Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-08-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Κατ` αρχάς, θέλω να σας ανακοινώσω ότι, μετά την παραίτηση των υφυπουργών Μεταφορών Σπύρου Βούγια και Αθλητισμού Γιάννη Κουράκη που, όπως γνωρίζετε, είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης, αντίστοιχα, τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών αναλαμβάνει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Στρατάκης και στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού τοποθετείται ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης. Η ορκωμοσία θα γίνει αύριο, στις 10 το πρωί.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους δύο απερχόμενους υφυπουργούς για το έργο που επιτέλεσαν. Τους ευχήθηκε καλή επιτυχία, εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στην προσπάθειά τους να εκλεγούν και ζήτησε από όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς να πράξουν το ίδιο.

Σήμερα συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο με κύριο αντικείμενο την εξέταση της πορείας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και γενικότερα θέματα της Παιδείας, με εισηγητή τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου που παρουσίασε αναλυτικά το, πράγματι, πολύ σημαντικό έργο, το οποίο συντελείται αυτή τη στιγμή στο χώρο της εκπαίδευσης. Για τις λεπτομέρειες της εισήγησής του θα υπάρξει ενημέρωση από τον ίδιο με συνέντευξή του στους συντάκτες του υπουργείου.

Εισαγωγικά, πριν από την έναρξη της ημερήσιας διάταξης, ο Πρωθυπουργός έκανε ορισμένες επισημάνσεις για μια σειρά πολιτικά θέματα:

Στην αρχή, υπογράμμισε ότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν μεγάλη σημασία για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, αλλά και για την επιτυχία της πολιτικής μας. Γι` αυτό μας ενδιαφέρει και εργαζόμαστε για ένα καλό αποτέλεσμα. "Γι` αυτό θα σας παρακαλέσω", είπε απευθυνόμενος προς τους υπουργούς και υφυπουργούς, "να έχετε συνεχή παρουσία στις περιφέρειές σας και αλλού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των δράσεων κάθε υπουργείου, ώστε να προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα προβλήματα είναι ακόμη εκκρεμή." Και συνέχισε, λέγοντας ότι είναι λογικό η αντιπολίτευση να κινηθεί, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, όπως κι εμείς. "Θεωρώ", είπε, "ότι η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να εμφανίσει ή να αναδείξει τις δημοτικές εκλογές, ως ένα δήθεν πρόκριμα, για το τι θα συμβεί μετά. Θα υπάρξουν, λοιπόν, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που πιθανό να οφείλονται και στην τακτική αυτή της Ν.Δ. ". Αναφέρθηκε, βέβαια, και στα όσα έχουμε διαβάσει για κινητοποιήσεις που οργανώνονται με ευθύνη στελεχών, αλλά και οργανώσεων της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη.

