Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είμαι υποχρεωμένος να επαναφέρω ένα θέμα που τέθηκε χθες και έχει αναστατώσει τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου. Αναφέρομαι στην απαράδεκτη πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, της αμερικανικής πρεσβείας, να δημιουργήσει νέο κτίριο στα κατεχόμενα και μάλιστα να δώσει δεξίωση με τραγούδια και καλεσμένους Τουρκοκύπριους πολιτικούς και τον Ντενκτάς. Αυτή η θέση κρύβει πολύ μεγάλες επιδιώξεις από την πλευρά των Αμερικανών. Φοβούμαι, μήπως οδηγηθούμε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους και είναι αυτό που ανησυχεί και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Χθες, δώσατε μια, θα έλεγα, λιτή απάντηση. Δηλαδή, είπατε ότι συμφωνείτε με τον κ. Παπαπέτρου. Θέλω να παίξει το ρόλο της, σε αυτή την περίπτωση, και η Ελλάδα, ώστε να μη συμβούν τα χειρότερα, την ώρα μάλιστα που αρχίζει ο διάλογος σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή. Δεν μπορεί να μένει αμέτοχη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημειώνω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανησυχίες σας. Θέλω, όμως, να πω ότι επειδή ακριβώς είναι πολύ ευαίσθητη περίοδος και έχει αρχίσει ήδη ο διάλογος, η καλύτερη τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά γι` αυτή την περίοδο, είναι να υπάρχει πάντα συνεννόηση και να συμβαδίζουμε με τις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Επομένως, η πλήρης στήριξη που δώσαμε στις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης και η ταύτισή μας με τις δηλώσεις του κ. Παπαπέτρου, αυτό τον τόνο έρχεται να δώσει: Οτι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει, ήδη, κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση που είπατε. Εχει κάνει, ήδη, τις διαμαρτυρίες της. Εξέφρασε την άποψη ότι οι πρώτες εξηγήσεις που πήρε δεν ήταν ικανοποιητικές. Θα συνεχίσει τα διαβήματά της. Η πλήρης στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε χθες και είναι δεδομένη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οταν είπα ότι θα πρέπει να παίξει το ρόλο της η ελληνική κυβέρνηση, εννοούσα το εξής: Οτι θα έπρεπε και εσείς στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, που είναι οι "αρχιτέκτονες" αυτού του σκηνικού να παίξετε το ρόλο σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι, ήδη, έχουμε παίξει το ρόλο μας και θα τον συνεχίσουμε. Διότι, σε κάθε διεθνή επαφή τίθεται θέμα Κυπριακού. Πρόσφατα, στις συναντήσεις μας και με τον Πρόεδρο Μπους και τους κυρίους Πάουελ και Ράμσφελντ, αλλά και με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ετέθη η αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Ζητήθηκε να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Να είστε βέβαιος ότι σε οποιαδήποτε διεθνή επαφή γίνεται, το θέμα τίθεται με τον πιο αποφασιστικό και έντονο τρόπο. Διότι, μας ενδιαφέρει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Με αφορμή αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών και αρμόδιου για κάποια ευρωπαϊκά θέματα κ. Γκιουλέμ που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι σε θετική κατεύθυνση. Επαναφέρουν εποχές πλήρους αδιαλλαξίας. Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι η αδιαλλαξία δεν πρόκειται να ωφελήσει την Τουρκία. Η αδιαλλαξία αποδείχθηκε ότι την οδήγησε σε απομόνωση σε μια σειρά θέματα. Τέτοιες αδιάλλακτες δηλώσεις, που δείχνουν να μην κατανοούν ότι όλη η διεθνής κοινότητα θέλει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό και ότι η Ευρώπη στηρίζει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., μας γυρίζουν πίσω. Δεν συμβάλουν και δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την ίδια την Τουρκία. Θα πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα των καιρών, το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας και να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία, να έχει μια διαφορετική στάση.