Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, έγινε μια ερώτηση από το βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κεφαλογιάννη σε εσάς και τον κ. Βενιζέλο, σχετικά με τον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης και εν προκειμένω του ΟΠΑΠ, από μία εταιρία με το όνομα Media Services, στην οποία ο κ. Κεφαλογιάννης λέει ότι η εταιρία AGB που κάνει τις τηλεμετρήσεις είναι μέτοχος και συνεπώς, βάσει των μετρήσεων που σας αποστέλλουν και έχουν υποχρέωση με νόμο του @95, γίνεται η κατανομή των κονδυλίων. Τι έχετε να απαντήσετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα απαντήσουμε στον κ. Κεφαλογιάννη που κάνει την ερώτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό δεν σημαίνει ότι, επειδή εμείς σας επαναφέρουμε την ερώτηση, δεν μπορείτε να απαντήσετε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γίνεται έρευνα, συγκεντρώνουμε τα στοιχεία και απαντούμε στην ερώτηση, αφού δούμε όλα τα στοιχεία.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η εταιρία που κάνει τις τηλεμετρήσεις είναι μέτοχος σε εταιρία, η οποία, για λογαριασμό σας, κάνει την κατανομή των κονδυλίων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ολα μας προβληματίζουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης, σχετικά με την προβολή του BAR και του BIG BROTHER; Ρωτώ, γιατί θέλω να έχω την άποψη της κυβέρνησης, δεδομένου ότι το τηλεοπτικό κοινό είδε σκηνές που θα ήθελα να μου πείτε αν συνάδουν με το πολιτιστικό πρότυπο της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, την οποία εσείς και ο Πρωθυπουργός έχετε προωθήσει.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως γνωρίζετε, υπάρχει η Ανεξάρτητη Αρχή που έχει επιληφθεί του θέματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Εννοείτε τον κ. Δαφέρμο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Ανεξάρτητη Αρχή είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

ΜΙΧΑΗΛ: Το υπουργείο Τύπου, έχει νομοθετήσει και έχει περιλάβει στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα ορισμένες ενδείξεις που πρέπει να συνοδεύουν τα τηλεοπτικά προγράμματα για να υποδεικνύουν και την καταλληλότητά τους. Τα συγκεκριμένα δύο, λοιπόν, με τις σκηνές που είδαμε όλοι, έχουν την ένδειξη ότι μπορεί να τα βλέπουν άπαντες, ακόμη και παιδιά. Αυτό θα το σχολιάσετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 15) υπάρχει ευθύνη ελέγχου από το κράτος, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και αρμόδιο γι` αυτό είναι το ΕΣΡ, που είναι η Ανεξάρτητη Αρχή και αποφασίζει βάσει του κώδικα δεοντολογίας. Αυτό θα γίνει και στην προκειμένη περίπτωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Το ΕΣΡ έχει εποπτεία από εσάς, όχι έλεγχο, εποπτεία.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι Ανεξάρτητη Αρχή και σύμφωνα με το νέο νόμο ο Πρόεδρος και όλα τα μέλη του ΕΣΡ ορίζονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλή.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν το ΕΣΡ αποφασίσει ό,τι αποφασίσει και αν βάλει ή δεν βάλει κυρώσεις, θα δεχθείτε τις αποφάσεις του για να τις προωθήσετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι αποφάσεις του ΕΣΡ δεν αμφισβητούνται.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εχετε διερευνήσει, εάν αυτά τα παιχνίδια τύπου BIG BROTHER στο εξωτερικό είναι σε συνδρομητική τηλεόραση; Γιατί, εάν είναι έτσι, είναι θέμα επιλογής, πλέον.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γνωρίζω ότι τα παιχνίδια αυτά είναι εισαγόμενα, αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς σε τι κανάλια προβάλλονται. Αλλού είναι σε συνδρομητικά κανάλια και αλλού όχι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ηδη, ακούγονται διάφορα σχόλια για τη μεταρρύθμιση γύρω από το ασφαλιστικό και επικαλούμαι την κριτική που άσκησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ουσιαστικά οι ρυθμίσεις που προωθείτε δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το "κουκουλώνουν". Μάλιστα, ο κ. Σουφλιάς μίλησε για "πασοκισμό" μεταρρύθμισης.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Σουφλιάς πήρε απάντηση από τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα. Επειδή επανήλθε ο κ. Σουφλιάς στο θέμα αυτό, θα έλεγα ότι η Ν.Δ., ουσιαστικά δεν ξέρει τι θέλει. Γιατί, "το ένα της ξινίζει, το άλλο της βρωμάει". Πέρυσι τέτοιο καιρό, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι είναι σκληρή απέναντι στους εργαζόμενους, όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα. Φέτος, την κατηγορεί για το ακριβώς αντίθετο. Πιστεύω ότι στην τακτική της Ν.Δ., είναι ένας κλεφτοπόλεμος απέναντι στην κυβέρνηση, νομίζει ότι στήνει "ενέδρα" στην κυβέρνηση, με τελικό αποτέλεσμα να πέφτει η ίδια σ` αυτήν. Επί της ουσίας, υπάρχει διαφορά αντίληψης. Η κυβέρνηση έχει μια κοινωνική προσέγγιση στο θέμα. Προσπαθεί να το λύσει με κοινωνική δικαιοσύνη και διάλογο. Μας ενδιαφέρει, πρωτίστως, η κοινωνική συνοχή. Αυτή δεν είναι θέση που την εφαρμόζουμε μόνο εδώ, αλλά είναι και θέση μας, όσον αφορά την κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη. Η Ν.Δ. έχει μια διαφορετική αντίληψη στο θέμα. Και όχι μόνο η Ν.Δ., αλλά και οι ομοϊδεάτες της στην Ευρώπη. Γι` αυτό και υπάρχουν οι δύο αυτές θέσεις. Είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς ανεξέλεγκτα, μιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης.

