Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν της Προέδρου της Ιρλανδικής Δημοκρατίας.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ κ. Τσερνιεκόφσκι. Στις 10.30, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με την Πρόεδρο της Ιρλανδίας.

Το απόγευμα, υπάρχει μια σημαντική εκδήλωση. Είναι το πρόγραμμα εγκαινίων διασύνδεσης ηλεκτρικών δικτύων Ιταλίας - Ελλάδας. Το πρόγραμμα θα αρχίσει με τελετή, στις 4 η ώρα, στο χώρο της ΔΕΗ στον ποταμό @Αραχθο, η οποία θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς του Διοικητή της ΔΕΗ κ. Παπούλια και του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου. Θα μιλήσει, επίσης, εκπρόσωπος της Ε.Ε. Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης θα είναι η ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση με τα γραφεία των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας Κώστα Σημίτη και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι οποίοι θα παρέμβουν και θα μιλήσουν για τη διασύνδεση ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Ιταλία, στην περιοχή της Καλαντίνας.

Αύριο το βράδυ, στις 8.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο.

Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τον ΟΛΠ και στις 13.30 θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Πάχτα.

Για το υπόλοιπο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα σας ενημερώσω την Τετάρτη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή από τις περιγραφές και τα ονόματα που κυκλοφορούν φαίνεται ότι γνωρίζουμε μέλη της "17 Νοέμβρη", θέλω να μας πείτε εάν υπάρχουν συλλήψεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω μια τοποθέτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα των ονομάτων που κυκλοφορούν εδώ και αρκετές ημέρες. Φτάσαμε στο σημείο -και αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί κατάντια- να γράφονται ονόματα και σε μια μικρή μερίδα του Τύπου. Όλα αυτά είναι ανεπίτρεπτες εικασίες που ορισμένες φορές φτάνουν στα όρια της αθλιότητας. Δεν μπορεί έτσι εύκολα, αυθαίρετα και ανεμπόδιστα να θίγονται πρόσωπα, να σπιλώνονται προσωπικότητες και να δημιουργούνται προβλήματα κατά τον πλέον αυθαίρετο τρόπο και στη λογική του εμπορίου ορισμένων -ευτυχώς μικρής μερίδας των ΜΜΕ- σε βάρος προσώπων, σε βάρος πολιτών και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο και αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν και να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες. Εμείς το κάνουμε με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο. Και καλούμε και τα άλλα πολιτικά κόμματα και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να πράξουν το ίδιο. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε σε αυτή την τακτική. Αυτό είναι ντροπή. Φτάνει στα όρια της αθλιότητας και πρέπει να καταδικαστεί από όλους μας. Καλώ, επίσης, και την οργάνωση των δημοσιογράφων, την ΕΣΗΕΑ, που πάντα στις παρεμβάσεις της τη διακρίνει η εγκυρότητα και ο σεβασμός της δεοντολογίας, να ασκήσει όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αυτά που μας είπατε ισχύουν και για τις περιγραφές που υποτίθεται ότι φωτογραφίζουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους ή μόνο για τα ονόματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει για οτιδήποτε έχει να κάνει με συγκεκριμένα ονόματα ή και αυθαίρετες περιγραφές που φωτογραφίζουν ονόματα. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να συμπεριλάβω σε αυτά τα λάθη που έγιναν -εκεί όμως πιστεύω ήταν ένα μεμονωμένο λάθος- ακόμη και την κρατική τηλεόραση. Πρέπει να πω, πάντως, ότι χαίρω διότι υπάρχει η μεγάλη μερίδα του Τύπου και των ηλεκτρονικών Μέσων που δεν έπεσαν σε αυτή την παγίδα ή δεν χρησιμοποίησαν αυτό το απαράδεκτο εμπόριο, για να αυξήσουν προσωρινά και με απαράδεκτο τρόπο, που ουσιαστικά απάδει στη δημοκρατία μας, την κυκλοφορία και τη θεαματικότητά τους.

