Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα, συναντάται με την επικεφαλής του "Αθήνα 2004" κ. Αγγελοπούλου.

Σας έχω ενημερώσει ότι το βράδυ ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ομάδας Μελετών και Ερευνών υπό τον κ. Ντελόρ, που έχει τον τίτλο "Η Ευρώπη μας", θα μιλήσει σε στελέχη που συμμετέχουν σε αυτήν την εκδήλωση και στη συνέχεια θα απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις.

Αύριο, στις 10 το πρωί, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Είναι η τελευταία Σύνοδός της, με τη σύνθεση που έχει σήμερα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η τουρκική "Σαμπάχ" κατηγορεί ανοικτά την Ελλάδα ότι περιθάλπει την τρομοκρατία και μάλιστα εμπλέκει αυτή τη φορά και πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδας. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι φληναφήματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Θα ήταν επικίνδυνο για τη σχέση των δύο χωρών να διατυπώνονται τέτοιου είδους ισχυρισμοί. Είναι, όμως, βέβαιο ότι είναι τόσο αστήρικτοι και εκτός πραγματικότητας που προκαλούν γέλιο και θυμηδία. Πιστεύω ότι ένα τμήμα του τουρκικού κατεστημένου αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, καθώς βλέπει ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε αδιέξοδο. Το τμήμα αυτό του τουρκικού κατεστημένου δεν επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και με κάθε τρόπο προσπαθεί να υπονομεύσει την προσπάθεια που κάνει κατά καιρούς η γειτονική χώρα για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί. Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι αναφέρεται ένας πολιτικός αρχηγός, ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος πριν από περίπου ενάμισι χρόνο επισκέφθηκε την Τουρκία και είχε συναντήσεις με την ηγεσία της. Εγινε μάλιστα δεκτός από τον τότε Πρόεδρο κ. Ντεμιρέλ. Αυτό το στοιχείο δείχνει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ένα τμήμα του τουρκικού κατεστημένου. Και σε τελευταία ανάλυση, πρέπει να πούμε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα ότι τα δημοκρατικά στελέχη της πολιτικής ζωής της χώρας μας δεν περιμένουν πιστοποίηση ή βεβαίωση από τουρκικές εφημερίδες για να αναπτύξουν την πολιτική δραστηριότητά τους. Το κάνουν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας, με πίστη στους κανόνες της Δημοκρατίας και μεταξύ των άλλων -και αυτό το τονίζω- με στόχο την προσέγγιση των δύο χωρών, με βάση τους κανόνες της καλής γειτονίας, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, την κοινή προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ηρεμίας και συνεργασίας στην περιοχή. Για το καλό και των δύο χωρών και των δύο λαών.

ΦΙΛΗΣ: Προβληματίζεται η κυβέρνηση από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, μετά τη λεγόμενη παγκόσμια αντιτρομοκρατική συνεργασία, η Αγκυρα επιδιώκει να εμφανίσει οποιονδήποτε αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στη χώρα της ή οποιονδήποτε συμπαραστέκεται σε αυτό τον αγώνα έξω από τη χώρα της ως τρομοκράτη; Αυτή η διαφορά ως προς την έννοια της τρομοκρατίας που υπάρχει ανάμεσα στον πολιτισμό της Ελλάδας, του σύγχρονου ευρωπαϊκού κόσμου και της Τουρκίας είναι στοιχείο που προβληματίζει την κυβέρνηση, όσον αφορά την ύπαρξη "αντιτρομοκρατικής συνεργασίας" με την Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Με αφορμή την ερώτησή σας, μου δίνεται η ευκαιρία να επισημάνω -και γιατί όχι και να χαιρετίσω- ως θετικές, αλλά όχι αρκετές τις εξελίξεις που αφορούν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη γειτονική χώρα. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα στην κατεύθυνση προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Θα πρέπει το θεσμικό πλαίσιο στην Τουρκία να εναρμονιστεί με αυτό που ισχύει στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Εμείς ενθαρρύνουμε και παροτρύνουμε την Τουρκία να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο. Είναι προς το συμφέρον όλων μας. