Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά θα μας πείτε τι έχει γίνει με το Κτηματολόγιο; Γιατί επιτίθεστε έτσι στη Δικαιοσύνη, όλοι, με τέτοιο μίσος;

ΡΕΠΠΑΣ: Με αφορμή την ερώτησή σας -χωρίς αυτήν δεν θα το έκανα- επανέρχομαι στο θέμα, το οποίο συζητήσαμε εδώ χθες. Σας παραπέμπω στην αποστομωτική και τεκμηριωμένη απάντηση που έδωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Ο κ. Λαλιώτης είναι ένας πολιτικός που έχει την τύχη να βάλει τη σφραγίδα του σε μεγάλα έργα, μακράς πνοής, που έγιναν στην πατρίδα μας. Αλλοι πολιτικοί δεν έχουν αυτή την τύχη. Το Κτηματολόγιο είναι ένα σπουδαίο έργο, το οποίο ξεκίνησε το 1994 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται, ήταν αδιανότητες τέτοιες σκέψεις για επιλογή μεγάλων έργων. Δεν συγχωρεί στη κυβέρνησή μας ότι έχει σχεδιάσει μια πολιτική προώθησης μεγάλων έργων. Γι` αυτό επέλεξε την πολιτική της κινδυνολογίας. Το ίδιο έκανε πριν αρχίσει να λειτουργεί το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ή το διεθνές αεροδρόμιο "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ". Την ίδια πολιτική ακολουθεί και τώρα. Για μια ακόμη φορά θα αποτύχει. Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Λαλιώτης στην πρώτη δήλωσή του, παραμένουν αναπάντητα. Ουδείς επιτίθεται στη Δικαιοσύνη. Η ίδια, η άτυπη διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μεταξύ των άλλων, σε ανακοίνωσή της, διατύπωσε τη θέση ότι ενέργειες δικαστών, εισαγγελέων που φαίνεται ότι είναι υπερβολικές ή και άστοχες, ασφαλώς και μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο κριτικής. Εχουμε, λοιπόν, αυτή τη θέση και αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα ως πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, πολύ περισσότερο όταν είμαστε πολιτικοί, οι οποίοι κατηγορούμαστε και μάλιστα χωρίς τεκμηρίωση. Και γίνεται πολιτική αξιοποίηση οποιωνδήποτε ενεργειών εισαγγελέων -και αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας- με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται εντυπώσεις. Με αυτόν τον τρόπο νοθεύεται η πολιτική αντιπαράθεση. Γιατί φαίνεται ότι η Ν. Δ. δεν έχει πλέον άλλη ελπίδα πολιτικής προοπτικής, στο πλαίσιο των κανόνων της λαϊκής κυριαρχίας και γι αυτό καταφεύγει σε στηρίγματα εκτός αυτού του πλαισίου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ΜΜΕ, όπως και η εφημερίδα στην οποία εργάζεστε, κ. Σταματόπουλε, παρουσιάζουν ανάλογα θέματα, αποκρύπτοντας την αλήθεια. Βλέπω σήμερα στην εφημερίδα σας να γίνεται λόγος για ένοχους υπουργούς. Ξέρετε ποιο είναι το παιχνίδι της Ν.Δ.;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ψέμματα είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και είναι ψέμματα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα σας γράφει τέτοια ψέμματα για σημαντικά θέματα. Ξέρετε, λοιπόν, ποιο είναι το παιχνίδι της Ν.Δ.; Καταθέτουν συνδικαλιστές της, που εργάζονται στην Ο.Α., μια μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος, όπως έχει υποχρέωση, τη διαβιβάζει στη Βουλή. Αυτή η ενέργεια της απλής διαβίβασης του εγγράφου στη Βουλή -το οποίο επαναλαμβάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μηνυτήρια αναφορά συνδικαλιστών της Ν.