Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω, συμπληρωματικώς, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Το βράδυ, στις 8.30, θα έχει συνεργασία με την επικεφαλής του Οργανισμού "Αθήνα 2004" κ. Αγγελοπούλου.

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και αργότερα, στις 14.00, θα συναντηθεί και με τον απερχόμενο Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον κ. Λαλιώτη ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει θέματα του υπουργείου του; Γιατί γίνεται αυτή η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γίνεται για όλα τα θέματα που μπορεί να συζητηθούν ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Κώστα Λαλιώτη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, και το Κτηματολόγιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο συζήτησαν σε παλαιότερη συνάντησή τους. Αν θεωρηθεί σκόπιμο να συζητήσουν το θέμα αυτό, ασφαλώς θα το συζητήσουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται να τους απασχολήσει η επιστροφή των 50 δισεκατομμυρίων στην Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια είναι η θέση που έχει πάρει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Εχει απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός. Το Κτηματολόγιο είναι μια εθνικής σημασίας υπόθεση. Εχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου και θα υπερασπιστούμε το συμφέρον του ελληνικού κράτους με τον κατάλληλο τρόπο όταν παραστεί ανάγκη. Αλλωστε, θέμα επιστροφής χρημάτων, αυτή την ώρα, έχει τεθεί, αλλά δεν προβλέπεται. Υπάρχουν ακόμη στάδια και διαδικασίες τις οποίες θα ακολουθήσουμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε το συμφέρον της χώρας μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Κτηματολόγιο επρόκειτο να καλυφθεί με κονδύλια από την Ε.Ε.. Χθες, ο κ. Λαλιώτης είπε με χρηματοδότηση, θα γίνουν δάνεια από τράπεζες. Γιατί πηγαίνουμε σε τράπεζες να δανειστούμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, όλα τα έργα που έχουν υπαχθεί στο Γ@ ΚΠΣ, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι γίνονται με συγχρηματοδότηση. Δεύτερον, στο Γ@ ΚΠΣ, αντιθέτως με τις προβλέψεις της Ν.Δ. και άλλων παραγόντων, εντάσσεται και το Εθνικό Κτηματολόγιο. Η σύνταξη του Κτηματολογίου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα στο πλαίσιο του Γ@ ΚΠΣ. Δεν τίθεται, λοιπόν, τέτοιο θέμα. Οι Κασσάνδρες για ακόμη μια φορά διαψεύδονται. Επίσης, όσον αφορά τα πιλοτικά προγράμματα, τα οποία έως τώρα είναι σε εξέλιξη, ασφαλώς εάν προκύψει θέμα, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, το ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει τις οικονομικές ανάγκες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε την κατάλληλη στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λαλιώτης, χθες, δεν είπε αν προκύψει θέμα, είπε ότι θα πάει με δάνεια από τράπεζες. Είπε έχουμε βρει τράπεζες να πάρουμε δάνεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα να λείψουν οι πόροι για τη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση της κατάρτισης του εθνικού Κτηματολογίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά δεν ήταν έτσι, όμως. Ποιοι έφαγαν τα λεφτά και πάμε σε χρηματοδότηση από δάνεια τραπεζών;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάτε με έναν τέτοιο τρόπο, σαν να είστε απόλυτα σίγουρος γι αυτό που λέτε. Συνήθως διαψεύδεστε και αποδεικνύεται ότι δεν έχετε δίκιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι διαψεύδομαι. Οι εισαγγελείς είναι...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εισαγγελείς δεν έχουν θέσει κανένα τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση ή για κάποιον υπουργό. Το θέμα αυτό για τη διοίκηση του Κτηματολογίου το έχουμε συζητήσει, κατ` επανάληψη. Εχει τεθεί και θα αντιμετωπιστεί δια της κανονικής οδού. Μέχρι τότε, γνωρίζετε ότι όλοι είναι αθώοι και δεν είναι υπόδικοι, όπως τους ονομάσατε εσείς, κάνοντας αυτό το τεράστιο λάθος, να κατηγορήσετε με αυτό τον τρόπο και να κατατάξετε στην κατηγορία των υποδίκων στελέχη του Κτηματολογίου, τα οποία δεν έχουν τίποτα που να τους βαρύνει, ώστε να τους θεωρείτε περίπου καταδικασμένους. Από εκεί και πέρα, καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι, ιδίως, επειδή το Κτηματολόγιο είναι μία εθνικής σημασίας υπόθεση. Αυτό να το λάβετε υπόψη σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λείπουν λεφτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε σε όλα αυτά τα θέματα. Ασφαλώς, δεν λείπουν λεφτά. Γνωρίζετε ότι τα έργα έχουν ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Η εκτέλεση των έργων οδηγεί σε αναθεωρήσεις. