Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν.

Όπως γνωρίζετε συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη η Κυβερνητική Επιτροπή.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τους στόχους της τετραετίας για την οικονομική ανάπτυξη, τη διάχυση της ευημερίας στους πολίτες και την ισχυρή παρουσία της χώρας διεθνώς.

Τόνισε πως έχουν αλλάξει πολλά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο έχει αυξηθεί, έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα στη διεθνή οικονομία, έχουν προκύψει νέες αναγκαιότητες, νέα προβλήματα. Σημείωσε ότι η επόμενη περίοδος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στους οικονομικούς σχεδιασμούς μας, προκειμένου να προωθήσουμε τους στόχους μας για μια πιο ισχυρή κοινωνία. Να επιλύσουμε προβλήματα όπως το Ασφαλιστικό, να αυξήσουμε την απασχόληση. Η Ελλάδα πορεύεται καλά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας. Να την οδηγήσει με ασφάλεια στον 21ο αιώνα. Πρέπει, όμως, όλοι να έχουμε συνείδηση της συγκυρίας και της ανάγκης για συνεργασία, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Με σιγουριά και ασφάλεια προχωρούμε στην υλοποίηση του σχέδίου μας για την ισχυρή Ελλάδα.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να "τρέξουν" οι πολιτικές που έχουν αντίκρισμα για τους πολίτες. Να δώσουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα με γρήγορες δράσεις και απαντήσεις.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στα οκτώ μεγάλα θέματα, τα οποία αποτελούν για μας δεσμευτικές προτεραιότητες. Οι στόχοι αυτοί είναι:

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των έργων. Χρειάζεται συνεχής και μεγάλη προσπάθεια στον τομέα αυτό.

Η ταχεία και ορθή αξιοποίηση των πόρων του Γ@ ΚΠΣ, απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας.

Η υλοποίηση, με αποφασιστικό τρόπο, του στόχου μας για τις 300 χιλιάδες νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των εθνικών σχεδίων δράσης για την απασχόληση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Ασφαλιστικό θέμα. Ζήτησε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει ο διάλογος, χωρίς χρονικό άγχος. Ούτως ή άλλως θα κριθούμε από την αντιμετώπισή του και θέλουμε να είναι θετική, σύμφωνα με τα συμφέροντα του πολίτη.

Η φορολογική μεταρρύθμιση. Είναι στόχος που συνδέεται με την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στόχος που θα προχωρήσει εντός του 2002.

Η ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το πρώτο εξάμηνο του 2003. Εχουμε την υποχρέωση να πετύχουμε. Είναι μια θετική πρόκληση για τη χώρα, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για το πολιτικό κλίμα, ιδιαίτερα όταν αυτή η Προεδρία, όπως αναμένεται, μπορεί να συνδεθεί με τη διεύρυνση της Ε.Ε. και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η προώθηση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε θέματα που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη και η ανταπόκρισή μας στα προβλήματά του. Τέτοια θέματα είναι αυτά που συνδέονται με τη Διοίκηση, την Παιδεία, την Υγεία.

