Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Κατηφόρη. Στις 13.15, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, με αντικείμενο την προετοιμασία του ΚΥΣΕΑ για θέματα εξοπλισμών.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο. Στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη. Στις 13.30, θα έχει συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτισμού Ν. Αλευρά, για την παρακολούθηση της προόδου των έργων που σχετίζονται με την ολυμπιακή προετοιμασία.

Την Τετάρτη, στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου και στις 13.30 θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσο Παπαδόπουλο.

Την Πέμπτη, θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την πολιτική για τα ΜΜΕ και τη γενικότερη πορεία του κυβερνητικού έργου. Στις 14.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον απερχόμενο αρχηγό του ΓΕΑ κ. Λυτζεράκο.

Την Παρασκευή, στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει, στη Βουλή, σε ερωτήσεις, εάν χρειαστεί. Στις 11.30, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Χριστόφια και στις 12 το μεσημέρι, είναι προσδιορισμένη η συνάντησή του με τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος αμφισβητεί εάν η χώρα κυβερνάται. Είπε ότι δεν κυβερνάται η χώρα. Τι σχόλιο έχετε να κάνετε επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η χώρα κυβερνάται και κυβερνάται καλά. Το καράβι πλέει σταθερά στην προσδιορισμένη πορεία του και ο καπετάνιος κρατάει πολύ καλά το τιμόνι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από αυτή τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει πρόβλημα διαγραφής του κ. Πάγκαλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τονίσει από χθες ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, τοποθετηθεί στην προηγούμενη ερώτησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε και κάτι που αφορά εσάς, που είστε και υπουργός Τύπου, ότι επτά χρόνια είναι η κυβέρνηση Σημίτη και ακόμη συζητάμε για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Τι έχετε να απαντήσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επί της ουσίας έχω, ήδη, τοποθετηθεί. Γνωρίζετε ότι μετά το 1995, με το Ν. 2328, το λεγόμενο "Νόμο Βενιζέλου", κινήθηκε η διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Η διαδικασία αυτή ήταν ιδιαίτερα επίπονη. Γνωρίζετε ότι υποβλήθηκαν 160 αιτήσεις για άδειες εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Εάν δεν υπήρχαν πρόσθετες νομικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της εξέτασης των φακέλων, τότε θα είχαν κοπεί περίπου όλοι οι σταθμοί, διότι ήταν η πρώτη φορά που εφαρμοζόταν αυτή η διαδικασία. Υπήρξαν σοβαρότατες δυσκολίες και χρειάστηκε, κατ` επανάληψη, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τύπου να λάβει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά και με τις δυσκολίες της πρώτης φοράς που ήταν πολύ μεγάλες, έγινε ένα πραγματικά σημαντικό έργο και έχουμε φθάσει αυτή τη στιγμή στην τελική ευθεία. Γνωρίζετε ότι, ήδη, έχω υπογράψει τις 27 άδειες ραδιοφωνικών σταθμών της Θεσσαλονίκης. Το ΕΣΡ έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των αδειών των ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας και αναμένω τα πρακτικά για να εκδοθεί η υπουργική απόφαση. Είμαστε στην τελική ευθεία. Σήμερα, λήγει η προθεσμία, εάν δεν κάνω λάθος, για την προσκόμιση των τελευταίων δικαιολογητικών για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Επομένως, αποδεικνύεται ότι μέσα από όλες τις δυσκολίες και με το πλούσιο έργο που έγινε στο υπουργείο από τους προκατόχους μου, έχουμε φθάσει σε μία φάση που μπορούμε να λέμε ότι θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι όλα αυτά δεν αποτελούν απάντηση στον κ. Πάγκαλο, βεβαίως, αλλά επειδή το είδα πολλές φορές να αναφέρεται, γι` αυτό έκρινα σκόπιμο να το σχολιάσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρώτησα, με αφορμή αυτό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ, όμως, απάντησα με αφορμή αρκετές παρεμβάσεις που είδα από πολλά πολιτικά και δημοσιογραφικά στελέχη σε σειρά τηλεοπτικών εκπομπών. Πιστεύω ότι ήταν καλή ευκαιρία για να δώσουμε εξηγήσεις. Δεν είναι κακό να ανταλλάσσονται απόψεις και να δίνονται εξηγήσεις. Θεωρούμε ότι, πράγματι, έγινε ένα σπουδαίο έργο, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., η οποία -θέλω να σας θυμίσω- προχώρησε χωρίς κανένα πλαίσιο και χωρίς καμία διαδικασία, πράγμα που δημιούργησε την αίσθηση και της αταξίας και της αναρχίας στο χώρο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή την προηγούμενη απάντηση που δώσατε, τι πρέπει να κάνει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για να μην απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού; Τι χειρότερο μπορεί να πει από αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ερώτησή σας έχει, ήδη, απαντηθεί από τις προηγούμενες απαντήσεις που έδωσα.