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται ταυτοχρόνως, αφενός το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον και αφετέρου η πρόοδος και η ολοκλήρωση της κατάρτισης του Κτηματολογίου. Αυτό θα γίνει. Εχουμε αποδείξει, σε πείσμα όλων εκείνων που λειτουργούν σαν "Κασσάνδρες" στην πολιτική, αλλά όχι μόνο, ζωή του τόπου, ότι αντιμετωπίζουμε με ευθύνη όλα τα μεγάλα προβλήματα, όλες τις προκλήσεις. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Θα ήθελα, λοιπόν, να πειστείτε περισσότερο από τα δικά μας επιτεύγματα, παρά από τους διαψευδόμενους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

Επειδή, προηγουμένως, θέσατε το θέμα με τους εισαγγελείς, σας λέω ότι για την υπόθεση της "ΔΕΚΑ" -γιατί γίνεται πάλι προσπάθεια να δημιουργηθεί μία εντύπωση- η Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα να πάρει την πρωτοβουλία στη Βουλή. Την προκάλεσα, εδώ και πάνω από δέκα ημέρες -λέγοντας "ιδού η Ρόδος, ιδού και η Βουλή"- να αναλάβει την ευθύνη της. Φαίνεται, όμως, ότι και το θέμα αυτό το χρησιμοποιεί, προκειμένου να επιδιώξει μια ψηφοθηρία και όχι για να υπερασπιστεί το συμφέρον των επενδυτών. Τη Ν.Δ. δεν την ενδιαφέρει το Χρηματιστήριο. Δημιουργήθηκε τόσο μεγάλος θόρυβος και η Ν.Δ. δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για να φέρει το θέμα αυτό στη Βουλή, μετά τη σχετική εισαγγελική ενέργεια που σας είναι γνωστή, για να πάρει για μια ακόμη φορά αποστομωτική απάντηση. Ολα αυτά δείχνουν ότι ακόμη και αυτό το θέμα, που η Ν.Δ. το θεωρεί μείζονος σημασίας, το εντάσσει σε έναν κομματικό σχεδιασμό και το διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιδιώξει να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη, όχι να υπερασπιστεί το Χρηματιστήριο, τη λειτουργία του και όσους έχουν επενδύσει σε αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να κάνει τον ανασχηματισμό την ερχόμενη Δευτέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο της Γάνδης. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ο Πρωθυπουργός. Τη Δευτέρα θα συνέρθει η Κεντρική Επιτροπή. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα πάρει ο Πρωθυπουργός.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Τη Δευτέρα το μεσημέρι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς μπορεί να προσδιορίσει την ημέρα, τη σύνθεση και ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Μένουμε απλώς σε μια ορισμένη περίοδο.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Φερνάντο Νάβας έχει ελληνικό διαβατήριο. Γιατί, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα έχει πλαστό διαβατήριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ποδοσφαιριστής αυτός είχε έρθει παλαιότερα στην ΑΕΚ με ελληνικό διαβατήριο. Αποχώρησε για ένα χρόνο και επανήλθε φέτος με διαβατήριο Αργεντινής. Για το θέμα του ελληνικού διαβατηρίου διενεργείται έρευνα από την αρμόδια Νομαρχία.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι χρειάζεται ηρεμία και ψυχραιμία, ώστε οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία να είναι ελέγξιμες. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται σε αυτό, σε επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Να περιμένουμε αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί; Γι` αυτό προϊδεάζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό -συζητήσαμε ιδιαιτέρως, άλλωστε, και σε κυβερνητικό επίπεδο το θέμα αυτό- ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες και για την οικονομία σε διεθνές επίπεδο. Οχι μόνο για την οικονομία της χώρας μας. Εχουμε πει ότι είναι δεδομένο πως θα έχουμε ένα ρυθμό ανάπτυξης που θα είναι χαμηλότερος του αρχικώς προβλεφθέντος. Αυτή η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα επηρεάσει τη διεθνή και την ελληνική οικονομία. Αυτό, ιδίως για την ελληνική οικονομία, δεν πρέπει να δημιουργεί μια τέτοια ανησυχία, γιατί δεν