Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικά θέλω να αναφερθώ σε ορισμένα θέματα:

Πρώτ` απ` όλα, θέλω να εκφράσω τη βαθιά λύπη μας για την πτώση του ελικοπτέρου στην Κύπρο και το θάνατο πέντε ανθρώπων. Η κυβέρνηση θα συνδράμει στην έρευνα για την πλήρη διακρίβωση των αιτιών της πτώσης του ελικοπτέρου. Οπως έχει ήδη δηλώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα δείχνουν πως ήταν δυστύχημα. Ωστόσο, η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος. Το απόγευμα θα μεταβούν με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Κύπρο δύο ειδικοί, οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο της έρευνας που έχει ήδη ξεκινήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συλλυπούμαστε την κυπριακή κυβέρνηση και τις οικογένειες των θυμάτων. Και, βεβαίως, όπως πάντα, σε αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεύτερον, θέλω να σχολιάσω δύο ιδιαίτερα θετικά γεγονότα:

Ο Πρωθυπουργός έλαβε σήμερα επιστολή από τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Τόνι Μπλερ, με την οποία τον συγχαίρει για την πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα της "17 Νοέμβρη". Είναι μια ιδιαίτερα "θερμή" επιστολή με την οποία συγχαίρει τον Ελληνα Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση γι` αυτή την προσπάθεια. Ζητά ενημέρωση διότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξεύρεση των δολοφόνων του ταξίαρχου Σόντερς και επισημαίνει ότι, όπως πάντα, οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικά η Μητροπολιτική Αστυνομία, βρίσκονται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την όποια συμβολή χρειαστεί. Η επιστολή αυτή του Πρωθυπουργού της Βρετανίας κ. Μπλερ θα σας δοθεί μετά το τέλος της πολιτικής ενημέρωσης.

Θέλω, επίσης, να σημειώσω ότι, εκτός από τη συγχαρητήρια επιστολή του κ. Μπλερ, υπάρχουν ιδιαίτερα θετικές και "θερμές" δηλώσεις του εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία της αυτή και όπως είπε χαρακτηριστικά, η γαλλική κυβέρνηση ανανεώνει την εμπιστοσύνη της προς την ελληνική κυβέρνηση και τους υπεύθυνους του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τρίτον, θέλω να σας ενημερώσω συμπληρωματικά για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας:

Σήμερα, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός πήγε στον Πειραιά. Εχει αναφερθεί αναλυτικά στην ομιλία του για την πρόοδο που συντελείται σε όλα τα έργα που κατασκευάζονται στον Πειραιά.

Το απόγευμα, στις 7.15, θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για θέματα του υπουργείου.

Στη συνέχεια, στις 8 η ώρα, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Αύριο, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο συζήτησης τρία θέματα: Πρώτον, θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τις εξελίξεις και την πρόοδο των μέχρι τώρα ερευνών, γύρω από το ζήτημα της πάταξης της τρομοκρατίας. Δεύτερον, θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο και στη συνέχεια θα γίνει επιλογή των ανωτάτων δικαστικών για την πλήρωση των θέσεων, που -όπως γνωρίζετε- εκκρεμούν. Τρίτον, θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Μακεδονίας, Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη για την απόφαση της διεκδίκησης της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη.

Στις 14.00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Κώστα Στεφανή.

Στις 7 το απόγευμα θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

Την Παρασκευή, στις10 το πρωί, θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, που θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του υπουργείου Γεωργίας στη Λεωφόρο Αθηνών 58. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η ανάπτυξη της υπαίθρου και ο αγροτικός τουρισμός. Μετά το πέρας της συνεδρίασης θα υπάρξει δήλωση του Πρωθυπουργού.

