Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης το αναπτυξιακό πρόγραμμα 2000-2006, το γνωστό Γ@ ΚΠΣ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, κατά την οποία θα προχωρήσουμε στις εξειδικεύσεις και τα μέτρα εφαρμογής του Κοινοτικού Πλαισίου, αφού σήμερα κάναμε μια συζήτηση, προκειμένου να έχουμε υπόψη μας ποια είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του προγράμματος. Εχουμε μια γενική εικόνα με την επισήμανση της προόδου που έχει συντελεστεί, τους τελευταίους μήνες, και ακόμη έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά την επόμενη περίοδο.

Γνωρίζετε ότι οι πολύ σημαντικοί πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας γι αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο προήλθαν μετά από επιτυχείς διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Βερολίνο από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Οι πόροι είναι πάρα πολύ σημαντικοί και ένα μεγάλο ποσοστό, το 80%, διατίθεται για έργα που θα γίνουν στην περιφέρεια, προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο της ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας.

Η εξέλιξη του Γ@ ΚΠΣ γίνεται με τρόπο ικανοποιητικό. Είμαστε, δηλαδή, μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει. Επισημαίνω την αλλαγή σε ό,τι αφορά τον τρόπο που παρεμβαίνουν οι υπηρεσίες της Ε.Ε. στην εκτέλεση του Κοινοτικού Πλαισίου. Δεν έχει πλέον η Ε.Ε. συμμετοχή στον τρόπο επιλογής των έργων. Την ευθύνη αυτή την έχει αποκλειστικά κάθε κράτος-μέλος, το οποίο καταρτίζει σχετικό πρόγραμμα και μετά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. ελέγχουν αν καλώς έχουν ενταχθεί τα έργα στο πρόγραμμα. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να μην εγκριθούν οι δαπάνες που έχει κάνει το εθνικό κράτος για την προώθηση ενός ορισμένου έργου. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη. Ηδη, η διοικητική δομή που έπρεπε να δημιουργηθεί -είναι διαφορετική από αυτή που ίσχυσε στο Β@ ΚΠΣ- είναι έτοιμη, προκειμένου να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους και αποτελεσματικότερους ρυθμούς.

Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε δραχμή, κάθε ευρώ, πράγμα το οποίο κάναμε και στο Β@ ΚΠΣ, παρά τις κριτικές που είχαν ασκηθεί κατά καιρούς.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε απορροφήσει τα υπόλοιπα 500 δις δραχμές που αφορούν το Β@ ΚΠΣ. Αρα, έχουμε απορροφητικότητα που φθάνει το 100%. Το ίδιο θα πετύχουμε και για το Γ@ ΚΠΣ.

Ηδη -και το επισημαίνω, επειδή υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη- το Γ@ ΚΠΣ ασφαλώς έχει αρχίσει να υλοποιείται. Κάποια έργα μάλιστα είναι σε προχωρημένο στάδιο και η ολοκλήρωσή τους προβλέπεται πολύ σύντομα.

Εως τώρα, βρίσκεται σε εκτέλεση ένα πρόγραμμα από το Γ@ ΚΠΣ που αφορά πόρους ύψους 2 τρισεκατομμυρίων 600 δισεκατομμυρίων δραχμών. Τα 631 δισεκατομμύρια που αφορούν περιφερειακά προγράμματα και το 50% των δαπανών για τομεακά προγράμματα που έχουν ενταχθεί αποτελούν νέα έργα. Εχουμε ένα τρισεκατομμύριο 100 δισεκατομμύρια δραχμές που είναι δαπάνες που δίνονται σε έργα-γέφυρες, δηλαδή σε συνεχιζόμενα έργα και έχουμε και 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές που διατίθεται για εκτέλεση έργων που για πρώτη φορά εντάσσονται σε ΚΠΣ.

Οσον αφορά τις εισροές, πρέπει να σας πω ότι το 2001 έχουμε ήδη εισροές πόρων από το Γ@ ΚΠΣ ύψους 500 δισεκατομμυρίων δραχμών και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε εισροή ακόμη 800 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Το 2002 αναμένεται εισροή πόρων ύψους ενός τρισεκατομμυρίου 350 δισεκατομμυρίων δραχμών. Συνολικά, δηλαδή, στα δύο πρώτα χρόνια εκτέλεσης του Γ@ ΚΠΣ θα έχουμε εισροή 2 τρισεκατομμυρίων 650 δισεκατομμυρίων δραχμών. Είμαστε ακριβώς στους στόχους που έχουμε θέσει. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η προετοιμασία που έχει γίνει είναι η κατάλληλη για να αξιοποιήσουμε προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας και του ελληνικού λαού τους κοινοτικούς πόρους και βεβαίως τα κονδύλια που προκύπτουν από τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Επειδή ο αρμόδιος υπουργός θα δώσει αναλυτική συνέντευξη δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες.