ΤΑΚΗΣ: Σε λίγη ώρα, ανακοινώνεται και επισήμως η υποψηφιότητα του κ. Παπουτσή για το Δήμο της Αθήνας. Θα μας πείτε τα βήματα που έγιναν, μέχρι να φθάσουμε σε αυτή την ανακοίνωση, τις τελευταίες ώρες, την όποια συνεννόηση έγινε με τον Πρωθυπουργό, τι είπε ο Πρωθυπουργός και εν πάση περιπτώσει, τι σημαίνει για σας αυτή η υποψηφιότητα και πόσο θεωρείτε ότι μπορεί να είναι νικηφόρα για το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι μιλάτε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Οι οποιασδήποτε μορφής τέτοιες ανακοινώσεις θα γίνουν από τους αρμόδιους του Κόμματος και ειδικότερα από το Γραμματέα Κ. Λαλιώτη. Επομένως, από το ΠΑΣΟΚ θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Βεβαίως, αυτές οι ανακοινώσεις θα δεσμεύουν όλους μας στη στήριξη μιας υποψηφιότητας που θα διεκδικήσει το Δήμο της Αθήνας.

ΤΑΚΗΣ: Εσείς δεν έχετε κανένα σχόλιο για τον κ. Παπουτσή; Πώς βλέπετε την υποψηφιότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι το ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι ο κ. Παπουτσής -ένα στέλεχος με πλούσια πολιτική εμπειρία, αλλά και εμπειρία στην Ευρώπη και σε κυβερνητικές θέσεις- έθεσε την υποψηφιότητά του στη διάθεση του κόμματος. Ως ενέργεια, είναι ιδιαίτερα θετική. Από εκεί και πέρα, τις αποφάσεις θα τις λάβει το κόμμα. Και θα τις στηρίξουμε όλοι μαζί.

ΜΙΧΑΗΛ: Η ερώτησή μου έχει δύο σκέλη: Πρώτον, ο κ. Σημίτης με τον κ. Κατηφόρη συζήτησαν, ενδεχομένως, τον τρόπο αξιοποίησης του κ. Πάγκαλου, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του να βοηθήσει στη διαδικασία της Συντακτικής Συνέλευσης της νέας τηλεκυβερνητικής; Και δεύτερον, συζήτησαν τα "παράπονα" πολλών ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του κ. Κατηφόρη, τα οποία έχουν φτάσει και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, όσον αφορά και τη συμμετοχή του σε Επιτροπές και τη στάση του σε συγκεκριμένες διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γενικά τον τρόπο που λειτουργεί ως επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Κατηφόρη γενικότερα θέματα που σχετίζονται με την πορεία της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των δραστηριοτήτων της επί της ουσίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, διαβάσαμε σε διάφορες εφημερίδες ότι πιθανό να υπάρξει και δεύτερο κύμα "επιθέσεων" κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, το επόμενο διάστημα. Εχει κάτι υπόψη της η κυβέρνηση, θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διαβάσαμε κι εμείς τα σχετικά δημοσιεύματα. Δεν έχω παρά να επαναλάβω προηγούμενες δηλώσεις μου. Η Δημοκρατία έχει τις άμυνές της και έχει, όπως αποδείχθηκε, με την ομόθυμη στήριξη του πολιτικού κόσμου, την ικανότητα να περιφρουρήσει το κύρος των θεσμών. Από εκεί και πέρα, αναμφίβολα οι οποιεσδήποτε αποκαλύψεις είδαν το φως της δημοσιότητας συμβάλλουν στην αποκάλυψη και καταδίκη αυτών των σχεδίων.