Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται, σήμερα, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, στο φράγμα του Εύηνου. Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, πρώτον λύνεται για πολλά χρόνια, μέχρι το 2030 το υδροδοτικό πρόβλημα της πρωτεύουσας και δεύτερον γιατί δημιουργούνται προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της αναπτυξιακής προσπάθειας που κάνει η χώρα μας, που αφορά κυρίως την ελληνική περιφέρεια για να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι πριν από λίγο υπήρξε και νέα παρεμπόδιση Ελλήνων διαδηλωτών να αποβιβαστούν στην Ανκόνα. Χθες, δύο πλοία τελικά αντιμετώπισαν προβλήματα. Στο δεύτερο πλοίο, που ήταν εν πλω, υπήρχαν 250 διαδηλωτές και 69 από αυτούς τους Ελληνες πολίτες ενημερώθηκαν ότι οι ιταλικές αρχές τους απαγορεύουν την είσοδο. Δηλαδή, υπάρχει μια εικόνα ότι οι ιταλικές αρχές ξέρουν ονόματα και κάνουν επιλογή. Θέλω να μου πείτε τι εκτίμηση κάνει η κυβέρνηση γι αυτή τη διαπίστωση πια ότι υπάρχουν φάκελοι στα χέρια των Ιταλών.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, με έμφαση και κατηγορηματικό τρόπο επαναλαμβάνω ότι από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους δεν έχει σταλεί κανένας κατάλογος με ονόματα Ελλήνων πολιτών σε οποιαδήποτε ιταλική υπηρεσία. Αυτό το λέω με έμφαση και θέλω να δεχθείτε ότι είναι έτσι. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε, ότι η ιταλική πρεσβεία στην Ελλάδα έχει βεβαίως στην υπηρεσία της στελέχη που μπορούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να συνεργάζονται με τις κεντρικές υπηρεσίες του ιταλικού κράτους.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει νωπή την εντολή του ιταλικού λαού. Γνωρίζετε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συντηρητικών δυνάμεων. Εχει κάνει μια επιλογή, η οποία στηρίζεται σε κάποιες θέσεις που διατυπώνει και αφορούν τη διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας. Για το λόγο αυτό η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία τη λήψη αυτών των μέτρων, της παρεμπόδισης δηλαδή της εισόδου πολιτών από άλλες χώρες στην Ιταλία. Εμείς, σε συνεχή επαφή, σε διάφορα επίπεδα, με τους αρμόδιους των ιταλικών υπηρεσιών έχουμε θέσει από την πρώτη κιόλας στιγμή το θέμα. Δώσαμε εντολή στις αντίστοιχες διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας μας στην Ιταλία να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση. Εχουμε εκφράσει την έντονη δυσφορία μας για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν, χθες, οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό που θεωρώ σκόπιμο, σήμερα, να επαναλάβω είναι η θέση που διατύπωσα και την προηγούμενη Δευτέρα (16/7), μιλώντας για τους πολίτες που είχαν προγραμματίσει να βρεθούν στη Γένοβα και να διαδηλώσουν απέναντι στους ηγέτες που διασκέπτονται εκεί: Είχα πει τότε -και είναι στη διάθεσή σας τα πρακτικά της συζήτησής μας- ότι "απέναντι σε αυτές τις ανησυχίες, τις ευαισθησίες και τις προσδοκίες των πολιτών θα πρέπει να δείξουμε ενδιαφέρον, να μην τις αγνοήσουμε. Να έχουμε ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τις δυνάμεις αυτές, γιατί θα πρέπει όλες οι κυβερνήσεις να παίρνουν υπόψη τους και να σταθμίζουν τα θέματα που αναδεικνύουν οι πολίτες που κινητοποιούνται στο πλαίσιο αυτού του κινήματος". Βεβαίως, οι πολίτες αυτοί, όπως είπα και τότε, δεν συνιστούν μια περιθωριακή δύναμη, δεν είναι πολίτες που αποτελούν μια δύναμη άρνησης, δεν έχουν καμία σχέση με τις ολιγάριθμες ομάδες των πολιτών που χρησιμοποιούν τη βία και επιθυμούν το μηδενισμό και την καταστροφή. Είναι πολίτες που με υπεύθυνο τρόπο θέλουν να διαδηλώσουν μια διαφορετική θέση. Γι αυτό ακριβώς πρέπει με ευαισθησία να προσεγγίσουμε τη στάση τους. Ως ελληνική κυβέρνηση δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο, τουλάχιστον αυτή την ώρα. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τις αρμόδιες ιταλικές υπηρεσίες, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα το κρίνουμε εμείς, θα το κρίνει ο ιταλικός λαός.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάποια επίσημη εξήγηση από την ιταλική πλευρά, μετά τα όσα τηλεφωνικώς είπε ο κ. Παπανδρέου στον Ιταλό ομόλογό του, γιατί συνεχίζεται αυτή η τακτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εξήγηση που δόθηκε από τις ιταλικές αρχές για την επιλογή τους να παρεμποδίσουν την είσοδο των πολιτών άλλων χωρών στην Ιταλία, αφορά τους πολίτες από όλες τις άλλες χώρες, που επισκέπτονται την Ιταλία και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Οσον αφορά, το επεισόδιο που έγινε χθες στο λιμάνι της Ανκόνα οι ιταλικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι έπρεπε να διενεργήσουν αυτή την επιχείρηση, επειδή ακριβώς θεώρησαν ότι δέχθηκαν επίθεση από Ελληνες πολίτες. Κάτι τέτοιο προβάλλεται, όπως πληροφορούμαι, και στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Ιταλίας. Η εικόνα αυτή είναι στρέβλωση της πραγματικότητας. Δεν πιστεύουμε ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο. Παρά ταύτα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι οι μηχανισμοί επικοινωνίας χρησιμοποιούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούν πολλές φορές μια παραπειστική εικόνα. Ισχυρίζονται, λοιπόν, οι ιταλικές υπηρεσίες ότι έχουν έναν τραυματία αστυνομικό, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από Ελληνες πολίτες. Εμείς δεν έχουμε δεχτεί αυτό τον ισχυρισμό. Γι αυτό, άλλωστε, εκφράσαμε την έντονη δυσφορία μας, επειδή θεωρούμε ότι δεν είναι ενδεδειγμένος ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν.

