Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Ο Πρωθυπουργός, σήμερα, στις 10 το πρωί, είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τους υφυπουργούς Απόστολο Φωτιάδη και Γιώργο Φλωρίδη. Συμμετείχε και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η οριστικοποίηση θεμάτων που αφορούν τη φορολογική μεταρρύθμιση, ενόψει και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στις 12.30, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με το προεδρείο του ΣΕΒ. Στις 14.00, θα έχει συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και Κρήτης.

Αύριο, στις 10 το πρωί, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα τη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και άλλα οικονομικά θέματα, ενόψει της ΔΕΘ. Μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Στις 12.00, θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρέσβη.

Την Πέμπτη, στις 13.00, θα συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Την Παρασκευή, στις 13.30, ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ, με την ευκαιρία των εγκαινίων της ΔΕΘ, θα εκφωνήσει ομιλία πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου.

Το Σάββατο το πρωί, θα επισκεφθεί διάφορα έργα που εκτελούνται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα με κομματικά στελέχη της Βορείου Ελλάδας και το απόγευμα θα υπάρχει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του νομού Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή το πρωί, θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ και στη 1 η ώρα θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Το επίσημο πρόγραμμα θα σας δοθεί.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για το θέμα της τρομοκρατίας.

Εχουμε πει, κατ` επανάληψη, ότι το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που οφείλουμε όλοι -και πιστεύω ότι αυτό από την κυβέρνηση, αλλά και τις Αρχές ασφάλειας έχει γίνει μέχρι τώρα- να το προσεγγίσουμε με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας. Και αυτό ζητήσαμε και θα έλεγα ότι με κάποιες εξαιρέσεις, τουλάχιστον, μέχρι πρότινος είχε πραγματοποιηθεί και από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Είχαμε πει, επίσης, ότι το θέμα της τρομοκρατίας, επειδή ακριβώς είναι ιδιαίτερα σοβαρό και απαιτεί στάση ευθύνης, δεν μπορεί να προσεγγίζεται, ούτε με την έννοια του τηλεοπτικού σόου, ούτε με την έννοια του θεάματος, από το οποίο κάποιοι προσδοκούν να κερδίσουν.

Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζονται κάποιοι περιφερόμενοι "παραμυθάδες", οι οποίοι γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι και προσπαθούν με αστήρικτα επιχειρήματα και διάφορες γραφικές αιτιολογίες να εμπλέξουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της τρομοκρατίας. Αυτό το κάνουν, είτε για να "πουλήσουν", είτε για άγνωστες σκοπιμότητες για τις οποίες ο καθένας μπορεί να υποθέσει ό,τι θέλει. Το θέμα είναι ιδιαίτερα γραφικό και έτσι θα το αντιμετωπίζαμε, αν δεν αφορούσε το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της τρομοκρατίας. Γι` αυτό το λόγο και η προσπάθεια εμπλοκής πολιτικού χώρου και στελεχών του σε αυτό, από αυτούς τους "παραμυθάδες" καθίσταται επικίνδυνη. Δεν είναι δυνατόν πότε το α@ ή το β@ στέλεχος, κεντρικά στελέχη, υπουργοί, πρώην υπουργοί, με αυθαίρετο και αστήρικτο τρόπο, με γελοίες αιτιολογίες να επιχειρείται να εμφανίζονται ότι έχουν κάποια σχέση άμεση ή έμμεση με τη 17 Νοέμβρη. Είναι χαρακτηριστικό, αυτό το πραγματικά γελοίο παράδειγμα με το αυτοκίνητο που επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως αυτοκίνητο της ΕΥΠ, το οποίο βρισκόταν στο χώρο της έκρηξης. Το αυτοκίνητο αυτό ανήκει στη Νομαρχία Πειραιώς και είναι απόλυτα λογικό να ήταν παρκαρισμένο στην ευρύτερη περιοχή. Ορισμένες από αυτές τις αιτιολογίες είχαν επάνω και τη σφραγίδα της δικογραφίας. Δηλαδή, στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη των αρχών και δεν έχει προσπαθήσει κανείς να τα αποκρύψει.

