Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας, καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτής της εβδομάδας.

Σήμερα, στις 12.30, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής στη Βαρκελώνη. Το απόγευμα, αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας, με ομιλία και του Πρωθυπουργού.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά. Στις 10.30, θα έχει συναντήσεις με ορισμένους υπουργούς για θέματα Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 12 το μεσημέρι, θα συνέλθει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Πέμπτη το πρωί, θα πραγματοποιηθεί άτυπη κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα το ασφαλιστικό.

Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης κ. Φερχόιγκεν.

Την ερχόμενη Τρίτη (26/03), στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το καινούργιο μουσείο της Ακρόπολης.

Την Τετάρτη (27/3), στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με τη Λετονή Πρωθυπουργό.

Την Πέμπτη (28/3), θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι αύριο ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με ορισμένους υπουργούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά θα γίνει η Διυπουργική. Γιατί θα τους δει ξεχωριστά; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν ορισμένα θέματα που αφορούν την κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπουργοί αυτοί δεν θα συμμετέχουν μετά στη Διυπουργική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη Διυπουργική Επιτροπή, όπως γνωρίζετε, θα συζητηθούν γενικότερα θέματα προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Πρωθυπουργός θέλει να ενημερωθεί και να συζητήσει -και αυτό έχει γίνει πολλές φορές- με ορισμένους υπουργούς μερικά ειδικά θέματα, που αφορούν αποκλειστικά την κυβέρνηση, για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιούς υπουργούς θα δει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα είναι οι κύριοι Ε. Βενιζέλος, Χρ. Βερελής, Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπαντωνίου, Μ. Χρυσοχοϊδης, Τ. Χυτήρης και η κυρία Β. Παπανδρέου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, την Κυβερνητική Επιτροπή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή είναι συγκεκριμένο όργανο με συγκεκριμένη σύνθεση. Επαναλαμβάνω, ότι θα συζητηθούν ορισμένα θέματα που αφορούν αποκλειστικά την κυβερνητική πλευρά και επ` αυτών των θεμάτων θέλει ο Πρωθυπουργός να τονίσει ορισμένα ζητήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φανταστείτε τι θα γίνει, εάν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε αρχίσουν να σχολιάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών σε άλλες χώρες. Θα ήταν μια παρέμβαση κυβερνήσεων σε εσωτερικές, σε εκλογικές διαδικασίες χωρών-μελών της Ε.Ε. και πιστεύω ότι δεν θα ήταν σωστό. Από εκεί και πέρα, όταν έρθει η ώρα σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων να συζητηθούν κάποια ζητήματα, καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του για τα αποτελέσματα που έχει η παρουσία κάποιων κομμάτων και κάποιων αντιλήψεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εδώ έκανε τέτοια σχόλια, γι` αυτό ρωτώ. Για άλλες χώρες έχουν γίνει σχόλια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν τοποθετούμαι στα εσωτερικά άλλων χωρών. Τοποθετούμαστε σε πολιτικές. Εκείνο, όμως, που ήθελα να τονίσω με αφορμή την ερώτησή σας, είναι ότι τελικά θα πρέπει να αναρωτηθούμε και γύρω από τις συνέπειες που θα έχει και για τους λαούς, αλλά και για τις κοινωνίες της Ευρώπης η περαιτέρω ενίσχυση κάποιων αντιλήψεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εχουμε δει αρκετές τέτοιες αντιλήψεις να έρχονται τελευταία στο τραπέζι. Θέλω να σας θυμίσω ότι στη Βαρκελώνη εκφράστηκαν αντιλήψεις για μια ανεξέλεγκτη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, όπως επίσης και απόψεις για το ασφαλιστικό που μας βρίσκουν συνολικά αντίθετους, οι οποίες βέβαια δεν υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ολες αυτές οι απόψεις εκπορεύονται από συγκεκριμένη πλευρά και από κόμματα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έστειλε τηλεγράφημα στο νεοεκλεγέντα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει Πρωθυπουργός στην Πορτογαλία, εξ όσων γνωρίζω.