ΦΙΛΗΣ: Την προηγούμενη Παρασκευή στο Συμβούλιο των"15" Υπουργών Δημόσιας Τάξης-Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπως λέγεται, υπήρξε κοινή απόφαση που επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των "15", σύμφωνα με την οποία αποφασίζονται μέτρα ευρωπαϊκής αστυνόμευσης σε κάθε διεθνή συνάντηση, είτε είναι G-8, είτε είναι Σύνοδος Κορυφής. Εκεί με σαφήνεια η ελληνική κυβέρνηση -το έχει προσυπογράψει- αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει για τα στοιχεία που έχει στους εθνικούς φακέλους για πρόσωπα που θα πηγαίνουν ως διαδηλωτές σε αυτές τις διαδηλώσεις. Αλλα λέει στους "15" και άλλα κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε υπόψη της στοιχεία τα οποία -μπορεί να πει κανείς- έχουν σχέση με τρομοκρατική δράση τέτοια, ώστε να έπρεπε να ανακοινώσει πως άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία επρόκειτο να μετακινηθούν στην Ιταλία. Γι αυτό δεν θεώρησε χρήσιμο να προσκομίσει στις ιταλικές αρχές οποιοδήποτε ανάλογο στοιχείο. Κατά τα άλλα, γνωρίζετε ότι σε αυτή τη Σύνοδο των Υπουργών της Ε.Ε. πράγματι αποφασίστηκε ένα πλαίσιο συνεργασίας. Εμείς επιθυμούμε τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε. Δεν θεωρούμε ότι η χώρα μας πρέπει να μείνει εκτός. Γνωρίζετε, επίσης, ότι είμαστε αντίθετοι σε διάφορες προτάσεις που διατυπώθηκαν από άλλες πλευρές, μεταξύ των άλλων και στην πρόταση που διατύπωσε ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών για τη δημιουργία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας βάσης δεδομένων για τους πολίτες που διακινούνται στις χώρες της Ε.Ε.