Είπε ότι είναι σε εξέλιξη το θέμα των πανεπιστημιακών. "Αλλά και η αποχή των πανεπιστημιακών είναι και αυτή ένα παράδειγμα των δυσκολιών τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη διάρκεια των δύο αυτών μηνών, αλλά και μετά. Πιστεύω", τόνισε, "ότι θα υπάρξουν και άλλες δυσκολίες. Εκείνο, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι απέναντι σε όλες αυτές, αλλά και άλλες πιθανές διαμαρτυρίες, χρειάζεται εκ μέρους μας συνέπεια, σταθερότητα και ενότητα στην αντιμετώπιση. Δεν είναι η κυβέρνηση τρίτος ή ουδέτερος, όπου το κάθε στέλεχος, ο κάθε υπουργός, αλλά και ο κάθε βουλευτής μπορεί να τηρεί ουδέτερη στάση ή να υποστηρίζει μια ατομική άποψη. Όταν λύνεται ένα θέμα πρέπει να το υποστηρίξουμε και πρέπει να είμαστε όλοι σε ενιαία γραμμή. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα είναι πιεστικές, αλλά θα μπορέσουμε να σταθούμε σωστά εάν έχουμε όλοι την ίδια γραμμή, ενότητα, αποφασιστικότητα και σωστή επιχειρηματολογία. Το ίδιο", είπε ο Πρωθυπουργός, "ισχύει και για τις απευκταίες, θα πρέπει να πω, κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών. Γιατί, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια θολή εικόνα γύρω από το θέμα. Λένε, για παράδειγμα, κάποιοι ότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε πολύ αργά με αυτό το θέμα και μπορούσε να το είχε λύσει έξι μήνες πριν. Τι να λύσει, όμως, έξι μήνες πριν; Τα μισθολογικά του 2004; Όλα αυτά εντάσσονται στους Προϋπολογισμούς. Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοιου τύπου αμφιβολίες και πρέπει να έχουμε μια ενιαία επιχειρηματολογία. Γι` αυτό", τόνισε, "παρακαλώ το υπουργείο Γεωργίας να ετοιμάσει, όπως είχαν κάνει και παλιά, ερωτήσεις και απαντήσεις για τα θέματα του βαμβακιού και της αγροτικής πολιτικής, ώστε να τα έχουν όλοι οι συνάδελφοι και όλα τα στελέχη του Κινήματος". Το ίδιο παρακάλεσε να κάνει και το υπουργείο Παιδείας: Να υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις, με βάση αυτά που θα συζητήσουμε, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποια είναι η ακριβής θέση μας σε αυτά τα ζητήματα.

Το δεύτερο σημείο που τόνισε ο Πρωθυπουργός αφορά τις κρατικές δαπάνες. Είπε ότι κάποιοι -υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα, ιδιαίτερα σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις- έχουν ακόμη την εντύπωση ότι τα χρήματα είναι απεριόριστα, ότι μπορούν να αποφασίζουν όποιες αμοιβές θέλουν και ότι μπορούν να κάνουν τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις. Σημείωσε, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνουμε μια αντίληψη που υπήρχε παλιά, όπου αναφερόμενος κάποιος σε ένα δημόσιο οργανισμό είπε :"λύθηκε το πρόβλημα, ανέλαβε τα χρέη του το Δημόσιο". Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα, επισήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στάση ευθύνης απέναντι σε αυτά τα ζητήματα που συνδέονται με την οικονομία.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προετοιμάζεται νομοσχέδιο, με το οποίο σειρά αρμοδιοτήτων του Υπουργικού Συμβουλίου μεταφέρεται στους υπουργούς, για να μην έχουμε περιττή γραφειοκρατία. Το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει πολύ σύντομα στη Βουλή.

Ακολούθησε μια πλούσια συζήτηση από το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που πήραν το λόγο και επικροτήθηκε η εισήγηση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου, την οποία συνόψισε στη δευτερολογία του.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρωθυπουργός και κλείνοντας επισήμανε ακόμη τρία ζητήματα:

Το πρώτο είναι η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δείξουμε στην ανάδειξη της μεγάλης τομής που επιχειρείται στο χώρο της Παιδείας με την εισαγωγή του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας. Απαντούμε στην επιβάρυνση της οικογένειας, που γίνεται με τα φροντιστήρια, με την εισαγωγή του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας στη δημόσια εκπαίδευση, ώστε να μπορεί το παιδί να έχει τη βοήθεια που χρειάζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση της οικογένειάς του.