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η πολιτική της Τουρκίας υπολείπεται, σε πολλούς τομείς, ιδιαιτέρως σε αυτόν που αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μία πολιτική που όλοι καυτηριάζουν. Πλείστα όσα γεγονότα μαρτυρούν ότι η Τουρκία πρέπει να διανύσει ακόμη πολύ μεγάλη απόσταση για να μπορεί να συνεργάζεται στο ίδιο επίπεδο και επί ίσοις όροις με τις άλλες χώρες στον τομέα αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Εκανα μία ερώτηση, ίσως να μην έγινα σαφής. Ρώτησα, εάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει ταύτιση απόψεων και συνεπώς συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, όταν η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτη καθέναν που αγωνίζεται για τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία και αλλού.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση, προκειμένου να φθάσει στο επίπεδο να συνεργάζεται επί ίσοις όροις με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποιός είναι ο λόγος της έκτακτης συνάντησης του Πρωθυπουργού με την κ. Αγγελοπούλου μετά την προχθεσινή διυπουργική;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην προχθεσινή διυπουργική συμφώνησαν να συναντηθούν σήμερα. Είναι πολύ λογικό αυτό. Θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα που αφορούν την προετοιμασία της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεν υπάρχει κάτι που να χαρακτηρίζεται έκτακτο στη συνεργασία του Πρωθυπουργού με στελέχη της κυβέρνησης και στελέχη οργανισμών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για μεγάλα θέματα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γνωρίζετε ότι σε αυτή την προσπάθεια ο Πρωθυπουργός, με τη διυπουργική επιτροπή που λειτουργεί ένα χρόνο και πλέον και στην οποία προεδρεύει, παρακολουθεί, εποπτεύει και κατευθύνει την προσπάθεια των στελεχών για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της χώρας μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Επίτροπο της Ε.Ε κ. Μπαρνιέ; Συζητήθηκε το θέμα του Κτηματολογίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπαρνιέ. Ο κ. Παπαντωνίου ήταν σαφής σε αυτό που είπε. Αναφερόμενος στο Γ` Κ.Π.Σ., για μια ακόμη φορά τόνισε τη θέση της κυβέρνησης, ότι οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, αν και οδηγούν σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, δεν πρόκειται να επηρεάσουν την εκτέλεση του προγράμματος που αφορά την εφαρμογή του Γ` Κ.Π.Σ. Επίσης, όσον αφορά το Γ` Κ.Π.Σ., έχουμε προχωρήσει, μέσω των προεντάξεων, στην υλοποίηση ενός σημαντικού ποσοστού που φθάνει περίπου το 25%. Είναι σε εξέλιξη έργα ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Καταθέτουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., ώστε μέχρι τέλους Οκτωβρίου να έχουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις για την εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού που, ήδη, έχουμε δαπανήσει και φθάνει το 1,7 τρις. Αυτό είναι το πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κοινοτικού Επιτρόπου. Ο κ. Μπαρνιέ θα συζητήσει ειδικότερα το θέμα του Κτηματολογίου με τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και πιστεύω ότι θα προβούν σε δηλώσεις, μετά τη συνάντησή τους, ώστε όλοι να γνωρίζουμε ειδικώς για το θέμα αυτό, ποιες θέσεις διατυπώνονται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις χθεσινές δηλώσεις του Πολ Μπρέμερ, σχετικά με το ότι η χώρα μας δεν έχει συλλάβει κανένα μέλος της 17Ν, καθώς και για το ότι υπάρχουν κάποιες βάσεις του Μπιν Λάντεν και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα μας, αλλά και στην Αμερική.