Η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. επιβάλλει αυτή τη συνεργασία, η οποία είναι θετική. Δεν είναι υποχρέωση την οποία αναλαμβάνουμε, επειδή θεωρούμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να την αναλάβουμε. Είναι μια συνεργασία που θα βοηθήσει κι εμάς, γιατί κι εμείς αντιμετωπίζουμε προβλήματα και πιστεύω ότι αυτού του είδους η συνεργασία είναι ωφέλιμη για όλους.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή για άλλη μια φορά εκφράζεστε με θετικό τρόπο ως προς τα αιτήματα των διαδηλώσεων αυτών, ως προς την παγκοσμιοποίηση και τις ανησυχίες που εκφράζονται, θέλω να σας πω το εξής: Ενώ στην Ιταλία με προτροπή του πρώην πρωθυπουργού Ντ@Αλέμα συμμετέχει το πρώην κυβερνητικό κόμμα στη διαδήλωση αυτή επίσημα, εδώ εσείς λέτε αυτά, αλλά το κυβερνών κόμμα δεν συμμετέχει στις διαδηλώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία, με την ερώτησή σας, να σχολιάσω ότι ίσως η κατάσταση να ήταν διαφορετική, όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, των πολιτών από άλλες χώρες, εκ μέρους των ιταλικών υπηρεσιών, αν ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ιταλία, αν ήταν ο κ. Ντ@Αλέμα πρωθυπουργός και όχι ο κ. Μπερλουσκόνι. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον ιταλικό λαό, τα εσωτερικά της Ιταλίας. Δεν πρόκειται να υπεισέλθουμε σε αυτό. Είναι όμως αρκετά διδακτικό και κάποιοι θα πρέπει εδώ στην Ελλάδα να σκεφτούν και να κάνουν τις αναλογίες και τους παραλληλισμούς που πρέπει. Κατά τα άλλα, η ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι έχει συγκεκριμένη θέση για όλα αυτά τα θέματα. Οι πολίτες που ανήκουν σε οποιοδήποτε κόμμα και στο κυβερνών κόμμα είναι ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους. Ουδείς τους καθοδήγησε προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Ουδείς εμπόδισε οποιονδήποτε πολίτη να αναλάβει πρωτοβουλία σε τέτοια κατεύθυνση. Σας πληροφορώ, όμως -και γνωρίζω εγώ προσωπικώς- ότι πολίτες που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν@

ΦΙΛΗΣ: Όμως, όχι οργανωμένα, ως ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, αλλά συμμετέχουν.

ΦΙΛΗΣ: Στελέχη δεν πήγαν στο φόρουμ@

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε κόμμα κάνει τις δικές του επιλογές. Μην επιχειρείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Κάποιο κόμμα θεωρεί ότι αυτό είναι σανίδα πολιτικής σωτηρίας και προσπαθεί να αναδείξει αυτό το θέμα ως μέγιστο θέμα. Ένα άλλο κόμμα έχει άλλες προτεραιότητες. Σεβαστό και το ένα, σεβαστό και το άλλο. Αλλά σας λέω -κι εγώ το γνωρίζω κι εσείς το γνωρίζετε- ότι πολίτες που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

ΒΙΔΑΛΗ: Αν κατάλαβα καλά, επίσημη εξήγηση για το τι συνέβη στην Ανκόνα, δεν σας έχει δώσει η Ιταλία, γιατί επικαλεστήκατε τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα της Ιταλίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό ισχυρίζονται, πράγμα το οποίο εμείς δεν δεχόμαστε. Αυτό ισχυρίστηκε η ιταλική αστυνομία. Εμείς δεν το δεχόμαστε.

ΒΙΔΑΛΗ: Εκτός από τους Ελληνες, υπάρχουν 686 πολίτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, στους οποίους έχει παρεμποδιστεί η είσοδος στην Ιταλία...