ΚΑΠΠΟΣ: Θεωρείτε ότι όλη αυτή η φωτογράφηση, η ονοματολογία κ.τλ. είναι έργο μόνο δημοσιογράφων, γιατί οι δημοσιογράφοι επικαλούνται πηγές και μάλιστα έγκυρες από την Αστυνομία. Δηλαδή, αποχωρίζετε τελείως την Αστυνομία από όλη αυτή τη διαδικασία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω καμία συγκεκριμένη καταγγελία για οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό. Να είστε βέβαιος ότι εάν γίνει οποιαδήποτε σχετική καταγγελία θα παρέμβουμε άμεσα. Όπως είδατε είχαμε το θάρρος να ομολογήσουμε και ένα λάθος που έκανε η κρατική τηλεόραση. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε από κανέναν. Οφείλουμε όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να καταδικάσουμε αυτά τα φαινόμενα. Αύριο μπορεί να είναι κάποιος από εσάς στη θέση αυτών που αναφέρονται τα ονόματά τους. Γιατί, αυτός που ενέπλεξε κάποιο συνάδελφό σας την προηγούμενη εβδομάδα έχει κανένα πρόβλημα να εμπλέξει κάποιον άλλο την επόμενη εβδομάδα;

ΜΙΧΑΗΛ: Αποκλείετε το γεγονός ότι όλο αυτό το κλίμα της παραπληροφόρησης, όπως λέτε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν είναι παραπληροφόρηση. Είναι αυθαίρετη, ανεμπόδιστη και αβασάνιστη εμφάνιση καταστάσεων και εκτιμήσεων. Δεν οφείλεται στην πληροφόρηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας εγγυάστε, λοιπόν, εσείς ως κυβέρνηση ότι όλο αυτό το κλίμα το οποίο πράγματι κατασκευάζεται από κάποιους δεν είναι επιθυμητό από τις Αρχές Ασφαλείας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τοποθέτησή μου ήταν τόσο κάθετη και κατηγορηματική που δεν επιτρέπει ούτε καν τέτοια εικασία. Καμία σκέψη δεν μπορεί να γίνεται ότι δήθεν κάποιος μπορεί να ανέχεται τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία αύριο μπορεί να αφορούν τον οποιοδήποτε πολίτη, για προσωπικές ή πολιτικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε. Αν αφήσουμε αυτά τα φαινόμενα να συνεχίζονται αύριο όποιος θα έχει μια προσωπική ή πολιτική σκοπιμότητα θα γράψει ή θα πει για τον οποιοδήποτε πολίτη θέλει. Είναι δυνατό σε ένα ευνομούμενο κράτος, σε ένα κράτος δικαίου να επιτρέψουμε τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα; Θα μου πείτε "τι θα κάνετε". Οφείλουμε να τα καταδικάσουμε και εάν τα καταδικάσουμε όλοι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ονομάσουμε στην πορεία και τους φορείς αυτών των φαινομένων, ακόμη και τα φυσικά πρόσωπα που το κάνουν, θα δείτε ότι δεν θα τολμήσουν να το επαναλάβουν. Σήμερα μια μερίδα του Τύπου έχει "φωτογραφίες". Αυτό το θεωρούμε παντελώς απαράδεκτο.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτή τη στιγμή μπορείτε να μας προσδιορίσετε το χρονικό ορίζοντα όπου θα έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο επί του επιχειρησιακού; Δηλαδή συλλήψεις κ.τλ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ στο επιχειρησιακό. Και θέλω με αυτή την ευκαιρία να τονίσω και πάλι, όπως έχω πει κατ` επανάληψη, ότι κατανοώ τις προσπάθειες που κάνετε προς χάρη της ενημέρωσης. Όμως, ξέρετε πολύ καλά ότι αδυνατούμε να σας βοηθήσουμε σε επιχειρησιακά θέματα. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε ούτε την Αστυνομία, ούτε τις εισαγγελικές Αρχές.