Εδώ, όμως, θα έλεγα ότι υπάρχει ένα θέμα. Δεν μπορεί να επιτρέπει κανείς να δημιουργείται ευτελισμός ενός ιδιαίτερα σοβαρού θέματος, όπως αυτού της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Όταν η πραγματικά σοβαρή προσπάθεια που γίνεται αναγνωρίζεται από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο- εδώ κάποιοι επιχειρούν να το μετατρέψουν είτε σε σόου, είτε σε θέαμα, είτε προσπαθούν να δημιουργήσουν νέφη στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Είναι σαφές ότι και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του και όλοι μας, ως φυσικά πρόσωπα, θα αντιδράσουμε σε αυτού του είδους τις λογικές, που επιχειρούν να εμπλέξουν έναν πολιτικό χώρο -από τους ίδιους μάλιστα που γινόταν αυτή η προσπάθεια εδώ και 27 χρόνια- αλλά και να περιφρουρήσουμε την έννοια της ατομικής αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του καθενός μας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πω, επίσης, ότι δεν προσφέρει καλή υπηρεσία και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τη συνεχιζόμενη σιωπή του απέναντι σε αυτού του είδους τις ενέργειες, που οφείλουμε όλοι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να τις καταδικάζουμε και όχι να τις αποσιωπούμε ή να τις ανεχόμαστε εμμέσως, επειδή μπορεί κάποιοι να έχουν την αίσθηση ότι δήθεν τους βολεύει ή τους εξυπηρετεί.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπήρξε σήμερα και ένα άλλο ολίσθημα από ένα στέλεχος της Ν.Δ., το οποίο επανειλημμένα έχει προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Και αναφέρομαι στον υπεύθυνο τομεάρχη της Ν.Δ. Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος σε σημερινή του συνέντευξη στον "ΑΝΤ1", είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πολιτικό κέλυφος για την τρομοκρατία, υπό την έννοια της δημιουργίας αντικειμενικών συνθηκών για να ανθίσει η τρομοκρατία και να δράσουν οι τρομοκράτες. Και πρόσθεσε, κάτι εξίσου επικίνδυνο: ότι υπάρχει ένα αόρατο χέρι -προφανώς εννοώντας το ίδιο κόμμα- το οποίο εμποδίζει να συλληφθούν οι τρομοκράτες και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία. Βεβαίως, ο κ. Πολύδωρας πήρε απάντηση για τα θέματα αυτά από τον παριστάμενο στην ίδια συζήτηση υφυπουργό Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχο Χυτήρη. Αλλά, εδώ δημιουργείται ένα ερώτημα: Ποια είναι τελικά η θέση της Ν.Δ.; Όταν ο υπεύθυνος τομεάρχης ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε πολιτικό κέλυφος για την τρομοκρατία τι έχει να πει γι` αυτό το κόμμα του; Αν η Ν.Δ. συνεχίσει να καλύπτει τον κ. Πολύδωρα σημαίνει ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις και άρα γίνεται συνυπεύθυνη με εκείνους που επιχειρούν να εμπλέξουν το ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία και τη δράση της. Και αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την πολιτική ζωή. Την καλούμε να πάρει άμεσα θέση.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι θα ήταν ενισχυτικό των όσων είπατε, εάν ενημερώνατε την κοινή γνώμη στο εξής ερώτημά μου, που αν θέλετε το απαντάτε: Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει αυτά τα στοιχεία των ξένων υπηρεσιών που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα της τρομοκρατίας ή δεν τα γνωρίζει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως μπορεί να το αποδείξει, είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτά τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα και αμφισβητούνται από εσάς, βεβαίως και από πολλούς άλλους...