Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-12-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή τη στιγμή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα σας ενημερώσει ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης. Το απόγευμα, στις 6, θα αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2002. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών και στις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Στις 13.30 μετά το μεσημέρι, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί και με την ιδιότητα του Προέδρου του Κινήματος αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Αργότερα, στις 11, θα πραγματοποιηθεί η Διυπουργική Επιτροπή για την προώθηση του προγράμματος δράσης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Γνωρίζετε ότι υπάρχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τη σύσταση μιας Διυπουργικής Επιτροπής και ενός εθνικού προγράμματος δράσης για την καταπολέμηση και την πρόληψη της μάστιγας των ναρκωτικών.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία υλοποίησης του Γ@ ΚΠΣ.

Την Παρασκευή το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό.

Θέλω, επίσης, να αναφερθώ, συνοπτικά, στα αποτελέσματα του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Laaken του Βελγίου.

Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά έδωσε μια μεγάλη μάχη για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπάρχει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων σε αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα: Υπάρχει η απόφαση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ε.Ε., δηλαδή το θέμα του ευρωστρατού, αλλά και της κοινής εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Σε αυτό δεν έχει περιληφθεί το σκέλος που αφορά τις σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., αλλά είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Γι αυτό το ζήτημα πολλά λέχθηκαν και γράφηκαν αυτές τις ημέρες. Από τον Πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία δόθηκε μια μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Η μάχη αυτή κερδήθηκε. Το θέμα, όμως, θα πάει στην Ισπανική Προεδρία και βεβαίως θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις, τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες, γιατί θέλουμε να δοθεί λύση και να προχωρήσει η κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας και άμυνας (ΚΕΠΑΑ) της Ε.Ε.. Επειδή, λοιπόν, θέλουμε να βρεθεί λύση θα αναλάβουμε για το σκοπό αυτό όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου η λύση αυτή να προασπίζει τα εθνικά συμφέροντά μας.

Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι ακριβή ορισμένα δημοσιεύματα, ότι η ελληνική πλευρά κινήθηκε καθυστερημένα στο θέμα αυτό. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Και πρέπει να σας πω ότι, αμέσως μετά την περσινή Σύνοδο των Υπουργών του ΝΑΤΟ, άρχισαν οι ενέργειες, οι πρωτοβουλίες και οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς. Είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες, υπάρχει και αλληλογραφία, από τον Ιούνιο, γύρω από αυτό το θέμα. Και, βεβαίως, υπάρχει και μια πολύ σημαντική παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το ίδιο θέμα προς το Βρετανό ομόλογό του κ. Μπλερ, στη διάρκεια της Συνόδου της Γάνδης. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι όχι μόνο παρακολουθήσαμε στενά αυτό το θέμα, όχι μόνο υπήρχαν συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς, με κορυφαία εκείνη του Πρωθυπουργού προς τον κ. Μπλέρ, αλλά υπήρχε και μια στενή παρακολούθηση και δημιουργία ευνοϊκών συσχετισμών και πρωτοβουλιών προς όφελός μας, η οποία κατά τη γνώμη μας απέδωσε. Και απέδωσε διότι δεν βρεθήκαμε μόνοι απέναντι σε 14, όπως λένε ορισμένοι, αλλά αντίθετα οι πρωτοβουλίες και τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς έγιναν αποδεκτά σε σημαντικό βαθμό από τους εταίρους μας. Γι αυτό και ουδέποτε κατατέθηκε, επισήμως, το κείμενο της αγγλικής πρωτοβουλίας. Θέλω να υπογραμμίσω, ότι εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση, εμείς