Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-04-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Απριλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Καλό μήνα.

Ο Πρωθυπουργός απόψε θα εκφωνήσει ομιλία στο βαλκανικό φόρουμ της Θεσσαλονίκης. Αύριο, θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Κόστοφ, στο Κυβερνείο της πόλης. Οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 10.30 το πρωί και στις 11.30 οι δύο πολιτικοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες ξένων χωρών, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Ελλάδα με αφορμή άλλο συνέδριο οικονομικού περιεχομένου που γίνεται στην Αθήνα. Μεταξύ των άλλων θα συναντηθεί με τον κ. Σολάνα, τον κ. Μέτα, τον κ. Τζίτζιτς, τον κ. Γκεοργκιέφσκι, τον κ. Τσερβενκόφσκι και τον κ. Πέρες.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης το δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης, με εισηγητές τον κ. Γιαννίτση και τον κ. Παπαδόπουλο.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Βουλή. Είναι η τελευταία συνεδρίαση, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα μιλήσουν ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί και θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Εχουμε κάποιο νέο για το αν θα έρθει ή όχι ο κ. Αραφάτ για να λάβει μέρος στο οικονομικό φόρουμ και αν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Το οικονομικό αυτό συνέδριο το οργανώνει ιδιωτικός φορέας. Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού δεν προβλέπει τέτοια συνάντηση και προφανώς δεν αναμένεται η έλευση στην Αθήνα του Παλαιστίνιου ηγέτη. Αν αλλάξει κάτι θα σας ενημερώσω εγκαίρως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για το ότι τον τελευταίο καιρό αμφισβητείται τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση από κορυφαία στελέχη, τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΠΑΣΟΚ, όπως έκαναν χθες και σήμερα ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Πάγκαλος που αμφισβήτησαν όχι μόνο τον Πρωθυπουργό, αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς αμφισβητεί τον Πρωθυπουργό και την πολιτική της κυβέρνησης. Καθένας διατυπώνει τις δικές του απόψεις και όλοι επιθυμούν η κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει. Εχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα που θα επιτύχουμε, εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, θα αποτελέσουν και τη λυδία λίθο την ώρα που θα μας κρίνει και πάλι ο λαός στις επόμενες εκλογές. Η προσπάθεια είναι κοινή. Καθένας με το δικό του τρόπο, από τη δική του πλευρά, από τη θέση που κατέχει, συμβάλλει ώστε να επιτύχουμε σε αυτόν τον κοινό σκοπό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον ενοχλεί τον Πρωθυπουργό, όταν ένα κορυφαίο στέλεχος και της κυβέρνησης και του κόμματος λέει ότι δεν θέλουμε διαχειριστές, αλλά θέλουμε ηγέτες με όραμα;

ΡΕΠΠΑΣ: ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται με τους υπουργούς, με τους βουλευτές, με τα στελέχη του κόμματος. Εχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Δεν θα ήταν πραγματικότητα -φέρνω ένα παράδειγμα- η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, αν η πολιτική μας δεν περιείχε και το στοιχείο του οράματος. Η πραγματικότητα είναι αυτή που δίνει απάντηση στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και η πραγματικότητα αυτή είναι πολύ καλή σε σχέση με το παρελθόν. Ολοι μαζί, όσοι ανήκουμε σε αυτή την κυβέρνηση, σε αυτή την παράταξη, δουλεύουμε για να κάνουμε ακόμη καλύτερη τη χώρα μας στο προβλεπτό μέλλον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης ποιους εννοείτε, τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα αντιδιαστολή. Είπα για τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και μίλησα γι αυτούς που είναι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης και της παράταξης για να κάνουμε καλύτερο το μέλλον της χώρας.

