Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, έχει καθιερωθεί τώρα στην κυβέρνηση κάθε εβδομάδα να υπάρχει και μια υπουργική κόντρα; Γιατί, σήμερα διαβάζουμε ότι υπάρχει μια νέα κόντρα ανάμεσα στον κ. Σκανδαλίδη και τον κ. Χριστοδουλάκη για το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει "κόντρα". Θέλω να τονίσω ότι χθες έγινε μια συνάντηση, η οποία είχε προαναγγελθεί και είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τις διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε αυτές τις συζητήσεις, να προχωρήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να διασφαλιστούν και τα συμφέροντα και οι προοπτικές των εργαζόμενων, αλλά και η αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι, βεβαίως, σαφές ότι υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, ένα πλαίσιο που θα καθοριστεί από τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2003, ένα πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει κυμανθούν και οι όποιες αυξήσεις υπάρξουν. Αυτό συζητήθηκε και χθες. Αντηλλάγησαν απόψεις. Θα προχωρήσουν οι διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Βεβαίως, εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις, προκειμένου και πάλι να ανταλλαγούν απόψεις και να υπάρξει ενιαία στάση της κυβέρνησης, μεταξύ όλων των συναρμόδιων υπουργών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Συγνώμη, αλλά εδώ δεν πρόκειται για διαφορετικές απόψεις. Διαβάσαμε σήμερα -και νομίζω όλοι το είδαμε- για μια εντελώς αντίθετη θέση του κ. Σκανδαλίδη, που είναι υπέρ κάποιων μεγαλύτερων αυξήσεων και κάποια εντελώς αντίθετη θέση του κ. Χριστοδουλάκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Επειδή υπήρχαν, όπως είχαν προαναγγελθεί, οι δύο σημερινές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, θα υπάρξουν σήμερα σχετικές δηλώσεις. Θέλω να τονίσω, για άρση κάθε παρεξήγησης, ότι οι συναντήσεις αυτές είχαν προαναγγελθεί -και από μένα- χθες, δεν καθορίστηκαν μετά. Αφορούσαν, μάλιστα, άλλα θέματα και όχι το συγκεκριμένο. Με τον κ. Χριστοδουλάκη επρόκειτο να συζητήσει την προετοιμασία της αυριανής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για τα θέματα που αφορούν τη φορολογική μεταρρύθμιση. Με τον κ. Σκανδαλίδη επρόκειτο να συζητηθούν εκκρεμούντα νομοσχέδια, που έρχονται συνεχώς από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Με αυτή την ευκαιρία, όμως, είναι λογικό να υπάρξουν και δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών. Εκείνο που θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι τέτοιες συναντήσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται -και είναι φυσικό αυτό- όταν υπάρχουν μείζονα θέματα, προκειμένου να διαμορφώνεται ενιαία κατεύθυνση από τους συναρμόδιους υπουργούς. Αρα, λοιπόν, θα προχωρήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στόχος μας είναι και να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων, αλλά και την αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. Βεβαίως, όλες αυτές οι συζητήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη το πλαίσιο της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης και τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2003.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή διαβάζουμε όλα αυτά, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα ή οι εγκέφαλοι των δημοσιογράφων είναι τόσο νοσηροί που γράφουν φαντασίες ή διέρρευσαν από τον κ. Χριστοδουλάκη ή τον κ. Σκανδαλίδη ή από τον Πρωθυπουργό. Επειδή από τον Πρωθυπουργό δεν θα έγινε, άρα ή θα έγινε από τους δύο υπουργούς ή εμείς είμαστε νοσηροί ή άρρωστοι. Κάποια εξήγηση πρέπει να υπάρχει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην εξάγετε συμπεράσματα, τα οποία ούτε καν υπάρχουν στη σφαίρα των προθέσεών μου. Αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά. Απλώς, πάντα υπάρχουν κάποιοι σχολιασμοί, υπάρχουν κάποια συμπεράσματα. Εμείς οφείλουμε να τοποθετηθούμε γύρω από τις κυβερνητικές προθέσεις. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι είναι λογικό να ανταλλάσσονται απόψεις, είναι λογικό να γίνονται συζητήσεις και είναι λογικό, μέσα από την ανταλλαγή των απόψεων, να ενοποιείται και η κυβερνητική κατεύθυνση και η κυβερνητική γραμμή. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο Πρωθυπουργός είναι υπέρ μιας σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής ή όχι; Αυτό ρωτάμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω, ήδη, απαντήσει.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μετά από όσα έχουμε δει το τελευταίο διάστημα και έχουν συνθέσει την εικόνα της κυβέρνησης, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, κάποιοι έχουν δει και έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει μια νέα διαφοροποίηση ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη. Κάποιοι υπουργοί εμφανίζονται λαϊκιστές και κάποιοι εκσυγχρονιστές. Σας προβληματίζει αυτό το νέο στοιχείο στην εικόνα της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε αυτή την εντύπωση και μην επιχειρούμε να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί κανείς να εμφανιστεί ως καλός ή κακός, διότι τότε θα αναζητήσουμε και τον άσχημο. Κατανοείτε πολύ καλά ότι είναι λογικό να υπάρχουν απόψεις και αλίμονο αν δεν υπήρχαν. Οι απόψεις αυτές, όμως, συντίθενται μέσα από τις κυβερνητικές συσκέψεις και τα κυβερνητικά όργανα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα γύρω από αυτό. Καθένας καταθέτει την άποψή του, γίνεται συζήτηση, διερευνώνται οι δυνατότητες που υπάρχουν στην οικονομία και λαμβάνονται αποφάσεις. Θέλω να τονίσω ότι, μόλις την περασμένη εβδομάδα, όλες οι ενέργειες που έγιναν από την κυβέρνηση, ακόμα και ενέργειες που είχαν τη δική τους σημασία και το δικό τους κόστος, λήφθηκαν μετά από κυβερνητικές συσκέψεις. Και αυτό θα γίνεται πάντα. Ούτε μπορεί να ζητάς από κάποιον να μην έχει την άποψή του, ούτε μπορεί να ζητάς να μην την καταθέτει. Κάθε πολιτικός πρέπει να έχει και πρέπει να καταθέτει την άποψή του. Εκείνο που είναι φυσικό να ζητούμε -και γι` αυτό γίνονται αυτές οι συσκέψεις- είναι, αφού γίνεται η κατάθεση και η σύνθεση των απόψεων, να υπηρετούμε όλοι την ίδια κατεύθυνση που είναι προορισμένη να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, αλλά και τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας. Αυτός είναι ο στόχος μας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθεύει ότι τον τελικό λόγο στις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με τους δημόσιους υπαλλήλους δεν θα τον έχει ο κ. Σκανδαλίδης, αλλά ο κ. Χριστοδουλάκης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τον τελικό λόγο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις τον έχει η κυβέρνηση. Επομένως, όλα τα ζητήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν μέσα από ανάλογες συναντήσεις των συναρμόδιων υπουργών.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός, όμως, είναι ο υπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται -και αυτό είχε γίνει και την προηγούμενη χρονιά- παρουσία των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Γνωρίζετε ότι οι περσινές κινήσεις και οι ρυθμίσεις που έγιναν για τα επιδόματα των δημόσιων υπαλλήλων, οι εξαγγελίες, αλλά και οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί έγιναν με την παρουσία και των δύο συναρμόδιων υπουργείων. Το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έχει την ευθύνη για τη Δημόσια Διοίκηση. Είναι λογικό να ξεκινά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες γίνονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που αντέχει η οικονομία της χώρας και που διασφαλίζει το μέλλον της οικονομίας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης, που καθορίζεται από τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, του οποίου την ευθύνη έχει το υπουργείο Οικονομικών. Αρα, λοιπόν, υπάρχει συζήτηση των συναρμόδιων υπουργείων -μάλιστα γίνεται παρουσία του Πρωθυπουργού και το Γραμματέα του κόμματος- και καταλήγει σε συμπεράσματα. Εάν χρειαστεί νέα συζήτηση, θα γίνει. Με βάση τα συμπεράσματα αυτά που είναι κοινά και δεσμεύουν όλους, θα προχωρήσουν οι τελικές κυβερνητικές κινήσεις. Ας μην επιχειρούμε να δημιουργήσουμε θέμα. Είναι λογικό να γίνονται αυτές οι συσκέψεις και να συζητούνται όλες οι πιθανές λύσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι κοινό μυστικό, μετά από τη συνάντηση της Σεβίλλης -το έχετε πει και εσείς και ο Πρωθυπουργός και έχει γραφεί κατά κόρον- ότι οι "15" πήραν μια απόφαση, όσον αφορά το θέμα του ευρωστρατού, όσον αφορά την αλλαγή του κειμένου της Αγκυρας. Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Τζεμ στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Τζεμ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση των "15", όσον αφορά το θέμα του ευρωστρατού, δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσον αφορά το κείμενο της Αγκυρας. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπε ακριβώς αυτό, αλλά πράγματι έκανε μια σχετική αναφορά. Εκείνο που θέλω να θυμίσω είναι ότι ο κ. Σολάνα έχει επικοινωνήσει με τον κ. Τζεμ και έχει συζητήσει μαζί του για την απόφαση της Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επομένως, ο κ. Τζεμ ψεύδεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να χρησιμοποιώ επίθετα. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σολάνα, μετά από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, την ίδια ημέρα επικοινώνησε με τον κ. Τζεμ και του διαβίβασε το νέο πλαίσιο. Η απάντηση του κ. Τζεμ -από ό,τι πληροφορηθήκαμε από τους κυρίους Σολάνα και Πικέ- ήταν ότι δεν μπορεί να απαντήσει την ίδια ημέρα, ότι θα επιστρέψει στην Αγκυρα, θα εξετάσουν το νέο πλαίσιο και θα απαντήσουν. Μάλιστα, υπήρχε μια πληροφορία ότι θα συνερχόταν και το εθνικό συμβούλιο για το θέμα αυτό, το οποίο πάντως είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας. Πρέπει, όμως, να απαντήσει η Τουρκία, είτε τώρα που ολοκληρώνεται η ισπανική Προεδρία, είτε όταν αναλάβει η Ελλάδα την Προεδρία, οπότε θα αναλάβουμε το χειρισμό του όλου θέματος, όπως δήλωσε εξάλλου χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου. Γνωρίζετε ότι η δανική Προεδρία δεν αναλαμβάνει θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτό που διάβασα ότι δήλωσε ο κ. Τζεμ είναι ότι δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή θέση επί του θέματος@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή θέση επί του θέματος. Για τη θέση αυτή θα ενημερωθούν σήμερα και οι αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι συναντήσεις αυτές.

ΚΑΠΠΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν η κυβέρνησή σας δέχεται ή ανέχεται τη βάρβαρη, θα έλεγα, συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων κατά μεταναστών στη Θράκη. Είδαμε όλοι τα σχετικά πλάνα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι` αυτά τα θέματα έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα. Γνωρίζετε ότι δεν είμαστε χώρα ανοικτών συνόρων και είναι λογικό όσοι συλλαμβάνονται ως λαθρομετανάστες να περιοριστούν σε κάποιους χώρους. Όμως, κάνουμε ό,τι μπορούμε πραγματικά, προκειμένου να τους διασφαλίσουμε ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης και να έχουν την καλύτερη δυνατή μεταχείριση. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχουμε δώσει και σε αυτή την κατεύθυνση μένουμε σταθερά. Αν υπάρχει οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή την κατεύθυνση, είναι σαφές ότι δεν έχει να κάνει με κυβερνητικές εντολές και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η διμερής συμφωνία που έχουμε υπογράψει με την Αγκυρα έχει κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως γνωρίζετε τίθεται σε εφαρμογή αυτομάτως και έχει τηρηθεί. Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκε ένα πρόβλημα με την υπόθεση της Θράκης. Το επεσήμανα και χθες. Επαναλαμβάνω ότι ένα από τα ζητήματα που συζήτησε χθες ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Τζεμ ήταν και η εφαρμογή της συμφωνίας για τη λαθρομετανάστευση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου είδα ότι εκκρεμεί η σύσταση μιας μικτής επιτροπής τήρησης της συμφωνίας. Εχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία της συγκρότησης της μικτής επιτροπής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνονται οι σχετικές συζητήσεις, έγιναν και χθες, ώστε να τηρηθεί η συμφωνία. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας. Θέλω να σας θυμίσω ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε αναλυτικά αύριο στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου ενδεχομένως να υπάρξει και μια κωδικοποίηση σειράς μέτρων ή ακόμη και κάποιες περαιτέρω εξαγγελίες.