Η επιτυχής εισαγωγή του Ευρώ. Αποτελεί στόχο με βραχυπρόθεσμό ορίζοντα, τόσο σε σχέση με την οικονομία -είναι ένα κρίσιμο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε- όσο και με τη θετική λειτουργία στην πράξη για τους συμπολίτες μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τυχόν προβλήματα. Επειδή η οικονομία είναι σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και επίκαιρο στάδιο και επειδή μπαίνουμε στην τελική ευθεία του Προϋπολογισμού, στις 15 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, προκειμένου να συζητήσει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής. Στις 21 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα συζητήσει για τον Προϋπολογισμό, τον οποίο το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή. Στις 29 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της προετοιμασίας της χώρας για την εισαγωγή του Ευρώ, ενώ θα υπάρχει και ειδική σύσκεψη για τους λαθρομετανάστες. Σε αυτό το θέμα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης ανέλαβε διευρυμένο συντονιστικό ρόλο.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για να πετύχουν αυτοί οι οκτώ στόχοι, προϋπόθεση για να οδηγήσουμε με ασφάλεια την Ελλάδα στο μέλλον είναι η εσωτερική συνοχή της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε να μην υπάρξουν γκρίνιες και διαπληκτισμοί μεταξύ των στελεχών μας.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία και την πολιτική της, τόνισε πως η Ν.Δ. έχει αποδείξει ότι δεν διαθέτει πρόγραμμα. Δεν διαθέτει πειστικές απαντήσεις για τα προβλήματα της χώρας. Εμμένει σε γενικόλογες και αόριστες αναφορές περί "κουρασμένων" και ενός δήθεν νέου οράματος, το οποίο στην ουσία είναι αναμάσημα παλαιών και ξεπερασμένων πολιτικών. Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζει μια άγονη και αστήρικτη σκανδαλολογία με μοναδικό στόχο τη δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή πορεία της οικονομίας. Όμως, στην πολιτική το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί ο καθένας. Η Ν.Δ. έχει παρελθόν που προδικάζει το μέλλον της. Εμείς θα αντιπαρατεθούμε με το έργο μας και με την εφαρμογή του προγράμματός μας - όχι αποκλειστικά πάνω στα πρόσωπα- και θα αναδείξουμε τα αδιέξοδα των πολιτικών "κατασκευών" της Ν.Δ..

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα για μας. Χθες, στο briefing βάλατε ότι έχει συνάντηση ο Πρωθυπουργός με την κ. Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελοπούλου. Αυτό, εδώ δεν ελέχθη. Αυτό γίνεται πρώτη φορά. Είναι πρωτοφανές να βάζετε μέσα στο briefing κάτι ο οποίο δεν ελέχθη εδώ. Και το κυριότερο από όλα είναι ότι παίζετε με το ψωμί πολλών εδώ μέσα, γιατί πήγαν στις δουλειές τους δέχθηκαν επίθεση -γιατί το briefing αυτό πάει και στους διευθυντές και σε άλλα στελέχη εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών - και είχαν πρόβλημα. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πράγμα. Να βγάζετε ξεχωριστή ανακοίνωση, όταν πρόκειται για κάτι που βγαίνει μετά. Μην το βάζετε μέσα στο briefing, γιατί μας δημιουργείτε πρόβλημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αντιλαμβάνομαι μόνο ως προστασία των πολιτικών συντακτών, η οποία με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, για την αποφυγή λάθους ή για να μην έχουν κάποια παρατήρηση για την οποία δεν φταίνε. Με αυτή την έννοια σημειώνω την παρατήρησή σας, αλλά βεβαίως κατανοείτε πολύ εύκολα ότι αυτή η μικρή αναγγελία -γιατί περί αναγγελίας επρόκειτο και όχι περί σχολιασμού ή παρατήρησης-@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σοβαρότατο το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παρακαλώ μη με διακόπτετε. Σας άκουσα με προσοχή. Θέλω να τονίσω ότι έγινε η προσθήκη αυτή για διευκόλυνσή σας. Από εκεί και πέρα, αν το ζητούμενο είναι να ακολουθήσουμε τη μέθοδο της ξεχωριστής ανακοίνωσης για τη δική σας προστασία, δεν έχω καμία αντίρρηση. Με ενδιαφέρει να προστατεύονται απόλυτα οι πολιτικοί συντάκτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι η προστασία, είναι η δεοντολογία του briefing στο press room. Ετσι γίνεται χρόνια. Πενήντα χρόνια εδώ μέσα αυτό ξέρουμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ο τύπος, υπάρχει και η ουσία Δεν έχω καμία πρόθεση να συνεχίσω να συζητώ το θέμα αυτό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα αυτό. Πράγματι, υπήρξε πρόβλημα @

