Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-05-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Μαΐου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα που έχει ο Πρωθυπουργός σήμερα και τις επόμενες ημέρες:

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, είχε συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η εξέταση της πορείας της οικονομίας και ειδικότερα τα θέματα που συνδέονται με την ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο. Λόγω της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που γίνεται στη Ρώμη, ο Πρωθυπουργός δεν θα είναι παρών, παρ` ότι το επιθυμούσε, αλλά θα αποστείλει μήνυμα σε βίντεο.

Για τη Ρώμη θα αναχωρήσει σήμερα στις 14.30. Όπως γνωρίζετε, αύριο συνέρχεται η Γενική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, για τη δημιουργία του Συμβουλίου Σύνδεσης ΝΑΤΟ- Ρωσίας, μέσα από τη διακήρυξη της Ρώμης, όπου θα υπογραφεί και το σχετικό πρακτικό. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική Σύνοδος. Σηματοδοτεί, θα έλεγα, ουσιαστικά και αμετάκλητα το τέλος του ψυχρού πολέμου και την αναμέτρηση μεταξύ του Δυτικού Κόσμου και της Ρωσίας. Θα προβλέπονται συνεχείς συναντήσεις, διαβουλεύσεις, κοινές αποφάσεις, κοινές δράσεις μεταξύ των δύο πλευρών (ΝΑΤΟ και Ρωσίας), σε μείζονα διεθνή ζητήματα. Το αυριανό πρόγραμμα της Συνόδου περιλαμβάνει ομιλίες όλων των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, στο διάστημα μεταξύ 10.30 και 12.30 (τοπική ώρα). Θα υπάρξει, βεβαίως, και ομιλία του Πρωθυπουργού. Μετά το πέρας της Συνόδου και την υπογραφή του σχετικού πρακτικού θα δοθεί συνέντευξη. Βεβαίως θα πραγματοποιηθεί και συνέντευξη του Πρωθυπουργού προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που θα κάνει ο κ. Χυτήρης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό.

Την Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Στις 14.30, θα παρευρεθεί και θα ψηφίσει στη διαδικασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου προεδρείου της Κ.Ο. Το απόγευμα της Τετάρτης είναι προγραμματισμένη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις της.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του Γ@ ΚΠΣ, καθώς και τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τους θερινούς μήνες και τους τρόπους για την αντιμετώπισής τους.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις που ενδεχομένως να κατατεθούν στη Βουλή. Επίσης, κάποια στιγμή -δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ώρα της συνάντησης- την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα της αρμοδιότητάς τους, καθώς και ζητήματα που αφορούν την πορεία των εθνικών θεμάτων μας.

Το Σάββατο, το απόγευμα, θα αναχωρήσει για την Κίνα. Η επιστροφή θα γίνει την Παρασκευή (7/6), γύρω στα μεσάνυχτα.

Την Τρίτη 11/6 αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα ο προεδρεύων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Κατά την παραμονή του στη χώρα μας θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό θέματα που συνδέονται με τη Σύνοδο της Σεβίλλης.

Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός έστειλε απάντηση σε επιστολή του αρμόδιου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Μπαρνιέ. Θα την έχετε στη διάθεσή σας, μετά το πέρας της συνάντησής μας.

Σχετικά με την επιστολή του κ. Μπαρνιέ, θα ήθελα να τονίσω ορισμένα σημεία:

Η ανεπάρκεια των μελετών υπήρξε από τα σοβαρότερα προβλήματα κατά την εκκίνηση του Β@ ΚΠΣ το 1994. Είναι γνωστό ότι δεν είχε υπάρξει μέριμνα πριν το Β@ ΚΠΣ, για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, ώστε να μπορούν τα έργα του Β@ ΚΠΣ να υλοποιηθούν άμεσα. Για παράδειγμα, για την Εγνατία Οδό δεν υπήρχε καμία μελέτη μέχρι το 1994, σχεδόν.