επιθυμούμε να προχωρήσει η κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε. σε όλους τους τομείς. Οι λύσεις, όμως, αυτές σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι σύμφωνες με τα εθνικά συμφέροντά μας. Γι αυτό έχουμε τονίσει και τονίσαμε ότι εκείνο το κείμενο που διαμορφώθηκε με αγγλική πρωτοβουλία έπρεπε να υποστεί αλλαγές. Διαφορετικά δεν μπορούσαμε να το αποδεχθούμε και δεν το αποδεχθήκαμε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τούτο σημαίνει ότι αλλαγές δεν έγιναν και ότι το θέμα μετατοπίζεται στην Ισπανική Προεδρία, όπου εκεί θα γίνει μια νέα προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση για να γίνουν οι αλλαγές. Επομένως, δεν ξέρω αν πρέπει να μιλάμε περί νίκης. Εδώ είναι το ερώτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έλεγα, ότι κερδίσαμε την πρώτη μάχη. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ελληνική πλευρά ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και τα επιχειρήματά της. Επεισε ή τουλάχιστον δέχθηκαν πολλοί ότι τα επιχειρήματα αυτά έχουν βάση και γι αυτό το λόγο δεν προχώρησε σε αυτή τη φάση το θέμα αυτό, όπως ήθελαν ορισμένοι. Είναι σαφές ότι πρέπει μέσα από τα όργανα της Ε.Ε., και όχι με εξωθεσμικές πρωτοβουλίες σαν αυτές που έγιναν από την πλευρά της Μ. Βρετανίας, να εξευρεθεί η αναγκαία λύση που να δικαιώνει και τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, να προασπίζει τα εθνικά συμφέροντά μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δεξίωση που έδωσε άσκησε κριτική για την ποιότητα ενημέρωσης που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά Μέσα. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πάνω στην ερώτηση αυτή να προσθέσω κι εγώ κάτι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ποιότητα ενημέρωσης που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά Μέσα είναι χαμηλή. Η δήλωσή του αυτή και είναι σημείο των καιρών λογοκρίθηκε από ορισμένα ηλεκτρονικά Μέσα. Το ερώτημά μου είναι: Τώρα που η ιδιωτική τηλεόραση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ευτέλειας και κιτς, τη στιγμή που "λούμπεν" στοιχεία έχουν περισσότερη αναγνωρισιμότητα από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, που πρωτοκαθεδρία έχουν οι ειδήσεις με πιπεράτα σκανδαλιστικά θέματα, ποια είναι η παρέμβαση της Κυβέρνησης και τι έχετε να συστήσετε στο ΕΣΡ, το οποίο ουσιαστικά έχει διακοσμητικό ρόλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου θέσετε πολλά ζητήματα. Η ερώτηση του κ. Γαργαλάκου αφορούσε ένα θέμα, εσείς προσθέσατε μερικά ακόμη. Εν πάση περιπτώσει, επειδή είναι σχετική θα απαντήσω και στις δύο ερωτήσεις.

Γνωρίζετε, ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρώ, όμως, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την παρρησία και την ακρίβεια που πάντα τον διακρίνει έθεσε ένα θέμα που θα έλεγα ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και βεβαίως δεν υπάρχει Ελληνας πολίτης που να μην κατανοεί ότι η αυτορύθμιση είναι καλύτερη της κάθε επιβολής. Και νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε και το αίσθημα του ελληνικού λαού στο σημείο αυτό. Η αυτορύθμιση μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους του Τύπου είναι καλύτερη του οποιουδήποτε κατασταλτικού μέτρου ή της οποιασδήποτε επιβολής, σε μια δημοκρατία που θέλει να σέβεται το όνομά της, όπως είναι η ελληνική. Υπό αυτή την έννοια, ως πολίτης, δεν έχω παρά να πω ότι αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας εκφράζει όλους.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα που μου θέσατε πρέπει να σας πω ότι ο καθένας από μας μπορεί να έχει τις απόψεις του για το πώς ανταποκρίνονται οι επιμέρους τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί στο θέμα των ειδήσεων ή και των άλλων ενημερωτικών εκπομπών. Εμείς, ως κυβέρνηση, πρέπει να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα, ο καθένας να λέει αυτό που θέλει και όχι να κρίνουμε αυτό που λέει. Πρέπει να κρίνει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι εκείνος που με την ανταπόκρισή του στα επιμέρους προγράμματα των ειδήσεων ή των ενημερωτικών εκπομπών δίνει τη σφραγίδα της αποδοχής, είναι εκείνος ο οποίος έρχεται να πει ότι συμφωνώ ή δεν συμφωνώ, ότι με καλύπτει ή δεν με καλύπτει, αλλάξτε ή συνεχίστε. Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργεί τους κανόνες μέσα στους οποίους πρέπει να εκφράζονται όλοι ελεύθερα. Και ομολογώ ότι, αυτή τη στιγμή, έχουμε προωθήσει πάρα πολύ μια δέσμη κανόνων και μέτρων που δίνει αυτή τη δυνατότητα της ελευθερίας και του πλουραλισμού σε όλα τα Μέσα. Βεβαίως, υπάρχει το ΕΣΡ, το οποίο μπορεί να παρέμβει όπου εκτιμήσει ότι οι κανόνες αυτοί -που έχουν και ορισμένες παραδοχές μέσα τους -υπερβαίνονται και δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία είτε προσβάλλουν- είτε δημιουργούν φαινόμενα παραπληροφόρησης, είτε δημιουργούν άλλα φαινόμενα που δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να προβλέψω. Θέλω να τονίσω ότι και η ΕΣΗΕΑ έχει πρόσφατα παρέμβει σε ορισμένα τέτοια ζητήματα. Είναι θετικό ότι παρενέβη. Οι ίδιοι άνθρωποι του Τύπου παρενέβησαν και επεσήμαναν κάποια αρνητικά φαινόμενα παραπληροφόρησης. Το ΕΣΡ είναι απόλυτα ισχυρό, δεν είναι καθόλου διακοσμητικό και μπορεί να κάνει τη δουλειά του, όπου εκτιμήσει. Δεν πρόκειται και δεν είναι αυτός ο ρόλος μας να του υποδείξουμε ότι τα Μέσα έχουν υπερβεί αυτούς τους κανόνες. Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και με δεδομένο ότι ο Κανονισμός της Βουλής ψηφίστηκε από την εθνική αντιπροσωπεία, πολύ σύντομα η ίδια η Βουλή με τη διάσκεψη των προέδρων της θα προχωρήσει στην εκλογή και τοποθέτηση του νέου ΕΣΡ, χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση, που θα έχει και τη δυνατότητα, όπως και το σημερινό, αλλά ακόμη περισσότερο -γιατί οι αποφάσεις του δεν θα υφίστανται τον έλεγχο νομιμότητας, που υφίστανται οι σημερινές- να αποκαταστήσει το κύρος αυτών των κανόνων. Δεν υπάρχει, λοιπόν, θέμα για την κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το ΕΣΡ έχει επιβάλει κάποια πρόστιμα τα οποία είχαν έλθει στον κ. Ρέππα και τα βρήκατε εσείς τώρα στο συρτάτι. Θα τα προχωρήσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα προχωρήσουμε οτιδήποτε είναι σύμφωνο με το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούμε, όπου έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε έλεγχο νομιμότητας σε όλες τις αποφάσεις του ΕΣΡ. Αυτό θα γίνεται έως το διορισμό του καινούργιου, βεβαίως. Οσον αφορά τις παλιές προκηρύξεις υπάρχει ανάγκη ερμηνείας, γιατί θα συνεχίσουμε να έχουμε ρόλο για την έκδοση των αδειών. Όμως, στις καινούργιες αποφάσεις και τις καινούργιες προκηρύξεις οι αποφάσεις του νέου ΕΣΡ δεν θα υφίστανται καμία παρέμβαση και έλεγχο νομιμότητας. Θα κάνουμε έλεγχο νομιμότητας, όπως έχουμε κάνει και στο θέμα των αδειών, όπως γνωρίζετε, σε όλες τις αποφάσεις που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στο υπουργείο και όπου τα πράγματα βρεθούν σύννομα θα προχωρήσουν. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από τον έλεγχο νομιμότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά κοντεύουν να παραγραφούν. Γι αυτό σας ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι θα γίνει έλεγχος νομιμότητας σε όλα, διότι η αρμόδια υπηρεσία που ελέγχει αυτά τα θέματα έχει κάνει και αυτή τις παρατηρήσεις της, έχει στείλει ορισμένα θέματα προς διευκρίνιση, έχει ζητήσει σε μια σειρά άλλων θεμάτων νομικές διευκρινίσεις. Υπάρχουν εκκρεμότητες. Το υπουργείο δουλεύει κανονικά, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι πρέπει να τηρείται και ο νόμος. Και από τη στιγμή που το υπουργείο έχει τον έλεγχο νομιμότητας θα τον ασκήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με τις άδειες, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Δεν ισχύει, δηλαδή, η μοριοδότηση που είχε εφαρμόσει ο κ. Ρέππας; Πάτε σε άλλο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδεμία μοριοδότηση του κ. Ρέππα υπάρχει, διότι δεν έχει κάνει καμία μοριοδότηση. Αλλωστε δεν είχε και την αρμοδιότητα να κάνει μοριοδότηση, όπως δεν έχω κι εγώ. Επομένως, αυτό που