Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-08-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, θα έχει μια ακόμη συνάντηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Ελληνικής Προεδρίας με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό αναπληρωτή Τάσο Γιαννίτση.

Αύριο, στις 9.45 το πρωί, θα συναντηθεί με την Ελληνίδα Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου. Στη συνέχεια, στις 10.30, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, προκειμένου να συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητάς του που θα απασχολήσουν το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ λίγο πριν ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ` ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου. Στις 7 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και στις 7.30 θα δεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τους υφυπουργούς Γιώργο Φλωρίδη και Απόστολο Φωτιάδη για την οριστικοποίηση των παρεμβάσεών μας για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Στις 13.00 θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα της Παιδείας. Στις 7 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, ενώ στις 7.30 θα συνεδριάσει το επικοινωνιακό επιτελείο για το συντονισμό της πολιτικής μας στον τομέα αυτό.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ενώ στις 11.30 θα συναντηθεί με τους Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας.

Θα ήθελα να κάνω μια εισαγωγική παρέμβαση, απαντώντας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο υπεύθυνος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσσόπουλος.

Ως φαίνεται η Ν.Δ. και ο υπεύθυνός της επί του Τύπου δεν έχουν αντιληφθεί τη δουλειά που γίνεται στην ΕΡΤ και δεν έχουν καταλάβει ότι οι εποχές που η κυβέρνηση παρενέβαινε και καθόριζε τη λειτουργία της ΕΡΤ ανήκουν στο παρελθόν. Η ΕΡΤ κάνει σήμερα τεράστια βήματα, κατακτώντας την αξιοπιστία της στον τομέα της ενημέρωσης, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται και από όλες τις μετρήσεις οι οποίες υπάρχουν. Επομένως, αυτά τα σενάρια που αναπτύσσει ο κ. Ρουσσόπουλος, περί δήθεν παρέμβασης και περί δήθεν καθοδήγησης, ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά να δείχνουν ότι το κόμμα αυτό αγνοεί την πραγματικότητα, δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις και αρκείται σε ανάπτυξη σεναρίων του τύπου "αστυνόμος Σαϊνης". Θα έλεγα, όμως, ότι η ανακοίνωση της Ν.Δ. δείχνει και κάτι άλλο, το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο: Την αλαζονεία και τον αυταρχισμό του κόμματος αυτού. Ουσιαστικά η Ν.Δ. μας λέει -για να παραφράσω τη γνωστή φράση- ότι όταν το συμφέρον του κόμματος διαφοροποιείται από τη γνώμη και το συμφέρον του λαού, τόσο το χειρότερο για το λαό. Αυτό δείχνει η ανακοίνωσή της. Όταν κάτι με συμφέρει είναι αληθές και αξιόπιστο. Όταν κάτι δεν με συμφέρει -λέει η Ν.Δ.- στο πυρ το εξώτερον. Τόσο το χειρότερο για τον κόσμο. Αυτό, όμως, είναι επικίνδυνο, οδηγεί σε κατήφορο αλαζονείας και αυταρχισμού. Δεν γνωρίζω αν αναγκάζεται η Ν.Δ. και ο εκπρόσωπός της να εκδώσουν τέτοιες ανακοινώσεις και να κάνουν τέτοιες τοποθετήσεις, επειδή πιθανά κάποιοι φοβούνται ότι τα φωτεινά χαμόγελα τα οποία επεδείκνυαν, φωτογραφιζόμενοι πίσω από τον κ. Τζαννετάκο με την παρουσίασή του από τον αρχηγό της Ν.Δ. κ. Καραμανλή θα "παγώσουν" ή "παγώνουν" μέσα από τη γνώμη ή την έκφραση γνώμης του ίδιου του λαού. Αυτό, όμως, αφορά αυτούς και δεν αφορά ούτε την κυβέρνηση, ούτε την κρατική τηλεόραση, η οποία κάνει το καθήκον της, κατακτά την αξιοπιστία της και σε αυτό το δρόμο σταθερά θα συνεχίσει.