Η ανυπαρξία των μελετών επέφερε σημαντικές καθυστερήσεις για την έναρξη της κατασκευής των μεγάλων, αλλά και μεσαίων έργων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα για να προλάβει τις προθεσμίες του Β@ ΚΠΣ. Ταυτόχρονα, κατάρτισε και υλοποίησε ειδικό σχέδιο δράσης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων, βασικός στόχος του οποίου υπήρξε η ριζική μείωση των αποκλίσεων κόστους και ποιότητας των έργων σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό τους. Οι πρωτοβουλίες αυτές συνέβαλαν καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις κινήσεις μας καταπολεμήθηκε αποτελεσματικά το γενικευμένο φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων κατά τη διαδικασία ανάθεσης των έργων, περιορίστηκε δραστικά η διαδικασία απόκλισης κόστους μεταξύ αρχικού σχεδιασμού και εκτέλεσης και βελτιώθηκε, σημαντικά και θεαματικά, η ποιότητα των παραγόμενων έργων, όπως αποδεικνύεται και από τις εκθέσεις του ΕΣΠΕΛ.

Είναι, εξάλλου, ενδεικτικό αυτού του ποιοτικού άλματος που πραγματοποιήθηκε το γεγονός ότι, στο πλαίσιο του Β@ ΚΠΣ, σε αντίθεση προς το Α@ ΚΠΣ, ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν για χρήση, για πρώτη φορά, μεγάλα έργα υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας.

