Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε υπουργέ, θα γνωρίζετε βέβαια τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός Λόρδος Χάνεϊ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μεγάλη ένταση στην Κύπρο. Δεν ξέρω αν έχετε κάνει κάποια δήλωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκανα σχετική δήλωση, χθες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όσο πλησιάζει η Σύνοδος της Σεβίλλης όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι οδεύουμε σε μια συμβιβαστική φόρμουλα σχετικά με το λεγόμενο ευρωστρατό. Μήπως έχετε κάτι να μας πείτε επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κρύψαμε ότι υπάρχει σειρά πρωτοβουλιών, ιδεών, σκέψεων και προτάσεων από την ισπανική Προεδρία. Είπα και χθες ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είχε συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Σολάνα και τον κ. Πικέ. Υπάρχει μια σειρά πρωτοβουλιών, μια συνεχής ανταλλαγή απόψεων. Δεν είμαστε, όμως, σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε ή να προβλέψουμε την έκβασή τους. Δεν έχουμε συμφωνήσει και δεν είμαστε στα πρόθυρα μιας συμφωνίας. Φυσικά, μέσα στις επόμενες ημέρες τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, να έχουμε νέες προτάσεις ή να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις. Φυσικά, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε διακρίνει προθέσεις από την άλλη πλευρά ότι θα αλλάξει το κείμενο της Αγκυρας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε διακρίνει προθέσεις και πρωτοβουλίες για να βρεθεί κάποια λύση, βεβαίως με αλλαγές ή προσθέσεις στο κείμενο της Αγκυρας, αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι εάν δεν υπάρξουν οι τελικές επίσημες συζητήσεις. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα θέμα που αφορά την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα για τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Δεν είμαστε στη φάση που ήμασταν στη Βαρκελώνη. Πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή εξελίσσονται. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να αποτιμήσει μετά βεβαιότητας και να προβλέψει το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Απέχουμε πολύ αυτή τη στιγμή από μια συμφωνία. Μπορεί, όμως, να υπάρξουν νέες προτάσεις που να δημιουργούν ένα θετικότερο κλίμα. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δηλαδή, υπονοείτε ότι μπορεί να μην υπάρξει λύση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, μπορεί να μη συμφωνήσουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οπότε τι γίνεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν δεν έχουμε συμφωνήσει οι λύσεις, όπως ξέρετε, είναι τρεις: Η μία λύση είναι να μη συζητηθεί το θέμα και να παραπεμφθεί στην επόμενη προεδρία. Η δεύτερη λύση είναι να συζητηθεί σε άτυπη διαδικασία, όπως έγινε στη Βαρκελώνη. Όχι, δηλαδή, στη διάρκεια επίσημης συνεδρίασης του Συμβουλίου, αλλά σε κάποια συνάντηση, το επίσημο δείπνο ή το γεύμα που γίνονται χωρίς επίσημα πρακτικά. Και η τρίτη λύση είναι να συζητηθεί στη διάρκεια της διαδικασίας, οπότε εάν δεν έχουμε συμφωνήσει θα κάνουμε χρήση των μέσων που έχουμε στα χέρια μας. Ακόμη, όμως, δεν γνωρίζουμε τις πιθανές διαδικαστικές κινήσεις που θα γίνουν από την ισπανική Προεδρία. Είναι ένα θέμα που θα καθοριστεί πολύ σύντομα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είπατε ότι έχετε διακρίνει προθέσεις για αλλαγές στο κείμενο της Αγκυρας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αλλαγές ή συμπληρώσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτό ήθελα να πω: Αλλαγές ή προσθήκες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε υποβάλει μια σειρά σκέψεων, ιδεών και απόψεων. Και η άλλη πλευρά κάνει το ίδιο. Ακόμη είμαστε σε επίπεδο ανταλλαγής προβληματισμού. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμευτικές απόψεις που να μας ικανοποιούν. Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είτε αυτές αφορούν αλλαγές, είτε προσθήκες. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε, αυτή τη στιγμή, να πούμε ότι έχουμε φθάσει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση. Θέλω να το καταστήσω σαφές, για να μην υπάρχει ούτε υπεραισιοδοξία, ούτε πλήρης απαισιοδοξία. Είμαστε σε μια ρευστή κατάσταση. Εχουμε πιέσει, έχουμε δώσει μάχες και στη διάρκεια των δύο Συνόδων. Και στο Λάακεν, όπως γνωρίζετε, και στη Βαρκελώνη. Παρουσιάσαμε τις απόψεις μας και στη διάρκεια συναντήσεων του Πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και άλλων αρμοδίων με την ισπανική Προεδρία και νομίζω ότι είμαστε σε μια φάση, που η Ισπανική Προεδρία σταθμίζει την κατάσταση, προκειμένου να εκδηλώσει τις τελικές πρωτοβουλίες της. Αλλά, ακόμη, δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τίποτα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες στη Βουλή είχαμε μια οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι πληροφορίες λένε ότι σήμερα στην κατ` άρθρο συζήτηση η Ν.