ΡΕΠΠΑΣ: Από διάφορες χώρες. Τα μέτρα αυτά, είπαμε ότι αφορούν πολίτες από διάφορες χώρες, όχι μόνο πολίτες προερχόμενους από την Ελλάδα.

ΒΙΔΑΛΗ: Υπήρξε συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών με άλλες χώρες, των οποίων οι πολίτες δεν μπόρεσαν να πάνε στην Ιταλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάποια ειδική επικοινωνία για το θέμα αυτό με άλλες χώρες.

ΚΑΠΠΟΣ: Στοιχεία στη βάση δεδομένων της Σένγκεν, γιατί έχουν υπάρξει ορισμένες απαγορεύσεις, συγκεκριμένα από το δεύτερο καράβι, ποιός δίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι αυτό το οποίο ρωτάτε. Απάντησα πριν σε σχετικές ερωτήσεις. Εχει ανασταλεί η εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν. Ισχύει εδώ το άρθρο 2 που δίνει τη δυνατότητα σε ένα κράτος να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά του, όπως κάνει εν προκειμένω η Ιταλία και να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης,

ΚΑΠΠΟΣ: Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από πού παίρνουν στοιχεία; Δηλαδή, υπάρχουν κάποιοι Ιταλοί που έρχονται εδώ και μαζεύουν στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν. Οπως εμείς επικοινωνούμε με τις διπλωματικές αρχές μας σε κάθε άλλη χώρα -και το κάναμε χθες, κατ` επανάληψη, με την Ιταλία- έτσι και οι ιταλικές αρχές επικοινωνούν με τις διπλωματικές υπηρεσίες τους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και στην Ελλάδα. Αλλά, αυτό είναι μια γενική θέση για το πώς εργάζονται οι διπλωματικές αποστολές.

ΚΑΠΠΟΣ: Εγώ αυτό, ουσιαστικά, το λαμβάνω ως παραδοχή κάποιας παροχής πληροφοριών. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι άλλη ιστορία...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι, πάντως, η ορθή άποψη.

ΚΑΠΠΟΣ: Το εκλαμβάνω όπως θέλω. Υπάρχει μια καταγγελία που είναι πολύ περίεργο ότι δεν έχει διαψευσθεί, η οποία αναφέρεται σε ομάδα Ελλήνων αστυνομικών που συνοδεύουν τους Ελληνες διαδηλωτές. Θα ήθελα μία απάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια κάτι τέτοιο. Είναι παντελώς ψευδές.

ΦΙΛΗΣ: Οτι στο αρχηγείο της Euroform υπάρχουν Ελληνες αστυνομικοί, είναι ψευδές;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, χθες και γνωρίζετε ότι είναι ένας αριθμός μικρότερος των δακτύλων του ενός χεριού, οι οποίοι συμμετέχουν, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και βεβαίως, μετέχουν προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία, να εκπαιδευτούν και να συνδιαχειριστούν αυτή την κρίση μαζί με τους συναδέλφους τους άλλων χωρών που ανήκουν στο ίδιο σύμφωνο συνεργασίας. Αλλά, δεν έχει καμία σχέση αυτό με αυτό που είπατε ότι Ελληνες αστυνομικοί συνοδεύουν τους διαδηλωτές. Προκειμένου να κάνουν τι;

ΚΑΠΠΟΣ: Φέρουν φωτογραφικές, κινηματογραφικές μηχανές...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Μη μιλάτε για μηχανές, κινηματογραφικές κ.τ.λ., μην έχετε τέτοια έφεση στα σενάρια.

ΚΟΥΊ@Ν: Εκτός από την έκφραση της έντονης δυσφορίας της κυβέρνησης προς τις ιταλικές αρχές, επίσημο διάβημα έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε προφορικό διάβημα, χθες, επειδή ακριβώς θεωρήσαμε ότι δεν έπρεπε να παρεμποδιστεί η είσοδος Ελλήνων πολιτών στην Ιταλία.

