Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας

Παρακαλώ, για τις ερωτήσεις σας

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η χθεσινή συγκέντρωση εξήντα και πλέον, νυν και πρώην βουλευτών, αποτελεί ένα μήνυμα για την κυβέρνηση, γιατί ειπώθηκαν και κάποια πράγματα, όπως ότι ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να οδηγήσουν το Κίνημα σε συντριβή και όχι σε ήττα. Εάν είναι ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση, ένας προβληματισμός που εκφράστηκε εκεί ή όπως υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι πρόκειται για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συναντήσεις γίνονται και θα γίνονται. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ζωντανό, δημοκρατικό κόμμα. Δεν βλέπω για ποιο λόγο θα πρέπει είτε να δραματοποιούμε, είτε να σχολιάζουμε κοινωνικές εκδηλώσεις ή πολιτικές συναντήσεις μεταξύ βουλευτών και στελεχών του κόμματός μας, όπου ανταλλάσσονται πολιτικές απόψεις. Ολα αυτά δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, ιδιαίτερα για ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι αυτό που μας ενώνει και προχωρούμε είναι η κοινή αγωνία και στράτευση για την προώθηση του έργου μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα λήγει η προθεσμία για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Εχει ληφθεί κάποια απόφαση; Και εάν όχι, πότε περιμένετε να ληφθεί; Επίσης, έχει λυθεί το θέμα του οικονομικού της ΙΑS;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τη Δευτέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των διαπραγματεύσεων με τους φορείς της δεύτερης προσφοράς. Θέλω να τονίσω ότι χειριζόμαστε το θέμα με ιδιαίτερη σοβαρότητα και συνέπεια. Πρόθεσή μας είναι να βρεθεί σίγουρη λύση για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Μας ενδιαφέρει να διατηρηθεί ο εθνικός μας αερομεταφορέας με τέτοια λειτουργία, ώστε να μην επιβαρύνει τον ελληνικό λαό. Είναι σαφές ότι μελετούμε, με σοβαρότητα και ευθύνη, εξαντλητικά όλες τις περιπτώσεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν και φυσικά τις προσφορές. Ας μην εγκλωβιζόμαστε χρονικά. Γίνεται σοβαρή δουλειά και όταν ληφθούν οι αποφάσεις, θα ανακοινωθούν. Επισημαίνω ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται δηλώσεις, όπως η χθεσινή του εκπροσώπου της Ν.Δ., με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά εμφανίζεται να επιχαίρει όταν υπάρχουν δυσκολίες ή όταν αναμένει να εμφανιστούν δυσκολίες για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχει συμφέρον όλος ο ελληνικός λαός για μια σίγουρη λύση -που εγγυόμαστε ότι θα βρεθεί- ώστε και ο εθνικός αερομεταφορέας να διατηρηθεί και ο ελληνικός λαός να μην επιβαρυνθεί. Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής και το αρμόδιο υπουργείο εργάζονται σοβαρά και σωστά προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι συζητάτε όλες τις δυνατότητες και τις προσφορές. Εχετε πολλές προσφορές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι συζητούμε τη δεύτερη προσφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια υπάρχει. Υπάρχει και άλλη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συζητούμε τη δεύτερη και τελευταία προσφορά. Οταν, όμως, μιλώ για όλες τις δυνατότητες, εννοώ ότι αν αυτή η προσφορά κριθεί ότι μπορεί να προχωρήσει, θα προχωρήσουμε. Εάν, όμως, κριθεί ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, θα αναπτυχθούν άλλα σενάρια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η δεύτερη προσφορά μήπως έχει ζητήσει παράταση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα, ήδη, ότι τη Δευτέρα θα έχουμε καθαρότερη εικόνα.

ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι Τούρκοι φαίνεται ότι τα τελευταία 24ωρα τεντώνουν επικίνδυνα το σκοινί στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Εχουμε τη δήλωση του Τούρκου Αρχηγού Στρατού Χιλμί Οζκιόκ την οποία έκανε σε κυπριακό έδαφος και απείλησε με πόλεμο ή με νέα τετελεσμένα, αν δεν δοθεί λύση στο Κυπριακό σύμφωνη με τις επιταγές του Ντενκτάς και εάν -όπως είπε- προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της κυπριακής δημοκρατίας στην Ε.Ε. Επίσης, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ έκανε δηλώσεις στο ίδιο μοτίβο και είπε ότι «άνοιγμα ελληνο-τουρκικού διαλόγου, σημαίνει ότι θα μιλήσουμε επί όλων των θεμάτων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα οδηγηθούμε -αν αποδεχθούμε το διάλογο- σε διάλογο εφ όλης της ύλης. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησή σας, απάντησα αναλυτικά χθες. Ο διάλογος, βεβαίως είναι θεμιτός και επιθυμητός. Βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα καλής γειτονίας και θέματα περαιτέρω συνεργασίας με την Τουρκία που πρέπει να συζητήσουμε. Θέλω να θυμίσω ότι μέσω του διαλόγου έχουμε καταλήξει σε δέκα συμφωνίες, που έχουν προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας. Αν, όμως, αναφερόμαστε σε θέματα που έχουν να κάνουν με εδαφικές διεκδικήσεις, θέλω να υπενθυμίσω, ότι πάγια θέση μας είναι ότι η μόνη εδαφική διαφορά που αναγνωρίζουμε, αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε μέσα από τις διερευνητικές επαφές και τις συζητήσεις που θα γίνουν, να μπορέσουμε να συντάξουμε το συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη, ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το θέμα. Οσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου Αρχηγού του Στρατού -με αυτή την ιδιότητα μετέχει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας- απάντησα χθες αναλυτικά. Επισημαίνω τα κύρια σημεία της χθεσινής τοποθέτησής μου:

Το πλαίσιο για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι δεδομένο. Είναι το πλαίσιο των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο οποίος, κατ` επανάληψη, έχει χαρακτηρίσει το @status@ στην Κύπρο, ως απαράδεκτο και έχει ζητήσει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Την ίδια πολιτική έχει αποδεχθεί και η Ε.Ε., η οποία, ως γνωστόν, διαπραγματεύεται, με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ένταξη της Κύπρου, που πιστεύουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Εχει αποδειχθεί, μέχρι τώρα, πολλές φορές, ότι κάθε επίδειξη αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, μόνο σε πλήρη διεθνή απομόνωση οδηγεί αυτή τη χώρα.

MΟΥΡΤΖΗΣ: Θα είδατε, σήμερα, στις εφημερίδες κάποια σχόλια, σε σχέση με μία χθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο κ. Βενιζέλος, παρουσία του κ. Καλατράβα. Θα ήθελα να μάθω, εάν συνάδει με τη θεσμική ιδιότητα του κ. Βενιζέλου το κύρος του και αν θέλετε το πολιτικό εκτόπισμά του να ομιλεί για λογαριασμό του. Δηλαδή, να θέλει να απαντήσει σε ερωτήσεις που διατυπώνονται από συναδέλφους για λογαριασμό του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Βεβαίως, γνωρίζετε ότι ορισμένες φορές δεν έχει σημασία προς τα πού απευθύνεται μία ερώτηση, αλλά ποιον αφορά. Ο κ. Βενιζέλος πολύ ορθά απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν τις επιλογές της κυβέρνησης γύρω από αυτά τα θέματα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η συνάδελφος ρώτησε για την αμοιβή του κ. Καλατράβα και ο κ. Βενιζέλος απάντησε για λογαριασμό του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, τοποθετηθεί. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την πληρωμή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Χθες, δημιουργήθηκε μια αναστάτωση στην Κύπρο, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, είπε ότι στα διεθνή φόρα κυοφορείται, αν θέλετε, και η εκ περιτροπής Προεδρία στην Κύπρο. Δεν ξέρω με ποια έννοια το είπε ο κ. Παπανδρέου. Αυτό έφερε αναστάτωση και ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει μία δήλωση -την οποία θα γνωρίζετε επίσης- ότι αυτά είναι απαράδεκτα για την κυπριακή πλευρά, δεν υπάρχει θέμα. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσετε τη θέση της ελληνικής πλευράς πάνω σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηδη, υπάρχει ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα, έχουν δοθεί όλες οι αναγκαίες εξηγήσεις και έχει αποκατασταθεί πλήρως το θέμα. Δεν υπήρχε αναφορά του κ. Παπανδρέου σε θέση. Υπήρξαν κάποιες αναφορές, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, σε ορισμένα θέματα που αναπτύχθηκαν από διάφορους κύκλους και όχι από την ελληνική κυβέρνησης. Βεβαίως, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερή. Στηρίζει τις πρωτοβουλίες και την πορεία των διαπραγματεύσεων, που γίνονται με ευθύνη του Προέδρου Κληρίδη από την κυπριακή πλευρά, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επανειλημμένα στο παρελθόν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προτείνει και θα έλεγε κανείς και εγκαλέσει τον Πρωθυπουργό που δεν δραστηριοποιείται προσωπικά ο ίδιος προς όφελος των αγροτών στο πλαίσιο της Ε.Ε. Χθες, ο Πρωθυπουργός συνάντησε τον αρμόδιο Επίτροπο της Γεωργίας και είχε ορισμένα θετικά αποτελέσματα. Δεν σας φαίνεται ότι αυτά τα θετικά αποτελέσματα τελικά δικαιώνουν τη Ν.Δ. για την κριτική που έχει ασκήσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, γιατί η Ν.Δ. δεν μας είπε ότι θα πρέπει να ασχοληθεί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πάντα ασχολείται, με τα μεγάλα θέματα της γεωργίας μας. Γνωρίζετε ότι, κατ` επανάληψη, τόσο στα Συμβούλια Κορυφής, όσο και προς τους αρμόδιους της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός έχει θέσει τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνα αγρότη και έχει δώσει μάχες -και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα- για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ελληνικής γεωργίας. Ο κ. Καραμανλής μας είπε ότι θα πρέπει να πάει ο Πρωθυπουργός σε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που θα αποδυνάμωνε, παρά θα εξυπηρετούσε τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν γνωρίζω εάν ξέρει καλά η Ν.Δ. τη λειτουργία της Κοινότητας. Πιθανόν αυτή η σύγχυσή της να οφείλεται και σε έλλειψη σχετικής γνώσης. Αλλά, θέλω να θυμίσω ότι είναι διαφορετικό να παρέμβει σε ένα Συμβούλιο Κορυφής ή προς την Ε.Ε. στο σύνολό της ή προς τον αρμόδιο Επίτροπο και είναι διαφορετικό να θέτεις θέματα σε ένα Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και να σηκωθείς να φύγεις. Γιατί, τελικά, δεν εξυπηρετείς και δεν συμβάλλεις σε τίποτα, όταν τα ίδια θέματα έχουν τεθεί -και μάλιστα τίθενται, συνεχώς- από τον αρμόδιο υπουργό. Παρεμβάσεις, λοιπόν, του Πρωθυπουργού έχουν γίνει πολλές φορές μέχρι τώρα, όπως αυτή που έγινε πριν ένα μήνα, προς τον κ. Φίσλερ.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι το αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά για τους Ελληνες αγρότες, φάνηκε και χθες, τόσο με την παρέμβασή του που είχε ως αποτέλεσμα μια ιδιαίτερα θετική στάση της Ε.