πρόκειται να βγούμε έξω από το πλαίσιο των στόχων που έχουμε θέσει. Η κατάσταση είναι κάτω από έλεγχο, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δεν πρέπει εγκαίρως να λαμβάνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις, προκειμένου να προσαρμόζουμε την πολιτική μας στις νέες συνθήκες. Αυτό κάνουμε πάντα, αυτό θα κάνουμε και τώρα. Η οικονομία στη χώρα μας πορεύεται ικανοποιητικά. Οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται, μετά την τρομοκρατική επίθεση, μας επιβάλλουν να παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, να προσαρμόζουμε τις πολιτικές επιλογές μας. Δεν δικαιολογείται, όμως, ανησυχία για ανατροπή της πολιτικής μας, αφού τους στόχους που έχουμε θέσει, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, θα τους επιτύχουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή υπάρχει πάλι μια έντονη ανησυχία για το θέμα της χρήσης βιοχημικών όπλων κ.λπ. υπάρχει και σήμερα μια έκτακτη σύσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Παπαδόπουλου με κάποιους αρμόδιους φορείς, το ερώτημα είναι: Προτίθεστε να πάρετε περαιτέρω μέτρα για να αντιμετωπιστούν ή να προληφθούν τέτοιες ενέργειες;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η σύσκεψη που γίνεται σήμερα, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, δεν είναι έκτακτη. Είναι στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργού Υγείας. Εχει καλέσει τους επικεφαλής οργανισμών και υπηρεσιών που εποπτεύονται από άλλα υπουργεία, προκειμένου να γίνει επισκόπηση της κατάστασης και να επιδιώξουμε έναν καλύτερο συντονισμό, μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών για το θέμα αυτό. Γνωρίζετε ότι έχει δημιουργηθεί μια ανησυχία παγκοσμίως. Δεν δικαιολογείται, όμως, ένα κλίμα πανικού, γιατί αυτό που έχουμε ως δεδομένο, αυτή την ώρα, είναι τούτο: Στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα- δεν έχουμε οποιοδήποτε κρούσμα. Δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα. Αλλά, βεβαίως, εμείς έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα, έχουμε οργανώσει ένα πλαίσιο πολιτικής, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης. Κινούμαστε, δηλαδή, στο ίδιο μήκος κύματος. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Ολοι αυτοί οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, ουδείς μπορεί να τους μηδενίσει, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι του σημείου να οδηγούμαστε σε πανικό και σε αψυχολόγητες αντιδράσεις υπάρχει τεράστια απόσταση. Γιατί γνωρίζετε ότι το κλίμα πανικού είναι πολύ κακός σύμβουλος και δεν πρέπει να συμβάλλουμε στη δημιουργία αυτού του κλίματος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο ανασχηματισμός, βέβαια, είναι στη δικαιοδοσία του Πρωθυπουργού, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω, προσωπικά, εάν θα επιθυμούσατε να αποχωρήσετε από αυτό το Υπουργείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που πάντα επιθυμώ, επιθυμούσα και θα επιθυμώ είναι η κυβέρνηση να πετυχαίνει τους στόχους που έχει θέσει. Ο Πρωθυπουργός είναι αρμόδιος να κάνει τις κατάλληλες επιλογές. Προσωπικώς είμαι πολύ ευχαριστημένος, ικανοποιημένος και ευγνώμων στον Πρωθυπουργό που μου έδωσε την ευκαιρία να συμβάλω, από την πλευρά μου, ώστε η κυβέρνηση να έχει θετική παρουσία όλα αυτά τα χρόνια. Από κει και πέρα, έκαστος εφ ω ετάχθη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαι βουλευτής με την ψήφο του λαού της Αρκαδίας. Αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική, η πιο σημαντική ιδιότητα που έχουμε, να εκπροσωπούμε τον ελληνικό λαό. Από εκεί ξεκινούν όλα. Αυτό έχει σημασία. Ολα τα άλλα έχουν μικρότερη σημασία και θέλω να με πιστέψετε σε αυτό. Είναι έτσι ακριβώς.

ΤΑΚΗΣ: Αρα, είστε ικανοποιημένος από την εργασία σας εδώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι ικανοποιημένος από τη δική σας συμβολή, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Αυτό το αναγνωρίζω σε κάθε ευκαιρία. Παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις έχουμε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο δικός σας ρόλος είναι νευραλγικός και τον αναγνωρίζω απολύτως. Γιατί διδάχθηκα πολλά εδώ μέσα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 October 2001 - 13:05:10 UTC