Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-08-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή για σκληρή γραμμή με τους καθηγητές και αν υπάρχει προσωπική κόντρα του κ. Σημίτη με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει ρήξη ή κόντρα του Πρωθυπουργού με την πανεπιστημιακή κοινότητα ή τους καθηγητές. Σε αυτό είμαστε απολύτως σαφείς. Υπάρχει η θέληση του Πρωθυπουργού, αλλά και όλων μας, τόσο για την αναβάθμιση της Παιδείας, όσο και για να βρούμε λύση στα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Θέλουμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα των νέων και τις οικογένειές τους, που περιμένουν να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις. Ηδη, η κυβέρνηση κατέθεσε τη δική της συμβολή. Εχουμε δώσει πειστικές, θετικές απαντήσεις στα τέσσερα από τα πέντε αιτήματα των καθηγητών. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πει, ναι στο συνταξιοδοτικό, ναι στη χορήγηση του επιδόματος και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας και προωθούμε ρύθμιση για τα προβλήματα του επιστημονικού διδακτικού προσωπικού. Υπήρξαν οικονομικές αυξήσεις το 1998, που έφταναν σε εντυπωσιακό πραγματικά ύψος της τάξης του 40% και δεν έχουμε αρνηθεί νέα οικονομική χορήγηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Είπαμε, όμως, ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει από τις αρχές του 2003. Ολοι γνωρίζετε τις αναφορές που έχουμε κάνει για την ανάγκη διαφύλαξης των κατακτήσεών μας στην οικονομία και θέλουμε οι όποιες παροχές να είναι μέσα στο πλαίσιο αντοχής της οικονομίας μας. Και αυτό γιατί θέλουμε να περιφρουρήσουμε, να διαφυλάξουμε, να διασφαλίσουμε αυτά που με τις θυσίες του ελληνικού λαού έχουμε κατακτήσει, την ισχυρή θέση της Ελλάδας, την ισχυρή θέση της κοινωνίας μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να αισθανθούμε την ευθύνη μας. Εμείς καταθέσαμε τη δική μας συμβολή. Δεν έχουμε πρόθεση ούτε για ρήξη, ούτε για αντιπαράθεση. Πιστεύουμε, όμως, ότι πρέπει -μέσα από την πορεία του διαλόγου που έχουμε εγκαινιάσει- η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να συνεχίσει αυτή την πορεία, να αποδεχθεί αυτή την πορεία και βεβαίως πάνω από όλα να δώσει τέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και των οικογένειών τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα γνωρίζετε καλά ότι οι επόμενοι τρεις μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για τα εθνικά θέματά μας, ιδιαίτερα για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου -δεν αναφέρομαι βέβαια στη συνάντηση των Παρισίων που έχει και αυτή την αξία της- αλλά προχωρώ πιο κάτω στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης που πλησιάζει και αναφέρομαι στο θέμα της διεύρυνσης. Επειδή τελευταία ακούγονται πολλές φωνές και από μέλη της Ε.Ε. που έχουν αντίρρηση να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε., χωρίς να λυθεί προηγουμένως το πολιτικό πρόβλημα, σας ερωτώ: Η Ελλάδα θα θέσει veto όταν φτάσουμε σε ένα τέτοιο απευχόμενο ζήτημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδεμία χώρα-μέλος της Ε.Ε. έχει θέσει θέμα για μη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.. Το αντίθετο θα έλεγα. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε όλες τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής υπάρχει η πρόβλεψη, η απόφαση, η επικύρωση της πορείας που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα συνέλθει στα μέσα του Οκτωβρίου, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου, και ένα από τα θέματα που θα την απασχολήσουν ιδιαίτερα θα είναι και η πορεία της ενταξιακής διαδικασίας όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τις άλλες χώρες. Και αυτό θέλω να το κάνουμε σαφές, όπως το έχουμε κάνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις. Η διεύρυνση ωφελεί την Ε.