Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την έγκριση και κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2002.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι ο Προϋπολογισμός αυτός καταρτίστηκε σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και γενικότερα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για τις διεθνείς εξελίξεις.

Όταν αρχίσαμε -είπε ο Πρωθυπουργός- το καλοκαίρι, να συντάσσουμε αυτόν τον Προϋπολογισμό δεν είχε συμβεί το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Είχαν, όμως, ήδη παρατηρηθεί σημάδια της διεθνούς ύφεσης, τα οποία γίνονταν όλο και πιο έντονα. Η 11η Σεπτεμβρίου οδήγησε σε επιτάχυνση τη διεθνή ύφεση. Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης για το 2001 κάτω από το 1%, ενώ πολλοί λένε ότι θα είναι κάτω και από το 0,5%. Υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν και πότε θα υπάρξει ανάκαμψη. Η Ελλάδα επηρεάστηκε από αυτές τις εξελίξεις και δεν ήταν δυνατό να μην επηρεαστεί, αφού οι χώρες με τις οποίες κυρίως συνεργαζόμαστε έχουν υποστεί τις συνέπειες. Επηρεάστηκε, όμως, σε βαθμό που είναι αισθητά μικρότερος από άλλες χώρες και ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας θα είναι αρκετά ικανοποιητικός.

Χθες, δημοσιεύτηκε μια πρόβλεψη του ΟΟΣΑ που θεωρεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2002 στη χώρα μας θα είναι γύρω στο 4% του ΑΕΠ. Εμείς προτιμούμε να είμαστε πιο συγκρατημένοι. Oι δικές μας προβλέψεις δείχνουν ότι οι αναπτυξιακοί ρυθμοί είναι πιο πιθανό να κινηθούν στο 3,8% του ΑΕΠ.

Την περασμένη Πέμπτη -συνέχισε ο Πρωθυπουργός- συζητήσαμε στην Κυβερνητική Επιτροπή τη γενική οικονομική πολιτική και καταλήξαμε σε ορισμένες κατευθύνσεις, οι οποίες εκφράζονται και εφαρμόζονται από τον Προϋπολογισμό που καταθέτουμε. Αποφασίσαμε ορισμένα μέτρα για λόγους δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, τόνωσης της απασχόλησης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Δεν αποφασίσαμε άλλα μέτρα -και αυτό τονίζεται ιδιαίτερα- τα οποία θα επιβάρυναν τους φορολογούμενους, τον Ελληνα πολίτη. Αυτό, όμως, έχει κάποια αποτελέσματα: Οι αποφάσεις αυτές περιόρισαν περισσότερο τα περιθώρια δράσης που είχαμε. Γι αυτό περιορίσαμε ακόμη περισσότερο τα όρια των δαπανών στις γενικές κατευθύνσεις μας. Πρέπει, οπωσδήποτε, να δώσουμε έμφαση στη σταθερότητα, να ανταποκριθούμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τις διεθνείς υποχρεώσεις μας και να αναδείξουμε την καλή εικόνα της οικονομίας μας. Και είναι καλή η εικόνα, όπως δείχνει και η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ.

Πιστεύω -σημείωσε ο Πρωθυπουργός- ότι το πιο σημαντικό για την επιτυχία της πολιτικής μας είναι το γεγονός ότι στη χώρα υπάρχει αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς γύρω από τα οικονομικά. Αυτό το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς πρέπει να το διατηρήσουμε, λαμβάνοντας, όμως, ταυτόχρονα και όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία δημιουργούν την αίσθηση ότι υπάρχει προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση στους πολίτες.

Είναι αναγκαίο -τόνισε ο Πρωθυπουργός- να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατάθεσης και συζήτησης σχεδίων νόμων, όπως προκύπτει από το νέο Σύνταγμα. Ζήτησε, επίσης, για επικοινωνιακά θέματα να υπάρχει συνεννόηση, σε κάθε περίπτωση, πριν από τις όποιες ανακοινώσεις μας.

