Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

(Oρθή επανάληψη -σελίδας 5- ερώτησης κ. Χρ. Μούρτζη)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΡΟΥ

Γεια σας.

Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη της κυβέρνησης για το χθεσινό ατύχημα, την πτώση του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας και τα ειλικρινά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των δύο πιλότων. Η Πολεμική Αεροπορία έχασε δύο εξαίρετους αξιωματικούς.

Πριν από λίγη ώρα, ολοκληρώθηκε -όπως γνωρίζετε- η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εγινε συζήτηση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει δηλώσεις, οι οποίες είναι στη διάθεσή σας.

Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός ταξιδεύει στο Ακτιο, προκειμένου να εγκαινιάσει την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτιου-Πρέβεζας, ενός μεγάλου έργου ζωής, ενός αναπτυξιακού έργου για την Ηπειρο και όλη τη Δυτική Ελλάδα. Ενα ακόμη μεγάλο έργο, γίνεται πραγματικότητα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες που είναι έγκυρες, έχει καλέσει σε δείπνο διάφορους παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, υπουργούς και κομματικά στελέχη. Κατ` αρχάς, με ποια λογική κλήθηκαν αυτοί που κλήθηκαν και κατά δεύτερον, γιατί δεν κλήθηκε, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης;

ΓΕΡΟΥ: Οπως γνωρίζετε, δεν θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα η Κυβερνητική Επιτροπή. Ο Πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να συγκαλέσει μια άτυπη συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθούν με άνεση θέματα του κυβερνητικού έργου και η πορεία του. Ετσι, λοιπόν, στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Κώστας Λαλιώτης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης. Θέλω ειλικρινά να πω ότι δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από μια άτυπη συνεδρίαση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα, την είδηση αυτή τη διαβάσαμε όλοι σε δύο συγκεκριμένες εφημερίδες, του συγκροτήματος. Θέλω να ρωτήσω, όχι με την έννοια που το λέτε εσείς, μιας κυβερνητικής συνεδρίασης, αλλά με την έννοια του "μυστικού δείπνου". Γνωρίζετε ποιός έχει κάνει αυτή τη διαρροή; Διότι ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μη γίνει γνωστό, έτσι διαβάσαμε. Ποιά είναι η αντίδραση του Πρωθυπουργού και αν τελικά θα γίνει; Μας είπατε ότι θα γίνει.

ΓΕΡΟΥ: Πρώτον, σας είπα ότι θα γίνει. Αυτό έκρινε ο Πρωθυπουργός, για να υπάρχει η άνεση μιας ακόμη συζήτησης για το κυβερνητικό έργο. Δεύτερον, σε καμία περίπτωση -το έχουμε πει- εμείς εδώ δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σχολιάζουμε δημοσιεύματα εφημερίδων σε αυτή την έκταση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τότε, γιατί έδωσε την εντολή να είναι κρυφό αυτό το ραντεβού;

ΓΕΡΟΥ: Δεν υπάρχει τέτοια εντολή. Ο υπουργός Τύπου θα ανακοίνωνε τη Δευτέρα, στην πολιτική ενημέρωση, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για την ερχόμενη εβδομάδα και σε αυτό θα ανέφερε φυσικά και αυτή τη συνάντηση.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι μια συνάντηση "ειρήνης"; Δηλαδή θα επιχειρηθεί, σε αυτή τη συνάντηση της Δευτέρας, να κλείσουν μέτωπα και να ξεπεραστούν προβλήματα εσω-κυβερνητικά που καταγράφηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, με αφορμή και τους ναυτεργάτες, αλλά και το πρόβλημα που υπάρχει με το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων;

ΓΕΡΟΥ: Μη βάζετε τέτοια θέματα και μη δίνετε τέτοιο χρώμα. Για όνομα του Θεού! Αλλωστε, δεν θα υπάρχει "ατζέντα" με την κλασική έννοια. Σας είπα ότι θα είναι μια συζήτηση για το κυβερνητικό έργο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή με τα ίδια πρόσωπα ο Πρωθυπουργός έχει συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές, τι είναι αυτό που τον κάνει τη Δευτέρα να ξαναδεί αυτά τα πρόσωπα, πριν από τη Συνδιάσκεψη; Μήπως υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για όσα γράφονται, ακούγονται; Θέλει να τα ξαναπεί;

