Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε, σήμερα αρχίζουν οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., στη Γάνδη. Σας αναφέρω συνοπτικά τα θέματα που θα συζητηθούν:

Το πρώτο θέμα είναι η πορεία υλοποίησης του Ευρώ. Θα γίνει συζήτηση μεταξύ των ηγετών με βάση την έκθεση που έχουν καταθέσει ο Επίτροπος κ. Σόλμπερς και ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Ντόσμπεκ.

Το δεύτερο θέμα αφορά το μέλλον της Ευρώπης και εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 2004.. Η συζήτηση αυτή είναι προκαταρκτική και θα συνεχιστεί στο Συμβούλιο Κορυφής στο Λάκεν, που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο.

Το τρίτο θέμα είναι η πολιτική της Ενωμένης Ευρώπης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το θέμα αυτό, όπως γνωρίζετε, έχει αφενός μια εσωτερική διάσταση -θα συζητηθούν, δηλαδή, οι αποφάσεις των Υπουργών Μεταφορών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, καθώς και του ΕCOFIΝ- και αφετέρου μια εξωτερική διάσταση: Θα γίνει, δηλαδή, συζήτηση για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, αλλά και το Μεσανατολικό, για το οποίο υπάρχει μια καινούργια πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Το τέταρτο θέμα αφορά την αξιολόγηση της πορείας της διεύρυνσης, για την οποία σας αναφέρω ότι το χρονοδιάγραμμα παραμένει ως έχει.

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα επαφών του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου:

Αύριο, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

Στις 24 του μηνός, θα μεταβεί στη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Στις 25 και 26 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί το Μαρόκο, όπου θα πάρει μέρος στο "Ευρωμεσογειακό Φόρουμ".

Στη συνέχεια -οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί- ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ιράν και την Αίγυπτο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, μπορείτε να μας πείτε, συμπυκνωμένα, τι θα υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός, ποια είναι η ελληνική θέση, στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής στη Γάνδη; Και δεύτερον, αν υπάρχουν νεώτερα για το φάκελο που βρίσκεται από χθες στο ειδικό επιστημονικό εργαστήριο του Ευαγγελισμού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, θα ήταν σωστό να περιμένουμε τις ανταποκρίσεις των συναδέλφων σας που βρίσκονται στη Γάνδη. Αλλωστε, ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις, μετά τις συσκέψεις που θα έχει εκεί. Επανειλημμένως έχουν αναφερθεί από τον Υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας είναι ότι ο Πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει το θέμα της λαθρομενάστευσης, γιατί -όπως γνωρίζετε- τα σύνορά μας είναι εκτεταμένα. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες που φεύγουν από το Αφγανιστάν και περνούν στην Τουρκία. Πάντως, ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα, ως ευρωπαϊκό και όχι μόνο ως ελληνικό.

Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, ευτυχώς -κατά τις ειδικές μικροβιολογικές έρευνες που έγιναν στον Ευαγγελισμό- δεν ανιχνεύτηκε κάτι ύποπτο στην περίφημη αυτή σκόνη,.

Στο σημείο αυτό, όμως, μου δίνεται η ευκαιρία να σας τονίσω: Πρώτον, το ελληνικό κράτος αντέδρασε αμέσως στο θέμα που παρουσιάστηκε, γιατί ήδη είχε γίνει σωστή προετοιμασία. Υπάρχει μια ομάδα Task Force, δηλαδή, μια ομάδα άμεσης επέμβασης για τέτοιες περιπτώσεις. Ειδοποιήθηκε και έδρασε αστραπιαία. Αυτό που θέλω, όμως, να υπογραμμίσω είναι ότι πρόκειται περί φάρσας. Και επειδή τέτοιες φάρσες μπορεί να υπάρξουν και άλλες, γιατί μπορεί να βρεθούν μιμητές, θα ήθελα να πω ότι είναι πάρα πολύ αρνητικό φαινόμενο. Αυτοί που παίζουν με αυτή την ιστορία κάνουν πολύ κακό. Συγκεκριμένα: Δεν είναι μόνον ο πανικός που δημιουργείται, αλλά υπάρχει και μεγάλο οικονομικό κόστος για να γίνει αυτή η έρευνα που κρατάει έξι έως οκτώ ώρες. Επίσης, οι μικροβιολόγοι ασχολούνται με αυτό σαν να ήταν αληθινό και, όπως αντιλαμβάνεστε, αποσπώνται από την πραγματική τους δουλειά που είναι να βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς τους. Γενικώς δημιουργείται ένα πολύ αρνητικό κλίμα.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να πω ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή από τα ΜΜΕ, όσον αφορά την προσέγγιση αυτών των θεμάτων. Ελπίζω να υπάρξουν βαθύτερες σκέψεις σε αυτούς οι οποίοι τολμούν να κάνουν αυτό το "αστείο".