@@ @ @@

Ο Προϋπολογισμός για το 2002 θα κατατεθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στη Βουλή. Είναι ένας Προϋπολογισμός που μέσα στις διεθνείς συνθήκες αβεβαιότητας, στις δύσκολες συνθήκες που βρισκόμαστε, οδηγεί με ασφάλεια και σιγουριά την Ελλάδα στο μέλλον. Περιλαμβάνει μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στο ΑΕΠ και αυξάνει τις κοινωνικές δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνονται τα κονδύλια για την Υγεία και Πρόνοια κατά 7,9%, για την Παιδεία κατά 8%, για την Απασχόληση κατά 8,8%. Είναι ταυτόχρονα ένας Προϋπολογισμός αναπτυξιακός. Τα κονδύλια για τις αναπτυξιακές δράσεις αυξάνονται κατά 1 τρισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια δραχμές, σε σχέση με πέρσι. Ενισχύεται σημαντικά η ύπαιθρος. Υπάρχει αύξηση των ενισχύσεων από τον τακτικό Προϋπολογισμό κατά 11,9%, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 9,3% και από άλλες επιδοτήσεις κατά 28,7%. Περιλαμβάνονται ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και βέβαια για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης. Μεταξύ αυτών πρωτεύουσα θέση κατέχει η έναρξη εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου στο ΙΚΑ, με έκδοση ομολόγων και πρώτη απόδοση το 2002, ενός ποσού 500 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ετσι, καλύπτεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους του κράτους προς το ΙΚΑ.

Παράλληλα, είναι απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει, έγκαιρα, όλες τις δεσμεύσεις της στον κοινωνικό τομέα, όπως:

Την αύξηση του επιδόματος των μακροχρόνια άνεργων.

Τη χορήγηση ειδικής εισοδηματικής ενίσχυσης για τα φτωχά νοικοκυριά στις απομακρυσμένες περιοχές.

Την ειδική ενίσχυση σε μονογονεϊκές οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Και,

Τη σύσταση της αγροτικής Εστίας για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των αγροτών μας.

Βεβαίως, θα υπάρχει δυνατότητα μιας πλήρους συζήτησης για τον Προϋπολογισμό μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής. Καταθέτουμε έναν Προϋπολογισμό που μας οδηγεί με ασφάλεια και σιγουριά στο μέλλον, που εξασφαλίζει συνθήκες σταθερότητας για τη χώρα, που περιλαμβάνει μέτρα τα οποία τονώνουν την απασχόληση, ενισχύουν τη ζήτηση, εγγυώνται την ανάπτυξη και βεβαίως περιλαμβάνει τη δίκαιη κατανομή του οφέλους της ανάπτυξης υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού. Είναι ένας Προϋπολογισμός που δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει η χώρα ακόμη πιο μπροστά στους στόχους της και να εγγυηθεί με ασφάλεια το μέλλον της.

@@ @ @@

@@ @ @@

Για το αγροτικό:

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Τρακατέλη και του κ. Μπασιάκου. Οι χθεσινές ανακοινώσεις των στελεχών της Ν.Δ. κρύβουν την αλήθεια και τις μεγάλες ευθύνες που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπήρξε πρόταση τροπολογίας -και θέλω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις πάνω σε αυτό- και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Ας μην παίζει παιχνίδια με τις λέξεις ο κ. Τρακατέλης. Υπήρξε πρόταση τροπολογίας από ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, την οποία στήριξε ολόκληρο το Λαϊκό Κόμμα, που προέβλεπε μεν μια πρόσκαιρη αύξηση των δαπανών για το 2002 στον τομέα του καπνού, αλλά προέβλεπε -και αυτό είναι το ιδιαίτερα σημαντικό- την κατ` έτος μείωση κατά 20% των ενισχύσεων στους παραγωγούς. Αυτή η τροπολογία στον Προϋπολογισμό της Κοινότητας, έδινε ουσιαστικά κατεύθυνση να μειώνεται κάθε χρόνο κατά 20% η ενίσχυση στους παραγωγούς και να μηδενιστεί μέχρι το έτος 2006. Οι αναφορές που περιλαμβάνει για εναλλακτικές μορφές γεωργίας, σε καμία περίπτωση δεν θα επέφεραν ισοδύναμα αποτελέσματα στο γεωργικό εισόδημα. Αυτή είναι η πρώτη μας παρατήρηση.

