Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ. Αναλυτικές σχετικές δηλώσεις έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Απάντησε, επίσης, σε ορισμένες ερωτήσεις συναδέλφων σας. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να επανέλθω.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για την αναγγελία από τη Ν.Δ. της υποψηφιότητας της κας Μπακογιάννη ως υποψήφιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο της Αθήνας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακολουθήσαμε σήμερα το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κομματικής υποψηφιότητας. Η κα Μπακογιάννη είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό στέλεχος της Ν.Δ. Αυτήν επέλεξε το κόμμα της. Θα δώσει τη μάχη της. Εκείνο που η κυβέρνηση εύχεται, είναι να γίνει ένας σωστός προεκλογικός αγώνας από όλους τους υποψήφιους και να προβληθούν προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα της Αθήνας και των κατοίκων της.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά τη διήμερη απεργία μας είχαμε ορισμένα γεγονότα που σας αφορούν και ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και ως Υπουργό. Είχατε απευθύνει την περασμένη Τρίτη μια έκκληση στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια για συμμόρφωση σε σχετική απόφαση του ΕΣΡ. Εγινε κάποια προσπάθεια από την πλευρά τους. Είστε ικανοποιημένος; Πώς κρίνετε τα βήματα αυτά; Ενα δεύτερο σημείο είναι ότι κηρύχθηκε και άγονος ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των αδειών. Θα ήθελα την τοποθέτησή σας και σε αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε, πράγματι, την απόφαση του ΕΣΡ να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Οπως γνωρίζετε, έχει ολοκληρωθεί η χορήγηση των ραδιοφωνικών αδειών για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αναμενόταν η απόφαση του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Το ΕΣΡ προτείνει να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος. Θα υπογράψω τη σχετική απόφαση. Και αυτό, γιατί πιστεύω ότι το ΕΣΡ έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Για πρώτη φορά έγινε ένας τόσο σημαντικός έλεγχος στο θέμα του "πόθεν έσχες" και γι` αυτό το λόγο το ΕΣΡ δεν μπόρεσε να δώσει εγκριτική τοποθέτηση για καμία από τις αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει και νέος διαγωνισμός, ο οποίος επίσης θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός. Θα κληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα στοιχεία τους για το 2002. Ξεκαθαρίζω από τώρα ότι θα υπάρξει ιδιαίτερα αυστηρός και ενδελεχής έλεγχος για το "πόθεν έσχες", όπως υπήρξε και σε αυτή τη φάση. Επειδή ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί βεβαίως από το Υπουργείο Τύπου, αλλά ο σχετικός έλεγχος θα γίνει πιθανότατα από το νέο ΕΣΡ -που θα είναι μια πλήρως και ακόμη περισσότερο ενισχυμένη ανεξάρτητη αρχή- θέλω να προειδοποιήσω ότι θα πρέπει να δοθούν σωστά και ειλικρινή στοιχεία, γιατί διαφορετικά όλοι οι αιτούντες κινδυνεύουν να μην πάρουν άδεια. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν.

Σε ό,τι αφορά διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, είχα προειδοποιήσει και είχα καλέσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να προχωρήσουν στην αυτορρύθμισή τους. Με ικανοποίηση διαπιστώνω -ανεξάρτητα αν μπορεί κανείς να έχει και άλλες απόψεις- ότι έγιναν μερικά πρώτα βήματα, στην κατεύθυνση της αυτορρύθμισης. Αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να κρίνω τα βήματα αυτά, γιατί την επόμενη Τρίτη αναμένονται οι αποφάσεις του ΕΣΡ. Με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν την Τρίτη από το ΕΣΡ, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και πάλι. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι μετά τα πρώτα βήματα μπορεί να γίνουν και τολμηρότερα, προκειμένου και αυτή η αυτορρύθμιση να επιτευχθεί.

Θέλω ακόμη να υπενθυμίσω ότι το ΕΣΡ έχει κινήσει την κυρωτική διαδικασία και για άλλες εκπομπές. Σημειώνω ότι πρόθεση και δική μας, προφανώς και του ΕΣΡ, είναι να δώσουμε τη μάχη για την ποιότητα, την αξιοπρέπεια και το σεβασμό του θεατή, του πολίτη.

