Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος "ξαναχτύπησε" και ούτε λίγο, ούτε πολύ λέει ότι αν δεν πάτε καλά στις δημοτικές εκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ζητάει ακόμη και μέτρα κατά του κ. Χρυσοχοϊδη. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το δεύτερο θέμα ισχύουν οι χθεσινές και οι προχθεσινές δηλώσεις μου. Θεωρώ ότι μετά από αυτές τις δηλώσεις το θέμα έχει κλείσει. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω πως χρειάζεται να σχολιάζω τις δηλώσεις των στελεχών μας. Oι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ διεκδικούν τη νίκη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές για το καλό της Αυτοδιοίκησης, για το καλό του κινήματος για ποιότητα ζωής των πολιτών, για τη διεκδίκηση της τοπικής ανάπτυξης και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Αυτό είναι και το πολιτικό νόημα αυτής της εκλογικής μάχης.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση πότε προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να κατατεθεί νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις, ο πραγματικά σημαντικός διάλογος που έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί. Εχουν συμφωνηθεί μια σειρά θέματα. Εχουν θιγεί, χωρίς να υπάρχουν μέχρι τώρα συμφωνίες, μια σειρά άλλα. Υπάρχει ένα καλό κλίμα, όσον αφορά την ανταλλαγή απόψεων και βεβαίως υπάρχει η ανάγκη να συζητηθεί και το μείζον θέμα της χρηματοδότησης του συστήματος. Περιμένουμε τις επόμενες αποφάσεις της ΓΣΕΕ και των άλλων κοινωνικών οργανώσεων. Εκφράζουμε την αισιοδοξία ότι ο διάλογος θα είναι καρποφόρος. Βεβαίως, εξαιρούμε και στηλιτεύουμε τη στάση της Ν.Δ., η οποία ως γνωστόν αρνείται για μια ακόμη φορά το διάλογο, αρνείται τη μεταρρύθμιση, είναι δογματικά αγκυλωμένη στις απαράδεκτες αποφάσεις, οι οποίες συνάντησαν την καθολική άρνηση και αποδοκιμασία του ελληνικού λαού την περίοδο '90 - '93.

ΦΙΛΗΣ: Συνεκτιμωμένων όλων των παραγόντων που αναφέρατε -καλών και κακών- το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ποιο είναι για το Ασφαλιστικό; Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι περιμένουμε τις εξελίξεις από τη ΓΣΕΕ, αλλά και τις άλλες κοινωνικές οργανώσεις για τη συνέχιση του διαλόγου.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, μπορεί να πάει το φθινόπωρο το νομοσχέδιο στη Βουλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην μου ζητάτε αυτή τη στιγμή να κάνω χρονικούς προσδιορισμούς. Οι χρονικοί προσδιορισμοί θα καθοριστούν και από την πορεία του διαλόγου.

ΦΙΛΗΣ: Χωρίς πρόγραμμα πηγαίνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν ξεκινάς ένα διάλογο σε ένα θέμα που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, λαμβάνεις υπόψη και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία. Είναι σαφές ότι δεν θα πάει στις καλένδες αυτή η υπόθεση. Σας διαβεβαιώνω γι` αυτό. Αλλά, είναι εξίσου σαφές ότι είμαστε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση και από τη στιγμή που θέλουμε τη συναίνεση και πιστεύουμε σε αυτήν, ξέρουμε να κάνουμε τα αναγκαία βήματα.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Παπουτσής, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ερωτηθείς για τη διαφορά ύφους και κλίματος στην αντιμετώπιση της υποψηφιότητας της κ. Μπακογιάννη που εκδηλώθηκε από τη μια μεριά από τον ίδιο που έστειλε την ανθοδέσμη και από την άλλη μεριά από εσάς και τον κ. Λαλιώτη, που κάθε άλλο παρά ανθοδέσμη στείλατε, σχολίασε ότι αυτός είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας και αυτός θα καθορίζει το ύφος της προεκλογικής περιόδου και όχι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τον υποστηρίζει. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας παραπέμψω στις σχετικές δηλώσεις μου της προηγούμενης Παρασκευής, τις οποίες φοβάμαι ότι δεν έχετε διαβάσει, όπως και κάποιος συνάδελφός σας που έκανε σχετικές αναφορές, χθες.