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να σχολιάσει η Αθήνα την πληροφορία που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ότι κάποιοι ευρωβουλευτές νοικιάζουν στα κατεχόμενα βίλες, έναντι του γελοίου ποσού του ενός δολαρίου το χρόνο, προκειμένου να στηρίζουν τις θέσεις του ψευδοκράτους στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ επί πληροφοριών, επειδή είναι σοβαρό το θέμα αυτό. Γνωρίζετε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται και ονόματα και συγκεκριμένα στοιχεία. Ας κάνουμε, λοιπόν, τη σχετική έρευνα και από εκεί και πέρα, εάν κάτι διαπιστωθεί, θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση σκέφτεται να ενεργοποιήσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ή θα συνεχίσει να φέρει την ευθύνη του χειρισμού των εθνικών θεμάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Γι` αυτό, εξάλλου, την εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Γνωρίζετε, όμως, ότι πάντα και ενημερώνουμε και λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις που εκφράζονται από τα κόμματα. Για παράδειγμα, όταν γύρισε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα συμπεράσματα των επαφών μας με την αμερικανική πλευρά. Αυτές οι συναντήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, με εξαίρεση τη Ν.Δ. που η συνάντηση έγινε με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης, γνωρίζετε ότι υπήρξε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, στην οποία ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων και έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. Δεν κάνουμε, λοιπόν, καμία, όπως είχε πει ο αρχηγός της Ν.Δ., μυστική διπλωματία. Λειτουργούμε με βάση τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Λειτουργούμε, προωθώντας τις θέσεις της Ελλάδας, έχοντας πετύχει, με τις πρωτοβουλίες μας, και τη διεθνή καταξίωση της Ελλάδας, αλλά και την ανάδειξη των εθνικών θεμάτων σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να συμπεράνω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικότερα της μείζονος, υιοθετούν και κρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα αυτό. Διότι, κατ` αρχάς, δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους τους, άρα, ποτέ δεν θα πω κάτι τέτοιο και δεύτερον, διότι κατά καιρούς έχουν εκφράσει άλλες θέσεις. Είπα ότι εμείς φέρουμε την ευθύνη. Βεβαίως, τους ενημερώνουμε τακτικά και ανταλλάσσουμε απόψεις. Αν υπάρξει κάποια θετική άποψη που συμβάλλει, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην την υιοθετήσουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, από ότι φαίνεται πάμε σε κινητοποιήσεις των αγροτών για κλείσιμο των εθνικών δρόμων. Και το ερώτημα είναι, η κυβέρνηση θα επιτρέψει κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς είχε χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, μια σειρά επαφών με εκπροσώπους των αγροτικών ενώσεων και κατέδειξε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ανέλαβε, αυτό που είχαμε πει και χθες, ότι δηλαδή η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλεί τις δυνατότητές της για να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές τις συστάσεις περίπου 9.500 βαμβακοπαραγωγών γύρω από τις αποδόσεις των καλλιεργειών τους και το γεγονός ότι ο κ. Δρυς επανέλαβε και χθες ότι θα αντιμετωπίσει με κατανόηση στρεμματικές δηλώσεις που έχουν δείξει απόδοση μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη χρονιά, είναι ενδεικτικό του πώς χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα, δίνει τον τόνο του σεβασμού με τον οποίο προσεγγίζουμε τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Θέλω να διαβεβαιώσω, ότι εξαντλούμε όλες τις δυνατότητές μας για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός. Όμως, εκείνο που επίσης θέλουμε να τονίσουμε, είναι ότι κατανοούμε πως έχουν δικαίωμα, τόσο οι αγρότες, όσο και οι αγροτικές ενώσεις τους να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Η Κυβέρνηση κατανοεί ότι ένα τμήμα του ελληνικού λαού -και ιδιαίτερα ένα τόσο μεγάλο τμήμα- έχει το δικαίωμα μέσα από τις ενώσεις του να θέσει τα αιτήματά του, να επιλέξει τον τρόπο των κινητοποιήσεών του.