Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικώς, θα ήθελα να ανακοινώσω τα εξής: Επειδή έχουν δημιουργηθεί αρκετά εύλογα ερωτήματα -τα είδα σήμερα και σε μερίδα του Τύπου- γύρω από τα μηνύματα που φθάνουν στην Ευρώπη και τις πιθανές επιπτώσεις στον Τουρισμό για το θέμα της φιλολογίας που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ιό "Κοξάκι", θέλω να τονίσω ότι από την πρώτη ώρα το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και δια του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης Δημήτρη Γέρου, φρόντισε και έθεσε σε επιφυλακή τα Γραφεία Τύπου σε όλες τις πρεσβείες μας.

Ανεστάλησαν προσωρινά οι άδειες, που λογικά δίνονται κάθε φορά τέτοιες ημέρες, και ζητήθηκε -όπως και έγινε- η λειτουργία των Γραφείων Τύπου μέχρι το βράδυ. Τι έκαναν τα Γραφεία Τύπου; Υπήρχε μια συνεχής αποστολή, από την Κεντρική Υπηρεσία, των δελτίων τύπου του Υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα των ανακοινώσεων του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΛ). Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, ειδικότερα οι επιστημονικές ανακοινώσεις και βεβαίως του ΚΕΛ μεταφράζονταν στις ξένες γλώσσες -τις κατά τόπου γλώσσες- και διετίθεντο αμέσως στα αρμόδια υπουργεία, αλλά ειδικά στις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό. Υπήρχε απόλυτη συνεννόηση με τα Γραφεία του ΕΟΤ, όπου υπάρχουν -π.χ. στο Λονδίνο- και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στον ιταλικό και γαλλικό Τύπο, για παράδειγμα, το κλίμα να κρατηθεί πάρα πολύ χαμηλά και στο γερμανικό Τύπο -και με την παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών- να αρθούν κάποιες πρώτες αναφορές, που είχαν γίνει και να αναγνωριστεί και εκεί ότι πράγματι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Η ίδια δουλειά γίνεται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, όπου έχουμε Γραφεία Τύπου. Ενημερώνεται ο ξένος Τύπος και τα κατά τόπους ξένα ΜΜΕ, καθώς και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με τον τουρισμό, ώστε να φτάσει και στον τελευταίο πολίτη των χωρών αυτών, που είναι χώρες αποστολής τουριστών προς την Ελλάδα, ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα, ούτε υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τον τελευταίο καιρό υπάρχουν αρκετά προβλήματα συνοχής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως διαφάνηκε και στη χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Ν.Δ.. Ανησυχεί αυτό την κυβέρνηση και εάν ο Πρωθυπουργός προτίθεται να πάρει κάποια διοικητικού χαρακτήρα μέτρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και η ενότητα και η στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι δεδομένη. Βεβαίως και οι βουλευτές έχουν την άποψή τους, την οποία εκφράζουν. Όπως γνωρίζετε, τα νομοσχέδια ψηφίζονται. Και το χθεσινό νομοσχέδιο, για το οποίο ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, επίσης