Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2001

Η ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα σύνθεσή του, έγινε στο Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ η καθιερωμένη τελετή παράδοσης και παραλαβής. Στην τελετή ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης και οι Γενικοί Γραμματείς Νίκος Αθανασάκης και Γιάννης Νικολάου.

Ο απερχόμενος Υπουργός Τύπου & ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απευθυνόμενος στους πολιτικούς συντάκτες, ανέφερε τα εξής:

"Σας ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ. Αλλωστε, για περισσότερο από έξι χρόνια, στην καθημερινή συνάντησή μας υπερασπιστήκαμε, όλοι μαζί, τη χρησιμότητα και αυθεντικότητα της πολιτικής ενημέρωσης. Σε αυτό το χρόνο και σε αυτό το χώρο, σε αυτή τη φλεγόμενη -τουλάχιστον μέχρι τώρα και εύχομαι ποτέ καιγόμενη- βάτο, δώσαμε μαζί έναν κοινό αγώνα υπέρ της ενημέρωσης, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ των πολιτών. Η αξία του χρόνου, του μέτρου και της κατανόησης, η αξία της αλήθειας πολλαπλασιάζεται σε αυτή την αίθουσα, έχει μια ειδική σημασία, ένα ιδιαίτερο βάρος.

Σε αυτό το εργαστήρι κι εγώ διδάχθηκα πολλά: Ευθύνη και αγάπη για τους συνανθρώπους μας που έχουν όνειρα, γιατί κάθε ημέρα συζητούσαμε για τη ζωή τους, για τα όνειρά τους. Επρεπε, σε συμπυκνωμένο χρόνο, αυτή η κυβέρνηση να διανύσει μια μεγάλη απόσταση. Εάν κρίνουμε από την ανταπόκριση του ελληνικού λαού, πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας μάρτυρας που βεβαιώνει ότι η πορεία μας ήταν ικανοποιητική. Ομως, για εμάς που ανήκουμε -και είμαστε περήφανοι γι αυτό- σε μια προοδευτική κυβέρνηση, σε ένα προοδευτικό κόμμα, η όποια αναγνώριση δεν είναι δικαίωση γι αυτό που προηγήθηκε, είναι κυρίως υποχρέωση γι αυτό που πρέπει να ακολουθήσει. Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα και τα σπουδαία είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Διότι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα, ως προοδευτικοί πολιτικοί, αφενός από την πλευρά του μέλλοντος και αφετέρου από την πλευρά των πολιτών, ιδίως των αδύναμων.

Γνωρίζετε ότι δεν είναι η ώρα για απολογισμό. Αλλωστε, καθημερινώς είμαστε εμείς εκτεθειμένοι στον έλεγχό σας. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα αυτού του Υπουργείου.

Θα άξιζε να αναφέρω, όμως, ότι, μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2000, στο υπουργείο αυτό θεωρώ σημαντική την πρωτοβουλία που αναλάβαμε να ψηφίσουμε το νόμο 2863, για την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ενα νόμο που απετέλεσε τον πρόδρομο, το πρότυπο και τον πιλότο για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συγκροτούνται και να λειτουργούν οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, όπως αυτό προβλέπεται στο νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας μας.

Αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την προβολή της Ελλάδας στον κόσμο, όπως επίσης και για την προετοιμασία της μεγάλης εθνικής υπόθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ έχει σημαντική συνεισφορά, προκειμένου να επιτύχουμε άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι οργανισμοί, με νευραλγικό ρόλο, που εποπτεύονται από αυτό το Υπουργείο -όπως είναι η ΕΡΤ, τα ειδησεογραφικά Πρακτορεία, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μελετών και άλλοι- εκσυγχρονίστηκαν και βελτίωσαν την απόδοσή τους. Πιστεύουμε ότι συνέβαλαν, ώστε να λειτουργεί η Δημοκρατία μας καλύτερα και οι πολίτες να έχουν μια διευρυμένη συμμετοχή στα αγαθά του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης.

Γνωρίζετε, βέβαια, ποια είναι η πραγματικότητα. Ως πολιτικός -αυτή είναι και η προσωπική μου θέση- ξέρω ότι όσες προσπάθειες κι αν καταβάλουμε, όποια επιτυχή αποτελέσματα κι αν έχουμε, πάντοτε η προσπάθειά μας θα υπολείπεται, όχι μόνο των απαιτήσεων και των προσδοκιών των πολιτών, αλλά και αυτών ακόμη των δικών μας φιλοδοξιών. Γιατί γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα, ευχάριστη, αλλά συχνά και οδυνηρή. Πρέπει να σας πω ότι εμείς έχουμε συναίσθηση και αίσθηση της πραγματικότητας, που θα θέλαμε να είναι καλύτερη.

Στο υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, με τον Τηλέμαχο Χυτήρη, το Νίκο Αθανασάκη και το Γιάννη Νικολάου, έχουμε ζήσει μια περίοδο που αφήνει ίχνος ανεξίτηλο. Πρέπει να ευχαριστήσω όλους, όσοι εργάστηκαν και εργάζονται σε αυτό το υπουργείο, γιατί έδωσαν υπόσταση στα σχέδια και τις επιδιώξεις μας. Βεβαίως, ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει σε εσάς.