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι αυτές οι δηλώσεις είναι άστοχες, ιδίως αυτή την περίοδο. Οι ΗΠΑ υπήρξαν στόχος και θύμα μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Η Ελλάδα καταβάλλει σημαντική προσπάθεια -οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας συνεργάζονται με τις αντίστοιχες άλλων χωρών, αλλά και των ΗΠΑ- προκειμένου να επιτύχουμε την εξάρθρωση πυρήνων που τρομοκρατούν και εγκληματούν. Δεν μπορεί να κατηγορείται η Ελλάδα. Οι δηλώσεις αυτές, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, αποτελούν άστοχη ενέργεια, η οποία προσφέρει μόνο αρνητική υπηρεσία. Με αυτή την έννοια, όχι μόνο δεν συμφωνούμε, αλλά θεωρούμε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα, είναι άδικες και προσφέρουν αρνητική υπηρεσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε την αγωγή που κάνει η διοίκηση του "Κτηματολογίου Α.Ε.", η διοίκηση η οποία κατηγορείται, είναι υπόδικη για τρία κακουργήματα μάλιστα, εναντίον της εφημερίας "Χώρα" και ζητά 8,5 δις.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει διοίκηση που να είναι υπόδικη. Γνωρίζετε ότι δεν έχει κανείς παραπεμφθεί για να δικαστεί. Κάνετε τεράστιο λάθος. Ενας εισαγγελικός λειτουργός ολοκλήρωσε μια προκαταρκτική εξέταση. Ούτε καν ανάκριση έχει διενεργηθεί. Πώς μπορείτε να το λέτε αυτό; Δεύτερον, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα. Ισχύει ένα νομικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να προσφύγει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης που θεωρεί ότι θίγεται και να χρησιμοποιήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Πρέπει να πω -και το δηλώνω αυτό- ότι ως Υπουργός, αλλά και ως πρόσωπο, δεν πρόκειται ποτέ να καταθέσω αγωγή εναντίον κάποιου ΜΜΕ. Αυτή είναι μία θέση αρχής και δική μου επιλογή, παρά το ότι σε πολλά ΜΜΕ, ιδιαιτέρως στην εφημερίδα σας, βλέπω τόσο εγώ, όσο και άλλοι συνάδελφοι, να αποκαλούμαστε "απατεώνες", "νονοί" και "αρχικλέφτες". Πώς θα υπερασπίσουμε τον εαυτό μας; Επικαλούμενοι μόνο τη δεοντολογία, την οποία πρέπει να σέβεστε και να τηρείτε; Αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν είναι αποτελεσματικό. Βλέπετε κι εσείς τι υπέρβαση κάνετε; Είπατε ότι είναι "υπόδικοι". Ουδείς είναι υπόδικος. Από πού προκύπτει αυτό; Ποιά δικονομία έχετε εσείς, την οποία δεν γνωρίζουμε όλοι οι άλλοι, ούτε καν οι δικαστές, ώστε να χαρακτηρίζετε "υπόδικους" ...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ασκήθηκε δίωξη για τρία κακουργήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος. Διατάχθηκε η διενέργεια τακτικής ανάκρισης. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Δεν έχει παραπεμφθεί κανείς για κάποιο αδίκημα. Σε τελευταία ανάλυση -μιας και θέσατε χθες το θέμα κάποιου, ο οποίος πέρασε κάποια στιγμή από οργάνωση του ΠΑΣΟΚ- γνωρίζετε ότι στη διοίκηση της "Κτηματολόγιο Α.Ε.", η οποία λαμβάνει ομόφωνες αποφάσεις, συμμετέχουν στελέχη που ανήκουν σε διάφορους πολιτικούς χώρους, σε διάφορους κομματικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της Ν.Δ. Στελέχη που έχουν αξιοποιηθεί από τη Ν.Δ., στο πρόσφατο παρελθόν, σε πολύ σημαντικές θέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημασία έχει ότι είναι στη Ν.Δ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν έχει σημασία για σας, ενώ το άλλο είχε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, άμα έχουν κάνει κομπίνες, πρέπει να τους αφήσουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό, όμως, θα το πει η Δικαιοσύνη με την τελική κρίση της. Δεν θα το πείτε εσείς. Αυτή είναι η διαφορά. Για το ποιος είναι ένοχος, θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, όχι εμείς. Μέχρι τότε, καλό είναι, όλοι να λαμβάνουμε μέτρα, ώστε να προστατεύουμε την τιμή και την υπόληψη των συμπολιτών μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέτρα ή να τους καλύπτουμε; Εσείς λέτε να τους καλύπτουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς επιθυμεί να καλύψει οποιονδήποτε έχει ευθύνη. Οποιος έχει ευθύνη θα δικαστεί, θα κριθεί και αν διαπιστωθεί ότι έχει ευθύνη θα του αποδοθεί και θα καταδικαστεί. Μέχρι τότε, όμως, είναι πάγια αρχή αυτή -τη γνωρίζετε και εσείς και εγώ που δεν είμαι νομικός- ουδείς μπορεί να θεωρείται ένοχος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την απόφαση για τη "Χώρα" την πήρε η διοίκηση του "Κτηματολογίου Α.Ε." ή ο Πρωθυπουργός με τον κ. Λαλιώτη, χθες το μεσημέρι;