Δ.- δίνει τη δυνατότητα σε διάφορους κύκλους, όπως και σε σας, να μιλάτε για ενοχή υπουργών. Από πού προκύπτει αυτό; Αυτή είναι η μεθόδευση της Ν.Δ.: Αντί να δώσει τη μάχη μέσα στη Βουλή, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, συχνά-πυκνά χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα, επειχειρεί -επαναλαμβάνω- και ευτυχώς δεν το πετυχαίνει έτσι όπως εκείνη θα ήθελε, να χρησιμοποιήσει δικαστές και εισαγγελείς στο πλαίσιο των δικών της πολιτικών σχεδίων κι έτσι δημιουργείται αυτή η εικόνα, η οποία δηλητηριάζει τη δημοκρατία μας, δηλητηριάζει το δημόσιο βίο. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε υποχρέωση και συμφέρον να περιφρουρήσουμε τις αρχές της δημοκρατίας, τις αρχές της πολιτικής διαδικασίας, του κοινοβουλευτισμού και, βεβαίως, σεβόμενοι την αυτονομία και αυτοτέλεια των εξουσιών. Σεβόμενοι τους θεσμούς και τους φορείς τους. Δεν έχει, όμως, καμιά σχέση με όσα η Ν.Δ. και εσείς μέσω της ερώτησής σας θέτετε. Είναι γνωστό από το παρελθόν ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και σε κάποια άλλη ιστορική περίοδο, σχετικά πρόσφατη, η χώρα μας και η πολιτική πλήρωσαν μεγάλο θεσμικό τίμημα, από τις άστοχες ενέργειες και πρωτοβουλίες που εκθέτουν αυτούς που τις εμπνέονται, τις σχεδιάζουν και τις εφαρμόζουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφήστε τη Νέα Δημοκρατία, λέει πού πήγαν τα λεφτά. Μπορείτε να μας πείτε πού πήγαν τα λεφτά του Κτηματολογίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία, κατ επανάληψη, έχει θέσει το θέμα αυτό μέσω των ευρωβουλευτών της. Είναι τυχαίο, είναι σύμπτωση, διερωτώμαι, αυτές τις ημέρες που βρίσκεται στην Ελλάδα ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μπαρνιέ, πρόκειται να έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας, αυτήν ακριβώς την εβδομάδα να δοθεί στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα -παρακαλώ προσέξτε το- μιας προκαταρκτικής εξέτασης; Δεν είναι κάν το προϊόν και η κατάληξη μιας ανάκρισης. Ενώ έχουμε, λοιπόν, μια προκαταρκτική εξέταση, αυτομάτως -κι εσείς μεταξύ των άλλων με την ερώτηση που κάνατε ενδιαμέσως, αυτή τη θέση παίρνετε- κάποιοι βγάζουν το συμπέρασμα ότι αποδίδονται πλέον ευθύνες. Διαπιστώνετε ότι κάποιοι είναι ένοχοι. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ασκούμε το ρόλο μας; Πιστεύω πως όχι. Η Ε.Ε. συζητεί, με το αρμόδιο υπουργείο και τις υπηρεσίες της χώρας μας, για τα όποια θέματα έχουν προκύψει. Αν η Ε.Ε. έχει κάτι να πει, θα το ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή. Η δική μας δέσμευση είναι να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί αυτό το εθνικής σημασίας έργο. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει Κτηματολόγιο. Ως κυβέρνηση αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να χρηματοδοτήσουμε τη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου. Η Ε.