Εμείς μάθαμε να μετράμε το χρόνο, όχι μόνο με το ρολόι, αλλά κυρίως με το χτύπο της καρδιάς μας.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας είναι αγωνιστής πολιτικός. Θέλει πάντοτε να είναι στις επάλξεις. Αυτό που φέρνει ο Χρήστος Πρωτόπαπας σε αυτό το υπουργείο είναι η θέλησή του να το καταστήσει μια αγωνιστική έπαλξη, προκειμένου αυτό το αγαθό της δημοκρατίας, η ενημέρωση, να βρεθεί στη θέση κορυφής που πρέπει, ιδιαιτέρως στους καιρούς που ζούμε, όπου ποικιλώνυμα συμφέροντα διεκδικούν ζωτικό χώρο από την πολιτική, όπου η παραπληροφόρηση και οι σκοπιμότητες προσπαθούν να σκιάσουν και να συσκοτίσουν την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας που έχει δώσει αγώνες για τους ανθρώπους του μόχθου, θα μοχθήσει πολύ περισσότερο, γιατί έχει μάθει να εργάζεται και να κουράζεται, προκειμένου -από τη νέα θέση του- να είναι χρήσιμος στην κυβέρνησή μας, στο Κίνημά μας, σε εσάς. Μα, πάνω από όλα, θα είναι χρήσιμος στον ελληνικό λαό, στην πατρίδα μας.

Αρχίζει τώρα μια νέα περίοδος. Μπορεί να πει κανείς ότι ξεκινάμε από το πρώτο βήμα. Καλό είναι, αυτό το πρώτο βήμα να φωτιστεί από ένα χαμόγελο, μαζί με την ευχή μου, να είστε κι εσείς πάντοτε χρήσιμοι στην πατρίδα μας".

Ακολούθως, ο νέος Υπουργός Τύπου & ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε τα ακόλουθα:

"Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Δεν πρόκειται, βέβαια, να κάνω σήμερα πολιτική ενημέρωση. Θέλω, όμως, να πω ότι, βρισκόμενος μαζί με το φίλο μου το Δημήτρη Ρέππα, σε αυτή την τελετή παράδοσης - παραλαβής, όπως συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι πολιτικοί, αισθάνομαι, πράγματι, περίεργα. Εχω δουλέψει πάρα πολλά χρόνια σε έναν άλλο χώρο και ως πολιτικός και ως συνδικαλιστής. Και σήμερα πρέπει να μπω σε ένα τελείως καινούργιο, αλλά όχι άγνωστο για μένα χώρο, το χώρο των ΜΜΕ, το χώρο της επικοινωνίας. Δεν λέω ότι δεν γνωρίζομαι με πολλούς από εσάς και ότι δεν γνωρίζω το λειτούργημά σας. Το γνωρίζω και το σέβομαι. Γιατί πιστεύω ότι η επικοινωνία και η πληροφόρηση είναι και στοιχείο της δημοκρατίας. Και ξέρετε ότι και με πολλούς από εσάς είχαμε καλή συνεργασία, είτε στο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων, είτε γύρω από τη δουλειά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω την καλή συνεργασία. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και καθαροί μεταξύ μας. Να μιλούμε σωστά, να δίνουμε εμείς την πληροφόρηση που πρέπει κι εσείς να κάνετε την κριτική που πρέπει, γιατί αυτό απαιτεί το λειτούργημά σας. Και, βεβαίως, να δίνουμε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να μαθαίνει και να κρίνει. Γιατί αυτό χρειάζεται, γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία μας. Οι απόψεις πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Πρέπει να είναι ισότιμες οι δυνατότητες για όλους. Και, βεβαίως, θα έχω κι εγώ την τιμή, μετά την ευθύνη που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, να δίνω την κυβερνητική άποψη, την άποψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ γύρω από τα πράγματα και να σας ενημερώνω για τις εξελίξεις.

Είναι μια κυβέρνηση που ανανεώθηκε και προχωρεί. Εχει το όραμά της για μια ισχυρή Ελλάδα και ισχυρή κοινωνία. Εχει τους στόχους της για την ανάπτυξη, για τη διάχυση της ευημερίας σε όλη την κοινωνία μας, για την ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας. Εχει και την τόλμη -και γι αυτό να είστε βέβαιοι- να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, μέσα από τη βαθιά μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό που απαιτεί ο ελληνικός λαός.

