Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Είχα, σήμερα, την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο και τα στελέχη του ΣΥΝ Στέργιο Πιτσιόρλα και Νίκο Βούτση. Η συζήτησή μας περιστράφηκε σε δύο ζητήματα που αφορούν και τα ΜΜΕ: Το πρώτο αφορούσε την ισότιμη προβολή των υποψηφίων για τις Νομαρχίες και τους Δήμους, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και το δεύτερο, ορισμένα ζητήματα που συνδέονται με την προβολή θεμάτων, μέσω των ΜΜΕ, που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

Για το πρώτο θέμα, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεσμευθήκαμε για δύο συγκεκριμένα ζητήματα:

Πρώτον, να υπάρξει συζήτηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Αγγελο Στάγκο, ώστε η δημόσια τηλεόραση να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την παρουσίαση όλων των απόψεων των υποψηφίων για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους, τουλάχιστον στις πολύ μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και αν ο χρόνος το επιτρέψει και κάποιες άλλες.

Δεύτερον, να υπάρξει είναι η συζήτηση με τα ιδιωτικά ΜΜΕ, ώστε η οδηγία του ΕΣΡ -που, όπως γνωρίζετε, έχει έναν εξόχως ηθικό και δεοντολογικό χαρακτήρα- να εφαρμοστεί τουλάχιστον στο σημείο εκείνο που ενδιαφέρει όλους και αφορά την ισότιμη προβολή όλων των απόψεων, όλων των συνδυασμών, για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά και τους μεγάλους Δήμους.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα ΜΜΕ -παρότι το νομικό πλαίσιο δεν είναι αυτό που ισχύει για τις εθνικές εκλογές- πρέπει να κάνουν όλες τις αναγκαίες κινήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί αυτή η ισότιμη προβολή των απόψεων και της δράσης των υποψήφιων Δημάρχων. Αυτό είναι το βαθύ πιστεύω μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα ασκήσουμε όλη την επιρροή μας. Βεβαίως, και η κρατική ραδιοτηλεόραση κλήθηκε ήδη να δώσει το καλό παράδειγμα. Πιστεύω ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις προς αυτό.

Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε με τον κ. Κωνσταντόπουλο, αφορά τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε ΜΜΕ, γύρω από την παρουσίαση ζητημάτων που συνδέονται με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Τα σημεία που συζητήσαμε είναι αυτά που ήδη έχω θίξει πολλές φορές και συνδέονται και με την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με υπερβολές και ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά και τη δημιουργία ενός κλίματος που μπορεί να ρίχνει σκιές, αυθαίρετες και ανυπόστατες, να ενοχοποιεί καταστάσεις και πρόσωπα ή να επιχειρεί να δημιουργήσει και ζητήματα πολιτικοποίησης ή πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης. Πιστεύουμε -και στο θέμα αυτό συμφωνούμε απόλυτα με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ- ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, σοβαρή, υπεύθυνη και με πλήρη σεβασμό στους νόμους, το Σύνταγμα και τη βαθιά πίστη μας στην έννοια του κράτους Δικαίου. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα -είναι δεδομένη η πίστη μας στη δυνατότητα πρωτοβουλιών προς όλες τις κατευθύνσεις και συνεργασίας όλων των κομμάτων, των ΜΜΕ, αλλά και των φορέων- προκειμένου να εμποδιστούν οι υπερβολές και να μην φθάσουμε σε απαράδεκτα φαινόμενα μυθοποίησης των τρομοκρατών.

Θέλω να σημειώσω τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Τύπου, το τελευταίο διάστημα, όπως εκείνες που συνδέονται με τις υποθέσεις προσώπων τα οποία αναφέρονται ως δήθεν τρομοκράτες -και θυμίζω την περίπτωση του κ. Βασιλικού- με υποθέσεις υπερβολών και παραμυθιών που είχαν παρατηρηθεί σε ορισμένα κανάλια. Και αναφέρω το πρόσφατο παράδειγμα των κινήσεων που μπορούσαν, αν δεν υπήρχε η δέουσα προσοχή, να οδηγήσουν σε φαινόμενα μυθοποίησης της τρομοκρατικής δράσης. Ολες αυτές οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, πιστεύω ακράδαντα ότι συμβάλλουν στην κατεύθυνση, για την οποία όλοι συζητούμε. Οπως, επίσης, πιστεύω ότι η κοινωνία έχει την ωριμότητα και τη συνείδηση να τις αποδεχθεί και να τις στηρίξει.

