Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Καλημέρα σας.

Κατ` αρχάς, θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα και στις οικογένειές τους.

Είμαι στη διάθεσή σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Alpha News" υπαινίχθηκε ότι δέχθηκε πολιτικές πιέσεις για να παρέμβει σε υποθέσεις που είχαν πολιτικό χαρακτήρα στη Δικαιοσύνη. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπήρξαν τέτοιες πιέσεις και από ποιους έγιναν και αν ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ρητή η δήλωση του τέως υπουργού ότι καμία παρέμβαση δεν έκανε, καμία παρέμβαση δεν έγινε. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του. Εξάλλου, πάντα η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και αυτό τόνισε και στις σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος. Επίσης, δεν έχει ζητηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιαδήποτε κυβερνητική πλευρά και στο παρελθόν και τώρα, τουλάχιστον όσον αφορά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που θέλω να τονίσω, διότι επικοινώνησα με τον κ. Σταθόπουλο και όπως ο ίδιος μου είπε, είναι ότι οι αναφορές του, γενικότερα, έχουν να κάνουν με μία νοοτροπία που υπάρχει στους πολίτες, οι οποίοι νομίζουν ότι ο υπουργός μπορεί να παρέμβει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Σταθόπουλος δεν μίλησε για πολίτες, μίλησε για υπουργούς. Συγκεκριμένα είπε "υπήρχαν μεμονωμένες απόψεις που νόμιζαν ότι έπρεπε να είναι πιο δραστήριος στην απονομή δικαιοσύνης, με την έννοια να γίνονται κάποιες παρεμβάσεις σε ορισμένα θέματα που έχουν πολιτική σημασία και πολιτικές επιπτώσεις. Και για να μη μιλάμε έμμεσα, σε διάφορες εισαγγελικές διώξεις, όπου ο διωκόμενος ήταν πολιτικός ή περιβάλλον πολιτικού". Είναι ξεκάθαρος ο κ. Σταθόπουλος. Τον πίεζαν αυτοί στους οποίους ασκήθηκε δίωξη. Και να σας πω; Από τον κ. Ασπρογέρακα, από τον κ. Γεράκη. Αυτό λέει: Ότι δεχόταν πιέσεις από αυτούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Σταθόπουλος μου τόνισε τι εννοούσε. Εξάλλου, υπάρχουν και οι σημερινές δηλώσεις του, σε μια σειρά ραδιοφωνικούς σταθμούς, τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε. Λέει αυτά τα οποία είπαμε εδώ. Πέραν αυτού, όμως, εκείνο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι και στην αρχική δήλωση του τέως υπουργού υπάρχει ρητή αναφορά ότι καμία παρέμβαση δεν έκανε, καμία παρέμβαση δεν έγινε. Τονίζω και πάλι ότι σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή -και πολύ καλά έκανε- ο κ. Σταθόπουλος με την ιδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης είχε υπογραμμίσει: "Η στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης Σημίτη στηρίζεται στον πλήρη σεβασμό της δικαστικής εξουσίας, στο σεβασμό της ανεξαρτησίας των δικαστών, η οποία αποτελεί πράγματι θεμελιώδη συνταγματική αρχή και ακρογωνιαίο λίθο του κράτους δικαίου". Θέλω να τονίσω και πάλι ότι δεν υπάρχει θέμα να έχει ζητηθεί η οποιαδήποτε παρέμβαση από την οποιαδήποτε κυβερνητική πλευρά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, τώρα τι θέλετε να μας πείτε; Ότι ο κ. Σταθόπουλος είναι διχασμένη προσωπικότητα και άλλα έλεγε όταν ήταν υπουργός και άλλα λέει τώρα που έφυγε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φυσικά δεν είπα κάτι τέτοιο. Σέβομαι απόλυτα το Μιχάλη Σταθόπουλο και ως πολιτικό και ως επιστήμονα. Είπα αυτό ακριβώς που ο ίδιος μου τόνισε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, άλλαξε όταν τον έβγαλε από υπουργό ο Σημίτης. Αυτό θέλετε να μου πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα ότι και στις δικές του δηλώσεις έχει τονίσει πως καμία παρέμβαση δεν έγινε. Είναι καθαρές οι δηλώσεις του. Εχει τονίσει ότι ο ίδιος δεν θα δεχόταν καμία παρέμβαση και ότι δεν έκανε καμία παρέμβαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αμφισβητείτε ότι είπε αυτό που σας διάβασα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηδη, έχω απαντήσει. Σας ευχαριστώ.

