Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο με κύριο αντικείμενο συζήτησης το θέμα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού, για την πολιτική μας, όσον αφορά την κοινωνική αυτή μάστιγα, έκανε σχετική δήλωση ο Πρωθυπουργός, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αυτή την ώρα, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και θα αναφερθεί αναλυτικά στα θέματα αυτά.

Από την πλευρά μου θα περιοριστώ να σας ενημερώσω για το πολιτικό σχόλιο που έκανε ο Πρωθυπουργός στην αρχή της συνεδρίασης, αναφερόμενος σε θέματα της συγκυρίας, τα οποία σχετίζονται με τη διαδικασία προς το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνησή μας έχει συνταγματική και δημοκρατική νομιμοποίηση. Η εντολή που έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό είναι εντολή τετραετίας. Θα ανταποκριθούμε στην εντολή αυτή. Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2004.

Επίσης, έδωσε σαφή απάντηση σε όλες εκείνες τις κριτικές, σύμφωνα με τις οποίες η πορεία προς το Συνέδριο θα οδηγήσει την κυβέρνησή μας σε εσωστρέφεια: Τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβερνητική παράταξη διοργανώνει Συνέδριο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση και το 1996 και το 1999 όταν διοργάνωσε τα προηγούμενα συνέδριά του. Δεν αναστέλλεται η κυβερνητική δραστηριότητα. Αντιθέτως, δείξαμε στο παρελθόν ότι καθώς το κόμμα μας προχωρούσε στη διοργάνωση των συνεδρίων του, ταυτόχρονα η κυβέρνησή μας ήταν αποτελεσματική, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός και πάλι να την εμπιστευτεί με την ψήφο του. Το Συνέδριο ενός κόμματος δεν αναστέλλει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Ισα-ίσα, μπορεί να πει κανείς ότι ένα Συνέδριο προκαλεί την κυβέρνηση, τα μέλη, τα στελέχη να εντείνουν την προσπάθειά τους, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά τους.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Συνέδριο είναι μια διαδικασία που συμβάλλει στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Κάνει εντύπωση ότι μια συνεδριακή διαδικασία κάποιοι την κατακρίνουν σαν κάτι αρνητικό. Η διοργάνωση των συνεδρίων αποτελεί συστατικό στοιχείο της ομαλής, της φυσιολογικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος σε μια δημοκρατική χώρα. Εμείς χαιρετίσαμε τα Συνέδρια των άλλων κομμάτων και πάντοτε τα χαιρετίζουμε ως μια σημαντική διεργασία. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, και το δικό μας Συνέδριο -που είναι Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος- φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό, αλλά και κοινωνικό γεγονός.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός είπε ότι γνώμονας για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έως τη διοργάνωση του Συνεδρίου, παραμένει η εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος. Του συμφέροντος της χώρας, του συμφέροντος των πολιτών. Δεν έχουμε εσωστρέφεια. Δεν αντιμετωπίζουμε τα πράγματα υπό το πρίσμα κομματικών αναγκών. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να ανταποκριθούμε στα αιτήματα της κοινωνίας, των πολιτών και για το σκοπό αυτό ζήτησε από όλους τους υπουργούς να εντείνουν την προσπάθειά τους, ώστε με σκληρή δουλειά να δώσουν την καλύτερη απάντηση σε αυτή την αρνητική και πάντως αδικαιολόγητη κριτική. Για να δείξουμε έτσι και πάλι στην πράξη ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, παράγει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ανταποκρίνεται στη λαϊκή εντολή. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε ένα Συνέδριο, όπου θα αποσαφηνιστούν πτυχές της πολιτικής μας, ώστε μετά το Συνέδριο η Κυβέρνηση να είναι πολύ καλύτερη για το καλό της παράταξης, αλλά πρωτίστως για το καλό της χώρας.