Ε. ουδέποτε έθεσε θέμα τέτοιων ευθυνών, σαν αυτές τις οποίες εσείς βρίσκετε να έχουν αρμόδιοι παράγοντες της χώρας μας, τα στελέχη του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα όσα είπε μετά την προκαταρκτική εξέταση ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός. Είναι δικαίωμά του. Αλλά κι εμείς, όπως και οι φορείς -ιδίως αυτοί- που δραστηριοποιούνται κι έχουν συνάφεια με το Κτηματολόγιο, έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος αυτού. Σε τελευταία ανάλυση, τα όποια προβλήματα υπάρχουν -γιατί το έργο αυτό είναι κολοσσιαίο και σε κάθε έργο αυτής της έκτασης παρατηρούνται διάφορα προβλήματα- θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Αν υπάρχουν νομικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν. Αλλά, από το σημείο αυτό έως το σημείο να αποδίδουν κάποιοι ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και σας καλώ όλους να μην εξάγετε συμπεράσματα πριν από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Και σε άλλες περιπτώσεις, στο παρελθόν, στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, τους πρώτους τίτλους των ΜΜΕ, εμφανίζονταν διάφορες υποθέσεις σαν να έχουν βαρύνουσα σημασία. Στη συνέχεια, όμως, ουδείς παρακολουθεί την εξέλιξη και ολοκλήρωση των υποθέσεων αυτών. Είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις εκείνες που το αποτέλεσμα της σχετικής δικαστικής έρευνας δεν ήταν άλλο, παρά η αθώωση αυτών που αρχικώς είχαν κατηγορηθεί. Ουδείς, όμως, έκανε τον κόπο να παρακολουθήσει πώς εξελίσσεται μια τέτοια υπόθεση για να αποκαταστήσει αυτούς που αδίκως κατηγορήθηκαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπαρνιέ γιατί είναι στην Ελλάδα; Για όσα έχουν γίνει στο Κτηματολόγιο δεν ήρθε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπαρνιέ είχε ξαναέρθει στην Ελλάδα, ήρθε τώρα και θα έρθει πάλι, ως Επίτροπος, με συγκεκριμένο τομέα αρμοδιοτήτων. Λογικό είναι, στο πλαίσιο αυτών των αρμοδιοτήτων του, να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες μιας ευρωπαϊκής χώρας, ιδιαιτέρως της δικής μας χώρας, η οποία λόγω των πρωτοβουλιών και της πολύ καλής και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνησή μας, έχει εξασφαλίσει από την Ε.Ε. ένα σημαντικό κονδύλι πολλών τρισεκατομμυρίων δραχμών, προκειμένου έτσι να υποστηρίξουμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία. Γι` αυτό είναι ο κ. Μπαρνιέ εδώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα, όχι για το Κτηματολόγιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπαρνιέ είναι αρμόδιος για πολλά έργα που είναι ενταγμένα στο Γ` Κ.Π.Σ.. Είναι ο Επίτροπος ο οποίος συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα. Η Ελλάδα είναι κατ` εξοχήν μία χώρα η οποία έχει ενδιαφέρον για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, δοθέντος ότι η χώρα μας έχει το Γ` Κ.Π.Σ.

ΜΙΧΑΗΛ: Αργά χθες το βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πάουελ, μάλλον είπε ευθέως ότι ο ίδιος δεν έχει τα στοιχεία που οι Αμερικανοί λένε ότι είναι αποδεικτικά για την ανάμιξη και την απόδειξη του ποιοι ευθύνονται για τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Νέα Υόρκη και ότι έχουν σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση, όπως και σε όλες τις άλλες κυβερνήσεις. Προφανώς, δεν θα μου πείτε τα στοιχεία αυτά, αλλά θα σας ρωτήσω εάν πρώτον τα πήρατε και κατά δεύτερον, εάν πιστεύετε ότι τα στοιχεία αυτά έχουν βάση και υποδεικνύουν ενόχους.