Στις 13.30 θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Κώστα Σκανδαλίδη, Φίλιππο Πετσάλνικο και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με την παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα που αφορούν την πολιτική της λαθρομετανάστευσης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε εκπρόσωπε, χθες το βράδυ, μας καλέσατε εκτάκτως και μας κάνατε μια σκληρή δήλωση για τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του τραυματισθέντος και φερόμενου ως τρομοκράτη Ξηρού. Καταγγείλατε την πρακτική του Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά αποφύγατε να το κατονομάσετε. Αυτό δίνει αφορμές για ερμηνείες ότι όλοι μπορεί να κάνουν το ίδιο πράγμα. Και σήμερα έχουμε και την επαναδημοσίευση σε ορισμένες εφημερίδες. Γιατί, λοιπόν, εξειδικευμένα δεν καταλογίζετε τις ευθύνες για να ξέρουμε ποιοι και πώς κάνουν και τι δεν κάνουν, αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν αυτό είναι το πρόβλημα όλοι γνωρίζουμε ότι η χθεσινή φωτογραφία ήταν στον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Ομως, το πρόβλημα δεν είναι το ποιος σταθμός είναι, αλλά το ποια λογική ακολουθεί. Αναφέρομαι σε κάποιες από τις ερωτήσεις που γίνονται εδώ. Θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε σε λογικές. Υπάρχουν ορισμένες λογικές που έχουν εμφανιστεί αυτόν τον καιρό -αναφέρθηκα σε αυτές και τη Δευτέρα- που δεν διστάζουν να ισοπεδώσουν κάθε έννοια δεοντολογίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Λογικές που μας θίγουν όλους, όλη την ελληνική κοινωνία. Λογικές που μεταβάλλουν το μείζον θέμα, που είναι ένα εθνικό θέμα, ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία, την πάταξη της τρομοκρατίας σε εμπόριο θεάματος του χειρίστου είδους. Αυτές πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, όπου και αν εμφανίζονται. Και αν χρειαστεί να κατονομάζουμε είτε κανάλια, είτε εφημερίδες. Το κύριο που μας ενδιαφέρει -και εδώ μπορούμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας- είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λογική, η οποία στο βωμό της αύξησης της θεαματικότητας, ισοπεδώνει τα πάντα. Ισοπεδώνει τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του, καταστρατηγεί και καταπατά βάναυσα τη δεοντολογία. Επιτέλους, πρέπει να αντιδράσουμε, πρέπει να αντισταθούμε, με ότι μέσα έχει ο καθένας. Αλλά ενωμένοι όλοι μας. Ολοι όσοι ενδιαφέρονται και θέλουν στο να ανταποκρίνονται τα ΜΜΕ στον πραγματικό ρόλο τους. Αυτή ήταν η ουσία της παρέμβασής μας και καμία άλλη.

ΜΙΧΑΗΛ: Παρόλα αυτά, το γεγονός υπάρχει. Δηλαδή, μια φωτογραφία του τραυματισθέντος είδε το φως της δημοσιότητας. Ευθύνες για το πώς αυτή η φωτογραφία έφθασε στο συγκεκριμένο σταθμό και σήμερα στις εφημερίδες που δημοσιεύεται θα αναζητήσετε; Διότι την πολιτική ευθύνη για την περιφρούρηση του προανακριτικού υλικού την έχει η κυβέρνηση. Δεν την έχει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζουμε εάν είναι προανακριτικό υλικό ή όχι.

ΜΙΧΑΗΛ: Ακόμη κι έτσι να είναι, εσείς δεν έχετε ευθύνη για το άν θα διαρρέουν ή όχι στοιχεία από αυτά που ερευνά η Αστυνομία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρέπει να βιάζεστε, γιατί δεν μπορεί να ξέρει κανείς ποια συγκεκριμένη στιγμή "τραβήχτηκε" η φωτογραφία. Φαντάζομαι ότι είναι από τις πρώτες στιγμές του τραυματισμού. Κατά πολλούς προήλθε από το Τζάννειο. Αυτό, όμως, δεν μπορώ να το ξέρω εγώ, ούτε μπορώ να κάνω αυτή την έρευνα. Εκείνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ από τον κ. Ανωμερίτη και βεβαίως διεξάγεται έρευνα σε όλους τους τομείς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο Τζάννειο διασωληνώθηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω. Όπως σας έχω πει δεν μπορώ να απαντώ σε ερωτήσεις του τύπου "που διασωληνώθηκε ο τραυματίας" ή "ποια ακριβώς είναι η ιατρική εξέταση και τα συμπεράσματα". Θα έλεγα ότι δεν είναι δυνατόν -επειδή βλέπω ορισμένους να λένε ότι δεν έχουν ενημέρωση- δεν πρόκειται από εμένα να έχετε τέτοιου είδους ενημέρωση που αφορά είτε την υγεία ασθενών, είτε τραυματιών, είτε θέματα που συνδέονται με επιχειρησιακά ζητήματα της ασφάλειας. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου. Για τα θέματα αυτά, όταν είναι έτοιμη, θα απαντήσει η Αστυνομία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα, όπως έχω πληροφορηθεί, θα υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. στο διάστημα μεταξύ 14.00 και 14.30.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε συγγνώμη. Το ερώτημα της κ Ιωάννου έχει νόημα, γιατί εάν έχει γίνει στο Τζάννειο, τότε θα χρειαστεί να γίνει μια συμπληρωματική ΕΔΕ και στο Τζάννειο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι έχει διαταχθεί ήδη ΕΔΕ από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οπότε καλύπτει και το Τζάννειο. Ανάλογη έρευνα γίνεται από την κυβέρνηση στον κάθε χώρο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε ορισμένους, που χρησιμοποιούν αυτά τα φαινόμενα, να λειτουργούν ασύδοτα. Διότι είναι σαφές ότι δημιουργείται ένα είδος ιδιότυπου, αλλά πραγματικά καταδικαστέου και απαράδεκτου εμπορίου που αποσκοπεί στην πάση θυσία θεαματικότητα. Δεν είναι δυνατόν αυτό να το ανέχεται μια οργανωμένη και εύρυθμα λειτουργούσα κοινωνία. Και εδώ θέλουμε τη συμβολή όλων σας. Διότι πρόσεξα, για παράδειγμα σήμερα, ότι ορισμένοι έθεταν ερωτήματα: Γιατί π.χ. είπαμε ότι πιστεύουμε πως το ΕΣΡ θα κάνει το καθήκον του. Διότι αυτό πιστεύει μια οργανωμένη Πολιτεία. Ούτε εμείς διορίσαμε το ΕΣΡ, ούτε να το παύσουμε μπορούμε, ούτε μέτρα να πάρουμε μπορούμε, ούτε να παρέμβουμε μπορούμε. Και όλοι το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Μπορούμε, όμως, να ελπίζουμε ότι η οργανωμένη Πολιτεία έχει τρόπους να αντιδράσει στην πρόκληση. Μπορούμε να ελπίζουμε. Και απεδείχθη ότι ορθώς ελπίζουμε. Δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε να καταπατείται κάθε έννοια δεοντολογίας, κάθε έννοια νόμου να φεύγουμε έξω από το πλαίσιο και το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 15 του Συντάγματος και να αδιαφορούμε. Δεν θα αδιαφορούμε.