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ολα αυτά τα σενάρια βγαίνουν επειδή ακριβώς δεν υπάρχει μια πληροφόρηση. Εγώ ο ίδιος ξέρω ότι από δικαστικές και εισαγγελικές πηγές ή μάλλον επικαλούμενοι συνάδελφοι δικαστικές και εισαγγελικές πηγές, λένε ότι ο Ξηρός κατέθετε έξι, πέντε, τρεις ώρες. Η κυβέρνηση μπορεί να πει εάν κατέθεσε ο Ξηρός ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη. Οταν χειρίζεται Εισαγγελέας το θέμα, η κυβέρνηση οφείλει να μην παρεμβαίνει. Το εάν και πότε θα γίνουν συλλήψεις, το τί θα περιέχουν τα εντάλματα και πότε θα εκδοθούν και άλλα συναφή, τα οποία βλέπουμε αυτές τις ημέρες να εξελίσσονται και να έρχονται δήθεν πληροφορίες ή παρεμβάσεις, είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη. Αδυνατώ, λοιπόν, να σας απαντήσω και νομίζω ότι έτσι πρέπει να κάνουμε. Αυτό είναι στην κρίση της Δικαιοσύνης, η οποία έχει επιληφθεί, έχει πάρει όλα τα στοιχεία και συνεργάζεται στενά με τις διωκτικές αρχές. Αυτή θα κρίνει τί θα κάνει. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι πληροφόρηση υπάρχει για ό,τι είμαστε βέβαιοι, για ό,τι έχουμε. Ο,τι είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε, αυτό γίνεται αυτομάτως. Αυτές οι ανακοινώσεις που γίνονται και τις οποίες ξεπερνούμε καμιά φορά πολύ εύκολα, είναι αυτό που έχουμε να σας πούμε. Δεν σας κρύψαμε ότι γίνεται μια έρευνα σε βάθος. Δεν σας κρύψαμε ότι γίνονται προσαγωγές. Δεν σας κρύψαμε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, αυτή τη στιγμή, από τις αρμόδιες αρχές, να συλλεγούν και να αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία. Είδατε ότι υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες με τα δύο κρησφύγετα. Ολα αυτά, όμως, θέλουν και χρόνο, ώστε να ετοιμαστούν όλες οι αρμόδιες αρχές. Κι εμείς δεν μπορούμε, ούτε να παρέμβουμε στο έργο των διωκτικών αρχών και των αρχών ασφαλείας -και δεν πρέπει- ούτε μπορούμε να προκαθορίσουμε τα ευρήματά τους και σαφώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται, ούτε μπορούμε να δίνουμε επιχειρησιακή ενημέρωση και πόσο μάλλον δεν πρέπει -και δεν θα το κάνουμε σε καμία περίπτωση- να παρέμβουμε στο έργο των εισαγγελικών αρχών. Οταν υπάρχουν αποφάσεις, αμέσως θα ενημερώνεστε γι` αυτές από τους αρμόδιους.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή καταδικάσατε ορισμένα φαινόμενα, ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο ισχύουν οι πληροφορίες ότι ένας συνάδελφος, ο κ. Παπαχελάς, προσήχθη στην Ασφάλεια, του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, είναι «τρομοκράτης», αφέθηκε ελεύθερος, είναι υπό περιορισμό...; Τί από όλα αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιλαμβάνεται στην προηγούμενη απάντησή μου. Εξάλλου, νομίζω ότι έχει εκδώσει και ο ίδιος σχετική ανακοίνωση και τοποθετείται επ` αυτών. Θέλω να καταστήσω σαφές, για να μην τοποθετηθούμε σε μια-μια σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί νομίζω ότι αυτό δεν θα οδηγούσε πουθενά, ότι η τοποθέτηση που έκανα έρχεται να απαντήσει κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε αυτά τα φαινόμενα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Προσήχθη στην ασφάλεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, όχι. Αλλά σας είπα ότι η τοποθέτηση που