Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικά θέλω να κάνω μια αναφορά στη σημερινή δήλωση για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Να επισημάνω, πρώτα από όλα, ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα λάθος. Δεν χρειάζεται νόμος για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ. Σύμφωνα με τα οριζόμενα από το σχετικό νόμο και το Σύνταγμά μας, μετά την ψήφιση του Κανονισμού της Βουλής, μπορεί με απλή επιστολή του υπουργού Τύπου & ΜΜΕ -η οποία έχει σταλεί εδώ και περίπου ένα μήνα- να κινηθεί η διαδικασία, ώστε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να ορίσει, με την προβλεπόμενη πλειοψηφία των 4/5, το νέο ΕΣΡ. Επομένως, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει λάθος στο σημείο αυτό και θέλω να το επισημάνω. Μπορώ να συμμεριστώ, να σεβαστώ απόλυτα τις απόψεις του για το πώς βλέπει το νέο ΕΣΡ και το ρόλο του, ως ανεξάρτητης Αρχής, που μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη όλων μας, για να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην τάξη, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την ποιότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Θέλω ακόμη να τονίσω ότι σχετικές πρωτοβουλίες για έναν αυτόνομο ρόλο, για έναν ρόλο κοινής αποδοχής και ποιοτικής αναβάθμισης του ΕΣΡ, έχουν ήδη αναληφθεί από την κυβέρνησή μας και νομοθετικά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψήφισης του Συντάγματος. Ελπίζω ότι η Ν.Δ. με τους εκπροσώπους της στη Διάσκεψη των Προέδρων, να ακούσει αυτές τις απόψεις και να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει, ώστε να καταλήξει, το ταχύτερο δυνατό, στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Η ανακοίνωση του επίτιμου προέδρου κάνει λόγο για χορήγηση αδειών από το παρόν ΕΣΡ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι το παρόν ΕΣΡ έχει δικαίωμα να εισηγηθεί και να προτείνει τη χορήγηση αδειών για τις προκηρύξεις που εξελίσσονται. Οπως γνωρίζετε, οι αποφάσεις του ΕΣΡ περνούν βεβαίως και από τον έλεγχο νομιμότητας του υπουργείου, το οποίο, όπως θα έχετε προσέξει και στην Περίπτωση με τα ραδιόφωνα, φροντίζει πάντα να σέβεται τη μοριοδότηση που έχει κάνει το ΕΣΡ. Ετσι, καταφέραμε και τελειώσαμε το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σας πω ότι ήδη έχω λάβει τα πρακτικά -και είναι θέμα ημερών να υπογραφούν- ότι ήδη συντάσσεται η υπουργική απόφαση για να υπογραφεί και η αδειοδότηση των 15 ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας. Αρα, δεν βλέπω το λόγο, γιατί το σημερινό ΕΣΡ να μην προχωρήσει το έργο του. Βεβαίως, θα ήταν ευχής έργον να ολοκληρώσει η Βουλή πολύ σύντομα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να διορίσει το νέο ΕΣΡ. Μέχρι τότε, όμως, έχω ζητήσει από τον κ. Λαμπρίδη και το σημερινό ΕΣΡ -που πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο- να προχωρήσει στο έργο του. Δεν μπορεί, δηλαδή, να ανακοπεί η διαδικασία που είναι απολύτως νόμιμη αυτή τη στιγμή.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα άλλο σημείο της ανακοίνωσης του κ. Μητσοτάκη. Ομιλεί για εκβιασμούς, απειλές και άθλια παζάρια. Εκβιασμοί, απειλές και άθλια παζάρια, όσον αφορά την κυβέρνηση δεν υπάρχουν. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Μητσοτάκη, εάν έχει κάτι να κατονομάσει, να μας το πει. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζω, ούτε το ΕΣΡ δέχεται αυτούς τους όρους. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Το σημερινό ΕΣΡ κάνει τη δουλειά του. Βεβαίως, πρέπει να διοριστεί νέο. Εχει κάνει λάθος ο κ. Μητσοτάκης, δεν προβλέπεται νόμος. Εχουν κινηθεί οι διαδικασίες και δεν ευθύνεται καθόλου η κυβέρνηση. Είναι θέμα της Βουλής να διορίσει γρήγορα το νέο ΕΣΡ και εκεί ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να συμβάλει σημαντικά, ώστε το νέο ΕΣΡ που θα προκύψει να έχει όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει και θέλουμε όλοι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αν κατάλαβα καλά ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να γίνει χορήγηση των αδειών με το παρόν ΕΣΡ ή @;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι καταλαβαίνω ζητεί να γίνει από το επόμενο ΕΣΡ. Αν η Βουλή διορίσει γρήγορα το επόμενο -θεωρητικά μπορεί να το κάνει και αύριο- θα γίνει με το επόμενο. Αυτό, όμως, είναι θέμα της Βουλής. Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο χρόνο θα χρειαστεί το Κοινοβούλιο. Και δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να διακόψουμε τη λειτουργία ενός ΕΣΡ και να περιμένουμε άγνωστο πότε- να διοριστεί το καινούργιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είπατε ότι έχετε στείλει την επιστολή σας, εδώ και ένα μήνα, στον Πρόεδρο της Βουλής. Από ό,τι καταλαβαίνω δόθηκε το έναυσμα για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας. Ποιος είναι αυτός που παρεμποδίζει ή εν πάση περιπτώσει είναι υπεύθυνος για την αργοπορία της ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει υπεύθυνος, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζεται σχεδόν ομοφωνία. Καταλαβαίνετε ότι θέλει λεπτούς χειρισμούς. Διότι θα ήταν τελείως λάθος και θα είχαμε εκ των προτέρων υπονομεύσει το ρόλο του ΕΣΡ, να ορίσει κάθε κόμμα τον εκπρόσωπό του. Γνωρίζω, από ό,τι μου έχει πει ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση. Εχει την πρόθεση να συμβάλει με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στη δημιουργία ενός ΕΣΡ κύρους, αξιόπιστου και ικανού που να είναι σεβαστό από όλους, να μπορεί να επιτελέσει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που και το Σύνταγμα, αλλά και όλοι μας του επιφυλάσσουμε. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, θέλει ιδιαίτερα προσεκτικούς και λεπτούς χειρισμούς. Πιστεύω ότι εμείς δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε σε αυτό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα μέτρα, που ανακοινώσατε χθες για τον παράνομο τζόγο και την απαγόρευση όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σήμερα ανακύπτουν δύο ερωτήματα: Πρώτον, τι θα γίνει με τα Internet caf@ των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί και δεύτερον, όπως διαβάζουμε σήμερα σε κάποια δημοσιεύματα, ήδη μπορούν όσοι θέλουν να παίζουν τέτοια παιχνίδια μέσα από την κινητή τηλεφωνία, ανεξάρτητα από το αν θα συμπράξει το Δημόσιο με κάποιες ξένες εταιρείες, μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα. Εχετε εξετάσει αυτά τα δύο θέματα και αν ναι, τι σκοπεύετε να κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με ιδιαίτερη προσοχή θα λάβουμε όλα τα μέτρα που πρέπει. Η πολιτική κατεύθυνση, όμως, έχει καθοριστεί πολύ αυστηρά από χθες. Εκείνο που μας ενδιαφέρει, στις δύο εβδομάδες που θα χρειαστούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, είναι να εξετάσουμε τα ζητήματα που θέσατε.

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να προχωρήσει το Internet και να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα όλων των Ελλήνων σε αυτό. Αλλά φυσικά πρέπει να προστατεύσουμε τον πολίτη, ώστε να μη χρησιμοποιούν κάποιοι την πρόσβαση για άλλους λόγους. Θα εξετάσουμε πώς θα γίνει. Πάντα με ιδιαίτερη προσοχή και στη γενική κατεύθυνση για την προσβασιμότητα όλων των Ελλήνων στο Internet, που είναι απαραίτητη στη σημερινή εποχή. Βεβαίως, θα χρειαστεί να δούμε με μεγάλη προσοχή πώς θα εμποδίσουμε τέτοια καταχρηστικά φαινόμενα.

Με ιδιαίτερη, επίσης, προσοχή θα αντιμετωπίσουμε και άλλα θέματα που συνδέονται με την αυστηροποίηση των διαδικασιών κατά των παράνομων παιχνιδιών και γενικότερα την προστασία του πολίτη και της κοινωνίας. Αυτό θα γίνει στο στάδιο επεξεργασίας του νόμου.