Η δεύτερη παρατήρηση: Είναι υπεκφυγή ο ισχυρισμός του κ. Τρακατέλη ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε δεν ήταν δεσμευτική. Τι πάει να πει, δεν ήταν δεσμευτική; Δηλαδή, την ψηφίσαμε, είναι κακή, αλλά δεν πειράζει, δεν μπορούσε να δεσμεύσει τους υπουργούς ή το ΕΚΟΦΙΝ, εάν δεν ήθελαν; Εδώ πρόκειται για μια πολιτική πράξη, η οποία επέφερε σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα, όχι μόνο στον τομέα του καπνού, αλλά και σε ολόκληρη την κοινή αγροτική πολιτική. Αυτή είναι η αντίληψη της Ν.Δ. Χαρακτηρίζει, στην ουσία, λεπτομέρεια την τροπολογία, όταν είναι θέμα ουσίας, όταν είναι θέμα επιβίωσης για τους χιλιάδες Ελληνες καπνοπαραγωγούς. Και θα έλεγα, ευτυχώς ότι το ΕΚΟΦΙΝ, στο οποίο συμμετείχε ο Ελληνας υπουργός, δεν αποδέχθηκε και δεν θα έρθει σε συζήτηση η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αυτό οφείλεται και στις δικές μας παρεμβάσεις. Δεν είδαμε, όμως, τον κ. Καραμανλή, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να παρέμβει. Και το ξαναλέω σήμερα αυτό, γιατί είναι μια ανοικτή πρόσκληση να παρέμβει και να σταματήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να κάνει τέτοιες κινήσεις.

Τρίτη παρατήρηση: Η ελληνική κυβέρνηση, σαφώς υιοθέτησε μέτρα για τον περιορισμό της διαφήμισης τσιγάρων, το 1997,όπως αναφέρει ο κ. Τρακατέλης, ιδιαίτερα, όσον αφορά τους νέους. Να θυμίσω, όμως, ότι το 1998 πέτυχε τη διατήρηση των ενισχύσεων και ποσοστώσεων για τα ελληνικά καπνά. Και τώρα, έπραξε πάλι το καθήκον της, μετά τη συνάντηση του κ. Δρυ με τον αρμόδιο Επίτροπο, αλλά και τον Ισπανό και Ιταλό υπουργό Γεωργίας. Ετσι αναπτύσσουμε τις κινήσεις μας μέσα στους διεθνείς οργανισμούς και μπορούμε να δημιουργούμε συσχετισμούς υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Γνωρίζετε ότι η εισήγηση, η οποία θα επικυρωθεί στα θέματα του Προϋπολογισμού, θα περιλαμβάνει τη διατήρηση των επιδοτήσεων, τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμα. Δεν σημαίνει ότι όλα λύθηκαν. Θα χρειαστεί μεγάλη μάχη και στη συνέχεια. Σημαίνει, όμως, ότι πήραμε μια πρώτη μεγάλη παράταση τριών ετών με συνέχιση αυτών των ενισχύσεων. Σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε, σε σημαντικό βαθμό, τον Ελληνα καπνοπαραγωγό. Και βεβαίως, πρέπει από εκεί και πέρα, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, να συνεχίσουμε να δημιουργούμε διεθνείς συσχετισμούς, να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τέτοιες πλειοψηφίες ή παρεμβάσεις, οι οποίες θα προστατεύουν τα ελληνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των αγροτών μας. Και ένα σημαντικό βήμα έγινε σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να σημαίνει ότι η προσπάθεια τελείωσε.

Τέταρτη παρατήρηση: Είναι άκρως αναληθές ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα εξέδωσε ψήφισμα για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων καπνού, τον Ιούνιο. Τα σχετικά ψηφίσματα είχαν εκδοθεί από το Φιλελεύθερο Κόμμα.