έκανα και ήταν μια τοποθέτηση γενικού χαρακτήρα, έρχεται να απαντήσει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, σε όλα αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα της παραπληροφόρησης. Αυτή είναι η παραπληροφόρηση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες το βράδυ, από κανάλι ακούσαμε το βουλευτή κ. Καρατζαφέρη να λέει ότι ο εγκέφαλος της 17Ν, έχει συλληφθεί, αυτός που είναι 63 χρονών, ο «Νικήτας», ο «Αποστόλης», δεν ξέρω πώς τον λένε, έχει συλληφθεί σε χώρα του εξωτερικού. Εχετε κάποια τέτοια πληροφόρηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ερώτησή σας έχει καλυφθεί από την προηγούμενη απάντησή μου, την έντονη και κατηγορηματική.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μετά τις εκκλήσεις, υπάρχει και άλλο επίπεδο από το υπουργείο, εάν θα παρέμβετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα σε αυτή τη χώρα, όταν κινητοποιηθούμε σωστά και όλοι, να υποχρεώσουμε κάποιους να τηρήσουν τη δεοντολογία. Αυτή τη στιγμή, αυτή τη συμβολή, αυτή τη στάση ευθύνης ζητά από όλους η κυβέρνηση. Και από τα πολιτικά κόμματα και από τους φορείς. Και έκανα ονομαστική αναφορά στην ΕΣΗΕΑ, με το βαρύνοντα ρόλο της και το σεβασμό που έχουμε πάντα στο ρόλο της, αλλά ζητώ και τη στάση ευθύνης και τη συμβολή και τη δική σας, των ΜΜΕ, ώστε να απομονώσουμε, να καταδικάσουμε, να περιορίσουμε και να υποχρεώσουμε να σταματήσουν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα. Δεν νομίζω ότι κανείς αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής, όταν αρχίζει μια ονοματολογία. Δεν θα καταλήξει πουθενά αυτή. Θα είναι άκρως υπονομευτική. Δεν μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί τις προσωπικές και τις πολιτικές σκοπιμότητές του για να θίγει υπολήψεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εσείς κάνατε ένα σχόλιο ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπάρχουν, όμως, και συντεταγμένες διαδικασίες...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως και υπάρχουν. Είναι σαφές, διότι υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν θιχθεί -ακούστηκαν ονόματα κι εδώ- και έχουν όλο το δικαίωμα να ζητήσουν την προστασία της δικαιοσύνης. Ειδικά, όπως ξέρετε, στα θέματα του Τύπου, οι νόμοι είναι αυστηροί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σας ρωτώ, το ΕΣΡ έχετε πληροφορηθεί εάν προτίθεται να παρέμβει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το ΕΣΡ είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Απάδει στην ιδιότητά μου, ως υπουργός Τύπου, από τη στιγμή που είναι μια ανεξάρτητη αρχή, να καθορίζω εγώ τί παρεμβάσεις θα κάνει το ΕΣΡ. Δεν θα το κάνω, διότι τιμώ το ρόλο του και τον σέβομαι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω, να μας διευκρινίσετε για το θέμα των παραγραφών, επειδή πολλά ακούγονται αυτές τις ημέρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εχει τοποθετηθεί ο αρμόδιος Υπουργός Φ. Πετσάλνικος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, δεν παραγράφεται κανένα από αυτά τα εγκλήματα που έχουν γίνει από τη 17Ν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωση του κ. Πετσάλνικου, το Σάββατο. Είναι σαφής η δήλωσή του. Δεν θέλω να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οπως κι εσείς παραδεχθήκατε, γίνονται προσαγωγές, αλλά όπως λένε....