ΚΑΠΠΟΣ: Ως προς την υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη, είναι αυτονόητο ότι είναι κομματική. Δεδομένου, όμως, ότι κομματική είναι και η υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να θέλω να προκαταλάβω κανένα αποτέλεσμα, θα ήθελα να ρωτήσω, ενόψει αυτής της ουσιαστικά κομματικής αναμέτρησης, πώς θα θεωρήσει το ΠΑΣΟΚ την έκβαση μιας καθαρά πολιτικής και κομματικής αναμέτρησης στο Δήμο της Αθήνας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε τονίσει πολλές φορές ότι οι δημοτικές εκλογές είναι μια καθαρά πολιτική μάχη. Μπορεί κανείς να βγάλει πολλά συμπεράσματα από αυτό. Αν με ρωτάτε, όμως, για το αν κρίνεται ή όχι η κυβέρνηση από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές -γιατί αυτή είναι η ουσία του ερωτήματός σας- επαναλαμβάνω ότι έχει την πολιτική σημασία της αυτή η μάχη, εξάγει κανείς τα συμπεράσματά του, κρίνεται το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, όπως ακριβώς έχει πάρει εντολή από τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε από τους πολίτες και αυτή την εντολή θα φέρουμε σε πέρας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο κ. Καραμανλής είπε διάφορα πράγματα: Κατά πρώτον, χαρακτήρισε αδύναμο τον Πρωθυπουργό, ότι καταφεύγει σε λαϊκισμούς, μίλησε για ακυβερνησία, που αυτή, όπως είπε, θίγει τα συμφέροντα του τόπου, τόνισε ότι εάν θέλει ο κ. Σημίτης καθαρές λύσεις, αυτές προκύπτουν με τη βούληση του λαού. Μίλησε ακόμη για νοοτροπία και αντίληψη καθεστωτισμού. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο αρχηγός της συντηρητικής παράταξης με το γνωστό αλαζονικό και αυταρχικό ύφος του, έμπλεος συναισθημάτων ρεβανσισμού, εξαπέλυσε και νέα επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά εναντίον του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Θα έλεγα, ότι επειδή επαναλαμβάνει τα ίδια και τετριμμένα που μας λέει κάθε φορά, ίσως να μην άξιζε και να σχολιάσουμε σημεία της ομιλίας του. Δράττομαι, όμως, της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι, από ό,τι φαίνεται ο αρχηγός της Δεξιάς είναι εγκλωβισμένος στην πολιτική μιζέρια, στην πολιτική ανυπαρξία της παράταξής του. Και το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι επιχειρεί τη δική τους πολιτική μιζέρια, τη δική τους ανυπαρξία, να την παρουσιάσουν, ως μιζέρια και ανυπαρξία του τόπου.

Ο κ. Καραμανλής έδειξε, για μια ακόμη φορά, δογματικά αγκυλωμένος στην περίοδο 1990-93. Αυτό φαίνεται καθαρά από τις προτάσεις του για το Ασφαλιστικό. Τί μας λέει; Επιμένει ότι η περίοδος 1990-93 και οι λύσεις που δόθηκαν τότε για το Ασφαλιστικό, είναι αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός. Τί άλλην χροίαν αποδείξεων έχουμε; Επιμένει στην πιο καταδικασμένη, αδιέξοδη και χρεοκοπημένη πολιτική που γνώρισε εδώ και πολλές δεκαετίες ο τόπος. Επιμένει σε μη λύσεις. Επιμένει, παρά την ομόφωνη τότε καταδίκη της ίδιας της κοινωνίας. Δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του. Θέλουμε να πούμε στον κ. Καραμανλή ότι ο τόπος κυβερνάται και κυβερνάται καλά. Οτι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει τη διεθνή αναγνώριση και το διεθνή σεβασμό. Μια κυβέρνηση που είναι ενεργά παρούσα. Μια κυβέρνηση που παρεμβαίνει σε όλα τα προβλήματα του τόπου, σε όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τον Ελληνα πολίτη.