ΡΕΠΠΑΣ: Στα στελέχη αυτά που ανήκουν σε διάφορους πολιτικούς και κομματικούς φορείς, η κυβέρνηση, κατά τη δική σας εκδοχή, επέβαλε μία άποψη. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Πρέπει να έχει κάποιος μεγάλη και όχι υγιή φαντασία, προκειμένου να τα σκέφτεται. Σας παρακαλώ, να αποφύγετε αυτό το δρόμο που έχετε διαλέξει. Μην τον ακολουθείτε πια, γιατί δεν οδηγεί πουθενά. Θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή πάντα πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες και να έχουμε αρχές στη δημόσια συμπεριφορά μας και στην αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα, καλό είναι να αποφύγουμε μια τέτοια στάση, η οποία βλάπτει το δημόσιο βίο, δηλητηριάζει το δημόσιο βίο. Βλάπτει, επίσης, τους λειτουργούς της ενημέρωσης και τους θεσμούς. Δεν πιστεύω σε αυτή τη στάση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσες φορές επικοινώνησε, χθες το μεσημέρι, ο κ. Λαλιώτης με τη διοίκηση; Γνωρίζετε από το Μαξίμου; Εχετε κάποια πληροφόρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Ο κ. Λαλιώτης συνεργάζεται στενά με τη διοίκηση της "Κτηματολόγιο Α.Ε.", στην οποία συμμετέχουν -επαναλαμβάνω- στελέχη τα οποία ούτε ψήφισαν, ούτε πρόκειται να ψηφίσουν το κόμμα μας. Δηλαδή, δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν κάτι για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Δεν τους το ζήτησε κανείς αυτό. Υπερασπίζονται το έργο τους, υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Θα τους στερήσουμε αυτό το δικαίωμα;

ΓΚΟΓΚΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από την τουρκική, δεδομένου ότι δεν μιλάμε για ένα απλό δημοσίευμα, αλλά για ένα δημοσίευμα το οποίο επικαλείται στοιχεία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έχει εκφράσει τέτοια θέση η τουρκική κυβέρνηση. Φαντάζεστε τι θα γίνει, εάν για δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων ζητά εξηγήσεις η τουρκική κυβέρνηση από την Ελλάδα ή εάν εμείς για δημοσιεύματα εφημερίδων μιας άλλης χώρας απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση της χώρας αυτής και ζητούμε διάφορες εξηγήσεις; Σας λέω, όμως, για να προλάβω κάθε συμπέρασμά σας διαφορετικό και άδικο για την κυβέρνηση, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, ο οποίος βρίσκεται στη Σόφια και μεταξύ των άλλων θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον κ. Τζεμ, αυτό το θέμα θα το θέσει. Θα επισημάνει, δηλαδή, ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι απαράδεκτα, ότι δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά και πως θα πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να φροντίσει, ώστε να αποφεύγονται αυτού του είδους και παντελώς αστήρικτες επιθέσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Καραμανλής έστειλε επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο με την οποία ζητά να συνεχιστεί η χρηματοδότηση για το Κτηματολόγιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ήταν αξιόπιστη αυτή η συμπεριφορά, όσον αφορά την ειλικρίνεια του κ. Καραμανλή, εάν είχε εκδηλωθεί η πρωτοβουλία του σε προγενέστερο χρόνο. Δεν μπορεί να υπονομεύει συστηματικά, επί πολλά χρόνια η Ν.Δ. την προσπάθεια της κυβέρνησης για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου και τώρα, που η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις όποιες εκκρεμότητες, τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει για να προχωρήσει το Εθνικό Κτηματολόγιο, να έρχεται η Ν.Δ. -επιδιώκοντας έτσι να εξασφαλίσει και ένα εκ των υστέρων άλλοθι- για να δείξει, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, ότι έχει μια συμβολή στην πρόοδο αυτού του μεγάλου έργου. Καλή είναι αυτή η ενέργεια, αρκεί να ακολουθηθεί και από άλλες πράξεις που θα δείχνουν ότι η Ν.Δ. έχει αλλάξει προσανατολισμούς. Γιατί είναι καλό η χθεσινή «Κασσάνδρα» να παρουσιάζεται σήμερα ως «μετανοούσα Μαγδαληνή», αλλά δεν είναι αρκετό.