ΤΑΚΗΣ: Χθες, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, μιλώντας στο "MEGA", είπε ότι προτίθεται κι εκείνος να καταθέσει αγωγή εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Θεωρείτε ότι αυτή η κίνηση θα φορτίσει περαιτέρω το "πολεμικό" κλίμα που υπάρχει αυτό τον καιρό μεταξύ ΠΑΣΟΚ- Νέας Δημοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Κώστας Λαλιώτης έχει κάνει πάρα πολύ καθαρές δηλώσεις. Από τη στιγμή που ορισμένοι ομιλούν για αγωγή εναντίον του, είναι σαφές ότι εφόσον ο ίδιος το κρίνει θα καταθέσει και ο ίδιος αγωγές για να υπερασπίσει τον εαυτό του και να αποδείξει ότι αυτά τα οποία μας έχει τονίσει και είναι απολύτως αληθή και ειλικρινή, θα τα διεκδικήσει και ενώπιον της δικαιοσύνης. Είναι λογικό ένας πολιτικός τον οποίο προσπαθούν κάποιοι αδικαιολογήτως να θίξουν, να υπερασπίζεται τον εαυτόν του. Ειδικά ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος και με το έργο του και την προσπάθειά του και την όλη πολιτεία του έχει αποδείξει ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα έντιμο, αποτελεσματικό και ικανό πολιτικό και ειδικότερα στον τομέα των έργων που χειρίστηκε τόσα χρόνια με απόλυτη επιτυχία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες είχαμε κάποιες δηλώσεις του Πρόντι, θα μπορούσε κανείς να τις χαρακτηρίσει θετικές, στην κυπριακή Βουλή για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι η επίσκεψη του κ. Πρόντι στην Κύπρο έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που επανειλημμένα έχουμε τονίσει. Η Κύπρος είναι στην πρώτη γραμμή της ένταξης. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου για την ένταξή της στην Ε.Ε.. Για μια ακόμη φορά ο κ. Πρόντι τόνισε ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος είναι ευκταία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε..

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω μπροστά μου μία απάντηση σε εσάς του βουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, για τον οποίο, είπατε χθες, ότι οι καταγγελίες που κάνει είναι ανυπόστατες και σας απαντά, θα έλεγα, με στοιχεία τα οποία είναι συγκεκριμένα. Αναφέρει, λοιπόν, καταγγελίες, όπως το Ολυμπιακό Βιντεολόττο, την κατασκευή του νέου ιπποδρόμου.. Είναι περιπτώσεις κατά τις οποίες η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε, τις πήρε πίσω και σας συνιστά να είστε πιο διαβασμένος. Θα ήθελα την απάντησή σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να συστήσω στον κ. Κεφαλογιάννη να είναι πολύ πιο προσεκτικός όταν κάνει αυτές τις συνεχείς αναφορές, στις οποίες συνήθως πέφτει έξω, διότι αποδεικνύονται ανυπόστατες. Θέλω, όμως, να τονίσω, με αφορμή την ερώτησή σας ότι η βούληση της κυβέρνησης για απόλυτη διαφάνεια στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων, έχει ήδη υλοποιηθεί με τη θέσπιση ενός ιδιαίτερα αυστηρού θεσμικού πλαισίου και με την ανάληψη όλων των απαραίτητων νομοθετικών πρωτοβουλιών. Η βούληση αυτή της κυβέρνησης για διαφάνεια και ίσους όρους ανταγωνισμού στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων, αποτυπώθηκε και στον καταστατικό χάρτη, στο Σύνταγμα της χώρας, κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, με την ψήφιση της διάταξης του άρθρου 14 παρ. 9, με την οποία η θέσπιση του ασυμβίβαστου για την παράλληλη δραστηριοποίηση στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και τον τομέα των ΜΜΕ, αναγορεύθηκε σε συνταγματικό κανόνα. Ειδικότερα, βέβαια, σε σχέση με την προτεινόμενη από τον κ. Κεφαλογιάννη θέσπιση πρόσθετων περιορισμών στη δραστηριοποίηση αλλοδαπών νομικών προσώπων σε ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς, πρέπει να επισημάνουμε ότι τυχόν υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα παραβίαζε διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, αφού θα ήταν αντίθετη με θεμελιώδεις διατάξεις του Δικαίου της Ε.