Ε., είναι αναγκαία για το μέλλον της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της διεύρυνσης, σύμφωνα βεβαίως με τις ισχύουσες κοινοτικές διαδικασίες. Αυτές είναι εκείνες που καθορίζουν τη σειρά των υποψήφιων προς ένταξη χωρών. Όπως γνωρίζετε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρώτη μέχρι στιγμής και πληροί όλα τα κριτήρια που έχει θέσει η Ε.Ε. και είναι λογικό η Ελλάδα να επιμένει απόλυτα -και το τονίζω αυτό- στην τήρηση αυτής της διαδικασίας. Δεν ζητάμε κάτι που δεν είναι σωστό. Πρέπει να τιμήσουμε τις αποφάσεις που έχει λάβει η Ε.Ε., να τηρήσουμε τη διαδικασία που έχει θέσει με την εφαρμογή των αποφάσεων των Συμβουλίων Κορυφής. Δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο κανείς μπορεί να αλλάξει αυτή τη διαδικασία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δίνετε την αίσθηση του πολύ αισιόδοξου. Μακάρι να είναι έτσι@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δίνω την αίσθηση της εμμονής στις αποφάσεις μας. Όχι μόνο στις δικές μας, αλλά στις ως τώρα αποφάσεις της Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν μου απαντήσατε στο ερώτημα αν φτάσουμε σε μια τέτοια απευκταία απόφαση, η Ελλάδα θα θέσει veto;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απάντησή μου καλύπτει το ερώτημά σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Υπάρχει σήμερα ένα δημοσίευμα στη @SAΒΑΗ@, που λέει ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να ενεργήσουν ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Επίσης, υπάρχει ένα άρθρο του Αλι Μπιράντ στην @TOURKISH DAILY NEWS», που κάνει λόγο για μυστικό σχέδιο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Εχετε κάποιο σχόλιο επ αυτών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν σχολιάζω άρθρα Τούρκων δημοσιογράφων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Οσον αφορά το άρθρο της @SAΒΑΗ@ λέει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όταν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον θα θέσει το θέμα αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά είναι πληροφορίες. Μπορεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και η τουρκική κυβέρνηση να θέλουν να θέσουν οτιδήποτε ως θέμα, αλλά αρμόδια για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. -όπως γνωρίζετε- είναι η Ε.Ε. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να τονίσουμε ότι η Ελλάδα έχει σταθεί θετικά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ελσίνκι. Αυτό που, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσει η Τουρκία στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ελσίνκι, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει και την προοπτική της ευρωπαϊκής πορείας της.

ΚΟΥΙΝ: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο κ. Μπεγλίτης, χθες, είπαν ότι ο δρόμος για την ένταξη είναι ακόμα δύσκολος. Εάν είναι τα πράγματα τόσο αισιόδοξα, αυτή η δυσκολία, στην οποία αναφέρεται το υπουργείο Εξωτερικών, πού υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ΥΠΕΞ αναφέρεται στο ενδεχόμενο να εγερθούν αντιδράσεις. Είπα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Εάν με ρωτήσετε, κατά πόσον προβλέπεται ότι κάποιοι μπορεί να εγείρουν δυσκολίες, θα έλεγα ότι φυσικά οι Τούρκοι θα εγείρουν δυσκολίες. Μπορεί, επίσης, να βρεθεί κάποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να θέσει θέμα. Αλλά, αυτό δεν πρέπει να το προκαλούμε. Πρέπει εκείνος που θα το κάνει, να αναλάβει την ευθύνη και να εξηγήσει, γιατί πρέπει να αλλάξουν οι αποφάσεις τόσων Συνόδων Κορυφής. Εμείς βαδίζουμε βάσει αυτών των αποφάσεων. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε στο ελληνικό λαό είναι ότι φθάνει η στιγμή, κατά την οποία η πολύ σημαντική και θετική δουλειά που έχει γίνει από την κυβέρνηση και ειδικά από το ΥΠΕΞ, θα πάρει τη διάσταση της εφαρμογής της. Γι αυτό είναι μια κρίσιμη φάση.