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορούμε να προχωρήσουμε σε πολιτικές ερωτήσεις;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Θέλω να σας πω γι αυτό το θέμα, γιατί πραγματικά δημιουργήθηκε πρόβλημα και υπήρξαν και συνάδελφοι οι οποίοι λένε ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και με το ψωμί τους@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ είναι οι συνάδελφοι και μπορεί να μιλήσουν..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, εάν τίθεται θέμα, θα σας παρακαλούσα να τελειώσουμε εδώ. Την ώρα που ολοκληρωνόταν η απομαγνητοφώνηση της πολιτικής ενημέρωσης, ήρθε η πληροφορία. Για διευκόλυνσή σας, κρίναμε σκόπιμο να το προσθέσουμε ως μια απλή πληροφορία. Δεν ήταν πολιτικό γεγονός. Εάν επιθυμείτε, στο μέλλον, να εκδίδεται ξεχωριστή ανακοίνωση, δεν έχω κανένα πρόβλημα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, αν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη χώρα, σε αρκετές περιοχές, με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία, καθ ότι έχουμε μπροστά μας προβλέψεις της ΕΜΥ για μια νέα θεομηνία το επόμενο τριήμερο. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω, αν ο πρωθυπουργός βρήκε ικανοποιητική την έως τώρα κινητοποίηση, αν διαπίστωσε προβλήματα, που υπάρχουν αυτά και τι λύσεις πρότεινε προς τους υπουργούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ό,τι έχει πει η κυβέρνηση, ό,τι έχουν πει οι υπουργοί όλες τις προηγούμενες μέρες είναι αυτονόητο ότι έγινε σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός δεν τοποθετήθηκε σήμερα μόνο για τις θεομηνίες και τα επακόλουθά τους. Από πολύ κοντά, σε καθημερινή και συνεχή βάση ενημερωνόταν για την κάθε εξέλιξη. Παρακολουθούσε πολύ στενά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Αυτά που συζητήσαμε στην Κυβερνητική Επιτροπή και ειπώθηκαν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, είναι τα ίδια με αυτά που είπαμε εδώ. Ότι, δηλαδή, έγινε πολύ σημαντική δουλειά από τον κρατικό μηχανισμό. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη θεομηνία. Πάντα υπάρχουν προβλήματα όταν προκύπτουν τέτοια καιρικά φαινόμενα. Και είναι πολύ φυσικό. Είναι γνωστό ότι πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είτε από πυρκαγιές ή από μπαζώματα ρεμάτων. Όλα αυτά τα προβλήματα αναδεικνύονται όταν υπάρχει θεομηνία και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επαρκή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Πάντα, βεβαίως, υπάρχουν περιθώρια να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Γι αυτό το λόγο, ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τις νέες προβλέψεις για νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών -και εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι γίνονται πια προβλέψεις και έγκαιρα- έχει οργανώσει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό, παρεμβατικό σύστημα διυπουργικού χαρακτήρα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή υπήρξαν και αναδύθηκαν προβλήματα που έχουν να κάνουν με καθυστερήσεις, πιστεύετε ότι υπάρχουν ευθύνες σε συγκεκριμένες υπηρεσίες; Μιλάμε για τα ρέματα, τις αποχετεύσεις και πολύ συγκεκριμένα προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, τα οποία κάθε χρόνο αναδεικνύονται. Σε αυτά θα υπάρξει κάποια πρόοδος και γιατί δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει υπάρξει πρόοδος και είναι σημαντική. Εχουν δοθεί πολλά δισεκατομμύρια και έχουν γίνει πολλά αντιπλημμυρικά έργα στο Λεκανοπέδιο. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν και άλλα. Κάθε φορά, θα εξασφαλίζουμε τους πόρους για να προχωρούμε σε αυτά. Είναι μια συνεχής διαδικασία, μια συνεχής παρέμβαση και πάντα θα επιδιώκουμε το καλύτερο.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, εάν έχει βγει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Και μία δεύτερη ερώτηση. Σας είχα ρωτήσει προχθές για την τύχη του νομοσχεδίου για τη δόμηση κοντά σε ρέματα, αν αυτό θα προωθηθεί και σε ποιό στάδιο βρίσκεται. Εχετε απαντήσεις σε αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν η νέα πολιτική ηγεσία είναι έτοιμη, θα δώσει απάντηση και σε αυτό το θέμα. Οσον αφορά το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Το αναμένουμε.