είπα και οι ρ/τ συντάκτες το γνωρίζουν, είναι ότι επί δικής μου υπουργίας ήρθαν οι αποφάσεις του ΕΣΡ για τους "15" πέραν των "20" πρώτων σταθμών της Αθήνας. Εγινε ο έλεγχος νομιμότητας σε χρόνο ρεκόρ, παρότι είναι 47 φάκελοι, από ειδικό επιτελείο του υπουργείου με τέσσερις νομικούς και διαπιστώθηκε μια σειρά από προβλήματα που ανέφερα με επιστολή μου, εδώ και πολλές ημέρες, στο ΕΣΡ και περιμένω τις απαντήσεις του. Διότι αν με βάση τους προβληματισμούς που ανέδειξε ο έλεγχος νομιμότητας, τους ξεπερνούσαμε και υπογράφαμε απλώς την απόφαση, τότε θα ήμασταν έκθετοι στην απόφαση του οποιουδήποτε δικαστηρίου γιατί είναι σαφές ότι εκείνοι που δεν θα έπαιρναν άδεια θα προσέφευγαν στα δικαστήρια. Αρα, αν η απόφαση δεν είχε την επαρκή νομική τεκμηρίωση θα προσβαλλόταν στο πρώτο δικαστήριο που θα γινόταν. Και είναι λογικό ότι από τη στιγμή που διαπιστώνεις προβλήματα τα αναφέρεις σε αυτόν που έχει την ευθύνη της εισήγησης, προκειμένου να σου δώσει τις σχετικές διευκρινίσεις. Χαίρω διότι το ΕΣΡ προχωρεί ήδη στον έλεγχο των φακέλων με απόφασή του, προκειμένου να παράσχει τις σχετικές διευκρινίσεις και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε.

ΤΑΚΗΣ: Μήπως έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τα όσα είπε το πρωί ο κ. Μαυρίκης, σχετικά με το δίκτυο των υποκλοπών και για όλα εκείνα τα πράγματα που συνέβησαν το περίφημο 1989;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη τοποθετηθεί από την περασμένη Τετάρτη, επ` αυτών των θεμάτων.

ΚΑΠΟΣ: Αναφέρατε προηγουμένως την Ενωση Συντακτών. Θα έχετε υπόψη σας ότι αυτή η εβδομάδα, ουσιαστικά, είναι ο πρόλογος κινητοποιήσεων της Ενωσης, όχι μόνο για το θέμα του τρόπου με τον οποίο πληροφορείται ο ελληνικός λαός, αλλά και για μια σειρά από φοβερά οξυμένα προβλήματα στον Τύπο, για απολύσεις, για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται ή όχι οι συμβάσεις εργασίας κ.λπ. Είναι γνωστά αυτά σε εσάς. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι κατά πόσο το υπουργείο Τύπου και το υπουργείο Εργασίας και γενικά η κυβέρνηση έχει τη διάθεση πραγματικά να εποπτεύσει σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, τα εργασιακά των δημοσιογράφων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δύο τα ερωτήματα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο: Εμένα, ως πολίτη, μπορεί να μην μου αρέσει ο τρόπος που ορισμένοι χειρίζονται τα δελτία ειδήσεων, τις προτεραιότητες των ειδήσεων. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Θέλω να κάνω σαφές ότι εμείς δεν επιβάλλουμε άποψη. Δεν μπορούμε ούτε να χρησιμοποιούμε νόμους, ούτε να κάνουμε καταστολή. Υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία στην Ελλάδα. Από κει και πέρα, όμως, ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει. Κάθε πολίτης -άρα και κάθε πολιτικός- έχει δικαίωμα να κρίνει, να κρίνει αυστηρά και δίκαια, να λέει την άποψή του. Αυτό είναι πρώτο, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, για τα θέματα των δημοσιογράφων, ήδη, έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Μανωλάκο, δύο φορές και προτίθεμαι να βοηθήσω, όσο μπορώ με τα μέσα που έχω. Γνωρίζετε ότι είναι συγκεκριμένα τα μέσα που διαθέτει το κράτος, δεν είναι απεριόριστα, σε μια ελεύθερη χώρα. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω, με όλα τα μέσα που έχω, προκειμένου να εξευρεθούν δίκαιες λύσεις. Βεβαίως, προτίθεμαι να δω τί καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπιστούν θετικά τα όποια εργασιακά προβλήματα υπάρχουν στο χώρο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με αφορμή, προφανώς, την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, όσα συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λάακεν, ο κ. Καραμανλής -για άλλη μια φορά- ζήτησε τη σύσταση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Πώς το βλέπει αυτό η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε, κατ επανάληψη, τοποθετηθεί σε αυτό. Αλλά, με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα πρέπει να επισημάνω τον ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Καραμανλής και η Ν.