ψηφίστηκε. Από εκεί και πέρα, τα ειδικότερα θέματα αντιμετωπίζονται μέσα στο πλαίσιο των λειτουργιών, οι οποίες είναι δεδομένες και συγκεκριμένες, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας έχω θέσει μια - δυο φορές ερώτημα γύρω από το ταξίδι του κ. Παπανδρέου με τον κ. Τζεμ στη Μέση Ανατολή. Οι απαντήσεις σας, οφείλω να ομολογήσω, δεν ήταν απόλυτα ικανοποιητικές κατ` εμέ. Θέλω σήμερα να απαντήσετε στον κ. Λαλιώτη. Εχει κάνει δύο δηλώσεις, από ό,τι έχουν βγει στον Τύπο, μια στο Εκτελεστικό Γραφείο, αλλά κάνει μια σήμερα στο "ΒΗΜΑ". Αφού λέει ότι οι πρωτοβουλίες των Ελλήνων κυβερνητικών εκπροσώπων και του υπουργού Εξωτερικών είναι πολύ θεμιτές, λέει: "Η παρουσία του Τζεμ, όμως, δεν μπορεί να έχει αξιοπιστία διότι η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να ζητά την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, όταν επί 28 χρόνια δεν εφαρμόζει αυτές τις αποφάσεις στην Κύπρο". Δώστε, σας παρακαλώ, απάντηση στον κ. Λαλιώτη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω αναφερθεί κατ` επανάληψη στην ουσία αυτής της πρωτοβουλίας. Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου ήταν απόλυτα μέσα στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών. Από εκεί και πέρα, είμαστε ένα μεγάλο και δημοκρατικό κόμμα και είναι απολύτως λογικό τα πολιτικά στελέχη μας να έχουν τις απόψεις τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Όχι, επί εθνικών θεμάτων, κ. Υπουργέ. Ποιος είπε να μην πάει ο Παπανδρέου; Από κοινού με τον κ. Τζεμ, όμως@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα, ήδη, στην προηγούμενη απάντησή μου. Τα στελέχη μας έχουν απόψεις. Βεβαίως έχουν και το θάρρος να τις εκφράζουν και είναι προτιμότερο να τις εκφράζουν ευθέως, παρά να γίνονται αυτά μέσω διαρροών, μια διαδικασία που νομίζω δεν ωφελεί κανέναν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν αυτή η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών είχε συζητηθεί σε κάποιο κυβερνητικό όργανο. Διότι, προχθές το βράδυ, στο Εκτελεστικό Γραφείο, από όσα έγιναν γνωστά, και ο κ. Βενιζέλος και η κα Παπανδρέου είπαν ότι δεν είχαν την παραμικρή γνώση, ούτε είχε συζητηθεί μια τέτοιου τύπου πρωτοβουλία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο και τα κομματικά όργανα, όπως γνωρίζετε, όταν υπάρχει ένα θέμα, συζητείται ένα πλαίσιο επιλογών με γενικές κατευθύνσεις και η στρατηγική μας πάνω στα μείζονα θέματα. Δεν συζητούνται ειδικές ή τακτικές κινήσεις που μπορεί να προκύψουν από κάποιες ειδικές συνεννοήσεις. Γι` αυτά, αποφασίζει ο αρμόδιος υπουργός ή το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεννόηση πάντα με τον Πρωθυπουργό. Οσον αφορά τις ειδικές δηλώσεις που έγιναν -και μιλώ για μια δήλωση που έγινε επισήμως- είναι σαφές ότι είμαστε ένα μεγάλο και δημοκρατικό κόμμα, όπου τα στελέχη μας, σε ορισμένα σημαντικά θέματα, έχουν και τις απόψεις τους.