Θέλω, παράλληλα, να τονίσω πως από ό,τι φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, υπάρχει και η γνωστή διγλωσσία, η γνωστή υποκρισία, η γνωστή ψεύτικη στάση της Ν.Δ. Τί μας λέει; Διαφάνεια παντού. Οχι στη διαφθορά. Μα, δεν είναι υποκριτικό αυτό, την ίδια ώρα που αρνείται το διάλογο για το ασυμβίβαστο, μεταξύ βασικού μετόχου και επιχειρηματία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο; Την ίδια ώρα που μια μεγάλη τομή επιχειρείται και προχωρεί -ολοκληρώθηκε ο σχετικός διάλογος και την επόμενη εβδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται για συζήτηση στη Βουλή- η Ν.Δ., μόνη αυτή, δεν συμμετείχε στο διάλογο. Συμμετείχαν όλοι, πλην της Ν.Δ. Μόνη αυτή και απομονωμένη έμεινε δογματικά αγκυλωμένη στις εμμονές της να μη γίνει τίποτα, να μην προχωρήσει τίποτα. Οχι μόνο δεν θέλει την πάταξη της διαφθοράς, αλλά θέλει να διατηρήσει και να διαιωνίσει την ασυδοσία, προσδοκώντας, ίσως, να προσπορίσει μικροκομματικά οφέλη, την ίδια ώρα που στον τόπο συντελούνται μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες και δια του στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής αρνείται να τις δει. Κάθε φορά που επιχειρείται μια διαρθρωτική αλλαγή, προσπαθεί να την υπονομεύσει, να μειώσει τη σημασία της, να την ακυρώσει, γιατί δεν θέλει η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά. Το κόμμα του θέλει μια Ελλάδα γκρίζα και μαύρη.

Ομως, η Ελλάδα δεν είναι έτσι. Η Ελλάδα προχωρεί. Η Ελλάδα μπαίνει στην καρδιά της Ευρώπης. Στην Ελλάδα δημιουργείται μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση των πολιτών. Και βεβαίως, επειδή μιλάμε για καθαρές λύσεις, εμείς είμαστε πάντα υπέρ των καθαρών λύσεων. Ναι, τις καθαρές λύσεις τις επιβάλλει ο ίδιος ο λαός. Τις επέβαλε το 1996, τις επέβαλε το 2000, και πάντα με την ίδια πορεία και μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη, να είναι βέβαιος ο κ. Καραμανλής ότι ο λαός θα τις επιβάλλει και στις εκλογές του 2004.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αρνήθηκαν ή διαμαρτυρήθηκαν έλεγχο χειραποσκευών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Θα ήθελα να μάθω, εάν οι βουλευτές είναι υπεράνω του νόμου ή καταστρατήγησαν το νόμο ή οι υπάλληλοι του αεροδρομίου έπραξαν σύννομα; Τί συμβαίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο περιστατικό. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Ο νόμος τηρείται και τηρείται για όλους. Το συγκεκριμένο περιστατικό θα το ερευνήσω και θα επανέλθω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Υπάρχουν πληροφορίες για το σχέδιο έκθεσης του Κόφι Ανάν που έχει δύο-τρία σημεία, που απ` ό,τι καταλαβαίνω, συζητούνται με δυσφορία στην Κύπρο. Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης γι` αυτό το σχέδιο ποιά είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε ένα σχέδιο που δεν έχουμε ακόμα δει. Υπάρχει σήμερα μια ανακοίνωση του κ. Παπαπέτρου για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών. Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε στο πλαίσιο αυτής της ανακοίνωσης, η οποία μας καλύπτει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ανησυχούν την κυβέρνηση τα όσα γίνονται στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα στη Ραμάλα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σαφώς ανησυχεί σοβαρά η κυβέρνηση, όπως, επίσης, ανησυχεί ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας, αλλά και του κόσμου, όταν βλέπουμε τέτοια επεισόδια, όταν βλέπουμε να κάνει απειλητικά και πάλι την εμφάνισή του ο κύκλος της βίας και του αίματος. Θέλω να τονίσω ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια, που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πράξη αποκλεισμού, σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια, σε κάθε λογική μετωπικής σύγκρουσης που τροφοδοτεί και αναπαράγει τον κύκλο της βίας και του αίματος και υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Εχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες. Πρόσφατα, στη Βαρκελώνη είχαμε την ευκαιρία να συζήσουμε και με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οπως γνωρίζετε υπήρξαν αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τις κατευθύνσεις μιας πολιτικής λύσης για την περιοχή. Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να έχουν το δικό τους κράτος, αλλά και ο λαός του Ισραήλ πρέπει να ζει στο δικό του κράτος με ασφάλεια. Η Ελλάδα θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Στηρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Απαιτεί να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα. Στηρίζει και προωθεί τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Βαρκελώνης. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε σε κάθε ενέργεια που θα αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Η κα Αγγελοπούλου, σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα την αναλάβει αμερικανική εταιρία. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κάποιο σχόλιο αυτή τη στιγμή. Θα ρωτήσω τον αρμόδιο υπουργό και θα επανέλθω. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπήρχε, εδώ και πολλές ώρες, σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Και μια δεύτερη ερώτηση που αφορά εσάς προσωπικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε φραστικό επεισόδιο μεταξύ εσάς και του κ. Κουλούρη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Τρίτη. Επαληθεύετε αυτές τις πληροφορίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι αφορά κανέναν εδώ μέσα, ούτε και την κυβέρνηση, η οποιαδήποτε συζήτηση έγινε μέσα σε όργανα του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε όργανα που δεν έχουν καμία σχέση με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει μια ερώτηση του κ. Καρρά, βουλευτή της Ν.Δ., για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, αναφέρεται στο γεγονός ότι ακυρώθηκαν κάποιες πτήσεις, στο ότι ταλαιπωρήθηκε επιβατικό κοινό και στο κόστος της αποστολής. Εχετε κάποιο νεότερο στοιχείο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι, θα έλεγα, πραγματικά απαράδεκτη η ερώτηση του κ. Καρρά. Βεβαίως, θα απαντήσουμε σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Θα έλεγα ότι θα περιμέναμε από τη Ν.Δ. και τους βουλευτές της, τουλάχιστον, να έχουν το θάρρος να χαιρετίσουν τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και αν δεν θέλουν να τις χαιρετίσουν, τουλάχιστον ας μη μιλήσουν. Υπάρχουν πολλές και σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες. Μια εξ αυτών ήταν στην Ιαπωνία. Πολλοί από εσάς είχατε την ευκαιρία να τις παρακολουθήσετε από κοντά. Γνωρίζετε πόσο μεγάλη σημασία είχε για την Ιαπωνία και τις σχέσεις της με την Ελλάδα -και στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο, αλλά και στον τομέα του Τουρισμού και της πολιτιστικής επικοινωνίας- αυτή η επίσκεψη. Τι νέους δρόμους άνοιξε και πόσο σημαντικά μπορεί να συμβάλει και στη διεύρυνση αυτής της συνεργασίας και στην αύξηση του Τουρισμού προς την Ελλάδα και βεβαίως στη γενικότερη προπαγάνδιση σε όλο τον κόσμο του κλίματος που θέλουμε να δημιουργήσουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ιαπωνία είναι μια πολύ σημαντική χώρα. Θέλω να σημειώσω ότι το κοστολόγιο της Ολυμπιακής είχε να κάνει με τους ίδιους όρους που χρεώνει η εταιρία τις πτήσεις προς τρίτους και καλύφθηκε, όπως καλύπτεται κάθε φορά, από το Δημόσιο. Βεβαίως καμία αναταραχή και κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε γενικότερα στις πτήσεις της Ολυμπιακής. Θα περίμενα, όμως, μεγαλύτερη ευθύνη από τη Ν.Δ. και τους βουλευτές της, όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιες σημαντικές και επιτυχημένες διεθνείς πρωτοβουλίες. Επιτέλους, ας σεβαστούν τη χώρα.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες στη Διαβαλκανική -διαβάζω από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού- ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Διερωτώμαι πώς είναι δυνατό να εκφράζεται μια τέτοια αισιοδοξία, πρώτον από τη στιγμή που είναι γνωστόν ότι υπάρχουν κυβερνητικές κρίσεις σε πολλές από τις χώρες της περιοχής και δεύτερον, όταν υπάρχει μια ολόκληρη παράγραφος δηλώσεων του Πρωθυπουργού που αναφέρεται και σε τρομοκρατικά φαινόμενα και στην ύπαρξη εξτρεμιστικών ομάδων. Γνωρίζετε καλύτερα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, απλώς ήθελα να ρωτήσω πώς στοιχειοθετείται αυτή η αισιοδοξία του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι πολύ βελτιωμένη απ` ό,τι πριν από ένα ή δύο χρόνια. Υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη στον τομέα της ομαλότητας. Βεβαίως, υπάρχουν πάντα προβλήματα, αλλά υπάρχει μια συνεχής θετική εξέλιξη στον τομέα της ομαλότητας. Εχουν προωθηθεί πρωτοβουλίες συνεργασίας. Υπάρχουν πρωτοβουλίες εξάλειψης κάθε εστίας κινδύνου και δημιουργίας νέων συγκρούσεων. Είμαστε σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση. Και είναι λογικό, εφόσον και τα ίδια τα κράτη, οι ίδιες οι κυβερνήσεις εκφράζουν τη θέλησή τους να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, να εκφράζει και ο Πρωθυπουργός την αισιοδοξία του.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 29 March 2002 - 15:05:10 UTC