Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφουν αύριο. Όπως γνωρίζετε, θα έχει και σήμερα ορισμένες συναντήσεις. Θα έχει συνάντηση, στην Ουάσιγκτον, με Αμερικανούς δημοσιογράφους για μια off the record συζήτηση, ως είθισται. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με το προεδρείο του εβραϊκού λόμπι στην Αμερική.

Θα ήθελα να σας πω, ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προσήλθε στις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, με αυτοπεποίθηση, με θετική διάθεση, με καθαρές θέσεις. Θεωρούμε ότι για μας το αποτέλεσμα της επίσκεψης είναι θετικό και ουσιαστικό. Πρώτον, διότι -για πρώτη φορά γίνεται η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο κ. Μπους, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πάουελ, τον υπουργό Αμυνας κ. Ράμσφελντ, καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο κ. Τσένι. Και έχει μεγάλη σημασία όταν εκ του σύνεγγυς γίνεται μια ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά, διαφάνηκε από τη θέση των ιθυνόντων των ΗΠΑ. Υπάρχουν θέματα στα οποία υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων και ξεκαθαρίστηκαν όλα τα άλλα. Υπήρχαν και θέματα, ασφαλώς, στα οποία υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις. Αλλά αντιμετωπίστηκαν και αυτά με θετικό πνεύμα συνεργασίας, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, αλλά βεβαίως και δεν υποβαθμίζει τις συναντήσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε -και μου δίνεται η ευκαιρία να το επαναλάβω κι εγώ- ότι η Ελλάδα σήμερα είναι διαφορετική. Είναι μια χώρα της Ε.Ε., ενταγμένη στην ΟΝΕ. Ως τέτοια παρουσιάζεται στην Αμερική και από τη θέση αυτή διεξάγει τις συζητήσεις με την αμερικανική ηγεσία.

Ασφαλώς, υπάρχουν και θέματα τα οποία μας απασχολούν ιδιαιτέρως όλους. Αλλά και αυτά τα θέματα εμείς τα βλέπουμε και τα αντιμετωπίζουμε μέσα από τη θέση που κατέχουμε στην Ε.Ε..

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μας βοηθήσετε στο εξής: Να κάνουμε μια ταξινόμηση των θεμάτων στα οποία υπήρξε πλήρης συμφωνία. Ποια ξεκαθαρίστηκαν και σε ποια υπήρξαν οι αναμενόμενες διαφωνίες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, θα σας πω για τη θετική στάση που είχε ο Πρόεδρος Μπους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Γιατί να μην αρχίσουμε από το θέμα αυτό, όταν έχουν ειπωθεί τόσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004; Όταν, ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζεται, δημοσίως, με τον τρόπο που εκφράστηκε, έχει τη σημασία του.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η στάση της Ελλάδας στο θέμα του αντιτρομοκρατικού μετώπου, της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας. Και σε αυτό, επισήμως, εκφράστηκαν οι ευχαριστίες και θετικά λόγια από τον Πρόεδρο Μπους.

Μπορώ να προσθέσω ότι υπάρχει το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει και έχουν βελτιωθεί.

Επίσης, έχουμε τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και το θετικό ρόλο που διαδραματίζει, ως χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή.

Για το Κυπριακό: Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. παραμένει σταθερή. Η λύση του Κυπριακού είναι ένα πρόβλημα, το οποίο δεν συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.. Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση λύσης, υπενθυμίζω τη σχετική δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η οποία έχει τη σημασία της. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα -το εύχονται όλοι και προσπαθούν όλοι- οι συνομιλίες που αρχίζουν να έχουν ευτυχή κατάληξη.

