Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Μαΐου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συζητά με την Πρωθυπουργό της Ν. Ζηλανδίας κ. Κλαρκ, η οποία επισκέπτεται επισήμως τη χώρα μας. Θα παρατεθεί γεύμα και θα γίνουν δηλώσεις.

Αύριο το πρωί, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής αντιπροσωπείας κυβερνητικών και κομματικών στελεχών αναχωρεί για τη Χίο, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλεί από τον κ. Γιαννίτση επιστολή προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για διάλογο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, στην αρχή της επόμενης εβδομάδας ο κ. Γιαννίτσης θα απευθυνθεί στη ΓΣΕΕ με επιστολή-πρόσκληση και θα καλέσει την ηγεσία της να προσέλθει σε συζήτηση για το ασφαλιστικό.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι προσδοκάτε από αυτή την πρόσκληση, μετά και τη χθεσινή απεργία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η χθεσινή διαδήλωση ήταν μεγάλη. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα αυτό απασχολεί το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας. Βεβαίως, απασχολεί ιδιαιτέρως και την κυβέρνηση. Ολοι δείχνουμε ευαισθησία και ενδιαφέρον να χειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το ζήτημα. Εχει μεγάλη σημασία να δείξουμε τώρα στο πεδίο ευθύνης που δεν είναι άλλο από το τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου πόσο έτοιμοι είμαστε να προωθήσουμε τις απαραίτητες λύσεις. Θα απευθυνθούμε στους εργαζόμενους, θα ζητήσουμε τη δική τους συμβολή και συνεισφορά στο διάλογο, στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης του προβλήματος. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν, γιατί το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Το πεδίο κοινωνικού διαλόγου, το έχω πει κατ` επανάληψη και το επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο για την ανάδειξη νικητών και ηττημένων. Από το διάλογο αυτό πρέπει να βγουν κερδισμένοι οι εργαζόμενοι, η ελληνική κοινωνία, η χώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα ακούσαμε κάποιες δηλώσεις του κ. Πολυζωγόπουλου με τις οποίες ζητάει την εκκίνηση για τη διεύρυνση της τριμερούς χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να είναι εφ` όλης της ύλης, χωρίς προαπαιτούμενα. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου καθένας θα έχει τη δυνατότητα να τεκμηριώσει τις θέσεις του και να δείξει ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές και αποδεκτές. Πιστεύω ότι όποιοι -και δεν είναι λίγοι- αναφέρονται σε αυτό το θέμα παραβιάζουν ανοικτές πόρτες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εγγυηθεί την κρατική χρηματοδοτική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Εχει πει, μάλιστα, με τρόπο σαφέστατο ότι αυτό που πρέπει, μεταξύ των άλλων, να συζητηθεί είναι η έκταση της κρατικής χρηματοδότησης για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Το κράτος θα ανταποκριθεί σε αυτό. Το έχει εγγυηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και πρέπει να το θεωρείτε δεδομένο. Κατόπιν τούτου, δεν πρέπει να μας αιχμαλωτίζουν λέξεις ή φράσεις, οι οποίες δημιουργούν εντυπώσεις, χωρίς να έχουν ανάλογο ουσιαστικό περιεχόμενο. Αφού το κράτος χρηματοδοτεί, αναλαμβάνει αυτή την υποχρέωση. Τα άλλα μέρη είναι οι ασφαλισμένοι και οι εργοδότες. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει διάσταση στο θέμα αυτό. Πιστεύω ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο αντιδικίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο στη ΓΣΕΕ θα στείλει επιστολή ο υπουργός Εργασίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατ` αρχάς θα απευθυνθεί στη ΓΣΕΕ και θα ζητήσει τις απόψεις της. Ο διάλογος πρέπει να γίνει με έναν ορισμένο τρόπο, να έχει ορισμένη διάρθρωση, προκειμένου να είναι αποτελεσματικός. Μιλήσαμε για κοινωνικό διάλογο που θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο. Η πρώτη κίνηση, λοιπόν, είναι αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κρατική επιχορήγηση θα αφορά το διάστημα πριν και μετά το `93;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί την κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και βεβαίως, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες, τα βάρη που μπορεί να σηκώσει η ελληνική οικονομία. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, μπορεί να αντιμετωπιστούν με καλή πίστη, γιατί όλοι θέλουμε να λύσουμε ένα μείζον πρόβλημα, όπως είναι το ασφαλιστικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε οικονομικές δυνατότητες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία που αποτελούν και το πλαίσιο των δεδομένων για τη χώρα μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε τα δεδομένα, προκειμένου να δούμε ποια είναι η έκταση των βαρών που θα αναλάβει η κάθε πλευρά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε πώς υπόσχεται ο Πρωθυπουργός, αφού δεν έχει τα οικονομικά δεδομένα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός εγγυάται ότι το κράτος θα στηρίξει χρηματοδοτικά το σύστημα. Αυτό που θα συζητηθεί -και το έχει πει ο Πρωθυπουργός, το είπα κι εγώ μόλις πριν- είναι η έκταση αυτής της χρηματοδότησης, η οποία θα αποτελέσει στοιχείο του διαλόγου και είναι απολύτως συναρτημένη με τις δυνατότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, το πριν και μετά το 1993 είναι προς συζήτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναμένουμε τις δηλώσεις και τις προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων. Ολοι όσοι συμμετέχουν σ` αυτό τον κοινωνικό διάλογο θα κάνουν προτάσεις τις οποίες θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Δεν θα κάνουμε τώρα διάλογο, πριν καν απευθυνθεί η πρόσκληση του υπουργού προς την ηγεσία της ΓΣΕΕ γι` αυτά τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έστειλε τηλεγράφημα στον Μπερλουσκόνι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον εκλεγέντα Πρωθυπουργό της Ιταλίας, τις προηγούμενες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν το κοινοποιήσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνέπεσε η χθεσινή απεργία που δεν ανακοινώθηκε. Ο Πρωθυπουργός στη συγχαρητήρια επιστολή του δηλώνει ότι προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, όπως επίσης και στη θετική συμβολή της ιταλικής κυβέρνησης στη διαδικασία προόδου της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

ΒΙΔΑΛΗ: Χθες, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκε η διαφορετική προσέγγιση, κυρίως στα ελληνοτουρκικά, από άλλα στελέχη του Κινήματος και μέλη της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι ενιαία και έχει αποφασιστεί στα κυβερνητικά όργανα. Δεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλωστε, σε πολλούς τομείς έχουμε τα πειστήρια, ώστε να μπορούμε αβίαστα να πούμε, πως η εξωτερική πολιτική που ασκούμε είναι επιτυχημένη και δίνει αποτελέσματα. Μόλις πρόσφατο είναι το παράδειγμα, για το οποίο μιλήσαμε εδώ τις προηγούμενες ημέρες, της αναγνώρισης από την πλευρά των οργάνων της Ε.Ε. του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι η χώρα που βρίσκεται πιο κοντά από τις άλλες υποψήφιες χώρες, για να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είπατε ότι δεν πρέπει να αιχμαλωτιζόμαστε σε λέξεις και φράσεις, όταν μιλάμε για τριμερή χρηματοδότηση. Τότε, γιατί τις προηγούμενες ημέρες κανένα κυβερνητικό στέλεχος, όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, δεν έχει μιλήσει για τριμερή χρηματοδότηση και μιλά απλώς γι` αυτή την κρατική στήριξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εγγυώνται την κρατική χρηματοδοτική στήριξη του συστήματος. Ενα από τα τρία μέρη είναι το κράτος. Το κράτος, λοιπόν, χρηματοδοτεί και είναι έτοιμο να συζητήσει την