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω εάν οι φάκελοι με τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που μπορεί να σχετίζονται με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχουν διαβιβαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή όχι, διότι φαίνεται ότι υπάρχει μια διαφορά με αυτό που λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι θα έδινε αυτούς τους φακέλους στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το ΥΠΕΞ λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα γι αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρεστε στη σημερινή ενημέρωση του κ. Μπεγλίτη. Θέλω να τονίσω ότι την Παρασκευή με ενημέρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία από το υπουργείο Δικαιοσύνης και διαβιβάζονται στο ΥΠΕΞ, για να αποσταλούν στο Δικαστήριο. Πρόκειται, δηλαδή, περί απλής μεταφοράς στοιχείων και όχι για πράξεις ουσίας του ΥΠΕΞ. Με αυτή την έννοια είναι μια διαδικασία που έχει να κάνει καθαρά με όρους τυπικής εκτέλεσης. Θα αποσταλούν με το διπλωματικό σάκο στο αρμόδιο Δικαστήριο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν το καράβι στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, επειδή προηγουμένως αναφερθήκατε σε καράβι, πλέει ομαλά. Διότι οφείλω να σας πω ότι χθες υπήρξε αναστάτωση στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον πολιτικό κόσμο, αναφορικά με την "περίφημη" επιστολή Τζεμ, η οποία εστάλη στους "15" και η οποία, όπως λένε, απεκρύβη ή δεν ενημερώθηκε σχετικά η κυπριακή κυβέρνηση από τον κ. Παπανδρέου. Και βεβαίως, αυτή η επιστολή μιλούσε για ύπαρξη δύο κρατών και για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Θα ήθελα, επίσης να σχολιάσετε τη δήλωση βόμβα του Ντενκτάς, μετά το ' 74 δεν έχει ξαναδηλωθεί τέτοιο πράγμα, ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν πρόσφυγες πλέον. Και ακόμη να σχολιάσετε το γεγονός ότι έχουν συληθεί 133 εκκλησίες στα κατεχόμενα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ενημέρωση για την επιστολή του κ. Τζεμ έγινε στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ισπανικής Προεδρίας. Αμέσως μετά ενημερώθηκαν σχετικά οι δημοσιογράφοι, γι` αυτό δημιούργηθηκε αυτή η λανθασμένη εντύπωση ότι δήθεν κάτι απεκρύβη. Δεν είναι έτσι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μιλώ για ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισήμως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε. Στο Συμβούλιο Υπουργών έγινε, επίσης, ενημέρωση γύρω από την επιστολή Τζεμ. Αμέσως μετά έγινε μια ενημέρωση στους δημοσιογράφους από την ισπανική Προεδρία και από εκεί δημιουργήθηκε αυτή "η παρεξήγηση". Δεν υπάρχει, όμως, επί της ουσίας τέτοιο θέμα.

