Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Μαΐου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 13.00, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Στις 14.00 θα υποδεχθεί την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας κ. Κλαρκ, η οποία θα επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας. Οι συζητήσεις των δύο Πρωθυπουργών θα γίνουν, κυρίως, την Παρασκευή.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Κρεμαστινό, στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από λίγη ώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχε ζητήσει ο κ. Κρεμαστινός να συναντήσει τον Πρωθυπουργό για να του θέσει διάφορα θέματα. Η συζήτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της επικοινωνίας των συναντήσεων που έχει ο Πρωθυπουργός με διάφορα στελέχη και βουλευτές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες είχαμε σπουδαίες εξελίξεις, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Θα ήθελα να σχολιάσετε την απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-Κύπρου, όπου στο κείμενο αναφέρεται σαφώς, για πρώτη φορά, ότι δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση η επίλυση του Κυπριακού για να προχωρήσει η Κύπρος στην πλήρη ένταξή της στην Ευρώπη και θεωρεί υπεύθυνους -επίσης για πρώτη φορά- τους Τουρκοκύπριους για διακοπή του διαλόγου. Θα ήθελα να κάνετε ένα σχόλιο και θα ήθελα να μου πείτε το ιδιαίτερο μήνυμα που εκπέμπει αυτή η απόφαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Επιβεβαιώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί την ορθή πολιτική και πρέπει να παραμείνει σε αυτή. Το μήνυμα, μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. είναι σαφές: Ουδείς μπορεί να ανακόψει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ουδείς μπορεί να παρεμποδίσει οι διαπραγματεύσεις αυτές να ολοκληρωθούν με επιτυχία και η Κύπρος να καταστεί, στο προβλεπτό μέλλον, χώρα-μέλος της Ε.Ε.. Η Κύπρος δέχτηκε τα συγχαρητήρια των χωρών-μελών της Ε.Ε. για τις επιδόσεις της σε όλους τους τομείς. Είναι το κράτος που έχει κάνει τις μεγαλύτερες προόδους σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των υπό ένταξη χωρών. Επίσης, η απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, επιβεβαιώνεται και πάλι στην πράξη. Η Ε.Ε. παραμένει συνεπής στην πολιτική απόφαση που πήρε τότε στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας και τη θέτει σε εφαρμογή. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση προς την πλευρά της Τουρκίας και όλων εκείνων που θεωρούν ότι μπορούν να παρεμβάλλουν εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ε.Ε.. Είναι ακόμη πολύ σημαντικό -και πρέπει να το τονίσω- ότι και πάλι χρεώνεται η διατήρηση αυτού του τέλματος -όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος- στην πλευρά Ντενκτάς. Η Ε.Ε. σαφώς τοποθετείται επί του θέματος αυτού. Το έχει κάνει με άλλη ευκαιρία και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Χρεώνουν στον Ντενκτάς και τις κατοχικές δυνάμεις το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η συζήτηση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Και αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή, όχι μόνο για την Κύπρο, όχι μόνο για εμάς, αλλά για τη διεθνή κοινότητα, για τη διεθνή έννομη τάξη.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας τελικώς επετεύχθη μια λύση; Και γιατί αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα δεν είχα ανακοινώσει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για αύριο. Δεύτερον, έχει κάνει σχετικές δηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, εξερχόμενος από το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Τρίτον, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πράγματι οι συζητήσεις έγιναν σε κλίμα άριστης συνεννόησης. Και τέταρτον, επαναλαμβάνω ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει νέα συνάντηση και συνεργασία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας για να αντιμετωπιστούν διάφορες λεπτομέρειες. Θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή ο χρόνος συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ακούμε όλο και περισσότερο στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας κοινής υποψηφιότητας στο Δήμο της Αθήνας και μάλιστα στο πρόσωπο του συναδέλφου Νίκου Χατζηνικολάου. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος. Τα όργανα του ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσουν το θέμα την κατάλληλη στιγμή.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η πολιτική πρακτική τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει αποδείξει ότι το όνομα που «παίζει» πρώτο στις δημοσκοπήσεις «καίγεται». Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν βρίσκομαι εδώ για να διατυπώνω προσωπικές θέσεις ή σχόλια, αλλά για να εκφράζω τις θέσεις της κυβέρνησης. Σας λέω ότι με το θέμα αυτό δεν έχει ασχοληθεί η κυβέρνηση και δεν την απασχολεί, όπως δεν απασχολεί και το κόμμα αυτή την περίοδο.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας είπατε ότι ο κ. Κρεμαστινός έθεσε διάφορα θέματα στον κ. Σημίτη και έγινε μια συζήτηση μεταξύ τους και τίποτα παραπάνω. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, εάν ο κ. Κρεμαστινός παραμένει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εάν θα παραμείνει και μετά την 31η Μαϊου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτά τα θέματα πρέπει να ζητήσετε απαντήσεις από τον κ. Κρεμαστινό.