Οσον αφορά την επιστολή του κ. Μπαρνιέ, αυτή θέτει γνωστά θέματα που αφορούν συμβάσεις που προηγήθηκαν των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Οι συμπληρωματικές συμβάσεις, τώρα, γίνονται μετά από απρόβλεπτα γεγονότα και μόνον κατ` εξαίρεση, όπως ακριβώς προβλέπεται. Είναι γνωστό πως συνολικά στο Β@ ΚΠΣ υπήρξε θεαματική μείωση της απόκλισης μεταξύ του εγκεκριμένου προϋπολογισμού των έργων από την Επιτροπή Παρακολούθησης και του τελικού κόστους. Βρισκόμαστε, όπως γνωρίζετε, σε διαρκή συνεργασία με την Επιτροπή για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ειδικά για το θέμα των Σιδηροδρόμων το αρμόδιο υπουργείο βρίσκεται σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτά είναι μερικά σημεία που θέλουμε να θίξουμε, σχετικά με την επιστολή του κ. Μπαρνιέ. Εκτός από την επιστολή του Πρωθυπουργού θα υπάρξουν και απαντήσεις από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και Μεταφορών Χρήστο Βερελή.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη συνάντηση που είχα πριν από λίγο με τον Πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Λαμπρίδη. Στη συζήτηση που είχαμε παρακάλεσα τον κ. Λαμπρίδη να παραμείνει στη θέση του, τουλάχιστον για δύο ακόμη εβδομάδες, προκειμένου να δοθεί η αναγκαία πίστωση χρόνου, ώστε να ολοκληρώσει η Βουλή τη διαδικασία της συγκρότησης του νέου ΕΣΡ, το οποίο ως γνωστόν θα είναι πλήρως Ανεξάρτητη Αρχή και διορίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Θεωρώ ότι ο κ. Λαμπρίδης μπορεί με την εμπειρία του, την ικανότητά του και με δεδομένη τη στάση ευθύνης που πάντα έχει επιδείξει να συμβάλει και σε αυτή την αναγκαιότητα που υπάρχει γι ` αυτή τη μεταβατική χρονική περίοδο. Ο κ. Λαμπρίδης επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Θέλω να πιστεύω ότι, με τη στάση ευθύνης που πάντα τον διακρίνει, θα δεχθεί θετικά αυτή την παράκληση.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή είχε παραδεχτεί ότι στο πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ υπήρχαν αστυνομικοί με πολιτικά σε διατεταγμένη υπηρεσία. Με δεδομένη αυτή την παραδοχή του Πρωθυπουργού, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την πολιτική, όπως χαρακτηρίζεται, δίωξη των διαδηλωτών που εντόπισαν, αφόπλισαν και παρέδωσαν αστυνομικό με πολιτικά και τον οπλισμό του στον επικεφαλής αστυνομικό που παρακολουθούσε την πορεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας παραπέμψω στην απάντηση του Πρωθυπουργού. Ηταν σαφής η απάντησή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με την κ. Παπαρήγα στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι τυχόν παρουσία αστυνομικών έχει ως μοναδικό ρόλο να προστατεύσει τους διαδηλωτές. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι στα θέματα των ποινικών υποθέσεων δεν έχει λόγο η κυβέρνηση. Υπάρχει η Ελληνική Δικαιοσύνη.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Θα ήθελα, επίσης, ένα σχόλιό σας για το γεγονός ότι καλείται ως μάρτυρας και απειλείται μάλιστα με βίαιη προσαγωγή στέλεχος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εφόσον καλείται ως μάρτυρας θα πρέπει να καταθέσει. Νομίζω ότι η κατάθεσή του θα συμβάλει να μην υπάρξουν προβλήματα. Δεν ξέρω τι θα κάνει. Αυτά είναι θέματα που αφορούν τον κάθε πολίτη. Όταν, όμως, έχεις τη δυνατότητα να καταθέσεις ορισμένα πράγματα και να βοηθήσεις στο έργο της δικαιοσύνης, βοηθάς και τις απόψεις σου. Αυτά τα λέω ως γενικό κανόνα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, άλλη μια δημοσκόπηση σήμερα έχει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά ωστόσο σε αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την "πρόθεση ψήφου" και την "παράσταση νίκης" φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο είναι δεύτερο, αλλά και ότι παγιώνεται ένα κλίμα υπέρ της Ν.Δ. της τάξης περίπου των εννέα μονάδων. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, κατ` επανάληψη, αναφέρει ότι κάθε δημοσκόπηση έχει την αξία της. Η αξία της βεβαίως έγκειται στο ότι αποτελεί φωτογραφία μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου των πολιτικών γεγονότων, της πολιτικής αίσθησης που υπάρχει στον κόσμο. Οι δημοσκοπήσεις διαμορφώνονται από την πορεία των πολιτικών πραγμάτων, τις πολιτικές εξελίξεις και βεβαίως από τη δουλειά που κάνει η κυβέρνηση. Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε στη μέση της τετραετίας και γνωρίζετε ότι όλο το έργο μας δεν έχει ακόμη φανεί και αποδώσει. Υπάρχουν προβλήματα. Ο ελληνικός λαός περιμένει από εμάς, αλλά βεβαίως ασκεί και την κριτική του. Υπάρχει προβληματισμός, υπάρχουν και αγωνίες. Όπως, όμως, φαίνεται και από αυτή τη δημοσκόπηση, ο ελληνικός λαός μόνον από εμάς προσδοκά. Είναι χαρακτηριστικό το τι απαντά στο ερώτημα όσον αφορά τα στελέχη και εννοώ τους νυν υπουργούς σε αντιπαράθεση με πιθανολογούμενους μελλοντικούς υπουργούς που θα απάρτιζαν την κυβέρνηση της Ν.