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο ΝΑΤΟ, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω των διπλωματικών εκπροσώπων της σε διάφορες χώρες, θα ενημερώσει τις άλλες κυβερνήσεις. Εχουμε ενημερωθεί ότι περίπου αυτή την ώρα, στις 13.30, πρόκειται να επισκεφθεί τον αρμόδιο διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας, εκπρόσωπος της εδώ πρεσβείας των ΗΠΑ, προκειμένου να του θέσει τα συναφή θέματα και να συζητήσουν για τα ζητήματα αυτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν λέτε, "μέχρι στιγμής", δηλαδή δεν έχει παραλάβει αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση; Γιατί, χθες, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα πήραμε και ότι αν χρειαστεί μπορώ να πάρω και εγώ εδώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ενημέρωση που έγινε στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ ήταν προφορική. Βεβαίως, η συζήτηση μεταξύ του κ. Πάουελ και του κ. Παπανδρέου ήταν πολύ χρήσιμη και ουσιαστική, αλλά στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης δεν υπήρξε κατάθεση κάποιων έγγραφων στοιχείων. Αναμένεται σήμερα η επίσκεψη του ξένου αξιωματούχου στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, προκειμένου να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις θέσεις της κυβέρνησής του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου, επομένως αφού διευκρινίσατε ότι τα στοιχεία δόθηκαν προφορικά, η συζήτηση που έγινε μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Πάουελ δεν συμπεριέλαβε συγκεκριμένα στοιχεία. Αναμένετε από την εν εξελίξει συνάντηση συγκεκριμένα και γραπτά στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάουελ ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τη θέση της κυβέρνησής του. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ανάπτυξη του θέματος έγινε στο πλαίσιο μιας πολιτικής επιχειρηματολογίας και όχι με δικαστικό τρόπο, σαν να κατηγορούνται κάποιοι και να θεωρούνται ένοχοι μετά από κάποια δικαστική έρευνα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, το ότι είχε τη δυνατότητα ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, από πρώτο χέρι, να πληροφορηθεί τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Δεν αναμένουμε κάτι που είναι προσδιορισμένο. Αυτό που αναμένουμε είναι ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα να θέσει με λεπτομέρειες τα σχετικά θέματα στον αρμόδιο διευθυντή του ΥΠΕΞ, προκειμένου να προβούμε μετά σε μια σχετική αξιολόγηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επομένως, η σημερινή ενημέρωση είναι απολύτως τυπική, εφόσον προηγήθηκε η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

ΡΕΠΠΑΣ: Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο μιας συζήτησης, όταν αυτή δεν έχει γίνει. Δεν γνωρίζει κάποιος, εάν ο εκπρόσωπος μιας άλλης κυβέρνησης, θα θέσει κάποιο θέμα, με έναν ορισμένο ή διαφορετικό τρόπο. Αυτά θα αναμένουμε να τα πληροφορηθούμε, όταν ολοκληρωθεί η συνάντηση.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ετέθη, από γερμανικής πλευράς, η αναγνώριση των Σκοπίων, με το όνομα «Μακεδονία»;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη συνάντηση αυτή -και μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω, για μια ακόμη φορά, την πολύ σημαντική παρουσία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ- συζητήθηκε σειρά θεμάτων. Επειδή, ξεκινά μια νέα επιχείρηση με την παρουσία δυνάμεων ευρωπαϊκών χωρών στο γειτονικό κράτος (για αυτή την παρουσία μάλιστα ηγετικό ρόλο έχει αναλάβει η γερμανική κυβέρνηση), έγινε στο πλαίσιο, αυτής της συζήτησης αναφορά και στο εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας. Εμείς, γνωρίζετε πολύ καλά -και όλοι το αναγνωρίζουν- έχουμε καθοριστική συμβολή τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της διασφάλισης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση και η επίλυση αυτού του εκκρεμούς ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην περαιτέρω σταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτή την περιοχή. Πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον και των δύο κρατών. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, έχουμε κρατήσει μια υπεύθυνη στάση. Γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό πρέπει να το χειριστεί η κυβέρνηση του γειτονικού κράτους με μεγάλη ευθύνη, λόγω της κρίσης στην οποία βρίσκεται. Εμείς παραμένουμε στη θέση που έχουμε διατυπώσει. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

ΤΑΚΗΣ: Εσείς παραμένετε. Εγώ σας ρώτησα, εάν η γερμανική πλευρά ζήτησε την αναγνώριση με το όνομα «Μακεδονία».