ΓΕΡΟΥ: Ο Πρωθυπουργός -όπως σας ανέφερα από την αρχή- έκρινε ότι πρέπει να έχει μια τέτοια ευκαιρία συζήτησης με υπουργούς, με το Γραμματέα και στελέχη που εκείνος επέλεξε. Σε καμία περίπτωση, μη δίνουμε τέτοιο χρώμα και μην ερμηνεύουμε αυθαίρετα μια τέτοιου τύπου συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός έχει και το δικαίωμα και την άνεση να καλεί στελέχη της κυβέρνησης του κόμματος σε συναντήσεις για να συζητά το κυβερνητικό έργο. Και αυτό γίνεται.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή θέλετε να αποφορτίσετε την όλη συνεύρεση της Δευτέρας και να την αποϊδελογικοποιήσετε, λέγοντας ότι γίνεται επειδή δεν θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, να υποθέσουμε ότι κάθε φορά που δεν θα συνεδριάζει η Κ.Ε., θα έχουμε ένα δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου;

ΓΕΡΟΥ: Εχει φορτιστεί άδικα το θέμα και δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος. Σας είπα ότι ο Πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να έχει μια τέτοια ευκαιρία. Δεν χρειάζεται να ερμηνεύουμε, κατά το δοκούν, τις κινήσεις και τις συναντήσεις, είτε τυπικές, είτε άτυπες, που ορίζει ο Πρωθυπουργός.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη, μετά την ενημέρωση που είχε χθες από τον κ. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη στάση της εκπροσώπου της Ν.Δ. για το σχολιασμό των αποτελεσμάτων της Σεβίλλης;

ΓΕΡΟΥ: Κατ` αρχάς, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη, όπως κατ` επανάληψη έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από τα αποτελέσματα της Σεβίλλης. Πιστεύουμε ότι μέσα στη διαδικασία αυτή και τα πολιτικά κόμματα δείχνουν την ωριμότητα που πρέπει και αυτό φάνηκε από τις συζητήσεις με όλους τους εκπροσώπους ή τους αρχηγούς των κομμάτων, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Παπανδρέου και τους ενημέρωσε αναλυτικά. Θέλουμε να μείνουμε εκεί. Σας παραπέμπω και στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού, σήμερα το πρωί.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την πρόσφατη επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, δεδομένου ότι έχουν γίνει και περικοπές στα έργα και μείωση της τάξης των 190-200 εκατομμυρίων ευρώ στο προϋπολογισμό. Πιστεύει η κυβέρνηση ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την Ολυμπιάδα;

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο σε αυτή την ερώτηση. Εάν αυτές οι περικοπές, που διαβάζουμε και σήμερα στον Τύπο, αφορούν κάποιες αλλαγές στο Μητροπολιτικό Πάρκο, στο Ελληνικό;

ΓΕΡΟΥ: Κατ` αρχάς, πρέπει να ξέρετε ότι η ΔΟΕ, χθες για μια ακόμα φορά, έδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή για την πορεία προετοιμασίας των Ο.Α. Οι όποιες προσαρμογές στον προγραμματισμό των ολυμπιακών έργων, έγιναν πρώτον, με την σύμφωνη γνώμη της ΔΟΕ και δεύτερον, προς όφελος της Ελλάδας και του προϋπολογισμού για τους Ο.Α. Αυτές οι προσαρμογές ήταν αποτέλεσμα ουσιαστικής, ενδελεχούς και αναλυτικής αξιολόγησης της πορείας των έργων, της αναγκαιότητας τους στο σημείο που βρισκόμαστε και έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΟΕ. Αυτό είναι σαφές. Επιτρέψτε μου, να σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χόκεϊ, είχαν προγραμματιστεί να γίνουν δύο γήπεδα χόκεϊ στο Ελληνικό. Από την πορεία των έργων και μετά από ουσιαστική και αναλυτικότερη εξέταση της αναγκαιότητας τους, κρίθηκε ότι με ένα γήπεδο χόκεϊ μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των αγώνων. Επομένως, η μη κατασκευή ενός γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό σημαίνει οικονομία της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιολογεί τα έργα, πάντα σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή, τόσο για την ολυμπιακή, όσο και για τη μεταολυμπιακή χρήση τους. Σας παραπέμπω και στη δήλωση του κ. Οσβαλντ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θέλουμε μετά το πέρας των αγώνων να έχουμε αφήσει πίσω μας «λευκούς ελέφαντες». Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνουν έργα που θα αποτελούν πολυτέλεια για τη χώρα, μετά τους αγώνες. Δεν θα έχουμε έργα που θα έχουν υπερβολικό κόστος συντήρησης μετά τους Ο.Α. Θέλουμε οι Ο.Α. να γίνουν με την πληρότητα που πρέπει. Θέλουμε τα έργα που θα γίνουν να διευκολύνουν την πραγματοποίηση των αγώνων. Αυτό γίνεται.