Ε. στο θέμα των αποζημιώσεων, όσο και με τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε, με συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών, με σκοπό να είμαστε γρήγοροι, συνεπείς και αποτελεσματικοί στο θέμα των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές. Εμείς, ενδιαφερόμαστε για τον Ελληνα αγρότη. Είναι στο κέντρο της πολιτικής μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού είχαμε χθες τις επαφές του κ. Σημίτη στις Βρυξέλλες και ό,τι βγήκε από εκεί και τη διάθεση της κυβέρνησης να δοθούν οι αποζημιώσεις, εσείς τι περιμένετε πια από τους αγρότες; Τους ζητάτε ευθέως να "σπάσουν" τα μπλόκα, τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την παράδοση του βαμβακιού. Με βάση το τελικό άθροισμα των ποσοτήτων που θα έχουν παραδοθεί, θα γίνει η τελική συζήτηση της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα καθοριστεί η τιμή του βαμβακιού. Είναι, λοιπόν, μια σημαντική ημέρα. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα μπλόκα, έχω τοποθετηθεί, κατ` επανάληψη, και έχω επισημάνει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση καμία μορφή κινητοποίησης να στρέφεται κατά της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν αναφέρομαι γενικά στα μπλόκα. Αναφέρομαι στα μπλόκα, μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά. Οτι έχουμε, πλέον, μια δέσμευση για τις αποζημιώσεις 90 δις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από την αρχή υπήρχαν αυτές οι δεσμεύσεις και βλέπετε ότι επιταχύνεται η υλοποίησή τους. Είναι αυτό που είχα πει από την αρχή: Οτι η κυβέρνηση στέκεται ιδιαίτερα θετικά, αποτελεσματικά και δίνει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Συνεδρίασε, χθες, ο ΚΤΕ Οικονομίας ΠΑΣΟΚ, όπου ο αρμόδιος υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης ενημέρωσε για την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου. Θα ήθελα εάν έχετε να μας πείτε κάτι επ` αυτού και αν η κυβέρνηση -υπάρχει μια πρόταση που κατατέθηκε- συζητά όχι μόνο την κατάργηση, όπως είπατε, γιατί δημιουργούνται και διάφορα προβλήματα, αλλά και έναν έλεγχο -έτσι τουλάχιστον έχω καταγράψει εγώ- on line που θα είναι χωρίς να μεσολαβούν παράγοντες ή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή οτιδήποτε άλλο, για να μπορεί έτσι να αποδειχθεί εάν αυτά τα μηχανήματα λειτουργούν τελικά στο παράνομο τζόγο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας αποτελεί εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια συζήτηση των αρμόδιων υπουργών συνήθως με τους βουλευτές μας και βεβαίως, δεν νομίζω ότι είναι θέμα που θα πρέπει να σχολιάσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είναι διαδικασία σημαντικού και πλούσιου διαλόγου, συμβολής των βουλευτών μας στις τελικές επιλογές της κυβέρνησης. Αυτή η συμβολή υπήρξε και χθες. Και, βεβαίως, πάντα η κυβέρνηση στη διαμόρφωση των τελικών επιλογών της λαμβάνει υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις που εκφράζονται. Δεν χρειάζονται σχόλια σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι μια εσωτερική διαδικασία του κυβερνώντος κόμματος.