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Εχετε κάποια νεώτερα για τους Ισραηλινούς που συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στην Κρήτη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το νεώτερο στοιχείο είναι ότι στις 12.30 προσήχθησαν στον εισαγγελέα νομίζω με την κατηγορία της κατασκοπείας. Το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Πρόκειται για τέσσερα άτομα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ακριβώς.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από χθες συζητείται ανοικτά από αξιωματούχους του Πενταγώνου, χωρίς αυτό να έχει επισήμως υιοθετηθεί από την αμερικανική Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να επεκταθεί όλη αυτή η λεγόμενη δράση κατά της τρομοκρατίας με πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Σομαλίας και της Υεμένης. Υποθέτω ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Κορυφής. Ωστόσο, θα ήθελα να γνωρίζω αν υπάρχει συγκεκριμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο επέκτασης.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και είναι κατά της επέκτασης. Αυτό θα υποστηρίξει και ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση που θα γίνει για το θέμα αυτό.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση σε προηγούμενη απάντησή σας. Δεδομένου ότι η κατηγορία της κατασκοπείας είναι πολύ βαριά, έχουν υπάρξει κινήσεις σε επίπεδο διαβήματος προς τη χώρα προέλευσης των τεσσάρων κατηγορουμένων, σε σχέση με το γεγονός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όχι. Πρώτα θα γίνει ανάκριση. Οι κατηγορούμενοι προσάγονται με κάποια κατηγορία και στη συνέχεια η ανάκριση θα κρίνει κατά πόσον ευσταθεί ή όχι αυτή. Επομένως, μετά από την ανάκριση θα ακολουθήσει άλλη διαδικασία.

ΚΑΠΠΟΣ: Οσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της Γάνδης. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει από ελληνικής πλευράς ευαρέσκεια, αδιαφορία ή δυσφορία, σε σχέση με το γεγονός ότι προηγείται της Συνόδου η τριμερής συνάντηση Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, για την οποία ήδη έχει εκφράσει τη δυσφορία του ο κ. Πρόντι. Μια τριμερής η οποία προλαμβάνει και πιθανόν προκαταλαμβάνει τη Σύνοδο των "15".

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το θέμα είναι οι συναντήσεις αυτές να μη θίγουν το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.. Οντως, ο κ. Πρόντι έκανε μερικές επισημάνσεις για το θέμα αυτό. Προφανώς εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις, σχετικά με όσα είπατε: Πρώτον, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου επισκέπτεται αυτές τις χώρες μόνον ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ή μεταφέρει και κάποια μηνύματα ή κάποιες απόψεις και των ΗΠΑ; Και δεύτερον, αν ξέρετε ότι στα σύνορα που ανταποκρίνονται στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας, από τα 30 υπάρχοντα φυλάκια, έχουν κλείσει τα 20 με δική μας εντολή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, δεν γνωρίζω το θέμα και θα σας απαντήσω, αφού προηγουμένως ρωτήσω. Μπορώ, όμως να σας βεβαιώσω ότι από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οπωσδήποτε και πάντοτε γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει.