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στο φως, σήμερα, από το ραδιόφωνο του "ΑΝΤ1" η μείωση του εισερχόμενου τουρισμού ήταν της τάξης πάνω από το 20% και με δεδομένο ότι όλες οι πόλεις που είχαν διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν παρουσιάσει ραγδαία αύξηση του τουρισμού τους τα δύο ή τρία χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σας ανησυχεί το γεγονός αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα των στοιχείων επιτρέψτε μου να πω ότι πρέπει να ελεγχθεί. Είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και διαφορετικά στοιχεία, τα οποία έχουν κατατεθεί από το αρμόδιο υπουργείο. Δεν θα μείνω, όμως, στο ποσοστό. Είναι πραγματικότητα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται μια μείωση του τουριστικού ρεύματος φέτος στη χώρα μας. Όμως, για να βγάλουμε τα οριστικά συμπεράσματα θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος της περιόδου. Εκείνο, όμως, που θέλω να ξεκαθαρίσω -και σε αυτό χρειάζεται να δώσουμε προσοχή- είναι ότι αυτή η εμφανιζόμενη μείωση είναι πολύ μικρότερη εκείνης που εμφανίζεται σε άλλες μεσογειακές χώρες- μέλη της Ε.Ε., όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Δείχνει φέτος να υπάρχει -και σε αυτό, όπως σας είπα, θα βγάλουμε τελικά στοιχεία στο τέλος της περιόδου- μια γενικότερη μείωση του τουριστικού ρεύματος σε όλο τον κόσμο, το οποίο οφείλεται σε ορισμένα παγκόσμια φαινόμενα, όπως είναι η ύφεση που παρατηρείται παγκόσμια και έχει επιπτώσεις βεβαίως στα εισοδήματα των πολιτών, ιδιαίτερα των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως επίσης και ζητήματα που έρχονται ως απόρροια του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους στη Νέα Υόρκη και των εξελίξεων μετά από αυτό, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι υπάρχει ένα τέτοιο γενικότερο ρεύμα. Στη χώρα μας το ρεύμα αυτό εμφανίστηκε πολύ πιο μειωμένο από ό,τι στις άλλες χώρες της Μεσογείου που είναι μέλη της Ε.Ε.. Βεβαίως, οτιδήποτε έχει σχέση με τον τουρισμό μας ανησυχεί. Βεβαίως, οτιδήποτε έχει σχέση με τον τουρισμό μας ενδιαφέρει. Είναι θέμα προτεραιότητας για μας και εκτιμώ ότι με την πορεία που ακολουθεί η χώρα και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Υπάρχει κάποια εμπλοκή στο θέμα της αντικατάστασης των κυρίων Γιάννη Κουράκη και Σπύρου Βούγια και εάν υπάρχει σκέψη για ευρύτερο ανασχηματισμό, μετά τις δημοτικές εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Αυτό που θέλω να τονίσω, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, είναι ότι η παραίτηση των δύο υφυπουργών θα γίνει μετά από σχετική συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχουν δηλώσεις του κ. Παπαθεμελή, αλλά και του κ. Γιαλουρίδη που εμφανίζουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1996, να μην είχε βούληση να πατάξει την τρομοκρατία με βάση τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο λέγεται -και σέβομαι οτιδήποτε λέει ο κάθε πολίτης- θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, ότι θα έπρεπε όλοι να θυμούνται ότι όλα τα στοιχεία τα οποία μας είχαν έρθει από αυτές τις υπηρεσίες της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, έχουν παραπεμφθεί από τότε στη Δικαιοσύνη. Ούτε κρύψαμε, ούτε φοβόμαστε, ούτε έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Οπως ζητήθηκαν τα στοιχεία, παραλήφθηκαν και παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Θέλω να θυμίσω και σε όσους κάνουν τις σχετικές αιτιάσεις ότι δεν υπήρξε καμία αποπομπή υπουργού γύρω από αυτά τα ζητήματα. Και αυτό το αναφέρω, διότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε να κρύψει και να φοβηθεί τίποτα, όπως και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει και να φοβηθεί τίποτα, όσα στοιχεία ήρθαν στα χέρια της τα παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη για να μπορέσει να τα εξετάσει και να κάνει το έργο της.