Κλείνοντας, θέλω να χαιρετίσω τη συστράτευση όλων όσοι συνέβαλαν για να υπάρχει αυτή η διαφαινόμενη και κατ` άλλους βέβαιη απόφαση για την τριετή παράταση. Πολλά οφείλονται στην κινητοποίηση και τις προσπάθειες των Ελλήνων καπνοπαραγωγών. Αφουγκραστήκαμε τις αγωνίες τους, ακούσαμε τη φωνή τους, ακούσαμε τα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες τους, τα μεταφέραμε εκεί που έπρεπε, δημιουργήσαμε συσχετισμούς, παλέψαμε και μπορέσαμε να έχουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Θα συνεχίσουμε, πάντα μαζί με τον Ελληνα αγρότη και όποιον άλλον θέλει να βοηθήσει. Καλόδεχτο είναι να βοηθούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μάθαμε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε αναφορά από τον Πρωθυπουργό, αλλά και κάποιους υπουργούς, στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής που ζήτησε η Ν.Δ. Θέλω να μας πείτε, κατ αρχήν, τί είπε ο Πρωθυπουργός γι αυτό το θέμα και να μας επιβεβαιώσετε εάν ζήτησε ο κ. Χριστοδουλάκης επίσπευση της διαδικασίας στη Βουλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις χθεσινές δηλώσεις. Αυτή η κίνηση της Ν.Δ. είναι αντιπερισπασμός. Η οικονομία πηγαίνει καλά, υπάρχουν συνεχείς θετικές εξελίξεις, υπάρχουν αποτελέσματα στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, δημιουργείται θετικό κλίμα, υπάρχουν θετικές προβλέψεις των Διεθνών Οργανισμών. Και υπάρχει ένας προϋπολογισμός, που αποτυπώνει ένα μείγμα πολιτικής που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά. Η Ν.Δ. δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτές τις επιτυχίες, αυτό το θετικό κλίμα. Στέκεται μίζερα και μικρόψυχα και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό, να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού. Να δημιουργήσει ένα θολό κλίμα σκανδαλολογίας. Είναι σαφές ότι η κυβέρνησή δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό. Βεβαίως, υπάρχουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τις οποίες σεβόμαστε απόλυτα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι θα πρέπει αυτές οι διαδικασίες να επισπευσθούν. Βεβαίως, αυτό είναι και στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Βουλής. Εμείς λέμε απλώς την άποψή μας. Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν. Η συζήτηση πρέπει να γίνει, ώστε ο ελληνικός λαός να μπορέσει και πάλι να μάθει όλη την αλήθεια. Εχω στη διάθεσή σας την αναλυτική αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επάνω στα όποια πορίσματα ή στις όποιες αιτιάσεις είδαν το φως της δημοσιότητας. Εάν μελετήσετε προσεκτικά -έχει βγει και παλαιότερα, αλλά ίσως δεν αξιοποιήθηκε- αυτή την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μπορείτε να βγάλετε πολλά συμπεράσματα. Θα υπάρξει, βεβαίως, και πολιτική απάντηση στη Βουλή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής περαιτέρω, πολιτικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια πράξη που ουσιαστικά αποτελεί αντιπερισπασμό, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η οικονομία έχει θετικές εξελίξεις, σε μια περίοδο που πάμε καλά. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες μικρόψυχες, μίζερες λογικές. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι -ότι δεν είναι τυχαίο- πως αυτή η ενέργεια της Ν.Δ. προέκυψε μετά από πάρα πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρχαν σοβαρές αμφισβητήσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Ν.Δ.. Το συζήτησαν και δεν πήραν απόφαση. Υπήρξε μια αμφιθυμία γύρω από αυτό το θέμα και τελικά βγήκε «καπνός». Και επιλέχθηκε να βγει «καπνός» την ώρα που ετοιμαζόταν να κατατεθεί ο κρατικός Προϋπολογισμός. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Επιδιώκουν να μεταφέρουν τη συζήτηση σε ένα πεδίο θολής σκανδαλολογίας. Είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτό. Ετσι, δεν θα τους δώσουμε και το σχετικό δικαίωμα.