Το δεύτερο είναι η ανάγκη της ιδιαίτερης προσοχής που πρέπει να δοθεί στη διδασκαλία ξένων γλωσσών στη δημόσια εκπαίδευση. Τόνισε σχετικά ότι, λόγω και των εξελίξεων που υπάρχουν στην Ε.Ε., αλλά και εκ του γεγονότος ότι δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα πάρα πολλοί στην Ε.Ε., χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διδασκαλία ξένων γλωσσών στη δημόσια εκπαίδευση, ώστε αφενός να μην επιβαρύνεται η ελληνική οικογένεια με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και αφετέρου να μπορούν τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν πολύ καλύτερα τις προκλήσεις της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Και τρίτον, ο Πρωθυπουργός τόνισε: "Δεν υπάρχει αντίθεση, ούτε με τους καθηγητές, ούτε με τα πανεπιστήμια. Το μόνο πρόβλημα που μας χωρίζει είναι το μισθολογικό. Σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ειδικά της μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια, είμαστε στην εξέλιξη ενός ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου, που μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Εχει, ήδη, αρχίσει ο διάλογος στα θέματα των μεταπτυχιακών και της έρευνας. Θα εξελιχθεί στα θέματα της δια βίου εκπαίδευσης, στα αιτήματα της αξιολόγησης, αλλά και στη σειρά υπαρκτών οργανωτικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμιά μας. Θέλουμε να δώσουμε λύση, λύση πειστική, λύση βιώσιμη στα προβλήματα της Γ@ βάθμιας εκπαίδευσης. Και μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε με τους πανεπιστημιακούς για να υπάρχουν λύσεις".

Οσον αφορά το οικονομικό, ο Πρωθυπουργός, αφού υπενθύμισε ότι το 1998 δόθηκαν αυξήσεις 20 έως 40% στους πανεπιστημιακούς -όπως τόνισε και ο κ. Χριστοδουλάκης- ανέφερε ότι βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε και για το μέλλον, για το 2004 συγκεκριμένα, για νέες αυξήσεις. Είναι μια συζήτηση που θα γίνει το 2003 και η κυβέρνηση πιστεύει ότι μέσα από το διάλογο, παράλληλα με την προώθηση όλων των άλλων ζητημάτων των πανεπιστημιακών -και το τονίζουμε αυτό- θα δοθούν λύσεις όπως δόθηκαν και σε ασφαλιστικά τους προβλήματα και θα δημιουργήσουμε μια νέα πνοή για τα πανεπιστήμια. Με τη συνεργασία μας και όχι με την αντιπαράθεσή μας. Και, πάνω από όλα, χωρίς οι νέοι άνθρωποι που αγωνιούν αυτή τη στιγμή να κληθούν να πληρώσουν κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται.

Επίσης, πρέπει να σημειώσω ότι υπήρξε μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για τα ζητήματα αυτά και ιδιαίτερα για τα οικονομικά θέματα, θέματα προϋπολογισμού και μισθολογίων από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Θα είναι στη διάθεσή σας το κείμενο της ομιλίας του. Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί ολόκληρο, γιατί δείχνει την έμφαση που δίνουμε στον προϋπολογισμό του 2003 στη χρηματοδότηση κρίσιμων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής μας, όπως είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και η ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων. Αυτές θα είναι οι κεντρικές κατευθύνσεις των παροχών που δίνονται μέσω του προϋπολογισμούς για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