ΚΟΥΊ@Ν: Δηλαδή, not verbal. Δεν πήγε ο πρέσβης να επιδώσει διάβημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι τη διαμαρτυρία αυτή, υπό τύπον διαβήματος, την εξέφρασε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας στον Ιταλό ομόλογό του.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με το Θεόδωρο Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έχω ανακοινώσει ποιο είναι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού γι αυτή την εβδομάδα. Η συνάντηση αυτή θα γίνει τη Δευτέρα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Πάχτας έγινε στόχος κριτικής στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και από τον Πρωθυπουργό και από συναδέλφους του, γιατί τον θεωρούν υπεύθυνο, ως καθ` ύλην αρμόδιο για τις καθυστερήσεις στο Γ` Κ.Π.Σ. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό, καταλήξαμε όλοι, ομοφώνως, στη θέση ότι δεν έχουμε καθυστερήσεις, οι οποίες να δικαιολογούν οποιοδήποτε φόβο για το ότι δεν θα απορροφήσουμε πόρους, ότι δεν θα προχωρήσουν τα έργα εγκαίρως, ότι θα μείνουμε πίσω από τους στόχους μας. Αντιθέτως, όλοι αναγνώρισαν την προσπάθεια που έχει κάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ιδιαιτέρως ο καθ` ύλην αρμόδιος υφυπουργός, ο κ. Πάχτας. Επαίνεσαν την προσπάθεια και το έργο του και όλοι αναγνώρισαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, την τελευταία περίοδο, πράγμα το οποίο επισήμανε και ο Πρωθυπουργός, αφού είχαμε τη δυνατότητα στο θέμα αυτό που συζητήσαμε και λίγους μήνες πριν -νομίζω τον προηγούμενο Απρίλιο- συζητώντας το χθες και πάλι, να δούμε ποια είναι η απόσταση που εν τω μεταξύ έχουμε διανύσει. Και έχουμε διανύσει μια πολύ σημαντική απόσταση. Κινούμαστε σε απολύτως θετική κατεύθυνση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα στο "Εθνος" που αφορά το "Εσελορ" και αναφέρεται στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, ότι παρακολουθείται στενά η Ελλάδα, Ελληνες πολιτικοί, τηλέφωνα, fax κ.τ.λ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε σε μία έκθεση μιας ομάδας βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου. Θα μελετήσουμε αυτή την έκθεση. Δεν έχουμε οποιαδήποτε γνώση άλλων στοιχείων και δεν έχουμε οποιαδήποτε συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα τέτοιας μορφής. Αλλά, θα μελετήσουμε με ενδιαφέρον το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης.

ΚΑΠΠΟΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι η αποζημίωση του ελληνικού λαού για φυσικές καταστροφές, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη αιτία, είναι θέμα φορολόγησης υπέρτερης, σε σχέση με τους φόρους που καταβάλλουν ήδη οι Ελληνες πολίτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδώ και καιρό είπαμε να θεσπίσουμε αυτό το μέτρο. Γίνεται κάτι ανάλογο σε όλες τις σύγχρονες χώρες και ιδιαίτερα σε εκείνες που είναι σεισμογενείς. Πιστεύω ότι είναι σωστό μέτρο να υπάρχει ένα ασφάλιστρο, σε χαμηλό χρηματικό επίπεδο πάντοτε, όπως είναι το ποσό αυτού του ασφαλίστρου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή αυτές οι καταστροφές δεν είναι οι μοναδικές, θα δούμε φόρους και για άλλες περιπτώσεις; Ηδη, έχει υπάρξει, εδώ και αρκετά χρόνια, επί υπουργίας κ. Ανδριανόπουλου, που απευθυνόταν ουσιαστικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Από τότε, έχουν εισπραχθεί, με βάση αυτό το φόρο, άπειρα χρήματα. Κανείς δεν γνωρίζει, μιλάμε για οκτώ-εννέα χρόνια και κάτι περισσότερο...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται για φόρο, αλλά για ένα ασφάλιστρο και μάλιστα πολύ χαμηλό. Για όλα αυτά τα θέματα, όπως γνωρίζετε, μίλησε χθες με κάθε λεπτομέρεια ο αρμόδιος υπουργός.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 20 July 2001 - 13:05:10 UTC