Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχει η δήλωση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για τη μνήμη της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, η οποία είναι από χθες στη διάθεσή σας. Υπάρχουν, σήμερα, εκδηλώσεις μνήμης, όπως η εκδήλωση στην Αμερικανική Πρεσβεία, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Επίσης, σήμερα, υπάρχει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Ηράκλειο, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και ένα σχολείο, κατά την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Επίσης, μίλησε στο Παγκρήτιο Στάδιο και αναφέρθηκε στο νόημα και το περιεχόμενο που δίνουμε, τόσο στην ολυμπιακή προετοιμασία, όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στην Αμερική. Θα έχει κάποιες συναντήσεις; Γνωρίζετε κάτι για το πρόγραμμά του; Εχετε κάτι να μας πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει ανακοινωθεί, βεβαίως, το πρόγραμμά του από το υπουργείο Εξωτερικών. Θα έχει πολλές και σημαντικές συναντήσεις, μεταξύ των οποίων και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κ. Πάουελ, με μια σειρά παραγόντων της αμερικανικής κυβέρνησης και με εκπροσώπους οργανώσεων και φορέων των ΗΠΑ. Βεβαίως, θα παραστεί και στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία της μνήμης για τη βάρβαρη και τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, θα έχει επίσης την ευκαιρία να διερευνήσει τόσο τις τελευταίες σκέψεις που υπάρχουν σε μια σειρά εξελίξεων στα διεθνή θέματα, ιδιαίτερα ενόψει και των τελικών αποφάσεων των ΗΠΑ για το Ιράκ, όσο και να προωθήσει -και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, γιατί είμαστε σε μια ευαίσθητη περίοδο- τις ελληνικές θέσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το θέμα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ενόψει και της συνάντησης στον ΟΗΕ του Προέδρου Κληρίδη με τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής πλευράς κ. Ντενκτάς και οι διεργασίες που συντελούνται ήδη για την προοπτική ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Πιστεύω ότι είναι μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη και ελπίζουμε να έχει θετικά αποτελέσματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή πλησιάζει η ημερομηνία όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τοποθετηθεί για τις υπό ένταξη χώρες, τα μηνύματα που έχετε μέχρι τώρα για την περίπτωση της Κύπρου, επειδή υπάρχει το δεύτερο πρόβλημα της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, όσον αφορά, λοιπόν, την ένταξη, ποιά είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη συγχέουμε τα δύο θέματα. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το ζήτημα. Είναι δύο διαφορετικές, σοβαρότατες βεβαίως, υποθέσεις. Η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού είναι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη φάση. Περί αυτού, δεν νομίζω ότι κανείς διατηρεί αμφιβολίες. Είμαστε, βεβαίως, μπροστά σε μια συνάντηση κορυφής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Θα συναντηθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως πάντα, διότι όλες αυτές οι συζητήσεις, αυτός ο διάλογος, γίνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Δεν γνωρίζω -και κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή- ποιό θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Περιμένουμε, έχουμε τις θέσεις μας, υπάρχουν οι απόψεις της ελληνικής πλευράς και βεβαίως, συνεργαζόμαστε στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή, θα ήταν πρόωρο να πούμε οτιδήποτε άλλο.