Ο κ. Χριστοδουλάκης θυμίζει ότι οι δαπάνες αποδοχών στους φορείς του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 9% το 2002 -τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης- και για το 2003 αναμένεται να αυξηθούν κατά 6%, για να καλύπτουν τόσο την εισοδηματική πολιτική, όσο και την πολιτική προσλήψεων που εφαρμόζουμε. Υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη ο προϋπολογισμός του 2003 να υλοποιηθεί σε πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και να χρηματοδοτήσει την αναπτυξιακή πολιτική. Και, βεβαίως, αναφέρεται και στο θέμα των μισθολογίων, στα νέα μισθολόγια που θα πρέπει να γίνουν με στόχο να εφαρμοστούν από το 2004. Και αυτά, βεβαίως, αφορούν όλο το χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος με όλους τους κλάδους, ώστε να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί από το 2004.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σε ένα σημείο της ενημέρωσής μας είπατε ότι ο Πρωθυπουργός ανέφερε κάποια παραδείγματα ότι σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν απεριόριστα χρήματα. Αναφέρεστε σε κάποιες συγκεκριμένες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να αναφερθεί σε κάτι συγκεκριμένο. Ηταν μια γενικού χαρακτήρα παρατήρηση με βάση τα όσα είχε υπόψη του.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι φανερό ότι υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί που έχουν υπερβεί δαπάνες, δεν ελέγχονται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή ακριβώς ελέγχονται, γι αυτό έγινε η αναφορά του Πρωθυπουργού.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή, εκ των υστέρων, γίνονται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημαίνει ότι όλοι ελέγχονται και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο Πρωθυπουργός δεν θεώρησε σκόπιμο να δώσει συγκεκριμένο παράδειγμα. Πρέπει να μείνουμε εκεί.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπήρχαν την προηγούμενη και την τρέχουσα χρονιά οργανισμοί που υπερέβησαν σε ελλείμματα, σε παροχές ή οτιδήποτε άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Βλέπω να γίνεται μια πρόταση διαλόγου προς τους πανεπιστημιακούς, αλλά δεν γίνεται προς τους αγρότες. Αντιθέτως, θεωρείτε ως μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης των αγροτών το να έχετε μια ενιαία άποψη. Αυτό σημαίνει κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει προηγηθεί ολοκληρωμένη αναφορά για το αγροτικό. Ο κ. Δρυς έχει πει -υπάρχει και σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού- ότι εκκρεμεί αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για να μας επιτραπεί να δώσουμε συμπλήρωση της επιδότησης από εθνικούς πόρους. Επομένως, λύση @εάν μπορούμε να την πούμε έτσι- για τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί, επιχειρείται να δοθεί -γιατί δεν γνωρίζουμε ποιά θα είναι η απάντηση της Ε.Ε.- μέσα από τις κυβερνητικές ενέργειες. Η θετική απάντηση, λοιπόν, για τον αγροτικό χώρο, ιδιαίτερα των βαμβακοπαραγωγών, έχει δοθεί ήδη από τον Ιούλιο. Θέλω, όμως, με αυτή την ευκαιρία να σας θυμίσω ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε επιτέλους μακροπρόθεσμα και τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής. Υπάρχει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που συζητείται αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. και από τις έως τώρα εξελίξεις, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι τέλους, τουλάχιστον από την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται ότι υπάρχει μια σημαντική στροφή στην κοινή αγροτική πολιτική υπέρ του αγρότη με το μικρό κλήρο, υπέρ των πιο ασθενέστερων τμημάτων των αγροτών, υπέρ της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος και της παραγωγικότητας, μέσα στον ίδιο τον αγροτικό χώρο. Θα αλλάξουν, δηλαδή, σταδιακά τα κριτήρια για τη συμβολή της Ε.Ε. προς την ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή. Οπως εκτιμά η κυβέρνηση από τις κατευθύνσεις αυτές της κοινής αγροτικής πολιτικής ευνοείται, τουλάχιστον σε ποσοστό 90%, ο Ελληνας αγρότης, πολύ περισσότερο απ ό,τι ευνοούνται οι αγρότες των μεγάλων και ιδιαίτερα των βορείων χωρών. Με βάση, δηλαδή, τη δομή της ελληνικής αγροτικής παραγωγής @ότι, δηλαδή, υπάρχουν μικρές ιδιοκτησίες, δύσκολοι όροι, άγονα μέρη- και την προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή, εκτιμούμε ότι μπορεί να αναπτύξουμε μια επιθετικά θετική πολιτική στην κατεύθυνση της δημιουργίας της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής. Οι φωνές που μιλούν για επανεθνικοποίηση της αγροτικής παραγωγής και οι εύκολες λύσεις του τύπου, «δώστε χρήματα και αφήστε τα όπως είναι», μακροπρόθεσμα θα είναι καταστροφικές για τον Ελληνα παραγωγό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Απ ότι κατάλαβα ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να επιβάλει κομματική πειθαρχεία. Εάν σημείωσα καλά μας είπατε ότι κανείς δεν μπορεί να έχει ατομική άποψη. Μίλησε για ενότητα και κοινή γραμμή. Ανησυχεί ο Πρωθυπουργός από τη στάση βουλευτών του Κινήματος, που έχουν τελευταία διαμαρτυρηθεί για τα αγροτικά θέματα, κυρίως, αλλά και για άλλα ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπε αυτό ο Πρωθυπουργός. Είπε ότι τα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να τα προσεγγίζουμε ως στελέχη ενός κόμματος, το οποίο στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Η κυβέρνηση στηρίζεται στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Είναι, λοιπόν, λογικό να επισημαίνει ο Πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να στεκόμαστε ως ουδέτεροι, ως τρίτοι, ως να μην μας αφορά τα διάφορα θέματα, όταν η κυβέρνηση, αφού έχει προηγηθεί διάλογος με τους βουλευτές και τα στελέχη της, έρχεται να δώσει απαντήσεις και να λύσει κάποια ζητήματα. Εάν αυτές οι λύσεις που προωθούμε δεν στηρίζονται και δεν αναλύονται από τα στελέχη μας στον ελληνικό λαό, τότε είναι επόμενο να υποβαθμίζεται η σημασία τους και να μην κατανοεί ο λαός τη σημασία των αλλαγών που συντελούνται. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα, μεταξύ των οποίων η δημιουργία των νέων σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε όλη την Ελλάδα, θέμα που αντιμετωπίστηκε από ορισμένες πλευρές με μια καθαρά τοπικιστική λογική, ενώ δεν είναι έτσι. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή στην Παιδεία, που έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να σπουδάσουν και παράλληλα να αναπτυχθούν και πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εάν κάθε λύση που δίνει η κυβέρνηση -αφού έχει προηγηθεί διάλογος, αυτό το τονίζω- εάν κάθε θέμα που αντιμετωπίζουμε θετικά, το προωθούμε και το λύνουμε αντιμετωπίζεται ως να μην μας αφορά, εμάς, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, τότε είναι λογικό να μην το κατανοεί πλήρως ο ελληνικός λαός και να μην το αποδέχεται, ενώ στην ουσία είναι πολύ σημαντικό και θετικό για τον τόπο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το να έχουν άποψη οι βουλευτές και να εκφράζουν τη διαφωνία τους σε θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είναι το αγροτικό, και οι οποίοι γνωρίζουν, οι περισσότεροι από τις περιφέρειές τους, τα προβλήματα που υπάρχουν, απαγορεύεται κύριε Υπουργέ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τίποτα δεν απαγορεύεται. Γίνεται επισήμανση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας. Είναι μια έκκληση, μια πρόσκληση για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και να προωθούμε λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Αυτό θέλει από εμάς ο Ελληνας πολίτης, εκείνος που μας ψήφισε, αλλά και ο πολίτης που δεν μας ψήφισε ακόμη. Θέλει να κρίνει την κυβέρνηση και τις ενέργειές της. Δεν θέλει να κρίνει, ούτε τις δικές μου, ούτε τις δικές σας απόψεις μεμονωμένα. Και αυτό τονίζει ο Πρωθυπουργός. Ο λαός θα μας κρίνει όλους μαζί.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Απ ό,τι φάνηκε από την εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, η όλη προσέγγιση του μισθολογικού θα γίνει μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας. Πριν από λίγο, ο κ. Παπασπύρου σε δηλώσεις του, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στο Φθινόπωρο, ακριβώς γι αυτό το λόγο. Η κυβέρνηση ουσιαστικά οδηγείται σε μια διάσταση, σε ρήξη με τους δημόσιους υπαλλήλους για τις αυξήσεις που ζητούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδεμία ρήξη επιθυμεί η κυβέρνηση. Είναι σαφές. Πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες πολίτες και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις τους. Μπήκαμε στην ΟΝΕ με θυσίες του ελληνικού λαού. Επιτύχαμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πρωτοφανείς για την Ελλάδα και από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, με προσπάθειες του ελληνικού λαού. Τώρα, δεν θα περιφρουρήσουμε, δεν θα ενισχύσουμε αυτή την αναπτυξιακή πορεία; Δεν θα διασφαλίσουμε το μέλλον της χώρας; Αυτή είναι η έννοια των δικών μας παρεμβάσεων. Οποιαδήποτε λογική έξω από το πλαίσιο της οικονομίας, οποιαδήποτε άλλη λογική θα έθετε σε αμφισβήτηση αυτά τα οποία με τις προσπάθειές μας έχουμε επιτύχει. Κάθε τέτοια λογική δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνα πολίτη. Πιστεύω ότι στη συζήτηση που θα γίνει γι αυτά τα ζητήματα, η εξήγηση που θα δώσουμε θα τύχει ευμενούς αποδοχής.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Να επανέλθουμε στα θέματα των πανεπιστημιακών, δεδομένου ότι υπάρχει η πρόταση των πρυτάνεων να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί αυτή τη συμβιβαστική λύση, ούτως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να ακριβολογώ, επειδή αυτά τα ζητήματα είναι λεπτά στη σχέση μας με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και με όλους τους χώρους, ουδέποτε κατατέθηκε επίσημα τέτοια πρόταση.