Ε. που κατοχυρώνουν την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, καθώς και με βασικές αρχές και δεσμεύσεις της συνθήκης για το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η πρώην συνθήκη Gatt. Σε κάθε περίπτωση, το ισχύον ελληνικό θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα κατά περίπτωση αρμόδια διοικητικά όργανα και αρχές να ελέγχουν τη "γνησιότητα" και την "αυθεντικότητα" της συμμετοχής αλλοδαπών εταιριών σε ημεδαπά νομικά πρόσωπα, ώστε να εντοπίζονται οι όποιες εικονικές συμμετοχές παρένθετων προσώπων, προλαμβάνοντας έτσι την καταστρατήγηση των αυστηρών διατάξεων, οι οποίες υπάρχουν. Εάν, βεβαίως, επιτρέψει η ευρωπαϊκή και διεθνής νομοθεσία ειδικό περιορισμό στη δράση ορισμένης μορφής αλλοδαπών εταιριών, όπως είναι οι λεγόμενες off-shore, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει αμέσως -και να είστε βέβαιοι γι` αυτό- όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την εναρμόνιση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Για μια ακόμη φορά, αντιλαμβάνεστε ότι και οι προτάσεις που έχει κάνει ο κ. Κεφαλογιάννης δεν έχουν να κάνουν με τις νομοθετικές δυνατότητες που υπάρχουν. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τέτοια θέματα τα έχει προλάβει η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία και η συνταγματική αναθεώρηση στην οποία πρόσφατα προχωρήσαμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή βλέπω ότι είστε διαβασμένος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Κεφαλογιάννης δεν ξέρω πόσο είναι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε χθες, αν δεν κάνω λάθος, ότι όλες οι καταγγελίες του κ. Κεφαλογιάννη είναι ανυπόστατες. Αναφέρει, χαρακτηριστικά, ορισμένες, για να μην τις διαβάσω όλες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα στις καταγγελίες που έκανε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ανυπόστατο, για παράδειγμα το Βιντεολόττο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Βιντεολόττο δεν είναι ανυπόστατο. Η καταγγελία του κ. Κεφαλογιάννη ήταν ανυπόστατη. Υπάρχουν τα έργα που είναι πραγματικά. Αυτός που λέει ότι όλα τα έργα είχαν να κάνουν με μίζες και προμήθειες -γιατί αυτό είπε ο κ. Κεφαλογιάννης- πουθενά δεν το αποδεικνύει, πουθενά δεν το στηρίζει. Κατά τη γνώμη μου αποτελεί προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και με αυτή την έννοια χαρακτήρισα την καταγγελία του ανυπόστατη. Τα έργα είναι υπαρκτά.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο χαρακτηρισμός είναι για τη συγκεκριμένη καταγγελία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω δει αρκετές καταγγελίες του κ. Κεφαλογιάννη, οι οποίες είχαν την ίδια τύχη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και άλλες στις οποίες η κυβέρνηση νομίζω ότι έκανε πίσω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε ποτέ τις καταγγελίες αυτές και ορισμένα θέματα, τα οποία χειρίστηκε, δεν είχαν να κάνουν με αυτά τα οποία της απέδιδε ο οποιοσδήποτε καταγγέλλων.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σε ό,τι αφορά την ολυμπιακή προετοιμασία, είστε σε θέση να μας ανακοινώσετε κάτι νεότερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την ολυμπιακή προετοιμασία σας έχω ήδη ενημερώσει ότι υπάρχει τη Δευτέρα, στη 1 η ώρα, συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, τον υφυπουργό Ν. Αλευρά, το Γ.Γ. και αρμόδιο για τα θέματα ολυμπιακής προετοιμασίας Κ. Καρτάλη και τον κ. Χυτήρη που θα έχει και την ευθύνη του επικοινωνιακού μέρους της ολυμπιακής προετοιμασίας, με στόχο να προετοιμαστεί η πρώτη μετά τον ανασχηματισμό Διυπουργική Επιτροπή, που θα συνέλθει την Τρίτη.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί δεν έχουν πάρει ακόμη αρμοδιότητες οι υπόλοιποι υφυπουργοί, εκτός από τον κ. Χυτήρη και την κα Κούρκουλα. Μήπως πρέπει να γίνει πρώτα η Διυπουργική Επιτροπή που λέτε και μετά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σας πληροφορώ, επειδή έχω κάνει σε αρκετές κυβερνήσεις μέχρι τώρα, ότι οι αρμοδιότητες προχωρούν σε χρόνο ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν φθάσει στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, στον κ. Κοσμίδη, προτάσεις αρκετών υπουργών για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των υφυπουργών τους. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο γρήγορα και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Είναι λογικό ότι όταν γίνεται ένας ανασχηματισμός και έρχονται κάποιοι νέοι άνθρωποι, είτε υπουργοί, είτε υφυπουργοί, να συζητούν για τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβει ο καθένας. Και είναι απολύτως λογικό να περνάνε λίγες, ελάχιστες ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί το σχετικό θέμα. Ας μην αναζητούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δίνεται η εντύπωση αυτές τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, ότι πρόκειται για μια ουσιαστικά άλλη κυβέρνηση, από το γεγονός ότι αυτές κιόλας τις πρώτες ημέρες έχουν αλλάξει όλοι οι διευθυντές, οι ειδικοί γραμματείς, οι γενικοί γραμματείς σε όποιο υπουργείο έχει υπάρξει αλλαγή. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά σας γι` αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως υπουργός, πριν από μισή ώρα, είχα συνάντηση με τον κ. Αθανάσακη και τον κ. Νικολάου. Δεν έχω αντιληφθεί να έχουν αλλάξει, για παράδειγμα στο υπουργείο μας, οι γενικοί γραμματείς.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν αναφέρομαι στο υπουργείο Τύπου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπατε ότι άλλαξαν όλοι. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει αλλαγές γενικών γραμματέων. Είναι φυσικό να αλλάζουν κάποιοι άμεσοι συνεργάτες των υπουργών. Το θεωρώ απολύτως φυσικό. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι ισχύει η προχθεσινή εντολή του Πρωθυπουργού, ότι για οποιαδήποτε πρόταση αλλαγής γενικού γραμματέα ή διοικητού οργανισμού από οποιονδήποτε υπουργό, θα πρέπει να έχει γίνει συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Και αυτό είναι απολύτως σαφές. Από εκεί και πέρα, μη συγχέετε τους γενικούς γραμματείς και τους προέδρους των Οργανισμών με τους άμεσους συνεργάτες, τους διευθυντές των γραφείων και τους συμβούλους κάθε υπουργού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς όλα αυτά είναι διαδικαστικά και είναι αυτονόητα. Εκείνο, όμως, που προκαλεί εντύπωση και υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα σήμερα, είναι ο μεγάλος αριθμός των συμβούλων και συνεργατών του κάθε υπουργού. Ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες και αναρωτιέται κανείς, αυτοί οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του κάθε υπουργού, που μετακομίζουν από υπουργείο σε υπουργείο, είναι τόσο απαραίτητοι; Δεν φθάνει, δηλαδή, το υπάρχον προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών; Είναι ένας εσμός -θα μου επιτρέψετε να πω με την καλή έννοια- χωρίς παρεξήγηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καλή έννοια στη λέξη αυτή. Ακούστε: Κάθε υπουργός, κάθε πολιτικό πρόσωπο χρειάζεται τους άμεσους συνεργάτες του. Δεν μπορεί να τα ξέρει όλα κανείς δεν διεκδικεί το ρόλο του παντογνώστη και του πάνσοφου. Είναι λογικό, να θέλει τη νομική υποστήριξή του, να χρειάζεται τους ειδικούς επιστήμονες που γνωρίζουν μια σειρά από θέματα, να θέλει ανθρώπους που θα επεξεργαστούν και θα του προτείνουν ορισμένα πράγματα. Αυτός στη συνέχεια θα πάρει τις αποφάσεις. Αυτός έχει την ευθύνη. Αλλά δε σημαίνει ότι θα κάνει και την πρωτογενή δουλειά, για παράδειγμα, συλλογής υλικού ή έρευνας των στοιχείων. Είναι λογικό, λοιπόν, να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που στελεχώνουν τα γραφεία των υπουργών. Ο αριθμός των στελεχών που είναι σε κάθε γραφείο υπουργού ή υφυπουργού είναι σαφώς ορισμένος. Προβλέπεται σαφέστατα και δεν πρόκειται, ούτε για χιλιάδες, ούτε για εκατοντάδες. Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι καθένας δικαιούται έναν αριθμό συμβούλων, περιορισμένο και σαφώς προσδιορισμένο και είναι λογικό να αναζητά τους καλύτερους, κατά την κρίση του, γιατί θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί τους. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αυτό είναι απολύτως φυσικό, όταν κάποιος αναλαμβάνει μια ευθύνη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπερασματικώς, θα μου επιτρέψετε να πάρω μια απάντηση από εσάς. Πρώτον, εάν αποδέχεστε ότι τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι ικανά ή δεν επαρκούν να αποπερατώσουν αυτό το έργο, που τους ανατίθεται από την πολιτική ηγεσία. Δεύτερον, εάν θεωρείτε φυσιολογικό ή πρακτικώς δυνατό τον αριθμό αυτών των συμβούλων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα ήδη. Το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό και δεν αυξάνεται. Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Ο κάθε Υπουργός πρέπει να συνεργαστεί και με τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Συνεργάζεται με τους Διευθυντές, τους Τμηματάρχες του υπουργείου του. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, διότι αυτοί έχουν τη συνέχεια της διοίκησης. Είναι άλλο αυτό και άλλο το Γραφείο που θα έχει ο ίδιος για την υποστήριξή του.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Γνωρίζετε κάτι περισσότερο να μας πείτε για το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Γιάννος Παπαντωνίου εν πτήσει στο πρώτο του ταξίδι και γιατί υποχρεώθηκε να αλλάξει αεροσκάφος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός είχε κάποια συνάντηση σήμερα και εάν θα έχει, όπως χθες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη συνάντηση σήμερα. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα για την ολυμπιακή προετοιμασία, για την οποία σας ενημέρωσα και χθες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να επανέλθω σε ένα προηγούμενο θέμα που γεννήθηκε από την ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή ο κ. Κεφαλογιάννης. Αναφερθήκατε στο άρθρο 14 του Συντάγματος, που καθορίζει τις σχέσεις των ΜΜΕ και των κατασκευαστών κ.τ.λ. και τις απαγορεύσεις. Πότε προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση συγκεκριμένων νομοσχεδίων που υπαγορεύονται από το Σύνταγμα και για το συγκεκριμένο ζήτημα ειδικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ταχύτερο δυνατό. Ηδη, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει, από προχθές, όλες τις σχετικές εντολές και να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η επεξεργασία και στη συνέχεια θα έρθουν ως σχέδια νόμου στην εθνική αντιπροσωπεία, όλες οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως στον κ. Κανελόπουλο, ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε τις καταγγελίες του κ. Κεφαλογιάννη. Αφού δεν αποδέχθηκε τις καταγγελίες του κ. Κεφαλογιάννη, γιατί απέσυρε αυτά τα τέσσερα πράγματα που αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν είναι; Γιατί τα απέσυρε τότε; Τα απέσυρε στη Βουλή αφού δεν αποδέχθηκε τις καταγγελίες. Το έφερε ως νομοσχέδιο για να το περάσει. Και ο Πρωθυπουργός έκανε πίσω. Δεν αποδέχθηκε τις καταγγελίες; Γιατί έκανε πίσω;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ό,τι είχα να πω. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει κάνει πίσω σε τέσσερα ζητήματα. Αυτό είναι φαντασίωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το απέσυρε τότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάτε, λοιπόν, μόνο για ένα από τα τέσσερα. Ο κ. Κεφαλογιάννης μιλάει για τέσσερα. Δεν ξέρω να έχει κάνει πίσω η κυβέρνηση σε κανένα ιπποδρομιακό κέντρο, για παράδειγμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ιπποδρομιακό προχώρησε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι εάν χρειάστηκε να μεταφερθεί το ιπποδρομιακό κέντρο, έχει να κάνει με άλλα θέματα και όχι με τον κ. Κεφαλογιάννη. Θέματα που είχαν να κάνουν με τις τοπικές κοινωνίες και τα ειδικότερα προβλήματα της κάθε περιοχής. Δεν είχαν να κάνουν καθόλου με τον κ. Κεφαλογιάννη. Ο κ. Κεφαλογιάννης, εδώ και αρκετό καιρό, αναφέρεται σε μια σειρά αυθαίρετα συμπεράσματα. Δεν αποδέχομαι, για παράδειγμα, αυτό που προσπαθεί να μας πει ο κ. Κεφαλογιάννης, ότι για κάθε έργο υπάρχει μια εταιρεία -που δεν ξέρω που είναι- και στην οποία πηγαίνει κάποιος και δίνει προμήθειες ή μίζες. Λοιπόν, αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Του επιστρέφουμε τις καταγγελίες. Τις χαρακτηρίζουμε και πάλι ανυπόστατες και καλά θα κάνει να προετοιμάζεται καλύτερα και να προσέχει, διότι στην πολιτική όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, τελικά πέφτει ο ίδιος μέσα, όπως έγινε και στην περίπτωση του Αεροδρομίου των Σπάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, την επίκαιρη ερώτηση θα τη συζητήσει ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το θέμα αυτό θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή την αποφεύγετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, θα ενημερωθείτε εγκαίρως. Δηλαδή, εάν δεν έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, θα τον πιέσετε εσείς να αποφασίσει; Δεν γίνεται αυτό, όπως καταλαβαίνετε. Θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 October 2001 - 13:05:09 UTC