Σχετικά με το πρώτο ερώτημά σας, σας ανέφερα μία σειρά από τα ταξίδια του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών. Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στα ταξίδια του στη Μέση Ανατολή. Γίνεται προσπάθεια για συμβολή της Ελλάδας και του Υπουργού Εξωτερικών σε μια ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού και προφανώς ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών λαμβάνει υπόψη του στην προσπάθειά του για το Μεσανατολικό όλες τις πλευρές: Την Ε.Ε. κατά πρώτον και, βεβαίως, και τις θέσεις των ΗΠΑ. Δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά, δεδομένου ότι το Μεσανατολικό είναι πλέον ένα διεθνές θέμα και προφανώς με τη διεθνή υποστήριξη μπορεί να προχωρήσουμε στην επίλυσή του. Το ότι πάει ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα στην περιοχή διαδραματίζει ένα ρόλο και χαίρει εμπιστοσύνης. Γι αυτό και οι υπηρεσίες του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών και της Ελλάδας είναι στο θέμα αυτό σημαντικές.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπέβαλαν μήνυση στον κ. Λαλιώτη, ο οποίος με σημερινές δηλώσεις του επέμεινε και πάλι στους χαρακτηρισμούς για βαποράκια, όσον αφορά τους βουλευτές. Θα ήθελα να ξέρω αν ο Πρωθυπουργός ενστερνίζεται αυτές τις διατυπώσεις του Κώστα Λαλιώτη και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης μετά από αυτή την εξέλιξη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι βουλευτές αυτοί υπέβαλαν μήνυση και το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη. Επομένως, θα κρίνει η Δικαιοσύνη. Επειδή ο κ. Λαλιώτης βρίσκεται στην επικαιρότητα, αυτές τις ημέρες, με τις καταγγελίες που έχει κάνει, τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο χώρο της Ν.Δ. και επειδή, χθες, διάβασα και τις απαντήσεις και ανακοινώσεις του κ. Ρουσόπουλου, ο οποίος λέει ότι η Ν.Δ. ούτε είχε, ούτε έχει κρυφούς λογαριασμούς, θα έλεγα τι πιο απλούστερο για τη Ν.Δ., τον κ. Ρουσσόπουλο, τον κ. Καραμανλή, τον κ. Μητσοτάκη, αυτός ο περίφημος λογαριασμός, ο οποίος υπάρχει στο όνομα λιβεριανής επιχείρησης, που ανακοινώθηκε και στις εφημερίδες και η εταιρεία αυτή έκανε πρόσκληση να καταθέτει κάποιος στο λογαριασμό της και να ενισχύει τη Ν.Δ. με 100.000 δολάρια κ.λπ., αφού, λοιπόν, όλα αυτά είναι φανερά τι το καλύτερο και τι το απλούστερο να βγάλουν αυτό το λογαριασμό στη φόρα, να δούμε ποια είναι η διακίνηση αυτού του λογαριασμού, πώς ένα ελληνικό κόμμα έχει λογαριασμό στη Λιβερία σε μια επιχείρηση αυτού του είδους, να μάθει και ο ελληνικός λαός, να μάθουν και τα μέλη της Ν.Δ. ποια χρήματα ήταν εκεί, πώς διακινούνταν τα χρήματα αυτά. Αυτό δεν σημαίνει διαφάνεια για την οποία κόπτεται η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής και όλοι; Τι πιο απλούστερο; Αυτό θα μπορούσε να κάνει αντί να κατηγορούν τον κ. Λαλιώτη για λασπολόγο κ.λπ. Αυτή είναι η καλύτερη και πιο διαφανής απάντηση. Και αυτό αναμένουμε να πράξει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, χθες στο βράδυ στο "MEGA" είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός και ότι όλοι οι δικοί του λογαριασμοί έχουν ελεγχθεί όλοι έως τρίτου βαθμού συγγενείας. Δεν υπάρχει τίποτα, λοιπόν. Και επανέλαβε ότι ο κ. Λαλιώτης είναι λασπολόγος και το κάνει αυτό επειδή έχει προβλήματα με το Κτηματολόγιο, το ΜΕΤΡΟ, με μια σειρά προβλημάτων και φεύγει τώρα από το υπουργείο. Εχετε κάποια απάντηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτά είναι άλλα "λόγια να αγαπιόμαστε". Ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν έχει ελεγχθεί και καλό είναι να ελεγχθεί. Και πιστεύω ότι θα ελεγχθεί και θα δούμε ποια είναι η διακίνησή του. Αυτό έχει σημασία. Όλα τα άλλα τώρα περί ΜΕΤΡΟ, περί συμψηφισμών κ.λπ. είναι εκτός ταμπακιέρας.