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσουν ώριμες σκέψεις, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι καμία κινητοποίηση δεν μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή πορεία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών. Καμία κινητοποίηση δεν πρέπει να στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου. Επαναλαμβάνω ότι όλες οι κινητοποιήσεις είναι σεβαστές, αλλά δεν θα πρέπει να δημιουργούν μείζονα κοινωνικά προβλήματα, να διαταράσσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την ομαλότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και πιστεύω ότι αυτό είναι χρέος της απέναντι σε όλους τους Ελληνες πολίτες. Ναι, λοιπόν, στην επίλυση των προβλημάτων. Ναι στο σεβασμό των κινητοποιήσεων, με τρόπο όμως που η ελληνική οικονομία και η κοινωνία θα μπορούν να λειτουργήσουν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εξι χρόνια τώρα, με κυβέρνηση υπό τον κ. Σημίτη, κάθε χρόνο, έχουμε τέτοια γεγονότα, τέτοιες διαμαρτυρίες και κάθε φορά πυροσβεστικά δίδονται ορισμένες λύσεις. Μπορεί να μας πει η κυβέρνηση αν θα λύσει ριζικά το πρόβλημα των αγροτών για να μην επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τέτοια φαινόμενα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να είστε βέβαιος ότι αν διαθέταμε μαγικό ραβδάκι για να εξαφανίσουμε τα προβλήματα, θα τα είχαμε εξαφανίσει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλώ για μαγείες@ Το πρόγραμμά σας ποιο είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πρόγραμμά μας είναι συγκεκριμένο και βάσει αυτού βαδίζουμε. Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών στον αγροτικό τομέα δημιουργούνται προβλήματα. Αλλάζει το καθεστώς επιδοτήσεων, για παράδειγμα. Δημιουργούνται νέοι ανταγωνισμοί στη γεωργία. Για παράδειγμα, είναι σε εξέλιξη ένας ανοικτός ανταγωνισμός σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα. Αυτά επιφέρουν προβλήματα και τα προβλήματα αυτά κάθε φορά με τον ανάλογο προγραμματισμό επιχειρούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ξέρετε πόσα από αυτά τα προβλήματα έχουν διευθετηθεί; Ξέρετε πόσες συγκεκριμένες απαντήσεις έχουν δοθεί; Δεν θα είχαν περιοριστεί οι κινητοποιήσεις σε ορισμένους τομείς, αν δεν είχαμε δώσει λύση στα προβλήματα. Ο αγροτικός πληθυσμός αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας. Το γεγονός ότι δεν παρατηρείται ένα γενικευμένο πρόβλημα οφείλεται ακριβώς στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση. Δεν θα ισχυριστούμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Θα ισχυριστούμε, όμως, ότι δουλεύουμε σωστά και σοβαρά, με πρόγραμμα και προσεγγίζουμε τα προβλήματα του Ελληνα αγρότη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός χθες κατά την παρέμβασή του χαρακτήρισε "εχθρική πράξη" την κίνηση των "45" για το Ασφαλιστικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε τέτοιος χαρακτηρισμός. Θα παρακαλούσα και πάλι όλους να διαβάσουν ξανά το κείμενο από τη χθεσινή πολιτική ενημέρωση.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο κ. Χρυσανθακόπουλος παραμένει στη θέση του, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις του κ. Τριανταφυλλόπουλου. Επίσης, αν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός σκοπεύουν να ζητήσουν την αποχώρησή του από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής για τα τυχερά παιχνίδια και αν αυτή η αποκάλυψη, να παίζει δηλαδή τυχερά παιχνίδια, ενώ ο ίδιος είναι Πρόεδρος μιας επιτροπής που διερευνά το θέμα αυτό, συνιστά ηθικό και πολιτικό θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απευθύνεστε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έχει χρέος να ενημερώνει για θέματα που σχετίζονται με την πορεία του κυβερνητικού έργου. Το ιδιαίτερα λυπηρό αυτό θέμα, δεν σχετίζεται με την πορεία του κυβερνητικού έργου. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να μην τοποθετηθώ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχω δύο ερωτήσεις. Η μια αφορά μια φήμη που υπάρχει σήμερα ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αν έχετε κάτι επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αν αναφέρεστε στη σημερινή συνεργασία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής, η συνεργασία αυτή αφορούσε το γενικότερο προγραμματισμό, όσον αφορά την κατάθεση των νομοσχεδίων στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια συνηθισμένη συνεργασία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και η δεύτερη ερώτηση είναι, αν γνωρίζετε το λόγο της σημερινής επίσκεψης του κ. Μίλερ στο Υπουργείο Εξωτερικών, γιατί οι καιροί είναι πονηροί, γιατί ο κ. Παπανδρέου χθες συνάντησε τον Παλαιστίνιο αντιπρόσωπο, επίκειται η συζήτηση για τον Ευρωστρατό, άρα υπάρχουν πολλές εικασίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Μίλερ η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ συζητήθηκαν και τρόποι ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Στην ερώτηση του κ. Κοντόπουλου, αν άκουσα καλά, είπατε «λυπηρό θέμα»; Από ποια πλευρά είναι λυπηρό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει ήδη στο θέμα πλήρως.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε, ναι, στην επίλυση των προβλημάτων, όχι στο κλείσιμο των εθνικών δρόμων. Θέλω να μου πείτε, εάν πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις που γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, διαβλέπει η κυβέρνηση, θα λέγαμε ένα κομματικό χέρι, δάκτυλο ή είναι μόνο μια αυτούσια πράξη των αγροτών για τα προβλήματά τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να ξαναγυρίσουμε σε αυτή τη θεωρία περί «κομματικών δακτύλων», γιατί πιστεύω ότι δεν ωφελεί κανέναν. Εμείς θέλουμε να κοιτάμε τους αγρότες στα μάτια. Και τους λέμε ότι σεβόμαστε τις κινητοποιήσεις. Βεβαίως, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτό τους λέμε. Ακόμη και τώρα, ακόμη και την παραμονή, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, ήταν σε πόλεις της περιφέρειας και έδινε λύσεις στα προβλήματα. Κάποιες αγροτικές ενώσεις μπορεί να έχουν μια άλλη άποψη. Εκείνο, όμως, που λέμε είναι ότι αυτή η άποψη, αυτή η κινητοποίηση πρέπει να σέβεται και τους άλλους Ελληνες πολίτες.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: Είχε ενημερωθεί -και με αφορμή βέβαια τα όσα σας καταμαρτυρεί σήμερα η Ν.Δ., με ανακοίνωση του εκπροσώπου της- προηγουμένως η κυβέρνηση, πριν η κα Αγγελοπούλου προχωρήσει σε απολύσεις κορυφαίων στελεχών του «ΑΘΗΝΑ-2004»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν έχει αυτό καμία σχέση με την κυβέρνηση. Αυτά που λέει η Ν.Δ. είναι εκ του πονηρού. Προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα εκεί που δεν υπάρχει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αποφεύγετε να απαντήσετε στις ερωτήσεις των συναδέλφων για τον κ. Χρυσανθακόπουλο, θα ήθελα να σχολιάσετε....