ΤΑΚΗΣ: Λέτε ότι βγήκε σε μια περίοδο που κατατίθεται ο Προϋπολογισμός κ.λπ. Αλλά, άκουσα την Παρασκευή, από το βήμα της Βουλής, τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, να προκαλεί τη Ν.Δ. να καταθέσει εδώ και τώρα την πρόταση. Και ένα δεύτερο, πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που λένε «να το δούμε πρώτα, να το εξετάσουμε» και δεν απορρίπτουν, εξ αρχής, το ενδεχόμενο σύστασης αυτής της Επιτροπής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι βέβαιος ότι η συζήτηση στη Βουλή θα ρίξει και τα τελευταία πέπλα και θα αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ. Είναι σαφές ότι είναι αντιπερισπασμός στις θετικές εξελίξεις της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σκέφθηκαν πάρα πολύ εάν έπρεπε να το κάνουν ή όχι. Αυτό αποτυπώνεται και στις χθεσινές δηλώσεις των στελεχών τους. Εάν τις διαβάσετε προσεκτικά υπάρχει μια αγωνία, μήπως αυτή η ενέργεια συνδεθεί με κάποιες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία μας. Η ελληνική οικονομία δεν κινδυνεύει από τέτοιες πρόχειρες, επιπόλαιες και απαράδεκτες ενέργειες. Εχει σταθερές βάσεις και προχωρά σταθερά. Ομως, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να αποκαλυφθεί πού το πάει η Ν.Δ. και πως τοποθετείται απέναντι στις θετικές οικονομικές εξελίξεις. Η συζήτηση στη Βουλή πιστεύω ότι θα πείσει τους πάντες και πάνω από όλα τον ελληνικό λαό. Πέραν, όμως, αυτού θεωρώ ότι είναι πράγματι μια ευκαιρία. Βεβαίως, έχει δίκιο ο κ. Ρέππας να λέει σε κάποιους όσα είπε στη Βουλή. Σε αυτούς, οι οποίοι ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι επέσειαν την απειλή, με την κατάθεση αίτησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προς το ΠΑΣΟΚ, τους βουλευτές ή υπουργούς του. Είναι λογικό, όταν ένας πολιτικός κάνει τέτοιες κινήσεις, όταν γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η Ν.Δ. το συζητά και ξανασυζητά και διαρρέει ότι θα το κάνει, κάποιος να τους πει ότι: Δεν είμαστε εμείς που έχουμε το πρόβλημα. Δεν είναι η κυβέρνησή μας που έχει το πρόβλημα. Το πρόβλημα το έχει η Ν.Δ. διότι θα αποδειχθεί ότι αυτές είναι μικροκομματικές κινήσεις που προσπαθούν να υπονομεύσουν τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν στην οικονομία, να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις. Δεν θα τα καταφέρουν.

ΦΙΛΗΣ: Οταν ο Πρωθυπουργός σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επικαλείται την αισιόδοξη κατά τη γνώμη του -απ ό,τι φαίνεται- πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για 4% ανάπτυξη, ασφαλώς θα γνωρίζει και την άλλη πρόβλεψή του, ότι η ανεργία θα κινείται στο 10%. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν προβληματίστηκε ο Πρωθυπουργός γύρω από αυτή τη δεύτερη πρόβλεψη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντα υπάρχει προβληματισμός όταν η ανεργία παραμένει υψηλή. Η κυβέρνησή μας σε σημαντικό βαθμό συνδέει την πολιτική της -θα έλεγα όλη την πολιτική της- με τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας. Πρέπει να σας πω ότι ήδη έχουμε θετικές εξελίξεις. Δεν πανηγυρίζουμε γι αυτές. Είναι, όμως, θετικές εξελίξεις. Η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Με μικρούς ακόμη ρυθμούς; Βεβαίως. Αλλά μειώνεται. Υπάρχει τάση συνεχούς μείωσης της ανεργίας ως αποτέλεσμα και της ανάπτυξης, αλλά και των διαρθρωτικών μέτρων που λαμβάνουμε. Ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε σήμερα ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον κρατικό Προϋπολογισμό και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που εξασφαλίζουμε, η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω. Θα δημιουργηθούν πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι το μείγμα πολιτικής που εκφράζεται στον κρατικό Προϋπολογισμό ακριβώς εκεί αποβλέπει: Στο να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γνωρίζετε ότι σε ορισμένα ζητήματα που συνδέονται με το πλεόνασμα και το δημόσιο χρέος, οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την Κυβερνητική Επιτροπή, λένε ότι, προχωρούμε σταθερά προς την κατεύθυνση που περιλαμβάνεται στο Σύμφωνο Εμπιστοσύνης, αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί. Γιατί γίνεται αυτό; Διότι σε μια δύσκολη συγκυρία, που υπάρχουν φαινόμενα ύφεσης σε όλο τον κόσμο, εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ακριβώς για να τονώσουμε την απασχόληση. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι για πρώτη φορά εισάγονται μέτρα που συνδέουν το ελληνικό φορολογικό σύστημα με την απασχόληση.

ΦΙΛΗΣ: Ομως, οι βιομήχανοι το αμφισβητούν αυτό. Το γνωρίζετε φαντάζομαι!

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι ακριβώς αμφισβήτηση, άκουσα τον κ. Αντωνακόπουλο.

ΦΙΛΗΣ: Είπε ότι είναι γραφειοκρατία. «Να μην συνδεθούμε», λέει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ζητούσε όντως να μην συνδεθούν με γραφειοκρατία.