Οσον αφορά, την ουσία του προβλήματος θα έλεγα ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επαναλαμβάνει τις γνωστές τουρκικές θέσεις. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού συνδέεται άρρηκτα με την ευρωπαϊκή πορεία της. Γι αυτό και πρέπει να είναι πραγματική αυτή η συμβολή και να μη μένει στην επανάληψη των γνωστών αδιάλλακτων θέσεων. Από την άλλη η προσπάθεια, για επίλυση του Κυπριακού γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Υπάρχει ένα πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και σε αυτό αναπτύσσονται και οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Η τουρκική πλευρά πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συμβάλει πραγματικά και όχι να επιμείνει στη γνωστή αδιαλλαξία που δεν πετυχαίνει τίποτα άλλο, παρά να την οδηγήσει σε απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κατ` αρχάς, θέλω να σας πω ότι στην Κύπρο -και έγιναν και σχετικές δηλώσεις- λένε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε από τον κ. Παπανδρέου. Εσείς λέτε ότι ενημερώθηκε. Το ξεπερνάω. Θέλω, όμως, να σας πω σαν συνέχεια ότι ο κ. Φερχόιγκεν, βάσει αυτής της επιστολής, θέλει διάλογο για το Κυπριακό. Αυτό δημοσιεύθηκε. Επομένως, αυτή την επιστολή μην την περνάμε τελείως επιδερμικά. Εχει τη σημασία της και θα πρέπει να την εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά και θα πρέπει να ενημερώνεται η κυπριακή κυβέρνηση για να ξέρει πού βαδίζουμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα ότι όταν έγινε η σχετική ενημέρωση στο άτυπο Συμβούλιο για την επιστολή αυτή, η ελληνική πλευρά είπε αυτά που έπρεπε να πει και στη συνέχεια θα ενημερωνόταν και η κυπριακή πλευρά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Α, θα ενημερωνόταν. Τώρα το είπατε καλά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηδη έχει γίνει. Αλλά σας είπα ότι μιλάμε για αρκετές μέρες πριν. Γνωρίζετε, όμως, ότι δημιουργήθηκε ένα θέμα από την ενημέρωση που έκαναν κύκλοι της ισπανικής Προεδρίας προς τους δημοσιογράφους. Γι αυτό και δημιουργήθηκε αυτό το πρωθύστερο σχήμα, το οποίο οφειλόταν καθαρά σε μια ενημέρωση που έγινε άτυπα από κύκλους της ισπανικής Προεδρίας. Δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί στοιχείο παρεξήγησης. Τα θέματα έχουν ήδη επιλυθεί.

Από εκεί και πέρα, επί της ουσίας θα μπορούσα απόλυτα να συμφωνήσω μαζί σας ότι όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως στοιχεία των κινήσεών μας σε ένα πράγματι ιδιαίτερα σοβαρό θέμα. Βεβαίως, έτσι αντιμετωπίζονται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Για τα θέματα των προσφύγων και της σύλησης των εκκλησιών δεν μου απαντήσατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή είναι μια τακτική που ακολουθείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή, ορισμένες φορές να οξύνεται η κατάσταση, να γίνονται ορισμένες δηλώσεις και να δημιουργείται μια ένταση, η οποία κατά τη γνώμη μου έχει να κάνει με προσπάθεια δημιουργίας καλύτερων όρων για τη διαπραγμάτευση προς όφελός τους. Κατά τη γνώμη μου αυτά δεν πρόκειται να ωφελήσουν. Εκείνο που πρόκειται να ωφελήσει την τουρκική πλευρά -εάν θέλει τουλάχιστον την ευρωπαϊκή της πορεία- είναι οι επί της ουσίας απαντήσεις της, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν πράγματι η επιστολή του κ. Τζεμ είχε "φτάσει" στην Αθήνα την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και εάν από την Τετάρτη ή Πέμπτη ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός γι αυτή την επιστολή. Και εάν αυτές οι θέσεις που περιγράφει ο κ. Τζεμ, τις οποίες κατ` επανάληψη η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η διεθνής κοινότητα έχουν χαρακτηρίσει ως αδιάλλακτες και απαράδεκτες, περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, επηρεάζουν αυτή τη στιγμή την πορεία του διερευνητικού διαλόγου που έχουμε ξεκινήσει με την Τουρκία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα επηρεάσει την πορεία, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, των διερευνήσεων για τη δυνατότητα διαλόγου. Από τη δική μας πλευρά υπάρχει ειλικρινής πρόθεση, θέλω να το τονίσω αυτό, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες επίλυσης και των τελευταίων διαφορών που υπάρχουν και αναγνωρίζουμε στο Αιγαίο. Και μιλώ για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως επίσης και για τα άλλα γενικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Τουρκία. Από ελληνικής πλευράς υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις. Για τις πραγματικές, όμως διαθέσεις της Τουρκίας θα μπορέσουμε να τοποθετηθούμε μετά τις διερευνητικές επαφές. Γνωρίζετε καλά ότι πολλές φορές λέγονται και γίνονται πράγματα, είτε για να στρέψουν το ενδιαφέρον προς τα εκεί που θέλει η τουρκική πλευρά, είτε για να δημιουργηθούν αντιπερισπασμοί, είτε γιατί κατά τη γνώμη τους θέλουν να έρθουν σε καλύτερες διαπραγματευτικές θέσεις. Εμείς μένουμε στην ουσία. Η τακτική μας είναι σαφής. Είναι προσανατολισμένη σε θέματα ουσίας. Εχουμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Σε αυτή την πολιτική προχωρούμε σταθερά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν απαντήσατε στον αν η επιστολή είχε έρθει από την Τετάρτη και εάν είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός πάντοτε ενημερώνεται για όλα τα σοβαρά θέματα. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μήπως η επίσκεψη του κ. Χριστόφια, την Παρασκευή, έχει σχέση με όσα ερώτησα προηγουμένως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, αναμφίβολα, ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις που υπήρξαν κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών. Οι συναντήσεις γίνονται με τους επικεφαλής των κυπριακών κομμάτων. Δεν είναι μόνον ο κ. Χριστόφιας, είναι και ο κ. Παπαδόπουλος και γνωρίζετε ότι αργότερα υπάρχει και η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη. Επομένως είναι ένας κύκλος, που έχει να κάνει με επαφές του Πρωθυπουργού για αλληλοενημέρωση και συντονισμό, ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό. Είναι πολύ σωστό που γίνονται οι επαφές και με όλα τα κόμματα, πέρα από την κυβέρνηση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει οριστεί η ημερομηνία για το ΚΥΣΕΑ, που προαναγγείλατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει οριστεί ακόμη. Οταν οριστεί θα σας ενημερώσω.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή, η ερώτηση του κ. Βιτάλη έχει κι ένα στοιχείο, το οποίο δεν ξέρω αν το προσέξατε, εάν "ήρθε" αυτή η επιστολή του κ. Τζεμ την προηγούμενη Τετάρτη@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί επί της ουσίας του θέματος. Αν θέλετε να μάθετε την ακριβή ημερομηνία θα την πληροφορηθώ και θα σας ενημερώσω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα των ΜΜΕ, διευκρινιστικά. Eίπατε ότι είχαν κατατεθεί 160 αιτήσεις και έχετε υπογράψει, μέχρι τώρα, για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς 27.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοούσα στην αρχή, το 1996.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω ποιoς είναι ο αριθμός των αδειών που έχουν εγκριθεί για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Αθήνας και τους περιφερειακούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε υπογράψει 27 άδειες ραδιοφωνικών σταθμών στη Θεσσαλονίκη. Οπως γνωρίζετε και όπως σας είχε ανακοινώσει ο κ. Ρέππας έχουν υπογραφεί 20 άδειες για ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αθήνα. Τώρα, θα υπογραφούν άλλες 15. Το ΕΣΡ έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Θα μου αποσταλούν τα επίσημα πρακτικά για να συνταχθεί η υπουργική απόφαση, τις επόμενες ημέρες. Οι άδειες για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας είναι έξι. Από κει και πέρα, θα δοθούν πολλές άδειες για σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την ύφεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και κυρίως σε διάσταση της συμπεριφοράς της στάσης των αγροτών συνδικαλιστών της Ν.Δ. Πώς εκτιμά και κυρίως εάν εκτιμά ως θετική η κυβέρνησή σας τη στάση των αγροτών συνδικαλιστών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να τοποθετηθώ σε παρατάξεις. Θεωρούμε ότι έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό έργο από κυβερνητικής πλευράς για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Αναμφίβολα οι δικές τους προτάσεις ελήφθησαν υπόψη και συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι η οριστική τιμή που θα διαμορφωθεί για το βαμβάκι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική για τους αγρότες. Επίσης, γνωρίζετε ότι υπήρξε και ιδιαίτερα ικανοποιητική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές. Υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μια σειρά από άλλα αγροτικά θέματα και είχαμε εξελίξεις. Πιστεύω ότι κατεβάλαμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε δίκαιες λύσεις στα σημαντικά αγροτικά προβλήματα. Πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε μαζί με τους αγρότες την προσπάθεια. Υπάρχει πολύς δρόμος για να φθάσουμε την ανταγωνιστικότητα που πρέπει, για να κατακτήσουμε τη δική μας θέση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Και σε αυτό, αναμφίβολα, πρέπει να συνεργαστούμε. Θεωρώ ιδιαίτερα θετικό ότι δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Προσβλέπουμε σε ένα καρποφόρο διάλογο με τις ενώσεις των αγροτών και τις ομοσπονδίες τους, προκειμένου να σχεδιάσουμε τον προγραμματισμό για το μέλλον, για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Εκεί θα χρειαστεί να συνεργαστούμε στενά.