Δ. χειρίστηκε το θέμα της Συνόδου Κορυφής. Τόσο κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όσο και μετά τη Σύνοδο, προέβη σε δηλώσεις οι οποίες δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να αποδυναμώνουν αντικειμενικά την εθνική προσπάθεια. Και αυτό, όπως τόνισα, δεν είναι ούτε μιζέρια, ούτε μικροψυχία, όπως μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό. Είναι μια στάση ανεύθυνη και επικίνδυνη, διότι δεν είναι δυνατόν, την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός δίνει αυτή τη μάχη, κάνει αυτή την προσπάθεια στο Λάακεν ή ακόμα και την ώρα που έχει τελειώσει ομαλά για την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά παραμένει το θέμα σε εκκρεμότητα και χρειάζονται πρωτοβουλίες που να στηρίζονται από όλες τις δυνάμεις για το επόμενο διάστημα, να βγαίνει και να κάνει τέτοιες δηλώσεις, δηλώσεις άρνησης, διαφοράς, δηλώσεις που αποδυναμώνουν την εθνική προσπάθεια. Λυπούμαι πραγματικά γι αυτή τη στάση του κ. Καραμανλή και της Ν.Δ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ακριβώς, εάν υπήρχε αυτό το Συμβούλιο, δεν θα αποφεύγαμε όλα αυτά τα οποία ήδη έχετε δηλώσει; Θα συζητούνταν σε ένα κλειστό χώρο και δεν θα έπαιρναν δημοσιότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν κλειστοί χώροι σε αυτά τα ζητήματα και το ξέρετε πολύ καλά. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι στο παρελθόν -πολύ μακριά, αλλά είναι χρήσιμο να το θυμόμαστε μερικές φορές- όταν είχαν γίνει τέτοιες συζητήσεις, είχαν βγει σχεδόν πρακτικά. Θα το θυμάστε.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα που έθεσε προηγουμένως ένας άλλος συνάδελφος, με αφορμή το θέμα του κ. Μαυρίκη. Στελέχη της Ν.Δ. κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά βρίσκεται πίσω από όλη αυτή την αναψηλάφηση του θέματος, τις δηλώσεις του κ. Γρυλλάκη κ.λπ. Η κυβέρνηση πώς αισθάνεται μέσα σε αυτό το κλίμα των αποκαλύψεων και των αντιπαραθέσεων, με αφορμή μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και με αφορμή συγκεκριμένα γεγονότα που καταγγέλλουν πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να επισημάνω ότι αυτή η περίοδος δεν είναι μακριά. Οι πρωταγωνιστές της -τουλάχιστον πολλοί από αυτούς- είναι ακόμα ενεργά πολιτικά πρόσωπα. Από κει και πέρα, εάν κάποιος έπρεπε να αισθάνεται άσχημα, αυτός δεν είναι η κυβέρνηση, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η συζήτηση αφορά τη Ν.Δ. και τον τρόπο που ήθελε να κυβερνήσει. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει πολλά συμπεράσματα από αυτή την υπόθεση. Δεν επιθυμώ να επανέλθω σήμερα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση ή ο κρατικός μηχανισμός, ποιός ευθύνεται για το γεγονός ότι τα έργα στον ποταμό ή χείμαρρο «Διακονιάρη» στην Πάτρα δεν έχουν γίνει, όπως καταγγέλλουν οι φορείς, εδώ και 20 χρόνια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχήν, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις θλιβερές συνέπειες είχε η χθεσινή θεομηνία στην περιοχή της Αχαϊας, αλλά και σε ορισμένα από τα Ιόνια νησιά. Βεβαίως, έχουμε την κρυφή, έστω μικρή ελπίδα, ότι οι άνθρωποι αυτοί που παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο δεν θα βρεθούν νεκροί. Η ελπίδα παραμένει ακόμα. Πέραν, όμως από την έκφραση της λύπης μας, που νομίζω ότι είναι η πρώτη ανθρώπινη αντίδραση, θέλω να επισημάνω ότι κάθε θεομηνία έχει τα αποτελέσματά της. Είναι μια φυσική καταστροφή που βεβαίως εντείνεται από προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Οταν λέμε ότι η χώρα βαδίζει προς τα εμπρός -και βαδίζει προς τα εμπρός, έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος αυτού του δρόμου- δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα και κάποια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο χείμαρρο ή στον ποταμό αυτό, το λεγόμενο Διακονιάρη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αχαϊας και ειδικότερα στην περιοχή της Πάτρας εκτελούνται πάρα πολλά και μεγάλα έργα, αυτή τη στιγμή. Εχουμε τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του