Ακούσαμε, χθες, πάρα πολλές φωνές να θέτουν μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται με την υλοποίηση της απόφασης που πήραμε. Θέλω να πω ότι η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη, ώστε να δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την προστασία του πολίτη και της κοινωνίας. Ολοι αυτοί, οι οποίοι χθες βγήκαν στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα και είπαν τις απόψεις τους, θα μπορούσαν να το είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες. Προβληματιζόμαστε για την απουσία τους τις προηγούμενες ημέρες και την ξαφνική εμφάνισή τους χθες. Ολοι, όμως, μπορούν να μας καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, μέχρι την ψήφιση του νόμου. Ας μας πουν με ποιον τρόπο μπορούμε καλύτερα να προστατεύσουμε τον πολίτη και την κοινωνία από αυτά τα φαινόμενα.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να επισημάνω την πράγματι απαράδεκτη τακτική της Ν.Δ., η οποία εξακολουθεί να μην κάνει καμία πρόταση. Φαίνεται ότι δεν μπορεί να συμφωνήσουν στο εσωτερικό της. Φαίνεται ότι αδυνατεί να μας πει τι τελικά πιστεύει. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. έκανε κριτική στην κυβέρνηση. Δικαίωμα της Ν.Δ. να μας κάνει κριτική. Αλλά, θα μας πει επιτέλους τι πρεσβεύει; Θα μας πει ποια είναι η άποψή της; Θα μας πει τι κατά τη γνώμη της πρέπει να γίνει; Θα καταθέσει υπεύθυνα τις προτάσεις της; Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να έχει και άποψη και πρόταση στα ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες. Η απουσία πρότασης δείχνει, για μια ακόμη φορά, την κενότητά της.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τα κινητά τηλέφωνα δεν μας είπατε κάτι. Ισχύει η γενική απάντηση που δώσατε, ότι θα το δείτε...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει η γενική απάντηση ότι στο πλαίσιο κατάρτισης της νομοθετικής διάταξης, θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα φαινόμενα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή είπατε ότι θα δεχθούμε προτάσεις, υπάρχει περίπτωση μέσα σε αυτές τις 15 ημέρες, μέχρι να φέρετε το νομοθετικό πλαίσιο, πράγματι να διαφοροποιηθεί κάτι, δηλαδή, αυτό που χθες είπατε για απαγόρευση όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, να αλλάξει; Δηλαδή, τα ψυχαγωγικά ή παιδικά να παραμείνουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η πρότασή μας, το πλαίσιο που θέσαμε είναι σαφές. Εδωσε ένα στίγμα για όλη την ελληνική κοινωνία. Σε επιμέρους θέματα, όπως αυτά που θέσατε, που μπορεί να αφορούν είτε τα ειδικά προβλήματα που συνδέονται με το Ιnternet, είτε με άλλα μέσα, είμαστε ανοικτοί και για διάλογο και για προτάσεις. Εξάλλου, κι εμείς τώρα ολοκληρώνουμε τη σχετική επεξεργασία. Υπάρχει αυτό το διάστημα των 15 ημερών. Σε αυτό το διάστημα όλοι οι ενδιαφερόμενοι -όποιος θέλει να συμβάλει και βεβαίως τα πολιτικά κόμματα- μπορούν να φέρουν τις δικές τους απόψεις. Με αυτή την ευκαιρία να επισημάνω, και πάλι, ότι η Ν.Δ., η οποία κάθε φορά κάνει κριτική, ούτε άποψη κατέθεσε, ούτε άποψη μπορεί να καταθέσει. Και απ ό,τι φαίνεται τα στελέχη της δεν μπορούν να αρθρώσουν ενιαίο λόγο επί του θέματος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ αρχάς, κάτι επ` αυτού: Θα έχετε πληροφορηθεί ότι έχουν ξεσηκωθεί οι εργαζόμενοι σε αυτά τα καταστήματα των παιδικών παιχνιδιών, που είναι σχεδόν ίδια με τα «φρουτάκια». Και ξέρετε ότι με το νόμο δεν μπορείτε να τα απαγορεύσετε αυτά, ούτε τα μηχανάκια τα μεν, ούτε τα μηχανάκια τα δε. Πώς θα προχωρήσετε στη νομοθετική ρύθμιση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί δεν μπορούμε να τα απαγορεύσουμε;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι είναι μηχανήματα που κυκλοφορούν από μεγάλες εταιρείες, διεθνούς επιπέδου. Ερχονται εδώ, εισάγονται, γίνεται ο εκτελωνισμός τους...