Εκτιμώ ότι και σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων με φορείς που μπορεί να διαδραματίσουν βαρύνοντα ρόλο, αλλά και τα ΜΜΕ, έχει σημαντική αξία και πρέπει να εκδηλωθεί, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα η δικαστική έρευνα και να συμβάλουμε όλοι στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας και την απομυθοποίηση των φαινομένων.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ολα τα δεδομένα δείχνουν ότι η αμερικανική πλευρά μεθοδεύει επίθεση κατά του Ιράκ, ανεξάρτητα από το τι θα πράξει ο ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε. ευρύτερα θα απαιτήσουν από τη σύμμαχο χώρα να κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βαθιά πίστη μας -και αυτή είναι και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού- είναι ότι η μάστιγα της τρομοκρατίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή, ευθύνη και -πάντοτε- στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ειδικότερα το θέμα που αφορά το Ιράκ και τις κατηγορίες για ύπαρξη βιολογικών και χημικών όπλων στη χώρα αυτή, πρέπει να εξεταστεί με πρωτοβουλίες του ΟΗΕ. Αυτό έχει γίνει κατ` αρχήν αποδεκτό από το Ιράκ. Πρέπει πιστεύουμε να περιμένουμε τους ελέγχους που θα διενεργήσει ο ΟΗΕ και στη συνέχεια να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Ολη η επιχείρηση πρέπει να παραμείνει απόλυτα υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ. Πρέπει όλοι να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ότι η οποιαδήποτε βεβιασμένη ή μεμονωμένη κίνηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται και, προετοιμάζει τη χώρα για εθνικές και οικονομικές επιπτώσεις από ένα χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προετοιμαζόμαστε απόλυτα για την υπόθεση του Ιράκ. Γνωρίζετε άλλωστε ότι, σε λίγο, αναλαμβάνουμε την Προεδρία της Ε.Ε. και πιστεύουμε ότι σε όλες αυτές τις ιδιαίτερα σοβαρές διεθνείς υποθέσεις, η Ε.Ε. πρέπει να διαδραματίζει το δικό της αυτόνομο ρόλο. Ναι, λοιπόν, παρακολουθούμε στενά και προετοιμαζόμαστε, ώστε να μπορέσουμε, εάν χρειαστεί, να αναλάβουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τις θέσεις που η ίδια η Ε.Ε. έχει εκφράσει. Βεβαίως, λαμβάνονται και όλα τα αναγκαία μέτρα στον τομέα της οικονομίας. Είδατε ότι στις προσπάθειες που γίνονται, στην εξέταση των μεγεθών του Προϋπολογισμού και σε επιμέρους ζητήματα, λαμβάνουμε πολύ προσεκτικά υπόψη μας τι μπορεί να δημιουργήσει, τι μπορεί να προκαλέσει η οποιαδήποτε κρίση. Σε καμία περίπτωση δεν το ευχόμαστε, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Εχει ζητηθεί από την αμερικανική πλευρά κάτι συγκεκριμένο; Και δεύτερον, εάν υπάρχουν σημάδια....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει ζητηθεί δημοσίως από την αμερικανική πλευρά να κινηθούμε στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχει κίνδυνος διασύνδεσης των θεμάτων της Κύπρου με το θέμα του Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοείτε για τη διεύρυνση ή για το Κυπριακό;

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Για το Κυπριακό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί. Αυτό επιτάσσουν οι θέσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν οι συνομιλίες του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Από κει και πέρα, εμείς πιέζουμε και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία, προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση του Κυπριακού. Δεν το συνδέουμε με κανένα άλλο θέμα. Είναι ένα διεθνές θέμα που πρέπει να λυθεί. Πιστεύουμε άλλωστε ότι η λύση του Κυπριακού θα έχει πολλαπλασιαστικά θετικές επιδράσεις στη διασφάλιση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ακούστηκε ότι για το θέμα του τηλεοπτικού σταθμού ΤΕΜΡΟ παρενέβη ο Εισαγγελέας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από λίγο πληροφορήθηκα ότι ο εισαγγελέας παρενέβη και ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές να εφαρμόσουν την εισαγγελική εντολή για την «κατάληψη» του ΤΕΜΡΟ και την παραμονή των εργαζομένων με δική τους πρωτοβουλία. Δεν είναι δική μας απόφαση, είναι απόφαση Εισαγγελέα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια νέα δημοσκόπηση για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Πώς σχολιάζετε αυτό το αποτέλεσμα, ως βουλευτής της Β@ Αθηνών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω αυτή τη δημοσκόπηση, γιατί αφορά τις εκλογές στη διευρυμένη περιοχή Αθηνών-Πειραιώς. Νομίζω ότι οι σχολιασμοί ανήκουν στους υποψήφιους για τη θέση, τόσο του Προέδρου της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όσο και για τη θέση του Νομάρχη Αθηνών-Πειραιώς.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα θέλατε να σχολιάσετε δηλώσεις του κ. Σπυριούνη που είδαν το φως της δημοσιότητας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δηλώσεις βουλευτών γίνονται κατά καιρούς και δεν συνηθίζω να τις σχολιάζω. Ο καθένας είναι υπεύθυνος γι` αυτά που λέει. Εχουμε σταθερή πολιτική γραμμή, την οποία έχουμε αναπτύξει.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια διευκρίνιση, επειδή πληροφορήθηκα -το άκουσα ο ίδιος- ότι υπάρχει μάλλον μια παρανόηση κάποιου ζητήματος που ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. Θέλω να πω ότι η έννοια της τοποθέτησης του κ. Τσοχατζόπουλου, γύρω από το θέμα των ανατιμήσεων είναι η εξής: Πράγματι υπάρχουν ανατιμήσεις σε ορισμένα είδη, κυρίως σε είδη της αγροτικής παραγωγής, καθώς και σε ορισμένες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. Ως ένα σημείο οι ανατιμήσεις αυτές και το γεγονός ότι εξαιτίας τους δεν κλιμακώθηκε η μείωση του πληθωρισμού, οφείλονται στην είσοδο του ευρώ και στις επιδράσεις της ψυχολογίας που αναπτύχθηκε γύρω από το ζήτημα αυτό. Αυτό αιτιολογεί και την εκστρατεία που θα κάνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, για το ευρώ και τη μεγάλη σημασία που έχουν οι υποδιαιρέσεις του, καθώς επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ο πολίτης να αντιμετωπίσει το όλο θέμα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 20 September 2002 - 13:05:11 UTC