ΜΙΧΑΗΛ: Εάν θυμάμαι καλά, από την πρώτη φάση των ενεργειών της Αστυνομίας για την εξάρθρωση της 17Ν, εσείς από αυτό το βήμα είχατε αρνηθεί να κάνετε δηλώσεις, όσον αφορά της ενέργειες της Αστυνομίας. Υποθέτω ότι θα επιμείνετε σε αυτή τη θέση σας, αλλά δεν μπορώ να μη σας θέσω υπόψη, παρότι σας έκανα αυτό τον πρόλογο, ότι γράφεται και λέγεται και από κρατικούς αξιωματούχους με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ, πως επίκεινται νέες συλλήψεις μελών άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτό το κλίμα πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάτε προφανώς για τις δηλώσεις αποδιδόμενες στον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κ. Στέλιο Σύρο. Οι διωκτικές αρχές κάνουν το έργο τους, τις εκτιμήσεις τους και όταν κρίνουν ότι χρειάζεται -για λόγους που αυτές γνωρίζουν- να κάνουν μια σχετική αναφορά, το κάνουν. Δεν έχω κανένα λόγο να κρίνω το έργο των διωκτικών αρχών, το οποίο είναι πολύ σοβαρό, υπεύθυνο και μέσα στο κλίμα που έχουμε χαράξει, γιατί η κυβέρνηση έχει τη γενικότερη πολιτική ευθύνη.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν ζήτησα να κρίνετε τα θετικά ή αρνητικά, το αν θα κάνει ή δεν θα κάνει συλλήψεις...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δε μπορώ να το γνωρίζω εάν θα κάνει ή δεν θα κάνει συλλήψεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό που σας ρώτησα, παρά το γεγονός ότι έχω την προηγούμενη σας στάση, είναι ότι ενώ δεν θέλατε να σχολιάσετε, τώρα έχουμε κρατικό αξιωματούχο που κάνει αυτές τις δηλώσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν κρίνουν οι αρχές ασφαλείας ότι πρέπει να κάνουν δημόσιες αναφορές, τις κάνουν. Και έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ότι τις κάνουν πάντα με μέτρο, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και συνέπεια, μέσα στο πλαίσιο των κυβερνητικών κατευθύνσεων, οι οποίες δίδονται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Αυτό που πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό είναι ότι η κυβερνητική κατεύθυνση είναι σαφής: Θα προχωρήσουμε και θα εξαρθρώσουμε πλήρως το φαινόμενο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, τουλάχιστον στη σημερινή του μορφή. Εχουμε δρόμο ακόμα. Διότι πέρα από την ολοκλήρωση των ερευνών που γίνονται από τις διωκτικές αρχές για τη 17Ν, πέρα από την παράδοση των σχετικών στοιχείων, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως γνωρίζετε, στη Δικαιοσύνη, η οποία τώρα ξεκίνησε τις έρευνές της και ερευνά σε βάθος την όλη ιστορία -και όλα τα στοιχεία και τα ερωτήματα που υπάρχουν στον ελληνικό λαό θα απαντηθούν απόλυτα μέσα από τη δικαστική έρευνα- υπάρχει η προετοιμασία, η δουλειά που γίνεται με σοβαρότητα και συνέπεια και για τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν και δρουν στην Ελλάδα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ποιόν θεωρείτε εύλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία. Και αυτό το ρωτώ γιατί οι κύριοι Παπαθεμελής και Γιαλουρίδης υποστηρίζουν ότι από το 1995 έχουν προκύψει στοιχεία που αποδεικνύουν τη διασύνδεση εννέα ατόμων με τη ΣΤΑΖΙ, τη 17Ν και τον ΕΛΑ. Πέρασαν οκτώ χρόνια, εσείς είπατε νωρίτερα ότι όλα αυτά τα στοιχεία είχαν δοθεί στη Δικαιοσύνη, δεν ήταν επαρκής χρόνος για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στις έρευνες και έστω μια προσαγωγή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει αποδειχθεί ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις έχει σκύψει με ευθύνη και προσοχή. Τα στοιχεία βρίσκονται στη Δικαιοσύνη εδώ και πολύ καιρό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν αρκεί να δώσεις κάποιες εκτιμήσεις υπηρεσιών στη Δικαιοσύνη και μάλιστα άλλου κράτους. Αυτό είναι το ένα ζητούμενο, το ένα στοιχείο. Υπάρχουν και πολλά άλλα για να τεκμηριώσεις μια κατηγορία. Η Δικαιοσύνη έχει στη διάθεσή της όλα αυτά τα στοιχεία και κάνει το έργο, όπως αυτή νομίζει. Από κει και πέρα, χρέος μας είναι να προχωρήσουμε την έρευνα σε βάθος, μέσω των διωκτικών αρχών, και για τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Το κάνουμε ήδη. Σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, διότι ο σκοπός δεν είναι να λειτουργήσουμε με υποψίες και εικασίες. Ο σκοπός είναι να λειτουργήσουμε με στοιχεία, η τουλάχιστον με αποχρώσεις ενδείξεις, που θα μετατραπούν σε αποδείξεις. Χρειάζεται δουλειά σε βάθος. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, όπως υπήρξε και για τη 17Ν. Ας αφήσουμε με αίσθημα εμπιστοσύνης τις διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Ας μην πρωταγωνιστούμε σε εικασίες, σε σενάρια και κάθε μορφής λογικές, οι οποίες αναπτύσσονται από οποιοδήποτε αρμόδιο ή μη, καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτή την ιστορία. Καθημερινά λέγονται πράγματα που μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Θα έλεγα προς όλους να κρίνουμε αυτά που βλέπουμε και αυτά που ανακοινώνονται. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων των πολιτών, αλλά και του Τύπου, να θέτουν τα ερωτήματά τους. Από κει και πέρα πρέπει να εμπιστευτούμε τη δουλειά που γίνεται από τις αρχές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 26 August 2002 - 13:05:06 UTC