ΤΑΚΗΣ: Χθες, το ραντεβού του Πρωθυπουργού με την κ. Αγγελοπούλου εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ, δεδομένου ότι είχε διαρρεύσει πως η κ. Αγγελοπούλου είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένη για κάποιο "καπέλωμα" αρμοδιοτήτων της και μάλιστα ακούστηκαν και πληροφορίες για ενδεχόμενη παραίτησή της κ.τ.λ. Υπάρχει κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την κ. Αγγελοπούλου, μετά και τη δεδομένη τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ότι θα είναι παρών στις παρουσιάσεις και τις συνεντεύξεις, κάθε φορά που θα έρχεται εδώ η αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ; Υπάρχει θέμα, υπάρχει πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Η συνάντηση της κ. Αγγελοπούλου με τον Πρωθυπουργό έγινε μετά από αίτημά της, για την καλύτερη προετοιμασία της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη. Επειδή ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σλοβακία, έκρινε σκόπιμο να γίνει χθες η σχετική συνάντηση. Από τη συνάντηση αυτή προκύπτουν μια σειρά θέματα που πρέπει να προχωρήσουν, ώστε να συνεδριάσει ομαλά και σωστά, με έγκαιρη προετοιμασία, η Διυπουργική Επιτροπή και να ανταποκριθεί η χώρα μας και η κυβέρνησή μας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι σχέσεις με την κ. Αγγελοπούλου είναι πολύ καλές. Οι ρόλοι είναι διακριτοί. Ο ρόλος της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004" είναι ιδιαίτερα σημαντικός και καθοριστικός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΤΑΚΗΣ: Οι διαρροές περί παραίτησης, ενόχλησης, έφτασαν στα αυτιά σας χθες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι πως ό,τι μας μεταφέρετε -αν είναι διαρροές δεν ξέρω- είναι από πληροφορίες δικές σας και απαντούμε, όπως απαντούμε. Μας έχετε μεταφέρει αυτή την πληροφορία, η οποία δεν γνωρίζουμε, βεβαίως, από πού προέρχεται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επιβεβαιώνεται από τον Πρωθυπουργό ότι η κ. Δασκαλάκη έθεσε την παραίτησή της στη διάθεσή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί, ήδη. Δεν υπήρξε τέτοιο θέμα, σε καμία περίπτωση. Υπάρχει ομαλή συνεργασία με την κ. Αγγελοπούλου. Υπάρχει ομαλή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004". Καθένας έχει διακριτό ρόλο. Ο ρόλος της κ. Αγγελοπούλου είναι σημαντικός. Δουλεύουμε όλοι μαζί για να διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Καθόσον ξέρετε και εσείς, ο Πρωθυπουργός έγινε χθες δέκτης κάποιων παραπόνων, κάποιων παρατηρήσεων της κ. Αγγελοπούλου, αναφορικά με κάποιες ενέργειες του υπουργού Πολιτισμού ή άλλων κυβερνητικών παραγόντων για παρεμβάσεις στο έργο της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε παρέμβαση από κυβερνητικό παράγοντα στο έργο του "Αθήνα 2004".