Δ.. Εχετε διαβάσει πολλά τέτοια δημοσιεύματα. Ορισμένοι έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου, πολύ πριν έρθει η ώρα τους. Θα προσέξατε ότι ακόμη και στις συγκρίσεις αυτών των στελεχών, υπάρχει μια καταλυτική εικόνα υπέρ των στελεχών και υπουργών της σημερινής κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτούς εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Ότι από εμάς περιμένει ο ελληνικός λαός, να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρόσωπα αυτά που εμφανίζει, ως ηγεσία η Ν.Δ., είναι πολύ γνωστά. Δεν είναι καινούργια πρόσωπα. Εχουν κριθεί κατά τη διάρκεια παλαιότερων κυβερνήσεων της Ν.Δ. και έχουν αποτύχει τραγικά. Γι` αυτό και καταδικάστηκαν από την ψήφο του ελληνικού λαού, καταδικάστηκε το κόμμα τους. Εχουμε, λοιπόν, μια εικόνα που δημιουργεί προβληματισμό, τον οποί αξιοποιούμε και προχωρούμε το έργο μας. Απαντούμε με το έργο μας, ώστε να αλλάξουμε την εικόνα. Αλλά έχουμε και κάποια στοιχεία που ενισχύουν το συμπέρασμα, ότι ο ελληνικός λαός θεωρεί πάντα ως καταλληλότερο Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, ότι έχει εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του στην αξιοποίηση και εκτέλεση του προγράμματός μας και βεβαίως περιμένει να φέρουμε σε πέρας εκείνο για το οποίο δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό: την ολοκλήρωση του έργου μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων των σχετικών δημοσκοπήσεων. Με την αλλαγή του πολιτικού κλίματος θα μεταβληθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αφού έχετε τόσο καλά στελέχη, αφού η κυβέρνηση είναι καλή και παράγει έργο, όπως λέτε, γιατί ο κόσμος όμως δίνει στη Ν.Δ. αυτές τις εννέα μονάδες μπροστά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας ανέφερα πριν ότι υπάρχει ήδη ένας προβληματισμός του ελληνικού λαού που εκδηλώνεται, όπως και μια κριτική όσον αφορά κάποιες πτυχές του κυβερνητικού έργου. Βρισκόμαστε στη μέση της θητείας μας και αντιμετωπίζουμε μια σειρά προβλήματα, που δεν είναι μόνον προβλήματα της χώρας μας, αλλά διεθνή. Επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις, προωθώντας το έργο μας. Οι λύσεις αυτές είναι σε εξέλιξη, δεν έχουν ολοκληρωθεί και γι` αυτό δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Γνωρίζετε καλά ότι ο αγώνας που δίνει η κυβέρνηση είναι και διαρκής και σε πολλά μέτωπα. Όμως, με τη δουλειά μας, με το χτύπημα της εσωστρέφειας, με τη συνέργια όλων των στελεχών μας - σε αυτό απαντά η σχετική δημοσκόπηση- με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη, όταν ολοκληρώσουμε το έργο μας, θα αλλάξουν τα δεδομένα και επομένως και τα αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται, οπότε θα υπάρξει και διαφορετικό αποτέλεσμα στις εκλογές. Δηλαδή, θα κερδίσουμε τις εκλογές. Αυτό συμπεραίνουμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχουν καθοριστεί κάποιες διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού, στο περιθώριο της Συνόδου στη Ρώμη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι δεν έχουν καθοριστεί συναντήσεις του Πρωθυπουργού με άλλους ηγέτες. Βεβαίως, δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της Συνόδου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων του Πρωθυπουργού με άλλους ηγέτες, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο. Όμως θέλω να είμαι σαφής ότι δεν έχει προκαθοριστεί καμία συνάντηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Βουλευτές της Ν.Δ. υποστηρίζουν με δηλώσεις τους σήμερα ότι η σύγκριση των υπουργών με τα αντίστοιχα στελέχη της Ν.Δ. δεν είναι "σωστή", δεδομένου ότι οι συντονιστές του κόμματος δεν έπεται ότι θα είναι και υπουργοί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτοί, όμως, εκφράζουν την πολιτική της Ν.Δ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Συμπληρωματικά, λοιπόν, δήλωσαν ότι τα πρώτης γραμμής στελέχη της Ν.Δ. δεν είναι μέσα σε αυτόν το συγκριτικό πίνακα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι συντονιστές εκφράζουν τη γραμμή του κόμματος της Ν.Δ. προς τον ελληνικό λαό και το Κοινοβούλιο. Είναι τα πρόσωπα που εκφράζουν τις θέσεις της Ν.Δ. στους συγκεκριμένους τομείς. Ερωτάται, λοιπόν, ο ελληνικός λαός με αυτή τη δημοσκόπηση, εάν θεωρεί ότι αυτοί οι συντονιστές μπορούν να προωθήσουν ένα κυβερνητικό έργο, όποτε αυτό κριθεί από τον ελληνικό λαό ή αν οι σημερινοί υπουργοί χαίρουν της εμπιστοσύνης του. Και ο ελληνικός λαός απαντά -τουλάχιστον αυτό φαίνεται στη δημοσκόπηση, με την αξία που έχει η κάθε δημοσκόπηση- ότι εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον Κώστα Σημίτη, ότι συνεχίζει να εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του. Αυτή είναι η απάντηση που προκύπτει από τη δημοσκόπηση. Από εμάς περιμένει ο ελληνικός λαός, να προωθήσουμε αποφασιστικά το έργο μας, να μην κάνουμε το λάθος της εσωστρέφειας, αλλά να στρεφόμαστε προς την κοινωνία και να προσπαθούμε να επιλύουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες. Με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξουμε και το κλίμα.