ΦΙΛΗΣ: Το θέμα των προσφύγων έχει αποκτήσει ξανά μια δραματική επικαιρότητα. Η ελληνική πλευρά, εμφανίζεται με αστυνομικό τρόπο να διώχνει τους πρόσφυγες που έρχονται στα σύνορά μας και από ανατριχιαστικές καταγγελίες φαίνεται ότι όργανα του Λιμενικού Σώματος έχουν προχωρήσει σε βασανισμούς προσφύγων που έτυχε να βρεθούν στον ελληνικό χώρο, υπό την -να το πούμε έτσι- προστασία της ελληνικής Πολιτείας. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, πρέπει να δώσουμε πάντοτε και σήμερα και κάθε ημέρα ένα μήνυμα: Οτι τα σύνορά μας φρουρούνται. Τα σύνορά μας δεν είναι ανοικτά, δεν είναι προσπελάσιμα για όποιον με λαθραίο τρόπο θέλει να μπει στην Ελλάδα. Από κει και πέρα, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Ιδιαιτέρως οι συνθήκες που δημιουργούνται μετά την πρόσφατη κρίση, έχουν διογκώσει το ρεύμα λαθρομετανάστευσης προς την Ελλάδα. Το έργο μας είναι δύσκολο. Καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια με περισσότερα και καλύτερα, πλέον, μέσα στη διάθεσή μας, αλλά δεν πρέπει σε κανέναν να διαφεύγει ότι η Ελλάδα -το επαναλαμβάνω γιατί έχει την αξία του- έχει μόλις 2000 χιλιόμετρα λιγότερα, όσον αφορά το μήκος της ακτογραμμής της, σε σχέση με ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Αυτό κάνει τεράστια τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Δεν νομίζω ότι όποιοι έρχονται στην Ελλάδα, όποιοι κατορθώνουν και φθάνουν με λαθραίο τρόπο στην Ελλάδα, αντιμετωπίζονται έτσι, όπως εσείς το περιγράφετε. Εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, παρακαλώ να το αναφέρετε και να είστε σίγουρος ότι είναι δεδομένη η ευαισθησία και το ενδιαφέρον μας. Γιατί μιλούμε για τη ζωή, για την τύχη των ανθρώπων που αναζητούν καλύτερη μοίρα και δυστυχώς, συνήθως, δεν τη βρίσκουν. Μάλιστα, πολλοί χάνουν συχνά και τη ζωή τους. Δεν μπορεί, λοιπόν, η δική μας στάση να συνδέεται με βίαιες ενέργειες. Από την άλλη, δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία θα λύσει το πρόβλημα των θυμάτων-προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί είμαστε σε αυτή τη ζώνη, είμαστε πύλη εισόδου στην Ευρώπη για πάρα πολλούς. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας και να στείλουμε το μήνυμα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής λαθρομεταναστών. Ουαί και αλίμονο εάν συμβεί το αντίθετο, εάν, δηλαδή, πολλοί θεωρήσουν ότι μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα, να μένουν εδώ ή να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό για να μεταβούν σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης.