ΚΑΠΠΟΣ: Στο χθεσινό φύλο της εφημερίδας «ΠΡΙΝ» υπάρχει πρωτοσέλιδη καταγγελία για τοποθέτηση κάμερας, από πλευράς αστυνομίας, έξω από τα γραφεία του κόμματος «Νέο Αριστερό Ρεύμα». Με δεδομένο ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου κόμματος, το οποίο είναι σε όλα νόμιμο, είχαν περιβληθεί από δυνάμεις των ΜΑΤ και με δεδομένο ότι πολλές φορές άνδρες της αστυνομίας με πολιτικά παραβρίσκονται σε συνδικαλιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, ρωτώ ευθέως, παρακολουθεί τα κόμματα και την κοινωνική και συνδικαλιστική ζωή η κυβέρνησή σας, μέσω της αστυνομίας ή μέσω άλλων κέντρων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβάμαι ότι έχετε μείνει αρκετά χρόνια πίσω.

ΚΑΠΠΟΣ: Μα η κάμερα δεν τοποθετήθηκε πριν από χρόνια, τοποθετήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκτιμώ ότι το ερώτημα έπρεπε να είχε υποβληθεί, πριν από πολλά χρόνια, σε άλλες κυβερνήσεις.

ΚΑΠΠΟΣ: Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι η κάμερα είναι ανύπαρκτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα ήδη.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν νομίζω. Δεν είναι θέμα λεπτομερειών, είναι θέμα πολιτικής τάξης. Διαφορετικά η ερώτηση θα απευθυνόταν σε έναν αρμόδιο υπουργό. Επειδή, όμως, είναι πολιτικής ή κυβερνητικής τάξης και τάξης συμπεριφοράς της κυβέρνησης απέναντι σε κάποια κόμματα, γι αυτό ερωτώ εσάς εδώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί από κανέναν ότι χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους ή ότι διακατέχεται από τέτοιες αντιλήψεις. Αυτά τα θέματα έχουν κριθεί. Αυτή η κυβέρνηση είναι που προχώρησε το βαθύ εκδημοκρατισμό σε όλα τα ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, από το 1982.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Το Σάββατο, κατά την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από κάποιο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ωστόσο το γεγονός αυτό αποσιωπήθηκε κατά την κρίσιμη στιγμή, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, δια της αφής της φλόγας. Εχετε κάποιο σχόλιο για το θέμα αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν και η ερώτηση έπρεπε να τεθεί κανονικά στην ΕΡΤ, ωστόσο επειδή δημιουργήθηκε ένα θέμα στο οποίο αποδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή -και αποδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή γιατί πρόκειται για ένα πολύ σεβαστό πρόσωπο, παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη, ο οποίος πάντα προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το όραμα της Ελλάδας διεθνώς- και ιδιαίτερο σεβασμό στο Μίκη Θεοδωράκη, ερευνήσαμε το θέμα και πρέπει να σας πω ότι συνέβη το εξής: Στο πρόγραμμα που είχε δοθεί στους αρμόδιους για την παρουσίαση, από πλευράς κρατικής ραδιοτηλεόρασης της εναρκτήριας τελετής των Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπήρχε η σχετική αναφορά στο Μίκη Θεοδωράκη. Ούτε για το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου του, γιατί αποσπάσματα παίχθηκαν από διάφορα έργα παγκοσμίου φήμης συνθετών. Στη συνεχή ροή των κομματιών που ανακρούστηκαν δεν υπήρξε και η σχετική αναφορά από τον