ΒΙΤΑΛΗΣ: Το θέμα που προέκυψε από τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου που θέλει να είναι παρών στην...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο κ. Βενιζέλος δεν είπε ότι θέλει να είναι παρών. Εχει διαφορά η λέξη "θέλει" που χρησιμοποιήσατε. Υπάρχει απόφαση που έχει συζητηθεί στη Διυπουργική, ότι πρέπει να είναι παρών ο υπουργός Πολιτισμού σε κάποιες διαδικασίες. Και αυτό, όχι για να παρεμβαίνει σε κάποιο έργο -δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση- αλλά για να ενημερώνει καλύτερα τα κλιμάκια της ΔΟΕ για το κυβερνητικό έργο, για το κομμάτι δηλαδή που αφορά την κυβέρνηση. Και αυτό, είναι το κομμάτι των έργων και των υποδομών. Θέλω να τονίσω και πάλι ότι αυτό το θέμα είχε συζητηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή συνάντηση, θα είναι παρών; Ισχύει αυτή η απόφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία, βεβαίως, απαιτεί και συνεννόηση με τη ΔΟΕ. Αυτό είπε, χθες, ο κ. Βενιζέλος, ότι προχωρεί η σχετική συνεννόηση.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Οταν λέμε "παρών", για ποιό θέμα μιλάμε ακριβώς; Γιατί, άλλο θέμα είναι η τελική συνέντευξη Τύπου και άλλο θέμα είναι η σύσκεψη της ΔΟΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρόθεση της κυβέρνησης -για να το κάνω απολύτως σαφές- δεν είναι να παρεμβαίνει στο έργο κανενός, σε έργο που δεν είναι δικό της. Πρόθεση, όμως, της κυβέρνησης είναι να μπορεί να υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που θα διευκολύνουν την επαφή της με τη ΔΟΕ, αποκλειστικά σε θέματα που αφορούν το κυβερνητικό έργο. Επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι, κυρίως, στα έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή και τις αναγκαίες υποδομές. Για όλα αυτά τα ζητήματα είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση, τα επιμέρους Υπουργεία και Οργανισμοί. Είναι, λοιπόν, λογικό η κυβέρνηση να θέλει να συζητήσει πάνω σε αυτά τα θέματα με τα κλιμάκια της ΔΟΕ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κ. Αγγελοπούλου ζήτησε τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, χθες το μεσημέρι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μόλις κλείστηκε η συνάντηση, το ανακοινώσαμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πότε τη ζήτησε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Γνωρίζω πότε κλείστηκε η συνάντηση και πότε καθορίστηκε η ώρα. Αυτό έγινε, αργά χθες το μεσημέρι, μετά τη συνάντησή μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μετά τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Ενημερώθηκα για τη συνάντηση, λίγη ώρα μετά το τέλος της πολιτικής ενημέρωσης και σας ενημέρωσα αμέσως.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Στην επιστολή του Πρωθυπουργού στον κ. Οσβαλντ, αναφέρεται μέσα αυτό το γεγονός, ότι υπουργός της κυβέρνησης θα συμμετέχει στις συνεντεύξεις κ.τ.λ. Ενημερώθηκε, δηλαδή, η ΔΟΕ γι` αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός προτείνει ένα συγκεκριμένο τρόπο επαφής. Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν και οι αναγκαίες συνεννοήσεις με τη ΔΟΕ. Σε αυτή την πρόταση έγινε η χθεσινή αναφορά και σε τίποτε άλλο. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η πρόταση ήταν γνωστή σε όλους που συμμετέχουν στη Διυπουργική, άρα και στην κ. Αγγελοπούλου.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι οι παλαιότερες επικρίσεις, κίτρινες κάρτες και όλα αυτά που γνωρίσαμε από τη ΔΟΕ, οφείλονταν κατά ένα μέρος και στην ενημέρωση που είχε η ΔΟΕ και από τον "Αθήνα 2004";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Πιστεύουμε ότι η κ. Αγγελοπούλου έχει συμβάλει πολύ σημαντικά στο έργο της ολυμπιακής προετοιμασίας. Θέλουμε, επιδιώκουμε και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη ΔΟΕ.