Δ. θα αποχωρήσει και μάλιστα υπάρχουν δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη που αιτιολογεί περίπου αυτή την αποχώρηση, επειδή, λέει, δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος το νομοσχέδιο που έχει εισάγει η κυβέρνηση. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχαμε προβλέψει την αποχώρηση της Ν.Δ., η οποία φυγομαχεί, κρύβεται, αισθάνεται ανασφάλεια όταν συζητά για το ασφαλιστικό. Δεν γνωρίζω, εάν ο κ. Καραμανλής και η παράταξή του το κάνουν για να κρατήσουν την απαραίτητη εχεμύθεια, όπως σωστά επισημαίνεται σήμερα σε εφημερίδα. Αυτή η «εχεμύθεια» δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν αποκαλύπτουν τις «θέσεις» τους. Είναι και στο φορολογικό, είναι και σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για προσπάθεια απόκρυψης κάποιου πράγματος. Πρόκειται για ανυπαρξία θέσεων. Ο κ. Καραμανλής και η παράταξή του πρέπει να καταλάβουν καλά ότι με τη διαδικασία της φυγής, με τη φυγομαχία, με το να κρύβονται, με το να μην τολμούν να πάρουν θέση, με το να πατούν σε δύο βάρκες, δεν πείθουν κανέναν. Ο ελληνικός λαός δεν πείθεται από πολιτικούς και πολιτικά κόμματα που δεν έχουν θέση, δεν έχουν πρόγραμμα, δεν έχουν άποψη, δεν προτείνουν λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα που τον απασχολούν. Αυτό φάνηκε με τον πιο τρανό τρόπο στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και κατά τη χθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή.

ΤΑΚΗΣ: Φαντάζομαι ότι τα ίδια που είπατε για τη Ν.Δ. , θα ισχύουν απολύτως και για το ΚΚΕ, γιατί πριν από λίγο η κ. Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι και εκείνη θα αποχωρήσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κ. Παπαρήγα, όμως, πήρε μια θέση. Ακολούθησε μια διαφορετική τακτική από τον κ. Καραμανλή. Το ΚΚΕ πήρε μια θέση. Διαφωνούμε με αυτή τη θέση. Είναι σαφές. Διότι εκτιμούμε ότι αυτά που προτείνει είναι έξω από τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και τις πραγματικές δυνατότητες επίλυσης του ασφαλιστικού. Ομως, είχαν μια συγκεκριμένη άποψη. Ο κ. Καραμανλής δεν διατύπωσε κάποια άποψη. Είναι και με το νόμο Σιούφα και με τους λαϊκισμούς της άλλης πλευράς, όπως εκφράστηκαν από τον κ. Μανώλη, αλλά και άλλα στελέχη. Είναι και με τους δύο. Πατάει σε δύο βάρκες. Φυγομαχεί και κρύβεται. Αισθάνεται ανασφάλεια όταν συζητά για το ασφαλιστικό. Και σας ξαναλέω: Δεν ξέρω εάν το κάνει για λόγους εχεμύθειας, όπως σωστά επισημαίνει συνάδελφός σας σήμερα, αλλά φοβάμαι ότι στην ουσία πρόκειται για ανυπαρξία θέσεων. Διότι όποιος κρύβεται, όποιος έχει κάτι να κρύψει, θα έλεγα ότι το μόνο που δείχνει στον ελληνικό λαό είναι πως είναι επικίνδυνος για τα προβλήματά του και τις προοπτικές του.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Καραμανλής, όμως, δεν δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το νόμο, τον οποίο θα ψηφίσετε εσείς τώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επικυρώνετε αυτό που είπα με την παρατήρησή σας που είναι πολύ σωστή, Αφού δεν ξέρει τί να κάνει και δεν έχει θέση και δεν τολμά να αποφασίσει, είναι λογικό να μην δεσμεύεται για τίποτα.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ποιό είναι το σχόλιο της κυβέρνησης, όσον αφορά τα δημοσιεύματα σχετικά με την έκθεση του ΟΗΕ που επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι παραμέρισε την Τράπεζα της Ελλάδας στο δεύτερο στάδιο της έρευνας για τους λογαριασμούς Μιλόσεβιτς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει πλήρως τη δουλειά του, όπως ακριβώς ζητήθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και όλους τους διεθνείς Οργανισμούς. Την Τρίτη, θα έχω την ευκαιρία να αναφερθώ αναλυτικά στο θέμα, καθώς και τις ενέργειες της κυβερνητικής πλευράς και της Τράπεζας της Ελλάδας. Αλλά, προκαταβολικά σας λέω ότι, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας, όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν κάνει τη δουλειά τους, κατά τον καλύτερο τρόπο και όπως ακριβώς τους ζητήθηκε.