ΜΙΧΑΗΛ: Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πηγαίνει καλά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πηγαίνει καλά, δοθέντος ότι ο Προϋπολογισμός του 2001, όπως έχει καταρτιστεί και ψηφιστεί στη Βουλή, εκτελείται κανονικώς και πιστεύουμε ότι θα έχει, στο τέλος της εκτέλεσής του, τα αποτελέσματα που έχουμε προβλέψει.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος πού βασίζει την άποψή του ότι δεν πάει καλά η οικονομική πολιτική και ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έθεσε τέτοιο θέμα. Ουδείς αμφισβήτησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία άλλωστε είχε αποφασιστεί σε σειρά συνεδριάσεων των οργάνων της. Η οικονομική πολιτική όπως εφαρμόζεται εξελίσσεται ικανοποιητικά. Χρειάζεται, βεβαίως, πάντοτε να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που έχουμε πετύχει, πρέπει να το διασφαλίζουμε. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το πλαίσιο που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι παράγοντες που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να αγνοηθούν. Εχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις και στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων πρέπει να διαρθρώσουμε τις προτεραιότητές μας. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτό είπαμε στον ελληνικό λαό, στις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας κι εκεί ρίχνουμε το μεγάλο βάρος. Γιατί από την πολιτική μας σε αυτό τον τομέα, θα κριθούμε και πιστεύουμε ότι θα επανεκλεγούμε από τους Ελληνες πολίτες. Μην ξεχνάτε ότι αυτό είναι απόλυτα συνυφασμένο με την προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας μας. Διαφορετικά, δεν είναι δυνατό να μιλούμε για κοινωνική πολιτική. Ολα αυτά, βεβαίως, είναι αλληλένδετα, αλλά οι προτεραιότητές μας έχουν αποσαφηνιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να αμφισβητεί το πρόγραμμά μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την επανάκαμψη του κ. Σουφλιά στη Ν.Δ. Και πως απαντά η κυβέρνηση στην εικόνα συσπείρωσης που θέλει να δώσει η Ν.Δ. όταν υπάρχουν διαφωνίες υπουργών;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα η κίνηση του κ. Σουφλιά αποτελεί εσωτερικό θέμα της Ν.Δ. Δεν αφορά την κυβέρνηση, δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σουφλιάς ουδέποτε υπήρξε μέλος ή στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω ότι ήταν υποψήφιος για την ηγεσία της Ν.Δ. Το ότι γίνεται δεκτός με αυτό τον τρόπο στη Ν.Δ. θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι, επί περίπου τρία χρόνια η πολιτική που ακολουθούσε η ηγεσία Ν.Δ. απέναντι στον κ. Σουφλιά ήταν λάθος. Κατά τα άλλα, το Συνέδριο της Ν.Δ. δεν την οδήγησε σε μια νέα κομματική πραγματικότητα. Η επόμενη ημέρα του Συνεδρίου βρίσκει τη Ν.Δ. στην ίδια κατάσταση από άποψη έλλειψης προγράμματος ή ιδεολογικής και πολιτικής σύγχυσης, στην οποία βρισκόταν και την προηγούμενη ημέρα του Συνεδρίου. Οσον αφορά τώρα το θέμα της συσπείρωσης, γνωρίζετε ότι ένα χρόνο μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει στον ελληνικό λαό. Θα κριθούμε όλοι και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση από τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, παρά το ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση, επειδή πρέπει να εφαρμόζει μια πολιτική και όχι απλώς να είναι παρούσα με τις εξαγγελίες και τις θέσεις της. Θα κριθούμε την ώρα που οι πολίτες θα προσέλθουν και πάλι στην κάλπη. Είναι νωρίς ακόμη για να βγάλετε οριστικά συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι, όμως, ότι την ώρα της κάλπης θα έχουμε αυτή τη σχέση με τον ελληνικό λαό, ώστε να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πέντε ημέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, τα προβλήματα συνεχίζονται, ο κόσμος ταλαιπωρείται, αλλά παράλληλα ταλαιπωρείται και η διακίνηση των εφημερίδων. Και η Κρήτη και τα άλλα νησιά εδώ και τρεις ημέρες δεν παίρνουν εφημερίδες. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η έναρξη λειτουργίας ενός νέου αεροδρομίου οδηγεί σε τέτοια προβλήματα. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται πάντοτε όταν ξεκινά η λειτουργία ενός νέου αεροδρομίου. Γνωρίζεται ότι, κυρίως, τα προβλήματα προκύπτουν λόγω της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των συστημάτων άλλων φορέων και των υπηρεσιών του αεροδρομίου. Κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά με καλή προσπάθεια και τη συμβολή όλων, στη συνέχεια η κατάσταση γίνεται ομαλή. Ετσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση η αρχή είναι δύσκολη, αλλά σύντομα η κατάσταση θα είναι ομαλή. Στο πλαίσιο αυτών των προβλημάτων, λογικό είναι να έχουμε και τέτοιες αδυναμίες διακίνησης του Τύπου. Είναι μια παράλειψη και οφείλουν όλοι όσοι χειρίζονται αυτές τις λειτουργίες να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρούνται, ακόμη και από τους πολίτες που στερούνται την έντυπη καθημερινή ενημέρωση. Πιστεύω ότι όλα αυτά αποτελούν μια παρένθεση. Σύντομα θα τα θυμόμαστε σαν μια ανάμνηση και μόνο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο θέμα του κ. Τσοχατζόπουλου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έθεσε ένα θέμα, λέγοντας ότι δεν γνώριζε ή δεν είχαν δοθεί κάποια στοιχεία, ότι δεν μπορεί να υλοποιηθούν αυτές οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί κοινωνικής πολιτικής. Και υποστήριξε ακόμη ότι υπήρξαν κάποια γεγονότα τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη, ούτε από τον αρμόδιο υπουργό, ούτε από τον Πρωθυπουργό, αναφορικά με κάποια ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα επιμέρους θέματα έχουν συζητηθεί μεταξύ των συναρμοδίων υπουργών. Εννοώ τα θέματα που αφορούν τις δαπάνες για εξοπλισμούς, τα οποία συζητήθηκαν μεταξύ των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας. Τα θέματα γενικής πολιτικής αποφασίζονται στα κυβερνητικά όργανα. Η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Από εκεί και πέρα, κάθε άλλο κυβερνητικό όργανο που έχει αρμοδιότητα για ένα συγκεκριμένο τομέα, εξειδικεύει αυτή την πολιτική που αποφασίζει η Κ.Ε. ή το Υπουργικό Συμβούλιο στο δικό του τομέα. Αυτό γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα θέματα αυτά, ασφαλώς, έχουν συζητηθεί και έχουν ληφθεί αποφάσεις. Η πρόσφατη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ορίζει ένα πολύ πιο σαφές πλαίσιο και πάντως αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2002, το 2003 και το 2004. Το αποσαφηνίζω αυτό, γιατί πάρα πολλοί θεωρούν ότι, ενώ είμαστε στην εκτέλεση ενός Προϋπολογισμού, επιχειρείται μια αλλαγή. Ο Προϋπολογισμός του 2001 ισχύει, όπως έχει ψηφιστεί.