ΚΑΠΠΟΣ: Πέρα από τις αξιολογικές κρίσεις για τα θέματα δεοντολογίας που εγείρονται, η φωτογράφηση έγινε σε ένα χώρο που θεωρείται ο καλύτερα φρουρούμενος χώρος της Αθήνας. Αναρωτιέμαι, σε αυτό τον καλύτερα φρουρούμενο χώρο της Αθήνας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι το Τζάννειο ο καλύτερα φρουρούμενος χώρος της Αθήνας;

ΚΑΠΠΟΣ: Εννοώ, από τη στιγμή που ο φερόμενος ως τρομοκράτης Ξηρός μεταφέρθηκε εκεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω πια χρονική στιγμή "τραβήχτηκε" αυτή η φωτογραφία...

ΚΑΠΠΟΣ: Ακριβώς γι` αυτό το λόγο, αφήνω ανοιχτό το περιθώριο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί να πει κάποιος ότι "τραβήχτηκε" η φωτογραφία τη στιγμή που μεταφέρθηκε ένας τραυματίας, ο οποίος δεν ξέραμε ποιος είναι. Συγκεκριμένα, εκείνη την ώρα, οι υπεύθυνοι του Τζάννειου, προφανώς είδαν έναν τραυματία που δεν γνώριζαν, ούτε πώς λέγεται, ούτε από πού είναι, ούτε από πού ήρθε. Τις πρώτες ώρες, αυτό που προείχε ήταν να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Αν κάποιοι αυτό πάνε να το εκμεταλλευτούν, σαφώς τους καταδικάζω και το έκανα πρώτος. Διότι, δεν φταίει μόνο εκείνος που προφανώς αγόρασε τη φωτογραφία. Αυτός έχει τη μία πλευρά της ευθύνης. Τη δεύτερη πλευρά της ευθύνης την έχει εκείνος που έκανε το εμπόριο, όποιος και αν είναι αυτός.