κ. Κωστάλα, ο οποίος ήταν εκεί. Αυτό, όμως, οφειλόταν καθαρά σε αδυναμία ενημέρωσης από τα κείμενα που είχε στα χέρια του. Δημιουργήθηκε μια μικρή παρεξήγηση. Μόλις ενημερωθήκαμε για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Τ. Χυτήρης επικοινώνησε με την ΕΡΤ και αποκαταστάθηκε η σχετική παράληψη. Ομως, μας κοινοποιήθηκε ΦΑΧ από τις αρχές της Ολυμπιάδας, με το οποίο μας πληροφορούν ότι από λάθος των διοργανωτών το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη είχε παραληφθεί από το πρόγραμμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και μπήκε εν συνεχεία, θα μπει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, η τελετή έληξε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επομένως, η δήλωση δεν έχει καμία σημασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να σας πω πρακτικά τι είχε γίνει. Υπήρξε μια συνεχής ροή αποσπασμάτων από έργα παγκοσμίου φήμης συνθετών. Το συγκεκριμένο κομμάτι, για παράδειγμα, ήταν διάρκειας 27 δευτερολέπτων. Υπήρχαν πολλά, το ένα μετά το άλλο. Ολα αυτά αναφέρονταν στο πρόγραμμα που είχε δοθεί από τη διοργανώτρια αρχή. Είχε παραληφθεί από το πρόγραμμα το κομμάτι που αφορούσε το Μίκη Θεοδωράκη, όπως έλειπαν και άλλων συνθετών τα ονόματα, τα οποία προστέθηκαν εκ των υστέρων. Θέλω να υπογραμμίσω ότι ουδέποτε κανείς διανοήθηκε να μειώσει το έργο ενός συνθέτη που προβάλλει την Ελλάδα διεθνώς, ένα έργο που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τον πολιτισμό μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την επιστολή Τζεμ. Από ποιόν ενημερώθηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός πάντοτε ενημερώνεται από τους αρμόδιους υπουργούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από ποιόν από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται από τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν βλέπω το λόγο να απαντήσω στα αυτονόητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα για την κάμερα που είπατε ότι ...σε άλλες εποχές. Η κάμερα μπήκε τώρα, δεν μπήκε σε άλλες εποχές. Θα την αφαιρέσετε από κει, το γνωρίζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε αυτό το θέμα.

Θέλω τελειώνοντας να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και την ανακοίνωση που έχει εκδοθεί από τη Ν.Δ.. Επιτίθεται στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησης. Σ` αυτά που υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχω να απαντήσω, ότι είναι γνωστό ότι υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα στα Νοσοκομεία. Είναι, όμως, εξίσου γνωστό ότι εξελίσσεται ένα τεράστιο, ένα ιδιαίτερο σημαντικό έργο αναβάθμισής τους. Το έργο αυτό το βλέπει στην πράξη καθημερινά ο ελληνικός λαός και ενημερώνονται γι αυτό όσοι το επιθυμούν από τη Ν.Δ. Εμείς, θεωρούμε καθήκον μας να συνεχίσουμε με γοργούς ρυθμούς και να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο. Αφήνουμε στον κ. Καραμανλή τα @σόου@ από την τηλεόραση. Εμείς ασχολούμαστε με το έργο μας. Ο κ. Καραμανλής, είναι γνωστό, ότι δεν μπορεί να κάνει την οποιασδήποτε μορφής επί της ουσίας αντιπολίτευση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 February 2002 - 14:05:10 UTC