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα, έρευνες, προσαγωγές, προσπάθειες σε βάθος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οπως λένε και οι πηγές της Αστυνομίας, ανακρίσεις, αυτό σημαίνει προσαγωγές... Πόσες μέρες μπορεί να κρατούνται άνθρωποι εκεί και να ανακρίνονται; Υπάρχει ένα ζήτημα και δημοκρατικής ευαισθησίας, εάν παραβιάζονται τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάκριση στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, θέλω να δηλώσω ότι όλη η έρευνα, η πραγματικά σημαντική προσπάθεια των αρμόδιων αρχών, κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και της αντίληψής μας για κράτος δικαίου.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εάν θυμάμαι καλά, και στην αρχή αυτής της υπόθεσης, είχατε προβεί σε μια παρόμοια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά τα σενάρια, τα ονόματα και όλα αυτά. Αρκετές ημέρες μετά, κάνετε πάλι το ίδιο. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω, εάν για την κυβέρνηση αυτό το φαινόμενο αφορά μόνο σε αυτό που εσείς έχετε αναφερθεί, τον ανταγωνισμό δηλαδή μεταξύ των ΜΜΕ ή των δημοσιογράφων κ.λπ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα και για πιθανές πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες. Ο καθένας μπορεί να έχει τις δικές του σκοπιμότητες. Δεν σημαίνει ότι τις δικαιολογώ, κάθε άλλο. Τις καταδικάζω απερίφραστα. Αυτές οι αθλιότητες δεν μπορεί να συνεχιστούν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αντιλαμβάνομαι το προηγούμενο που είπατε, ωστόσο θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Τουλάχιστον από το Σάββατο και έπειτα και σήμερα στα δημοσιεύματα των εφημερίδων, υπάρχει μια κοινή συνισταμένη, ότι αναζητούνται οι εγκέφαλοι, οι αρχηγοί, οι ύποπτοι σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν στο Παρίσι. Υπάρχει συγκεκριμένο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ημερησία», το οποίο κάνει λόγο και για ταξίδι του υπουργού Δημόσιας Τάξης στο Παρίσι και συνάντησή του με κάποιους ανθρώπους διανοούμενους κ.λπ. Για αυτά τα πράγματα έχετε κάποια παραπάνω ενημέρωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη με εμπλέκετε σε ειδικές περιπτώσεις, γιατί εάν αρχίσουμε τις ειδικές περιπτώσεις, θα έχουμε να πούμε αρκετά για αρκετές. Δεν θα υπεισέλθω σε ειδικές περιπτώσεις. Προσπαθώ να διαμορφώσω ένα κλίμα το οποίο να δώσει μια συνολική απάντηση. Είδατε πολύ καλά ότι επιλέξαμε σήμερα να μην υπεισέλθουμε σε ατομικές περιπτώσεις, διότι είναι πολλές και πιθανώς κάποια άλλη να υπάρχει αύριο ή μεθαύριο, από τέτοιες αυθαίρετες αναφορές. Πραγματικά δεν θέλουμε να τρέχουμε πίσω από την ατομική περίπτωση, παρότι σέβομαι τη δικαιολογημένη αγανάκτηση αυτών των ανθρώπων. Αλλά, κάναμε μια γενικού χαρακτήρα τοποθέτηση, η οποία έρχεται να απαντήσει σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Βεβαίως, χαίρομαι διότι έχουν αρχίσει και εκδίδονται και ατομικές ανακοινώσεις εκείνων που εθίγησαν, κατά αυτό τον απαράδεκτο τρόπο. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Στο περασμένο χρονικό διάστημα, και όταν λέω «περασμένο» εννοώ προ Ξηρού, είχε εμφανιστεί το φαινόμενο κάποιοι ξένοι παράγοντες να καλούν μέλη αντιστασιακών οργανώσεων σε μια άτυπη συνέντευξη. Είναι σε γνώση αυτή η διαδικασία της ελληνικής κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το είχαμε διαψεύσει, παλαιότερα, προ μερικών μηνών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Την Παρασκευή, στην ομιλία του, ο κ. Χρυσοχοϊδης δεσμεύθηκε ότι ο Σάββας Ξηρός και όποιος άλλος συλληφθεί, θα έχει δίκαιη δίκη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα, ήδη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλω να ρωτήσω, εάν κάποιες από τις συνεργαζόμενες αστυνομίες με την ελληνική, δηλαδή συγκεκριμένα η αμερικανική και η βρετανική, έχουν άλλη προσέγγιση, όσον αφορά την αναγκαία αξιοπιστία πειστηρίων για να οδηγηθούμε σε δίκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, βεβαίως. Ολοι γνωρίζουν πολύ καλά και από ό,τι γνωρίζετε και εσείς, επανειλημμένα έχουν αναφερθεί στα προβλεπόμενα από το ελληνικό Σύνταγμα, τους νόμους μας και την αντίληψή μας για το κράτος δικαίου. Εχω τύχει και ο ίδιος αυτήκοος μάρτυς τέτοιων τοποθετήσεων, τις οποίες εξάλλου γνωρίζετε και εσείς. Οι ίδιοι τις έχουν κάνει, οι εκπρόσωποί τους, κατ` επανάληψη. Δεν υπάρχει θέμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Να έρθω σε μια προσωπική περίπτωση. Δεν θα πείτε ένα λόγο συμπάθειας για ένα πρόσωπο που κατονομάζεται σήμερα, ένα συγγραφέα, που είναι και πρέσβης επί τιμή και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ; Εναν ευρωβουλευτή...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, τοποθετηθεί και έχω μιλήσει με σαφήνεια για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Η τοποθέτησή μου ισχύει και για κάθε μία περίπτωση χωριστά. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι έχουν αρχίσει να βγαίνουν και από τους ίδιους ανακοινώσεις και πολύ καλά κάνουν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Να διευκρινίσουμε κάτι; Υπάρχει μια άποψη -και αυτή δεν είναι αστυνομικής χρήσης, προέρχεται από πολιτικούς παράγοντες- ότι τελικά αυτές οι γιάφκες παραδίδονται. Είναι αλήθεια αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάτε για τη γνωστή τοποθέτηση του κ. Πολύδωρα, φαντάζομαι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ρωτώ, εάν πρόκειται για παράδοση ή για αποτέλεσμα έρευνας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι κρίσιμη η ερώτησή σας. Κατ@ αρχάς, σας παραπέμπω στις δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και που αναφερόταν στη Ν.Δ. Ομως, εκτός από τον κ. Πολύδωρα, υπήρχαν και άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία φαίνεται ότι δήλωσαν τις απαράδεκτες ενέργειες που είχαν κάνει μερικοί, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ και πήραν τη σκυτάλη όλης αυτής της ιστορίας με μια μίζερη και μικρόψυχη προσπάθεια, να δημιουργήσουν αντικειμενικά προβλήματα στο έργο των Αρχών, είτε να υποβαθμίσουν τη δουλειά που γίνεται, για καθαρά μικροκομματικούς λόγους, είτε ακόμη και να σπείρουν μια αδικαιολόγητη, απαράδεκτη και πραγματικά πολιτικά καταδικαστέα αμφισβήτηση, γύρω από τις προθέσεις της κυβέρνησης ή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, είτε των Αρχών Ασφαλείας.