ΤΑΚΗΣ: Συμφωνούμε σε αυτό που λέτε, αλλά ο Κώστας Λαλιώτης δεν είναι απλώς ένα στέλεχος. Είναι ένα κορυφαίο στέλεχος και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, οπότε η δήλωση και οι απόψεις του νομίζω έχουν μια βαρύνουσα σημασία. Και όταν ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο κ. Βενιζέλος, έχουν αυτή τη διαφοροποίηση, το πράγμα δεν μπλέκεται λίγο περισσότερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο καλύτερος τρόπος για να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα δεν είναι η συνάντησή μας. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα στα οποία γίνονται αυτές οι συζητήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Απλά θέλω να σας υπενθυμίσω ότι αυτές τις ημέρες που πήγαν στη Μέση Ανατολή ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Τζεμ, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν πεντακόσιες φορές τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Τι έχετε να πείτε επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επ` αυτού, τοποθετήθηκα σαφώς στη χθεσινή συνάντησή μας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εχει προγραμματιστεί, το αμέσως επόμενο διάστημα μετά το Πάσχα, σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι αμέσως μετά το Πάσχα, αλλά εντός του επόμενου μήνα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι, χθες, μια μικρή ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία, αλλά αντιθέτως επέλεξε να βρίσκεται στα Ιωάννινα για να παρακολουθήσει μια πολιτική εκδήλωση, με βασικό ομιλητή τον κ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι μερικές φορές οι ονομαστικές ψηφοφορίες προκύπτουν αιφνιδιαστικά. Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε την αιτία της απουσίας επτά βουλευτών της Ν.Δ. και τεσσάρων βουλευτών του ΚΚΕ. Πάντα υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις, όπως ταξίδια στο εξωτερικό κ.α., αλλά από την εμπειρία που έχω, πάντα υπάρχουν απουσίες σε κάποια ονομαστική ψηφοφορία. Ποτέ δεν έχει μαζευτεί το 100% των βουλευτών. Από την ώρα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, δεν υφίσταται πολιτικό θέμα. Υπάρχει το πλαίσιο λειτουργίας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και είναι γνωστό. Από εκεί και πέρα, οι βουλευτές λειτουργούν και κατά το Σύνταγμα, έχουν τις απόψεις τους και τις εκφράζουν. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι ένα θέμα που δεν συμβαίνει και δεν έχει συμβεί ποτέ ή δημιουργεί κάποιο μείζον θέμα. Είναι θέματα που συμβαίνουν στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Εάν ρωτάτε ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία της Κ.Ο. και να λαμβάνουμε μέτρα, ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση και διάλογος με τους βουλευτές μας, απαντώ ευθέως "ναι". Και στα ΚΤΕ βελτιώνεται και ουσιαστικοποιείται η λειτουργία και επιδιώκεται η καλύτερη συνεννόηση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πάντως, σε αντιδιαστολή με το παράδειγμα των Ιωαννίνων, να σας πω ότι ο κ. Φασούλας που βρισκόταν στο Ισραήλ, επέστρεψε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι ονομαστικές αναφορές δεν βοηθούν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή είπατε για αιφνιδιασμό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ κάνουμε γενικότερη πολιτική συζήτηση και η αναφορά μεμονωμένων περιπτώσεων δεν μας ωφελεί. Πιστεύω ότι αδικεί και τα στελέχη αυτά που είναι απόντα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν σας προβληματίζει ότι μια "κουστωδία" βουλευτών ακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών στην επαρχία για να παρακολουθήσει τις ομιλίες του; Πώς βλέπετε το θέμα αισθητικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, δεν είναι θέμα αισθητικής. Δεύτερον, έχω την εντύπωση ότι υπερβάλετε. Μπορεί κάποιος ή κάποιοι να είχαν κανονίσει ταξίδι, στο πλαίσιο διακοπών της Βουλής, προς τις περιφέρειές τους ή να παρακολουθήσουν την ομιλία κάποιου στελέχους. Είναι σύνηθες αυτό. Θέλω να σας θυμίσω ότι όταν γίνονται ομιλίες στελεχών μας, διάφοροι βουλευτές πηγαίνουν και τις παρακολουθούν. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μόνο ο τσάρος έπαιρνε τους βαγυάρους μαζί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Θα σας παραπέμψω σε ομιλίες στελεχών όλων των κομμάτων που γίνονται κατά καιρούς και στις οποίες παρίστανται βουλευτές. Για παράδειγμα, στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή Χ. Καστανίδη, παρίσταντο πολλοί βουλευτές. Βεβαίως και στο χώρο της Ν.