Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Μαΐου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα πρέπει να εντάξετε και τη συνάντηση που θα έχει αύριο το πρωί, στις 10.30, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο.

Οπως σας είπα και χθες, την Κυριακή ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, αναχωρεί για το Βερολίνο, όπου πρόκειται να διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μετά τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού, συζητείται από μηδενική βάση ακόμα και το θέμα -δηλαδή το ύψος και ο τρόπος- της χρηματοδότησης με κρατική συνδρομή. Τι περιμένετε από την πλευρά των συνδικάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη θετική απάντησή τους, την προσέλευση και συμμετοχή τους σε αυτό το διάλογο, πράγμα το οποίο θα αποδείξει την ευθύνη που τους διακατέχει για την αντιμετώπιση ενός μείζονος προβλήματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους μετεωρολόγους κάποια χρήματα. Χθες, ο υφυπουργός Αμυνας είπε ότι δεν μπορούμε να τα δώσουμε, γιατί δεν δίνει χρήματα ο υπουργός Οικονομικών. Τι γίνεται με αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα παραμένει ανοικτό. Θα το αντιμετωπίσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν κατατέθηκε αυτή η διάταξη είχε τις υπογραφές και των δύο υπουργών, την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, λέει από πού θα είναι τα λεφτά. Τι μεσολάβησε και χάθηκαν αυτά τα χρήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι τις λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση του θέματος θα τις χειριστούν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ενόψει της επίσκεψης του Πάπα, έχουν δραστηριοποιηθεί διάφορες παραθρησκευτικές οργανώσεις και υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να δυσφημισθεί η χώρα, λόγω αυτών των κινητοποιήσεων. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούμε με σεβασμό κάθε διαφορετική άποψη. Δεν συμφωνούμε, δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις αυτές και δεν κατανοούμε τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από εκείνη την πλευρά. Ο Ποντίφικας είναι επίσημος προσκεκλημένος του ελληνικού κράτους. Η Πολιτεία και ο ελληνικός λαός με χαρά θα τον υποδεχθούν και θα τον φιλοξενήσουν, αποδίδοντας σε αυτόν τις πρέπουσες τιμές, αυτές που αρμόζουν στο αξίωμα, το ρόλο και τη θέση του ως ηγέτη εκατοντάδων εκατομμυρίων πιστών σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι η εικόνα της χώρας μας, για μια ακόμη φορά, θα είναι εικόνα μιας σύγχρονης χώρας που έχει παράδοση στην τήρηση των κανόνων της φιλοξενίας και στο σεβασμό των προσώπων που έχουν διεθνές κύρος και ακτινοβολία και των οποίων η επίσκεψη και παρουσία στην Ελλάδα πάντοτε αποτελεί ένα πλεονέκτημα για τη χώρα μας.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα επιθυμούσε η κυβέρνηση -ρωτώ σε επίπεδο επιθυμίας της κυβέρνησης- να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν του Πάπα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών αναφορά στο Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα που δεν αφορά την κυβέρνηση. Το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο Εκκλησιών και των εκπροσώπων τους δεν απασχολεί την κυβέρνηση.

ΚΑΠΠΟΣ: Γι` αυτό μίλησα σε επίπεδο επιθυμίας και όχι σε επίπεδο πολιτικής βούλησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να μιλήσω για μια ευτυχή σύμπτωση: Ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας επισκέπτεται τη χώρα μας, αυτές τις ημέρες. Μετά τις συνομιλίες που είχε χθες ο κ. Κληρίδης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο, σήμερα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό για το κυπριακό. Η χώρα μας, η Πολιτεία, η κυβέρνηση με ξεκάθαρο τρόπο, κατ` επανάληψη, έχει τοποθετηθεί γι` αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε υποσχεθεί στους δικηγορικούς συλλόγους ότι θα συζητήσει μαζί τους τη νομοθετική διάταξη που θα κατέθετε στη Βουλή και ξαφνικά κατέθεσε τη διάταξη για τους δικηγόρους και μετά τους καλεί για διάλογο. Είναι αυτός διάλογος που κάνει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των δικηγόρων, καθώς και τα σχόλια, παρατηρήσεις ή προτάσεις που διατυπώθηκαν γενικώς για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά βεβαίως τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει ο ίδιος ο Υπουργός, η κυβέρνηση. Κατά τα άλλα, γνωρίζετε ότι όπως μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον, όλοι και ο υπουργός Δικαιοσύνης για θέματα της αρμοδιότητάς του, παραμένουν στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να συζητήσουν όποια προβλήματα πρέπει να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε υποσχεθεί ότι θα το συζητήσει πριν και μετά θα το καταθέσει στη Βουλή. Τώρα κατέθεσε και λέει ελάτε να συζητήσουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι έλαβε υπόψη του τις σχετικές παρατηρήσεις. Πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα του διαλόγου. Ο διάλογος είναι μια αρχή, την οποία τηρούμε με σεβασμό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Από πολλές πλευρές διαρρέουν πληροφορίες ότι οσονούπω θα ανασυσταθεί «η τρόικα», δηλαδή η περίφημη ιστορική ηγεσία, και αυτή τη φορά τα πρόσωπα που θα την αποτελούν θα είναι ο κ. Λαλιώτης, η κ. Παπανδρέου και ο κ. Τσοχατζόπουλος. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν επιβεβαιώνετε, κατ αρχήν, αυτή την πληροφορία και δεύτερον, εάν την επιβεβαιώνετε, γιατί έκρινε ο Πρωθυπουργός αναγκαίο να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν επιβεβαιώνω την πληροφορία για τη δημιουργία «τρόικας» με την ιστορική φόρτιση που έχει αυτή η λέξη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, γνωρίζω πως ο Πρωθυπουργός θα εισηγηθεί τη δημιουργία μιας ομάδας για τη διαχείριση του ασφαλιστικού ζητήματος στο πλαίσιο του κόμματος.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποιοί θα την αποτελούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά θα αναμένουμε να τα πληροφορηθούμε, αφού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 May 2001 - 13:05:09 UTC