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί συγκεκριμένα την Τρίτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί θέλουμε να προετοιμαστούμε. Το υλικό είναι πολύ πλούσιο και χρειάζεται -είναι λογικό- να μελετηθεί σωστά, προκειμένου να μπορέσουμε να συζητήσουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να λάβει μέτρα για τα στελέχη που συνεχίζουν να κάνουν δηλώσεις; Απηχούν τις απόψεις του Πρωθυπουργού οι δηλώσεις του κ. Νεονάκη ότι θα πρέπει να σταματήσει η ασυλία που παρέχεται στον κ. Πάγκαλο και τον κ. Κουλούρη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε πέσει και εσείς θύμα κάποιας φάρσας που έχει γίνει και η οποία χθες απασχόλησε πολύ κόσμο. Ο κ. Νεονάκης δεν έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις. Χθες, έγινε κάποια παρεξήγηση ή κάποια φάρσα, διότι μεταφέρθηκε και στον κ. Κουλούρη και -εξ όσων γνωρίζω- σε άλλα στελέχη, ότι υπάρχουν σχετικές δηλώσεις, οι οποίες όμως δεν υπήρχαν. Ο κ. Νεονάκης, στη συνέχεια, επικοινώνησε με τα συγκεκριμένα στελέχη και δόθηκαν οι αναγκαίες διευκρινίσεις, διότι τέτοιες δηλώσεις δεν έγιναν ποτέ. Το "ηθικό δίδαγμα" είναι ότι πρέπει να έχουμε ιδία αντίληψη των δηλώσεων που γίνονται, προτού τοποθετηθούμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αυτό, όμως, αποκαλύπτει και την παθογένεια του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν κάποιος έχει το θάρρος της γνώμης του και θέλει να κάνει τέτοιου είδους δήλωση, αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Δεν παραπέμπει σε κάποιον άλλον να την κάνει. Αυτό θέλω να το τονίσω. Αφού, όμως, δεν υπήρχαν τέτοιες δηλώσεις, δεν χρειάζεται να σχολιάσω κάτι που δεν ισχύει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής μου, θα απαντήσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί αναλυτικά από τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα στον "Αδέσμευτο Τύπο" ο Γιάννος Παπαντωνίου υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ευέλικτου στρατιωτικού συστήματος για την αντιμετώπιση κάποιου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ιδιαίτερα σωστές οι δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου. Ούτως ή άλλως, αυτός είναι ο προσανατολισμός που έχει αποφασιστεί από το ΚΥΣΕΑ. Η συγκεκριμένη νέα διάταξη και η προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεών μας, διασφαλίζουν πλήρως σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση τα συμφέροντα και την εδαφική ακεραιότητά της χώρας μας. Ο καινούργιος σχεδιασμός -και σε αυτόν αναφέρεται ο κ. Παπαντωνίου- που αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ, έρχεται ακριβώς να απαντήσει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτοί οι σχεδιασμοί καλύπτουν και την Κύπρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε τι έχει συμφωνηθεί με την Κύπρο. Είμαστε πάντοτε σταθεροί σε αυτά τα ζητήματα. Ομως, η παρατήρηση του κ. Παπαντωνίου αφορά το νέο προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε οτιδήποτε ήθελε υπάρξει. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Επανέρχομαι στο θέμα των λογαριασμών του Μιλόσεβιτς. Είχατε πει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μας απαντούσατε αυτές τις ημέρες για το θέμα της έκθεσης της Χάγης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδωσα μια πρώτη απάντηση, μετά από επικοινωνία που είχα με τον κ. Πετσάλνικο και τον κ. Γκαργκάνα. Σας επαναλαμβάνω πως, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, σε ό,τι μας έχει ζητηθεί έχουμε ανταποκριθεί αμέσως και το έχουμε στείλει. Δεν υπάρχει τίποτα που να έχει κρατηθεί. Οι λογαριασμοί που έχουν ζητηθεί, τα στοιχεία και οι έρευνες που έγιναν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα ζητούμενα του Διεθνούς Δικαστηρίου, έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Γνωρίζετε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αναθέσει και σε ειδικούς σχετική έρευνα που διεξήχθη με βάση τις απαιτήσεις της κας Ντελ Πόντε, από πλημμελειοδικείο. Ζητήθηκαν στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας και άλλες τράπεζες. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από αυτούς που είχαν την ευθύνη της έρευνας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν έχουμε κρύψει τίποτα. Η συνεργασία μας με τις διεθνείς αρχές είναι πολύ καλή.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ρωτώ για τη συνεργασία με τις διεθνείς αρχές. Η ερώτησή μου είναι, εάν είχαν διακινηθεί χρήματα από το καθεστώς Μιλόσεβιτς μέσω ελληνικών Τραπεζών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι τα στοιχεία που ζητήθηκαν, δόθηκαν. Επομένως, το Διεθνές Δικαστήριο είναι ικανό, βάσει αυτών των στοιχείων, να καταλήξει στις τελικές εκτιμήσεις του. Αναλυτικότερα στοιχεία με βάση τις εκθέσεις δεν μπορώ να σας δώσω αυτή τη στιγμή. Μπορώ, όμως, να σας δώσω μια πολιτική απάντηση που είναι σαφής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 19 June 2002 - 13:05:11 UTC