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την ακρίβεια, δεν αποφεύγω. Σέβομαι το λειτούργημά μου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δική μου εξήγηση. Εάν σας ικανοποιεί αυτό το κλίμα που επικρατεί αυτές τις ημέρες, εξ αφορμής του θέματος του κ. Χρυσανθακόπουλου, να βλέπουμε σε μια τοπική κοινωνία @και αυτό συμπεραίνεται ότι μπορεί να συμβαίνει και σε μια μεγαλύτερη- αυτή τη σχέση, όπως ασκείται, και των δημοσιογράφων και των πολιτικών. Σας ικανοποιεί αυτό; Γιατί, είστε και εκπρόσωπος Τύπου, σχετικός με τις δημοσιογραφικές οργανώσεις. Αυτό όλο το σύμπλεγμα των επαφών των δημοσιογράφων με τους πολιτικούς, με τα διαπλεκόμενα, με τους επιχειρηματίες, με τον τρόπο έκφρασης και παρουσίασης αυτών των γεγονότων, περιποιεί τιμή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου θέτετε μια ερώτηση που πράγματι είναι σημαντική. Θα πω, όμως, ότι παραβιάζετε ανοικτές θύρες, γιατί έχουμε φροντίσει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζετε ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, για παράδειγμα, ολοκληρώθηκε μια ιδιαίτερα συστηματική και σοβαρή διαδικασία χορήγησης αδειών στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ανάλογη διαδικασία γίνεται και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οτι έχει υπάρξει μια νομοθεσία, η οποία θα συμπληρωθεί με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το βασικό μέτοχο, η οποία φροντίζει και επιβάλλει -αν θέλετε- να μην υπάρχουν σχέσεις μεταξύ οικονομίας και ΜΜΕ, τουλάχιστον όσον αφορά τη λειτουργία του Δημοσίου και τη σχέση με το δημόσιο τομέα. Υπάρχει, λοιπόν, μια σειρά τέτοιων νομοθετικών παρεμβάσεων, ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο, που κατά τη γνώμη μου διασφαλίζει την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, ως πλαίσιο. Θα έλεγα, ότι με τις πρόσθετες παρεμβάσεις που θα γίνουν και που ελπίζω να υπάρξει πλήρης ομοφωνία των κομμάτων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της διακομματικής επιτροπής, θα υπάρξουν και κινήσεις που θα αποκαταστήσουν και την αναγκαία ανεξαρτησία, σπάζοντας την όποια σχέση με το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα», μεταξύ οικονομίας, ΜΜΕ και πολιτικών. Ετοιμάζουμε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι πολιτικοί και κατά την προεκλογική, ιδιαίτερα, περίοδο και τη σχέση τους με τα ΜΜΕ και τα όποια οικονομικά συμφέροντα. Μπαίνει τάξη σε όλα αυτά τα ζητήματα. Εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της πολιτικής και βεβαίως, εξασφαλίζεται και η ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Μιλάτε, λοιπόν, σε μια κυβέρνηση που έχει φροντίσει να υπάρξει μια σειρά παρεμβάσεων που δημιουργούν ένα ικανοποιητικό και θα έλεγα και πρωτοπόρο νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και για τον κ. Τσουκάτο εξ αφορμής της ερώτησης του κ. Γαργαλάκου, σας ρώτησα χθες και περιμένω μια απάντηση. Από τότε που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, τι συνέβη με τον κ. Τσουκάτο. Μου είπατε ότι δεν μπορείτε να απαντήσετε σε ένα τέτοιο θέμα. Ο κ. Τσουκάτος υπήρξε εκ των απορρήτων και σύμβουλος του Πρωθυπουργού...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα ότι δεν μπορώ, είπα ότι δεν με αφορά...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός ήταν ο λόγος που ο κ. Σημίτης τον έδιωξε ή ποιός ήταν ο λόγος που παραιτήθηκε ο κ. Τσουκάτος; Για να έχει αξιοπιστία και η κίνηση των «45». Ποιον να πιστέψουμε τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την αξιοπιστία του καθενός φροντίζει ο ίδιος. Από κει και πέρα, θα τοποθετηθώ εκεί που επιβάλουν τα καθήκοντά μου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν θα σας πω προσωπικές μου απόψεις.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δώσατε προηγουμένως μια απάντηση για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη. Ο Πρωθυπουργός, όμως, είδε και τον κ. Γείτονα. Μήπως έχετε κάποια απάντηση και γι αυτή τη συνάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι ο κ. Γείτονας είναι και αντιπρόεδρος της Βουλής, είναι και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας οικονομικού του ΠΑΣΟΚ. Είναι λογικό ο Πρωθυπουργός να συναντάται με στελέχη και μάλιστα επίλεκτα στελέχη του κόμματος.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 25 January 2002 - 14:05:09 UTC