Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε τα εξής:

«Η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής διήρκεσε, όπως διαπιστώσατε, επί μακρόν. Ωστόσο, η ενημέρωση προς εσάς θα είναι ολιγόλεπτη. Θα μου πείτε γιατί; Διότι, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, έγινε μια λεπτομερής αναφορά στα ολυμπιακά έργα τα οποία εκτελούνται. Αυτή ακριβώς η ενημέρωση θα γίνει στις 3, 4 και 5 Απριλίου στη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ υπό τον κ. Οσβαλντ που αναμένεται στην Αθήνα εκείνες τις μέρες. Πρόκειται για μια επίσημη επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθήσει επί τόπου την πορεία των έργων.

Να σας υπενθυμίσω επίσης ότι στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, ενώπιον της οποίας θα απευθυνθεί ο Αυστραλός κ. Νάιτ, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Νάιτ, λόγω της εμπειρίας που έχει αποκτήσει, θα μας πληροφορήσει διεξοδικώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, την προετοιμασία τους και στη συνέχεια θα δεχθεί ερωτήσεις από εμάς πάνω σ@ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ευλόγου ενδιαφέροντος.

Σας είπα, λοιπόν, ότι έγινε μία λεπτομερής αναφορά σε όλα τα έργα, σε ποιο στάδιο κατασκευής τους βρίσκονται τώρα και σε ποιο σημείο θα βρίσκονται εντός 15 ημερών, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία της επίσημης επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ υπό τον κ. Ντένις Οσβαλντ στην Αθήνα.

Επιπροσθέτως, θα ήθελα να σας κάνω μια αναφορά στα θέματα της φιλοξενίας, για τα οποία είναι εύλογο το ενδιαφέρον σας:

Όσον αφορά την Ολυμπιακή οικογένεια, το θέμα έχει λήξει και έχει γίνει μάλιστα επισήμως σχετική αναφορά προς τη ΔΟΕ.

Όσον αφορά τους τουρίστες, τους επισκέπτες, αυτούς που θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχω να σας πω ότι, πρώτον, αναμένεται να είναι γύρω στους 80.000 με 150.000 ξένους επισκέπτες. Αυτοί θα διευκολυνθούν στην παραμονή τους με δωμάτια ή διαμερίσματα τα οποία πρόκειται να δηλωθούν σε έναν ενιαίο φορέα που θα δημιουργηθεί. Θα προηγηθεί επιθεώρηση των δωματίων ή των διαμερισμάτων από τον ενιαίο φορέα, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους και η ενοικίασή τους για βραχύ χρονικό διάστημα προς τους ξένους επισκέπτες. Προς το σκοπό αυτό θα καταρτιστεί σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα παρέχονται κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αυτών, για παράδειγμα η μη υποχρέωσή τους να μην εμφανίσουν το εισόδημα από βραχυπρόθεσμο μίσθιο στη φορολογική δήλωσή τους. Η διάρκεια του μισθίου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει κατ@ ανώτατο όριο τους δύο μήνες. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται πως θα καταστεί δυνατό να εξευρεθεί ο αναγκαίος αριθμός δωματίων ή διαμερισμάτων.

Ακόμη θα ήθελα να σας πω ότι μελετάται η αναβάθμιση ορισμένων ξενοδοχείων Γ@ κατηγορίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μετά από κάποιες εργασίες τα ξενοδοχεία αυτά θα μεταπηδήσουν στη Β@ κατηγορία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παραμονή των ξένων επισκεπτών.

Για το θέμα του προαστιακού σιδηροδρόμου, έχω να σας πω ότι το έργο δρομολογείται και θα υλοποιηθεί κατά τα συμφωνηθέντα, δηλαδή, θα καλύπτει την απόσταση από το Μενίδι μέχρι το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας Ελ. Βενιζέλος. Έχει αποφασισθεί η ηλεκτροκίνηση του προαστιακού, στην περίπτωση όμως που δεν παραδοθούν εγκαίρως τα βαγόνια και οι μηχανές που έχουν παραγγελθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θα επιδιωχθεί η ενοικίαση ηλεκτροκίνητων μηχανών, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, σε κάθε όμως περίπτωση θα εφαρμοστεί η εναλλακτική λύση της πετρελαιοκίνησης.

Για το τραμ να σας πω ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί δύο εργοτάξια, ένα στο Ζάππειο και το δεύτερο στο αμαξοστάσιο. Σε όλα δε τα ολυμπιακά έργα υπάρχουν εργοτάξια.