ΦΙΛΗΣ: Από τη στιγμή που έρχονται στην Ελλάδα λαθρομετανάστες, ποιά είναι η αντιμετώπισή τους από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει πλαίσιο, το οποίο τηρείται. Επιλαμβάνονται οι δικαστικές, οι εισαγγελικές αρχές και αναλόγως εκδίδουν αποφάσεις.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, θα στείλουμε πίσω στο Αφγανιστάν τους πρόσφυγες; Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη τώρα. Εχουμε πολεμικό κλίμα στο Αφγανιστάν. Εκατομμύρια άνθρωποι, από αυτούς μερικές χιλιάδες φθάνουν μέχρι τα σύνορά μας, φεύγουν από τη χώρα τους. Τι πολιτικές και άλλες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Ελλάδα και η Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Πέρα από το ότι μιλήσατε για την Ελλάδα και μου δίνετε την ευκαιρία έτσι να υπενθυμίσω ότι είμαστε χώρα της Συνθήκης Σένγκεν, άρα τα σύνορά μας πρέπει να φυλάσσονται γιατί είναι σύνορα των χωρών που συμμετέχουν στη Συνθήκη Σένγκεν, προσθέτω ότι υπάρχει μια ορισμένη διαδικασία που ακολουθείται, επιλαμβάνονται οι εισαγγελικές αρχές, εκδίδονται αποφάσεις από όργανα της Δικαιοσύνης και εφαρμόζονται αυτές οι αποφάσεις. Βεβαίως, στην περίπτωση που πρέπει κάποιοι να επαναπροωθηθούν στον τόπο από τον οποίο προέρχονται, αυτό γίνεται. Και γνωρίζετε καλά ότι συνήθως έρχονται από την Τουρκία. Γι` αυτό, άλλωστε, όπως συζητήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, έχουμε θέσει αυτό το θέμα σε διμερές επίπεδο και όταν συναντήθηκαν προσφάτως οι Γενικοί Διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά και στο παρελθόν και σε καθημερινή σχεδόν βάση το θέτουμε, μέσω των αντίστοιχων υπηρεσιών. Η Τουρκία πρέπει να φυλάει τα σύνορά της.

ΦΙΛΗΣ: Για το Αφγανιστάν υπάρχει ένα ειδικό θέμα. Εκεί η Διεθνής Κοινότητα θεωρεί ότι υπάρχει τρομοκρατικό καθεστώς, καθεστώς ανελευθερίας. Οσοι φεύγουν από εκεί δικαιούνται το χαρακτηρισμό και τα προνόμια του πολιτικού πρόσφυγα στη χώρα μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε καλά ότι η Διεθνής Κοινότητα με την ενίσχυση της λειτουργίας, της δραστηριότητας μη κυβερνητικών οργανώσεων ή άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων ή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, λαμβάνει μέτρα για να ανακουφίσει αυτούς που πλήττονται από την κρίση στο Αφγανιστάν. Η Ελλάδα έχει τη μικρή ή συμβολική, αλλά όχι αμελητέα, παρουσία της σε αυτή τη βοήθεια. Μόλις προσφάτως, κάναμε σχετικές ανακοινώσεις. Εσείς μιλάτε για μια πολιτική που πρέπει να εκπονηθεί, μια πολιτική που θα αφορά την αντιμετώπιση ή υποδοχή αυτού του μεγάλου κύματος λαθρομετανάστευσης που προκαλείται, λόγω της κρίσης στο Αφγανιστάν. Αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι εκείνη η χώρα -αυτό θα μου επιτρέψετε να πω, φαίνεται και οξύμωρο- η οποία θα αποτελέσει τη χώρα υποδοχής των πολιτών του Αφγανιστάν που, λόγω της κρίσης στη χώρα τους, ζητούν καλύτερη τύχη αλλού, στην Ελλάδα δηλαδή. Δεν μπορεί να πάρουμε μια τέτοια απόφαση. Αυτό να είναι σαφές.

ΦΙΛΗΣ: Τι μέτρα προτείνει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αντιμετώπιση ενός ειδικού προβλήματος, κύριε Υπουργέ; Θα το βλέπουμε συχνά μπροστά μας. Οι Αφγανοί δεν είναι οι πάσης φύσεως πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες. Υπάρχει ειδικό πολιτικό πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει το πρόβλημα που όλοι γνωρίζουμε. Η Ελλάδα δεν θα αποφασίσει να είναι η χώρα, που θα υποδεχθεί τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν για να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημά τους. Σας λέω ότι αυτό που κάνουμε είναι να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο, με τη βοήθεια όλων μας, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ώστε οι πρόσφυγες να παραμένουν όσο γίνεται πιο κοντά στην εστία τους, στην ίδια τους τη χώρα ή έστω σε γειτονικές χώρες. Δεν έχει αυτό καμία σχέση με το κύμα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, λόγω των εκτεταμένων θαλασσίων συνόρων που έχουμε.