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιά στοιχεία; Δεν είδα κανένα στοιχείο. Εκτός κι αν εννοείτε ως στοιχείο το αυτοκίνητο, το οποίο ανήκει σε υπηρεσία της Νομαρχίας Πειραιά που ήταν σταθμευμένο στο χώρο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, αναφέρθηκαν πολλές φορές σε τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα ή πληροφορίες ότι οι ξένες υπηρεσίες και ειδικότερα η Σκότλαντ Γιάρντ, γνωρίζει πολλά στοιχεία και ερωτάται εάν ο κ. Χρυσοχοϊδης τα γνωρίζει αυτά ή δεν τα γνωρίζει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι στοιχεία γνωρίζουν οι υπηρεσίες των ξένων χωρών που συνεργάστηκαν μαζί μας, τα γνωρίζουν και οι δικές μας υπηρεσίες. Και να είστε βέβαιος ότι τα έχουν ήδη αξιοποιήσει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφιβάλω γι αυτό. Απλώς, θα ήθελα και το είπα και στον πρόλογό μου, ενισχυτικά, εάν νομίζετε ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης θα μπορούσε να διαλύσει αυτές τις φήμες και τα παραμύθια, κάνοντας μια δήλωση και λέγοντας ότι αυτά τα στοιχεία τα γνωρίζει η κυβέρνηση ή όχι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν κάνει δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι σαφές ότι έχει συνεννοηθεί και με τον κ. Χρυσοχοϊδη. Ολα τα στοιχεία -τα στοιχεία όμως, και όχι τα μυθεύματα- τα οποία γνωρίζουν οι αρχές των ξένων χωρών, τα γνωρίζουν και οι δικές μας υπηρεσίες, διότι συνεργάζονται στενά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αποκαλούμε «στοιχεία», μυθεύματα, παραμύθια και άλλες ιστορίες που ορισμένοι περιφερόμενοι εμφανίζουν σε τηλεοπτικά παράθυρα. Αλλο το ένα και άλλο το άλλο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρομαι στα στοιχεία. Εάν οι ξένες υπηρεσίες γνωρίζουν περισσότερα από εμάς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακούσαμε αυτές τις ημέρες παραμύθια, που είτε αφορούσαν τον κ. Τσούρα, είτε αφορούσαν τον κ. Παπαδόπουλο, είτε άλλα στελέχη...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι από εμένα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι από εσάς. Αλλά, αρκετά ειπώθηκαν.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σχολιάσετε, εάν σας ανησυχεί το γεγονός ότι στη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες στο «ΒΗΜΑ», το 75% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, λιγότερο ή περισσότερο, ότι θα ενημέρωνε τις αρχές εάν γνώριζε πού κρύβεται ο καταζητούμενος Κουφοντίνας. Ως κοινωνικό στοιχείο, σας ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το θεωρώ απόλυτα φυσικό. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος ταλαιπώρησε τη χώρα, την οικονομία, τον τουρισμό της, τα πολιτικά κόμματα και μας ταλαιπωρεί ακόμα. Είναι ένας άνθρωπος, που σκότωσε, με τον πιο ψυχρό τρόπο, συνανθρώπους μας. Είναι ένας άνθρωπος που δολοφόνησε και επιπρόσθετα δεν ήταν μόνο για ιδεολογικούς λόγους, εξ όσων τουλάχιστον καταλαβαίνω από τα στοιχεία της δικογραφίας. Δεν είναι λογικό έναν τέτοιο άνθρωπο, να θέλει ο κάθε πολίτης να συμβάλλει, προκειμένου να παραδοθεί στις αρχές ασφαλείας και να εξιχνιαστεί και το τελευταίο κομμάτι, το οποίο πιθανώς να αφορά ό,τι έχει σχέση με τη 17Ν; Για ποιό λόγο να μην συμβάλλει ο κάθε πολίτης; Δεν το θεωρώ δείγμα συντήρησης. Κάθε άλλο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Κι εγώ για τη δημοσκόπηση θέλω να ρωτήσω, αλλά σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου και την εδραίωση, παγίωση μιας διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα, παρά το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για την κυβέρνηση, μετά το θέμα της τρομοκρατίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω τοποθετηθεί, κατ επανάληψη, από αυτό το βήμα και προ μηνών και πρόσφατα, για το θέμα των δημοσκοπήσεων και μετρήσεων. Εχω πει και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι κάθε δημοσκόπηση ή μέτρηση έχει τη δική της αξία και αναμφίβολα βοηθά να εξαχθούν πολύτιμα για τη δουλειά μας συμπεράσματα. Οπως, όμως, αποδεικνύεται και από την ίδια την εξέλιξη των δημοσκοπήσεων, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το έργο μας. Αυτό διαμορφώνει τις δημοσκοπήσεις και αυτό δίνει τις τελικές νίκες στις εκλογές. Αρα, εμείς ασχολούμαστε με το έργο μας και εκεί έχουμε ρίξει το βάρος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επ` αυτού, υπάρχει ένα στοιχείο