Εκφράζω τη βεβαιότητα, πως μετά από την προετοιμασία που έχει γίνει, η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, θα μείνει ικανοποιημένη ως προς την πορεία των έργων και της εν γένει ολυμπιακής προετοιμασίας.

Πριν από τη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε μια άλλη προσύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, στην οποία μετείχαν ορισμένοι Υπουργοί, οι οποίοι, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, συνεργάζονται κατ@ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό για θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή η προσύσκεψη έγινε, επειδή ο Πρωθυπουργός δεν είχε το χρόνο να συνεργαστεί κατ@ ιδίαν μαζί τους, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό (στην Ιαπωνία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης)».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στην προσύσκεψη μιλήσατε για θέματα ασφάλειας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μιλήσαμε και γι@ αυτό. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας πω ότι χθες στο Υπουργείο Τύπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη με αντικείμενο το συντονισμό της επικοινωνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αυτήν τη σύσκεψη μετείχε και η Πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου. Έγινε μία πρώτη συζήτηση και ένας πρώτος προγραμματισμός για τα θέματα επικοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι περισσότερο για τα θέματα ασφάλειας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γνωρίζετε πως τα θέματα αυτά δεν μπορούν να αναφερθούν διεξοδικώς και λεπτομερώς, διαφορετικά η ασφάλεια δεν θα ήταν ασφάλεια. Σημασία έχει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα, εις τρόπον ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξαχθούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπερίπτανται μαχητικά αεροσκάφη στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όπως τα είδαμε και στο Salt Lake City;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επαναλαμβάνω: θα ληφθούν όλα τα μέτρα τα οποία πρέπει να υπάρξουν, προκειμένου οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξαχθούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε πάλι για καλύτερο συντονισμό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όχι, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων. Υπάρχουν, βέβαια, πάντα κάποιες εκκρεμότητες και κάποια προβλήματα, τα οποία ανακύπτουν σε καθημερινή βάση και αυτό είναι φυσικό. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες προσφυγές που γίνονται για το άλφα ή το βήτα έργο κ.λ.π.. Όμως, σε γενικές γραμμές και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό, όλα τα Ολυμπιακά Έργα υλοποιούνται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Πάντως, με εντολή του Πρωθυπουργού, για κάθε κώλυμα ή πρόβλημα που παρουσιάζεται, αυτό αντιμετωπίζεται κατόπιν συνεργασίας των συναρμοδίων Υπουργών. Στο σημείο αυτό να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ στις 5 Απριλίου και ώρα 10:00 π.μ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα χρήματα επαρκούν για όλα τα έργα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Ο προϋπολογισμός, άλλωστε, σας έχει γνωστοποιηθεί. Αναφέρομαι βέβαια στα Ολυμπιακά Έργα. Μην συγχέετε τα Ολυμπιακά Έργα με τα έργα εκείνα τα οποία γίνονται από πλευράς Ελλάδος, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το επεισόδιο Γ. Αγγελοπούλου @ Δ. Αβραμόπουλου έγινε καθόλου λόγος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όχι, δεν συζητήθηκε καθόλου. Νομίζω πάντως ότι ο κ. Αβραμόπουλος σε νεότερες δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Δήμος θα αποσύρει την προσφυγή που έχει κάνει στο Συμβούλιο Επικρατείας, μετά από απόφαση, βεβαίως, του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φυτευτούν τελικά 1.000.000 δέντρα σε όλη την Αττική;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι σε κάθε Ολυμπιακό Έργο που γίνεται και σε κάθε διαμόρφωση των χώρων λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, ακολουθείται μια πολιτική πρασίνου. Ασφαλώς και θα φυτευτούν τα δέντρα αυτά. Και όχι μόνο αυτό. Αυτό που βλέπετε να γίνεται στο κέντρο της Αθήνας, με την απόσυρση όλων των διαφημιστικών πινακίδων, θα συνεχισθεί και θα επεκταθεί όχι μόνο στην Αττική γενικώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά σε όλη τη χώρα. Στην περίοδο μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρξει μία ειδική σήμανση που θα αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι επειδή στο χώρο όπου θα γίνει το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο έχουν βρεθεί αρχαία, θα ακολουθηθεί αυτό που έγινε και στο ΜΕΤΡΟ. Αυτά τα αρχαία ευρήματα θα είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 20 March 2002 - 15:05:08 UTC