Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Συνεδρίασε εκτάκτως η Κυβερνητική Επιτροπή, την οποία συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, με τη συμμετοχή πολλών Υπουργών, με θέμα τον απολογισμό των κυβερνητικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κακοκαιρίας.

Να σας ενημερώσω για το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Οπως γνωρίζετε, αύριο στις 12.30, ο Πρωθυπουργός επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου αναχωρεί για τις ΗΠΑ. Πρώτος σταθμός θα είναι η Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο. Επίσης, θα επισκεφθεί το Ground Zero, όπου θα κάνει και δήλωση. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί δεξίωση για την ελληνική Ομογένεια, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό. Θα γίνει, επίσης, συνάντηση με τον Γ.Γ,. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και μετά τη συνάντηση αυτή θα δοθεί σύντομη συνέντευξη Τύπου.

Την Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, στην Ουάσιγκτον, θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένι και αργότερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Στις 15.10 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Το πρόγραμμα της Πέμπτης θα κλείσει με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελτ. Στη συνέχεια, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να δώσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και αμερικανικών ΜΜΕ, για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Η επιστροφή έχει προσδιοριστεί για το Σάββατο το μεσημέρι.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο, στις 11.30, πριν την αναχώρησή του γα τις ΗΠΑ, θα προβεί σε δηλώσεις, στην αίθουσα V.Ι.Ρ. στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για την επόμενη εβδομάδα (14 έως 18 Ιανουαρίου), είναι το εξής:

Τη Δευτέρα, στις 11.30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, για να συζητήσουν την προετοιμασία του ΚΥΣΕΑ. Στις 12.00, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για την επιλογή των νέων Αρχηγών Στρατού και Αεροπορίας.

Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, θα γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, με εισηγητή τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Την Παρασκευή θα αρχίσει η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με πολιτική εισήγηση του Πρωθυπουργού.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να κάνω ένα σχόλιο, σχετικά με εκπομπή που μετέδωσε χθες ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι των ΗΠΑ, το CBS, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει ούτε στο κύρος, ούτε την εμβέλεια αυτού του σταθμού. Πραγματικά δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί, όταν προσπαθεί να εμφανίσει τη χώρα μας ως δήθεν όμηρο σε μια σειρά ζητήματα ή ότι ταλανίζεται και δεν γίνεται κάτι για τη «17 Ν», την ίδια στιγμή μάλιστα που το κανάλι δεν τήρησε ούτε καν ζητήματα της στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Είχε πάρει συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, διάρκειας μιας ώρας, και δεν μετέδωσε όχι μόνο όλη τη συνέντευξη, αλλά ούτε καν αποσπάσματα κατά τη διάρκεια σχετικής εκπομπής. Υπάρχει μια απαράδεκτη επίθεση και στο πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής. Θεωρώ ότι όλα αυτά δείχνουν ότι προσπαθεί να εξυπηρετήσει κάποιους σκοπούς, που είναι μακριά από την οποιαδήποτε πραγματικότητα και αντικειμενική εκτίμηση των πραγμάτων.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Υπάρχουν και σήμερα ορισμένα δημοσιεύματα για εσωτερική αλληλογραφία Υπουργείου Εξωτερικών και Μεγάρου Μαξίμου, σχετικά με το θέμα των χαρτών. Εχετε να μας πείτε κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το θέμα αφορά μια υπόθεση μετατροπής των μέχρι τώρα λεγόμενων αναλογικών χαρτών, τους οποίους χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ, σε ψηφιακούς. Ως γνωστόν σε αυτούς τους αναλογικούς χάρτες ("χάρτινους") υπήρχε μια απεικόνιση -σε κομμάτια βεβαίως- όλου του κόσμου χωρίς σύνορα. Ηταν ουσιαστικά γεωφυσικός χάρτης. Σύνορα υπήρχαν μόνο σε τρεις περιοχές. Η μία ήταν στα σύνορα ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ενωσης, διότι οι χάρτες αυτοί έγιναν το 1973. Η δεύτερη ήταν στο σημείο που διαχώριζε το Χονγκ - Κονγκ από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η τρίτη αφορούσε τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας. Τώρα ήρθε η ώρα να γίνουν οι ψηφιακοί χάρτες και γι` αυτούς έχουν εγερθεί κάποιες θέσεις, ώστε να μην απεικονίζονται πουθενά σύνορα, με μια εξαίρεση τα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η ελληνική άποψη είναι η διατήρηση των συνόρων και στους ψηφιακούς χάρτες -και θέλω να το τονίσω αυτό- για λόγους που εύκολα εννοείτε. Εχουμε ήδη απευθυνθεί και μέσω του εκπροσώπου μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και δια της διπλωματικής οδού, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, προς την αμερικανική πλευρά. Εχουμε ενημερώσει το ΝΑΤΟ, έχουμε προβεί και σε σχετικό διάβημα, καθώς ενήμερο είναι και το Στέιτ Ντηπάρτμεντ μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Εχουν γίνει όλες οι σχετικές ενέργειες, ώστε να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς επιθυμούμε να διατηρηθεί αυτός ο προσδιορισμός των συνόρων και στους νέους ψηφιακούς χάρτες. Εκείνο, βεβαίως, που σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω είναι ότι: Τα σύνορά μας είναι σταθερά και αμετάβλητα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα σύνορά μας. Και βεβαίως σε καμία περίπτωση τα σύνορα αυτά δεν καθορίζονται από χαρτογραφήσεις, οι οποίες εν τέλει δεν αφορούν, δεν περιγράφουν και δεν αναφέρονται στα σύνορα καμίας χώρας. Θα έλεγα, ότι δεν έχει νόημα να δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι κλίμα αβεβαιότητας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αυτή η αλληλογραφία που δημοσιεύεται σε αρκετές εφημερίδες σήμερα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι πλήρης, βεβαίως@ Επιτρέψτε μου, να έχουμε την πλήρη εικόνα και τότε να μπορούμε να σας πούμε ότι η εικόνα αυτή δείχνει πως είναι λογικό, η Ελλάδα να ζητεί να παραμείνει ο σχετικός προσδιορισμός των συνόρων. Εχουν ήδη γίνει διαβήματα προς το ΝΑΤΟ και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Βεβαίως, θα συνεχιστούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, στο επίπεδο που θα προσδιορίσουμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απαντήσεις έχετε λάβει στα διαβήματα αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει αναπτυχθεί ένας προβληματισμός και θέλουμε να τον προωθήσουμε, ώστε να επικρατήσει η ελληνική θέση. Αυτή είναι η άποψή μας. Σε κάθε όμως περίπτωση -και αυτό οφείλουμε να το έχουμε σαφές μπροστά μας- πρέπει να τονίσουμε ότι τα σύνορά μας είναι σταθερά και αμετάβλητα. Τα σύνορά μας κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.

ΚΑΠΠΟΣ: Όταν είχε δημιουργηθεί για πρώτη φορά το θέμα και ήλθε στο φως της δημοσιότητας, δυο-τρεις εβδομάδες πριν από τις γιορτές, είχε ερωτηθεί το Στέιτ Ντηπάρτμεντ και ο εκπρόσωπός του είχε δηλώσει ότι αυτοί οι χάρτες δημιουργήθηκαν σε ό,τι αφορά την εκεί περιοχή, με τη συνεργασία των υπηρεσιών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τότε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το 1973@

ΚΑΠΠΟΣ: Η αναφορά δεν ήταν συγκεκριμένη. Μιλάμε για τους τωρινούς χάρτες@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν τωρινοί χάρτες.