ΚΑΠΠΟΣ: Μετά τη γνωστή δήλωση του Πρωθυπουργού, υπήρξε συνάντηση φορέων με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα αλλάξει η στάση της Αστυνομίας, σε σχέση με πορείες, τα συνδικάτα κ.λπ. Αναρωτιέμαι, τί νόημα έχει η απάντηση που δώσατε πριν, και εάν έχετε θέσει ένα άλλο περιστατικό που αφορά παρουσία δυνάμεων της ασφάλειας στο σωματείο των εργαζομένων στο Ολυμπιακό Χωριό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να παρακολουθώ κάθε περιστατικό που φέρνετε εσείς εδώ. Μπορεί να ερωτηθεί, από τον αρμόδιο συντάκτη του Μέσου, στο οποίο εργάζεστε, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τί ποιό απλό; Η Αστυνομία καθημερινά βρίσκεται σε πολλά σημεία. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δελτίο ημερήσιας παρουσίας των αστυνομικών οργάνων στην πολιτική ενημέρωση. Αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα.

Οσον αφορά το πολιτικό σκέλος με την πρώτη ερώτησή σας, υπενθύμισα, με την απάντησή μου, ότι το θέμα των ποινικών διώξεων δεν είναι κυβερνητικό. Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση ποιός θα ασκήσει δίωξη ή όχι. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη στην Ελλάδα.

ΚΑΠΠΟΣ: Στην απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός στον κ. Μπαρνιέ, θα ήθελα να ρωτήσω ποιός κυβερνούσε το 1994; Υπάρχει καλό και κακό ΠΑΣΟΚ; Εάν αναφέρεστε στην περίοδο Μητσοτάκη, θεωρείτε λογική μια θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Ε.Ε. να «καρφώνει» η μια ελληνική κυβέρνηση την άλλη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Μπαρνιέ ρώτησε κάποια θέματα για τις μελέτες των έργων. Οταν παραλάβαμε στο τέλος του 1993 τη διακυβέρνηση, δεν βρήκαμε σχεδόν καμία μελέτη. Οταν άρχισε η περίοδος του Β@ ΚΠΣ, το 1994, δεν υπήρχε σχεδόν καμία μελέτη. Τότε άρχισαν να γίνονται οι μελέτες. Αυτό λέμε, και αφορά, βεβαίως, την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Οπως γνωρίζετε εμείς παραλάβαμε στο τέλος του 1993.

ΚΑΠΠΟΣ: Γι αυτό ρώτησα, εάν θεωρείτε καλό....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι σε όποια θέση κι αν ήσασταν θα βάζατε τα πράγματα στη θέση τους. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κάνουν ερωτήσεις για σειρά θεμάτων, που αφορούν την ελληνική κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε τί άλλο μπορούμε να περιμένουμε στο θέμα της ΜΑΥΟ; Ο κ. Λαλιώτης, που είναι και βουλευτής και πρώην υπουργός και Γραμματέας του κόμματός σας, χθες ήταν σαφέστατος. Είπε ότι έχουμε ακόμα πολλά πράγματα και «ουρές» να βγουν. Ρωτώ, εάν μπορείτε να μας πείτε κάτι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε ο κ. Λαλιώτης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και είχε το θάρρος -προς τιμήν του- να υπερασπίσει την άποψή του, προσφεύγοντας στον εισαγγελέα, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να κάνουν άλλοι. Κάνουν το λιοντάρι προς τον Τύπο, αλλά όταν έρθει η ώρα να πάνε στον εισαγγελέα και να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία εξαφανίζονται. Ο κ. Λαλιώτης δεν έκανε αυτό. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη του, είχε το θάρρος να παλέψει για να αποδείξει έμπρακτα ότι αυτά που λέει είναι αληθή. Αυτό τον τιμά ιδιαίτερα. Ομως, εμείς δεν έχουμε συζητήσει με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Επομένως, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε. Βεβαίως, θέλω να σας επισημάνω ότι, μέχρι τώρα, οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει τον κ. Λαλιώτη.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Μετά το αμερικανικό αίτημα για δικαίωμα νηοψίας, υπάρχει κάποια απόφαση της κυβέρνησης για αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος; Γνωρίζουμε πρώτον, εάν έχει γίνει παρόμοιο αίτημα και σε άλλες χώρες και δεύτερον, εάν θα το συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν έχει καθοριστεί καμία συνάντηση, ούτε με τον κ. Μπους, ούτε με τον κ. Πούτιν, ούτε με κάποιον άλλο ηγέτη. Δεν αποκλείεται, όμως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια των Συνόδων μπορεί να προκύπτουν συναντήσεις και να ανταλλάσσονται απόψεις, μεταξύ ηγετών. Εάν υπάρξει κάτι τέτοιο, θα ενημερωθείτε φυσικά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην αυριανή συνέντευξή του. Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα που θίξατε, σας ενημερώνω ότι θα υπάρξει ελληνική απάντηση. Ηδη, μελετάται το θέμα. Γνωρίζετε τις δηλώσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών και έχει απαντήσει επ` αυτού ο κ. Μπεγλίτης.