ΦΙΛΗΣ: Κάποιο σχόλιο για τη δήλωση του κ. Παπουτσή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτα σας συνιστώ να διαβάσετε τις δηλώσεις μου της Παρασκευής και εσείς και ο συνάδελφός που χθες έκανε τις σχετικές αναφορές σε ημερήσια απογευματινή εφημερίδα.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή εδώ δεν απαντάτε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απαντώ δια των δηλώσεών μου και όχι με ερώτημα που ετέθη λανθασμένα. Είναι σαφές ότι ετέθη λανθασμένα το ερώτημα. Πέραν αυτού, είναι σαφές ότι ο επικεφαλής ενός συνδυασμού για τις δημοτικές εκλογές καθορίζει ο ίδιος τη στάση του συνδυασμού σε οποιονδήποτε Δήμο, ασφαλώς και στο Δήμο της Αθήνας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα το πρωί, είχαμε μία αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Σημίτη στο νοσοκομείο Παίδων, μαζί με τον υπουργό Υγείας. Γιατί ακολουθήσατε την ίδια τακτική με τη Ν.Δ. και δεν ενημερώσατε εκ των προτέρων; Δεν θέλατε δημοσιογραφική κάλυψη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ακολουθήσαμε την ίδια τακτική με τη Ν.Δ. Ο κ. Καραμανλής στήνει "σόου" όπου πηγαίνει, όπως γνωρίζετε. Παίρνει μαζί του κάμερες, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι εκεί που πηγαίνει υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα. Για παράδειγμα, δεν επέλεξε να πάει στο καινούργιο κτίριο των διοικητικών δικαστηρίων που εγκαινιάζεται στις 17 Απριλίου, ούτε στο καινούργιο κτίριο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα εγκαινιαστεί μερικές εβδομάδες αργότερα. Επέλεξε να πάει σε μερικά κατάλοιπα του παρελθόντος, τα οποία υπάρχουν. Το καινούργιο, όμως, δημιουργείται όλο και πιο πολύ. Μέχρι τη λήξη αυτής της τετραετίας θα υπάρχει μόνο το καινούργιο. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να γαντζωθεί στο χθες, όπως άλλωστε όλη η παράταξή του, προκειμένου να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του, ότι δήθεν η χώρα είναι γκρίζα και μίζερη. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και θα καλέσουμε τον κ. Καραμανλή στα εγκαίνια του νέου διοικητικού μεγάρου των διοικητικών δικαστηρίων, που θα γίνει στις 17 Απριλίου, όπως επίσης και σε όλα τα εγκαίνια που θα γίνονται συνεχώς από εδώ και πέρα και σε νοσοκομεία και σε σχολεία και σε άλλους χώρους, προκειμένου να έχει την ευκαιρία, μαζί με τις κάμερες που παίρνει για λόγους εντυπώσεων, να απολαμβάνει το καινούργιο που δημιουργείται. Από εκεί και πέρα, ο κ. Σημίτης όταν πραγματοποιεί επισκέψεις δεν θέλει, ούτε εντυπωσιασμό, ούτε θέατρο, ούτε εικόνα. Τον ενδιαφέρει η ουσία. Γιατί, εμείς κάνουμε πολιτική ουσίας.