Στο θέμα του ευρωστρατού υπήρξε διαφωνία. Οπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ είναι μια από τις τρεις χώρες που κατάρτισαν το περίφημο κείμενο της Αγκυρας, το οποίο υπήρχε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Λάακεν, αλλά το απέτρεψε η ελληνική πλευρά. Δεν τέθηκε επισήμως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Η ελληνική πλευρά διατηρεί τις αντιρρήσεις της στο θέμα αυτό. Και εδώ προκύπτει ένα θέμα για τις χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, που είναι χώρες της Ευρώπης, αλλά δεν είναι ακόμη μέλη της Ε.Ε.. Πρόκειται για έξι χώρες, δεν είναι μόνον η Τουρκία. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει η σχέση αυτή να είναι απολύτως καθαρή, να μην προκαλεί καμία σύγχυση και να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις, έως ότου ενταχθούν και οι χώρες αυτές στην Ε.Ε. Σε αυτό το θέμα έχουμε πει ότι θα υποβάλουμε προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστεί η διαφωνία. Από την πλευρά τους ο Πρόεδρος Μπους και ο κ. Τσένι επιθυμούν, επίσης, να ξεπεραστεί αυτή η διαφωνία. Πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα καταβληθούν προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Με το υπάρχον κείμενο διαφωνούμε. Κάτι που υπογράμμισε έντονα ο Πρωθυπουργός.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές και ο Θεόδωρος Πάγκαλος χθες, θεωρούν ότι η συνάντηση Σημίτη-Μπους ήταν δευτέρας διαβάθμισης, γιατί κατ` αρχήν παρατηρούν ότι δεν δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως συνέβη στις προηγούμενες συναντήσεις με τον κ. Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ένα άλλο στοιχείο παρατήρησης ήταν ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένη αυτή η συνάντηση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω σχόλια. Αλλά, θα ήθελα, πρώτον, να διευκρινίσω ότι ο κ. Μπους δεν συνηθίζει να δίνει συνεντεύξεις με τους φιλοξενούμενους αρχηγούς των άλλων κρατών. Ο κ. Κλίντον το έκανε κατά κόρον αυτό, δηλαδή, να βρίσκεται ο ένας σε ένα πόντιουμ και ο άλλος δίπλα σε ένα άλλο και να μιλούν στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ στο Λευκό Οίκο. Δεύτερον, όσον αφορά αυτό που λέτε ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένη η ελληνική κυβέρνηση, σας λέω ότι ήταν και είναι προετοιμασμένη, ανά πάσα στιγμή, για την υπεράσπιση των θέσεών της. Δεν υπήρχε λόγος για μια άλλου είδους προετοιμασία. Ακόμη, μερικοί λένε ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη επαφή με τα αμερικανικά Μέσα, αλλά σας είπα ότι υπάρχει αυτή η συνάντηση, σήμερα. Θέλω, επίσης, να σας αναφέρω τη συνεχή επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον κ. Πάουελ για αυτή την προετοιμασία. Τέλος, αναφέρω την ικανοποίηση που εξέφρασε η Ομογένεια από την παραμονή και τη δραστηριότητα της ελληνικής αντιπροσωπείας και του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η μη συνάντηση του κ. Σημίτη με τον κ. Τσένι, δημιούργησε ερωτηματικά και διάφορες εικασίες. Ενώ ήταν γνωστό ότι για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να παρευρίσκονται Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος μαζί, γιατί προαναγγείλατε αυτή τη συνάντηση, αφού το γνωρίζατε αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, δεν την προαναγγείλαμε εμείς. Οι δύο κυβερνήσεις, από κοινού, καταρτίζουν το πρόγραμμα και το δημοσιοποιούν. Το δεύτερο θέμα που πολύ σωστά θέτετε έχει παρεξηγηθεί, επειδή ακριβώς δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις στην Αμερική και ειδικότερα την ιδιαίτερη προστασία που τυγχάνει ο εκάστοτε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ιδίως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Δεν βρίσκονται ποτέ στον ίδιο χώρο και πολλές φορές ούτε καν στην ίδια πόλη ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος. Σας υπενθυμίζω ότι το επισήμανα αυτό εδώ, χθες, με δική μου πρωτοβουλία, επειδή το γνώριζα από την εμπειρία μου. Και όντως έγινε έτσι. Υπήρξε, δηλαδή, τηλεφωνική επικοινωνία -τηλεδιάσκεψη, όπως λέγεται- με τον Αντιπρόεδρο. Αυτό δεν συνέβη μόνο χθες με τον κ. Σημίτη. Πριν από μία εβδομάδα συνέβη, επίσης, με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας. Εχει συμβεί, επίσης, με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Μίλησαν, δηλαδή, με τον κ. Τσένι με τηλεκόμφερανς.