ΣΩΚΟΣ: Θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών είναι υποκινούμενες από τη Ν.Δ.; Γιατί μας είπατε ότι είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, θα υπάρξουν και άλλες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ν.Δ. να αναδείξει τις εκλογές αυτές ως πρόκριμα για μετά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών αποφευκταίες και είπε ότι δεν είμαστε σε διάσταση ούτε με τα πανεπιστήμια, ούτε με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αρα, σε καμία περίπτωση δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Ούτε είπε κάτι τέτοιο για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Μίλησε για ορισμένες εκδηλώσεις που γίνονται ειδικά με αφορμή τη ΔΕΘ, και είναι σαφές ότι γίνονται με κινητοποίηση και ώθηση της Ν.Δ. Εξάλλου, δεν το κρύβουν οι βουλευτές της. Πρόσφατα βουλευτές της Ν.Δ. -αν θέλετε μπορώ να σας δώσω και ονόματα, υπάρχουν και οι σχετικές δηλώσεις τους στη Βουλή και δεν είναι δύσκολο να τους βρείτε- μίλησαν ανοικτά γι αυτές τις κινητοποιήσεις. Ολοι σήμερα μιλούν για κάποιες κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται από φορείς που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και το ΚΚΕ.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Η ΕΜΥ έχει ανακοινώσει κάποια προγνωστικά για ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθούν εικόνες ανάλογες με τους προηγούμενους μήνες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Εχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Εχει προετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός για κάθε ενδεχόμενο.

Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με το σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Βουτσάκη. Με αφορμή ορισμένα ερωτήματα που μου τέθηκαν από συναδέλφους σας, ότι συμπεριλαμβάνεται το όνομά του στην τηλεφωνική ατζέντα του κ. Γιωτόπουλου, έχω να σας πληροφορήσω, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Βουτσάκη, ότι: Η μόνη πιθανή εξήγηση που δίνει για την αναγραφή του ονόματός του στον τηλεφωνικό κατάλογο που δημοσιεύεται στις εφημερίδες, είναι ότι την Ανοιξη του 1997, η κα Μαϊτέ Πεϊνό ζήτησε τηλεφωνικώς, μέσω μιας συναδέλφου της, από τον κ. Βουτσάκη να αναλάβει, ως δικηγόρος, μια αστική υπόθεση που αφορούσε ζημιές που κάποιοι είχαν προκαλέσει στο σπίτι της στους Λειψούς. Ο κ. Βουτσάκης, δεδομένου ότι είχε αναστολή του δικηγορικού επαγγέλματός του, αρνήθηκε να αναλάβει την υπόθεση. Η κα Πείνό τον ευχαρίστησε και έκτοτε δεν υπήρξε καμία επαφή, είτε με την κα Πεϊνο, είτε με τη σχετική υπόθεση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 August 2002 - 15:05:09 UTC