ΚΑΠΠΟΣ: Η ερώτηση έγινε για τους τωρινούς χάρτες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ένας χάρτης με παλαιά τεχνολογία, ο λεγόμενος χάρτης του 1973, ο οποίος επαναλαμβάνεται. Αυτός ο χάρτης εκ των πραγμάτων έχει ξεπεραστεί, διότι κατ` αρχήν δεν υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ Χόνγκ - Κόνγκ και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Και βεβαίως ούτε υπάρχει η Ενωση Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών. Γίνεται μια προσπάθεια, με βάση τη νέα τεχνολογία, να δημιουργηθούν ψηφιακοί χάρτες. Και εκεί ανέκυψε το σχετικό πρόβλημα, διότι υπάρχουν ορισμένοι -κυρίως από αμερικανικής πλευράς- οι οποίοι εκτιμούν ότι αφού δεν υπάρχουν σύνορα στις άλλες πλευρές του χάρτη και σε άλλα μέρη του κόσμου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν σύνορα κι εδώ. Περί αυτού πρόκειται. Εμείς, για λόγους που εύκολα κατανοείτε λέμε ότι καλό θα είναι από τη στιγμή που υπήρχαν στους παλαιότερους χάρτες σύνορα, να επαναληφθούν και στους ψηφιακούς. Εχουμε ήδη προβεί στα σχετικά διαβήματα και προσπαθούμε να δημιουργούμε ένα κλίμα που σε κάθε περίπτωση υπερασπίζει τις δικές μας απόψεις.

ΚΑΠΠΟΣ: Εν πάση περιπτώσει να το διευκρινίσουμε, διμερής συνεργασία για τη χαρτογράφηση από ελληνικής πλευράς υπήρξε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνεργασία για τη χαρτογράφηση γίνεται μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δεν γίνεται διμερής συνεργασία. Με το ΝΑΤΟ συνεργαζόμαστε. Εξάλλου, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ γίνεται αυτή η χαρτογράφηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η ελληνική προσέγγιση για τη διατήρηση της χάραξης συνόρων, αφορά το σύνολο των χαρτών ή αφορά μόνο τα συγκεκριμένα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το σύνολο των χαρτών. Καταλαβαίνετε ότι εκφεύγει των δυνατοτήτων μας κάτι τέτοιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σύμφωνοι, αλλά εάν εξαιρεθούν όλα τα σύνορα κι εμείς επιμένουμε να μείνουν χαραγμένα μόνο τα δικά μας σύνορα, μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πραγματικά είναι τα πλέον επισφαλή διεθνώς σύνορα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι και αυτή μια άποψη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μέσα από τα διαβήματα και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε, προσπαθούμε για το καλύτερο. Εκείνο που θέλω να σας επισημάνω για άλλη μια φορά -γιατί δεν πρέπει να δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν- είναι ότι: Τα σύνορά μας είναι σταθερά και αμετάβλητα. Κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Και αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε προς όλες τις πλευρές.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για προβληματισμό που αναπτύσσεται για τους χάρτες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, προβληματίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, για το αν τελικά υπάρχει πιθανότητα να δεχθεί αυτούς τους χάρτες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει και σας έχω περιγράφει το σύνολο των ενεργειών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω εάν το θέμα των χαρτών θα συζητηθεί στη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο;;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά τα θέματα συζητούνται σε αρμόζον επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα της κακοκαιρίας, έχετε κάτι να μας πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι στη διάθεσή σας οι αναλυτικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός επικαλείται το έκτακτο της κατάστασης για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις περιπτώσεις, από την άλλη, όμως, έψεξε και τους πολίτες οι οποίοι δεν έδειξαν την αρμόζουσα συμπεριφορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έθιξε καθόλου τους πολίτες, το αντίθετο μάλιστα. Ισα-ίσα που τόνισε ότι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες στάθηκαν ιδιαίτερα θετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε ότι δεν θα πρέπει οι πολίτες να τα περιμένουν όλα από τον κρατικό μηχανισμό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Ελληνες πολίτες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, επέδειξαν στάση ευθύνης και αυτό το χαιρέτησε. Είπε ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου είτε από υποεκτίμηση της κατάστασης , είτε από μη συμμόρφωση στις παρακλήσεις και τις εντολές των αρμοδίων οργάνων της Πολιτικής Προστασίας, δημιουργήθηκαν προβλήματα. Για παράδειγμα, αναφέρω τις νταλίκες στις οποίες είχε απαγορευθεί χθες να εισέρχονται στη εθνική οδό, και το μεσημέρι τρεις οδηγοί νταλικών, που δεν έφεραν αλυσίδες, επιχείρησαν, με το έτσι θέλω, να μπουν στην εθνική οδό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 January 2002 - 15:05:08 UTC