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα και μεταξύ των άλλων τέθηκε και το εκκρεμές θέμα της ονομασίας.

ΤΑΚΗΣ: Αρα, η γερμανική πλευρά το ζήτησε, έτσι:

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τέθηκε θέμα έτσι όπως το αντιλαμβάνεστε. Δεν ασκήθηκε, δηλαδή, κάποια πίεση. Απλώς, η Γερμανία θεωρεί ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Εμείς συμφωνούμε και υπερθεματίζουμε. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί η αντιμετώπιση και επίλυσή του θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην ίδια συνάντηση Παπανδρέου-Φίσερ, ο κ. Φίσερ έθεσε και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και περιέπλεξε τα πράγματα, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα πολιτική λύση του ζητήματος και μετά να προχωρήσουμε στην ένταξη της Κύπρου. Είναι μια νέα κατάσταση πραγμάτων, τώρα, που δημιουργείται.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κατάσταση πραγμάτων -επαναλαμβάνω τη φράση που χρησιμοποιήσατε- όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει διαμορφωθεί οριστικά, μετά την απόφαση που έλαβε η Ε.Ε. στο Ελσίνκι. Οι δηλώσεις που γίνονται, κατά καιρούς, έχουν την αξία και τη βαρύτητά τους, δεν τις αγνοούμε. Αυτό, όμως, που θα πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψη μας είναι ότι η προσπάθεια για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι σε καλό δρόμο. Η Κύπρος έχει όλες τις προϋποθέσεις, εκπληρώνει όλα τα κριτήρια για να ενταχθεί στην Ε.Ε. στο πρώτο κύμα διεύρυνσης αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Δεν νοείται διεύρυνση της Ε.Ε. χωρίς την Κύπρο. Αυτό έχει καταστεί σαφές εκ μέρους της δικής μας κυβέρνησης σε όλες τις άλλες κυβερνήσεις. Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει με την ίδια υπευθυνότητα και σύνεση, όπως μέχρι τώρα έχει κάνει την προσπάθειά της, ώστε η Κύπρος να βελτιώνει συνεχώς την επίδοσή της και διατηρώντας την πρώτη θέση που όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει, να ενταχθεί στο προβλεπτό μέλλον ως ισότιμο μέλος στην Ε.Ε. Και αυτό θα γίνει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτά που είπατε είναι σωστά, αλλά η Κύπρος ανησυχεί ποιές θα είναι οι πιέσεις όταν θα έρθει η ώρα της κρίσεως. Και φοβούνται μήπως μιλήσουμε για Συνομοσπονδία κ.λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναγνωρίζεται ότι τόσο οι προσπάθειες για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., όσο και για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος είναι θετικές. Αναγνωρίζονται και μπορεί να πει κανείς ότι έχουν αποδώσει καρπούς. Δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στους στόχους μας. Γι αυτό η προσπάθειά μας είναι σε εξέλιξη και θα ενταθεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχουμε φθάσει στο αποτέλεσμα. Εχουμε ακόμη να διανύσουμε μια σημαντική απόσταση. Πιστεύουμε, όμως, ότι αφενός επειδή έχουμε τις προϋποθέσεις και έχουμε υπεύθυνη στάση και αφετέρου, επειδή οι αρχές , οι αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται και λειτουργεί η Διεθνής Κοινότητα το ευνοούν, η Κύπρος θα προχωρήσει και θα επιτύχει την ένταξή της στην Ε.Ε. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή οι λεπτομέρειες πολλές φορές βλάπτουν σοβαρά την ενημέρωση, θέλω να ρωτήσω το εξής: Επιβεβαιώνετε ή όχι την πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έχει πληροφορία ότι μια σειρά υποθέσεων που αφορούν διάφορες εξελίξεις και γεγονότα σε διάφορα υπουργεία, θα χρησιμοποιηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα και μέσω της δικαστικής οδού; Ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί. Δεν είναι δικό μας θέμα και αρμοδιότητα. Αυτό, όμως, που γνωρίζουμε με την εμπειρία που έχουμε είναι τούτο: Εχουν γίνει άστοχες και