ΙΑΤΡΟΥ: Εδώ και τρεις ημέρες, υπάρχουν περίπου 45 παιδιά από τη Βόρειο Ηπειρο που κάνουν απεργία πείνας στο Ζάππειο. Εσείς, προς τιμή σας, είχατε την καλοσύνη, προχθές που βρεθήκατε εκεί, να ακούσετε τον πόνο αυτών των παιδιών. Αυτά τα παιδιά δεν ζητούν χρήματα, ζητούν μόνο να μάθουν γράμματα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτά τα παιδιά έχουν δώσει ένα υπόμνημα και σε μένα και στο υπουργείο Παιδείας. Απάντηση στο θέμα θα δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε αγωγή στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ" και ζητά 300 χιλιάδες ευρώ. Μήπως θέλετε να σχολιάσετε αυτή την κίνηση του επίτιμου αρχηγού της Ν.Δ.;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το ότι ζητά χρήματα ο κ. Μητσοτάκης, δεν με εκπλήσσει. Ομως, το ότι κάνει αγωγή σε μια εφημερίδα ένας έμπειρος πολιτικός, όπως είναι ο κ. Μητσοτάκης, αυτό όντως με εκπλήσσει. Παρόλα αυτά, όμως, είναι δικαίωμά του.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα κονδύλια κρατικής διαφήμισης και εν γένει εμπορικής διαφήμισης, τα οποία διανέμονται με άνισα κριτήρια, αυτό σας απασχολεί ως κυβέρνηση; Είναι εκατομμύρια ευρώ αυτά.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε ποιά διαφήμιση αναφέρεστε συγκεκριμένα;

ΜΙΧΑΗΛ: Ολη η διαφημιστική "πίτα", που λέμε, έχει έναν τεράστιο τζίρο. Αυτός ο τζίρος διανέμεται με κάποια κριτήρια, τα οποία δεν είναι και τόσο διαφανή, αν θέλετε. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος αυτής της "πίτας" είναι κρατική διαφήμιση. Δεν σας απασχολεί ο τρόπος με τον οποίο αυτό το χρήμα μοιράζεται και κινείται από εδώ και από εκεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το γνωρίζετε καλά το θέμα. Η διαφήμιση είναι συγκεκριμένη. Δηλαδή, μοιράζεται συγκεκριμένα και στον Τύπο της Αθήνας και της επαρχίας, σύμφωνα με κριτήρια που είναι γνωστά. Σας καλώ να τα δείτε πιο επισταμένα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το ΕΣΡ έχει επιβάλει δυόμισι δισ. πρόστιμο. Επειδή αυτό δεν έχει πληρωθεί και βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου, σκοπεύετε να κάνετε κάτι; Θα τα πληρώσουν αυτά τα χρήματα τελικά; Γιατί, εάν τα είχαν πληρώσει, δεν θα είχαμε αυτή την εξαχρείωση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο,τι πρόστιμο έχει επιβληθεί και έχει εγκριθεί, πληρώνεται με κάποια καθυστέρηση, γιατί γίνονται ενστάσεις. Δεν πληρώνεται αμέσως, αλλά το ότι αποδίδεται το πρόστιμο αυτό, αποδίδεται. Υπάρχει και ολόκληρος κατάλογος με τα πρόστιμα που έχουν πληρωθεί, τον οποίο μπορώ να σας δώσω.

Σας ευχαριστώ.

Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 March 2002 - 14:06:18 UTC