Οσον αφορά το θέμα της προοπτικής της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχει αλλάξει κάτι. Βεβαίως, έχουμε εκφράσει κατά καιρούς και φόβους και ανησυχίες, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το κυρίαρχο. Το κυρίαρχο πρέπει να είναι αυτό το οποίο δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία. Με βάση τα κριτήρια που η ίδια η Ε.Ε. είχε θέσει με σειρά αποφάσεων των Συμβουλίων Κορυφής της, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ενταχθεί πρώτη, με βάση, τουλάχιστον, τα δεδομένα της Ε.Ε. στην πορεία διεύρυνσης της Ενωσης. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής πλευράς. Μια θέση για την οποία είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη. Μια θέση για την οποία θα κάνουμε πολύ μεγάλη προετοιμασία για την υιοθέτησή της από τα αρμόδια Συμβούλια της Ε.Ε. Είμαστε σε αυτή τη φάση. Γνωρίζετε ότι στην Τουρκία οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, δεν ξέρω τι τελικά θα γίνει, ωστόσο αυτή η αστάθεια που παρατηρείται είναι φυσικό να μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι και σε επαγρύπνηση για την προώθηση των εθνικών θεμάτων μας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την αναστολή λειτουργίας της ALPHA DIGITAL και κυρίως για τη διαδικασία της πτώχευσης που ακολουθήθηκε; Σας θυμίζω ότι προαναγγέλθηκε από έναν εκ των βασικών μετόχων σε αθλητική εφημερίδα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, θέλω να πω ότι δεν έχει αναγγελθεί ακόμα, αλλά αναμένεται να γίνει αυτό σε λίγο, επισήμως. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, εάν χρειαστεί, για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών. Βεβαίως, εάν τελικώς οδηγηθεί σε διαδικασία λύσης η εταιρία, όπως αναμένεται, η νομοθεσία προβλέπει την επιστροφή της άδειας. Τότε, θα πρέπει να κληθεί από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να επιστρέψει την άδεια για την ψηφιακή τηλεόραση που έχει. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντα του κοινού, των καταναλωτών. Περιμένουμε τις τελικές εξελίξεις. Από την πλευρά μας, υπάρχει ετοιμότητα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Οταν η κυβέρνηση, το Υπουργείο, ο κ. Ρέππας εν προκειμένω, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, υπέγραφε στις 6 Ιουνίου του 2001 τη σύμβαση με την ALPHA DIGITAL, δεν γνώριζε τις οικονομικές δυνατότητες της επιχείρησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατό να γνωρίζει η κυβέρνηση τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που θα κάνει μια επιχείρηση, είτε αυτό αφορά τις ποδοσφαιρικές ομάδες, είτε αφορά τις άλλες δραστηριότητές της; Αλίμονο, εάν μπαίναμε σε τέτοια διαδικασία. Η επιχείρηση ζήτησε άδεια νομίμως και με βάση το νόμο, κατέθεσε τα παραστατικά της, την επένδυσή της, το πρόγραμμά της, το επιχειρησιακό της πλάνο και νομιμότατα -και πολύ σωστά έπραξε ο κ. Ρέππας- έλαβε την άδεια. Εάν από εκεί και πέρα, η επιχείρηση έκανε λανθασμένες -λέω, "εάν", διότι δεν θα τις κρίνω εγώ, κρίνω το αποτέλεσμα- εμπορικές επιλογές και γενικώς λανθασμένες επιλογές ή κάτι δεν πήγε καλά, το οποίο δεν είναι της ώρας να συζητήσουμε ή η αγορά έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, ή η επιχείρηση προσανατολίζεται σε κάτι διαφορετικό, αυτό είναι δικαίωμά της. Είναι μέσα στους νόμους και τις διαδικασίες της αγοράς. Βεβαίως, το Δημόσιο παρακολουθεί το θέμα. Και το παρακολουθεί για δύο λόγους: Πρώτον, διότι, εάν κάποιος σταματήσει να εκπέμπει, σύμφωνα με τον κανονισμό της άδειάς του, τίθεται θέμα για την άδεια και δεύτερον, διότι πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του καταναλωτικού κοινού. Σε αυτά τα δύο έχουμε ευθύνη. Περιμένουμε, λοιπόν, τις τελικές αποφάσεις της εταιρίας. Σε ό,τι μας αφορά, παρακολουθούμε από πολύ κοντά την ιστορία και είμαστε έτοιμοι στις δύο αυτές κατευθύνσεις. Το τι θα γίνει, θα το καθορίσει η ίδια η εταιρία. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε εμείς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ετυχε να συζητήσετε και με τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα του Πρωταθλήματος; Εγείρεται κάποιο τέτοιο θέμα, εάν το γνωρίζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συζητήσω το θέμα του Πρωταθλήματος. Με την ευκαιρία, όμως, να σας πω για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Οπως γνωρίζετε, η ΕΡΤ καθορίζει από μόνη της το πρόγραμμά της. Και η ΕΡΤ κρίνει, ως εταιρία, με το διοικητικό της Συμβούλιο και υπό την ευθύνη βεβαίως του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου Αγγελου Στάγκου, τι την εξυπηρετεί και τι θέλει να διαπραγματευθεί και για το πρόγραμμά της, στο σύνολό του, και για το αθλητικό της πρόγραμμα, ιδιαίτερα. Νομίζω, από ό,τι είδα και από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν γύρω από την καλαθόσφαιρα, η ΕΡΤ με ιδιαίτερη σύνεση και ευθύνη χειρίστηκε το όλο θέμα. Και βεβαίως, το υπουργείο ζητά ενημέρωση και την έχει. Γι` αυτό λέμε ότι με ιδιαίτερη σύνεση και ευθύνη χειρίστηκε το όλο θέμα. Πρέπει να σας πω ότι οι κυβερνητικές κατευθύνσεις γι` αυτά τα ζητήματα είναι γενικού χαρακτήρα, διότι δεν παρεμβαίνουμε στο πρόγραμμα και το ξεκαθαρίζω αυτό. Υπάρχουν, όμως, κατευθύνσεις γενικού χαρακτήρα προς την επιχείρηση, στο μέτρο της νόμιμης άσκησης του ελέγχου που εξάλλου προβλέπεται. Οι κατευθύνσεις αυτές λένε ότι σε καμία περίπτωση η ΕΡΤ δεν πρέπει να συναινεί σε κινήσεις που δεν διασφαλίζουν απολύτως το δημόσιο χρήμα, την εισφορά του καταναλωτή, του πολίτη. Δεν μπορεί να δεχόμαστε ενέργειες οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από μια λογική κατασπατάλησης αυτών των πόρων που μας δίνει ο Ελληνας πολίτης για να έχει σωστή ενημέρωση και σωστή ψυχαγωγία, βεβαίως με ένα τίμημα που να ανταποκρίνεται σε αυτό που του προσφέρεται. Δεν θα δεχθούμε να καλύψουμε τις λανθασμένες επιλογές του οποιουδήποτε. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης και δεν μπορούμε να δεχθούμε επιλογές που δεν θα σέβονται την εισφορά του ελληνικού λαού, σε καμία περίπτωση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κινείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ και αυτό κάνει τις επιλογές του.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρατε το παράδειγμα της ΕΡΤ. Δεν κατάλαβα γιατί αναφέρατε το παράδειγμα αυτό, αφού δεν ρωτηθήκατε για την ΕΡΤ. Υπάρχει η σκέψη να αναλάβει η ΕΡΤ τους αγώνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θεώρησα ότι αυτό υπονόησε η κα Ιωάννου...

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ρώτησα εάν κινδυνεύει το Πρωτάθλημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα σε ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν σήμερα εκτενή δημοσιεύματα. Δημοσιεύεται στον Τύπο -και εκτιμώ ότι το έχετε διαβάσει όλοι- ότι δήθεν, κινδυνεύει το πρωτάθλημα και πως θα πρέπει η ΕΡΤ να κληθεί να το σώσει. Ε, όχι κύριοι, δεν είναι η ΕΡΤ αρμόδια για να δώσει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, τα οποία έχουν κατατεθεί ως εισφορά, για να καλύψει τα λάθη του οποιουδήποτε. Δεν είναι αυτός ο ρόλος και η αποστολή της ΕΡΤ. Αυτό είναι το πλαίσιο που δίνουμε. Από κει και πέρα, στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της ΕΡΤ θα κάνει τις επιλογές της. Αυτό θέλω να το τονίσω για τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία φέρουμε εμείς την πολιτική ευθύνη. Το αν θα κάνουν άλλες επιλογές τα ιδιωτικά κανάλια, είναι θέμα δικό τους. Βεβαίως, όμως, και αυτά θα υποστούν το κόστος από την επιλογή τους. Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ακριβώς υπήρχε η ίδια κατάσταση και πριν από ένα μήνα περίπου με το θέμα του μπάσκετ, δηλαδή, η ΕΡΤ έδινε μια χαμηλή προσφορά και στο τέλος παρενέβη το υπουργείο Πολιτισμού και βρέθηκαν τα χρήματα από άλλους πόρους, ώστε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα μπάσκετ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν αφορά εμάς, ως εποπτεύουσα αρχή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ρωτάω, ως εποπτεύουσα αρχή της ΕΡΤ, σας ρωτώ ως υπουργό Τύπου και ως κυβέρνηση. Προτίθεται η κυβέρνηση, γιατί είδαμε ότι πήγαν οι εκπρόσωποι της ΕΠΑΕ στη Βουλή χθες και ζήτησαν ένα ποσοστό, είτε να μπουν οι ομάδες στο «Στοίχημα», είτε ένα ποσοστό επί του συνολικού τζίρου του ΟΠΑΠ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχει δήλωση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε χθες το πρωί, απάντησε ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα και ότι δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο αυτό. Δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση ένα τέτοιο ζήτημα και δεν περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Κάνω σαφές, επίσης, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν θα βρεθεί η ΕΡΤ, ως κρατικός φορέας, να κάνει κάτι που είναι έξω από τη δεοντολογία, τις συνθήκες της αγοράς και την προστασία του συμφέροντος και της εισφοράς των πολιτών. Από ό,τι γνωρίζω, αυτό επέλεξε ο κ. Στάγκος και πολύ σωστά έπραξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ για το μπάσκετ. Γνωρίζετε ότι η προσφορά της ΕΡΤ για το μπάσκετ ήταν σύμφωνη με τις συνθήκες που επέβαλαν οι ως άνω αρχές. Εάν κάποιοι τη θεωρούν χαμηλή, ας σκεφθούν πρώτα γιατί η θεαματικότητα του μπάσκετ είναι χαμηλή και μετά για το αν φταιει η ΕΡΤ ή όχι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι κατανοητό όσον αφορά την ΕΡΤ. Θέλω να σας ρωτήσω ως κυβέρνηση και επιμένω. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να καλύψετε ορισμένες από τις απαιτήσεις των ΠΑΕ; Ο κ. Βενιζέλος είπε χθες ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση και το δημόσιο χρήμα να καλύπτει τις οικονομικές εκκρεμότητες των ιδιωτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επανέλαβα, πριν από λίγο, τη χθεσινή δήλωση του κ. Βενιζέλου και σας παραπέμπω σ` αυτή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία. Η κυβέρνηση παρατήρησε μήπως προβλήματα δυσλειτουργίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις. Εάν μου πείτε ότι σε ένα σύστημα που περιλαμβάνει 10.000 σχολεία, πάνω από ένα εκατομμύριο μαθητές, χιλιάδες μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού και μια τεράστια υλικοτεχνική υποδομή, αν σε κάποια άκρη της Ελλάδας παρατηρήθηκε ή όχι κάποιο πρόβλημα και αυτό είναι το αντικείμενο της ερώτησής σας, θα μπορούσα να σας πω, ίσως. Εάν, όμως, θέλουμε να βλέπουμε κατάματα την αλήθεια, τότε η πραγματικότητα είναι ότι υπήρχε μια άψογη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς προβλήματα και θα πρέπει να συγχαρούμε τους υπεύθυνους γι` αυτό. Από κει και πέρα, εάν ψάχνουμε να βρούμε το οποιοδήποτε μικροπρόβλημα σε όλη την επικράτεια, πιθανά να το βρούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση του χρόνου να ανακοινώσει νωρίτερα τους αναπληρωτές καθηγητές; Γιατί σήμερα δόθηκαν οι τοποθετήσεις 4.000 αναπληρωτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, κάθε χρόνο ανακοινώνονται νωρίτερα οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών καθηγητών και κάθε φορά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, το επιδιώκουμε και το πετυχαίνουμε νωρίτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει κίνδυνος απωλειών εκπαιδευτικών ωρών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή η χρονιά πήγε -θα έλεγα- σημαντικά καλύτερα από την περσινή. Οσον αφορά τα ειδικά θέματα, θα σας παρακαλούσα να απευθυνθείτε στο υπουργείο Παιδείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από τις εκλογές στη FΥRΟΜ, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της γειτονικής χώρας; Και συγκεκριμένα, εάν έχει καταλήξει σε κάποια σύνθετη ονομασία και ποια είναι αυτή ή εάν συμφωνεί με τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Τραϊκόφσκι τον περασμένο Μάιο, ότι μπορεί να υπάρξει μια διπλή ονομασία, μια για την Ελλάδα και μια για τις άλλες χώρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν παρεμβαίνουμε ποτέ στα εσωτερικά θέματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση στις εκλογές των άλλων χωρών-μελών του ΟΗΕ. Αρα, ας μη θίξουμε το θέμα των εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρώτησα τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση από τις συζητήσεις που διεξάγει με την κυβέρνηση -όποια κι αν είναι αυτή- της FΥRΟΜ, περιμένει να βρεθεί μια λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Είναι σαφές ότι επιθυμούμε να βρεθεί μια λύση στο συγκεκριμένο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, μια λύση δίκαιη, που να μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Και προς αυτό, όπως γνωρίζετε, έχουμε συμβάλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ακριβώς είναι ένα το θέμα της διαπραγμάτευσης με τη γειτονική χώρα, το θέμα του ονόματος, δηλαδή, επιμένω στην ερώτησή μου, εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία, ποια θα είναι αυτή ή εάν συναινεί ακόμα και σε μια διπλή ονομασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών και είναι γνωστές. Είχαμε πει ότι μπορούμε να συζητήσουμε και θέματα που σχετίζονται με μια σύνθετη ονομασία, εάν αυτό, όμως, μας ικανοποιεί. Οσον αφορά θέματα διπλής ονομασίας, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα από τη δική μας πλευρά.

ΚΟΥΙΝ: Επί του ιδίου θέματος. Σε λίγες μέρες λήγει η προθεσμία για την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια. Σκέφτεται η Ελλάδα σιωπηρά, μαζί με την άλλη πλευρά, να επιτρέψει ένα χρόνο παράτασης σε αυτή τη συμφωνία ή θα γίνει κάτι άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς ευχόμαστε να προκύψει κάτι που να είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

ΚΟΥΙΝ: Θα την καταγγείλετε ή θα την αφήσετε σιωπηρά για ένα χρόνο να ισχύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα επανέλθουμε σε αυτό αύριο.

ΚΟΥΙΝ: Είναι σε δύο μέρες η καταληκτική ημερομηνία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε κάθε περίπτωση -και γι` αυτό που με ρωτήσατε θα σας απαντήσω αύριο- εμείς δεν αφήσαμε να περάσει έτσι όλο αυτό το διάστημα. Επιδιώξαμε να βρεθεί μια λύση. Και γνωρίζετε ότι μπορούσαμε να συζητήσουμε μια λύση στην κατεύθυνση της σύνθετης ονομασίας, εφόσον βεβαίως αυτή δεν δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα σε εμάς. Αλλες λύσεις δεν μπορούσαμε να δεχθούμε και είναι κατανοητό ότι δεν θα υπερβαίναμε το πνεύμα που υπήρχε από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δυστυχώς, δεν υπήρξε εξέλιξη από την άλλη πλευρά. Υπήρξε εμμονή στις αρχικές θέσεις τους. Κατόπιν τούτου, θα σταθμίσουμε τα γεγονότα και θα δούμε τι θα πράξουμε. Αύριο, θα επανέλθω στο θέμα αυτό.

ΚΑΠΠΟΣ: Ο Πρόεδρος της FΥRΟΜ ανακοίνωσε τη σύσταση νέας διαπραγματευτικής ομάδας. Να ρωτήσω, εάν από ελληνικής πλευράς θα υπάρξει κάποια αντίστοιχη κίνηση και ως προς τα άτομα και ως προς τις κατευθύνσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τα ειδικά θέματα θα επανέλθω αύριο. Γνωρίζετε ότι απουσιάζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 11 September 2002 - 13:05:09 UTC