της δημοσκόπησης που αφορά τις πρόωρες εκλογές και διαπιστώνεται ότι σύμφωνα με αυτό το εύρημα πάνω από το 60% των ερωτηθέντων, δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Θέλετε να το αξιολογήσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι αυτό το φαινόμενο υπάρχει σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Επιθυμεί να προχωρήσει το έργο για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι εμείς εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας κι εκεί να απαντήσουμε στις αγωνίες και τις απαιτήσεις του ελληνικού λαού. Από εμάς περιμένει ο ελληνικός λαός και από το έργο μας θα κριθούμε.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εχει συλληφθεί ο κ. Ανδρουλιδάκης για χρέη προς το Δημόσιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν έγινε σήμερα κάτι τέτοιο, αλλά αυτά αφορούν τις αρχές Ασφαλείας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω εάν έγινε σήμερα. Δεν γνωρίζω εάν έχετε εσείς κάποια άλλη πληροφορία. Αυτό, όμως, που λέω σε κάθε περίπτωση είναι ότι δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τις συλλήψεις.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Τι απαντά η κυβέρνηση στις δηλώσεις των Γιατρών του Κόσμου, για τις άθλιες συνθήκες που ζουν περίπου 800 λαθρομετανάστες στη Θράκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου" έχει δικαίωμα να κάνει κάθε αναφορά. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που εμποδίζει είτε την ελεύθερη διακίνηση, είτε ακόμη και την οποιασδήποτε μορφής παρουσία διεθνών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στο εσωτερικό της. Σε άλλες χώρες απαγορεύεται αυτό. Στη δική μας χώρα δεν απαγορεύεται. Εχει δικαίωμα να έρθει όποιος θέλει και να κάνει τις εκθέσεις του, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα που έχουν αυτές οι εκθέσεις. Ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι λαθρομετανάστες, που εισήλθαν πρόσφατα μαζικά στη χώρα μας από την περιοχή του Εβρου, είναι οι καλύτερες, ούτε ότι οι συνθήκες περίθαλψής τους είναι οι ιδανικότερες. Αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Οταν έχεις να κάνεις με τόσες εκατοντάδες ανθρώπους ξαφνικά, οι οποίοι παράνομα εισήλθαν στη χώρα μας και που πρέπει να τους προσφέρεις στέγη και περίθαλψη -πάντα υπάρχει ανθρωπισμός, γιατί πρέπει να καλύψεις τις πρώτες ανάγκες τους- βεβαίως αντιμετωπίζεις εκ των πραγμάτων δυσκολίες. Αυτό είναι λογικό, αφού κανείς δεν γνώριζε γι` αυτό τον "αιφνιδιασμό" και το κράτος δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, όμως, ότι γίνεται διαρκής προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψής τους. Βεβαίως, υπάρχει ένα γενικότερο θέμα με την περίπτωση των λαθρομεταναστών, που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Πάντως, οι συνθήκες περίθαλψης λαθρομεταναστών στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερες από αντίστοιχες συνθήκες σε άλλες χώρες. Επίσης θέλω να παρατηρήσω ότι, όπως θα θυμάστε, σε όλες τις εκθέσεις των διεθνών οργανώσεων στο θέμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρώτη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως θα θέλατε να σχολιάσετε τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου, σχετικά με το κύμα της ακρίβειας και την κατηγορία που εξαπέλυσε ότι την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τη φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. από την αρχή επιχειρεί, με κάθε τρόπο, να "αθωώσει" κάποιους για τα κρούσματα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας που υπήρξαν. Εκανε αναφορές μόνο σε ό,τι αφορούσε το κράτος και ουσιαστικά ήταν αντίθετη, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας που παρατηρήθηκαν στην αγορά. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είχε να κάνει με τις εξαρτήσεις και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η Ν.Δ., αλλά φυσικά δεν έχει να κάνει καθόλου με την πραγματικότητα.

Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να πω, ότι η κυβέρνηση, ούτε είναι υπέρ, ούτε κατά της αυριανής συμβολικής κίνησης, όσον αφορά το μποϊκοτάζ. Και αυτό, γιατί γίνεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στο έργο και τις κινήσεις τους. Ωστόσο, θέλω να πω ότι κάθε κίνηση που γίνεται μέσα στην κοινωνία, κάθε κίνηση που καθοδηγείται από αυτόνομες κοινωνικές οργανώσεις, κάθε κίνηση που αποβλέπει στην ενεργοποίηση των πολιτών για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, έχει αναμφίβολα τη δική της αξία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ζητώ την εκτίμηση της κυβέρνησης, σχετικά με τη στάση της Ν.Δ., όσον αφορά την τρομοκρατία. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν νομίζετε ότι πρόκειται περί μιας τακτικής που έχει ορίζοντα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και άρα τακτικές και γραμμές που αφορούν τη δεξιά παράταξη και ενδεχομένως την προσέλκυση ψηφοφόρων ή είναι μια γενικότερη πολιτική της Ν.Δ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν κάποιος παίζει εν ου παικτοίς, το ενδιαφέρον δεν είναι να το κάνει για τις δημοτικές ή για άλλες σκοπιμότητες. Το ενδιαφέρον και το καταδικαστέο είναι ότι προσεγγίζει με ανευθυνότητα ένα θέμα στο οποίο έπρεπε να κυριαρχούν οι έννοιες "σοβαρότητα" και "ευθύνη". Οταν δεν αποδοκιμάζεται -επαναλαμβάνω- ο κ. Πολύδωρας, ο οποίος κατ` επανάληψη, διαχωρίζει τη θέση του από την επίσημη γραμμή του κόμματός του, ουσιαστικά υιοθετείται από το κόμμα του αυτό το οποίο έχει δηλώσει. Δηλαδή, ουσιαστικά υιοθετούνται από το κόμμα του οι ακραίες και επικίνδυνες απόψεις που έχει εκφράσει και οι προσπάθειες εμπλοκής και πάλι στελεχών του ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία. Καλά, δεν κουράστηκαν 27 χρόνια να κάνουν το ίδιο; Δεν κουράστηκαν επί 27 χρόνια να κάνουν αυτή την προσπάθεια; Τώρα που βλέπουν τις συνεχείς αποκαλύψεις και τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που γίνεται -κάτι το οποίο επισημαίνουν όλoι οι διεθνείς οργανισμοί- δεν έχουν το θάρρος να πουν ότι συμβάλλουν σε αυτή την ενέργεια, παρά χρησιμοποιούν διγλωσσία. Αλλα λένε οι επικεφαλής, άλλα οι υπεύθυνοι τομεάρχες, άλλα οι βουλευτές. Δεν έχουν το θάρρος να βγουν και να πουν ότι αυτά τα οποία λένε ορισμένοι "παραμυθάδες" και με τα οποία επιτέθενται προσωπικά σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να καταδικαστούν. Δεν έχουν το θάρρος να πουν ότι αυτά που λέει ο υπεύθυνος τομεάρχης είναι έξω από την πολιτική του κόμματος και δεν μπορούν να συνεχιστούν; Δεν έχουν το θάρρος -γιατί θα έλεγα ότι τους βολεύει, τους εξυπηρετεί- να ακολουθείται αυτή η μέθοδος. Αυτό, όμως, οφείλουμε να το επισημάνουμε προς τον ελληνικό λαό, για να γνωρίζει με ποιους έχει να κάνει.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Επειδή με δική σας πρωτοβουλία έχει γίνει πολλή συζήτηση σήμερα για τη θέση της Ν.Δ., η κυβέρνηση θεωρεί ότι η περίπτωση του κ. Πολύδωρα αποτελεί ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Πολύδωρας δεν είναι κάποιος από έξω...

