Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Πριν από λίγο, ενημερώθηκα για τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Βρήκε, για μια ακόμη φορά, αφορμή να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Κατηγόρησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό για ακυβερνησία. Απαντώ στον κ. Καραμανλή και λέω ότι, όσο καιρό είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ελλάδα έχει προοδεύσει. Εχει αποκτήσει κύρος. Και δεν εννοώ μόνο ότι μπήκε στην ΟΝΕ. Εννοώ ότι αναβαθμίστηκε η χώρα σε όλους τους τομείς:

-Στον οικονομικό τομέα, που πάει πολύ καλά, με τις δέουσες αλλαγές που επιχειρεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

-Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπου, με σοβαρότητα και ευθύνη, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

-Στον τομέα των δημοσίων έργων -και αναφέρομαι και στα μικρά και τα μεγάλα έργα- που εκτελούνται στη χώρα.

-Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Ολα αυτά, θα έπρεπε να τα παρακολουθεί από τη θέση του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής, αλλά έχει επιλέξει ένα λάθος δρόμο: Να κάνει αντιπολίτευση της "καμένης γης". Δηλαδή, να προσπαθεί να δείξει στον ελληνικό λαό ότι τίποτα θετικό δεν γίνεται στη χώρα και να καταστροφολογεί. Αυτή η ελαφρότητα της τακτικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι επικίνδυνη για την πορεία της χώρας. Και δυστυχώς, συνεχίζει αυτή την τακτική, νομίζοντας ότι, με αυτό τον τρόπο, θα παραπλανήσει τον ελληνικό λαό.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, αν ο κ. Παπαδόπουλος είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, το τελευταίο διάστημα, για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο υπουργείο και το πώς έβλεπε τη δική του αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ ή από άλλους παράγοντες, αν είχε πει ότι προτίθεται να μην κατέλθει στις επόμενες εκλογές και ότι σκέφτεται αυτή την απόφασή του να την ανακοινώσει δια του Τύπου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος είχε -και έχει- μια κανονική δραστηριότητα στο Υπουργείο Υγείας, όπως όλοι οι υπουργοί. Το θέμα που προέκυψε από τη συνέντευξή του, όπως ο ίδιος αναφέρει, είναι απολύτως προσωπικό. Θέλω να επαναλάβω ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι μάχιμο και σημαντικό στέλεχος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που έχει προσφέρει πολλά και πιστεύω ότι θα προσφέρει πολλά και στο μέλλον. Το θέμα είναι προσωπικό και είναι προφανές ότι σε αυτό δεν μπορώ να υπεισέλθω, όσο και να διαφωνώ, είτε εγώ, είτε η κυβέρνηση. Πιστεύουμε, όμως, ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος μπορεί να το ξανασκεφθεί. Ισως να αναθεωρήσει και να συμβάλει, όπως πάντα, στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και στη νέα νίκη, στις επόμενες εκλογές.

ΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ρώτησα, αν είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, το τελευταίο διάστημα, γι@ αυτή του την κίνηση ή αν όντως ο κ. Σημίτης εξεπλάγη και ο ίδιος και έμαθε από τις εφημερίδες, αυτό που μάθαμε όλοι μας την Κυριακή.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος το σκεφτόταν αυτό το θέμα, όπως ο ίδιος αναφέρει στη συνέντευξή του, αλλά το εξεδήλωσε, για πρώτη φορά, επισήμως στη συνέντευξη που έδωσε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, εάν πράγματι υπάρχει δυσφορία από την πλευρά του Πρωθυπουργού, ακριβώς για τον τρόπο που επέλεξε ο κ. Παπαδόπουλος να ανακοινώσει την απόφασή του, δεδομένου ότι αυτό, τουλάχιστον, έφθασε στα αυτιά μας από κυβερνητικούς κύκλους.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δυσφορία εκδηλώνεται από όλους, όταν μαθαίνουμε ότι ένα άξιο στέλεχός μας έχει πάρει μια τέτοια απόφαση. Είναι φυσικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιό είναι το προσωπικό θέμα του κ. Παπαδόπουλου; Σας το είπε; Δεν βλέπει να εκλέγεται και γι` αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παρακαλώ. Μην υποβαθμίζετε, κατ` αρχάς, τα όσα δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Δεύτερον, είναι ένα προσωπικό του θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ούτε εσείς, ούτε εγώ, δικαιούμαστε να υπεισέλθουμε σε αυτό. Μόνο ο κ. Παπαδόπουλος μπορεί να μιλήσει γι` αυτό το θέμα. Κανείς άλλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικό πρόσωπο είναι. Δεν πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, που τον εκλέγει τόσες φορές, το λόγο που αποχωρεί, ποιό είναι το προσωπικό του θέμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Διαβάστε τη συνέντευξή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο κ. Καραμανλής καταστροφολογεί, παραπλανεί τον ελληνικό λαό. Τα ίδια που είπε ο κ. Καραμανλής, τα λένε όμως και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για ακυβερνησία, μίλησαν και στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν είπε κάτι το καινούργιο, δηλαδή.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κάνετε λάθος. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει την αίσθηση και την ευθύνη που προϋποθέτει ο ρόλος του. Αυτό το αποδεικνύει με όσα λέει. Δεν μπορεί να μηδενίζει το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, το οποίο γνωρίζουν όλοι και οι Ελληνες και οι ξένοι. Μόνον ο κ. Καραμανλής δεν το γνωρίζει. Αντ` αυτού, επιδίδεται σε λαϊκισμό, ο οποίος βεβαίως θα πέσει στο κενό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η απάντηση ισχύει και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για ακυβερνησία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εργάζονται και στηρίζουν την κυβέρνηση. Και το έργο που επιτελεί η κυβέρνηση οφείλεται ακριβώς στη στήριξη των στελεχών του Κινήματός μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο κ. Καραμανλής, από ό,τι άκουσα. Το ακούσατε αυτό από τον κ. Κουλούρη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γιατί δεν περιμένετε τις εκλογές να δείτε πώς θα κρίνει ο ελληνικός λαός; Γατί, αυτός είναι που κρίνει πάντα ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο λαός συγκρίνει και κρίνει ποιος είναι ικανός και ποιος μπορεί να προσφέρει στη χώρα. Οι Ελληνες γνωρίζουν ποιος είναι και τι προσφέρει στη χώρα ο κ. Σημίτης και ποιος είναι και τι προσφέρει στη χώρα ο κ. Καραμανλής.

ΜΙΧΑΗΛ: Από τη στιγμή κατά την οποία ο κ. Παπαδόπουλος λέει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική στις επόμενες εκλογές, τίθεται από πολλούς θέμα αξιοπιστίας του, για όσο θα ασκεί τα καθήκοντά του στο υπουργείο Υγείας. Κατά την άποψη της κυβέρνησης, παραμένει υπουργός μετά τη διάθεσή του να αποχωρήσει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Παπαδόπουλο και, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κίνα, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και από κοντά μαζί του το θέμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ως δημοσιογράφος χαίρομαι βέβαια που μια τέτοια είδηση βγαίνει μέσα από συνέντευξη, αλλά θεωρείτε ότι είναι προσωπικό ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με την πολιτική καριέρα ενός δημόσιου παράγοντα; Δηλαδή, είναι εύρυθμη η λειτουργία ο Πρωθυπουργός να το μαθαίνει μέσα από συνέντευξη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος επέλεξε αυτό το δημόσιο τρόπο, προκειμένου να εκφράσει ποια είναι η θέση και η στάση του. Εγώ μπορώ να διαφωνώ μαζί του, αλλά από την άλλη πλευρά σέβομαι την επιλογή του, μιας και πρόκειται για προσωπικό του θέμα, όπως ο ίδιος αναφέρει.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος σήμερα επανήλθε με νέες δηλώσεις στο "ΕΘΝΟΣ", και είπε ότι δεν προτίθεται να χαρίσει το ΠΑΣΟΚ σε κανέναν. Μήπως ξέρετε ποιοι το ζητάνε, πού θα το χαρίσει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι και θα είναι ΠΑΣΟΚ.