ΚΑΠΠΟΣ: Επανέρχομαι στο θέμα του ομίλου Ανδρουλιδάκη. Ηθελα να ρωτήσω αν η δημόσια Αρχή παρακολουθεί όσα καταγγέλλονται αυτές τις τελευταίες ημέρες περί αρπαγής κυριολεκτικά ή εξαφάνισης περιουσιακών στοιχείων μέσα από τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του ομίλου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα πάντα διαβιβάζονται αυτομάτως στην αρμόδια Αρχή για να πάρει μέτρα. Σας διαβεβαιώ γι` αυτό. Οποια καταγγελία φτάνει σε μας, τη διαβιβάζουμε στην αρμόδια Αρχή και ζητούμε να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, να πάρει μέτρα. Αυτό έχει γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Βούγιας πριν από λίγο δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού η παραίτησή του από την πρώτη στιγμή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απολύτως λογικό είναι αυτό. Ισχύει για όλους μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αναμένουμε πότε θα γίνει αυτή η αντικατάσταση. Από τη στιγμή που δεν γίνεται όλο αυτό το διάστημα η αντικατάστασή του να περιμένουμε και για ευρύτερες αλλαγές; Δηλαδή, μήπως πρόκειται να γίνουν μαζί και αλλαγές των υφυπουργών; Θα γίνει κάποιος ευρύτερος ανασχηματισμός, γι` αυτό ο Πρωθυπουργός ακόμη κρατάει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη με αναγκάζετε να λέω κάθε μέρα τα ίδια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Ισχύει η χθεσινή δήλωσή μου. Ημουν σαφής. Αναφέρθηκα σε αυτά τα ζητήματα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και σας παραπέμπω στη χθεσινή δήλωσή μου.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εχετε κάτι νεότερο με την τύχη της ανακατασκευής του Σταδίου Καραϊσκάκη, για το οποίο σας είχα ρωτήσει χθες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σήμερα έγιναν κάποιες παρουσιάσεις του ΟΠΑΠ σχετικά με τη μετοχοποίησή του. Θα επικοινωνήσω με τον αρμόδιο υπουργό και θα σας ενημερώσω. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η κυβέρνηση κρίνει όλες αυτές τις κινήσεις αποκλειστικά με γνώμονα την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου με τα αναγκαία αθλητικά έργα και το συμφέρον του Δημοσίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη δεν παρέστησαν στην εκδήλωση του Δήμου Κερατσινίου για την προτομή του Ανδρέα Παπανδρέου και αν η προτομή μοιάζει στον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει συνάντηση με κάποιο στέλεχος της Ν.Δ. για την ενημέρωση, σχετικά με τον ευρωστρατό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, έχει αναγγελθεί. Με την κ. Μπακογιάννη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ενημέρωση θα είναι πλήρης, ωσάν να εγένετο με τον κ. Καραμανλή; Και, δεύτερον, έχετε κάποιο σχόλιο για την άρνησή του να παραστεί ο ίδιος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω το θέμα. Και να σας πω γιατί; Διότι προέχει για μας να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αναζήτησης της εθνικής ομοψυχίας. Δεν έχουμε κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να αναζητούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Η Ν.Δ. προσέρχεται, ο κ. Καραμανλής έκρινε για τον καταλληλότερο, όρισε την κ. Μπακογιάννη. Δεν θα το σχολιάσω. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι θα έχει την ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου να ενημερώσει πλήρως τη Ν.Δ., δια της κ. Μπακογιάννη, για όλες τις εξελίξεις. Αυτό που ζητούμε και θα συνεχίσουμε να ζητούμε μέχρι την ολοκλήρωση του θέματος -την κατάληξη, δηλαδή, των συζητήσεων για τον καθορισμό των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε.- είναι η απαραίτητη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου. Βεβαίως, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση. Αυτό είναι γεγονός, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Σιούφας δημοσιοποίησε πέντε προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Εχετε κάποιο σχόλιο επί της ουσίας των προτάσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι θα ήταν βιαστικό να αναφερθώ στην ουσία των προτάσεων αυτών. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι θα επιδιώξουμε, όπως και σε κάθε περίπτωση όταν πρόκειται για θέματα εξωτερικής πολιτικής, να αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει. Θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα το κείμενο που έχει συμφωνηθεί από τους "15";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν προτίθεται η κυβέρνηση να το δώσει στη δημοσιότητα, διότι αυτό -όπως καταλαβαίνετε- δεν θα ήταν σωστό. Θα ενημερωθούν, όμως, οι εκπρόσωποι και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Δεν είναι σωστό να προσπαθούμε να προκαταλάβουμε εμείς τη σχέση μας με έναν άλλο διεθνή οργανισμό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα το δώσετε στα κόμματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθούν πλήρως τα πολιτικά κόμματα. Σας διαβεβαιώ γι` αυτό...

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 26 June 2002 - 15:05:11 UTC