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επανέλθω στο χθεσινοβραδινό δείπνο. Σε ένα από τα τελευταία δείπνα, που είχαν συμβεί στο παρελθόν, ο Πρωθυπουργός είχε εμφανιστεί ενοχλημένος από τη συνάντηση εκείνη. Τι πιστεύετε ότι δεν θα τον ενοχλήσει το γεγονός του χθεσινού δείπνου, των 45 και πλέον στελεχών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη χρησιμοποιούμε επίθετα -και μάλιστα ορισμένες φορές αυθαίρετα- που νομίζω ότι δεν εκφράζουν κανέναν. Οσον αφορά την ουσία του θέματος σας καλύπτει η απάντηση που έδωσα στην αρχή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Να προωθήσω παραπέρα το σκεπτικό: Δεν πιστεύετε ότι όλες αυτές οι διεργασίες και τα δείπνα καλλιεργούν ένα κλίμα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και εμποδίζουν το κυβερνητικό έργο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η μόνη αποσταθεροποίηση που επέρχεται με τα δείπνα είναι η αποσταθεροποίηση των κιλών και της σιλουέτας μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης -εντάξει, καταλαβαίνω το πνεύμα της απάντησής σας- θέλω να μου εξηγήσετε ποιοι είναι αυτοί οι κυβερνητικοί παράγοντες που εξέφρασαν σήμερα τη δυσαρέσκειά τους και καταγράφεται σε μια σειρά από ρεπορτάζ, για το δείπνο των 50 βουλευτών χθες; Υπάρχουν σημερινά ρεπορτάζ -τα οποία πιστεύω διαβάσατε- που λένε ότι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ενοχληθεί και ότι έσπευσαν μάλιστα να δηλώσουν ότι είχε κοσμικό χαρακτήρα για να το αποδυναμώσουν, ενδεικτικό και της αντίδρασής τους κ.λπ. Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες, όταν εσείς επισήμως μας λέτε ότι σιγά, η σιλουέτα και τα κιλά, είναι αυτά που αποσταθεροποιούνται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει.

Επιτρέψετε μου να σχολιάσω και ένα άλλο θέμα. Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αναφορικά με ορισμένες δηλώσεις που έγιναν εκεί από τον κ. Μεϊμαράκη, τονίζω ότι αντιπερισπασμοί δεν γίνονται αποδεκτοί. Η Ν.Δ. οφείλει να απαντήσει σε ένα μεγάλο θέμα που έχει τεθεί, έχει αποδειχθεί και που το έχει μάθει η ελληνική κοινωνία. Μιλώ για τους μυστικούς τροφοδότες λογαριασμούς. Η προσπάθεια του Γραμματέα της Ν.Δ. να δημιουργήσει αντιπερισπασμού δεν πείθει κανέναν. Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει να κρύψει τίποτα γύρω από τα οικονομικά του. Αυτό, ας απασχολήσει άλλους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΗΣ: Αντιπερισπασμοί γιατί δεν γίνονται αποδεκτοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπό την έννοια, ότι δεν μας πείθουν και δεν αποτελούν πολιτικό επιχείρημα. Αυτό εννοώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι δεν είναι αληθινά αυτά που λέγονται για το ΠΑΣΟΚ, για το ονόματα. Τότε σε ποια ονόματα είναι οι λογαριασμοί στη Γερμανία. Είναι στον κ. Σημίτη ή στον κ. Λαλιώτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έχετε τη δυνατότητα, όταν το ΠΑΣΟΚ κάνει τη δήλωση στη Βουλή ή στις αρμόδιες αρχές, γύρω από τα οικονομικά του, να πληροφορηθείτε αναλυτικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, εδώ εσείς μας τα λέτε. Εσείς πρέπει να μας απαντήσετε. Κάνατε δήλωση κ. Υπουργέ, δεν θα απαντήσετε τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα ήδη. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να κρύψει και όλα αναφέρονται μέσα στις εκθέσεις που κάνει. Σας παραπέμπω σε αυτές τις εκθέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν ξέρετε σε ποιους είναι οι λογαριασμοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι δηλώσεις που έκανα είναι αναλυτικότατες. Σας παραπέμπω σε αυτές, θα έχετε τη δυνατότητα να πάρετε ικανοποιητικές απαντήσεις στο ερώτημα που θέτετε. Από την πλευρά μου σας απάντησα, ήδη. Και σας απάντησα γιατί μετά θα με ρωτήσετε για την Αυστραλία και μετά για τις ΗΠΑ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπωσδήποτε, εάν υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα που μπορείτε να τα βρείτε, είναι απλό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 31 January 2002 - 15:05:09 UTC