ΦΙΛΗΣ: Ετσι. Οπότε αφήστε, θα το δούμε στη συνέχεια αυτό το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα συνδεθούν με γραφειοκρατία, αλλά δεν μπορεί να μην υπάρχουν και έλεγχοι. Το μέτρο αυτό, κατά την άποψή μας, θα οδηγήσει σε σημαντική τόνωση της απασχόλησης.

ΦΙΛΗΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε, έστω ενημερώθηκε, για τη μεγάλη συγχώνευση των δυο Τραπεζών, από την οποία προκύπτουν -ως φαίνεται- προβλήματα που αφορούν και την απασχόληση; Διότι, χθες, ανακοινώθηκε ότι στο επόμενο έτος θα απολυθούν ή θα πάρουν εθελούσια την άγουσα προς την έξοδο, περίπου 2.500 εργαζόμενοι αυτής της Τράπεζας. Υπήρξε ενημέρωση γι αυτή την εξέλιξη και με δεδομένο ότι υπάρχει αμφισβήτηση και από τη Ν.Δ. γι αυτή την συγχώνευση; Υπήρξε ενημέρωση για τη συγχώνευση με δεδομένο ότι από την εθελούσια έξοδο πιθανόν να επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα αυτά τα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη συγχώνευση των δύο Τραπεζών, η κυβέρνηση τα παρακολουθεί πολύ στενά. Κατά καιρούς έχουν συζητηθεί σε διάφορα κυβερνητικά όργανα. Βεβαίως, την απόφαση δεν την πήραμε εμείς, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Επικροτήσαμε αυτή την απόφαση, ως ιδιαιτέρως θετική, διότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή, συμβάλλει στη γενικότερη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Από και πέρα, είναι μια απόφαση που μπαίνει μέσα στην ίδια την αγορά, την παίρνει η ίδια η αγορά, μέσα από τις αποφάσεις των Διοικήσεων των δύο Τραπεζών. Και, όπως γνωρίζετε, η μια από τις δύο Τράπεζες δεν έχει καμία σχέση με το κράτος. Είναι καθαρά ιδιωτική. Αλλά και η απόφαση της Εθνικής λήφθηκε με επιχειρηματικά κριτήρια. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα -και να είστε απολύτως βέβαιος ότι θα το πράξουμε- να διασφαλίσουμε πλήρως την απασχόληση. Δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Υπάρχει προς τούτο και η κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα.