έκταση αυτής της χρηματοδότησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι τα λευκά κελιά στην Τουρκία είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σωφρονιστικού συστήματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε καταγγείλει, κατ` επανάληψη -αυτή είναι η πραγματικότητα και μην προσπαθείτε να δημιουργήστε εντυπώσεις- το καθεστώς λειτουργίας των φυλακών της Τουρκίας. Εχουμε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Τουρκία, επειδή τα περιορισμένα δημοκρατικά δικαιώματά τους δεν τους επιτρέπουν να κινούνται, όπως οι πολίτες στις χώρες της Ε.Ε. Ολα αυτά, έχουμε πει ότι αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο αξιολόγησης της Τουρκίας, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης. Να, ένα ακόμη παράδειγμα που μπορώ να αναφέρω, για το πόσο επιτυχής είναι η εξωτερική πολιτική που ασκούμε. Η εταιρική σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας είναι ο δείκτης βάσει του οποίου θα κρίνεται κάθε φορά η πολιτική της Τουρκίας και στον τομέα αυτό. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει, καθώς συζητούμε γι` αυτά τα προβλήματα, να ενθαρρύνουμε ή και να πιέζουμε, αν θέλετε, τη γειτονική χώρα να κάνει την ανάλογη πρόοδο. Και όσο υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, πρέπει να τα επισημαίνουμε και να καταγγέλλουμε αυτούς που έχουν ευθύνη. Με ένα τέτοιο τρόπο, όμως, που δεν θα οδηγεί στη λανθασμένη εντύπωση ότι θέλουμε να παραμείνει αυτή η κατάσταση εσαεί στην Τουρκία, ώστε να έχουμε κάτι να καταγγέλλουμε. Εμείς θέλουμε αυτή η κατάσταση να ξεπεραστεί και η Τουρκία να γίνει μια σύγχρονη, δημοκρατική, ανεπτυγμένη χώρα. Γιατί, αυτό είναι το δικό της συμφέρον, το συμφέρον του λαού της, το συμφέρον των γειτόνων της και της Ευρώπης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου την ξέρει αυτή την πολιτική ή κάνει δική του; Γιατί στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε ως συνήγορος αυτών των κελιών.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να σας πω ότι ασκεί -βεβαίως- την πολιτική που έχει αποφασίσει στο πλαίσιο συλλογικών οργάνων η κυβέρνηση και είναι ένας πολιτικός που έχει διεθνή ακτινοβολία. Η παρουσία του είναι πολύ σημαντική και ο λόγος του έχει ιδιαίτερο βάρος, στο πλαίσιο της Ε.Ε., επειδή ακριβώς οι πρωτοβουλίες του έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σήμερα σε μια θέση πολύ καλύτερη από εκείνη στην οποία βρισκόταν λίγα χρόνια πριν. Η κυβέρνησή μας έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Πρέπει να επαινούμε -εσείς, ο ελληνικός λαός- τους πολιτικούς, οι οποίοι στον τομέα τους οδηγούν τα πράγματα σε ένα τέτοιο επίπεδο, αντί να μεμψιμοιρούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να επαινέσουμε, δηλαδή, και για τη στάση του στις Βρυξέλλες για τα λευκά κελιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Να επαινέσετε τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο. Και όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα ποτέ, εδώ και πολλά χρόνια, δεν βρέθηκε σε τόσο καλό σημείο όσο αυτό στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και βεβαίως του υπουργού Εξωτερικών.

ΦΛΟΡΕΣ: Ποιά θα είναι η γραμμή που θα κρατήσει η Ελλάδα στην απάντηση που πρέπει να δώσει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το θέμα του έκπτωτου βασιλιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση θα καταθέσει το υπόμνημά της τις επόμενες ημέρες. Η προθεσμία λήγει στις 25 Μαϊου. Η θέση μας είναι λίγο-πολύ γνωστή. Παραμένουμε στα επιχειρήματα που έχουμε αναπτύξει. Διατυπώνουμε κάποιες ιδέες. Θα μου επιτρέψετε, όμως, και για λόγους τακτικής, να μην αναφερθώ στο περιεχόμενου του μνημονίου, πριν κατατεθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το δώσετε στη δημοσιότητα όταν κατατεθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 18 May 2001 - 15:22:22 UTC