Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-12-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στη Γερμανία για ιδιωτική επίσκεψη. Την Τετάρτη θα πάει στη Χάγη, όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό. Την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Laaken.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του διορισμού των συνεργατών των βουλευτών, αν υπάρχει και αν υπήρξε δυσφορία του Πρωθυπουργού και αν αυτή διαβιβάστηκε επισήμως από την κυβέρνηση προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία που ελήφθη να προωθηθεί αυτή η τροπολογία. Και ένα δεύτερο ερώτημα: Αν υπάρχει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ή αν έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση ότι το σχεδιάζει το Προεδρείο της Βουλής, να επαναφέρει το θέμα της ατέλειας αγοράς αυτοκινήτων κάθε βουλευτική περίοδο, όπως αναφέρεται σήμερα σε δημοσίευμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί, κατ` επανάληψη. Δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων. Το θέμα που προέκυψε θεωρείται λήξαν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", αν χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, τόσον ο υπουργός Υγείας, όσο και ο διοικητής του ΙΚΑ, ο κ. Νεκτάριος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δήλωσα χθες ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και όλοι μας στηρίζουμε την προσπάθεια του Αλέκου Παπαδόπουλου για μια σωστή μεταρρύθμιση, για μια ποιοτική παροχή υπηρεσιών στο χώρο της δημόσιας Υγείας. Στηρίζουμε τη μεταρρύθμιση αυτή και πρέπει να πετύχει, γιατί είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Οσον αφορά το διοικητή του ΙΚΑ, να τονίσω ότι για να είναι κάποιος διοικητής Οργανισμού σημαίνει ότι έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή, παρά τις παραινέσεις του Πρωθυπουργού δεν έχει σταματήσει η ονοματολογία για τους δημάρχους, αυτό πως θα κλείσει τελικά; Εχουμε τον κ. Σκανδαλίδη να δηλώνει ότι θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα και για το ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Μάνος. Υπάρχει ενόχληση και πώς σταματάει αυτή η ιστορία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης δεν είπε ακριβώς αυτό. Νομίζω ότι δεν ερμηνεύτηκε σωστά η δήλωσή του. Είπε ότι εξετάζουμε όλες τις λύσεις στο ΠΑΣΟΚ και αυτό συνάδει απόλυτα με τα όσα έχουμε πει κι εδώ. Στο ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται όλες οι απόψεις. Η επιτροπή που έχει συστήσει το Κίνημα, υπό τον κ. Λαλιώτη και στην οποία μετέχουν ο κ. Σκανδαλίδης, υπό την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, και άλλα στελέχη του κόμματος, εξετάζει όλες τις προτάσεις και περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν. Υπ` αυτή την έννοια ειπώθηκε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είχαμε τις τελευταίες ημέρες μια εκστρατεία ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης και του κόμματος. Είδαμε χθες και τον κ. Λαλιώτη, για το θέμα που έχει προκύψει με τους αγρότες. Σήμερα υπάρχουν κάποιες κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν για μια, δυό ημέρες ακόμη. Πιστεύετε ότι αποδίδει αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης της κυβέρνησης και ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα των αγροτών άμεσα, ώστε να μην έχουμε προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν με αποκλεισμούς των εθνικών οδών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει, όπως επικρατεί και μέχρι τώρα, η φωνή της λογικής, η φωνή της ευθύνης και δεν θα υπάρξει κανένα τέτοιο πρόβλημα, όπως είναι ο αποκλεισμός των δρόμων. Ο αποκλεισμός των δρόμων δεν είναι μια μορφή κινητοποιήσεων θεμιτή, υπό την έννοια ότι δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, παρεμποδίζει την ομαλή εξέλιξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Στρέφεται κατά των πολιτών. Θεωρώ, λοιπόν, ότι όπως ακριβώς μέχρι τώρα οι αγρότες κινήθηκαν με υπεύθυνο τρόπο σε αυτό το ζήτημα, την ίδια υπεύθυνη και συνετή στάση θα συνεχίσουν να έχουν. Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω ότι έχει βρεθεί η λύση, γι αυτή τη φάση, στα θέματα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Τόσο όσον αφορά τους καπνοπαραγωγούς, όσο και τους βαμβακοπαραγωγούς, υπάρχουν εξελίξεις, υπάρχουν λύσεις που δόθηκαν μετά από τις κυβερνητικές προσπάθειες. Θεωρούμε τις λύσεις αυτές ιδιαίτερα ικανοποιητικές.