ΚΑΠΠΟΣ: Μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, αλλά η ερώτηση είναι σε άλλη κατεύθυνση. Τι θα γινόταν, εάν στη θέση του φωτογράφου ήταν κάποιος άνθρωπος, ο οποίος θα ήθελε να προξενήσει κακό στον Ξηρό. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι είναι διαφορετικό πράγμα η φωτογραφία και διαφορετικό πράγμα να κάνει κάποιος κακό στον Ξηρό. Διότι, γνωρίζετε ότι είχαν ακολουθήσει τον τραυματία και τα άτομα του Λιμενικού. Από εκεί και πέρα -όπως γνωρίζετε- μερικές φορές οι τεχνολογικές δυνατότητες επιτρέπουν και άλλου είδους παρεμβάσεις. Δεν μπορώ, όμως, να γνωρίζω πώς "τραβήχτηκε" αυτή η φωτογραφία και δεν έχω και την αρμοδιότητα να το γνωρίζω. Σας είπα, όμως, ότι ήδη διατάχθηκε ΕΔΕ στο Λιμενικό και γίνονται έρευνες και σε όλους τους άλλους τομείς. Εάν προκύψει κάτι, να είστε βέβαιοι ότι θα σας ενημερώσω. Θα ήθελα, όμως, να μην σκεφτόμαστε αστυνομικά, διότι έτσι δεν θα καταλήξουμε πουθενά. Θα ήθελα να σκεφτόμαστε λίγο ευρύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι βρήκε κάποιος τη φωτογραφία -δεν γνωρίζω πού τη βρήκε, μπορεί να τη βρήκε με έναν τρόπο που δεν είναι νόμιμος- και την περιέφερε από ό,τι πληροφορήθηκα ή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ΜΜΕ τα οποία στηρίζουν τη λογική της ανταγωνιστικότητάς τους στην καταπάτηση κάθε έννοιας δεοντολογίας και αξιοπρέπειας; Και δεν καταλαβαίνω ορισμένους που βγήκαν σήμερα να μας πουν ότι "καλά, τώρα τα λέτε αυτά"; Θέλω να θυμίσω ότι είναι η τέταρτη φορά που τα λέω αυτές τις ημέρες. Σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς ειπώθηκαν και σε όλες τις εφημερίδες γράφτηκαν οι δηλώσεις που έκανα τη Δευτέρα και οι οποίες ήταν εξίσου αυστηρές. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι ανάλογες κινήσεις έγιναν και την προηγούμενη Παρασκευή. Είναι η πολλοστή φορά που κάνω τέτοιες αναφορές και μάλιστα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Διότι, τελικά υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν την κοινωνία μας, τα οποία και εμείς, ως Πολιτεία, έχουμε ευθύνη να τα επισημαίνουμε.

ΚΑΠΠΟΣ: Εάν επιτρέπεται, δεν είναι αστυνομικό το ζήτημα. Είναι πολιτικό ζήτημα και αναφέρεται στο θέμα της ασφάλειας του κρατούμενου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ασφάλεια του κρατούμενου έχει εξασφαλιστεί. Μην ανησυχείτε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εγώ ως πολίτης, είμαι απογοητευμένη από τα αντανακλαστικά του ΕΣΡ. Διότι, επί ημέρες, παρακολουθεί με απάθεια όλη αυτή την ιστορία της ονοματολογίας και ενεργοποιήθηκε μετά από δική σας έκκληση. Εσείς ως Κυβέρνηση είστε ευχαριστημένοι από τη λειτουργία του ΕΣΡ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι εδώ για να κρίνω τη λειτουργία του ΕΣΡ. Βεβαίως, γνωρίζετε ότι η παρέμβαση του ΕΣΡ δεν έχει το χαρακτήρα των δικών μας παρεμβάσεων. Εμείς κάνουμε πολιτικές παρεμβάσεις. Η παρέμβαση του ΕΣΡ είναι διοικητική και είναι λογικό να θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια, πριν παρέμβει διοικητικά. Είναι πολύ πιο δύσκολη μια διοικητική από μια πολιτική παρέμβαση. Εν πάση περιπτώσει, αυτό εκτιμά ποια στιγμή θα παρέμβει και αυτό είναι αρμόδιο για να δώσει λόγο στον ελληνικό λαό για τις παρεμβάσεις του, αλλά και για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν, αυτές οι παρεμβάσεις προς τους ενδιαφερόμενους. Αρμόδιο είναι μόνο το ΕΣΡ και αυτό, όπως γνωρίζετε, μπορεί να κληθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής που το διόρισαν για να δώσει σε αυτές εξηγήσεις και όχι σε μένα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η ονοματολογία εξυπηρετεί την τακτική των διωκτικών αρχών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατόν; Κάθε ονοματολογία ουσιαστικά, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί γενικά -διότι δημιουργεί μια ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση στην κοινωνία μας και οδηγεί σε φασίζουσες αντιλήψεις- δημιουργεί και προβλήματα στις διωκτικές αρχές. Αυτό είναι σαφές.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Δηλαδή, οι δημοσιογράφοι από μόνοι τους βρίσκουν ονόματα και περιγραφές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μου αρέσει να λέω "οι δημοσιογράφοι", διότι θα σας ταύτιζα όλους με αυτές τις πρακτικές και αρνούμαι να το κάνω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση των δύο φωτογραφιών του Ξηρού, δημιουργεί επίσης πρόβλημα, κατά την κρίση σας, στο έργο των διωκτικών αρχών, πέραν της δεοντολογίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έργο των διωκτικών αρχών δεν το γνωρίζω. Φαντάζομαι, όμως, ότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Και βεβαίως δεν ήταν αυτός ο λόγος της αντίδρασής μας. Αυτό δημιουργεί μια εικόνα εμπορίας του θέματος της τρομοκρατίας που μας οδηγεί σε επικίνδυνα και αδιέξοδα μονοπάτια. Δεν μπορούμε να εμπορευόμαστε το ζήτημα για να ανεβάσουμε προσωρινά τη θεαματικότητα του καναλιού μας ή όποιου Μέσου διαθέτουμε. Τελικά υπάρχουν και ευθύνες απέναντι στην κοινωνία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η ονοματολογία ή οι υπόνοιες ονοματολογίας, που διατυπώνονται από βουλευτές, τι σημαίνει; Σας αναφέρω για παράδειγμα, αυτά που ακούστηκαν χθες από τα περισσότερα ηλεκτρονικά Μέσα και αναπαράχθηκαν και από αρκετές εφημερίδες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι εξίσου καταδικαστέα. Δηλαδή, επειδή κάποιος είναι πολιτικός, δεν κρίνεται; Και ο πολιτικός κρίνεται, όπως κρινόμαστε όλοι. Και ο πολιτικός που έκανε σχετικές αναφορές, είναι φυσικό να κρίνεται και να κατακρίνεται, τουλάχιστον από εμάς και μάλιστα ανοικτά. Αν δεν κάνω λάθος, εννοείτε προφανώς τον κ. Καρατζαφέρη. Είναι σαφές ότι οι αναφορές της Δευτέρας αφορούσαν και αυτές τις πρακτικές. Γι` αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