Οσον αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό θα γίνει σύμφωνα με δηλώσεις και δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, στις 31 Ιανουαρίου του 2001. Δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω, αλλά, θα μου επιτρέψετε -εάν θέλετε κι εσείς- μετά το πέρας της πολιτικής ενημέρωσης, να σας διανείμω τις δηλώσεις. Το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού θα γίνει και θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Είπατε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνουν έργα που θα είναι πολυτέλεια για τη χώρα. Γιατί σχεδιάστηκαν τότε;

ΓΕΡΟΥ: Τα έργα σχεδιάστηκαν σύμφωνα με έναν αρχικό προγραμματισμό και σύμφωνα -αν θέλετε- με τις απαιτήσεις των Διεθνών Ομοσπονδιών. Η κυβέρνηση και η Οργανωτική Επιτροπή σεβάστηκαν απόλυτα τις απαιτήσεις τους, σχεδίασαν έγκαιρα και προχώρησαν να τις πραγματοποιήσουν. Από την εξέλιξη, όμως, των έργων αξιολογήθηκε, σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, ότι ήταν «υπερβολικές». Γι` αυτό έγιναν οι αναγκαίες προσαρμογές.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Γιατί, εφόσον, σχεδιάστηκαν αυτά τα έργα πριν από τρία-τέσσερα χρόνια όταν ξεκίνησε η προετοιμασία, δεν κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν αυτές οι αλλαγές νωρίτερα και γίνονται σε μια κρίσιμη στιγμή, που βλέπουμε ότι σε κάποια από τα έργα διαφαίνονται πάλι κάποιες καθυστερήσεις.

ΓΕΡΟΥ: Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν ενημερώσει πλήρως όλους σας. Και τους αθλητικούς συντάκτες. Μη δίνουμε συνέχεια σε αυτό το θέμα.

ΚΟΥΙΝ: Ο κ. Οσβαλντ είπε ότι υπάρχει καθυστέρηση 50 ημερών στα έργα του Ελληνικού. Ηθελα να ρωτήσω, επίσης, τί θα γίνει με τον αεροδιάδρομο; Θα τον κλείσουν τελικά; Επρεπε να είχε «ξηλωθεί» από τον Ιανουάριο, απ ό,τι θυμάμαι;

ΓΕΡΟΥ: Ανέφερα ότι υπάρχει καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων μόνο στα έργα του Ελληνικού, διότι είχαμε πολλές νομικές «εμπλοκές». Αυτά τα νομικά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Μέχρι τον Αύγουστο, το αργότερο, θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και θα ξεκινήσουν οι εργολαβίες. Ο διάδρομος του Ελληνικού είναι συνδεδεμένος με το συνολικό έργο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης χθες διαχώρισε τους υπουργούς της κυβέρνησης, σε «υπεύθυνους» και «λαϊκιστές». Μήπως έχετε κάποιο σχόλιο;

