Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Είναι η τελευταία συνάντησή μας πριν από το Πάσχα. Θα ξανασυναντηθούμε την Πέμπτη, 9 Μαϊου.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, τις επόμενες ημέρες:

Στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Αυτή την ώρα έχει συνάντηση με ορισμένες γυναίκες, καθηγήτριες ΑΕΙ και στελέχη ιδιωτικών εταιριών στον τομέα της Πληροφορικής, για να συζητήσει το θέμα "Γυναίκες και Κοινωνία της Πληροφορίας". Οπως είναι γνωστό, στην εποχή της Κοινωνίας της Πληροφορίας αναπτύσσονται νέοι διαχωρισμοί και με βάση το φύλο. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των γυναικών και η διευκόλυνση συμμετοχής τους και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η Κοινωνία της Πληροφορίας. Βεβαίως, αυτές οι γυναίκες, με τις οποίες θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός, έχουν ήδη τη δική τους συμμετοχή, αλλά θα συμβάλλουν στο να προσεγγίσουμε προβλήματα και να αναπτύξουμε τις αναγκαίες κινήσεις, ώστε να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή και της γυναίκας στα νέα τεχνολογικά δεδομένα.

Στις 7 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και στις 8.30 με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα γίνει η τακτική συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Στις 11.30, θα δεχθεί τον αποχωρούντα διοικητή της ΕΤΒΑ κ. Κασμά.

Στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το Γ` Κ.Π.Σ. και την πορεία του, με τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή, ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, τον Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση και τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Πάχτα.

Στις 13.30, θα συνεδριάσει, όπως γνωρίζετε, το επικοινωνιακό επιτελείο. Μετά τη συνεδρίαση αυτή δεν θα γίνουν δηλώσεις.

Τη Μ. Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και μετά το μεσημέρι, θα αναχωρήσει για τη Ρόδο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Δωδεκάνησα, θα πάει το Μ. Σάββατο στη Σύμη. Τη Δευτέρα του Πάσχα, θα παρευρεθεί σε συνεστίαση του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο, όπου θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία. Την Τρίτη του Πάσχα, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας Δωδεκανήσου, θα επισκεφθεί το Καστελόριζο, ένα ακριτικό νησί με ιδιαίτερη εθνική σημασία.

Την Τετάρτη του Πάσχα, στην Αθήνα πια, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και στις 12.30, με τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την Πέμπτη του Πάσχα, θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι, όπου θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας. Θα επιστρέψει αργά το βράδυ της Παρασκευής, 10 Μαϊου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή βλέπουμε αρκετές συναντήσεις κατά μόνας με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να εικάσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ή ξεκινά κάποια κίνηση του Πρωθυπουργού, ένας κύκλος επαφών με κορυφαία στελέχη του Κινήματος ή όλα αυτά είναι απλώς για θέματα αρμοδιότητας του κάθε υπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός πάντα συναντάται με τους υπουργούς και συζητά για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Βεβαίως, οι υπουργοί είναι και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από αυτούς είναι και μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος και είναι λογικό, κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, να θίγονται και γενικότερα θέματα, είτε της πολιτικής επικαιρότητας, είτε του πολιτικού προγραμματισμού μας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Την περασμένη εβδομάδα, είχε μια εξέλιξη η πολύκροτη υπόθεση των Βρετανών "κατασκόπων". Το δικαστήριο τους έκρινε κατασκόπους και εξέδωσε μια απόφαση με ανασταλτική ισχύ. Ηθελα να ρωτήσω, εάν κατά το ελληνικό Δημόσιο, η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι και η εκτίμηση του ελληνικού κράτους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Κατόπιν τούτου, ούτε εμείς εκφράσαμε γνώμη για την έκδοση της απόφασης, ούτε και πρέπει να την κρίνουμε. Ομως, εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η δίκη έγινε με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Θα έλεγα ότι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από όλους. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφάλειας. Και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Εν πάση περιπτώσει, μπορείτε να δείτε ότι το δικαστήριο επέδειξε την επιείκειά του, με δεδομένο ότι η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Βεβαίως, υπάρχει και η διαδικασία της έφεσης, για να κριθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Εκείνο που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι πάντα κινούμαστε με βάση την ελληνική Δικαιοσύνη, τους κανόνες της και τους νόμους του ελληνικού κράτους. Γι` αυτό, να είναι βέβαιοι όλοι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Προ της δίκης, είχαμε δει μια ελαστική ερμηνεία από το υπουργείο Εξωτερικών και η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι η κατηγορία περί κατασκοπίας δεν ευσταθούσε. Στη διάρκεια της δίκης, είδαμε υπαλλήλους των υπηρεσιών ασφαλείας του κράτους να καταθέτουν, ενισχύοντας την κατηγορία περί κατασκοπίας. Το ελληνικό κράτος, τελικά, με ποιούς εκφράζεται, με την από εκεί ή με την από εδώ πλευρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν νόμοι και ένα εντεταλμένο όργανο του ελληνικού κράτους λειτουργεί με βάση τους νόμους. Αυτό είναι το καθήκον και η ευθύνη του δημόσιου λειτουργού, στον τομέα στον οποίο υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Το δικαστήριο ανεπηρέαστα και χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση -διότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη- κάνει τις κρίσεις και αποφασίζει. Εγινε μια δίκη με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Αν θέλετε, το δικαστήριο ήταν επιεικές και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Βεβαίως, πάντα, η Δικαιοσύνη με σεβασμό των δικαιωμάτων και με γνώση ότι πρόκειται για υπηκόους ξένου κράτους -ίσως με διαφορετικές συμπεριφορές από ότι οι δικές μας- θα κρίνει και σε δεύτερο βαθμό. Δεν μπορεί να γνωρίζουμε την απόφασή της. Αυτό που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και όπως κρίνονται οι Ελληνες πολίτες, έτσι θα κριθούν κι αυτοί.

