Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους. Αργότερα, στη 1 μετά το μεσημέρι, θα δεχθεί το νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ. Στις 7 το απόγευμα, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη προετοιμασίας της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της Γάνδης.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο συζήτησης τις διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, όπως στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την ΕΤΒΑ. Θα γίνει ενημέρωση, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αερομεταφορών. Αλλωστε, για το θέμα αυτό οι Υπουργοί Μεταφορών της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Τετάρτη.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής. Στο Συμβούλιο αυτό θα γίνει συζήτηση για την προετοιμασία των χωρών-μελών της Ε.Ε., ενόψει της εισαγωγής και χρησιμοποίησης του Ευρώ. Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό που αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, στο δείπνο θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να σας ενημερώσω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε χθες τη Συρία. Γίνεται συνεννόηση να επισκεφθεί και το Ιράν. Αυτό θα γίνει, μάλλον, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δοθέντος ότι το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου, αυτή την εβδομάδα, δεν του επιτρέπει να πραγματοποιήσει άλλη επίσκεψη. Θα είναι απασχολημένος, τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα συνέλθει την Τετάρτη, όσο και στην ευρωπαϊκή διάσκεψη που θα λάβει χώρα το Σάββατο, στο Βέλγιο πάντα.

Η συζήτηση με την ηγεσία της Συρίας ήταν πολύ γόνιμη. Η Συρία είναι μια χώρα που διαδραματίζει ένα ρόλο στην περιοχή. Μπορεί να συμβάλλει, προκειμένου να διευθετηθούν ειρηνικά οι περιφερειακές διαφορές. Μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα με την Ευρώπη. Αυτός είναι ο ρόλος της Ελλάδας, πρωταγωνιστικός, για μια ακόμη φορά. Θεωρούμε ότι μετά τις συζητήσεις αυτές, όπου έγινε φανερό ότι και η Συρία συμμετέχει σε αυτό το παγκόσμιο μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας, πρέπει να έχουμε ανοιχτούς τους δίαυλους της επικοινωνίας μας με τη χώρα αυτή. Και, βεβαίως, μεταξύ των άλλων συζητήθηκε η σκέψη που έχει η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών να συνέλθει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μια διάσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν ακριβώς τα θέματα που αφορούν την τρομοκρατία, τον προσδιορισμό της έννοιας τρομοκρατία πιο συγκεκριμένα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είχαμε μια ομόφωνη πολιτική απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το βράδυ του Σαββάτου. Σε ποιο βαθμό αυτή η ομόφωνη απόφαση δεσμεύει την κυβέρνηση για το έργο της μέχρι τις επόμενες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου είναι σε ακολουθία των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης. Απλώς, γίνεται μια εξειδικευμένη προσέγγιση ορισμένων πλευρών της πολιτικής μας. Οι αποφάσεις που πήρε το Συνέδριό μας είναι και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, την επόμενη περίοδο.

ΜΙΧΑΗΛ: Αν μου επιτρέπετε, οι πολίτες ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ για να κάνει κυβέρνηση. Και ο κ. Σημίτης δεσμεύτηκε απέναντί τους με συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο εξειδίκευσε με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Το τι αποφασίζετε στο Συνέδριό σας, γιατί να ενδιαφέρει τον Ελληνα πολίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ακούσατε την απάντηση που έδωσα. Είπα ότι είναι σε συνέχεια αυτού του προγράμματος. Δεν είπα ότι είναι σε αντιπαράθεση, όπως το εκλαμβάνετε εσείς, για να κάνετε τη δεύτερη ερώτησή σας. Άρα, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Ασφαλώς ο ελληνικός λαός έχει αναδείξει κυβέρνηση. Το Συνέδριο αυτό ήταν ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός, μια εξωστρεφής διαδικασία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναβαθμίζεται η κυβέρνηση. Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, να δικαιώσει τη λαϊκή εντολή. Ο Ελληνικός λαός περιμένει από την κυβέρνηση την εφαρμογή του προγράμματος που εξαγγείλαμε. Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί σε αυτή την εντολή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί ο Πρωθυπουργός είπε χθες ότι από σήμερα δουλειά; Μέχρι χθες, τι κάνατε; Από τις εκλογές μέχρι χθες, τι κάνατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα οποία συζητάμε σε αυτή την αίθουσα, εδώ και περισσότερο από ενάμισι χρόνο, μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2000, αποδεικνύουν ότι είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή του προγράμματός μας. Η κυβέρνηση λειτουργεί από τότε που ανέλαβε καθήκοντα. Ασφαλώς, τα Συνέδρια των κομμάτων αποτελούν συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων. Θα έλεγα ότι είναι και δημοκρατικό στοιχείο της λειτουργίας μιας κοινωνίας. Είναι λογικό, είναι χρήσιμο τα κόμματα να προχωρούν σε Συνέδρια. Η αναβάθμιση της δουλειάς μας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου μας, καθώς εισερχόμαστε σε αυτή τη νέα περίοδο, θα βοηθήσει την κυβέρνηση να αποκτήσει μια νέα δυναμική, μία νέα ορμή, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντάτε. Σας λέω, από τις εκλογές μέχρι χθες, τι κάνατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά δεν λέμε κάθε ημέρα εδώ;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός λέει «τέλος σε αυτά που γίνονταν, από σήμερα δουλειά». Μέχρι χθες, τι έκαναν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι τελειώνει η εσωστρέφεια. Αυτό είναι θέμα που αφορά την εσωτερική λειτουργία του κόμματος. Ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στις εντολές που είχε από τον ελληνικό λαό και έπρεπε να γίνει το Συνέδριο για να αφυπνιστεί η κυβέρνηση. Το Συνέδριο, όπως άλλωστε προβλεπόταν να γίνει, είναι μια διαδικασία που είναι χρήσιμη για κάθε κόμμα, μια διαδικασία που έχει να δώσει σε κάθε κόμμα μια αναζωογονητική δύναμη. Με αυτή την έννοια, αξιοποιούμε τις εργασίες του Συνεδρίου μας, ως κυβέρνηση πλέον, προκειμένου να συνεχίσουμε το έργο μας πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά, ώστε γρήγορα ο ελληνικός λαός να δει χειροπιαστούς τους καρπούς και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κ. Παπαζώη θα είναι στον επόμενο ανασχηματισμό Υπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κ. Παπαζώη είναι Υπουργός της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη να συνθέσει το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Εχει πει ο Πρωθυπουργός ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Ολοι όσοι μετέχουν στο παρόν κυβερνητικό σχήμα κρίνονται εξ αρχής. Ολοι ανεξαιρέτως.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υστερα από αυτά που μας είπατε, μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε εάν εξέλειπαν πλέον οι λόγοι τους οποίους εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, πριν από το Συνέδριο, ότι αμφισβητείται, ότι αδυνατεί να κυβερνήσει κ.τ.λ. Ολοι αυτοί οι λόγοι εξέλειπαν και είναι πλέον ελεύθερος ο κ. Σημίτης να προχωρήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι τώρα με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται πόσο ορθή ήταν η επιλογή για την επίσπευσή του. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου, το κλίμα που δημιουργήθηκε με την ολοκλήρωσή του, το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον, δικαιώνουν την πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι τώρα έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις από ότι πριν, για να συνεχίσουμε το κυβερνητικό έργο μας. Ολα αυτά, όμως, τα επιμέρους ζητήματα μένει να αποδειχθούν και στην πορεία, αν όλοι δείξουμε την ανάλογη συνέπεια που πρέπει να δείξουμε, με βάση τις αποφάσεις και τις εντολές του Συνεδρίου και των Συνέδρων, προκειμένου να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και να την ολοκληρώσουμε με επιτυχία, ώστε να κριθούμε από τον ελληνικό λαό, εξίσου θετικά, όπως και στο παρελθόν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η ερώτηση είναι η συνέχεια της συζήτησης που είχαμε εδώ την Παρασκευή. Επειδή ήσασταν πολύ κατηγορηματικός. Αυτά που ακούστηκαν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Ισραήλ, περιποιούν τιμή για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση; Μείνατε