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι κ. Υπουργέ. Θα ζητήσω από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και θα σας πω γιατί: Επειδή ο κ. Κρεμαστινός, εκτός από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι και πανεπιστημιακός. Ως γνωστόν, ένα μέλος της κυβέρνησής σας, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, έχει θέσει τελική ημερομηνία να διαλέξουν οι πανεπιστημιακοί αν θα ανήκουν στο δημόσιο σύστημα υγείας ή όχι. Ο κ. Κρεμαστινός έχει διαφωνήσει και δημόσια στη Βουλή και μάλιστα έχει πει ότι "εγώ θα προτιμήσω την πανεπιστημιακή μου έδρα". Μετά από αυτά@

ΡΕΠΠΑΣ: Με την ερώτησή σας ενισχύσατε αυτό που είπα. Γιατί, εσείς ομολογήσατε ότι η θέση της κυβέρνησης σας είναι γνωστή. Την έχει εκφράσει ο κ. Παπαδόπουλος. Τη θέση του κ. Κρεμαστινού μπορείτε να την πληροφορηθείτε από τον ίδιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν κατάλαβα κάτι από την απάντηση που δώσατε. Είπατε ότι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα της κοινής υποψηφιότητας του κ. Χατζηνικολάου για το δήμο της Αθήνας, θα προκύψει και θα αντιμετωπιστεί αργότερα από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατανοώ το εξής: Πώς από τη μια έχει επιλέξει ο Πρωθυπουργός...

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, αλλά ξεκινάτε από λάθος βάση. Το θέμα αυτό, επειδή δεν είναι του παρόντος, δεν έχει απασχολήσει τα όργανα του Κινήματος. Θα ασχοληθούν την κατάλληλη στιγμή με το θέμα των δημοτικών εκλογών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν αφήνετε, έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο να πείτε και ένα "ναι" σε μια τέτοια κοινή υποψηφιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα είναι πολύ συγκεκριμένο. Μιλάμε για την υποψηφιότητα στο Δήμο της Αθήνας, στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Με το θέμα αυτό δεν έχουν ασχοληθεί τα όργανα του Κινήματος. Γιατί το θέμα των δημοτικών εκλογών, στο σύνολό τους, δεν είναι του παρόντος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς μπορεί να καταλήξει -πέρα από το πρόσωπο- το ΠΑΣΟΚ σε μια κοινή υποψηφιότητα με τη Ν.Δ. για οποιοδήποτε Δήμο και δει για το Δήμο της Αθήνας που έχει μια ευρύτερη ακτινοβολία, όταν από την άλλη πλευρά έχετε επιλέξει -κατά πως λέγεται- το δρόμο της λελογισμένης πόλωσης με τη Ν.Δ. Μπορεί να υπάρχει πόλωση στο πολιτικό πεδίο και την ίδια ώρα μαζί, οι δύο σας, τα δύο μεγάλα κόμματα να στηρίζετε ένα πρόσωπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Για να αποκαταστήσω την αλήθεια θα μου επιτρέψετε να πω, ευθύς εξαρχής, ότι την πόλωση και την οξύτητα στη δημόσια ζωή την επιχειρεί, την προωθεί, την καλλιεργεί και τη συντηρεί η Ν.Δ. Αυτό είναι σαφές. Το επιχείρησε και συνεχίζει αυτή την πολιτική, αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές. Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι δυνατό να συζητήσουμε επί της ουσίας -και εσείς, πλέον, συζητάτε επί της ουσίας- γιατί δεν είναι θέμα του παρόντος. Για το θέμα αυτό των δημοτικών εκλογών τα αρμόδια όργανα του Κινήματος θα επιληφθούν την κατάλληλη στιγμή, που πάντως δεν είναι η παρούσα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εκτιμάτε, με αυτά που λέτε, ότι η Ν.Δ. είναι κοντά στο να υποδείξει την υποψηφιότητα του κ. Χατζηνικολάου;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έπρεπε να απευθυνθείτε στον κ. Ρουσόπουλο για να πάρετε απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μου ζητάτε να σας πω ποια είναι η θέση της Ν.Δ.; Παρακαλώ να απευθυνθείτε στη Ν.Δ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 16 May 2001 - 13:05:09 UTC