λιμανιού και έχουν προχωρήσει τα έργα της περιφερειακής οδού της Πάτρας, έργο με το οποίο συνδέεται και το έργο του Διακονιάρη. Υπήρξαν κάποια προβλήματα στις μελέτες και κάποιες καθυστερήσεις στον τομέα αυτό. Το «γιατί» είναι μια άλλη συζήτηση. Υπήρξε μια σειρά από αντικειμενικά προβλήματα και καθυστερήσεις. Αυτή τη στιγμή, όμως, το έργο έχει προχωρήσει. Εχει, ήδη, ενταχθεί, έχουν βρεθεί τα χρήματα. Πρέπει να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί η μελέτη και αμέσως μετά, εντός του 2002, θα γίνει η σχετική προκήρυξη και θα προχωρήσει. Οπως προχωρούν και όλα τα έργα, όπως αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα, όπως προχωράμε μπροστά, έτσι θα προχωρήσουμε και στον τομέα αυτό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Επειδή κατάγομαι από την Πάτρα, αυτό το έργο έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, όχι μόνο η μελέτη του, αλλά και η κατασκευή του. Εδώ και 20 χρόνια δεν έχει καν ξεκινήσει. Απ ό,τι ξέρω, την ευθύνη την έχει η Νομαρχία και η Περιφέρεια. Δυστυχώς είναι το τρίτο κρούσμα που έχουμε με ανθρώπους που χάθηκαν και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Θα σας παρακαλέσω πολύ, εάν μη τι άλλο ....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σέβομαι ιδιαίτερα το πρόβλημα. Επειδή όλοι έχουμε μια ευαισθησία για την Πάτρα, η οποία είναι μια μεγάλη πόλη, η οποία αξίζει τον κόπο να πάει μπροστά, με έναν λαό που δίνει τις δικές του μάχες, γι αυτό το λόγο πιστεύω ότι έχουμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε όλοι -και το κράτος και η Νομαρχία και ο Δήμος- στα προβλήματά της και να συνεργαστούμε, χωρίς να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο, διότι αυτό μετά λύπης μου είδα τις τελευταίες ημέρες, για να πάει το έργο μπροστά. Τα χρήματα υπάρχουν και έχει ενταχθεί το έργο. Η μελέτη καθυστέρησε, διότι υπήρχαν αντικειμενικά προβλήματα. Ισως σε κάποιους από τους μελετητές υπήρξε μια σειρά καθυστερήσεων, υπήρξαν αποτελέσματα που δεν κρίθηκαν, κατά τον έλεγχο της μελέτης, τα καλύτερα δυνατά, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση. Υπήρξαν, δηλαδή, μελέτες που κρίθηκαν ότι δεν είναι επαρκείς, δεν είναι οι καταλληλότερες για το έργο. Αυτό προκάλεσε μια αντικειμενική καθυστέρηση. Ομως, επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο τελικό στάδιο. Συμπληρώνεται η μελέτη, τα χρήματα έχουν βρεθεί, το έργο έχει ενταχθεί. Θα προχωρήσει η δημοπράτηση μέσα στο 2002. Θέλω να καλέσω (όπως κάλεσε σήμερα και το κυβερνητικό κλιμάκιο που με εντολή του Πρωθυπουργού αμέσως πήγε στην Πάτρα, αποτελούμενο από τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα, τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιάννη Τσακλίδη και τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Ευάγγελο Μαλέσιο, μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Παπανικολάου) όλους τους φορείς της Πάτρας να συνεργαστούν και να συνεργαστούμε για να προχωρήσει το έργο ακόμα πιο γρήγορα. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι, όπως εξήγγειλε και το κυβερνητικό κλιμάκιο, θα αρχίσει η εφαρμογή όλων των μέτρων που λαμβάνουμε κάθε φορά, για τη βοήθεια προς τους κατοίκους της κάθε περιοχής που πλήττεται, άρα και της περιοχής της Αχαϊας και των άλλων περιοχών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της θεομηνίας. Θα καταβληθεί, το ταχύτερο δυνατό , η βοήθεια των 200.000 δραχμών. Μάλιστα, κ. Παπαδήμας ανέφερε ότι σήμερα θα αρχίσει η καταβολή τους στις πληγείσες οικογένειες για τις πρώτες ανάγκες τους. Προβλέπεται η καταβολή ποσού 2 εκατομμυρίων δραχμών για την οικοσκευή, μετά την καταγραφή των ζημιών, όπως, επίσης, και η χορήγηση σχετικών δανείων, με τους κανόνες που έχουν οριστεί για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Θέλω να σας επισημάνω ότι είναι μια δύσκολη ώρα, με όλες αυτές τις θεομηνίες για όλη την Ελλάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης ήταν χθες, για πολλές ώρες, στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εκεί είναι και τώρα, και θα γίνουν οι σχετικές δηλώσεις.