ικανοποιημένος, όταν αναφέρθηκε ειδικώς ότι περιθάλπετε τρομοκράτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάποιοι μας κατηγορούν γιατί δώσαμε βήμα στον κ. Αραφάτ να πει τις απόψεις του. Κάποιοι άλλοι μας κατηγορούν γιατί δώσαμε βήμα στον υπουργό της ισραηλινής κυβέρνησης να μεταφέρει την πολιτική της κυβέρνησής του. Γνωρίζετε ότι καθένας εκπροσωπεί μία κυβέρνηση, ένα κόμμα, άρα προβάλλει την πολιτική του κόμματός του και της κυβέρνησής του. Γνωρίζετε ποια θέση έχουμε επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Είναι αποφασιστική η βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε την τρομοκρατία με τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων των αρμόδιων υπηρεσιών των άλλων κρατών. Ουδείς μπορεί να κατηγορεί, ουδείς μπορεί να σκέπτεται καν ότι η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η παγκόσμια Κοινότητα εναντίον της τρομοκρατίας. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας μας αφορά όλους. Αφορά και εμάς, γιατί η Ελλάδα είναι θύμα της τρομοκρατίας. Αυτό μας ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να διατυπώνει διαφορετική θέση, ούτε καν να εξετάζει τις προθέσεις μας και τη βούλησή μας, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας. Η θέση μας είναι δεδομένη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το έκανε, όμως, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης. Σας το είπε ευθέως. Δηλαδή, "κατάμουτρα", όπως λέει ο λαός. Σας το είπε μέσα στο Συνέδριο που είναι το ανώτατο καθοδηγητικό σας Οργανο. Και η εικόνα που εισπράττει παγκοσμίως η κοινή γνώμη και η εσωτερική, είναι από τη μια μεριά αγκαλιές, χειροκροτήματα και σημεία της νίκης με τον Αραφάτ και από την άλλη, έναν Εβραίο να σας "περιλούζει" και ευθέως να σας λέει ότι υποθάλπετε τους τρομοκράτες. Τι εικόνα πέρασε έξω;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς, δεν μπορεί να λειτουργήσει κάποιο πειθαρχικό για να επιβάλλει ποινή σε έναν αξιωματούχο, ο οποίος εκπροσωπεί μια άλλη κυβέρνηση, ένα άλλο κράτος, ένα άλλο κόμμα, μια άλλη πολιτική. Καθένας λέει τις απόψεις του. Προσκεκλημένος ήταν αυτός που έλαβε το λόγο στο Συνέδριό μας και διατύπωσε την πολιτική του, όχι με αυτό τον ακραίο τρόπο, όπως τον παρουσιάζετε εσείς. Εν πάση περιπτώσει γνωρίζετε ότι επί του θέματος αυτού δεν υπάρχει περαιτέρω συζήτηση, γιατί είναι δεδομένη η πολιτική μας. Εμείς έχουμε την πολιτική μας. Βεβαίως, μας ενδιαφέρει και η γνώμη των άλλων, αλλά δεν είναι αυτή που θα οριοθετήσει τις πολιτικές επιλογές και τις κινήσεις μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα για την εκλογή του, επειδή υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι θα ήθελε να είναι πιο ψηλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, αυτά είναι θέματα της λειτουργίας του κόμματος. Πιστεύουμε ότι η πανηγυρική επανεκλογή του Πρωθυπουργού ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι επιλογές που έχει κάνει έχουν τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του ΠΑΣΟΚ και συνακόλουθα του ελληνικού λαού. Μην ξεχνάτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας. Και θέλω να προσθέσω τούτο: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό Κίνημα. Τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια το ΠΑΣΟΚ έχει οργανώσει τρία Συνέδρια, από τα έξι συνολικά που έχουν γίνει. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι ο Πρωθυπουργός είναι αυτός ο οποίος, παρότι είναι εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό, θέτει την ηγεσία του υπό την κρίση των συντρόφων του και ζητά εκλογή μέσω κάλπης από τους Συνέδρους, ενώ σε άλλα κόμματα, όπως στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά από εκλογική ήττα μάλιστα, η ηγεσία της δεν έθεσε θέμα επαναβεβαίωσής της στο Συνέδριο του κόμματος. Εμείς, σε κάθε Συνέδριο που έχει τακτικό χαρακτήρα, θέτουμε θέμα επανεκλογής της ηγεσίας μας, μέσω κάλπης, όχι δια βοής. Αλλοι το κάνουν, είτε δια βοής και άλλοι δεν το κάνουν καθόλου. Αυτό δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός έχει δημοκρατική ευαισθησία και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό το αποδεικνύει στην πράξη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 October 2001 - 13:05:19 UTC