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν, όμως, μηχανήματα για ψυχαγωγικά παιχνίδια, όπως γνωρίζετε, που με την αλλαγή ενός τσιπ...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά, δεν μπορείτε με μια απόφαση να πείτε ότι θα απαγορεύσετε τα παιχνίδια...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπαμε το πλαίσιο των αποφάσεών μας. Σας είπα ότι για ειδικότερα ζητήματα, όπως αυτά που έθεσε η κα Ιωάννου, περιμένουμε να κατατεθούν σχετικές απόψεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αρα, αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο για ορισμένα είδη παιχνιδιών, να το ξαναεξετάσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέσαμε το γενικό πλαίσιο και το πλαίσιο αυτό είναι σαφές. Υπάρχει μια σειρά τεχνικών προβλημάτων, για ειδικές κατηγορίες, στις οποίες αναφερθήκατε. Για όλες αυτές τις ειδικές κατηγορίες και τα ειδικά προβλήματα που προκαλούνται, διότι δεν είναι απλώς το θέμα των μηχανημάτων, είναι πάρα πολλά ζητήματα που ανακύπτουν, είμαστε κατά τη διάρκεια κατάρτισης της σχετικής διάταξης, ανοικτοί και σε σχετικές προτάσεις. Αλλά το πλαίσιο είναι σαφές. Το πολιτικό πλαίσιο έχει τεθεί από χθες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και στη Βουλή θα τεθούν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως και στη Βουλή.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Χθες, είπατε ότι θα απαγορευθούν όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και σε ερωτήσεις που έγιναν, όσον αφορά τα ψυχαγωγικά παιχνίδια καθαρά, είπατε ότι θα απαγορευθούν όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ηθελα να ρωτήσω στα ζητήματα που θα εξετάσετε είναι και οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν, οι πιθανές αποζημιώσεις σε επενδύσεις που έχουν γίνει νομίμως από άδειες που έχουν δοθεί από το κράτος στους επιχειρηματίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει για όλα αυτά. Μας ζητήθηκε -και πιστεύω ότι ζητήθηκε από όλους- να προστατεύσουμε την κοινωνία από τον παράνομο τζόγο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα μηχανήματα αυτά είχα μια τεράστια εξάπλωση -κυριολεκτικά ήταν εγκατεστημένα παντού- ΚΑΙ ότι σε πάρα πολλά από αυτά, ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος. Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμη κι αν περάσει ένα συνεργείο ελέγχου, μπορεί να γίνει παρέμβαση και να μετατραπούν σε τυχερά. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Ακόμη και αν υποσχόμασταν πλήρη έλεγχο, είναι φανερό πως, όταν περνούσε ο έλεγχος, αμέσως μετά, θα μπορούσε να γίνει παρέμβαση. Καταλαβαίνετε ότι οδηγούμαστε σε πιο αυστηρές λύσεις, επειδή έχουμε ως μοναδικό ενδιαφέρον να προστατεύσουμε τον πολίτη και την κοινωνία.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ανάκληση αδειών που θα γίνει, φαντάζομαι, σε όσα καταστήματα κλείσουν, αυτό σημαίνει ότι θα επιστραφούν και τα χρήματα που έχουν πληρώσει στις εφορίες; Πληρώνουν κάποιο σήμα, ένα τέλος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υποθέτω ότι λειτούργησαν τα καταστήματα αυτά. Εν πάση περιπτώσει, όλα τα τεχνικά ζητήματα, γιατί και αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να τεθεί, όλα αυτά τα ερωτήματα μπορεί να τεθούν από τους αρμόδιους φορείς προς το υπουργείο Εσωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία και βεβαίως, μπορεί να συζητηθούν και στη διάρκεια αυτών των ημερών, αλλά και στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχει συνυπολογίσει η κυβέρνηση το κοινωνικό κόστος από τους χιλιάδες εργαζόμενους και μικροϊδιοκτήτες, τεχνικών παιχνιδιών που θα μείνουν άνεργοι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάρα πολλά από αυτά τα μηχανήματα, δεν συνδέονται με την παρουσία εργαζόμενων. Και το γνωρίζετε πολύ καλά. Πολλά από αυτά τα μηχανήματα ήταν σε χώρους καφενείων και σε άλλους χώρους, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει το καφενείο. Συνήθως -όπως γνωρίζετε- αυτά τα μηχανήματα λειτουργούσαν από μόνα τους. Από κει και πέρα, βεβαίως, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα. Το σέβομαι αυτό, αλλά θέλω να τονίσω ότι, πάνω απ όλα, είναι τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συμμερίζεστε, κ. Εκπρόσωπε, τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η κοινωνία μας εκπέμπει δυσωδία; Και η απόφαση αυτή της κυβέρνησης για τα μηχανάκια, έγινε μετά από τη δήλωση του Προέδρου ή νωρίτερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί από χθες για το θέμα των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη χθεσινή ενημέρωση, μπορείτε να βρείτε την απάντηση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πειράζει που επανέρχομαι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι γενικώς όταν επανερχόμαστε, απλώς αυξάνουμε τις σελίδες της ενημέρωσης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγες ημέρες μας είπατε ότι ο κ. Σημίτης δεν δέχθηκε κάποιο δικαστικό λειτουργό στο Μαξίμου. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας επανέρχονται και λένε ότι επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου ανώτατος δικαστικός και ενημέρωσε το περιβάλλον του Πρωθυπουργού γι αυτή την υπόθεση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το αρνηθήκατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Επομένως έχω ήδη απαντήσει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, επιμένετε σε αυτή τη διαβεβαίωσή σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να το λέω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε το περιεχόμενο αυτής της δίωξης όταν δέχθηκε τον κ. Κόκκαλη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως και δεν το ήξερε. Είναι σαφές, έχω απαντήσει εδώ και αρκετές ημέρες. Γιατί επανέρχεστε;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι κι αυτό είναι μια στάση. Ξέρετε πόσες φορές επανήλθατε και διαψευστήκατε, όχι εσείς, ο θεσμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε ένα θέμα, για το οποίο έχουμε κάποια εκτίμηση και οι συνθήκες αλλάζουν αυτές τις εκτιμήσεις, είμαστε οι πρώτοι που το δηλώνουμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό επιμένω. Διότι σε αυτή την αίθουσα πολλοί προκάτοχοί σας επέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή και την άλλη ημέρα ο Πρωθυπουργός τους «άδειαζε» κατά το κοινώς λεγόμενο. Θυμάστε τι έγινε με το ΒΙΝΤΕΟΛΟΤΤΟ. Γι αυτό επανέρχομαι και θέλω μια δήλωσή σας, εάν όντως ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος γι αυτή την υπόθεση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, ουσιαστικά, στην Κυβερνητική Επιτροπή, από πολλά μέλη της κυβέρνησης ακούστηκαν απόψεις ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης και δημιουργία κλίματος αστάθειας. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση, πέρα από αυτή τη διαπίστωση, έχει διαρθρώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αναλυτικές οι χθεσινές αναφορές μας και πρέπει να σας πω ότι για το πολιτικό κλίμα θα υπάρχουν αναλυτικές και βαρυσήμαντες αναφορές και στη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων, με αναφορές πρακτόρων ή τέως πρακτόρων της ΣΤΑΖΙ. Τονίζω ότι αυτές οι αναφορές είναι πραγματικά ανάξιες λόγου και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κάποιοι πράκτορες της ΣΤΑΖΙ έκαναν αφηρημένες αναφορές στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είχε, έχει και θα έχει πάντα φανερούς οικονομικούς πόρους. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτές οι αόριστες και αστήρικτες αναφορές πρακτόρων και θα έλεγα ότι μόνο απαξιωτικά μπορεί να τις αντιμετωπίσει κανείς. Καλά θα κάνουν οι Γερμανοί να κοιτάξουν τα του οίκου τους και να αντιμετωπίσουν αυτές τις δράσεις και τις υποθέσεις των πρακτόρων της ΣΤΑΖΙ. Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε μέχρι εκεί.