ΚΟΥΙΝ: Μπορείτε να μας πείτε, γιατί νιώθουν την ανάγκη διάφοροι υπουργοί να επισκεφθούν εργοτάξια του 2004, μία-δύο ημέρες πριν έρθει ο κ. Οσβαλντ; Πήγε η κ. Παπανδρέου, ο κ. Βερελής σήμερα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μήπως είναι εργοτάξια έργων του Δημοσίου;

ΚΟΥΙΝ: Δηλαδή, δεν σχετίζονται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σαφώς, είναι εργοτάξια έργων του Δημοσίου και πολύ καλά κάνουν και τα επισκέπτονται, προκειμένου να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πρόοδο των έργων.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τo δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ που αναφέρει μια έρευνα της Kappa Research, σύμφωνα με την οποία η Ν.Δ., στη Β@ Αθήνας προηγείται του ΠΑΣΟΚ με σημαντική διαφορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν την έχω δει αυτή την έρευνα. Υπάρχει, πράγματι, αλλά δεν την έχω δει ολοκληρωμένα και δεν μπορώ ακόμη να τοποθετηθώ. Αυτή τη στιγμή, όλα τα κόμματα κάνουν πολλές έρευνες σε όλους τους νομούς της χώρας. Εκείνο που είμαι σε θέση να γνωρίζω, διότι ρώτησα τις εταιρίες, είναι ότι δεν κάνουν πανελλαδική έρευνα. Παρόλα αυτά, θέλω να σημειώσω ότι πολλές φορές σε ορισμένες άλλες εφημερίδες, σε μια μερίδα του Τύπου -και δεν είναι τυχαίο ότι είναι οι ίδιες εφημερίδες, κάθε φορά- αναφέρεται ότι υπάρχει πανελλαδικό γκάλοπ από τη μία ή την άλλη εταιρία, σύμφωνα με το οποίο η Ν.Δ. συνήθως εμφανίζεται να έχει ένα σημαντικό δήθεν προβάδισμα. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι πολλές από αυτές τις εταιρίες έχουν βγάλει ανακοινώσεις και έχουν διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα. Αυτή την περίοδο γίνονται πολλά γκάλοπ, που αφορούν τους υποψήφιους δημάρχους. Το συγκεκριμένο δεν το έχω δει. Εκείνο που θέλω να πω γενικά είναι ότι κάθε μέτρηση, βεβαίως έχει την αξία της. Διότι, έχουμε και παραδείγματα που δεν υπάρχουν γκάλοπ, αλλά ανυπόστατα δημοσιεύματα. Εκείνα που υπάρχουν έχουν την αξία τους και δίνουν τα δικά τους μηνύματα. Εμάς μας ενδιαφέρει να κάνουμε τη δουλειά μας. Είναι αυτή που διαμορφώνει την πραγματικότητα.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε την πληροφορία, σύμφωνα με την οποία από την κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δοθεί εντολή στον πρέσβη της εδώ να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του κ. Κακλαμάνη, περί γενοκτονίας των Παλαιστινίων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει και δεν πρέπει να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα, αναφέρεστε σε δηλώσεις του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος, με την ευαισθησία και την ευθύνη που πάντα τον διακρίνει, τοποθετήθηκε σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα και εξέφρασε τα αισθήματα που υπάρχουν και στο Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό. Βεβαίως, από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχουν οι τοποθετήσεις μας και σας παραπέμπω στη δήλωση του Πρωθυπουργού της περασμένης Κυριακής και τις συνεχείς τοποθετήσεις που έχει κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ και του ανέπτυξε ιδιαίτερα τις ελληνικές θέσεις. Είναι σαφές ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ε.Ε. έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να πιέσει τον Σαρόν και την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει την επέμβαση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε τοποθετηθεί σαφώς και έχουμε αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες που θα εντείνονται συνεχώς. Γνωρίζετε το χθεσινό σχόλιο -που μεταφέρθηκε ως μήνυμα- του Προέδρου Γιασέρ Αραφάτ, σε σχέση με το μήνυμα του Ελληνα Πρωθυπουργού και βεβαίως τις κινήσεις που ήδη γίνονται από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Γίνονται κινήσεις και παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς και δεν αποκλείεται, εάν υπάρχει περιθώριο, να κλιμακωθούν.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Αυτές αφορούν την ελληνική κυβέρνηση. Πώς κρίνει η ελληνική κυβέρνηση τη στάση της Ε.Ε. μέχρι στιγμής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν πάρει ανάλογες θέσεις. Γνωρίζετε ότι και ο ΟΗΕ έχει πάρει ανάλογες θέσεις. Γνωρίζετε ότι υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής της Βαρκελώνης με μια σημαντική απόφαση, η οποία απαιτούμε να εφαρμοστεί. Εάν χρειαστούν και νέες κινήσεις, θα γίνουν.