ΚΟΥΙΝ: Υπήρξε επικοινωνία οποιουδήποτε Αγγλου κυβερνητικού παράγοντα με Ελληνα αντίστοιχό του, του κ. Μπλερ με τον κ. Σημίτη ή κάποιου άλλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

ΤΑΚΗΣ: Με δεδομένα όλα αυτά, το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών αρχικώς είχε σπεύσει να αποδεχθεί τη λογική ότι η φωτογράφηση γινόταν από χόμπι, μήπως τελικώς και με τα σημερινά δεδομένα ήταν μια λανθασμένη εκτίμηση που δεν θα έπρεπε να γίνει τότε, ένας λάθος χειρισμός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών, από την αρχή, έσπευσε να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη, γύρω από τις προθέσεις, τις οποίες διακήρυξαν αυτοί οι άνθρωποι. Επέδειξε όλο το ενδιαφέρον που χρειαζόταν, γιατί ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών είναι να φροντίζει να μη διαταράσσονται οι διμερείς σχέσεις μας με άλλη χώρα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την Μ. Βρετανία. Και πολύ καλά έπραξε. Υπάρχουν και οι αναλυτικές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, στα αγγλικά Μέσα Ενημέρωσης. Θέλω να τονίσω ότι το υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται υπεύθυνα και σωστά το θέμα, φροντίζοντας ιδιαίτερα, ώστε όλη αυτή η υπόθεση να μη διαταράξει, σε καμία περίπτωση, τις διμερείς σχέσεις μας με τη Μ. Βρετανία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Βούγια στο Δήμο Θεσσαλονίκης, θα υπάρξει αντικατάστασή του στο υπουργείο Μεταφορών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν έρθει η ώρα, θα το πληροφορηθείτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε κάποιες μικρές διορθωτικές κινήσεις, με αφορμή και την υποψηφιότητα Βούγια. Επίσης, πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Πάγκαλου που ζήτησε, όχι μόνο να αλλάξει στυλ και συμβούλους ο Πρωθυπουργός, αλλά και υπουργούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν θα το σχολιάσω, κατά την πάγια συνήθειά μου.

Οσον αφορά το πρώτο, για οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ότι θα διεκδικήσει κάποια δημαρχία ή νομαρχία ανά την Ελλάδα, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να είναι δήμαρχος ή νομάρχης και να είναι και μέλος της κυβέρνησης. Αρα, παράλληλα με τις ευχές μας στον κ. Βούγια για εκλογή του, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να είναι μέλος της κυβέρνησης σε περίπτωση εκλογής του. Ομως, το πώς ακριβώς θα γίνει ο χειρισμός του θέματος, είναι θέμα που δεν έχει κριθεί ακόμα. Θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός Από κει και πέρα, δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Κακώς γράφονται αυτά. Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι σενάρια. Πρέπει να τονίσω ότι είναι μακριά από κάθε σκέψη του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και μην ασχολούμαστε με φαντασίες.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχει κάποιο σχόλιο ή εκτίμηση η ελληνική κυβέρνηση για την αμερικανική πρωτοβουλία στο Μεσανατολικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η διαφαινόμενη συμφωνία για την επίλυση του Μεσανατολικού ή για την αποκλιμάκωση της κρίσης, είναι θετική. Εάν προχωρήσει. θα είμαστε από τους πρώτους που θα τη χαιρετίσουμε γιατί, όπως γνωρίζετε, πρωτοστατούμε στην προσπάθεια για την επίλυση του Μεσανατολικού. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις γι` αυτή τη διαφαινόμενη συμφωνία. Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω και του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από την πολιορκία του ναού της Γεννήσεως. Είναι σαφές ότι, εάν αυτό το σχέδιο προχωρήσει, έχει θετικά στοιχεία και θα βοηθήσει στη γενικότερη αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπήρξε κάποια συμβολή της ελληνοτουρκικής πρωτοβουλίας, την προηγούμενη εβδομάδα, με δεδομένο ότι, όπως τουλάχιστον γράφτηκε, είχε ζητηθεί ακριβώς μια μετάβαση στρατευμάτων της Διεθνούς Κοινότητας ή κάτι τέτοιο. Κάτι που προσομοιάζει αρκετά με το αμερικανικό σχέδιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι η διμερής πρωτοβουλία που έγινε από τους κυρίους Παπανδρέου και Τζεμ, κατέθεσε και αυτή το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση. Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν. Και αυτή βεβαίως συνέβαλε. Ας περιμένουμε να εξελιχθεί η ιστορία, για να εκτιμήσουμε και το βαθμό της συμβολής. Αναμφίβολα, όμως, ήταν και αυτή ένα θετικό βήμα στις προσπάθειες που καταβάλλει η Διεθνής Κοινότητα για την εξεύρεση λύσης.

Σας ευχαριστώ.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 April 2002 - 13:05:11 UTC