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Διερευνήσατε τελικά ποιος είναι αυτός ο Ελληνοαμερικανός που με πληρωμένη καταχώρηση στην Ουάσιγκτον Τάιμς μας κατηγορεί για κρατική τρομοκρατία; Εχουμε νεότερα στοιχεία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πιστεύουμε ότι δεν είναι καν Ελληνοαμερικανός. Είναι ψευδεπίγραφο αυτό. Πρόκειται για προβοκάτσια, η οποία ασφαλώς είναι απαράδεκτη και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Υπενθυμίζω ότι η εφημερίδα στην οποία δημοσιεύθηκε αυτή η προβοκάτσια, επανειλημμένως γράφει εναντίον της Ελλάδας με ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς. Εχουμε επισήμως διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στην εφημερίδα, αλλά έχει αυτή τη γραμμή. Γνωρίζετε ότι στην Αμερική υπάρχουν πολλά κέντρα, πολλές φορές και ημιεπίσημα, τα οποία έχουν τη δική τους άποψη και την εκδηλώνουν με το δικό τους τρόπο. Υπάρχει μια παραπολιτική ή μια παραδημοσιογραφία, η οποία ασχολείται πολλές φορές με θέματα τέτοιου ενδιαφέροντος και έχει τη δική της στάση, που συνήθως είναι αρνητική. Εχω την εντύπωση ότι αυτό δεν πρέπει να μας επηρεάζει σε βαθμό κινδυνολογίας. Σημασία έχει τι πιστεύει η αμερικανική κυβέρνηση. Οπως, επίσης, μεγάλη σημασία έχει να απαντάμε εμείς με σωστό τρόπο σε αυτές τις προβοκάτσιες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως "είμαστε προετοιμασμένοι για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων ανά πάσα στιγμή. Αυτό κάναμε". Θέλω να μου πείτε, ποια ελληνικά συμφέροντα αμφισβητήθηκαν στις ΗΠΑ για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να τα υπερασπιστεί.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν λέμε υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων εννοούμε ποιες είναι οι θέσεις μας στα θέματα που υπάρχουν. Υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων, με την ευρεία έννοια, είναι: Η θέση και η στάση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, τη διεθνή τρομοκρατία, την Κύπρο κ.τ.λ. Ολα αυτά είναι θέματα που υποστηρίζουμε με τις καθαρές θέσεις μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ενώ εξελίσσονταν στις ΗΠΑ οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη το Τριμελές Δικαστήριο καταδίκασε ένα δημοτικό σύμβουλο του Λιτοχώρου, επειδή συμμετείχε στις αντιΝΑΤΟϊκές διαδηλώσεις του 2000. Ο άνθρωπος "έφαγε" οκτώ μήνες φυλακή και αυτή τη στιγμή μεταφέρεται από το Μεταγωγών στις φυλακές των Διαβατών. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν σχολιάζω αποφάσεις δικαστηρίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, γιατί δεν υπήρξε καμία δήλωση κάποιου Αμερικανού αξιωματούχου για την επίσκεψη του κ. Σημίτη και δεύτερον, γιατί η κα Σημίτη δεν συνόδευσε τον Πρωθυπουργό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, δεν μπορώ να απαντήσω εκ μέρους των Αμερικανών. Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, η κα Σημίτη δεν συμμετείχε στο ταξίδι, γιατί παρέμεινε στην Αθήνα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνηθίζεται η σύζυγος του Πρωθυπουργού να τον συνοδεύει. Υπάρχει κάτι άλλο, πέρα από την επιθυμία της να παραμείνει στην Αθήνα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το "συνηθίζεται" που λέτε, σημαίνει ότι υπάρχουν και φορές που δεν γίνεται.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχετε κάτι νεότερο από τη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχουμε, ακόμη.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 11 January 2002 - 14:05:08 UTC