ΤΑΚΗΣ: Πέραν του θέματος της Πάτρας, κάθε φορά που βρέχει πάνω από μια ημέρα, πιστεύοντες και μη τα ρίχνουμε όλα στο Θεό. Δεν είναι λίγο υπερβολικό; Θυμάμαι παλιά έβρεχε μια εβδομάδα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή τα έριξα κάπου αλλού.

ΤΑΚΗΣ: Λέω, ότι κι εσείς κι εμείς, ως δημοσιογράφοι και εσείς ως πολιτικοί συνολικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω φυσικά την πρόθεση να... καταλογίσω στο Θεό (!) ευθύνες που ανήκουν και σε εμάς και στους αρμόδιους φορείς. Μίλησα καθαρά για τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρξαν. Είπα, πώς θα προχωρήσει το έργο και εξέφρασα τη λύπη μου για τα θύματα. Από κει και πέρα, θέλω να σας επισημάνω ότι στην Ελλάδα γίνονται χιλιάδες έργα, αυτή τη στιγμή, χιλιάδες έργα προχωρούν και γνωρίζετε ότι, τουλάχιστον, ένα μεγάλο μέρος όλων αυτών των έργων, έχει ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι κάθε φορά πρέπει να τρέχουμε πιο γρήγορα, πρέπει να καλύπτουμε αυτές τις καθυστερήσεις, πρέπει να ανταποκρινόμαστε στα προβλήματα που υπάρχουν. Αλλά, μην παραγνωρίζουμε το γεγονός των φυσικών καταστροφών. Μην παραγνωρίζουμε ότι μια φυσική καταστροφή έχει τις συνέπειές της. Μην πηγαίνουμε στο άλλο άκρο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα κάνω ένα πρακτικό ερώτημα: Επειδή, ήδη, από σήμερα η Αθήνα έχει αρχίσει να αποκτά μια εικόνα, εκ διαμέτρου, αντίθετη προς τις εορτές, εννοώ τους σωρούς των σκουπιδιών, ήθελα να ρωτήσω τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, αυτή τη φορά, διότι, εάν θυμάμαι καλά σε τακτά χρονικά διαστήματα τίθεται το θέμα της μονιμοποίησης ή πρόσληψης εργαζομένων στο Δήμο, τί μέτρα να λάβει ή πώς θα μεθοδεύσει τη λύση του προβλήματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν κάποιες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από το αρμόδιο υπουργείο, από τον υπουργό Εσωτερικών, προτάσεις που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει αποδεκτές, όπως γνωρίζετε. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και εξετάζει από πολύ κοντά την υπόθεση. Θα υπάρξουν οι αναγκαίες κινήσεις και θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Εσωτερικών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οταν λέτε «αναγκαίες κινήσεις», δηλαδή, λέτε ότι δεν υπάρχει συμφωνία και μετά ανακοινώνετε κάποιες αναγκαίες κινήσεις. Μπορείτε να γίνετε σαφέστερος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνουν οι αναγκαίες ανακοινώσεις από τον υπουργό Εσωτερικών, εντός της ημέρας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Επιστράτευση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην μου αποδίδετε λόγια που δεν είπα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 December 2001 - 15:05:11 UTC