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για το θέμα των γνωστών τηλεπαιχνιδιών που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις. Χθες, είχαμε και τον Αρχιεπίσκοπο και το θέμα έχει έρθει προς συζήτηση στο ΕΣΡ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν παρεμβαίνω στο έργο του ΕΣΡ. Βεβαίως, έχω εκφράσει τις απόψεις μου. Κανείς δεν μπορεί να είναι σύμφωνος -προσωπικά δεν είμαι- με τη λογική της "κλειδαρότρυπας" στην τηλεόραση. Και βεβαίως, το άρθρο 15 του Συντάγματος ξεκαθαρίζει ότι οι όσοι κάνουν χρήση ενός ιδιαίτερα σοβαρού δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, αναλαμβάνουν και την υποχρέωση του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την υποχρέωση τήρησης των κανόνων ευπρέπειας και προστασίας του τηλεθεατή. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα ποιότητας, το οποίο, όμως, δεν ανέκυψε τώρα. Υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και έχει εμφανιστεί και σε άλλες εκπομπές. Δεν είναι σωστό να ταυτίζουμε την τηλεόραση με τις λέξεις υπερβολή, ακρότητες ή με την ανυπαρξία σεβασμού στον τηλεθεατή, τον πολίτη ή με την εμφάνιση ορισμένων ζητημάτων που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά του. Σε αυτά τα ζητήματα, πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Και εμείς είμαστε. Θα περιμένουμε, λοιπόν, τις αποφάσεις του ΕΣΡ και θα κρίνουμε με βάση αυτές. Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής. Γνωρίζω ότι το ΕΣΡ εξετάζει την υπόθεση αυτή σε βάθος και επίκεινται κάποιες αποφάσεις. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τις αποφάσεις του. Στο μεταξύ, έχουν και οι τηλεοπτικοί σταθμοί όλο το χρόνο να προσαρμοστούν στα ζητήματα της τήρησης της δεοντολογίας, της ευπρέπειας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους και υπάρχει χρόνος, έστω και τώρα, μετά τα όσα έχουν δημιουργηθεί, να προχωρήσουν σε αυτορύθμιση. Να τηρήσουν τους κανόνες ευπρέπειας και ποιότητας με δικές τους κινήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι σαφές ότι το ΕΣΡ θα λάβει τις αποφάσεις του -δεν γνωρίζω ποιες θα είναι αυτές- και η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πριν από περίπου ένα μήνα μας είχατε πει ότι μέχρι τέλους του 2002 πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Με βάση κάποιες πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Τύπο τις τελευταίες ημέρες ότι ίσως υπάρξει μια αναβολή, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχει αλλάξει κάτι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αναβολή. Κάθε φορά που λαμβάνουμε τις εισηγήσεις του ΕΣΡ, θα έχετε προσέξει ότι προβαίνουμε αμέσως -και το τονίζω αυτό, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία- στον απαραίτητο έλεγχο νομιμότητας και στη συνέχεια αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, παρά τις αντιδράσεις. Γνωρίζετε ότι έχω υπογράψει τις ραδιοφωνικές άδειες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Πολλοί οι οποίοι έμειναν έξω από τη διαγωνιστική διαδικασία, κινούν διαδικασίες διαμαρτυρίας. Είναι σαφές ότι τις κινούν αυτοί. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι` αυτό. Επίσης, πολλοί που εμφανίστηκαν να διαμαρτύρονται, ουσιαστικά υποκινούνται από κάποιους οι οποίοι έχουν μείνει έξω από τη διαγωνιστική διαδικασία. Από τη στιγμή, όμως, που ακολουθείται μια διαγωνιστική διαδικασία, είναι προφανές ότι κάποιοι θα πάρουν και κάποιοι δεν θα πάρουν άδεια. Σας πληροφορώ ότι η διαγωνιστική διαδικασία έγινε με ενδελεχή προσπάθεια του ΕΣΡ, αλλά και του υπουργείου, για να τηρηθούν όλοι οι κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας. Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν. Λογικό ήταν, γιατί υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων από τις άδειες και πάντα θα γίνεται αυτό. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, περιμένω την εισήγηση του ΕΣΡ. Είναι σαφές ότι το ΕΣΡ ερευνά ενδελεχώς το "πόθεν έσχες". Η εισήγησή του θα κρίνει τα επόμενα βήματά μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είπατε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή μαζί με το Ε.Γ. για το ασφαλιστικό. Θα αποφασιστεί την Πέμπτη το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής από κοινού με το Ε.Γ. έχει ένα γενικότερο χαρακτήρα. Είναι μια άτυπη συνεδρίαση, στην οποία θα εξεταστεί το σύνολο των προβλημάτων και των συμπερασμάτων, τα οποία σχετίζονται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Γνωρίζετε ότι στην Κεντρική Επιτροπή, έχουμε πάρει μια ομόφωνη απόφαση, η οποία επικυρώθηκε από το Συνέδριό μας. Με αυτή την απόφαση κινούμαστε πολιτικά. Και πραγματικά, οι κινήσεις που κάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δια του Υπουργού Δημήτρη Ρέππα και όλων των συναρμοδίων, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι θετικές κινήσεις, που προωθούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης. Επιχειρούμε να λύσουμε το ασφαλιστικό, όχι ως αναγκαίο κακό, αλλά ως προσφορά στον πολίτη. Κάποιοι διαμαρτύρονται. Δεν γνωρίζω εάν η Ν.Δ. επιζητεί να γυρίσουμε σε αυτό που ακούστηκε από κάποιους ηγέτες, των οποίων τα κόμματα είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι θα πρέπει, επειδή πεθαίνουν στα 83 τους χρόνια οι κάτοικοι της χώρας τους, να υπάρξουν κινήσεις, αλλαγές και αυξήσεις ανεξάρτητες από το όριο ηλικίας. Εμείς δεν υιοθετούμε τέτοιες αντιλήψεις. Εάν η Ν.Δ. θέλει να συνεχίσει στη λογική 1990-1993, είναι δικαίωμά της. Αυτό αποδεικνύουν οι πρόσφατες δηλώσεις που έκαναν ορισμένα στελέχη της. Αλλά, αυτό πρέπει να το γνωρίζει καθαρά ο ελληνικός λαός, ο οποίος έχει απορρίψει τις πολιτικές αυτής της περιόδου. Η Ν.Δ. ονειρεύεται να ξαναγυρίσει σε εκείνα τα μέτρα, σε εκείνες τις πολιτικές. Εμείς προχωρούμε σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, σε μια άλλη λογική, που σέβεται τον πολίτη, τον άνθρωπο, που λύνει το ασφαλιστικό ως προσφορά στην κοινωνία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει μια κριτική ότι απλώς με τις ρυθμίσεις αυτές που προωθείτε, μετατίθεται το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, χίλια χρόνια κοσκινίζει». Οταν προχωρήσαμε σε μια διαφορετική λύση για το ασφαλιστικό, η Ν.Δ. άρχισε να κραυγάζει, ότι δήθεν είμαστε αντεργατικοί ή αντιλαϊκοί. Τώρα που επιχειρούμε μια διαφορετική προσέγγιση στη βάση των αποφάσεων της Κ.Ε. και του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. προσπαθεί να υποβαθμίσει αυτό που γίνεται. Και τώρα αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Μας λέει, «ξαναγυρίστε στις λύσεις της περιόδου, 1990-1993, επιβαρύνετε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους». Ε, όχι! Δεν πρόκειται να κάνουμε αυτό. Και βέβαια, η χρηματοδότηση που θα υπάρξει για το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι επαρκής για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Βιωσιμότητα συνδυασμένη με δικαιοσύνη. Δεν μπορεί όλα τα βάρη να είναι στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτές δεν είναι αντιλήψεις δίκαιες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Την περασμένη εβδομάδα, εάν θυμάμαι καλά, είχατε πει ότι Τρίτη με Τετάρτη θα είστε έτοιμος να μας πείτε, ποιός θα είναι ο καινούργιος Πρόεδρος της ΕΡΤ. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχετε την απόφαση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει η απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία έχει συσταθεί, αλλά δεν μου έχει κοινοποιηθεί γραπτά, μέχρι αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι θα μου δοθεί μέσα στη μέρα. Με βάση την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής, θα προβώ στις αναγκαίες συνεννοήσεις με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη (διότι είναι απόφαση δύο υπουργών) και ελπίζω ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι, θα είμαι σε θέση να σας το ανακοινώσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε ποιό είναι το ύψος της χρηματοδότησης και ποιό το όριο ηλικίας που τελικά θα επιλεγεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συζήτηση, αυτή τη στιγμή, διεξάγεται μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα και των κοινωνικών οργανώσεων. Γνωρίζετε ότι, ήδη, έχουν εξεταστεί πάρα πολλά θέματα και θα τα χαρακτήριζα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Είμαστε σε καλό δρόμο. Επ` αυτού, η Κυβερνητική Επιτροπή, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, θα κάνει ένα συλλογικό απολογισμό και θα χαράξει τις αναγκαίες νέες κατευθύνσεις. Μετά τη συνεδρίαση αυτής, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε το θέμα αναλυτικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι δεν θέλετε να γυρίσετε στο 1990-1993, μήπως πάτε πολύ πιο πίσω;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα για τις δικές μας κατευθύνσεις. Αφήνουμε τη Ν.Δ. να οραματίζεται, επί ματαίω, την επανάληψη εκείνης της περιόδου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εάν κατάλαβα καλά, η Ν.Δ. είναι το εμπόδιο και δεν λύνεται το ασφαλιστικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λύνουμε το ασφαλιστικό, αλλά λύνοντάς το αποκαλύπτουμε και τις διαφορές μας με κάποια άλλα κόμματα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μας εσείς το χειρίζεστε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι` αυτό και το λύνουμε, επειδή το χειριζόμαστε εμείς. Η Ν.Δ. δεν θα το έλυνε, βεβαίως.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το να λένε τις απόψεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Ν.Δ. ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, είναι άλλο ζήτημα. Η κυβέρνηση τί έχει να πει, ένα χρόνο ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία με αυτό το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως έχετε δει, η κυβέρνηση λύνει το θέμα, ο διάλογος πάει πολύ καλά. Και ο καλόπιστος -και εδώ μέσα θεωρώ όλους καλόπιστους- οφείλει να συμβάλει σε αυτό το διάλογο, ώστε να λυθεί σωστά, βιώσιμα και δίκαια το ασφαλιστικό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν κάνω λάθος, επίσης, γιατί ακούσαμε ένα δριμύτατο «κατηγορώ», αυτοί οι οποίοι αντέδρασαν πέρυσι ήταν κυρίως οι εργαζόμενοι. Και να μην ξεχνάμε ότι μεταξύ αυτών ήταν, βεβαίως, και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ξεχάσατε τις πορείες και τις διαδηλώσεις; Οι αντιδρώντες, οι οποίοι βγήκαν στο δρόμο, δεν ήταν τα κόμματα, ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συνδικαλιστές. Ως πρώην, λοιπόν, συνδικαλιστής και ηγέτης της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, θα ήθελα να μου πείτε, δεν είχαν δίκιο τότε οι εργαζόμενοι που αντέδρασαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε τοποθετηθεί όλοι για τους χειρισμούς εκείνης της περιόδου και έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας. Γι` αυτό το λόγο, οι χειρισμοί που γίνονται τώρα, είναι σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Λύνουμε το ασφαλιστικό ως προσφορά στην ελληνική κοινωνία, με βιωσιμότητα και δικαιοσύνη. Και χαίρω, διότι και οι χειρισμοί που έχουν γίνει από την κυβερνητική πλευρά και ειδικά από τον κ. Ρέππα, κινούνται απόλυτα σε αυτή την κατεύθυνση με τόλμη, ευθύνη και δικαιοσύνη. Αλλά, βεβαίως, έχετε προσέξει ότι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μετέχουν σε αυτό το διάλογο δημιουργικά, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, χωρίς να βιαζόμαστε και χωρίς να πιέζουμε τα πράγματα παραπάνω απ` ό,τι πρέπει. Βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τί σας εμπόδισε, λοιπόν, η Ν.Δ. για να λύσετε το ασφαλιστικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ν.Δ. δεν μας εμποδίζει σε τίποτα. Διότι, όταν πρόκειται να λυθεί ένα θέμα δεν καταθέτει τις απόψεις της. Και όταν καταθέτει άποψη, μας θυμίζει ότι δεν έχει τίποτα περισσότερο να προσθέσει από την περίοδο 1990-1993. Αρα, όχι μόνο δεν μας εμποδίζει, αλλά μας αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της. Βεβαίως, μην περιμένετε να μην αποκαλύψουμε και εμείς, εν συνεχεία, αυτές τις προθέσεις της στον ελληνικό λαό. Και αυτό είναι μέσα στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τις δικές σας απόψεις οι εργαζόμενοι δεν τις απέρριψαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι, αυτή τη στιγμή, ο διάλογος προχωρεί καλά. Ας μη ζηλεύουμε, γι` αυτό. Ας το στηρίξουμε. Το ασφαλιστικό είναι προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Ας στηρίξουμε, επιτέλους, αυτό το διάλογο που προχωρεί, ώστε να γίνει καρποφόρος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσφορά ποιά είναι; Η μετά θάνατον σύνταξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η φράση αυτή, ακούστηκε από ορισμένα χείλη, τα οποία δεν ανήκουν στο δικό μας ιδεολογικό χώρο, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοι νομίζω θυμόμαστε, ποιός είχε πει ότι ζούμε πολλά χρόνια και αυτό αποτελεί πρόβλημα για το ασφαλιστικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ακούσαμε πρόσφατα κατά το χειρότερο τρόπο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, η ελληνική πλευρά διαπίστωσε την παγίωση, πια, δύο συγκεκριμένων τάσεων, ας μην πούμε αξόνων, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην μετριοπαθέστερη προώθηση κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν είναι μετριοπαθέστερη. Υπάρχουν, πραγματικά, πολιτικές αντιλήψεις. Νομίζω ότι μπορεί κανείς να τις κατατάξει σε δύο μεγάλα ρεύματα. Στο ρεύμα εκείνο, το οποίο δεν θέλει την περισσότερη Ευρώπη, δεν θέλει το νέο κοινωνικό ευρωπαϊκό πρότυπο, επιθυμεί την ανεξέλεγκτη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, το πισωγύρισμα των κατακτήσεων, όπως για παράδειγμα στην κοινωνική ασφάλιση -ακούστηκαν και τέτοιες απόψεις- το οποίο ονειρεύεται μια μόνο αγορά, η οποία να ισοπεδώνει τις κοινωνίες και τους λαούς.

Και υπάρχει και μια διαφορετική άποψη, η οποία ομιλεί για νέες ρυθμίσεις, που σέβεται το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο, που μιλά για πλήρη απασχόληση και αναζητά το ρόλο των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης, της Ευρώπης των λαών. Οσο περνά ο καιρός, έχω τη γνώμη ότι αυτές οι αντιλήψεις και τα προβλήματα έρχονται μπροστά μας, τόσο αυτές οι αντιλήψεις θα γίνονται ορατές. Η δική μας άποψη είναι σαφής. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, την Ευρώπη των λαών. Μια Ευρώπη με δικές της πολιτικές σε όλους τους κρίσιμους τομείς που αφορούν τις κοινωνίες. Και αυτό θα το αποδείξουμε με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 19 March 2002 - 14:05:17 UTC