Ολα αυτά τα οποία συζητούμε και αποφασίσαμε αφορούν το 2002 και μετά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Λέει, όμως, και κάτι άλλο, το οποίο ενδεχομένως γεννά έναν προβληματισμό. Λέει ότι ο ίδιος, ακόμα και στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, δεν είχε ενημερωθεί γι` αυτή την αλλαγή ανακατανομής κονδυλίων. Ηταν κάτι το οποίο πληροφορήθηκε από τον Τύπο.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για όλα αυτά τα θέματα. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις σε ένα όργανο, χωρίς τα μέλη του να έχουν προηγουμένως την επαρκή ενημέρωση για να λάβουν υπεύθυνα την απόφασή τους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Να επιστρέψω στο θέμα του διεθνούς αεροδρομίου. Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν και σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και μαρτυρίες φίλων και γνωστών που επιχείρησαν να ταξιδεύσουν το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις οποίες τα προβλήματα οφείλονται κυρίως στην Ο.Α., στην οποία μάλιστα καταλογίζεται, τουλάχιστον, απροθυμία συνεργασίας, όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές είναι απόψεις και συμπεράσματα των γνωστών σας που έχουν τη δική τους εμπειρία. Αυτό το οποίο μπορώ να πω εγώ είναι, ότι όσο κατάλληλη προετοιμασία και αν κάνει ένας φορέας, είναι διαφορετικό να λειτουργεί σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον. Γιατί, βεβαίως, η προετοιμασία γίνεται σε συνθήκες "εργαστηρίου" -ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση- αλλά στο πραγματικό επιχειρησιακό περιβάλλον που δημιουργείται, για πρώτη φορά εντάσσεται και η Ο.Α., η οποία, όπως γνωρίζετε, έχει μια ιδιαίτερη σχέση, σε σύγκριση με όλες τις άλλες αεροπορικές εταιρίες που λειτουργούν στο νέο αεροδρόμιο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι θέμα λίγου χρόνου αυτά τα προβλήματα. Ελπίζω, με τη συμβολή όλων, γρήγορα να ξεπεραστούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός με την Ο.Α. πήγε στη Θεσσαλονίκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός, για κάποιες μετακινήσεις του, χρησιμοποιεί ένα ειδικό αεροσκάφος, πράγμα που έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό.

ΚΑΠΠΟΣ: Μετά τη σύλληψη του κ. Μιλόσεβιτς, αναρωτιέμαι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει να κάνει κάποιο σχόλιο, τουλάχιστον στο επίπεδο εκείνο το οποίο έχει να κάνει με τις διεθνείς πιέσεις προς το Βελιγράδι για έκδοση του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησε ο Πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη. Παραμένω στη γενική θέση ότι το θέμα αυτό το χειρίζεται υπεύθυνα η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το Σαββατοκύριακο είχαμε μία παρεμπόδιση του λειτουργήματος ορισμένων δημοσιογράφων. Το ένα συνέβη στην Πάτρα, όπου λιμενικοί παρεμπόδισαν και συνέλαβαν το συνάδελφο Ευαγγελίου του STAR και έναν ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού, γιατί εξακολουθούσε να εκπέμπει, ενώ του είχε απαγορευθεί να εκπέμπει. Τι απαντάτε σε αυτά ως αρμόδιος Υπουργός Τύπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι μόνο στο πλαίσιο της νομιμότητας, το οποίο πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να τηρούμε, οι δημοσιογράφοι και όλοι οι άλλοι λειτουργοί πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που εκείνοι επιλέγουν και νομίζουν ότι είναι ο σωστός. Από εκεί και πέρα, έχω ζητήσει πληροφορίες για το περιστατικό αυτό και ασφαλώς, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, κακώς παρεμποδίζεται ένας δημοσιογράφος κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 2 April 2001 - 13:05:15 UTC