Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Υπάρχει μια κυβερνητική ανακοίνωση για την απεργία των ναυτικών, την οποία γνωρίζετε. Αναμένουμε την απόφαση που θα λάβει το συνδικαλιστικό όργανό τους. Νομίζω ότι αυτή την ώρα συσκέπτονται για τη συνέχιση ή την αναστολή της απεργίας.

Το άλλο θέμα αφορά στο λεγόμενο «ευρωστρατό», το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στο γεύμα, στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης. Επομένως, τα όποια αποτελέσματα θα τα έχουμε αργότερα, το απόγευμα. Για οποιοδήποτε σχόλιο, θα βρίσκομαι εδώ όλο το απόγευμα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εάν παρά την έκκληση της κυβέρνησης, το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτεργατών αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας, η κυβέρνηση θα πάρει κάποια μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετακίνηση των ανθρώπων, αλλά και των προϊόντων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εμείς, κατ` αρχάς, πιστεύουμε στην ωριμότητα των εργαζόμενων στα πλοία. Η προσέγγιση της κυβέρνησης στα αιτήματά τους ήταν -και είναι- θετική. Ελπίζουμε να είναι θετική και η απόφαση που θα λάβουν σήμερα. Σε κάθε άλλη περίπτωση και η κυβέρνηση ασφαλώς θα κάνει το καθήκον της, προκειμένου να προασπίσει το κοινωνικό σύνολο. Είναι φυσικό αυτό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Για να μη μείνει αυτό εκκρεμές, αναφέρεστε ευθέως στο θέμα της πολιτικής επιστράτευσης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παρακαλώ να περιμένουμε την απόφαση των ναυτικών. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Η κυβέρνηση έχει κάνει το καθήκον της απέναντί τους μέχρι τώρα. Ελπίζουμε, θέλουμε και πιστεύουμε στην ώριμη απόφασή τους.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. από τη Μαδρίτη είπε σε δηλώσεις του ότι ο κ. Αθνάρ τον ενημέρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για τον ευρωστρατό. Ηθελα το σχόλιό σας επ` αυτού. Οπως, επίσης και για τη δυσφορία που εμμέσως και δευτερευόντως εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί ο κ. Σημίτης, δεν τον ενημέρωσε νωρίτερα γι αυτές τις προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων -και τον κ. Καραμανλή- για το θέμα του λεγόμενου «ευρωστρατού». Στο πλαίσιο των όσων είπε και συζήτησε με τον κ. Καραμανλή, στο ίδιο πλαίσιο αυτό της εθνικής πολιτικής, κινήθηκε και κινείται η χώρα. Είναι φυσικό -από πολλού χρόνου εξάλλου συμβαίνει αυτό- να γίνονται προσπάθειες προς πάσα κατεύθυνση. Νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση μια στιγμή που δεν θα έπρεπε να κάνει. Είναι φυσικό τέτοια λεπτά θέματα να τα χειρίζεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο που εξήγησε στον κ. Καραμανλή.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αυτό που είχε βγεί από την τελευταία συνάντησή τους ήταν ότι, αν αλλάξει κάτι στα μέχρι τότε δεδομένα, θα υπήρχε νεότερη ενημέρωση του κ. Σημίτη προς τον κ. Καραμανλή. Εχει αλλάξει κάτι τελικώς; Και αν ναι γιατί δεν υπήρξε αυτή η ενημέρωση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι αλλαγές αυτές, οι όποιες "αλλαγές" έχουν μεγάλη σημασία όταν επικυρώνονται στη συνάντηση Κορυφής που γίνεται σήμερα στη Σεβίλλη. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει θετική έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση -προσωπικά ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών- όλο αυτό το διάστημα. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το απόγευμα, όπως σας είπα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα διαβάσαμε στα "ΝΕΑ" ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης ετοιμάζει νέο στόλο υπουργικών Mercedes, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα, κυρίως από υφυπουργούς, ότι δεν έχουν καλά αυτοκίνητα και δεν εξυπηρετούνται. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το γνωρίζετε και αν έχετε και εσείς το ίδιο παράπονο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το γνωρίζω, γιατί είναι τεχνικό θέμα. Αλλά είναι ευκταίο. Να σας πω, μιας και με ρωτάτε, ότι και το δικό μου αυτοκίνητο έχει μείνει δύο φορές. Εάν, λοιπόν, είναι έτσι όλα τα αυτοκίνητα των υπουργών ή των υφυπουργών, προφανώς χρειάζονται ανανέωση, γιατί όπως χρειάζονται ανανέωση τα ιδιωτικά, χρειάζονται και τα κρατικά αυτοκίνητα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα, δημοσιεύεται σε κάποια εφημερίδα το εξής περιστατικό: Μια βουλευτής, η οποία μένει στα βόρεια προάστια -δεν αναφέρεται το όνομά της και το κόμμα στο οποίο ανήκει- έχασε το σκυλάκι της και απευθύνθηκε στον κ. Χρυσοχοϊδη, ζητώντας να το βρει. Νομίζω ότι έγιναν και κάποιες κινήσεις από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχω να κάνω σχόλιο. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαι φιλόζωος και συμπάσχω με τη βουλευτίνα, όποια και αν είναι αυτή, γιατί είμαι και εγώ παθών. Εδώ και ένα μήνα είχα το ίδιο περιστατικό και το σκυλί δεν βρέθηκε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 June 2002 - 13:05:09 UTC