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πότε προβλέπεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα ελληνο-αλβανικά σύνορα και εάν υπάρχουν κάποια μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνεται το καλύτερο δυνατό. Υπάρχουν χιλιάδες Αλβανοί πολίτες, οι οποίοι είτε έχουν την «πράσινη κάρτα», είτε την ειδική κάρτα της ομογένειας, που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήρθαν όλοι μαζί, προφανώς γιατί τώρα έληξαν οι διακοπές τους. Δεν μπορεί, όμως, να μη γίνει ο έλεγχος που η χώρα μας έχει την υποχρέωση να κάνει στα σύνορά της. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει η Συνθήκη Σένγκεν. Ακόμα και ένας τυπικός έλεγχος για τη διασταύρωση στοιχείων και καρτών προκαλεί καθυστέρηση. Εμείς λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Πολλαπλασιάσαμε τον αριθμό των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα και ήδη καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των ατόμων που περνούν τα σύνορα. Για παράδειγμα, θα σας αναφέρω, ότι στις 15 Αυγούστου από την Κακαβιά πέρασαν 4.500 άνθρωποι και από την Κρυσταλλοπηγή 1.089, ενώ στις 19 Αυγούστου, πέρασαν από την Κακαβιά 10.156 άνθρωποι και από την Κρυσταλλοπηγή 1.733. Αυτό αποδεικνύει ότι λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα. Σε ελάχιστες μέρες υπήρξε συρροή δεκάδων χιλιάδων ατόμων, που έπρεπε να περάσουν τα σύνορα, και χρειάζεται να ακολουθηθεί μια διαδικασία. Είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία. Δεν έχουμε ανοικτά σύνορα. Οσοι περνούν πρέπει να έχουν δικαιολογητικά. Πρέπει να τηρούνται οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας. Και επειδή ακριβώς σεβόμαστε την ταλαιπωρία του κάθε ανθρώπου, λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα, για να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται λίγη υπομονή. Νομίζω ότι το χειρότερο που έχουν να κάνουν μερικοί στην Αλβανία, είναι να προσπαθούν να δημιουργήσουν ανθελληνικά αισθήματα γι αυτό το θέμα, το οποίο έχει αντικειμενικές ρίζες. Βεβαίως, το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα και υπάρχουν προβλέψεις, ώστε στο μέλλον να ανοιχθούν και άλλοι δίοδοι για να μη δημιουργούνται τέτοια φαινόμενα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Χθες, ο κ. Τζανετάκος με αποκλειστικές δηλώσεις στον ΑΝΤΕNΝΑ, επιτέθηκε στον κ. Λαλιώτη για τη δημοσκόπηση της @K- RESEARCH@, λέγοντας ότι είναι εμπνευστής της δημοσκόπησης και υπονοώντας ότι ήταν «στημένη». Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην περιμένετε να απαντήσω στον κ. Τζανετάκο, δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση. Απάντησα στον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος θεώρησε σκόπιμο να παρέμβει, ως Ν.Δ. , σε ένα θέμα που δεν αφορούσε τη Ν.Δ., πράγμα που δημιουργεί εύλογες εντυπώσεις. Εγινε μια δημοσκόπηση με ευθύνη και μόνο της δημόσιας τηλεόρασης. Οπως τόνισε πολύ σωστά η ΕΡΤ, η δημόσια τηλεόραση για να είναι ανταγωνιστική και να είναι στο «παιχνίδι» πρέπει και αυτή να παίρνει τις δικές της πρωτοβουλίες και αυτό το έκανε με το δικό της αυτόνομο τρόπο. Αυτό που δεν θα καταλάβουμε ποτέ είναι ότι αντί να παρέμβει ο κ. Τζανετάκος ή ο συνδυασμός της κας Γεννηματά ή του κ. Γλέζου, παρενέβη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., την οποία δεν αφορούσε καν. Εν πάση περιπτώσει, κάποιοι έχουν φαίνεται περίεργες απόψεις, όσον αφορά την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια κόντρα του κ. Παπαθεμελή και του κ. Βαλυράκη, δύο πρώην υπουργών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, για τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ. Εχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα χθες σε αυτή την ερώτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 27 August 2002 - 13:05:06 UTC