ΜΠΕΚΟΣ: Προχθές, ερωτηθήκατε για την ακατάσχετη ονοματολογία στα ΜΜΕ, εάν θα παρέμβει το ΕΣΡ. Είπατε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο ΕΣΡ. Μόλις χθες, στην έκτακτη ανακοίνωση, είπατε ότι "ελπίζω ότι η παρέμβαση του ΕΣΡ να είναι άμεση και καταλυτική". Αυτό, κατά τη γνώμη σας, δεν είναι παρέμβαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι παρέμβαση να εκφράσεις την ελπίδα ότι οι αρχές θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Εσείς οι δημοσιογράφοι δεν έχετε γράψει ποτέ ότι "πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας" ή ότι "θεωρούμε ότι πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας" ή ότι "καλούμε τον εισαγγελέα να παρέμβει" για διάφορες ποινικές υποθέσεις; Εγώ το έχω δει πολλές φορές σε κείμενά σας. Κάποιες στιγμές, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια παρανομία και μια καταπάτηση κάθε έννοιας δεοντολογίας, που επιβάλλεται από το Σύνταγμά μας. Εάν εκφράσεις την ευχή ότι οι αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη, θα κάνουν καλά τη δουλειά τους, αποτελεί παρέμβαση; Δηλαδή, εάν, για παράδειγμα, δεν παρενέβαινε ο κ. Λασκαρίδης, τι μπορούσε να του κάνει η κυβέρνηση; Τίποτα, προφανώς. Αρα, ποιά ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησης; Παρεμβαίνεις εκεί που μπορείς, εκεί που έχεις ευθύνης και εκεί που μπορείς να ασκείς εξουσία. Ποιά εξουσία μπορεί να ασκήσει η κυβέρνηση κατά του ΕΣΡ; Καμία. Αρα, πώς κόπτονται ορισμένοι περί παρέμβασης; Ας μην κοροϊδευόμαστε. Εκτιμώ ότι υπάρχει το πρωτεύον και το δευτερεύον ζήτημα. Το πρωτεύον είναι, εάν παίρνουμε ή όχι θέση. Ορισμένοι δεν θέλουν να πάρουν θέση και κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Δεν θέλουν να πάρουν θέση αυτοί που έχουν τις λογικές του εμπορίου, της τρομολαγνείας και της θεαματικότητας με καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οποιοι δεν παίρνουν θέση σε αυτό, προσπαθούν να βρουν δευτερεύοντα ζητήματα για να οχυρωθούν από πίσω. Αυτό έκαναν και ορισμένοι χθες το βράδυ, μεταξύ των οποίων και αστέρες της λεγόμενης "ακροδεξιάς" της Ελλάδας, στο ίδιο τραπέζι. Και απορώ, πώς γίνεται βουλευτής κόμματος του Κοινοβουλίου, να συμφωνεί με τέτοιους ανθρώπους. Αυτός είναι δικός του λογαριασμός. Το ζήτημα είναι, εάν παίρνουμε θέση ή όχι. Εκεί είναι για μένα το μείζον θέμα. Διότι, όποιος δεν παίρνει θέση είναι συνυπεύθυνος.