Θα προσπαθήσω να κάνω τη δουλειά μου, όσο μπορώ καλύτερα. Θέλω να έχουμε συνεχή συνεργασία. Θέλω να μου συχωρέσετε τα δικαιολογημένα λάθη, που θα γίνουν στην αρχή της θητείας μου. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι θα έχω την υποστήριξη και τη βοήθεια και του εκλεκτού φίλου μου Τηλέμαχου Χυτήρη που είμαστε μαζί και στη Β@ εκλογική Περιφέρεια Αθηνών, με τον οποίο με συνδέει μια βαθιά φιλία, αλλά και των ανθρώπων που έχουν μοχθήσει και παλέψει πολλά χρόνια εδώ, το Νίκο Αθανασάκη και το Γιάννη Νικολάου, στελέχη που ξέρουν πολύ καλά το χώρο και πιστεύω ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά και θα συνεχίσουν να προσφέρουν.

Επιτρέψτε μου να πω ακόμη ότι θα έχω και ως πρότυπο το Δημήτρη Ρέππα, τον άνθρωπο που φεύγει σήμερα, μετά από έξι χρόνια, τον άνθρωπο που πιστεύω ότι συνέβαλε στην αναβάθμιση αυτής της δουλειάς, αυτού του λειτουργήματος. Έναν πολιτικό τον οποίο σέβονται, αυτή τη στιγμή, όλες οι παρατάξεις και όλες οι απόψεις στην Ελλάδα. Και τον σέβονται γιατί έκανε ειλικρινά και σωστά τη δουλειά του. Γιατί έλεγε, πάντοτε, με σαφήνεια την άποψή του. Γιατί υπεράσπισε το λειτούργημά του και το κυβερνητικό έργο. Και γιατί πιστεύω ότι χάρη σε αυτά καταξιώθηκε σε όλον τον ελληνικό λαό.

Τύχη αγαθή μας κάνει να αλλάζουμε και υπουργεία μεταξύ μας".

ΡΕΠΠΑΣ: Ανταλλάσσουμε τις "βόμβες".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ανταλλάσσουμε τις "βόμβες", αλλά πιστέψτε με ότι είμαστε έτοιμοι και να τις απασφαλίσουμε, όχι να τις αφήσουμε να εκραγούν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Με διάλογο, με σύνεση και ευθύνη.

Θα πάμε τώρα και στο Υπουργείο Εργασίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ο Δημήτρης Ρέππας αναλαμβάνει αυτό τον τεράστιο τομέα του Υπουργείου Εργασίας, όπου τα προβλήματα της απασχόλησης, τα προβλήματα του πολίτη, τα προβλήματα των ανθρώπων του μόχθου και βεβαίως το Ασφαλιστικό, περιμένουν λύσεις. Και είμαι βέβαιος ότι όπως έδειξε με τη θητεία του εδώ, αλλά και με όλη την πολιτική παρουσία του είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να δώσει αυτές τις λύσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ και από αύριο πάμε κανονικά.

Στη συνέχεια, εκ μέρους των πολιτικών συντακτών, ο Τάσος Σταματόπουλος, είπε τα εξής:

"Φίλε Δημήτρη, συνεργάτη μας Δημήτρη Ρέππα, μεταφέροντας τα αισθήματα και την εκτίμηση όλων των πολιτικών συντακτών, αλλά και των ξένων ανταποκριτών, θέλω να σε ευχαριστήσουμε γι αυτή την πολυετή -είσαι ο μακροβιότερος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος- συνεργασία. Μπορεί να είχαμε αντιπαραθέσεις, μπορεί να είχαμε οξύτητες ή αντιθέσεις, αλλά ποτέ αυτά δεν ήταν προσωπικά. Αυτό πρέπει να το γνωρίζεις πολύ καλά. Δεν είχαμε ποτέ προσωπικά μαζί σου, αλλά θέλαμε να βγάλουμε κάτι περισσότερο για την ενημέρωση, την πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Είναι γεγονός ότι ο ρόλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι και λίγο άχαρος. Πρέπει να καλύπτει "πάσα νόσον και@" -αυτά που λένε- των υπουργών, των κυβερνητικών στελεχών και πολλά άλλα. Δεν θα θέλαμε να έχετε κάτι εναντίον μας. Σας αγκαλιάσαμε και πρέπει να το έχετε καταλάβει πολύ καλά. Δεν χάσατε εδώ, αλλά κερδίσατε πολλά. Το μόνο που χάσατε -και αυτό οικειοθελώς- ήταν το μουστάκι σας!

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο καινούργιο πόστο σας. Πιστεύουμε, άλλωστε, ότι θα πετύχετε γιατί είστε άξιος. Όπως, επίσης, πιστεύουμε ότι θα πετύχετε, γενικότερα, στην πολιτική σας καριέρα.

Θέλω παράλληλα να καλωσορίσω εκ μέρους όλων το νέο Υπουργό. Εμείς, κάθε ημέρα στις 13.00. θα είμαστε εδώ. Είπατε ότι αισθάνεστε περίεργα. Να μην αισθάνεστε περίεργα, γιατί θα συνηθίσετε, όπως συνήθισαν και άλλοι που επίσης αισθάνονταν περίεργα. Καταλήγοντας. Θα ήθελα να ρωτήσω -θέτω έτσι και την πρώτη ερώτηση- αν θα κρατήσετε τους δύο Γενικούς Γραμματείς".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ για όλα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 24 October 2001 - 16:05:09 UTC