ΦΙΛΗΣ: «Προς το παρόν», έχει πει ο κ. Ρέππας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι είναι τελείως διαφορετικά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου από το θέμα των απολύσεων. Δεν μπορούμε να συγχέουμε δύο ανόμοια πράγματα. Δεν θα υπάρξουν απολύσεις και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Βεβαίως, το πώς θα γίνουν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των Διοικήσεων των δύο Τραπεζών, της ΟΤΟΕ και των σωματείων των εργαζομένων, διότι είναι απόλυτα σαφές, πως πρέπει να γίνουν με τρόπο που να αποδέχονται οι εργαζόμενοι και να είναι σύμφωνα με τα συμφέροντα και των ασφαλιστικών ταμείων τους.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στα επικοινωνιακά, θέλω να ρωτήσω το εξής: Αν υπήρξε τοποθέτηση, κυρίως από τον κ. Παπαντωνίου, ότι υπάρχει μία προσπάθεια, ότι δημιουργούνται προσδοκίες στην αγορά, οι οποίες πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με αφορμή την προαναγγελία κινήσεων. Θα ήθελα να ξέρω, εάν υπήρξαν επισημάνσεις και υποδείξεις, οι προαναγγελίες αυτές να γίνονται την ώρα της υλοποίησής τους και όχι να δημιουργούν ένα τεχνητό κλίμα στην αγορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγινε μια πλούσια και πολύ σημαντική συζήτηση μεγάλης διάρκειας και διατυπώθηκαν πολλές απόψεις. Εκείνο που συμφωνήσαμε όλοι είναι ότι το μήνυμα πολιτικής που περιέχει ο Προϋπολογισμός είναι ιδιαίτερα θετικό. Ο Προϋπολογισμός θα στηριχθεί από όλες τις δυνάμεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις και φυσικά, πάνω απ` όλα, μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι όλα αυτά τα οποία ακούγονται και λέγονται δεν ειπώθηκαν με αυτό τον τρόπο. Υπήρξε ένας πλούσιος διάλογος και κατατέθηκαν απόψεις.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σταθώ σε ένα θέμα το οποίο έχω την αίσθηση και γι` αυτό το θέτω, για να συζητήσουμε γι` αυτό, το θέμα του επικοινωνιακού συντονισμού. Είναι η πολλοστή φορά που τις τελευταίες 15 ημέρες τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα και μάλιστα εσείς ο ίδιος το θέσατε, δίνοντας τη γενική τοποθέτησή σας επί της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής εξαρχής. Τι επιτέλους φοβάται ο Πρωθυπουργός και επισημαίνει συνεχώς το θέμα της ενότητας, του επικοινωνιακού συντονισμού, ώστε να μην υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συζητήσεις... Τι; Υπάρχουν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που δεν γνωρίζουν την πολιτική ή την αμφισβητούν ή εκφράζουν διαφωνίες; Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τον τρόπο εκφοράς του πολιτικού λόγου; Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε μια κυβέρνηση, αλλά και σε ένα μεγάλο κόμμα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να υπάρχει μονολιθικότητα. Πάντα θα υπάρχουν απόψεις και μέσα από διάλογο τις συνθέτουμε, όπως έγινε τη Δευτέρα το βράδυ, στην άτυπη κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου, για την οποία αναφέρθηκα και στη χθεσινή συνάντησή μας. Αυτό απαντά στο δεύτερο μέρος της ερώτησής σας. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κανένας φόβος. Είμαστε στην εποχή της επικοινωνίας. Στην εποχή που πολλά πράγματα δεν κρίνονται μόνο σε σχέση με την ουσία τους, αλλά και από το πώς θα αποδοθούν προς τα έξω και πόσο σωστά θα φθάσουν στον πολίτη. Διότι, πολλές φορές, συμβαίνει καθένας να σκέφτεται ότι έχει προβεί σε μια σωστή ενέργεια, αργότερα όμως να διαπιστώνει ότι η ενέργειά του αυτή δεν γίνεται όπως πρέπει αντιληπτή. Το θέμα, λοιπόν, της επικοινωνίας, δηλαδή να παρουσιάζεις καθαρά και σωστά, με τρόπο που γίνεται αντιληπτός από τον κάθε πολίτη, τις απόψεις σου, είναι ένα σοβαρό θέμα, που πάντα μας απασχολεί. Και μας βοηθάτε εσείς προς αυτή την κατεύθυνση. Θα έλεγα μας βοηθάτε αντικειμενικά. Και χαίρομαι, γιατί έχουμε αντικειμενική δημοσιογραφία στην Ελλάδα, κατά το δυνατό βεβαίως, αν εξαιρέσουμε ορισμένες υπερβολές. Επομένως, είναι λογικό να δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της επικοινωνίας. Δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε έχει εκδηλωθεί κάποιος φόβος.

ΚΟΥΙΝ: Θα επανέλθω σε ένα θέμα που έχουμε συζητήσει εδώ, στο Press Room, πριν από περίπου μία εβδομάδα, σχετικά με τους Αγγλους και τους Ολλανδούς.. Από ό,τι φαίνεται πάνε να τους απαγγείλουν και άλλες κατηγορίες. Τι γίνεται τελικά με αυτό το ζήτημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπαγορεύσει στους δικαστικούς λειτουργούς ή στους ανακριτές τι να κάνουν. Αυτό είναι σαφές. Εχει κινηθεί η ανακριτική διαδικασία. Εχουν επιληφθεί του θέματος ανακριτής και εισαγγελέας. Μετά από τη σχετική έρευνα που διεξάγεται θα κριθεί αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες, αν κάποιος θα κριθεί προφυλακιστέος. Δεν είναι στην αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Βεβαίως, παρακολουθούμε το θέμα αυτό. Ομως, η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη. Δεν υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση, πέρα από το ότι δεν παρεμβαίνει, ανησυχεί από τέτοια φαινόμενα που τελευταία φαίνεται να πυκνώνουν, ότι ορισμένοι σαν σπορ πάνε και φωτογραφίζουν στρατιωτικές βάσεις ή μαχητικά αεροσκάφη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι στις περιοχές αυτές υπάρχουν πινακίδες που ενημερώνουν ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση, με όλα όσα σημαίνει αυτό. Από εκεί και πέρα, κάθε πολίτης, οποιασδήποτε χώρας, όταν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, πρέπει να έχει υπόψη του ότι αναλαμβάνει και την ευθύνη των πράξεών του.