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εμπόδιζε μέχρι τώρα την κυβέρνηση να παρουσιάζει το έργο της στη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ, οπότε άλλαξε τις διαδικασίες ενημέρωσης και επαφής; Και ένα δεύτερο, εάν για την επιστολή του Πρωθυπουργού στον κ. Οσβαλντ, είχε ενημερωθεί η κα Αγγελοπούλου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, έχω, ήδη, απαντήσει. Είπα ότι είχε ενημερωθεί η κα Αγγελοπούλου. Για το πρώτο ερώτημα, πάντοτε υπάρχει του καλού το καλύτερο. Υπάρχει μια διαδικασία, στην πορεία της οποίας διαπιστώνεις κάποια προβλήματα και λες πώς θα τα διορθώσεις. Θέλω να θυμίσω, για παράδειγμα, ότι όταν ήταν ο κ. Ρονγκ στη θέση του κ. Οσβαλντ, πριν γίνει Πρόεδρος της ΔΟΕ, ερχόταν πολλές φορές, από υπουργείο σε υπουργείο, για να ενημερωθεί για τα έργα. Σας θυμίζω τη σχετική διαδικασία της επίσκεψής του. Εάν κριθεί ότι από αυτή τη διαδικασία υπάρξει μια καλύτερη, είναι κακό να την προτείνεις; Το αντίθετο. Θεωρώ ότι έχεις ευθύνη και υποχρέωση να την προτείνεις.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Για να προωθηθεί αυτή η απόφαση, η σκέψη της κυβέρνησης, τίθεται υπό την προϋπόθεση της συμφωνίας της ΔΟΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα γίνονται σε συμφωνία με τη ΔΟΕ. Εχουμε καλή συνεργασία με τη ΔΟΕ και θέλουμε να ανταλλάσσουμε σκέψεις, προβληματισμούς και να βελτιώνουμε κάθε φορά τις διαδικασίες μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν, όμως, αρνηθεί η ΔΟΕ, η κυβέρνηση τί θα κάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικό ερώτημα. Εμείς θέλουμε συνεννόηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αναγνωρίζετε το δικαίωμα στη ΔΟΕ να αρνηθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε! Δικαίωμα να λέει τις απόψεις του έχει ο καθένας. Και όταν υπάρχει ένας Διεθνής Οργανισμός που έχει επαφή με την κυβέρνησή μας, όλα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση. Αυτό απαιτεί η δεοντολογία και αυτό κάνουμε πάντα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι πάντα υπάρχει του καλού το καλύτερο, τι έχετε διαπιστώσει ως αδυναμία ή πρόβλημα για να επιδιώξετε το καλύτερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη αναφερθεί σε αυτό. Σας είπα, για παράδειγμα, την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Ρονγκ σε επτά υπουργεία. Υπάρχουν και καλύτερες διαδικασίες.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οτι όταν γίνεται τέτοια επίσκεψη, να παρουσιάζεται με ενιαίο τρόπο το μέχρι εκείνη τη στιγμή έργο μας για την ολυμπιακή προετοιμασία και όχι αποσπασματικά.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Σήμερα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της @ESPRESSO@ γίνεται λόγος για δύο λίστες που έχει λάβει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος από τις αμερικανικές αρχές. Η μια λίστα μιλά για υπόπτους τρομοκρατικών οργανώσεων και η άλλη για επιχειρηματίες που έχουν εμπορικές επαφές με χώρες που είναι αποκλεισμένες, που υπάρχει embargo, όπως το Ιράκ. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σαφώς όχι. Εχω τοποθετηθεί, κατ επανάληψη, σε αυτό.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχουν τέτοιες λίστες και δεν έχουν παραδοθεί στα χέρια αξιωματούχων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα, όχι.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το ενδεχόμενο μετάβασης ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία, σε αντικατάσταση αμερικανικών, που ίσως κινηθούν προς την περιοχή της κρίσης. Και για μια πληροφορία από το στρατιωτικό ρεπορτάζ ότι 1000 στρατιώτες από τα Αραβικά Εμιράτα που εδρεύουν, αυτή τη στιγμή, στο Κόσοβο, επιστρέφουν στην πατρίδα τους και εάν αυτό σημαίνει αντικατάσταση του ρόλου τους, από τις ελληνικές δυνάμεις που εδρεύουν εκεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Η πολιτική μας προβλέπει, όσον αφορά το θέμα αυτό, τη στρατιωτική παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, ως δύναμη εγγύησης για την ομαλότητα, την ασφάλεια, τη συνεργασία.