υπερβολικές ενέργειες. Μπορώ να αναφερθώ σε παλαιότερη υπόθεση, όταν δικαστές, εισαγγελικοί λειτουργοί έστειλαν πόρισμα στη Βουλή με το οποίο περίτρανα απέδειξαν ότι αγνοούν το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας μας. Αναφέρομαι στη γνωστή υπόθεση που σχετίζεται και με το πρόσωπό μου. Γινόταν αναφορά σε διατάξεις που είχαν καταργηθεί και δεν γινόταν μνεία σε διατάξεις, οι οποίες ίσχυαν με νεότερους νόμους, τους οποίους αγνοούσαν οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς. Αναφέρομαι σε άλλη υπόθεση, πιο πρόσφατη, όταν εισαγγελικός λειτουργός, καθ υπέρβαση των όσων προβλέπει το Σύνταγμα προχώρησε στη διατύπωση ενός πορίσματος αποδίδοντας ευθύνες σε υπουργούς. Τέτοιου είδους φαινόμενα είναι αρνητικά. Δεν μπορεί, βεβαίως, να χαρακτηρίζουν το επίπεδο λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, την οποία εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε. Αλλά διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα να αμυνθούμε και να αποκρούσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια κατασκευής κατηγορουμένων και ενόχων, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη τεκμηρίωση. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, σε ορισμένες περιόδους, όπως αυτή στην οποία, ήδη, βρισκόμαστε, πολλές ενέργειες παρανοούνται και χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο για να οδηγηθεί ο ελληνικός λαός σε συμπεράσματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό πρέπει όλοι να το προσέξουμε. Εμείς θα παρακολουθήσουμε πώς εξελίσσεται όλη αυτή η διαδικασία. Είμαστε έτοιμοι να πούμε τις απόψεις μας στα όργανα της Δικαιοσύνης, εάν χρειαστεί και εάν κληθούμε και τότε θα λάμψει η αλήθεια. Αυτό το πιστεύουμε απόλυτα. Οπως έχει γίνει μέχρι τώρα, έχουμε δώσει αποστομωτικές απαντήσεις και στο μέλλον οι απαντήσεις θα είναι το ίδιο αποστομωτικές. Να είστε σίγουροι γι αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς είναι δυνατόν, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο με τις διάφορες κρίσεις που υπάρχουν, οι διπλωμάτες μας να απεργούν, οι πρεσβείες μας να είναι κλειστές και η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει, κατά καιρούς, θέματα που αφορούν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο. Βεβαίως, οι Ελληνες διπλωμάτες είναι μια διακεκριμένη, μια ξεχωριστη κατηγορία. Ασκούν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτό το αναγνωρίζουμε. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής της, πιστεύουμε ότι έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα θέματα που θέτουν οι διπλωματικοί, προχωρώντας στην απεργία τους. Πιστεύω ότι ο σεβασμός προς το ρόλο τους, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, καθιστά την απεργία τους ανεπίκαιρη. Θα έπρεπε οι παράγοντες, τα στελέχη της διπλωματικής υπηρεσίας να δουν και πάλι, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, την επιλογή που έχουν κάνει. Εχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη μας, αλλά κι εκείνοι θα πρέπει να εμπιστευτούν την κυβέρνηση για τις επιλογές της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι διπλωματικοί απεργούν για πράγματα τα οποία τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Δεν απεργούν ξαφνικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι διπλωματικοί απεργούν για θέματα που αφορούν τις αποδοχές τους. Πιστεύουμε ότι τα θέματα αυτά η κυβέρνηση τα έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν, όπως και για άλλους σημαντικούς κλάδους, με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Τα θέματα αυτά, κατά την κυβέρνηση, δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν τώρα. Θεωρούμε ότι η περίοδος αυτή δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 October 2001 - 14:05:11 UTC