ΓΕΡΟΥ: Δεν θέλω να το σχολιάσω. Η Κυβέρνηση προχωρά το έργο και τον προγραμματισμό που έχει εξαγγείλει. Η Νέα Δημοκρατία, κατά περιόδους, είτε επισήμως, είτε με δηλώσεις στελεχών της μεμονωμένα έχει εκφράσει τέτοιες κρίσεις. Η κυβέρνηση και τα στελέχη της προχωρούν ενιαία και συντεταγμένα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχει μια καταγγελία από το βουλευτή της Ν.Δ. Αθανάσιο Χειμάρα, ότι 140 δισεκατομμύρια, μεταφέρθηκαν παράνομα από λογαριασμούς περιφερειακών αεροδρομίων στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΓΕΡΟΥ: Είναι ένα θέμα, απ` ό,τι ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο, κατ` επανάληψη, μας έχει απασχολήσει μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εχουν απαντηθεί όλα τα θέματα και τα ερωτήματα γύρω από το θέμα. Θέλω να επαναλάβω ότι δεν έχει δοθεί ούτε δραχμή παραπάνω από αυτά που προβλέπονταν στη σύμβαση για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ ταυτόχρονα, ο προγραμματισμός των έργων για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των αεροδρομίων της Περιφέρειας προχωρά κανονικά. Γίνονται τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες είναι δυσανάλογα μεγάλες με τα έσοδα που προβλέπονται από το ειδικό τέλος.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε προφανώς τον Πρωθυπουργό για το ταξίδι που είχε στο Καζακστάν. Σας πληροφορώ ότι ήμουν κι εγώ εκεί απεσταλμένος. Υπάρχει, "εμιγκράτσια" Πόντιοι περίπου 12.000 που ήταν εξορισμένοι επί Στάλιν. Και ήταν πολύ συγκινητική η ατμόσφαιρα που είδαμε. Το θέμα είναι, όμως, ότι άνθρωποι του Προέδρου, κατά την αναχώρησή μας, μας εξέφρασαν το παράπονό τους, μπορώ να πω την οργή τους, για τη μεταχείριση της τηλεοπτικής κάλυψης από την ΕΡΤ. Το θέμα "έπαιξε", όπως πληροφορηθήκαμε, πάρα πολύ πίσω στο Δελτίο, πριν από ένα ρεπορτάζ για κάποιους σκύλους. Και κοινωνοί αυτής της είδησης ήταν και οι άνθρωποι του Προέδρου, που μας εξέφρασαν το παράπονό τους. Θα ήθελα να μάθω, εάν καθ οιοδήποτε τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα αυτό στον κ. Σημίτη.

ΓΕΡΟΥ: Δεν γνωρίζω εάν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, σας το λέω ειλικρινά. Εκτιμώ, όμως, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε καμία περίπτωση δεν θα έθετε τέτοιο θέμα στον Πρωθυπουργό. Το Γραφείο του Προέδρου δεν μας έχει ενημερώσει για κάτι τέτοιο. Θέλω, όμως, να επαναλάβω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαίρει της τιμής και της εκτίμησης όλων μας και έχει από την ΕΡΤ την αντιμετώπιση που αξίζει και πρέπει σε έναν κορυφαίο θεσμό που εκπροσωπεί τη χώρα επάξια.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Επιμένετε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καλή μεταχείριση, όταν είναι θέμα μετά από ρεπορτάζ για σκυλιά;

ΓΕΡΟΥ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο περιστατικό. Ομως, σε καμία περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει άλλη αντιμετώπιση από αυτή που του αρμόζει. Θα σας ενημερώσω αναλυτικά τη Δευτέρα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση της κυβέρνησης για τις συνεχείς παραβιάσεις το τελευταίο διάστημα, ιδίως σε μια εποχή που υποτίθεται ότι υπάρχει ένα μορατόριουμ.

ΓΕΡΟΥ: Η κυβέρνηση έχει σταθερή αντίδραση, την γνωρίζετε πολύ καλά. Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία αντιμετωπίζει τέτοιου τύπου προκλήσεις από την Τουρκία. Εχουμε πει πολλές φορές ότι η τουρκική στάση, τον τελευταίο καιρό, είναι περίεργη. Η κυβέρνηση είναι σταθερή στην πολιτική της.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 June 2002 - 13:05:08 UTC