Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα, όπως γνωρίζετε, το ΚΥΣΕΑ και αποφάσισε ομόφωνα να τοποθετήσει Αρχηγό Στρατού τον αντιστράτηγο Παναγιώτη Χαρβάλα και Αρχηγό Αεροπορίας τον αντιπτέραρχο Παναγιώτη Παπανικολάου. Το ΚΥΣΕΑ, επίσης, ενέκρινε την εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την αποστολή στο Αφγανιστάν στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης, ως δύναμης ασφαλείας, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας. Οπως γνωρίζετε, θα σταλούν ένας λόχος μηχανικού, που ονομάζεται λόχος ειρηνευτικών αποστολών, με 130 άνδρες και δύο αεροπλάνα C-130 με 45 άνδρες για μεταφορές υλικού. Βεβαίως, θα συμμετάσχουν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στο επιτελείο της διεθνούς δύναμης, που θα στελεχωθεί, κυρίως, από μόνιμα στελέχη και εθελοντές.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχουμε μια καινούργια εξέλιξη στο χώρο των Τραπεζών. Υπάρχει κάτι νεότερο μετά το «ναυάγιο» ή όχι της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την ALPHA;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Γνωρίζουμε -όπως γνωρίζετε κι εσείς- ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις, μεταξύ των Διοικήσεων των δύο Τραπεζών. Είναι γνωστό ότι υπήρξε η συνάντηση του κ. Καρατζά με τον κ. Κωστόπουλο. Οι Διοικήσεις των δύο Τραπεζών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα. Η κυβέρνηση, βεβαίως, ενημερώνεται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχετε ενημέρωση, πώς φθάσαμε μέχρι εδώ, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο δίμηνο, δεν είχε ακουστεί τίποτα και τις τελευταίες ημέρες άρχισαν οι ψίθυροι ότι κάτι δεν πάει καλά και οπωσδήποτε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό αφορά τις Διοικήσεις των δύο Τραπεζών και θα παρακαλούσα να απευθυνθούν προς τα εκεί οι ερωτήσεις σας. Είναι μια συγχώνευση δύο Τραπεζών και οι Διοικήσεις τους είχαν την πρωτοβουλία να εκπονήσουν και να προτείνουν το επιχειρησιακό σχέδιο. Οι Διοικήσεις των Τραπεζών είναι σε συνεχή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλα τα πιθανά προβλήματα που υπάρχουν και θα υπάρξουν. Εχουμε την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάρουν ένα θετικό δρόμο. Ολοι θα θέλαμε μια θετική εξέλιξη στο τραπεζικό σύστημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αρχίζει αύριο ο νέος κύκλος συνομιλιών του κ. Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς. Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω κάποια δήλωση. Εάν χρειαστεί θα κάνουμε δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα και εάν υπάρξει λόγος.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε παρέμβαση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για να πάρουν τα πράγματα ένα θετικό δρόμο σε ό,τι αφορά την ALPHA και την Εθνική. Θα ήθελα να μου πείτε, εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες και δεύτερον, αν ανησυχούν την κυβέρνηση, σε περίπτωση που το ναυάγιο επιβεβαιωθεί, γενικότερες επιπτώσεις στο χώρο της ελληνικής οικονομίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση ενημερώνεται και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνουν σε αυτές. Οι Διοικήσεις των Τραπεζών της Εθνικής και της ALPHA είναι εκείνες οι οποίες προσπαθούν, αυτή τη στιγμή, να βρουν τις λύσεις στα όποια προβλήματα υπάρχουν. Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε εκεί, να μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Καλό θα είναι να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε για όλη αυτή την υπόθεση και να αναμένουμε τις εξελίξεις από τις συνεννοήσεις μεταξύ των δύο Τραπεζών.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Για την ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν, μία διευκρίνιση. Πότε θα αναχωρήσει ακριβώς αυτή η αποστολή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο πλαίσιο της διεθνούς δύναμης, ίσως στο τέλος του μήνα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Αποκαλύπτεται σήμερα ότι σε ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν τοποθετημένα συστήματα παρακολούθησης με οθόνες. Πρώτον, είναι σε γνώση της κυβέρνησης αυτό και δεύτερον, ελέγχεται εάν αυτό χρησιμοποιείται κατά την ώρα των μαθητών και της σχολικής δραστηριότητας ή μετά από αυτήν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα το ελέγξω, μέσω του υπουργείου Παιδείας και θα σας ενημερώσω.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Γρυλλάκης διέψευσε ότι είναι ο συντάκτης της περιβόητης λίστας στην οποία περιλαμβάνονται πολλά στελέχη του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ. Τελικά, η κυβέρνηση γνωρίζει από πού προέρχεται αυτή η λίστα και ποιός είναι ο συντάκτης της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το θέμα έχει κλείσει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο και αν ναι, ποιός είχε την πρωτοβουλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως και όλοι οι αρμόδιοι από την πλευρά της κυβέρνησης, ενημερώνονται και παρακολουθούν από πολύ κοντά αυτή την υπόθεση. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει παρέμβαση στην υπόθεση.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Καρατζά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Καρατζάς είναι ένας εκ των δύο εμπλεκόμενων μερών. Είναι λογικό, λοιπόν, ο κ. Καρατζάς με τον κ. Κωστόπουλο -αν αυτό ρωτάτε- να συνεργάζονται για να βρουν λύση.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ρωτώ για το ενδεχόμενο επαφής του Πρωθυπουργού με τον κ. Καρατζά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους και παρακολουθεί από πολύ κοντά αυτή την υπόθεση. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν υπήρξε παρέμβαση του Πρωθυπουργού ή άλλου κυβερνητικού στελέχους.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ούτε του κ. Χριστοδουλάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει σε αυτό το θέμα. Βεβαίως, η κυβέρνηση παρακολουθεί και ενημερώνεται, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά γενικότερα την οικονομία της χώρας. Δεν μπορούμε, όμως, να μιλήσουμε για παρεμβάσεις, διότι δεν υπήρχαν παρεμβάσεις. Το θέμα χειρίζονται μεταξύ τους οι διοικήσεις της Εθνικής και της ALPHA οι οποίες αναζητούν το δρόμο, ώστε να προχωρήσει το επιχειρησιακό σχέδιο και η εξαγγελία που είχαν κάνει για τη συγχώνευση.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σχετικά με τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε ολιγωρία στη φύλαξη του Παύλου Μπακογιάννη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κατανοώ την ερώτησή σας. Πιστεύω ότι τα θέματα αυτά έχουν κριθεί την εποχή εκείνη. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουμε κατά της τρομοκρατίας, εκτιμούμε πάντα ότι, χάρη στη συστηματική και σοβαρή δουλειά μας, θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 January 2002 - 14:05:07 UTC