ΦΙΛΗΣ: Επιμένω γιατί είναι θέμα των ημερών αυτό. Εχουμε 300 ανθρώπους, οι οποίοι με τα πολεμικά πλοία της Ελλάδας και το Λιμενικό στόλο δεν τους επετράπη να έρθουν στην Ελλάδα υπό καθεστώς προστασίας. Αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από χώρα όπου η Διεθνής Κοινότητα θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, έλλειψη δημοκρατίας, πραγματική καταστροφή, δεν είναι οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Τι μέτρα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη, τι να κάνει η Ευρώπη;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος και απορώ πραγματικά για την επιμονή σας. Ασφαλώς, πολλοί από αυτούς είναι Αφγανοί. Δεν το ξέρουμε, το υποθέτουμε. Το εκτιμούμε, γιατί πράγματι το κύμα λαθρομετανάστευσης, σε μεγάλο βαθμό, αφορά Αφγανούς πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει, εάν αυτοί προέρχονται από το Αφγανιστάν ή εν τω μεταξύ τα τελευταία χρόνια έχουν ζήσει σε μια άλλη χώρα, στην Τουρκία, το Ιράν ή κάπου αλλού. Πρέπει να έχουμε ως απάντηση, ότι έχουμε σύνορα που φυλάσσονται. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, με λαθραίο τρόπο, να εισέλθει στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Από κει και πέρα, θα κάνουμε ό,τι κάνουμε -ίσως και περισσότερα, εάν μπορούμε και χρειάζεται να κάνουμε- σε συνεργασία και με άλλες χώρες, προκειμένου να ενισχυθεί, να ανταποκριθεί στην αποστολή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για να μείνουν κοντά στην εστία τους. Ποιός λέει ότι οι πολίτες μιας χώρας που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να γίνονται δεκτοί σε μια χώρα και μάλιστα σε μια χώρα αρκετά μακρινή, θα έλεγα σε μια χώρα, η οποία υπόκειται σε κάποιους άλλους περιορισμούς, σε μια χώρα που μετέχει στη Συνθήκη Σένγκεν; Οι πολίτες αυτοί, εάν παραμείνουν στην Ελλάδα, μπορούν να κινηθούν σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι οικονομικοί πρόσφυγες, προσέξτε το αυτό. Το Αφγανιστάν έχει πολιτικό πρόβλημα, δεν έχει οικονομικό πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλές χώρες έχουν ανάλογο πρόβλημα. Με τη δική σας έννοια, μιας και μιλήσατε για την Τουρκία και το επίπεδο στο οποίο κινείται η πολιτική και η στάση της ηγεσίας της, όσον αφορά την αντιμετώπιση θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρείτε ότι πολλοί Τούρκοι πρέπει να γίνονται δεκτοί στην Ελλάδα, χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο, γιατί κι εκεί αντιμετωπίζουν πολιτικό πρόβλημα. Αρα, είναι πολιτικοί πρόσφυγες, αυτό λέτε. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο και αντιφάσεις.

ΦΙΛΗΣ: Η Ελλάδα αναγνωρίζει στους προερχόμενους από το Αφγανιστάν τη δυνατότητα του καθεστώτος του πολιτικού πρόσφυγα; Για μια χώρα μιλώ, όχι για όλες.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα είναι χώρα της οποίας τα σύνορα φυλάσσονται. Δεν γίνονται δεκτοί όποιοι προσπαθούν να εισέλθουν λαθραίως στη χώρα μας. Η Ελλάδα ενισχύει το έργο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ενισχύει το έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, στην περιοχή εκείνη, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πρόσφυγες, να παραμείνουν όσο γίνεται πιο κοντά στις εστίες τους, μέσα στη χώρα τους ή έστω σε γειτονικές χώρες. Ξεκάθαρα πράγματα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 October 2001 - 14:05:11 UTC