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση: Δηλαδή, σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στρατηγική να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα Βαλκάνια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μέσα στην πολιτική μας η στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια και το έχουμε πει αυτό. Εάν, λοιπόν, χρειαστεί και εάν κριθεί ότι πρέπει να ενισχυθεί, είναι και αυτό μέσα στην πολιτική μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μου πείτε εάν γνωρίζετε περισσότερα στοιχεία για μια κασέτα, που φέρεται να βρέθηκε στα αμπάρια του πλοίου και η οποία έχει καταγεγραμμένες σκηνές βίας, βασανιστηρίων κατά Κούρδων στην Τουρκία. Ποια είναι η τύχη αυτής της κασέτας, γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει δοθεί στο Λιμενικό και από το Λιμενικό έχει προωθηθεί στην ΕΥΠ και εάν τελικώς αυτή η κασέτα θα δοθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Θα ενημερωθώ από το Λιμενικό και τις αρμόδιες αρχές και θα σας απαντήσω στην αυριανή συνάντησή μας.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Πριν από δύο-τρεις ημέρες μάθαμε ότι στις ΗΠΑ εξετάζεται η δυνατότητα να νομοθετηθούν τα βασανιστήρια, κατά υπόπτων για τρομοκρατία. Η ελληνική κυβέρνηση πως τοποθετείται απέναντι στο ζήτημα αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να ελεγχθεί η σχετική πληροφορία, γιατί φαίνεται υπερβολική. Η θέση μας, πάντως, είναι σαφής. Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται πάντα με βάση τους κανόνες που ισχύουν στη χώρα μας, το Σύνταγμα και τους νόμους μας, που όλα αυτά τα απαγορεύουν. Δεν χρειάζεται να αποδεικνύουμε, κάθε φορά, κάτι τέτοιο. Είμαστε μια άκρως δημοκρατική χώρα, που σέβεται τον άνθρωπο, σέβεται τον πολίτη.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι οκτώ στόχοι που αναφέρατε είναι ιεραρχημένοι στόχοι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι οκτώ μεγάλα θέματα, οκτώ δεσμευτικές προτεραιότητες.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ιεράρχηση αυτών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας τους ανέφερα, όπως αναφέρθηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή. Δεν σημαίνει ότι το ένα θέμα είναι πιο σημαντικό από το άλλο. Είναι οκτώ μεγάλα ζητήματα, είναι οκτώ δεσμευτικές προτεραιότητες. Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του για να υλοποιηθούν.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Προϋπόθεση για τον Πρωθυπουργό, όπως μας είπατε πριν, για να επιτύχει η κυβέρνηση τους στόχους της, είναι η εσωτερική συνοχή της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Και ζήτησε να μην υπάρχουν γκρίνιες και διαπληκτισμοί. Οσοι βρισκόμαστε στην αίθουσα αυτή, από το 1996, αν όχι σε κάθε Υπουργικό Συμβούλιο ή σε Κυβερνητική Επιτροπή -τουλάχιστον, συνεδρίαση, παρά συνεδρίαση- έχουμε την ίδια παραίνεση. Εχουν παρεμβληθεί τρία Συνέδρια και τέσσερις-πέντε ανασχηματισμοί και ο Πρωθυπουργός επανέρχεται στην ίδια @αν θέλετε- παραίνεση. Ερωτώ ποιοι λόγοι την επιβάλλουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αυτονόητο. Η έννοια της εσωτερικής συνοχής της κυβέρνησης και του κόμματος αποτελεί σταθερά και μόνιμα προϋπόθεση για να μπορέσουμε να δουλέψουμε σωστά για την προώθηση και υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Δεν μπορώ να αρνηθώ, ότι στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα. Οι αναφορές του Πρωθυπουργού έχουν να κάνουν με την ανάγκη του να μην επαναληφθούν αυτά τα προβλήματα. Να μην ξαναγυρίσουμε σε κρίσεις εσωστρέφειας, να μην επανεμφανιστούν διχαστικά φαινόμενα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, ο Πρωθυπουργός διαβλέπει ότι υπάρχει κίνδυνος για κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν ζητάς να μη γίνει κάτι, δεν σημαίνει, κατ ανάγκη, πως διαβλέπεις ότι έρχεται πρόβλημα. Είναι μια εξόχως πολιτική τοποθέτηση, η οποία επισημαίνει κάποια πράγματα για να αποφευχθούν. Γιατί αυτό ζητά και ο ελληνικός λαός, αυτό ζητούν από εμάς οι πολίτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, πάει να προφθάσει κάτι; Ετσι όπως τα λέτε εσείς τώρα, αυτό βγαίνει; Εχει κάποιες πληροφορίες, ακόμη και μετά τον ανασχηματισμό, και πάει να προφθάσει κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 8 November 2001 - 15:05:27 UTC