Θέλω, για να προλάβω πιθανές ερωτήσεις σας, να σας πω ότι δεν συζητήθηκε οποιοδήποτε άλλο θέμα στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης. Δεν έγινε αναφορά από τον Πρωθυπουργό ή άλλους συναδέλφους σε άλλα θέματα.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, να εκφράσω τη θέση της κυβέρνησής μας: Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απλώς κοντά στην Κύπρο. Η Ελλάδα είναι μαζί με την Κύπρο στην προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και στην προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση των ενταξιακών διαδικασιών, ώστε στο άμεσο μέλλον η Κύπρος να καταστεί μέλος της Ε.Ε.. Η προσπάθειά μας αυτή θα συνεχιστεί. Θα αναλάβουμε όλες εκείνες τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, γι αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα. Αυτή, πιστεύω, ότι είναι η καλύτερη ανταπόκριση από μέρους μας στην υποχρέωση που έχουμε και ο πιο αποτελεσματικός και ωφέλιμος τρόπος να αποδώσουμε τιμή στη μνήμη εκείνων που έπεσαν αγωνιζόμενοι υπέρ του Εθνους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Είχατε δηλώσει εδώ στο briefing, προχθές, ότι η ελληνική κυβέρνηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν διαβιβάσει στις ιταλικές αρχές στοιχεία "υπόπτων" Ελλήνων πολιτών. Με βάση τα σημερινά γεγονότα στην Αγκόνα, θα ήθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζετε από ποια οδό οι ιταλικές αρχές σχημάτισαν την πεποίθηση ή την εντύπωση ότι οι συγκεκριμένοι Ελληνες πολίτες είναι ύποπτοι για ταραχές και εμπόδισαν την είσοδό τους στην Ιταλία.

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, ότι δεν έχει σταλεί κανένας κατάλογος, καμία λίστα με ονόματα Ελλήνων πολιτών σε οποιαδήποτε υπηρεσία του ιταλικού κράτους. Παραμένω στη θέση αυτή. Το δηλώνω με έμφαση και κατηγορηματικότητα. Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά, μεταξύ των λεωφορείων που εκινούντο προς τη Γένοβα, κάποια από αυτά ελέγχθηκαν από αστυνομικούς του ιταλικού κράτους και στους επιβαίνοντες δεν επετράπη να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Δεν υπήρξε, δηλαδή, συλλήβδην απαγόρευση σε όλους τους επιβάτες όλων των λεωφορείων. Απλώς, αποκόπηκαν από το κομβόι αυτό τα τρία τελευταία λεωφορεία και οι επιβάτες τους εμποδίστηκαν να συνεχίσουν το ταξίδι.

ΦΙΛΗΣ: Μεταξύ των οποίων," τυχαίως" ήταν οι επικεφαλής της πορείας@

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Εχει επικοινωνήσει εκπρόσωπος του κόμματος του Συνασπισμού με το υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών, οι αρμόδιες υπηρεσίες μας επικοινωνούν με τον πρέσβη μας στη Ρώμη και τις προξενικές αρχές της χώρας στην Αγγόνα, προκειμένου να έχουμε μία πιο λεπτομερή γνώση των θεμάτων. Και βεβαίως, κάνουμε ανάλογες παραστάσεις στις αντίστοιχες ιταλικές αρχές, ζητώντας πληροφορίες και εξηγήσεις. Και πιο συγκεκριμένα, έχουμε ζητήσει σχετικές πληροφορίες και εξηγήσεις από την ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Υπενθυμίζω ότι η Ιταλία έχει αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης Σέγκεν. Βεβαίως, τονίζω για μια ακόμη φορά το αντιφατικό και οξύμωρο, εκείνοι που ήταν επιφυλακτικοί ή αντίθετοι στη δημιουργία και εφαρμογή αυτής της Συνθήκης, να είναι αυτοί που τώρα θέλουν την απόλυτη εφαρμογή της. Τις επόμενες ώρες, ίσως έχουμε κάποια εξέλιξη.

Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κατάλογος με ονόματα Ελλήνων πολιτών στη διάθεση των ιταλικών αρχών, με αποστολέα υπηρεσία του ελληνικού κράτους. Αυτό το λέω με έμφαση και κατηγορηματικό τρόπο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 19 July 2001 - 15:05:07 UTC