Δ., τις προάλλες, σε ομιλία του βουλευτή Σαλμά, παρίσταντο πολλοί συνάδελφοι και φίλοι του. Αυτά συνηθίζονται στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων και του πολιτικού ενδιαφέροντος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένοι από τη συμπεριφορά των μελών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για όλα τα ζητήματα που αφορούν το κυβερνητικό έργο ή το κόμμα και βεβαίως, ως Πρόεδρος της Κ.Ο. και για τα ζητήματα που την αφορούν. Αυτό που μας ενδιαφέρει κάθε φορά είναι να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και να τη βελτιώνουμε συνεχώς, ώστε να είναι χρήσιμη και αποδοτική για τα προβλήματα που ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Είμαστε ενταγμένοι να υπηρετούμε τον ελληνικό λαό. Οπου υπάρχουν αδυναμίες, ανταποκρινόμαστε και τις διορθώνουμε κατά τον καλύτερο τρόπο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμάτε ότι κάποιες συμπεριφορές συμβάλλουν στην ενότητα και τη συνοχή για την οποία μας μιλήσατε προηγουμένως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εφόσον βλέπετε ότι εμμένω σταθερά στις προηγούμενες δηλώσεις μου, περιττεύει η συνέχιση της συζήτησης. Αυτά που είχα να πω, τα είπα. Το λέω σε σας που είστε ιδιαιτέρως έμπειρος και το καταλαβαίνετε.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει την παρέμβασή της στο θέμα των τηλεοπτικών μετρήσεων, μετά τις νέες αποκαλύψεις; Την προβληματίζει το γεγονός ότι το θέμα το θέτουν όλο και περισσότεροι βουλευτές στη Βουλή με επερωτήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση καθορίζει η ίδια το πλαίσιο των ενεργειών της. Δεν καθορίζεται από τη βιασύνη που πιθανόν να έχουν οι ενδιαφερόμενοι. Εχω εξαγγείλει, σαφώς, ότι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο βασικού μετόχου, θα ασχοληθούμε με το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κώδικα Δεοντολογίας και αμέσως μετά, με τα θέματα των μετρήσεων και δημοσκοπήσεων. Εμείς θα καθορίσουμε το πότε θα γίνει αυτό και δεν θα προσδιοριστούμε από τρίτους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα επανέλθω στην πρωτοβουλία Παπανδρέου-Τζεμ. Πώς την αποτιμά η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε πρωτοβουλία γίνεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο και έχει τα θετικά της. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά και πέρα από τις γενικές κινήσεις και τη στήριξη των αποφάσεων του ΟΗΕ, που έγινε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο, ελήφθησαν και ειδικές πρωτοβουλίες, σχετικές με την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και είναι σοβαρό και απασχολεί το χριστιανικό κόσμο με το Ναό της Γεννήσεως. Γνωρίζετε ότι υπήρξε ειδική πρωτοβουλία για τη λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το Ναό. Υπήρξε μια μικρή εξέλιξη στο θέμα, αρχίζουν κάποιες διαπραγματεύσεις και θέλω να ελπίζω ότι θα ευοδωθούν και δεν θα υπάρξει καμία απειλή γι` αυτό το σημαντικό μνημείο της Χριστιανοσύνης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο κ. Παπανδρέου έχει λάβει κάποια διασφάλιση για τη λειτουργία του Ναού μέχρι το Πάσχα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απ` ό,τι έχω πληροφορηθεί, ξεκινούν κάποιες διαπραγματεύσεις. Η ισραηλινή πλευρά δέχθηκε να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ εκπρόσωπος των Παλαιστινίων και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό. Αρα, οι διαβεβαιώσεις ότι προχωρά ο διάλογος, υλοποιούνται. Από κει και πέρα, γνωρίζετε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι παρακινδυνευμένο να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα. Υπάρχει αισιοδοξία, αλλά ας περιμένουμε τα αποτελέσματα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η κυβέρνηση διαψεύδει το φραστικό επεισόδιο που, όπως πληροφορηθήκαμε από βουλευτές, συνέβη ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και το Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επικοινώνησα χθες και έμαθα ότι δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής προς τους συναδέλφους σας.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 April 2002 - 13:05:12 UTC