ΦΙΛΗΣ: Ποιές κινήσεις σχεδιάζει η ελληνική πλευρά είτε αυτονόμως, είτε στο πλαίσιο της Ε.Ε. για να αποδειχθεί αποτελεσματική η εξαγγελία της Βαρκελώνης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα θέματα καθορίζονται και από σειρά παραμέτρων. Εχουμε τις πρώτες κινήσεις, οι οποίες έχουν γίνει. Θα εκτιμήσουμε τα αποτελέσματά τους και θα συνεχίσουμε. Οπως βλέπετε, δεν έχουμε μείνει αδρανείς. Αντιθέτως. Επιτρέψτε μου, όμως, αυτή τη στιγμή, να μην κάνουμε εξαγγελίες, γιατί είναι πολύ ευαίσθητα όλα αυτά τα θέματα. Ο κ. Παπανδρέου έχει αναλάβει ήδη μια σειρά πρωτοβουλίες, έχει κάνει τις επαφές. Αφήστε να εκτιμήσουμε τις επόμενες κινήσεις.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να πάει στο Ισραήλ, αλλά μετεδόθη ότι δεν πηγαίνει επειδή η ισραηλινή πλευρά δεν εγγυάται την ασφάλεια του εκεί. Πρώτον, θέλω να ρωτήσω εάν αληθεύει αυτή η πληροφορία και δεύτερον, εάν προτίθεται, παρά την αποθάρρυνση της ισραηλινής πλευράς, να επαναλάβει το αίτημά του για να πάει συντόμως στο Ισραήλ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφήστε να εκτιμήσουμε τις κινήσεις μας, με βάση τις συνεννοήσεις που γίνονται συνεχώς. Γνωρίζετε ότι ο κ. Παπανδρέου χθες έκανε μια σειρά κινήσεων, επισκέψεων και παρεμβάσεων. Από το αποτέλεσμα αυτών γίνονται κάθε μέρα οι σχετικές συνεννοήσεις και εκδηλώνονται και νέες πρωτοβουλίες.

ΚΟΥΙΝ: Χθες, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον Τζεμ. Υπάρχει ταύτιση απόψεων Ελλάδας-Τουρκίας επάνω στο πρόβλημα με το Ισραήλ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να τονίσω ότι και η Τουρκία έχει ταχθεί υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ, όπως πιστεύω ότι πρέπει να γίνει από όλες τις πλευρές. Οπως γνωρίζετε, όλες οι πλευρές και εννοώ όλες οι άλλες χώρες και οι μεγάλες χώρες, έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ. Εκείνο που χρειάζεται είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε αυτό να γίνει πράξη, να μην μείνει μόνο στο επίπεδο της διαπίστωσης. Χρειάζονται εκείνα τα μέτρα που θα υποχρεώσουν όλες τις πλευρές αυτό, δηλαδή η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, να γίνει πράξη. Εχουμε τονίσει ποιά είναι η κατεύθυνσή μας: Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να έχουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος με το νόμιμο ηγέτη τους Γιάσερ Αραφάτ και από την άλλη ο ισραηλινός λαός έχει δικαίωμα μέσα στα δικά τους σύνορα να ζει ασφαλής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 April 2002 - 16:26:51 UTC