ΤΑΚΗΣ: Για το φιάσκο της Γιουροβίζιον, κάποιοι επιρρίπτουν ευθύνες στον τρόπο με τον οποίο η κρατική τηλεόραση οργάνωσε την όλη ιστορία και επέλεξε το συγκεκριμένο τραγούδι για να εκπροσωπήσει τη χώρα. Τί απαντάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην αναζητούμε ευθύνες στην κρατική τηλεόραση χωρίς λόγο. Δυστυχώς, αντί «σαγαπώ», είχαμε «βατερλό», όπως ευφυώς είπε κάποιος σήμερα. Τουλάχιστον, αυτό ας το κρίνει ο ελληνικός λαός. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με το εγχειρίδιο για τη «17 Νοέμβρη», που δημοσιεύθηκε χθες σε κάποιες εφημερίδες. Θέλω να ρωτήσω εάν συνιστά εύρημα άξιο λόγου για τις διωκτικές αρχές, εάν με δεδομένο τα χρόνια που παραμένουν ασύλληπτοι οι δράστες της οργάνωσης, προβληματίζονται οι διωκτικές αρχές από πού αντλούν τους πόρους για να έχουν μια τέτοια οργάνωση, έτσι όπως περιγράφεται στο εγχειρίδιο και εάν υπάρχει κάποια σχετική πληροφόρηση, καινούργια για το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές και από αυτές τις διαρροές που γίνονται ότι οι διωκτικές αρχές δουλεύουν και δουλεύουν πολύ σωστά. Βεβαίως, δεν μπορώ να γνωρίζω πώς γίνεται η κάθε διαρροή. Δεν συμφωνώ με αυτούς που τις κάνουν. Καθόλου μάλιστα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να εργαζόμαστε και να έχουμε αποτελέσματα. Εμείς μένουμε σ` αυτό: Να δουλεύουμε και να φέρνουμε αποτελέσματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Δύο-τρία εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς -και με τον αρχηγό της Ν.Δ.- στις οποίες ζήτησε συναίνεση στα εθνικά θέματα, ο Πρωθυπουργός στην περιοδεία του στην Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ν. Δ, μίλησε για μισαλλοδοξία, άρνηση, δημαγωγία κ.λ.π. Πιστεύετε ότι με τέτοιου είδους προσεγγίσεις και αντιπαραθέσεις, μπορεί να επιτευχθεί η συναίνεση στα εθνικά θέματα που επιζητά ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς έχω την εντύπωση ότι δεν ακούσατε, την Παρασκευή, τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή. Γιατί εάν τις είχατε ακούσει θα είχατε δει ότι είχε εξαπολύσει μια βαρύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και μάλιστα με επίθετα και χαρακτηρισμούς, τα οποία εμείς δεν χρησιμοποιούμε. Επίσης, είναι άλλο η ομοψυχία στα εθνικά θέματα και άλλο η πολιτική κριτική, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στα εσωτερικά θέματα. Επειδή, από την πλευρά μας, ζητείται -και ορθώς ζητείται- ομοψυχία στα εθνικά θέματα -και είδατε ποιά ήταν η στάση μας την Παρασκευή απέναντι στις δηλώσεις του κ. Καραμανλή- δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκήσουμε κριτική στην πολιτική και τις λογικές που εμφανίζει η Ν.Δ. για θέματα εσωτερικής πολιτικής. Δεν σταματά η πολιτική ζωή στην Ελλάδα. Και αυτό δεν το λέω μόνο για εμάς. Ισχύει για όλα τα κόμματα. Πρέπει να τονίσω ότι, βεβαίως, είναι λογικό ο Πρωθυπουργός να αναφέρεται σε ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία, την Εθνική Αντίσταση, τη συμπεριφορά κομμάτων, απέναντι στον ελληνικό λαό. Θέλω να θυμίσω ότι η Δημοκρατία στον τόπο μας ολοκληρώθηκε το 1981, μετά τη μεγαλειώδη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση και έσπασαν τα στεγανά που κρατούσαν διχασμένο τον ελληνικό λαό. Αυτό δεν μπορεί να το ξεχνάμε. Δεν μπορεί να μην έχουμε ιστορική μνήμη. Τότε ανατράπηκε ένα καθεστώς στην Ελλάδα, το καθεστώς της δεξιάς, της Ν.