ΠΕΓΚΟΣ: Πριν από μερικές ημέρες, τηλεοπτικό κανάλι έδειξε πλάνα από την εντατική που νοσηλευόταν ο Αϊβαζίδης. Τότε γιατί δεν υπήρξε έκτακτη ανακοίνωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το θυμάστε καλά. Υπήρξε ανακοίνωση εδώ, όπως υπήρξε ανακοίνωση και για το τηλεοπτικό κανάλι, για το θέμα που δημιουργήθηκε, στο Μαιευτήριο, όταν γέννησε η κόρη του Πρωθυπουργού. Θυμάστε ότι υπήρξε και άλλη παρέμβαση. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνω και δεν με ενδιαφέρει εάν προέρχεται από το «χ», «ψ» ή «ω» κανάλι ή εφημερίδα. Με ενδιαφέρει τι λέει. Δεν κρίνω ποιος είσαι, αλλά τι κάνεις. Το τί κάνεις χαρακτηρίζει τελικά και την ποιότητά σου.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θέλω να διευρύνω λίγο την ερώτηση: Είπατε χθες ότι η παρουσίαση της φωτογραφίας παραβιάζει κάθε έννοια δεοντολογίας και νομιμότητας. Θεωρείτε ότι και η κατοχή ΜΜΕ από εργολήπτες του Δημοσίου, είναι πράξη που παραβιάζει κάθε έννοια δεοντολογίας και νομιμότητας; Και εάν ναι, θα πρέπει να υπάρξει άμεση και καταλυτική παρέμβαση του ΕΣΡ; Το ρωτώ αυτό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω την εντύπωση ότι έχετε διαβάσει το νέο νόμο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Γι` αυτό, σας ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν η Πολιτεία νομοθετεί είναι σαφής. Δεν διαπραγματεύεται. Υπάρχει ένας νόμος που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή.

ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ: Χθες, υπήρξε απαγόρευση της μετάδοσης της φωτογραφίας, μετά τις 11.20. Ωστόσο, σήμερα η φωτογραφία δημοσιεύεται σε αρκετές εφημερίδες. Θα κάνει κάτι περισσότερο η κυβέρνηση; Θα ζητήσει να αποσυρθεί; Θα ασκήσετε εσείς, ως Υπουργός, τις εξουσίες σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω εξουσία για το θέμα αυτό. Το τόνισα πριν από λίγο.

ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ: Τότε τι νόημα έχει η παρέμβαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η παρέμβασή μου είχε και έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Εχω και πολιτική ευθύνη, όπως γνωρίζετε. Η Πολιτεία έχει και πολιτική ευθύνη. Δεν έχει μόνο τα μέσα της παρέμβασης. Οταν διαπιστώνεις ότι γίνεται κάτι που προκαλεί πρόβλημα σε σχέση με την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων -και αναφέρομαι σε θέματα δεοντολογίας και ιδιαίτερα στο άρθρο 15 του Συντάγματος- όταν διαπιστώνεις ότι καταπατείται κάθε έννοια αξιοπρέπειας και δεοντολογίας από κάποιους, το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να το διαπιστώσεις, με στεντόρεια φωνή. Αυτό έκανα. Από κει και πέρα, υπάρχουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά τί κάνουν. Δεν τους εμποδίζω εγώ.

ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ: Υπήρξε χθες επικοινωνία σας με τον κ. Λασκαρίδη, πριν βγει η απόφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ενημέρωσα απλώς τον κ. Λασκαρίδη, κάποια στιγμή, μόνο για το γεγονός. Δεν ξέρω εάν εκείνη την ώρα είχε εκδώσει την απόφαση ή όχι. Δεν μου είπε. Εχω δικαίωμα, όπως κάθε Ελληνας πολίτης, όπως έχετε κι εσείς, να τηλεφωνήσετε σε μια δημόσια αρχή, όποια κι αν είναι αυτή, και να πείτε ένα γεγονός που συνέβη. Αυτό δεν νομίζω ότι αποτελεί παρέμβαση. Είναι και δικό σας δικαίωμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Διατυπώθηκε χθες από ένα δημοσιογραφικό τραπέζι η έωλη επιχειρηματολογία, κατά την άποψή μου, ότι αυτή η σπαραγμένη αιμάσσουσα μορφή με τα σωληνάκια είναι δημοσιογραφικό ντοκουμέντο προς χρήση και ισοσταθμίστηκε αυτό με τη φωτογραφία του Τσουτσουβή που γνωρίζουμε για ποιους λόγους δόθηκε και του Αλντο Μόρο. Θα ήθελα την άποψή σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι προηγούμενες τοποθετήσεις δεν είναι μόνο αυτό που είπατε. Δυστυχώς, έγινε προσπάθεια να ισοσταθμιστεί και με περιπτώσεις άλλων προσώπων. Μπορείτε να το διαβάσετε σήμερα σε εφημερίδα που κάνει τη σχετική αναφορά. Νομίζω ότι τέτοια επιχειρήματα -με συγχωρείτε πολύ- μόνο τη βαθιά έκφραση της λύπης μας για το επίπεδο κάποιων μπορούν να δημιουργήσουν εικόνα. Το ζήτημα είναι ότι σε αυτή τη συζήτηση ενεπλάκη και βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, στον οποίο θέλω να πω -και εννοώ τον κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο- ότι και αυτός ως βουλευτής του Κοινοβουλίου, έχει την ίδια υποχρέωση που έχουμε και εμείς να υπερασπίζεται το Σύνταγμα και τους νόμους μας. Θα έπρεπε να το θυμάται αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι ευθέως: Χθες, βγάλατε έκτακτη ανακοίνωση για το ALTER. Πριν από κάποιο διάστημα αποκλείσατε από τη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού το ALTER. Μήπως ενοχλεί την κυβέρνηση η φωνή του ΑLTER;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν ενοχλούσε την κυβέρνηση, δεν θα πείραζε. Το θέμα είναι ότι τέτοιου είδους φωνές, σαν τη χθεσινή -εάν εννοείτε φωνή αυτό που έγινε- έχω τη γνώμη ότι ενοχλούν την κοινωνία και τους πολίτες. Και αυτό είναι το χειρότερο από όλα.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε λίγο διαφορετικό θέμα. Επίσης, χθες το βράδυ, πέρα από όλα αυτά που συνέβησαν και σχολιάσατε, υπήρξε έκρηξη στον Πειραιά. Θα ήθελα όχι βέβαια αστυνομικό, αλλά το πολιτικό σας σχόλιο για την έκρηξη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει πολιτικό σχόλιο. Η υπόθεση είναι στα χέρια της Αστυνομίας. Τα καταδικάζουμε όλα αυτά. Είναι αυταπόδεικτο αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Χθες το βράδυ το δελτίο του ALTER, εάν το παρακολούθησα σωστά, δεν μετέδωσε τη δική σας ανακοίνωση στη διάρκεια του «μαγκαζίνο». Αναρωτιέμαι εάν η παρέμβαση του ΕΣΡ έχει να κάνει και με πλημμελή ενημέρωση της κοινής γνώμης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το ξέρω αυτό. Προφανώς, όμως, έχει δικαίωμα το κάθε κανάλι -αυτό δεν μπορεί να του το αφαιρέσει κανείς- να μεταδίδει ή να μη μεταδίδει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Εξαρτάται από την αίσθηση της αντικειμενικότητας που έχει ο καθένας. Εάν ο άλλος έχει τέτοια αίσθηση αντικειμενικότητας, είναι ελεύθερος να μη μεταδίδει τις δηλώσεις μου. Δεν μπορώ να τον εμποδίσω στις επιλογές του. Εξαρτάται πόσο σέβεται την έννοια της αντικειμενικότητας της πληροφόρησης. Είσαι ελεύθερος.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Μιας και ο λόγος περί δεοντολογίας και εύρυθμης λειτουργίας των ΜΜΕ, χθες πάλι στο κανάλι ΤΕΜPΟ, αλλά και στο PLANET είχαμε καταστρατήγηση κάθε έννοιας έννομης τάξης, με λαθραίες εκπομπές, από λαθραία σημεία, μη έννομη λειτουργία, μη συμμόρφωση με τους κανόνες. Εκεί πώς σχολιάζει και πώς αντιδρά η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε ότι το θέμα βρίσκεται στο ΕΣΡ, μετά από -δεν θα πω «παρέμβαση», γιατί θα μου λέτε πάλι περί παρεμβάσεων- δικό σας αίτημα, το οποίο διαβιβάστηκε στο ΕΣΡ. Εκεί κανείς δεν μίλησε για παρέμβαση. Το ΕΣΡ έχει ζητήσει όλα τα στοιχεία και είναι σε θέση να κρίνει, εάν ο ραδιοφωνικός σταθμός PLANET τηρεί ή δεν τηρεί τους κανόνες της άδειάς του. Οπως γνωρίζετε, οι άδειες δεν είναι πια στα χέρια της κυβέρνησης.