ΚΑΠΠΟΣ: Όλα αυτά τα στοιχεία που επικαλείστε κι εσείς και ο κ. Λαλιώτης υποθέτω ότι ήταν γνωστά στην κυβέρνηση επί σειρά ετών. Γιατί σε αυτή τη χρονική στιγμή γίνεται η επιλογή της ανακίνησης του θέματος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα συμπεράσματα περί στοιχείων και ότι η κυβέρνηση τα γνώριζε επί σειρά ετών είναι δικά σας. Εδώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα, ένας συγκεκριμένος λογαριασμός της Ν.Δ., ο οποίος δημοσίως έγινε γνωστός. Διότι σας είπα ότι με επιστολή στα διάφορα Μέσα σε παγκόσμια κλίμακα καλούσαν για να ενισχύσουν τη Ν.Δ. Επειδή η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα -και προφανώς τα κόμματα πρέπει να ελέγχονται και να έχουν διαφάνεια- να δούμε τι λογαριασμός ήταν αυτός της Λιβερίας και ποιά διακίνηση κεφαλαίων γινόταν.

ΚΑΠΠΟΣ: Σας είναι γνωστή η περίπτωση μιας μαζικής απεργίας πείνας που γίνεται σε ορεινή κοινότητα της Κρήτης για θέμα που άπτεται του Καποδίστρια. Θέλω να ρωτήσω αν η κυβέρνηση, προκειμένου να παρέμβει σε αυτό το θέμα θα περιμένει να γίνει ο ανασχηματισμός ή αν θα υπολογίσει περισσότερο τις ανθρώπινες ζωές που διακυβεύονται και θα προσπαθήσει να κάνει κάτι, να παρέμβει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι απεργίες μπορεί να γίνονται και είναι ελεύθερο να γίνονται με οποιονδήποτε τρόπο. Για το θέμα αυτό έχει γνώση η αρμόδια Υπουργός.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κινδυνεύει ο εισαγγελέας, ο οποίος θα ασχοληθεί με την περίπτωση των καταγγελιών του κ. Λαλιώτη για να διενεργήσει την έρευνα με το χαρακτηρισμό ότι πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση και ενεργεί κομματικά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κανένας εισαγγελέας δεν κινδυνεύει από τίποτα. Οι εισαγγελείς όταν κάνουν τη δουλειά τους δεν κινδυνεύουν από τίποτα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έχουμε το προηγούμενο παράδειγμα του Ασπρογέρακα και των άλλων που κατηγορήθηκαν ότι πρόσκεινται στη Ν.Δ. και ότι εκτελούν επιθυμίες της Ν.Δ., γ ι αυτό αναρωτιέμαι από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, μήπως, τυχόν, και ο εισαγγελέας που θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα κατηγορηθεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέτε. Σας το λέω αυτό γιατί υπήρξαν παραπολιτικά δημοσιεύματα από τα οποία ευαισθητοποιήθηκε ο εισαγγελέας και πήρε πρωτοβουλία. Στην τωρινή περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε υπήρξαν καταγγελίες "καμπανάτες" για να σας πω μια λέξη και όχι κάποιο παραπολιτικό σχόλιο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "Καμπανάτος" ο χαρακτηρισμός, βεβαίως.

ΧΥΤΗΡΗΣ: "Καμπανάτες" οι καταγγελίες, σε κάθε περίπτωση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "Καμπανάτος" και ο χαρακτηρισμός σας, αλλά το θέμα είναι κατά πόσον θα αφήσουν τον εισαγγελέα να κάνει τη δουλειά του, χωρίς χαρακτηρισμούς.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι εισαγγελείς κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν ελεύθερα.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιας και από τον ανασχηματισμό έχει λείψει πλέον το στοιχείο του αιφνιδιασμού και έχει προαναγγελθεί για την άλλη εβδομάδα, μήπως έχουμε την ημερομηνία; Θα γίνει Τρίτη, Τετάρτη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το πιθανότερο είναι να γίνει ο ανασχηματισμός την Τρίτη το απόγευμα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 October 2001 - 14:05:09 UTC