ΤΑΚΗΣ: Σας ζητώ να σχολιάσετε τη δήλωση, ότι δεν προτίθεται να χαρίσει το ΠΑΣΟΚ σε κανέναν.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι μια δήλωση που μπορεί να κάνει οποιοδήποτε μέλος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε μου αν είναι σωστή η αίσθηση που αποκόμισα. Είπατε ότι ο κ. Παπαδόπουλος επέλεξε αυτόν τον τρόπο, έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στη θέση που βρίσκεται και ότι θα μιλήσει με τον Πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την παραίτησή του;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα ότι θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, διότι ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που τοποθέτησε τον κ. Παπαδόπουλο στη θέση του υπουργείου Υγείας, όπως και όλους μας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ηθελα να σας ρωτήσω με ποιες προϋποθέσεις πήρε ο κ. Καλατράβα το έργο της ανακατασκευής του Ολυμπιακού Σταδίου και αν τελικώς μιλάμε για προσφορά ή για υπερτιμολογήσεις. Διότι αρχικώς, κατά δική του δήλωση, μιλούσαμε περί προσφορών.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Αλευράς έκανε σχετικές δηλώσεις για το θέμα αυτό και σας παραπέμπω σ' αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε την ενέργεια υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία ο δραπέτης Πίτερ Σέντομ έμεινε στον Κορυδαλλό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ασημιάδης υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας στον υπουργό. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα στο "ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ", το οποίο μιλά για πολιτικές εξελίξεις, μετά τις δημοτικές εκλογές. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το δημοσίευμα αυτό κάνει προβλέψεις για το μέλλον και έχει αβάσιμα επιχειρήματα. Ενα από αυτά είναι η άποψη που αποδίδεται στον κ. Λαλιώτη και ο οποίος απάντησε. Θα ήθελα να πω ότι οι προβλέψεις και οι προφητείες για το μέλλον δεν στηρίζονται πουθενά. Εξάλλου, το ίδιο το δημοσίευμα αναφέρει την επιτυχή πολιτική του κ. Σημίτη και της κυβέρνησης. Αυτή η πετυχημένη πολιτική είναι που προδικάζει το μέλλον και τίποτε άλλο. Τα άλλα είναι παραφιλολογία. Αλλά δυστυχώς και στα καλά περιοδικά υπάρχουν λάθη.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θεωρείτε ότι η απάντηση που έδωσε ο κ. Λαλιώτης, για ανάρμοστα σενάρια, είναι της αναμενόμενης έντασης για τέτοιου τύπου δηλώσεις που του αποδίδουν, ότι χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό βαρύ ήδη για τη βιωσιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική συνέχεια;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα μπορούσε να προσθέσει και "γελοία", επίσης. Αλλά, ο όρος "ευφάνταστα" που χαρακτήρισε, νομίζω ότι είναι αρκετός!

ΜΙΧΑΗΛ: Σχετικά με την παραίτηση του κ. Ασημιάδη, θα ήθελα να σας ρωτήσω, για σας το θέμα των ευθυνών -αν υπάρχουν- κλείνει με την παραίτησή του; Διότι εδώ έχουμε ένα έγγραφο με την υπογραφή του, που λέει να παραμείνει ο δραπέτης στον Κορυδαλλό@.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το θέμα της παραίτησης λόγω ευθιξίας συνοδεύτηκε από συνάντηση του κ. Ασημιάδη με τον υπουργό, όπου δόθηκαν εξηγήσεις.

ΤΑΚΗΣ: Θεωρείτε ότι η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου προκαλεί ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που -όπως εσείς και άλλα στελέχη ομολογούν- αυτό το διάστημα δεν είναι και τόσο καλή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θεωρούμε ότι η απομάκρυνση του κ. Παπαδόπουλου από την πολιτική ζωή της χώρας, ασφαλώς δεν είναι θετική για την ίδια την πολιτική ζωή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα εξετάσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προτείνει ίσως στον κ. Παπαδόπουλο την αλλαγή της εκλογικής περιφέρειάς του; Για παράδειγμα, να κατέβει στην Αθήνα ή στο ψηφοδέλτιο επικρατείας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο κ. Παπαδόπουλος μπορεί εύκολα να εκλεγεί, όπου θέλει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πώς κρίνετε τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου ότι "θα παραμείνω στο υπουργείο για να ολοκληρώσω το έργο μου". Δεν κρίνεται κάπως "φαραωνική" η στάση του, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανεβάζει και κατεβάζει υπουργούς; Δεν είναι ισόβιος υπουργός.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα σχόλια είναι δικά σας. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει αναλάβει ένα έργο, το οποίο δήλωσε ότι θα φέρει σε πέρας. Είπε ότι στις επόμενες εκλογές σκέφτεται να μη θέσει υποψηφιότητα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 3 June 2002 - 13:05:11 UTC