ΚΑΠΠΟΣ: Στη συνάντησή σας με τον Πρωθυπουργό θα τεθούν τέτοιου είδους ζητήματα και το θέμα του ομίλου Ανδρουλιδάκη και τα εργασιακά, εννοώ την εργασιακή κρίση στο δημοσιογραφικό επάγγελμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν είμαστε έτοιμοι, θα σας ανακοινωθούν αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πω τι θα συζητήσουμε με τον Πρωθυπουργό. Οταν υπάρξουν αποφάσεις, θα σας ανακοινωθούν αμέσως. Δεν πρόκειται να σας κρύψουμε τίποτα.

ΤΑΚΗΣ: Δέκα ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση όλης αυτής της ιστορίας για την τρομοκρατία, περιμένατε ότι το θέμα θα φαιδροποιηθεί τόσο πολύ, ώστε συνάδελφοί μας να γράφουν με σκωπτικό τρόπο ότι οι εγκέφαλοι της 17Ν σκοπεύουν να παραδοθούν, γιατί δεν αντέχουν άλλο τον εξευτελισμό τους από τα τηλεοπτικά παράθυρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: (γέλια) !!!

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Εύχομαι να την αξιοποιήσουν οι συνάδελφοί σας. Δεν θεωρώ βέβαια ότι είναι φαιδρό το θέμα. Κάθε άλλο, αλλά ούτε εσείς θέλατε να πείτε αυτό. Να δούμε πού μπορεί να οδηγήσουν ορισμένοι με την τακτική τους. Το ερώτημα είναι, εάν κατανοούν, πού μπορεί να οδηγήσουν με την τακτική τους.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εάν βοηθήσουν στην παράδοση, καλό είναι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί να αγανακτούμε όλοι -και έτσι εκλαμβάνω την παρέμβασή σας- για κάποια φαινόμενα, αλλά θα πρέπει να σκεφθούμε ότι, όταν δολοφονούνται άνθρωποι δεν είναι καθόλου αστείο. Η οργάνωση αυτή έχει δολοφονήσει ανθρώπους. Καταλαβαίνετε ότι, όταν μιλάμε για την τρομοκρατία, πρέπει να προσέχουμε πολύ, να είμαστε υπεύθυνοι και να μη αντιλαμβανόμαστε το θέμα ούτε ως σόου, ούτε ως εμπόριο. Είναι ένα σοβαρό θέμα και θέλει στάση ευθύνης. Εδώ όλοι κρινόμαστε. Πρώτοι εμείς, πάντα πρώτοι εμείς. Αλλά, στη συνέχεια, κρίνονται και όλοι οι άλλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δέκα ημέρες μετά τον αυτοτραυματισμό του, ο Σάββας Ξηρός, υπό ποίο νομικό καθεστώς τελεί; Είναι κρατούμενος, είναι ασθενής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα έχουμε ξαναπεί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για να σας πάω κάπου αλλού, σήμερα είχε μια συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Μετά, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ορισμένους δείκτες που κατά τη γνώμη του δεν πάνε καλά. Μήπως έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως συνήθως, ο κ. Καραμανλής ή δεν γνωρίζει την αλήθεια ή δεν θέλει να την ξέρει. Η πραγματικότητα είναι ότι πάρα πολλές φορές, τον τελευταίο καιρό -και αυτό επισήμανα πρόσφατα και σε μια δήλωσή μου, όσον αφορά δηλώσεις του για το Νοσοκομείο της Λαμίας- ο κ. Καραμανλής είτε εμφανίζεται ανενημέρωτος, είτε συνειδητά διαστρεβλώνει την αλήθεια. Ας μας πει αυτός, ποιο από τα δύο είναι. Γιατί δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της EUROSTAT κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2001, ήταν στο 1,9% του ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν στο 0,3% του ΑΕΠ. Οταν εμφανίζουμε ρυθμό ανάπτυξης της χώρας 6 φορές μεγαλύτερο, απ` ό,τι ο μέσος όρος της ευρωζώνης, σημαίνει ότι ο κ. Καραμανλής, είτε δεν γνωρίζει, είτε δεν θέλει να γνωρίζει ό,τι είναι δυσάρεστο γι αυτόν και το κόμμα του. Αλλά, αυτό δεν είναι πολιτική. Αυτό ανάγεται σε άλλες σφαίρες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να σας ρωτήσω για το δυστύχημα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μη βιαζόμαστε. Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπα. Επικοινώνησα και με την Κύπρο, αλλά και με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν αυτό. Αλλά, από κει και πέρα, πρέπει να γίνει πλήρης έρευνα, στην οποία θα συνδράμουμε. Στέλνουμε και ειδικούς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 July 2002 - 14:05:12 UTC