Δ. -αυτό ήταν το καθεστώς- με την ψήφο του ελληνικού λαού. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί προσπάθεια διχασμού. Αντίθετα, μάλιστα, ενώθηκαν οι Ελληνες. Και πρέπει να θυμόμαστε ποιά παράταξη ένωσε τους Ελληνες. Γιατί, όταν το θυμόμαστε, καταλαβαίνουμε πόσο πιστεύει ο κ. Καραμανλής αυτά που λέει περί συνεργασιών με τα οποία εκφυλίζει το κόμμα του, σε λογικές συναλλαγής της Ν.Δ. με στελέχη της Αριστεράς, όπως κατήγγειλε, ακριβώς ο κ. Κωνσταντόπουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Από το 1974 μέχρι το 1981-82 δεν είχε ολοκληρωθεί η Δημοκρατία, δεν υπήρχε Δημοκρατία στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δημοκρατία στην Ελλάδα υπήρχε. Αυτό είναι σαφές. Αλλά, όταν υπήρχαν Ελληνες, οι οποίοι ήταν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, όταν υπήρχαν Ελληνες που αντιμετωπίζονταν από το επίσημο κράτος, ορισμένες φορές, ως μιάσματα, καταλαβαίνετε ότι υπήρχε ένα θέμα ποιότητας. Και αυτό το θέμα έκλεισε με τους νόμους του Ανδρέα Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε σοβαρότατο θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας μας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε θέμα Δημοκρατίας, όχι ποιότητας της Δημοκρατίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με την έννοια της ποιότητας μπορώ να το δεχτώ. Δεν είπα ποτέ ότι η κυβέρνηση του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή δεν ήταν μια δημοκρατική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι είχε εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Είχε εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και ήταν δημοκρατική, τόσο η κυβέρνηση του 1974, όσο και η κυβέρνηση του 1977. Με αυτή την έννοια ήταν. Αλλά, υπό την έννοια, ότι με τη συμπεριφορά της συνέχιζε να διχάζει τον ελληνικό λαό, να δημιουργεί στεγανά και να εμποδίζει την ολοκλήρωση της Δημοκρατίας μας, υπήρχε θέμα. Νομίζω ότι είμαι απολύτως σαφής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το 1989, όμως, ο ελληνικός λαός ξαναψήφισε τη Δεξιά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και είδαμε τί απέγινε, εν συνεχεία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να ρωτήσω κάτι τελευταίο για τη Γιουροβίζιον...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ε, όχι, δεν μπορώ να απαντήσω...

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είναι πολιτική ερώτηση: Η αποτυχία της Ελλάδας φέτος στη διοργάνωση της Γιουροβίζιον, πιστεύετε ότι οφειλόταν μόνο στο τραγούδι ή και στις δημόσιες σχέσεις ή στην παρουσία της χώρας μας, δεδομένου ότι, απ` ό,τι είδαμε, η βαθμολόγηση γίνεται, εν πολλοίς, και με τις δημόσιες σχέσεις που θα έχει κάθε χώρα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι έτσι τα πράγματα. Αυτό αφορούσε τους διοργανωτές του διαγωνισμού και όχι την κυβέρνησή μας. Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να δώσω τα συγχαρητήρια στην εκπροσώπηση της Κύπρου, γιατί είχαν πράγματι ένα πολύ ωραίο τραγούδι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 27 May 2002 - 13:05:11 UTC