Επίσης, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά, σχετικά με το θέμα της Ο.Α. Υπήρξε χθες απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την οποία ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρ. Βερελής και Ν. Χριστοδουλάκης. Αυτή η απόφαση λαμβάνει υπόψη, τόσο την αδυναμία πειστικών εγγυήσεων από πλευράς των φυσικών ή νομικών προσώπων της δεύτερης προσφοράς. Δεν υπήρξαν πειστικές οικονομικές εγγυήσεις και ήταν λογικό να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος. Θέλω να τονίσω ότι το θέμα της Ο.Α. πρέπει να εξεταστεί και να έχουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης, κάτω από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη επιβάρυνση στα οικονομικά των αεροπορικών εταιρειών, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα. Αρνητικές καταστάσεις αντιμετωπίστηκαν ήδη και στο Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και άλλες χώρες. Ολες οι αεροπορικές εταιρείες πέρασαν κρίσεις. Είναι λογικό να δυσκολεύεται η διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά και οι εναλλακτικές λύσεις για την Ο.Α. σε μια περίοδο που οι συνέπειες της κρίσης εκείνης είναι ακόμα ορατές. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει τη σωστή λύση. Οι χθεσινές αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής είναι σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση. Δίνουμε λύση με τόλμη και αποφασιστικότητα που μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον της Ο.Α. και μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμες καταστάσεις, από τις οποίες δεν θα επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός. Η απόφαση μας αυτή θα αρχίσει να υλοποιείται το ταχύτερο. Και θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε ένα καθεστώς, στο οποίο θα μπουν και ιδιωτικά κεφάλαια και θα συνδέσουμε τη βιωσιμότητα με την προοπτική ιδιωτικοποίησης της Ο.Α.. Η Ν. Δ. στις χθεσινές ανακοινώσεις της αναφέρει ότι οι αποφάσεις είναι ο «επίλογος ενός προαγγελθέντος εγκλήματος». Δεν μας λέει, όμως, τί θέλει να κάνουμε; Τί πρέπει -κατά την άποψή της- να κάνουμε; Και πάλι δεν πρότεινε τίποτα. Και πάλι δεν έχει άποψη. Και πάλι δεν έχει τίποτα να πει. Δεν είναι επίλογος οι χθεσινές αποφάσεις, είναι η αρχή, η έναρξη μιας νέας πορείας για μια ισχυρή και σωστή Ο.Α. Μια Ο.Α. που θα κάνει το έργο ενός εθνικού αερομεταφορέα, χωρίς να επιβαρύνει τον ελληνικό λαό. Θα προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση με αποφασιστικότητα και αφήνουμε στη Ν.Δ. και πάλι την πολιτική του περιθωρίου που κάνει και σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσουν από το αρμόδιο υπουργείο για να δώσουν λύση στην Ο.Α. Μόλις πριν λίγο μας είπατε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πάλι το θέμα της Ο.Α. Δυο φορές δώσατε προγράμματα από την Ευρώπη για να ανασυγκροτηθεί η Ο.Α. και πήγε από το κακό στο χειρότερο. Ηρθαν οι Αγγλοι, εκεί δώσατε, επίσης....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ίδια συζήτηση έχει γίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου ανατράπηκαν οι προγραμματισμοί που είχαν γίνει μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Διαφορετικά ο διαγωνισμός -να είστε βέβαιος- θα είχε περισσότερες προσφορές και θα είχε ευοδωθεί. Ομως, αυτή τη στιγμή πήραμε σημαντικές αποφάσεις. Καλούμε τον ελληνικό λαό να τις στηρίξει και να συμβάλει στην εφαρμογή τους, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον και η βιωσιμότητα της Ο.Α.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συμμερίζεστε τις δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Μίρα. Είναι πράγματι αναληθή τα στοιχεία για την ανεργία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα στοιχεία που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είναι απολύτως αληθή. Υπάρχει μια διαφορά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εδώ και καιρό, στις χρονικές προθεσμίες, μέσα στις οποίες δίδονται. Δίνονται ανά τρίμηνο και ίσως και με κάποια καθυστέρηση. Ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτυχθεί πολύ καλύτερα τα συστήματα και δίδονται για όλα το χρόνο και νωρίτερα. Τα στοιχεία είναι αληθή. Αυτό που χρειάζεται, όμως, να αντιμετωπίσουμε -και έχουν αναπτυχθεί από το υπουργείο Εργασίας σχετικές προσπάθειες- είναι η ταχύτητα για τη δημοσιοποίησή τους.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 22 February 2002 - 15:05:11 UTC