Δεν θα επιτρέψουμε, με την πολιτική έννοια το λέω, τέτοια φαινόμενα, είτε αυτά προέρχονται από τον κ. Πολύδωρα και τις δηλώσεις που έκανε σε ραδιοφωνικό σταθμό την Κυριακή, είτε προέρχονται από άλλους βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ.. Τα καταδικάζουμε. Δείχνουν τη μικροψυχία, τη μιζέρια του κόμματος αυτού. Δείχνουν ότι τα στελέχη της Ν.Δ. δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι μια εθνική υπόθεση. Είναι μια υπόθεση που αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας. Ο λαός θα τους δώσει την απάντηση που πρέπει. Είμαστε υποχρεωμένοι, κάθε φορά που εκδηλώνονται αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα, να κάνουμε τη σχετική αναφορά. Εμείς δεν περιμένουμε, ούτε έχουμε πρόθεση να έχουμε το οποιοδήποτε κέρδος ή την εκμετάλλευση από τέτοιες ιστορίες. Δουλεύουμε με σύστημα και υπευθυνότητα, γιατί αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην Ελλάδα. Ορισμένοι δεν το αντιλαμβάνονται. Βγαίνουν κάθε φορά και προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του έργου που γίνεται. Επιτίθενται κατά της ΕΛ.ΑΣ. Προσπαθούν να σπείρουν, με τον πιο μικρό και μίζερο τρόπο, αμφισβητήσεις. Τους παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Και αυτοί είναι, δυστυχώς, στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να υποθέσω ότι αυτή είναι η απάντηση σε μια προηγούμενη ερώτηση. Κάνατε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες στο θέμα των διαρροών και των προσώπων κ.λ.π.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα χωριστά για το κόμμα της Ν.Δ. και για τους βουλευτές της. Πολιτικές σκοπιμότητες υπάρχουν και από άλλους ανθρώπους.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οπως για παράδειγμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι αν ανοίξετε τον Τύπο σήμερα, θα τις δείτε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και τι επιδιώκουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διαβάστε τον Τύπο σήμερα και θα καταλάβετε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τις τελευταίες ημέρες, ακούμε συνεχώς από το δικηγόρο του κ. Ξηρού -έχει μπει ένα θέμα- εάν τελικά καλώς κρατείται ή εάν έχει συλληφθεί ή εν πάση περιπτώσει αν δικαιούνται οι Αρχές να μην αφήνουν, έστω και το δικηγόρο του, να τον δει. Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα γίνονται με βάση τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, τους νόμους και την αντίληψή μας για κράτος δικαίου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εχει συλληφθεί ο κ. Ξηρός ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα. Ολα γίνονται με βάση αυτή την αντίληψη και με άμεση εποπτεία και έλεγχο των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Φυλάσσεται ή έχει συλληφθεί; Αυτό μπορείτε να μας το πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα, ήδη.

ΚΑΠΠΟΣ: Μια ερώτηση θεσμικής διαδικασίας: Εάν σε όλη τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούνται στα λεγόμενα κρησφύγετα, υπάρχει από την αρχή και σε κάθε δευτερόλεπτο -θα έλεγα- παρουσία εισαγγελικού λειτουργού; Και δεύτερον, εάν έχετε υπόψη σας από ποια στιγμή και μετά παρίσταται εισαγγελικός λειτουργός σε όλη αυτή τη διαδικασία, από τη στιγμή του εντοπισμού, από τη στιγμή της εισαγωγής ας πούμε στο κρησφύγετο, από πότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αδυνατώ να κάνω πλήρη ανάλυση της πρόβλεψης της νομοθεσίας σε σχέση με τις διώξεις, τα εντάλματα και την υποχρέωση για παρέμβαση εισαγγελέα. Να είστε βέβαιος ότι τηρείται σχολαστικά, διότι έτσι πρέπει, επειδή πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το σύνολο της νομοθεσίας.

ΚΑΠΠΟΣ: Ρωτώ, γιατί θεσμικά είναι πολύ σοβαρή η συγκεκριμένη λεπτομέρεια, που επαναλαμβάνω δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τηρείται πλήρως το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι δεν δίνετε επιχειρησιακή ενημέρωση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείτε, σωστά. Η πολιτική εκτίμηση που έχει η κυβέρνηση από την πληροφόρηση πολιτικού προϊσταμένου της Αστυνομίας και η ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός ή τέλος πάντων η ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση, υπάρχει η εκτίμηση ότι επιχειρησιακά η Αστυνομία ξέρει μέλη της 17Ν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ομολογώ ότι είναι έξυπνος ο τρόπος της ερώτησής σας, αλλά έχει ήδη απαντηθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 July 2002 - 13:05:10 UTC