν διάφορα θέματα που από κοινού πρέπει να αντιμετωπιστούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ορισμένους, δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Διαπιστώνω ότι όταν γίνονται κάποιες συναντήσεις ασκείται κριτική γιατί γίνονται αυτές οι συναντήσεις. Οταν σε άλλες περιπτώσεις γίνονται συναντήσεις, ασκείται κριτική γιατί δεν γίνονται και άλλες συναντήσεις!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτώ, δεν κάνω κριτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Ρωτάτε και παίρνετε απαντήσεις, αλλά βλέπω ότι κάνετε και σχόλια. Τα σχόλια να τα κάνετε στην εφημερίδα που εργάζεστε. Σας είπα ότι ο Πρωθυπουργός είναι μάχιμος. Σε καθημερινή βάση είναι στις επάλξεις. Αρα, λοιπόν, διαθέτει το σύνολο του χρόνου της εργασίας του κάθε μέρα, προκειμένου να συζητά, να ανταλλάσσει απόψεις και να συνεργάζεται με υπουργούς και άλλα στελέχη για την προώθηση των θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του, είτε ως Πρωθυπουργού της χώρας, είτε ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, την επιλογή για τις προσκλήσεις, ποιος την έκανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχαν προσκληθεί καλλιτέχνες, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο χώρος στο Μέγαρο Μαξίμου είναι περιορισμένος. Οι καλλιτέχνες είναι στην ψυχή του λαού, δεν έχουν ανάγκη άλλης αναγνώρισης από τρίτους. Η ευγενική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ήταν μια απόδειξη ότι τιμά και σέβεται τους καλλιτέχνες και την προσφορά τους στον τόπο μας. Αυτός ήταν ένας κύκλος. Θα ακολουθήσουν και άλλες προσκλήσεις, γιατί για τεχνικούς λόγους -όπως σας είπα πριν- δεν ήταν δυνατό σε αυτό το χώρο να βρεθούν όλοι οι σημαντικοί καλλιτέχνες που διαθέτει η χώρα μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες και άλλες δεξιώσεις; Δεν σας ενόχλησαν αυτά που ελέχθησαν χθες το βράδυ; Καλέσατε τα «κομματόσκυλα»;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με αυτό που λέτε προσβάλετε τους Ελληνες καλλιτέχνες; Θεωρείτε, δηλαδή, ότι οι Ελληνες καλλιτέχνες είναι κομματόσκυλα; Αυτή είναι η αντίληψη που έχετε για τους Ελληνες καλλιτέχνες; Λυπούμαι. Εχουμε διαφορετική αντίληψη.

ΤΑΚΗΣ: Σήμερα στη Βουλή πολλοί βουλευτές με δηλώσεις τους έδειξαν ότι στηρίζουν την άποψη του κ. Πάγκαλου: Οτι θα πρέπει να τεθεί θέμα Πανταγιά. Θεωρείτε ότι και αυτοί ακολουθούν μια μοναχική πορεία; Χθες, ο κ. Κακλαμάνης σχολιάζοντας τις απόψεις του μίλησε για "χαζά ανέκδοτα". Τελικώς, υπάρχει θέμα Πανταγιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες σε αυτό και ήμουν κατηγορηματικός. Δεν πρόκειται τα στελέχη να τοποθετηθούν σε δύο, τρεις ή περισσότερες κατηγορίες. Καθένας έχει απεριόριστο το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Η φράση του Πρωθυπουργού «όλοι μαζί» από κάποιους, ερμηνεύεται ότι μπορεί να κάνει κάποιον ανασχηματισμό. Θεωρείτε ότι για να εκτονωθεί αυτή η κρίση που μαστίζει το κυβερνών κόμμα, ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ο κ. Παπουτσής σε μια συνέντευξή του είπε ότι η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ γίνεται εκ των έσω, δηλαδή, υπάρχει ανανέωση τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στην κυβέρνηση. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται υποστυλώματα από άλλους χώρους. Πως το σχολιάζετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει γι αυτά τα θέματα. Δεν είναι δυνατό να μου αναφέρετε τι είπαν διάφορα στελέχη και να μου ζητάτε να το σχολιάσω. Γιατί όλα αυτά εμπίπτουν στον κανόνα τον οποίο τηρούμε. Καθένας εκφράζει τις απόψεις του. Κατά τα άλλα, εδώ και περίπου ένα μήνα, έχω μιλήσει γι αυτά τα θέματα. Αλλά, αυτές οι απόψεις δεν έχουν δημοσιευθεί, τουλάχιστον με τέτοια πληρότητα, ώστε να γίνει αντιληπτό ποια είναι η θέση μας. Κι εγώ έχω πει από αυτό το βήμα, ότι μπορείτε να κρίνετε ποια είναι η στελέχωση του Υπουργικού Συμβουλίου ή των άλλων τομέων του κράτους, προκειμένου να αντιληφθείτε ποιες αλλαγές έχουν επέλθει, όσον αφορά τα πρόσωπα που έχουν διάφορα αξιώματα ή μπορείτε να δείτε τις πολιτικές που ακολουθούμε, σε σχέση με το πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν, για να αντιληφθείτε ότι οι έννοιες της ανανέωσης ή της αλλαγής είναι σύμφυτες με την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ενοχλήθηκε ο Πρωθυπουργός από το γεγονός ότι διέρρευσε στον Τύπο η συνομιλία που είχε με τον κ. Λαλιώτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένο ρόλο. Ο ρόλος του αυτός δεν του επιτρέπει ούτε να ενοχλείται, ούτε να ενοχλεί. Του επιβάλλει να είναι υπεύθυνος, να αντιμετωπίζει τα θέματα με βάση συγκεκριμένους κανόνες, ασκώντας μια πολιτική αρχών, τόσο για τα πρόσωπα, όσο και για τις πολιτικές. Αυτό κάνει ο Πρωθυπουργός.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 13 March 2001 - 14:05:11 UTC