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω. Αν αυτή η θέση του κ. Πολύδωρα αποτελεί ένα κρούσμα απειθαρχίας στη Ν.Δ. ή η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου σχεδίου, ο κ. Πολύδωρας έχει ένα ρόλο, άλλοι που κάνουν άλλες δηλώσεις έχουν ένα διαφορετικό ρόλο, νομίζω καταλαβαίνετε τι θέλω να πω...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε σήμερα ότι "όλοι έρχονται στη θέση μου". Δεν γνωρίζω από ποιες συζητήσεις έβγαλε ο ίδιος αυτό το συμπέρασμα. Αυτό δεν αφορά εμάς, αφορά εκείνους. Αλλά, όταν παρατηρούμε επί τέσσερις ή πέντε φορές τις ίδιες δηλώσεις από το βουλευτή που είναι ο υπεύθυνος τομεάρχης της Ν.Δ., εσείς μπορείτε να καταλήξετε στα δικά σας συμπεράσματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να αποκηρύξει όσα στελέχη της χρησιμοποιούν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χρησιμοποίησα τον όρο "αποκήρυξη στελεχών".

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να καταδικάζουν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα, εφόσον δεν αποδοκιμάζει ευθέως.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Την ίδια τακτική ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ ή η κυβέρνηση, όταν διάφορα στελέχη της εκφράζουν αντίθετη γνώμη σε διάφορα θέματα από την επίσημη γραμμή του κόμματος; Τα αποδοκιμάζει το ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Πολύδωρας είναι ο υπεύθυνος τομεάρχης. Ξέρετε τι σημαίνει τομεάρχης;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, και οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ έχουν πολλές φορές εκφράσει τις διαφορετικές απόψεις τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε δει υπουργό τέσσερις-πέντε φορές να είναι αντίθετος με τη γραμμή της κυβέρνησης; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ούτε στο παρελθόν είχαν γίνει. Και γνωρίζετε ότι υπήρξαν παραιτήσεις ή αποπομπές υπουργών. Αυτό θέλω να σας το θυμίσω. Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε βουλευτής, είναι ο υπεύθυνος τομεάρχης, γι` αυτό το επισημαίνω.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν ο κ. Σημίτης έχει αποφασίσει να επιβραβεύσει τον κ. Χρυσοχοϊδη και να τον τοποθετήσει γραμματέα του κόμματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλά κάνετε και ρωτάτε, γιατί πρέπει να δίνεται ένα τέλος σε τέτοιες συζητήσεις, πριν καν ξεκινήσουν. Ο κ. Σημίτης εκτιμά ιδιαίτερα τη δουλειά που έχει γίνει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εξάλλου, το έχει τονίσει αυτό. Ομως, αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σάββατο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μην επιχειρούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Την Παρασκευή (6/9), λόγω της μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης, δεν θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 2 September 2002 - 13:05:08 UTC