Να σας ενημερώσω, επίσης, και για ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί με την Τριτοβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση, την ΑΔΕΔΥ. Είναι σε εξέλιξη -και θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα- οι διαπραγματεύσεις με τις Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις, τις Ομοσπονδίες. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, μεταξύ των άλλων, η κυβέρνηση θέλει να θέσει και το θέμα της αντιμετώπισης των ανισοτήτων που υπάρχουν όσον αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσουν όλα αυτά τα θέματα των ανισοτήτων, σε σχέση με τη μισθολογική κατάσταση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Η Επιτροπή, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα εκδώσει ένα πόρισμα, βάσει του οποίου θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας. Ισως είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα νέο, ενιαίο μισθολόγιο. Το παλαιό, κατά κοινή ομολογία, έχει σε σημαντικό βαθμό ξεπεραστεί. Αυτό αποδεικνύεται -όπως είπα μόλις πριν- από το ότι παρατηρούνται ανισότητες στο μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και σε ένα θέμα της αρμοδιότητάς μου. Αφορά τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρέπει να ξεκαθαρίσω, για μια ακόμη φορά, ότι η πολιτική που ακολουθούμε έχει ως γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Δεν θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι στα ιδιωτικά συμφέροντα, όταν αυτό αποβαίνει σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Προτάσσουμε πάντοτε το δημόσιο συμφέρον και αυτό το κάνουμε βεβαίως, σεβόμενοι τη νομιμότητα, όχι αυθαιρετώντας. Οταν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ θα τη σεβαστούμε απολύτως και θα την εφαρμόσουμε. Αυτό που θέλω να παρατηρήσω, επειδή διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στα πράγματα είναι τούτο: Το ΣτΕ θεώρησε, μεταξύ των άλλων, ότι η πρώτη απόφαση που εκδώσαμε, στερείται ενός σημαντικού στοιχείου. Δηλαδή, δεν λαμβάνει υπόψη τα πρακτικά του κλιμακίου του ΕΣΡ που κατέληξε στην επιλογή των οκτώ συγκεκριμένων ραδιοφωνικών σταθμών, επειδή τα πρακτικά μέχρι τότε δεν είχαν εκδοθεί και δεν είχαν περιέλθει σε γνώση μας. Εκδώσαμε, λοιπόν, απόφαση, στην οποία μεταξύ των άλλων παίρνουμε υπόψη μας και αυτό το στοιχείο: Δηλαδή, τα πρακτικά του ΕΣΡ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι στο μεταξύ έχουμε χορηγήσει τις άδειες για τη νόμιμη λειτουργία είκοσι ραδιοφωνικών σταθμών. Από τη στιγμή δηλαδή που εκδώσαμε την πρώτη απόφαση μέχρι τώρα που εκδώσαμε τη δεύτερη απόφαση, έχουμε καινούργια νομικά και πραγματικά στοιχεία, τα οποία έπρεπε να αναφέρουμε. Αυτό δεν έχει να κάνει σε οποιαδήποτε περίπτωση με μια προσπάθεια να κωλυσιεργήσουμε ή να ξεπεράσουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν αυτή ήταν η επιδίωξή μας θα είχαμε προβεί σε ανάκληση κάθε σχετικής απόφασης, ώστε έτσι να καταργηθεί η δίκη αυτομάτως. Αντιθέτως, εμείς εκδώσαμε απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία για να εμπλουτίσουμε την επιχειρηματολογία μας. Επαναλαμβάνω, ότι σεβόμαστε και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει να είναι σαφές είναι τούτο: Η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όσον αφορά την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Τα ιδιωτικά συμφέροντα υπολείπονται και πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε αίτημα ιδιωτικού φορέα, πάντοτε σε συνάρτηση με το δημόσιο συμφέρον. Αυτός είναι ο ρόλος μας στην πολιτική.

Τονίζω και υπενθυμίζω ότι ουδείς, μέχρι τώρα, έχει διατυπώσει τη θέση ότι μπορεί να λειτουργεί το σύνολο των ραδιοφωνικών σταθμών που εξέπεμπαν το σήμα και το πρόγραμμά τους, μέχρι τη στιγμή εκείνη που πήραμε την απόφαση να διακοπεί η λειτουργία τους, γιατί έτσι δημιουργούνται κίνδυνοι για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Ουδείς διατυπώνει αυτή την άποψη. Δεν είναι δυνατό να λειτουργούν 86 ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Νομό Αττικής, χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια των πτήσεων. Το δημόσιο συμφέρον, λοιπόν, επέβαλε αυτή την επιλογή. Παραμένουμε υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ενημερώσω, συμπληρωματικώς, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού: Αύριο, στις 11.30, θα συνεργαστεί με την Υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου για θέματα αποκέντρωσης, επειδή η αποκέντρωση θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε προσεχή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, στις 13.30, θα έχει συνεργασία με τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σήμερα έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με το θέμα των ταυτοτήτων. Θεωρείτε ότι αυτή η απόφαση δικαιώνει την κυβέρνηση; Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι το θέμα του προαιρετικού στις ταυτότητες προσυπέγραψε η Ν.Δ., πολλοί βουλευτές της και ο αρχηγός της.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι τούτο: Το ΣτΕ έχει εκδώσει μία απόφαση που πρέπει να σεβαστούμε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου και πρέπει η απόφαση αυτή να τύχει εφαρμογής. Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Γιατί, δεν πρέπει να συνδέουμε την απόφαση ενός δικαστηρίου, και μάλιστα του ΣτΕ, με τις πολιτικές θέσεις που έχουν εκφραστεί από πολλούς παράγοντες και κόμματα για ένα συγκεκριμένο θέμα. Είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης για τα θέματα αυτά. Αναφέρομαι, λοιπόν, στη θέση αυτή.

ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Τι θα κάνετε με τις ταυτότητες που έχουν την ιθαγένεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η απόφαση του ΣτΕ θα τύχει εφαρμογής.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Υπάρχει θέμα για την Ελλάδα, αλλαγής του χαρακτηρισμού των τουρκικών αεροσκαφών, που χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσης υπερίπτανται του Αιγαίου και παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Γνωρίζετε ότι γίνονται πολλές συζητήσεις για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί. Γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε γι` αυτό και τα άλλα συναφή θέματα. Παραμένουμε σε αυτή την πολιτική.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 29 June 2001 - 14:42:57 UTC