Είναι λογικό να θέλουμε να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε με τους αγρότες και γι αυτές, αλλά και για τις παραπέρα εξελίξεις. Αυτό έκανε το κυβερνητικό και το κομματικό κλιμάκιο, το οποίο επισκέφθηκε χθες τις περιοχές της Θεσσαλίας. Θέλω να επισημάνω, επίσης, ότι οι λύσεις που έχουν δοθεί είναι οι τελικές. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουν οι αποφάσεις της κοινότητας. Ο κ. Δρυς χθες, για πρώτη φορά, εξήγγειλε και το πρόγραμμα για τη βαμβακοκαλλιέργεια για την επόμενη χρονιά. Αυτό, συνήθως, γινόταν αρκετά αργότερα, τώρα έγινε από το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί βοηθά και τους ίδιους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να μην παρουσιάζονται προβλήματα.

Ι.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε χθεσινή του συνέντευξη ο Πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ξοδεύει πολύ περισσότερη ενέργεια για να αντιπολιτευθεί την αντιπολίτευση, όπως είπε, παρά για να υλοποιήσει και να προβάλλει το κυβερνητικό της έργο. Υπάρχει απάντηση επ αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χαίρομαι, γιατί ο κ. Καραμανλής αγωνιά για την προβολή του κυβερνητικού έργου, που είναι πράγματι μεγάλο και πλούσιο. Κατά τα άλλα, επιχείρησε και χθες, κατά τη γνωστή και πάγια τακτική του -η οποία βεβαίως, απλώς τον κάνει να επαναλαμβάνεται- να εμφανίσει μια Ελλάδα «μαύρη», μια Ελλάδα «κατεστραμμένη». Ούτε μαύρη είναι η Ελλάδα, ούτε κατεστραμμένη. Οι ίδιες οι εξελίξεις, η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδουν απόλυτα τον κ. Καραμανλή. Δεν είναι δυνατόν, πάντως ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθεί να στηρίξει την πολιτική του, πάνω σε μια εικόνα που δεν υπάρχει, δημιουργώντας, θα έλεγα, μια εικονική πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που δεν αντιστοιχεί σε αυτό που βλέπουμε όλοι γύρω μας. Αυτή η πολιτική του κ. Καραμανλή δείχνει ακριβώς την έλλειψη επιχειρημάτων, την έλλειψη πρότασης, την έλλειψη μιας άλλης διεξόδου από τη Ν.Δ. Δεν έχουμε ακούσει επιχειρήματα, δεν έχουμε ακούσει προτάσεις, δεν έχουμε ακούσει πολιτικές. Και δεν τα έχουμε ακούσει, γιατί δεν υπάρχουν, γιατί το κόμμα αυτό δεν τα έχει. Κενότητα περιεχομένου, μεγάλα λόγια χωρίς ουσία, συνεχείς επαναλήψεις, παρουσίαση μιας Ελλάδας δήθεν μαύρης και κατεστραμμένης, χωρίς αυτό να αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Ετσι, δεν πάνε πουθενά και γι αυτό θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση για μια ακόμη φορά. Δεν μπορούμε άλλο να ασχολούμαστε με αυτά. Εχουμε τη δουλειά μας. Αυτή είναι η επιλογή μας. Εχουμε να πραγματοποιήσουμε το έργο μας, να λύσουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού, να χτίσουμε το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί δίνουμε το βάρος μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Στο προηγούμενο θέμα με τους αγρότες, η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει δώσει τις μάχες που θα έπρεπε να είχε δώσει στις Βρυξέλλες και μάλιστα αυτές που έδωσε τις έχασε και καλεί τον Πρωθυπουργό να πάει να λύσει αυτά τα προβλήματα, όπως έχουν κάνει και άλλοι Πρωθυπουργοί για παρόμοια ζητήματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κ. Καραμανλής, μόλις πριν από λίγες ημέρες, θυμήθηκε ότι είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ότι έχει ευθύνη για τη στάση που ακολουθεί το κόμμα αυτό στα θέματα των αγροτών. Πριν ανεχόταν να γίνονται προτάσεις, να γίνονται τροπολογίες, όλες σε βάρος των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών. Χαίρω, διότι έστω και καθυστερημένα και μετά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πολιτική της Ν.Δ., σκέφτηκε να δώσει εντολές -όπως μας ανακοίνωσε- στα στελέχη του, να θέσουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αυτά τα προβλήματα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Αντιθέτως, γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός επανειλημμένα έχει παρέμβει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Είναι πρόσφατη η καθοριστική παρέμβαση που έκανε προς τον κ. Φίσλερ και με την οποία δόθηκε λύση στο θέμα του βαμβακιού.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα που θέτει ο κ. Παπαδόπουλος στις συνεντεύξεις που έδωσε χθες και σήμερα, την επαναλαμβάνει στο «ΕΘΝΟΣ»; Εχει πάει στον Πρωθυπουργό, τον έχει ενημερώσει για τα προβλήματα αυτά, έχει στείλει κάποια επιστολή, κάποιο υπόμνημα ή ο Πρωθυπουργός πληροφορήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Παπαδόπουλος, με συνεργάτες του και με το Διοικητή του ΙΚΑ, όπως υπαινικτικά αναφέρεται, μέσα από τις εφημερίδες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του, αναφέρεται στις επαφές του με τον Πρωθυπουργό και είναι μάλιστα σαφές αυτό που λέει, ότι «ο Πρωθυπουργός με στηρίζει ολόπλευρα στη συνέχιση της μεταρρύθμισης». Αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, θα προσφέρει στον ελληνικό λαό και βεβαίως τη στηρίζουμε και την εφαρμόζουμε. Την εφαρμόζουμε και προχωράμε μπροστά. Να γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται αμέσως για τα πάντα.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή, τουλάχιστον μια εβδομάδα τώρα, μιλάμε για έγγραφο συμφωνίας ή τουλάχιστον γίνεται συζήτηση για έγγραφο συμφωνίας, ανάμεσα σε Αγκυρα-Λονδίνο και Ουάσιγκτον, σε σχέση με τον Ευρωστρατό, χθες ο κ. Τζεμ, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο έγγραφο. Επέμενε, βέβαια στους τρεις πυλώνες στις σχέσεις της Τουρκίας με τον Ευρωστρατό. Εχει υπόψη της η κυβέρνηση, εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο και εάν δεν υπάρχει, εάν αυτό διαφοροποιεί τα αντανακλαστικά της στην από εδώ και πέρα πορεία της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ένα άτυπο σχέδιο που προήλθε, ως αποτέλεσμα της αγγλοαμερικανικής πρωτοβουλίας, γύρω από το θέμα του Ευρωστρατού. Εχουμε αναφερθεί σε αυτό και είπαμε ότι το μελετήσαμε. Εγινε ειδική σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και να έχουμε την ολοκληρωμένη θέση μας. Με βάση αυτή τη θέση, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σήμερα στο γεύμα που θα παρατεθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Γενικών Υποθέσεων, θα δώσει τη μάχη υπέρ των ελληνικών απόψεων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 10 December 2001 - 14:05:17 UTC