ΦΙΛΗΣ: Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα κατασκοπίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση; Είναι σαφής η ερώτηση. Δεν αφορά τη Δικαιοσύνη. Αφορά το κράτος, εσάς

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα. Δεν έχω τα στοιχεία για να μπορώ να απαντήσω αν πρόκειται περί κατασκοπίας ή όχι. Βεβαίως, ξέρω, όπως γνωρίζουμε όλοι- ότι έχει απαγγελθεί κατηγορία για κατασκοπία. Αν ήταν κατασκοπία ή όχι, θα αποδειχθεί από την ανακριτική διαδικασία ή όταν φθάσει, ενδεχομένως, το θέμα στο δικαστήριο.

ΦΙΛΗΣ: Ρωτώ, εάν η έκθεση της ΕΥΠ αναφέρει ότι πρόκειται περί κατασκοπίας ή όχι. Είναι ευθεία η ερώτηση. Δεν είναι μυστική η έκθεση. Θα πάει στο δικαστήριο, μεθαύριο. Εχετε γνώση του θέματος εσείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις περαιτέρω γι` αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι σας ενημέρωσα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι προφυλακισμένοι, μετά από μία κατηγορία για κατασκοπία που τους έχει απαγγελθεί από τον αρμόδιο ανακριτή και τον αρμόδιο εισαγγελέα. Αν το αδίκημα είναι σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος, δεν θα το κρίνουμε εμείς, ούτε θα πάρουμε αποφάσεις για την προφυλάκισή τους ή όχι. Εμείς οφείλουμε να προειδοποιούμε τους ξένους πολίτες, όπως και τους Ελληνες, για το τι είναι παράνομο. Εξάλλου, υπήρχαν όλες οι σχετικές πινακίδες στην περιοχή. Πιστεύω ότι το ήξεραν και οι ίδιοι.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, έγινε μια απεργία στις εφημερίδες "Βραδυνή" και "Αδέσμευτος" των επιχειρήσεων Μήτση, διότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν εφαρμόζει τις συλλογικές συμβάσεις, καταστρατηγεί κανόνες της εργατικής νομοθεσίας και προχωρεί σε απολύσεις συναδέλφων. Θα ήθελα να ρωτήσω, εσείς ως Υπουργός Τύπου, αλλά και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πώς σχολιάζετε αυτές τις εξελίξεις στο χώρο του Τύπου; Πρόκειται να ζητήσετε την παρέμβαση των αρμόδιων, των Επιθεωρήσεων Εργασίας, προκειμένου να διαπιστωθούν αυτές οι καταγγελίες και να υπάρξουν οι νόμιμες κυρώσεις; Αυτό στο επίπεδο της νομιμότητας. Στο πολιτικό επίπεδο, θα πάρετε κάποια πρωτοβουλία, προκειμένου να προλάβετε τέτοια κύματα παρανομιών στο χώρο του Τύπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε δίκιο. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ. Δεν μπορώ, όμως, αυτή τη στιγμή, να κάνω συγκεκριμένη εξαγγελία. Με απασχολεί και προσωπικά, το παρακολουθώ, όπως όλοι εμείς στο Υπουργείο Τύπου. Εχω μιλήσει για το θέμα αυτό με την ΕΣΗΕΑ. Η κυβέρνηση δεν ανέχεται καμία παρανομία, από όπου κι αν προέρχεται. Θα πρέπει να τηρηθούν τα δέοντα και να εφαρμοστεί ο νόμος προς όλες τις κατευθύνσεις. Κατά τη γνώμη μου, πολλά από τα ζητήματα αυτά πρέπει να λυθούν με σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται, σύμφωνα με τις συμβάσεις τους. Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται. Και βεβαίως, η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων θα επιβληθεί με τα νόμιμα μέσα προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΦΙΛΗΣ: Μα, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συνεννοηθώ με το υπουργείο Εργασίας. Δεν είμαι διατεθειμένος, σε καμία περίπτωση, σε οποιοδήποτε χώρο -και βεβαίως ιδιαίτερα στο χώρο του Τύπου στον οποίο πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή ότι "η γυναίκα του Καίσαρος, όχι μόνο πρέπει να είναι τίμια, αλλά και να το δείχνει"- να ανεχθώ παρανομίες και μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 November 2001 - 16:05:12 UTC